餐厅: 旺记冰室
资讯:

餐厅: 旺记冰室
资讯:

2019-06-07 548 浏览
一向都知呢间餐厅多人排队,但因为我朋友放饭时间比我早,可以排队先,就不妨一试。朋友排左半个钟,我刚好到达,职员亦刚好叫到我们的号码。餐厅里大半人都点了最出名的滑蛋饭,咁当然都要一试啦。食物於十分钟後送上,滑蛋好滑,叉烧有d肥,豉油系碟底,系好食既,但食食下觉得好饱,可能因为食左太多蛋同油。饮品点了热柠茶,正正常常。当我同朋友差唔多饮完既时候,职员突然话够钟要走,我极之愕然,下,原来有时间限制架...我自问都食得快,但限时半个钟就真系有d过份,即系要人三扒两拨食晒佢,等佢可以做下一轮生意...究竟等半小时值唔值呢?

朋友排左半个钟,我刚好到达,职员亦刚好叫到我们的号码。

究竟等半小时值唔值呢?
2019-06-04 512 浏览
是日午餐,由於有同事於某平台睇到湾仔区有网红店的分店,睇住地图就去一试究竟去到的时候还在门口等左一阵先有位第一感觉就是员工真多,虽然是无关重要网上睇就是比较多人叫叉烧滑蛋饭,不过既然来试,就决定来个双拼,毕竟满足两个愿望咯,加多杯咸柠七过左一阵就来啦碟头饭加蛋包饭都造型,还算正常不过认真睇个虾仁,普遍的冰鲜虾样,果然啊食落去无味意料之中咯,不过都正常。不过至於个叉烧嘛,看真点个颜色呢,嗯…相对烧味店那种就显得暗哑无色,食落去呢,犀利咯,完美的似我之前食过的过夜叉烧,应该唔会挂!?至於蛋,加埋豉油(似包装那种味道,虽然话是自家制)算是全个饭最正常的。咸柠七,正常味道总结来讲,呢个价钱食呢碟野,我就觉得唔掂咯,另外帮个同事买份外卖,系隔离叫左几声,先望过来,好似哑左甘点下头,哼╯^╰性价比唔得咯,不过都可能是我唔好彩咯~
去到的时候还在门口等左一阵先有位
第一感觉就是员工真多,虽然是无关重要
过左一阵就来啦碟头饭加蛋包饭都造型,还算正常
咸柠七,正常味道
性价比唔得咯,不过都可能是我唔好彩咯~
2019-06-04 391 浏览
嗅着一股网红的味儿找到这里,幸好已过高峰期,尔等三人齐可入座。好评如潮,自然期望甚高,三人行,引颈以待!此为滑蛋闻名,心念不可错过,且美言为“日本鸡蛋使用”,或真有所不同?!既然大推日本滑蛋饭,而是日午餐正好一试。三人兼order一份,以求各人满足。俗语有云:希望越大,失望越大。众人皆认蛋滑,可惜,叉烧未必系自家,定或是水准止於此?切薄且瘦,量萧条;虾肉欠鲜美,实与价位不相符⋯⋯各位如若大胃王,可呼店家多饭。餐单照片确实只供参考,豉油偏甜,敝人之忌廉咖啡,可自行下糖包,冇奶,cream盖过啡味,普通货色。实为普通茶餐厅,美名其曰“冰室”,似upgrade ,内在依然茶餐厅,其包装伎俩为少有选择而造就只捧红一款食物,够做!

既然大推日本滑蛋饭,而是日午餐正好一试。
三人兼order一份,以求各人满足。
俗语有云:希望越大,失望越大。

自家制叉烧  日本滑蛋饭

各位如若大胃王,可呼店家多饭。

爽口虾仁  日本滑蛋饭

餐单照片确实只供参考,豉油偏甜,

日本滑蛋  叉烧虾仁  双拼饭

忌廉咖啡

2019-06-03 167 浏览
【美食调查报告】ig: hkfood_detective近年有好多冰室四起,主打唔好既招牌菜,#旺记冰室 比较特别, 佢地主打滑蛋饭, 我同肥妹侦探一家就决定系周末一於试试佢。 .我地叫左四碟嘢share嚟食。滑蛋叉烧饭嘅滑蛋够香滑,叉烧偏向用瘦叉,以比较硬身嘅口感配合反滑蛋既柔软,捞埋d饭一齐食真系几惹味, 值得一试。.另外一样值得一提的是佢地既特浓番茄汤午餐肉粒通心粉。汤底茄味十足,用匙羹滗d汤上嚟会清楚见到d茄蓉,午餐肉炸得外脆内软,口感十足。.至於猪膶通粉我就更推介 #敏华冰室,呢度d猪膶整得有d过老,汤底亦都太咸。 流口水速度:7/10旺记冰室湾仔谢斐道142号建利大厦地舖
【美食调查报告】ig: hkfood_detective

流口水速度:7/10

旺记冰室
湾仔谢斐道142号建利大厦地舖
2019-05-30 251 浏览
听闻这间餐厅出名食滑蛋义烧饭,仲标榜使用日本鸡蛋🥚配合埋秘制甜豉油食,想起已经流晒口水咁济🤤而且仲系网红店👀今日难得经过谢菲道就入去试一试有几好食🤔✍🏻我点了一碟滑蛋义烧饭,而朋友就点滑蛋虾仁饭,食物卖相一般⋯食落去虽然蛋很滑溜,但义烧味道麻麻,仲差过系烧腊店食个d,而甜豉油味道用嚟捞饭食都ok,而虾仁冇咩味道,是雪藏虾🦐吧!!!$55蚊食一碟滑蛋义烧饭,我宁愿去烧腊店斩50蚊义烧食到饱🙄唯一值得欣赏就系可以选择小饭或多饭...唔使浪费食物👍🏻
今日难得经过谢菲道就入去试一试有几好食🤔
唯一值得欣赏就系可以选择小饭或多饭...唔使浪费食物👍🏻
星期一朝早紧系要食返份重量级早餐赶走Monday blue先啦!🤤五香肉丁x鸡蛋x花生酱x生菜烘麦包‼️其实想食呢份多士好耐但佢只系早餐同下午茶有供应午餐主要都系食叉烧滑蛋饭份多士超足料 馅料好厚 拎上手真系好重手😍头一两啖净系食到五香肉丁同蛋味可能五香肉丁分量都唔少 抢走左花生酱味但食食下又食到好重花生酱味🥜可能肉丁的分布唔够平均但系一啖辣肉丁 一啖浓浓肥仔生花酱既感觉都几正😋如果包底可以烘多少少就更完美啦其实呢个份量 我留返左半份下午茶食🤭$32食到comfort food仲可以分两餐呢件事我觉得好抵🥰
五香肉丁x鸡蛋x花生酱x生菜烘麦包‼️
$32食到comfort food仲可以分两餐
呢件事我觉得好抵🥰
  • 烘麦包三文治四重奏
2019-05-17 366 浏览
传说中既黯然销魂饭今日终於可以黎亲自try try。果然系闻名不如见面,同朋友系附近打完波特登黎食。呢一碟饭一黎到,净系卖相见到都已经好想食啦,明显地啲蛋未熟透,重有啲流质感。食落口真系好Q滑,配搭埋啲牛肉同虾仁,啖啖入口都系料,好香好香。值得一赞ge重有呢度既士油,味道有少许甜甜地,作为「黯然销魂饭」ge配汁认为一流,真系要赞。饮品叫左杯冻朱古力,食完成个口都系香口味道。同行既朋友都一致俾like。希望呢间舖头可以开大间啲就好,因为排队都排左几耐。
2019-05-08 367 浏览
午饭的时候,门外站满人,听说这里的滑蛋叉烧很好吃,店内比较细小,坐位也在较挤迫。滑蛋是很滑嫩的,但是蛋桨的蛋味不够浓醇,义烧应该是外边买回来的,没有什麽特别之处。真的要点赞的,就是在他们自家制的酱油,这酱油完全是将整碟饭提升了分数呢。这里的奶茶、咖啡也只是一般,没有什麽特别的驾喜。食物整体来说是中上级别的,但是这里没有令我想再回来吃的吸引力!不需要排除等这麽久吧!
2019-05-06 538 浏览
公司有展览要去会展开档,平时唔知湾仔有咩好食,又怕贵,又怕人多,OpenRice 下见到呢间冰室,岩岩好帮我搞掂左食咩好嘅烦恼。听闻呢度出名滑蛋叉烧饭($54),见佢湾仔区做呢个价咁吸引,於是叫左碟试下。女仔来讲呢碗好大碟,唔油腻,多蛋,蛋非常滑,好好食。叉烧有少少肥,口感味道刚刚好,加上佢够火够热,返工做到冇左半条命嘅我,唔食都唔知原来自己咁肚饿。跟餐叫左杯热咖啡,提下神再继续返去开工。下次再来会展开档,会再试埋其他款。

滑蛋叉烧饭

女仔来讲呢碗好大碟,唔油腻,多蛋,蛋非常滑,好好食。

跟餐叫左杯热咖啡,提下神再继续返去开工。

下次再来会展开档,会再试埋其他款。

滑蛋叉烧饭
2019-05-05 405 浏览
在中区附近工作,经常去几间冰室食叉烧炒蛋饭,中环好平嗰间已经关门,食评呢间可以话系当中数一数二好食。佢highlight 自己用日本蛋食材,食落又真系滑啲有蛋味啲。大家有无返去买啲日本蛋炒吓?我试过做唔到好似佢咁滑。另一样要提的系自制甜豉油,令到个滑蛋饭好好食,同埋食过几次啲豉油唔大多又唔太少啱啱好。朋友食的是浓汤番茄午餐肉通粉,朋友comment是番茄汤够浓,午餐肉煎够脆,餐包一般般,overall 都唔错。要弹就弹位太少,等位太耐,大陆假期好多游客黎食。

要弹就弹位太少,等位太耐,大陆假期好多游客黎食。

叉烧滑蛋饭
番茄午餐肉通粉
叉烧滑蛋饭
番茄午餐肉通粉
  • 自家制叉烧日本滑蛋饭
  • 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
2019-04-09 515 浏览
找了个周五,决定要来点Guilty Food,去热店旺记一试滑蛋叉烧饭。店子不大但人头涌涌,只是等堂食位置已经等上了三十分钟,庆幸店员有安排派筹管理先後次序。圃坐下,已经被催促点菜,当然整桌也异口同声点了滑蛋叉烧饭,热奶茶。叉烧饭岀菜很快,一会就送到我们面前。 先不说味道,卖相已经赢了不少分数,金黄旋风状的蛋浆,包裹着几块瘦叉烧,十分Instagramable! 味道当然不负众望,香浓滑流的炒蛋配上有点咬口的叉烧,美食当前,已完全忘却刚才排队的辛劳

• 滑蛋叉烧饭
2019-03-29 452 浏览
😍劲钟意食滑蛋叉烧既我,旺记既质素对我黎讲都好够做!佢既滑蛋都真系好滑,而且份量唔少,而叉烧,真系有当肥瘦😍😍😍重点系佢个酱汁!好好食!我叫左佢多汁🤤不过佢长期都好多人,而且坐得唔耐,无得食完坐下倾计🥺
2019-03-26 344 浏览
滑蛋虾仁饭($56)食物选择款式较少,只有滑蛋饭、蕃茄面、猪润面。酱油系自家制,味道偏甜,捞饭一流!虾仁有4-5只之余,仲环大大只又新鲜爽口!标榜采用日本鸡蛋,蛋香嫩滑,生熟程度刚好,仲有啲蛋汁。
滑蛋虾仁饭($56)
2019-03-23 154 浏览
香港的茶餐厅卧虎藏龙,高手在民间呀!这碟叉烧滑蛋饭必点,叉烧选择半肥瘦,入口有层次,不太肥也不会有丝毫干真真的感觉,肥瘦恰好,滑蛋简直是奇蹟,嫩口不在话下,还能吃到浓浓的蛋香味,配合着豉油淋饭,这一口送进嘴里是大大的满足,奶茶也是绝对纯正丝滑,令人意犹未尽!
2019-03-20 195 浏览
之前食过一次旺记冰室就好挂住佢地嘅招牌滑蛋饭寻晚又再去食多次了呢度嘅日本滑蛋滑牛肉滑虾双拼饭一样咁好食。啲蛋又系好多好滑,食嘅每一啖饭,都充满住佢地自家制嘅甜鼓油味,食落好惹味。又大碟,我一个人食都觉得有啲多😂 真系好足料啲虾仁同牛肉一齐都好夹,好系大大粒嘅虾仁,好有鲜味奶油猪仔包都系要再encore,就算几饱都好😂啲猪仔包都系咁脆,又落足炼奶,真系好好食个猪仔包食落唔乾,仲又香又甜仲要今次唔洗等位就有得食,真系perfect池
之前食过一次旺记冰室就好挂住佢地嘅招牌滑蛋饭

寻晚又再去食多次了

日本滑蛋滑牛肉滑虾双拼饭

又大碟,我一个人食都觉得有啲多😂 真系好足料

啲虾仁同牛肉一齐都好夹,好系大大粒嘅虾仁,好有鲜味

奶油猪仔饱

奶油猪仔包都系要再encore,就算几饱都好😂
啲猪仔包都系咁脆,又落足炼奶,真系好好食
个猪仔包食落唔乾,仲又香又甜

仲要今次唔洗等位就有得食,真系perfect池
2019-03-19
日本滑蛋滑牛肉滑虾双拼饭