餐厅: 旺记冰室
资讯:

2018-10-28 467 浏览
系门口等左10分钟左右其实等位唔算耐但入面真系唔好坐 好多人 1️⃣叉烧滑蛋饭HKD$54半肥瘦叉烧 够簿 唔韧蛋够滑够香 但可以生左小小甜豉油 饭粒粒分明 有口感.2️⃣奶油猪HKD$32够脆 唔会太多焦奶油够多 好食.3️⃣奶茶人人都话要饮下佢既奶茶所以我都饮下我唔饮开茶餐厅奶茶但佢奶味好香茶味重.————————————————种类唔算多 但叉烧滑蛋饭可以特登过黎食唔好既系有人等位 所以只可以食30分钟有小小太快

系门口等左10分钟左右

所以只可以食30分钟
有小小太快
  • 滑蛋叉烧饭
2018-10-24 779 浏览
之前Facebook 有介绍既滑蛋叉烧饭,今日有幸一尝。卖相系几吸引既😂 叉烧份量都几蛋,即叫即整,又热。叉烧唔系半肥瘦而是接近冇咩肥既!呢样要赞一赞🤣但系d饭有少少生生地,好似未煲熟甘🤢54元再配野饮。我地12:30到等都等左9张,但都快既等左15分钟。湾仔中午食饭都好似打仗甘一位难求。过度期望会有少少失望,当正常常餐就中高水准!
之前Facebook 有介绍既滑蛋叉烧饭,今日有幸一尝。
过度期望会有少少失望,当正常常餐就中高水准!
2018-10-19 669 浏览
听人讲食物不错,趁lunch同同事一齐试下,已经一早拎左飞,等左10分钟,终於有位,谂住可以试,点知原来系一张2人台(我地总共4人)加多张摺既台,但位置系角落位,角落到系你要靠住店铺装满东西既铁架坐,所以我地话想转位或再等一等,但店铺职员好大声咁呼喝(我地咁觉得)「无呀,无晒位,个个都等紧,再等都无位!」好!我地走!就算再好食既食物,服务员咁真系吓怕!
就算再好食既食物,服务员咁真系吓怕!
2018-10-15 692 浏览
去会展中心,本来想去吃华嫂,结果走到一半看到这个,想想要麽就吃这个吧,比较方便,於是就停下来吃,点了烘底五香肉丁蛋质,味道还可以,就是肉丁少了点,柠檬茶也还行,随便吃吃便宜的!
2018-10-11 494 浏览
次次经过湾仔记冰室都一定会好多人排队,无论系堂食定外卖,都会好多人等紧。难等今日11点几未算今流高锋,唔驶排队,决定试一试。铺头唔算大间,入面既座位其实有d窄食物款式唔会好多选择,所以岩哂有选择困难症既人。知道呢度出名滑蛋饭,所以我叫个自家制叉烧滑蛋饭食。问心个饭其实系好普通,但叉烧炒蛋非常之大块,成碟饭都比佢遮住😱但叉烧好软腍,加入左小小葱,成落好香。成碟饭最精选既应该系鼓油,鼓油唔会觉得咸,用黎捞饭食就岩哂👍🏾👍🏾
铺头唔算大间,入面既座位其实有d窄
食物款式唔会好多选择,所以岩哂有选择困难症既人。

知道呢度出名滑蛋饭,所以我叫个自家制叉烧滑蛋饭食。

但叉烧好软腍,加入左小小葱,成落好香。
  • 自家制叉烧日本滑蛋饭
2018-10-09 749 浏览
湾仔既打工仔应该对呢间茶记一D都唔会陌生!传说中嘅旺记,lunch hour永远都超多人排队,今次派左朋友早D拎筹,终於赶到系lunch hour试到佢!完全冇令我失望!系一间好高质嘅茶记!-午5 特浓蕃茄汤 午餐肉粒 通粉+牛油包多士+炒滑蛋($48)$50 都唔洗,就有个足料茶餐,午餐肉粒煎到极之香脆,蕃茄汤亦极足料!牛油包多士系有俾心机烘唔系薄EE果D。仲有!炒滑蛋真系非常之出色,又滑又重牛奶味~食完呢个lunch真系made my day ar~-呢到仲有个招牌菜叉烧滑蛋饭,有机会要再试。建议非打工仔可以拣非平日嘅时间来试,咁就唔洗等咁耐啦。
湾仔既打工仔应该对呢间茶记一D都唔会陌生!
完全冇令我失望!系一间好高质嘅茶记!
$50 都唔洗,就有个足料茶餐,
午餐肉粒煎到极之香脆,蕃茄汤亦极足料!
牛油包多士系有俾心机烘唔系薄EE果D。
仲有!炒滑蛋真系非常之出色,又滑又重牛奶味~
食完呢个lunch真系made my day ar~
呢到仲有个招牌菜叉烧滑蛋饭,有机会要再试。
建议非打工仔可以拣非平日嘅时间来试,咁就唔洗等咁耐啦。
2018-10-05 516 浏览
平时lunchtime经过一定大排长龙,今次下午茶时间去到,全场坐满但系都唔洗点等位就入得,既然唔洗等位,就一於去试下点解佢咁多人食~-我地咁迟去都好好彩仲有得嗌佢个皇牌,滑蛋叉烧饭。-滑蛋叉烧饭配秘制甜豉油 $54其实只系一个好普通嘅滑蛋叉烧饭,滑蛋选用优质日本鸡蛋,好滑溜,但系叉烧我觉得有点儿瘦同乾,但系我觉得个重点其实系个甜豉油,用黎捞饭一流,平日细食既我都可以食得哂成碟饭!-环境略嫌太迫,座位都好窄,不过环境尚算企理。整体黎讲,自己认为叫做唔错啦,但如果要排队食既话,湾仔都仲有好多其他选择~
我地咁迟去都好好彩仲有得嗌佢个皇牌,滑蛋叉烧饭。
滑蛋叉烧饭配秘制甜豉油 $54

环境略嫌太迫,座位都好窄,不过环境尚算企理。
2018-09-25 738 浏览
每次午餐都见到劲多人排队,感觉要午餐食到真系好难。亦因为咁所以我想知点解咁多人排队,於是就约同事去试一试佢。呢日落好大雨,谂住冇乜人,点知都系咁多人😓。我地在雨中等待了30分钟,终於可以入去😭。我地都一致叫左姜汁猪润鸡汤通粉+奶油猪,见佢有👍🏻,所以我地都叫左。坐低一阵就上台了,上得好快😊。个汤几清姜味🤣,都几好味。平时唔太锺意食通粉既我都差唔多食晒,猪润就唔够淋。而唔多饮咖啡既我听讲呢度既咖啡几好味,所以都叫左来试,真系几滑,几好饮。对我来讲重点系奶油猪,好脆,好味,想再食。

姜汁猪润鸡汤通+奶油猪

。对我来讲重点系奶油猪,好脆,好味,想再食

姜汁猪润鸡汤通+奶油猪
  • 奶油猪
2018-09-23 467 浏览
小编🈶️几爱呢间嘢大家睇返我之前d食评都略知一二、虽然之前有次试过打电话去嗌午餐,条佬态度极度差仲要cut我线but算数,我大人有大量唔同佢计不过以後都唔会打去嗌外卖皆因🈶️阴影好啦讲返正题、今日小编又要一早返u做功课,o系我开始搏杀之前当然要黎个full breakfast啦否则真系唔够energy搞掂份assignment今日去到等左一阵,好彩一个人好易有位,其实单身一个更开心罗例牌d餐沙爹牛面走包,转一丁原味上菜速度一向有保证,前後唔驶10分钟搞掂、今日既沙爹牛面极度有诚意、小编真心感动锺意食到浓味原味一丁啦!次次都系一丁原味但感觉d味粉系冲左十几碗o个d feel罗!今日真系有起码半包味粉比我罗,我呢d浓味怪真系食🉐️好开心呀!炒蛋唔洗讲啦 ,一向都系咁正,但今日碗沙爹牛面值得小编我再长气写多次食评呢间嘢有几正!心情都宁舍不同呀!

今日去到等左一阵,好彩一个人好易有位,其实单身一个更开心罗

例牌d餐沙爹牛面走包,转一丁原味

沙爹牛面D餐
2018-09-23
$40 (早餐)
沙爹牛面D餐
  • 滑蛋虾仁饭
  • 沙爹牛肉面
2018-09-21 393 浏览
难得早收工,又肚饿,想搵下下午茶食🤭醒起已经好耐冇去旺记冰室食(从未试过佢个下午茶😂),咁咪去下!本身想食佢个滑蛋叉烧饭(好味!👍🏻),但见到佢有个三文治劲吸引,入面有花生酱、生菜、滑蛋,仲有一款配料(有午餐肉、咸牛肉等拣选),我就拣咗午餐肉!嚟到,花生酱香味扑鼻!仲有系超足料!!个三文治劲厚!😍😍😍食落有浓浓嘅花生酱味,但又唔会抢去蛋同午餐肉嘅味道!👍🏻👍🏻👍🏻2方面有一个好好嘅平衡!估唔到味道好夹😝(我仲停留系花生酱要配果jam嘅配搭😂)重点系平时如果系出面嘅餐蛋治会好油!但𠵱份系冇依个问题嘅!另外,我之前每次嚟都会叫佢嘅热咖啡!因为我锺意佢嘅味道,唔苦,又够多奶😄😄不过饮完系溜少少🤣🤣

2018-09-21
  • 烘麦包三文治四重奏
2018-09-21 254 浏览
旺记皇牌 - 滑蛋虾仁叉烧饭经过湾仔 记得有朋友介绍旺记所以专登行过去试下我就叫咗佢哋最多人叫嘅 当时佢已经系 两三点钟但系都系全场坐满....其实佢真系一个好普通嘅叉烧滑蛋饭但系佢三样嘢配合起嚟嘅时候 真系好好味其实你认真食 你会发现佢嘅 豉油系甜豉油佢嘅滑蛋系非常之滑溜虾仁系爽口嘅至於个叉烧系唔太乾又唔太肥重点系加咗几粒葱花加起上嚟个配搭非常之好虽然好简单一个平时周街都食到嘅饭但佢哋的确用心嘅只佢哋杯奶茶我就觉得 茶味未够浓郁如果加埋杯浓郁奶茶咁就无敌啦价钱我记得成个餐系大概50至$60左右旺记冰室 (湾仔)湾仔谢斐道142号建利大厦地舖旺记冰室
旺记皇牌 - 滑蛋虾仁叉烧饭
经过湾仔 记得有朋友介绍旺记
所以专登行过去试下
我就叫咗佢哋最多人叫嘅 [滑蛋虾仁叉烧饭]
当时佢已经系 两三点钟
但系都系全场坐满....

其实佢真系一个好普通嘅叉烧滑蛋饭

只佢哋杯奶茶我就觉得 茶味未够浓郁
如果加埋杯浓郁奶茶咁就无敌啦

价钱
我记得成个餐系大概50至$60左右

旺记冰室 (湾仔)
湾仔谢斐道142号建利大厦地舖
旺记冰室
2018-09-09 336 浏览
好耐都冇出过铜锣湾行街啦,见今日难得放假咪出去行下罗,顺便买下衫,但朋友突然话有事提早走左,结果我一个人行吓行吓就行到湾仔,见又有D肚饿,咁我就去咗食下午茶,顺便又坐下。经过湾仔谢斐道嘅旺记冰室,睇个名吾知以为系旺角嘅冰室😅我睇左餐牌一阵,就叫左一个下午茶B餐鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉($38),配鲜牛油麦包厚多士,仲有牛奶炒日式滑蛋,下午茶餐奉送饮品,就叫左个热奶茶,全部新鲜即做,热辣辣,D蛋又滑,好好食。

2018-09-08
2018-09-05 297 浏览
到湾仔做嘢,好多时会去电车路个边食嘢,其实骆克道个边个几条街都有唔少餐厅,咁就上openrice睇下有咩食,见呢间个滑蛋好正就决定你你啦!去到门口发现好多人,但原来有一半系系到等外卖,好彩啫。仲系到烦紧食滑蛋跟叉烧定虾仁好,原来佢有双拼啱晒我呢啲一次过想试晒佢啲招牌嘅心态。叫咗无两分钟就有得食非常有效率。望落就流口水,又有虾仁又有叉烧,我唔客气啦!查实食落就普通嘅,可能我expect佢会有滑蛋虾仁个种甜蛋味,但食落又无,而叉烧系偏瘦嘅,味道还好。

去到门口发现好多人,但原来有一半系系到等外卖,好彩啫。
仲系到烦紧食滑蛋跟叉烧定虾仁好,原来佢有双拼
啱晒我呢啲一次过想试晒佢啲招牌嘅心态。

叫咗无两分钟就有得食非常有效率。
望落就流口水,又有虾仁又有叉烧,我唔客气啦!
2018-09-03 282 浏览
午餐时间去到呢间超人气午饭之选嘅冰室,就算系过咗1点至2点呢段午饭时间,3点後呢间冰室都系坐无虚席,虽然坐位比较挤迫,但系都无损食客嘅心情,餐牌款式贵精不贵多,主要有特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉、鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉、招牌沙爹牛肉鸡汤公仔面、鲜姜汁猪润鲜鸡汤通粉,粉面饭都有餐,非常抵食,每款都非常吸引,不过第一次试,当然要试下每枱客都会嗌佢哋嘅招牌《自家制叉烧日式滑蛋饭》,滑蛋选用优质日本鸡蛋,滑蛋香味十足份量都好足,仲有佢地嘅自家制叉烧,肉质松软,真系好好味!呢间系湾仔区放饭推介。
午餐时间去到呢间超人气午饭之选嘅冰室
,就算系过咗1点至2点呢段午饭时间
,3点後呢间冰室都系坐无虚席
,虽然坐位比较挤迫
,但系都无损食客嘅心情
,餐牌款式贵精不贵多
,主要有特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
、鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉
、招牌沙爹牛肉鸡汤公仔面
、鲜姜汁猪润鲜鸡汤通粉,粉面饭都有餐,非常抵食
,每款都非常吸引
,不过第一次试
,当然要试下每枱客都会嗌佢哋嘅招牌《自家制叉烧日式滑蛋饭》
,滑蛋选用优质日本鸡蛋
,滑蛋香味十足份量都好足
,仲有佢地嘅自家制叉烧
,肉质松软
,真系好好味
!呢间系湾仔区放饭推介。
2018-08-31 287 浏览
踩下人先。。点解咁架?无去几个月水平差左咁多既?d午餐肉煎到好似毁容咁系发生咩事?通心粉唔弹牙林patpat既?之前明明好好食架bor #本日难食 #food9dieWhat happened to the good quality hk breakfast I used to get at #Monkee? Is it becuase they opened new branches, the quality has dropped? The luncheon meat was pan feied to a point it has lost its shape, and the macaroni is overcooked way too soft. Disappointed!

#本日难食 #food9die
way too soft. Disappointed!