餐厅: 旺记冰室
资讯:

2019-12-06 392 浏览
好味!本身以为普通滑蛋饭黎 原来唔一样!👍🏻🤟🏻🤤正啊!冬天咁冻 食到暖暖嘅滑蛋饭真系好满足😽我锺意佢啲蛋有啲甜味 啲葱加左啲额外嘅香味比佢!!叉烧有好多旧 抵食🤤同埋唔肥 大部分都系瘦肉部分虾仁好爽口 大大粒 口感好好😆😆😆跟餐送热丝袜奶茶 口感好浓郁 奶味浓 喜欢👍🏻👍🏻👍🏻
  • 滑蛋虾仁饭
  • 热丝袜奶茶
  • 叉烧滑蛋饭
2019-11-27 330 浏览
中午见大家都排队食呢间,我又凑下热闹排一阵,原来呢度吸引到咁多人来嘅系招牌滑蛋,一於试下, 我叫咗滑蛋虾仁, 我觉得蛋的确系炒得好滑 ,虾人仁就爽脆嘅,不过唔系新鲜虾, 但系我觉得呢个滑蛋其实好多传统嘅茶餐厅都做到 ,唔系话真系咁特别 ,不过的确系好好味 ,只系觉得唔需要排咁长龙😋
2019-11-17 488 浏览
今天可以去吃旺记冰室了。终於,可以一完在店舖里吃的愿望,之前中午想去吃它的时候,刚好是每一个月的打扫日没有开门。中午繁忙时间要到齐人,才可以入座,但可能已经是两点後了,没有那麽多人排队了,等了一下便可以入座。我们分别点了滑蛋叉烧虾仁双拼饭跟自家制叉烧日本滑蛋饭,配奶茶。它们家的正常饭份量不太多,男生可能要加饭喔!整体不错吃,但可能期待太多了,因为叉烧不是照片的那种,不是半肥瘦厚厚那种,但也不过不失。 滑蛋是很滑,但没有王牌冰室特浓牛乳炒滑蛋,奶味很重。虾没有很多只,只有三只,但都处理得不错,但可以更弹牙。它们家的是简单而美味,看得出很用心去烹调的,每一个饭都是现煮的。 下次也想现场吃麦包三文治四重奏,因为之前都是吃外卖的,外卖那个面包皮会有一点点湿湿,不过份量超多的。

滑蛋叉烧虾仁双拼饭

自家制叉烧日本滑蛋饭

滑蛋叉烧虾仁双拼饭
自家制叉烧日本滑蛋饭
2019-11-15 240 浏览
终於去排下队去吃这间最出名的滑蛋叉烧饭同事早点去拎位 等了约半小时到但食饭时间只限於30 分锺叫完唔洗2 分锺 就黎左蛋是很滑 再配埋自制既甜豉油 好好味但我就觉得唔够热最後用餐时间只需要20分锺
终於去排下队去吃这间最出名的滑蛋叉烧饭

再配埋自制既甜豉油 好好味
但我就觉得唔够热
最後用餐时间只需要20分锺
2019-11-11 231 浏览
每次黎旺记食lunch都只可以系二人小队因为人一多就注定要等到天荒地老二人小队至少都要等20分钟唔系讲笑咁宝贵嘅lunch time都愿意等因为真系好.好.食....里面张贴告示繁忙时间用餐时间系30分钟🙈🙈真系多麽得快食野唔好讲野快d爬饭今日又想食虾又想食叉烧why not both????虾 一如以往的弹牙叉烧就正常水平重点系滑蛋!!!好符合商品说明条例因为真系好滑饭属於硬身 粒粒分明配埋甜豉油perfect!!!!继续支持 继续排队😂😂
每次黎旺记食lunch

至少都要等20分钟
唔系讲笑
咁宝贵嘅lunch time
都愿意等
因为真系好.好.食....

里面张贴告示
繁忙时间
用餐时间系30分钟🙈🙈
真系多麽得快
食野唔好讲野
快d爬饭

叉烧虾仁滑蛋饭

今日又想食虾又想食叉烧
why not both????

虾 一如以往的弹牙
叉烧就正常水平
重点系滑蛋!!!
好符合商品说明条例
因为真系好滑
饭属於硬身 粒粒分明
配埋甜豉油

perfect!!!!

继续支持 继续排队😂😂
叉烧虾仁滑蛋饭
2019-11-06 294 浏览
有位来自新加坡嘅朋友同我提起,佢觉得黯然销魂饭好好味,作为东道主,我就带佢去食返餐黯然销魂啦。之前喺网上见到旺记冰室入面叉烧滑蛋饭嘅相,觉得几吸引,而亲身见过实物,依然系好吸引。我地系星期日下午茶时间排队,唔驶5分钟就入座。啲滑蛋炒到笠住啲饭,而叉烧啲肉唔会太肥,整体嚟讲卖相唔错,蛋又滑叉烧肉质都唔错。嗰日可能餐厅入面冷气开得大,成碟饭俾冷气吹到凉咗,食落去无咗道锅气,就差少少。不过平民美食嚟讲,佢都算唔错呀,新加坡朋友都话味道几好。

不过平民美食嚟讲,佢都算唔错呀,新加坡朋友都话味道几好。
2019-11-03
2019-10-27 266 浏览
今日难得约咗个朋友仔食饭,但系朋友仔又大迟到,唯有搵间餐厅快快食咗佢难得weekend 旺记唔驶排队,一於去食下佢个奶油猪喇<午餐5- (转奶油猪) 蕃茄通加香滑炒蛋$54>平时去茶记叫个奶油猪都成廿蚊鸡,旺记多空转奶油猪都只系五蚊,无理由唔转咖奶油猪香脆松化,啖啖牛油香,加埋炼奶更加系一支棒滑蛋正正常常咁喇,茶餐厅价仔,无咩特别蕃茄通心粉蕃茄汤底重味精,食完成个晏就都仲味到味精味通粉煮得太淋,午餐肉大大粒,煎到脆卜卜咁几好食卖单五十四蚊,湾仔食饭咁的价钱食得过

难得weekend 旺记唔驶排队,一於去食下佢个奶油猪喇

<午餐5- (转奶油猪) 蕃茄通加香滑炒蛋$54>

奶油猪香脆松化,啖啖牛油香,加埋炼奶更加系一支棒

滑蛋正正常常咁喇,茶餐厅价仔,无咩特别

蕃茄通心粉蕃茄汤底重味精,食完成个晏就都仲味到味精味

通粉煮得太淋,午餐肉大大粒,煎到脆卜卜咁几好食

卖单五十四蚊,湾仔食饭咁的价钱食得过
阳光普照,放假开开心心食早餐。吃过两次旺记,可以再试。早餐去到11:30,还有半小时。看了一眼就决定F餐。兴致勃勃落单,怎料店员说售罄。第二想吃的沙嗲牛肉面亦卖光。其他都没有兴趣,打算不吃了,反正我不饿,陪老公吃就算。过了一会,店员说最低消费$16,即一杯热饮的价钱。我想吃的都已卖清,已够没瘾,还被逼要选一款。心有不甘,真想起身离坐。要不是老公说他胃痛要吃点甚麽,我真会离去。想起第一次来吃滑蛋叉烧饭,也吃不到。两点多就卖光,也早了一点吧?想普通吃份蛋治。没有。只能点C餐,配料全走。最後屈服了,点了五香肉丁、炒蛋、生菜,走花生酱的多士。等足10分钟,老公已吃完。我的炒蛋和他的炒蛋,完全两个样。一湿一乾,一光一暗。蛋味不重,肉丁抢味,不过味道还好。很少地方用麦包选择。表面好看,下层却湿到扁了,湿得不想碰,不想吃。虽然走酱,也没有牛油,但吸了炒蛋和肉丁的油,多士变了橙色。为了心里好过一点,只吃上层和炒蛋。食物还好,但死板的服务和餐牌,叫人怕了。
阳光普照,放假开开心心食早餐。吃过两次旺记,可以再试。

食物还好,但死板的服务和餐牌,叫人怕了。
2019-10-20 267 浏览
周末晨早出湾仔食早餐,之前听 #可爱老婆 提过旺记三文治好正,於是黎试下。中午时份旺记都系旺过旺角要冇咁旺先有位,早餐会好一点,可以慢慢食。麦包三文治四重奏🤤 咸牛肉+鸡蛋+花生酱+生菜👍🏻 超大份,够两个女仔食👍🏻 奶茶好饮🥺 花生酱唔够如果食唔晒可以问佢拿个纸袋打包,见到店员同D熟客有讲有笑,依类环境都几适合轻松过周末早上。之前食过几次午餐,经典正野包括叉烧滑蛋饭、叉烧虾滑蛋饭、沙嗲牛面等。#宇宙级嘴刁 #嘴刁Raymond

🤤 咸牛肉+鸡蛋+花生酱+生菜
👍🏻 超大份,够两个女仔食
👍🏻 奶茶好饮
🥺 花生酱唔够

#宇宙级嘴刁 #嘴刁Raymond
奶茶
奶茶
  • 烘麦包三文治四重奏
2019-10-18 176 浏览
今日系附近行街,中午刚好经过旺记冰室,就入去食左个lunch,虽然叫冰室,但系呢度其实系间港式茶餐厅开噶,一个人入去点左叉烧滑蛋饭同流心芝士麦包西多士。叉烧滑蛋饭份量几大,我一个人都食唔嗮。叉烧好香,但唔油腻,滑蛋好嫩,唔会太老。份西多士试左小小,可能系因为太饱了,没认真试出距噶味道。但总体来讲,系个唔错噶地方。
2019-10-03 447 浏览
出咗湾仔,食个午饭就搵咗呢间想食好耐既冰室,午饭时间,门口有一堆放午饭既白领人士!以为要等好耐,但等咗10分钟就入得啦🤤佢个叉烧虾仁蛋饭,睇到好多人食评影既相都好吸引,啲滑蛋炒得好靓,原来标榜使用日本鸡蛋🥚要埋虾仁双并都系多$4到,所以一黎就叫双并试下先!果然蛋真系炒得好滑,我呢个蛋控食得好开心,同埋佢个灵魂果然系个秘制鼓油到因为太饿,仲叫咗个奶油猪,唔系夸张,呢个反而出奇地好味,一黎个脆猪热辣辣,再搽满牛油炼奶,成件事真系不得了!仲加咗$4试咗杯爱尔兰咖啡,但我呢个唔系咖啡既专业人士,我就觉得同普通咖啡无咩分别啦!朋友仲叫咗杯龙凤柠乐,不过不失啦!

朋友仲叫咗杯龙凤柠乐,不过不失啦!
2019-09-27 490 浏览
今日同好好彩嘅某君过湾仔攞佢抽中嘅macaron,既然过开湾仔,当然要同某君去试佢想试好耐嘅叉烧滑蛋饭😌 一去到就见到有条小人龙,我地等咗大约20分钟就有位,原来依度只有set食,无得散叫😏自家制叉烧日本滑蛋饭 $55>个样都算ok,但个豉油碟放系饭边个人嚟讲觉得污糟>即叫即整,新鲜热辣辣>蛋系几滑,略有蛋味>叉烧好韧,又大旧,感觉同蛋几唔夹>饭就偏硬兼无乜饭味,食开软饭嘅我觉得差少少==================推介指数 🌕🌕🌖🌑🌑特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉 $49>午餐肉切到成粒骰仔咁,仲要炸过,系吸引嘅>蕃茄汤系几浓,偏杰,惹味>通粉唔会腍到烂,算几挺身,唔错==================推介指数 🌕🌕🌕🌗🌑奶油大脆猪配4.3牛奶炒日本滑蛋 (厚多士转奶油大脆猪+$5)>奶油大脆猪新鲜辣手,包面脆卜卜,奶油份量得宜,好味>蛋同叉烧滑蛋嘅滑蛋一样水准,几滑溜,颇有蛋味==================推介指数 🌕🌕🌕🌗🌑老老豆豆,野食同价钱系不过不失,可能自己唔系咁喜欢食翻热过嘅叉烧啦,个叉烧

自家制叉烧日本滑蛋饭 $55
>个样都算ok,但个豉油碟放系饭边个人嚟讲觉得污糟
>即叫即整,新鲜热辣辣
>蛋系几滑,略有蛋味
>叉烧好韧,又大旧,感觉同蛋几唔夹
>饭就偏硬兼无乜饭味,食开软饭嘅我觉得差少少
推介指数 🌕🌕🌖🌑🌑

特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉 $49
>午餐肉切到成粒骰仔咁,仲要炸过,系吸引嘅
>蕃茄汤系几浓,偏杰,惹味
>通粉唔会腍到烂,算几挺身,唔错
推介指数 🌕🌕🌕🌗🌑

>奶油大脆猪新鲜辣手,包面脆卜卜,奶油份量得宜,好味
>蛋同叉烧滑蛋嘅滑蛋一样水准,几滑溜,颇有蛋味
推介指数 🌕🌕🌕🌗🌑

老老豆豆,野食同价钱系不过不失,可能自己唔系咁喜欢食翻热过嘅叉烧啦,个叉烧滑蛋饭个人嚟讲真系麻麻,如果要排队食呢,我就未必会再考虑喇。

仲有佢所谓嘅每人最低消费都几令人费解,话说隔离枱有三个女中学生,佢地叫咗个滑蛋叉烧同滑蛋虾餐想share食,点知个侍应话每人最低消费$16蚊,要佢地叫多样野,明明两个餐都$112,三个人嘅最低消费先系$48,点解会唔够呢?其实系点计㗎呢?🧐

2019-09-27 387 浏览
一试佢出名嘅叉烧滑蛋饭🎖12PM 正去到几分钟就入到去 ✌🏻 12.15PM 就开始多人架啦!跟住就要等成个钟。。虽然午餐选择唔多,但系真系好食唔会厌 👌🏻 个人推荐午1-5. 今次介绍返叉烧滑蛋饭🎖叉烧唔乾 👍🏻 入味 👍🏻蛋真系次次做到滑蛋 👍🏻真系比起出面其他嘅好食啲 😋
一试佢出名嘅叉烧滑蛋饭🎖

叉烧唔乾 👍🏻 入味 👍🏻
蛋真系次次做到滑蛋 👍🏻
真系比起出面其他嘅好食啲 😋
  • 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
2019-09-25 362 浏览
早前幸运的在IG Giveaway中得到一盒中秋口味限定的马卡龙礼盒,领奬前先到近年火红的冰室果腹,留意了小店好一阵子,今天终於能一偿所愿。 周日中午时份门口有一条小人龙,两个人大约排了十五分钟方能入座。小店座位约三十个,用餐时间为三十分钟,每人至少要点一份食物/饮品。特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉 $49 有坑纹的螺丝粉挂汤力较高,煮得不过稔,配上浓稠的蕃茄汤底和炸过的午餐肉,不错。 4.3牛奶炒日本滑蛋配奶油脆猪(+$5) 蛋炒得嫩滑,惟蛋味略逊,比上不足比下有余。眼见麦包多士不太特别,遂加钱将多士转做脆猪;刚焗起的猪仔包外脆内软,咸香的牛油和甜滋滋的炼奶交融在上,每吃一口都感觉幸福。 滑蛋叉烧饭 $55 当初吸引我光临就是这看似普通的碟头饭,成品来到尚算吸引。蛋比刚才的嫩滑,不过饭粒偏乾,叉烧薄瘦且硬身,即使淋上有提味作用的甜豉油亦吃不出其特别过人之处。 除了那奶油脆猪比较出色以外,其余的质素也只是平平,而其中一位较年长的女侍应亦予人一种拒诸门外的感觉,能走红大抵是带点幸运因素。

特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉 $49

4.3牛奶炒日本滑蛋配奶油脆猪(+$5)

滑蛋叉烧饭 $55

2019-09-15
究竟一间餐厅应该提供多啲唔同既菜式俾客人定系净系专注做一两样食物会吸引到多啲客人呢?呢个问题👧🏻都唔识答,但就搵到一个系後者既例子啦。呢个餐厅供应既食物真系唔多,有几款食物更加系做到差唔多全日供应咁样,因为无论早、午、晚餐都见到佢既踪影,但呢间餐厅真系食左几次都要排一轮队先入到去。今次👧🏻就介绍佢地两款比较出名既食物啦,分别就系叉烧蛋饭同埋番茄午餐肉通粉,叉烧蛋饭看似好普通,材料只系蛋、叉烧、葱、甜豉油同埋饭,但最普通既食材加埋就有唔平凡既味道,虽然啲叉烧望落好瘦但食落唔会好柴,滑蛋加埋葱花同甜豉油既配搭令人忍唔住一嗒接一嗒呀。另外番茄午餐肉通粉既番茄汤好浓郁,而午餐肉粒切到一嗒既大细,再经煎炸过之後非常脆口,跟餐仲有炒蛋多士,不过👧🏻就建议大家要加钱转奶油脆猪啦,有两件烘到脆卜卜同劲多炼奶既脆猪,绝对系抵食之选👍🏻每次都会透过以下6大方面试评分(满分:30分)味道 : 4 / 5 环境 : 3.5 / 5 外观 : 3.75 / 5价钱 : 3.75 / 5 服务 : 3.75 / 5回头率 : 4 / 5总分 : 22.75 / 30性价比虽然滑蛋叉烧饭同番茄汤通粉真系唔算啲好特

每次都会透过以下6大方面试评分(满分:30分)
味道 : 4 / 5
环境 : 3.5 / 5
外观 : 3.75 / 5
价钱 : 3.75 / 5
服务 : 3.75 / 5
回头率 : 4 / 5
总分 : 22.75 / 30

性价比
虽然滑蛋叉烧饭同番茄汤通粉真系唔算啲好特别或者好有特色既食物,但正正就系最普通既食物都可以吸引到咁多客人帮衬个到劲呀👍🏻最後提多各位朋友仔一次记得转脆猪呀😋
  • 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉