餐厅: 旺记冰室
资讯:

2018-12-06 894 浏览
上网睇到人地去食,心思思又想试下有几好食,心谂大把呢类既冰室,会唔会系得个样,点知就令人好惊喜。个日已经系下午茶时间,但都坐到满晒,我见大多数人都系食呢个滑蛋叉烧饭,於是即刻叫左,点知佢黎左滑蛋虾仁叉烧饭,其实唔想食虾仁,因为通常都系玻璃虾质地,唔多喜欢,不过见等咁耐,都照食啦。碟饭一黎到,就香喷喷,个蛋望落去好滑,好juicy,食落去不失望,果然又滑又香,个蛋唔会老,非常好,叉烧又系有名堂,自制的,唔用出面野,呢点就值回票价。最後卖单时,好乖,比番滑蛋虾仁叉烧饭个钱。
最後卖单时,好乖,比番滑蛋虾仁叉烧饭个钱。
2018-12-05 635 浏览
虽然澳牛近年光环越黎越淡但系锺意食常餐既我,讲起炒滑蛋依然会用澳牛做标准直至我遇上旺记😍之前系尖沙咀食过滑蛋叉烧饭觉得好香好好食今日黎湾仔做嘢梗系要encore旺记标榜系日本鸡蛋个炒滑蛋真系好重蛋味同好滑真系无得输!个多士就正正常常啦,之前食过奶油脆猪好食D(+$5)姜汁猪润公仔面唔系好食到姜汁味🤣猪润唔鞋公仔面唔腍过得去啦奶茶够奶够滑,茶底唔涩,不过叫左少冰都系太多冰啦总括黎讲,旺记既滑蛋已经荣升我心目中既No.1其他食物就正正常常,所以建议黎食都系食番炒滑蛋同滑蛋饭,阵蛋味真系食得出唔同另外尽量避免lunch time黎食餐厅座位有限,我12:50排队排到13:25如果唔系唔熟湾仔我都唔会继续排如果系专登黎食就记得避免繁忙时间啦
虽然澳牛近年光环越黎越淡
但系锺意食常餐既我,讲起炒滑蛋依然会用澳牛做标准
直至我遇上旺记😍

之前系尖沙咀食过滑蛋叉烧饭觉得好香好好食
今日黎湾仔做嘢梗系要encore

旺记标榜系日本鸡蛋
个炒滑蛋真系好重蛋味同好滑
真系无得输!

个多士就正正常常啦,之前食过奶油脆猪好食D(+$5)

姜汁猪润公仔面
唔系好食到姜汁味🤣
猪润唔鞋公仔面唔腍过得去啦

奶茶够奶够滑,茶底唔涩,不过叫左少冰都系太多冰啦

总括黎讲,旺记既滑蛋已经荣升我心目中既No.1

另外尽量避免lunch time黎食
餐厅座位有限,我12:50排队排到13:25
如果唔系唔熟湾仔我都唔会继续排
如果系专登黎食就记得避免繁忙时间啦
2018-12-04
  • 滑蛋虾仁饭
2018-12-04 444 浏览
🥚的确好滑蛋🥰🍳~~~~~~~~~~~~~~~~~~~难得去湾仔,试下旺记冰室嘅滑蛋系列。😋自家制叉烧日本滑蛋饭($54)旺记冰室推介之一点可以唔试下,滑蛋滑溜滑溜的,可惜,蛋味唔够,配上旺记秘制甜豉油同香葱,特别易入口。扣分位系自家制叉烧,虽然好淋,但切得好薄,份量有D少。~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🥚的确好滑蛋🥰🍳
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
难得去湾仔,试下旺记冰室嘅滑蛋系列。
😋自家制叉烧日本滑蛋饭($54)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-12-03 313 浏览
旺仔冰室一直都很出名,每天都有很多人排队。今天终於去吃了。争扎了很久吃「自家制叉烧日本滑蛋饭」还是「滑蛋叉烧虾仁双拼饭」。这两个饭都很出名,很受欢迎。最後选择了「自家制叉烧日本滑蛋饭」!叉烧很好吃,炒蛋超级滑!酱油是用日本甜酱油,和蛋,叉烧很配合,「自家制叉烧日本滑蛋饭」果然没有让我失望!
2018-12-02 446 浏览
真系终於食到喇!本身喺九龙返工,专登去湾仔揾朋友食lunch, 佢推介食旺记茶餐厅。我其实不太喜欢食茶餐厅,但友人话真系好好食,好想带我去试,盛意权权下,就去试下啦。点知,真系三顾草卢,去第三次先食到!lunch time 实在太多人排队太多人帮衬啦, 每次去到都长长人龙,无人排定队,根本无可能喺打工仔有限嘅一个钟头里食得到佢!店内座位密麻麻,但尚算乾净。一间出名嘅食店,食物选择真系唔使多,一样拿手嘅,specialization, 就已经搞掂晒!眼见店里十居其九嘅人都系点滑蛋叉烧饭!此店名物: 自家制叉烧滑蛋饭 $54卖相超吸引! 滑蛋超滑!配甜甜嘅豉油汁真系画龙点睛,好正!不过叉烧反而不太好味,有啲鞋,少少柴皮两个饭都叫左加汁,走葱。(个人食咩都走葱的) 不过下次会想试下留番啲葱,有番啲葱香味,感觉应会不同。日本滑蛋叉烧虾仁双拼饭 $58加左$4,多左三粒虾仁🍤虾仁好爽口,不过唔太入味,有啲白烚嘅感觉呢碟嘅叉烧就好肥,都系有啲鞋口不过整体来说都好满意。因为滑蛋真系好好味!杯朱古力都好够朱古力粉,不会水溜溜另一杯茶走就普普通通,无特别是次体验後,先发觉原来佢有其他分店,喺尖沙咀亚士厘
真系终於食到喇!

店内座位密麻麻,但尚算乾净。

眼见店里十居其九嘅人都系点滑蛋叉烧饭!

此店名物: 自家制叉烧滑蛋饭 $54

自家制叉烧日本滑蛋饭

卖相超吸引! 滑蛋超滑!配甜甜嘅豉油汁真系画龙点睛,好正!
不过叉烧反而不太好味,有啲鞋,少少柴皮

日本滑蛋叉烧虾仁双拼饭 $58

日本滑蛋虾仁双拼饭

加左$4,多左三粒虾仁🍤
虾仁好爽口,不过唔太入味,有啲白烚嘅感觉
呢碟嘅叉烧就好肥,都系有啲鞋口
不过整体来说都好满意。因为滑蛋真系好好味!

杯朱古力都好够朱古力粉,不会水溜溜
另一杯茶走就普普通通,无特别

是次体验後,先发觉原来佢有其他分店,喺尖沙咀亚士厘道就有一间,真系又要去帮衬下先得!!
2018-11-23
日本滑蛋虾仁双拼饭
  • 日本滑蛋叉烧虾仁双并饭
2018-11-10 1474 浏览
今日出湾仔工作,顺便趁机会试试。店面不大,午餐时间,特别多打工仔排队,只好买外卖返公司食。点了招牌叉烧虾仁双拼滑蛋饭($59),午餐跟一杯饭品。饭量不算太大,女士食量应该刚刚好。白饭底,饭底加了甜鼓油,乾身啲会更好虾仁有3-4只,爽口弹牙。薄切叉烧有5-6件,未见出色,可能个人比较喜欢挂汁和厚切的口感。我下次应该拣虾仁滑蛋饭滑蛋炒得滑身,返公司15分钟路程原本担心会焗熟变老,幸好打开时仲系仅熟状态

虾仁有3-4只,爽口弹牙

叉烧虾仁双拼滑蛋饭

2018-11-09
外卖自取
叉烧虾仁双拼滑蛋饭
2018-11-07 755 浏览
好耐之前都系唔同既social media睇过旺记既介绍今日总於黎到一试午餐 - 滑蛋叉烧饭呢碟野既份量其实唔算大如果好肚饿既可能要叫多饭不过就有另一个问题就系佢既蛋同埋汁 同样地都唔算多讲返味道先 旺记系用日本蛋既所以蛋香同卫生都有一定既保证豉油食得出系炒过既甜豉油而差烧就差左少少 唔够肥同埋无肉香午餐 - 浓茄汤午餐肉面跟餐包埋野饮炒蛋同多士个茄汤系极之香浓!好似就咁将啲蕃茄搾汁咁浓 面底煮得岩岩好够弹牙而午餐肉系切角再拎去炸入口好香好脆!我比佢十分!唔好见门外咁多人就放弃唔排其实条龙去得好快 lunch我地等左十五分钟就入到啦
好耐之前都系唔同既social media睇过旺记既介绍

跟餐包埋野饮炒蛋同多士
个茄汤系极之香浓!好似就咁将啲蕃茄搾汁咁浓
面底煮得岩岩好够弹牙
而午餐肉系切角再拎去炸
入口好香好脆!我比佢十分!

唔好见门外咁多人就放弃唔排
其实条龙去得好快 lunch我地等左十五分钟就入到啦
旺记冰室四个字相信大家绝对不会感到陌生,招牌的北海道滑蛋绝对是经典中的经典。然而,旺记冰室近年分店愈开愈多,要品嚐滋味当然要试试湾仔这间本店。是日下午茶时段入座,全场爆满,不得不说一句利害,而且分店内更贴上繁忙时段用餐时间为30分钟更令我感受到旺记既魅力。1. 招牌滑蛋叉烧饭旺角声称全店使用日本产鸡蛋,蛋味够香,蛋黄够鲜味,而且日本蛋对比本地或内地蛋品质更受保证,所以选用日本蛋作绰头是明智之选。而叉烧方面,有别於传统烧味店以麦芽腌制半肥瘦烤焗,旺角则是自家制叉烧味道,若单单以叉烧味道评论,旺记似乎仍需要改善,原因是叉烧表皮未有烧至卝焦香,麦芽味欠缺,但若配上滑蛋一口享用则是两个层次。 滑蛋香口嫩滑,蛋汁蛋味非常重,不知道是否有加了牛奶关系,感觉更滑更饱满。同时因爲叉烧不是焦香关系,未有抢过蛋香,尝了一口终於明白为何旺记会选择自家叉烧,能控制叉烧火喉之余,亦确保不会过燶影响滑蛋口感。最後连同一杯忌廉即磨咖啡,为繁琐的一天带来小确幸
更令我感受到旺记既魅力。

1. 招牌滑蛋叉烧饭

最後连同一杯忌廉即磨咖啡,为繁琐的一天带来小确幸
滑蛋叉烧饭
滑蛋叉烧饭
2018-11-06 497 浏览
💁🏻‍♀️#旺记冰室🍴-湾仔既打工仔应该对呢间茶记一D都唔会陌生!传说中嘅旺记,lunch hour永远都超多人排队,今次派左朋友早D拎筹,终於赶到系lunch hour试到佢!完全冇令我失望!系一间好高质嘅茶记!-午5 特浓蕃茄汤 午餐肉粒 通粉+牛油包多士+炒滑蛋($48)$50 都唔洗,就有个足料茶餐,午餐肉粒煎到极之香脆,蕃茄汤亦极足料!牛油包多士系有俾心机烘唔系薄EE果D。仲有!炒滑蛋真系非常之出色,又滑又重牛奶味~食完呢个lunch真系made my day ar~-呢到仲有个招牌菜叉烧滑蛋饭,有机会要再试。建议非打工仔可以拣非平日嘅时间来试,咁就唔洗等咁耐啦。-📍旺记冰室 (湾仔)#湾仔 谢斐道142号建利大厦地舖--
💁🏻‍♀️#旺记冰室🍴
湾仔既打工仔应该对呢间茶记一D都唔会陌生!
完全冇令我失望!系一间好高质嘅茶记!
$50 都唔洗,就有个足料茶餐,
午餐肉粒煎到极之香脆,蕃茄汤亦极足料!
牛油包多士系有俾心机烘唔系薄EE果D。
仲有!炒滑蛋真系非常之出色,又滑又重牛奶味~
食完呢个lunch真系made my day ar~
呢到仲有个招牌菜叉烧滑蛋饭,有机会要再试。
建议非打工仔可以拣非平日嘅时间来试,咁就唔洗等咁耐啦。
📍旺记冰室 (湾仔)
#湾仔 谢斐道142号建利大厦地舖
2018-11-03 805 浏览
今次已是第二次光顾此食店。平日经过都排了十个人的人龙,所以都避之唯恐不及。但我发现原来每星期六,星期日早上都会比较少人不用排队等候,所以都会趁这些时间帮衬。上次吃过通粉早餐,今次由於不肚饿的缘故,所以点了三文治餐:免治牛肉花生酱生菜炒蛋,原本觉得这个组合相当另类,但看过它的相片又很想一试。点这个需要等10分钟,所以大家想吃但赶时间便要留意。三文治上枱时会闻到浓浓的花生酱香味,生菜是切丝混入蛋酱中炒的,所以不会在吃时散落四周,相当贴心。炒蛋的分量非常充足,是整份三文治的重要主体,假如你喜欢炒蛋也会喜欢这个三文治的。姜汁奶茶也是有浓香的姜味,但却完全不辛辣,奶茶亦够浓郁,两个口味相当平衡,不会被抢风头。

2018-11-03
$45 (早餐)
2018-11-01 510 浏览
去开湾仔,见到呢间餐厅好评如潮,於是专登去食个早餐。8点20分到门口已经排咗四五个人,要齐人方可安排座位⋯⋯入座後便点咗推荐的A餐和B餐。我点咗蕃茄浓汤餐肉通粉,另配上多士炒蛋和热咖啡。通粉煮得恰到好处,蕃茄汤汁名符其实,十分浓郁。多士系燕麦多士,烘过,所以暖暖地,外脆内软,中间仲加咗蒜汁,几有心思👍🏻日本炒蛋并唔觉得蛋香十分出衆,炒得也比较实。
去开湾仔,见到呢间餐厅好评如潮,於是专登去食个早餐。

2018-10-29 380 浏览
师兄开当然支持,其实已经来了三次。知道要出湾仔,今早830未够已到,羽量人龙。(Lunch至少排30分钟。)滑蛋叉烧饭午餐当然出色,之前食早餐吃了咸牛治,大件又好食;毕竟是招牌。所以我今次想试非招牌菜,反而触动我出post。自少喜欢五香肉丁,但不知为何,可能香港人愈来愈health conscious,愈来愈少茶餐室卖。卖的我都会试,伏多: 又乾又硬甚至冻。旺记的五香肉丁是”熟”而有少少肥的。不是什麽珍馐但我觉得吃到了小时候喜欢的肉丁!加上面是汤而不是水,滑蛋继续水准之作,加起来十分满足。只好説,大佬请努力保持水准;同埋,旺记可否喺旺角开?
师兄开当然支持,其实已经来了三次。

只好説,大佬请努力保持水准;同埋,旺记可否喺旺角开?
2018-10-28 467 浏览
系门口等左10分钟左右其实等位唔算耐但入面真系唔好坐 好多人 1️⃣叉烧滑蛋饭HKD$54半肥瘦叉烧 够簿 唔韧蛋够滑够香 但可以生左小小甜豉油 饭粒粒分明 有口感.2️⃣奶油猪HKD$32够脆 唔会太多焦奶油够多 好食.3️⃣奶茶人人都话要饮下佢既奶茶所以我都饮下我唔饮开茶餐厅奶茶但佢奶味好香茶味重.————————————————种类唔算多 但叉烧滑蛋饭可以特登过黎食唔好既系有人等位 所以只可以食30分钟有小小太快

系门口等左10分钟左右

所以只可以食30分钟
有小小太快
  • 滑蛋叉烧饭
2018-10-24 779 浏览
之前Facebook 有介绍既滑蛋叉烧饭,今日有幸一尝。卖相系几吸引既😂 叉烧份量都几蛋,即叫即整,又热。叉烧唔系半肥瘦而是接近冇咩肥既!呢样要赞一赞🤣但系d饭有少少生生地,好似未煲熟甘🤢54元再配野饮。我地12:30到等都等左9张,但都快既等左15分钟。湾仔中午食饭都好似打仗甘一位难求。过度期望会有少少失望,当正常常餐就中高水准!
之前Facebook 有介绍既滑蛋叉烧饭,今日有幸一尝。
过度期望会有少少失望,当正常常餐就中高水准!
2018-10-19 669 浏览
听人讲食物不错,趁lunch同同事一齐试下,已经一早拎左飞,等左10分钟,终於有位,谂住可以试,点知原来系一张2人台(我地总共4人)加多张摺既台,但位置系角落位,角落到系你要靠住店铺装满东西既铁架坐,所以我地话想转位或再等一等,但店铺职员好大声咁呼喝(我地咁觉得)「无呀,无晒位,个个都等紧,再等都无位!」好!我地走!就算再好食既食物,服务员咁真系吓怕!
就算再好食既食物,服务员咁真系吓怕!