餐厅: 旺记冰室
资讯:

2019-07-31 250 浏览
叫左一个早餐一个午餐。早餐C4免治鲜牛滑蛋生菜花生酱四重奏好足料,好大旧蛋,牛肉同蛋的味道清清地,啱我口味。中意食浓味的朋友就应该会觉得太淡,要自己调味。滑蛋叉烧个蛋又真系几滑架喎。欣赏!店细但员工多,服务质素麻麻。好似惊你吾叫野食甘,有小小催人即刻落哂单的感觉。除此之外都唔错!
叫左一个早餐一个午餐。
滑蛋叉烧个蛋又真系几滑架喎。欣赏!

2019-07-28 219 浏览
成日行过都见到好多人等位,本住羊群心态🐑,都走去试一试🤣不过真系好多人等位,lunch时间等咗差唔多半个钟先有得入座😨,可能一个人去食或者外卖会快少少既🤦🏻‍♀️但一落完order就好快上野食,店舖侍应服务态度都几好,冇因为人多就对你唔友善💁🏻‍♀️一个lunch都系五六十蚊左右,正常价位食物全部都配有日本蛋🍳,炒出好滑好好味😋------------------------------⭐️今次叫既野食:(1) 日本滑蛋双并饭(虾仁🦐、叉烧)($59)等於午1+午2合体,啱哂有选择困难既朋友😆(2)特浓蕃茄汤🍅午餐肉粒通粉($49)蕃茄汤几浓,入面系冇餸既,主要配返佢个牛油麦包多士同4.3牛奶炒日本滑蛋,但都好够饱😋
成日行过都见到好多人等位,本住羊群心态🐑,都走去试一试🤣
一个lunch都系五六十蚊左右,正常价位
食物全部都配有日本蛋🍳,炒出好滑好好味😋
⭐️今次叫既野食:
(1) 日本滑蛋双并饭(虾仁🦐、叉烧)($59)
等於午1+午2合体,啱哂有选择困难既朋友😆
(2)特浓蕃茄汤🍅午餐肉粒通粉($49)
2019-07-26 150 浏览
朋友想试,伊度好多好评,所以就一试了。香港整滑蛋叉烧饭好味嘅地方好多,今次间较新嘅餐厅表现系点呢?一去到排队条龙已经好长。仲有好多游客。唔知系咪有大陆网站推荐呢?我记得尖沙咀果间都系咁。坐底到等左阵,终於有得食。豉油非常甜,同埋已经落左落饭度。我会建议食客自己落会更贴心。因为在我而言就觉得系太多啦。同埋豉油味有啲single-facet,得甜同咸,有点单调。声称用日本蛋,而的确系有蛋味嘅。同埋火候亦佳,半生熟亦算到位。叉烧呢,就真系比较「健康」。一点肥都没有,有点点乾。总括,如果热潮退下後可以一试。排咁耐都系食隔离。😂😂😂😂

叉烧呢,就真系比较「健康」。一点肥都没有,有点点乾。

总括,如果热潮退下後可以一试。排咁耐都系食隔离。😂😂😂😂
2019-07-13 213 浏览
上OR,见到好多推荐,上次去劲多人排,所以无食到,今次无乜人,去试下啦,当然试下佢个推介叉烧炒蛋饭,结果真系唔知凭收五十几蚊个饭?蛋得嗰簿簿一层仅仅遮到个饭,鼓油反而多到浸住啲饭⋯⋯叉烧就乾峥峥嘅,最过份系由出饭速度已经估到佢系一早炒好,结果中左,啲饭已经连暖都说不上,明显碟饭都已经放左一段时间,我理解生意讲求效率同减省成本,但作为店舖推介之作,咁嘅质素我真系唔能够认同,至於佢跟餐杯㗎啡,算了,我只可以话我庆幸我无再加二蚊加大杯嘢饮⋯⋯呢间嘢,无下次罗!
2019-07-11 317 浏览
🌟曾经风靡一时既滑蛋叉烧饭 🐷🍚▫️滑蛋叉烧饭 $55餐厅标榜自己系用日本鸡蛋🥚份量都几多 好滑几重蛋香 但对於我黎讲 甜豉油系滑蛋叉烧饭既灵魂之处🥣所以呢碟饭唯一一个加分位系在於甜豉油 其他就不过不失啦🤫同埋个人认为叉烧有小小偏瘦 🥢不过要食得有小小赶头赶命 因为餐厅有时间限制 🕐 所以好似一入到去就要同时间竞赛咁 要食得快小小🌚 📍旺记冰室 湾仔谢斐道142号建利大厦地舖#eatwifcathy_港式 #eatwifcathy_湾仔 #湾仔美食 #湾仔
🌟曾经风靡一时既滑蛋叉烧饭 🐷🍚
▫️滑蛋叉烧饭 $55

2019-07-05 285 浏览
Share埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食评都好认真打架—————————————————————📍旺记冰室同事介绍,作为蛋控嘅🐷已经心心眼,Lunch同同事黎试下佢,湾仔地舖吾算大,但门口已经有好多人攞筹等紧,原来lunch time长期要等位,条路又窄,所以我地决定买外卖~—————————————————————❣日本滑蛋叉烧虾仁双并饭($60)佢highlight 自己用日本蛋食材,个蛋食落又真系超。级。嫩。滑!又有蛋香味,应该唔系加蛋粉黎炒。另一样就系自制甜豉油,令到个滑蛋饭好好食,同埋食过几次啲豉油唔多又唔太少啱啱好。叉烧系偏瘦,啱晒我呢啲怕食肥肉嘅人啦。虾仁好正,一黎够大只而且炒得刚熟,爽口,一啲都唔老呀,真系好新鲜好弹牙!不过外买饭量有点小,女仔就啱啱好,男士未必够~—————————————————————不专业评分👅好味指数:4.5/5💰性价比:4/5👍🏻推荐:4.5/5都可以上 #chuchu推介 —————————————————————🏡地址:旺记冰室(湾仔)湾仔谢斐道142号建利大厦地舖——————————————————

🐷💬每一篇食评都好认真打架
📍旺记冰室

—————————————————————
❣日本滑蛋叉烧虾仁双并饭($60)
不过外买饭量有点小,女仔就啱啱好,男士未必够~

不专业评分
👅好味指数:4.5/5
💰性价比:4/5
👍🏻推荐:4.5/5
🏡地址:旺记冰室(湾仔)
#chuchu食在湾仔
#chuchu食港式
#chuchu食蛋

#hkigfood #hkigfoodie #香港美食 #hkfood #852food #相机食先 #香港好去处 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #周末好去处 #食好西 #美食推荐 #好食 #食食食 #tasty #美食 #饮品 #甜品#follow #like #like4like #人气食店
2019-06-06
10 分钟 (外卖自取)
  • 日本滑蛋叉烧虾仁双并饭
2019-06-07 533 浏览
一向都知呢间餐厅多人排队,但因为我朋友放饭时间比我早,可以排队先,就不妨一试。朋友排左半个钟,我刚好到达,职员亦刚好叫到我们的号码。餐厅里大半人都点了最出名的滑蛋饭,咁当然都要一试啦。食物於十分钟後送上,滑蛋好滑,叉烧有d肥,豉油系碟底,系好食既,但食食下觉得好饱,可能因为食左太多蛋同油。饮品点了热柠茶,正正常常。当我同朋友差唔多饮完既时候,职员突然话够钟要走,我极之愕然,下,原来有时间限制架...我自问都食得快,但限时半个钟就真系有d过份,即系要人三扒两拨食晒佢,等佢可以做下一轮生意...究竟等半小时值唔值呢?

朋友排左半个钟,我刚好到达,职员亦刚好叫到我们的号码。

究竟等半小时值唔值呢?
2019-06-04 493 浏览
是日午餐,由於有同事於某平台睇到湾仔区有网红店的分店,睇住地图就去一试究竟去到的时候还在门口等左一阵先有位第一感觉就是员工真多,虽然是无关重要网上睇就是比较多人叫叉烧滑蛋饭,不过既然来试,就决定来个双拼,毕竟满足两个愿望咯,加多杯咸柠七过左一阵就来啦碟头饭加蛋包饭都造型,还算正常不过认真睇个虾仁,普遍的冰鲜虾样,果然啊食落去无味意料之中咯,不过都正常。不过至於个叉烧嘛,看真点个颜色呢,嗯…相对烧味店那种就显得暗哑无色,食落去呢,犀利咯,完美的似我之前食过的过夜叉烧,应该唔会挂!?至於蛋,加埋豉油(似包装那种味道,虽然话是自家制)算是全个饭最正常的。咸柠七,正常味道总结来讲,呢个价钱食呢碟野,我就觉得唔掂咯,另外帮个同事买份外卖,系隔离叫左几声,先望过来,好似哑左甘点下头,哼╯^╰性价比唔得咯,不过都可能是我唔好彩咯~
去到的时候还在门口等左一阵先有位
第一感觉就是员工真多,虽然是无关重要
过左一阵就来啦碟头饭加蛋包饭都造型,还算正常
咸柠七,正常味道
性价比唔得咯,不过都可能是我唔好彩咯~
2019-06-04 381 浏览
嗅着一股网红的味儿找到这里,幸好已过高峰期,尔等三人齐可入座。好评如潮,自然期望甚高,三人行,引颈以待!此为滑蛋闻名,心念不可错过,且美言为“日本鸡蛋使用”,或真有所不同?!既然大推日本滑蛋饭,而是日午餐正好一试。三人兼order一份,以求各人满足。俗语有云:希望越大,失望越大。众人皆认蛋滑,可惜,叉烧未必系自家,定或是水准止於此?切薄且瘦,量萧条;虾肉欠鲜美,实与价位不相符⋯⋯各位如若大胃王,可呼店家多饭。餐单照片确实只供参考,豉油偏甜,敝人之忌廉咖啡,可自行下糖包,冇奶,cream盖过啡味,普通货色。实为普通茶餐厅,美名其曰“冰室”,似upgrade ,内在依然茶餐厅,其包装伎俩为少有选择而造就只捧红一款食物,够做!

既然大推日本滑蛋饭,而是日午餐正好一试。
三人兼order一份,以求各人满足。
俗语有云:希望越大,失望越大。

自家制叉烧  日本滑蛋饭

各位如若大胃王,可呼店家多饭。

爽口虾仁  日本滑蛋饭

餐单照片确实只供参考,豉油偏甜,

日本滑蛋  叉烧虾仁  双拼饭

忌廉咖啡

2019-06-03 160 浏览
【美食调查报告】ig: hkfood_detective近年有好多冰室四起,主打唔好既招牌菜,#旺记冰室 比较特别, 佢地主打滑蛋饭, 我同肥妹侦探一家就决定系周末一於试试佢。 .我地叫左四碟嘢share嚟食。滑蛋叉烧饭嘅滑蛋够香滑,叉烧偏向用瘦叉,以比较硬身嘅口感配合反滑蛋既柔软,捞埋d饭一齐食真系几惹味, 值得一试。.另外一样值得一提的是佢地既特浓番茄汤午餐肉粒通心粉。汤底茄味十足,用匙羹滗d汤上嚟会清楚见到d茄蓉,午餐肉炸得外脆内软,口感十足。.至於猪膶通粉我就更推介 #敏华冰室,呢度d猪膶整得有d过老,汤底亦都太咸。 流口水速度:7/10旺记冰室湾仔谢斐道142号建利大厦地舖
【美食调查报告】ig: hkfood_detective

流口水速度:7/10

旺记冰室
2019-05-30 248 浏览
听闻这间餐厅出名食滑蛋义烧饭,仲标榜使用日本鸡蛋🥚配合埋秘制甜豉油食,想起已经流晒口水咁济🤤而且仲系网红店👀今日难得经过谢菲道就入去试一试有几好食🤔✍🏻我点了一碟滑蛋义烧饭,而朋友就点滑蛋虾仁饭,食物卖相一般⋯食落去虽然蛋很滑溜,但义烧味道麻麻,仲差过系烧腊店食个d,而甜豉油味道用嚟捞饭食都ok,而虾仁冇咩味道,是雪藏虾🦐吧!!!$55蚊食一碟滑蛋义烧饭,我宁愿去烧腊店斩50蚊义烧食到饱🙄唯一值得欣赏就系可以选择小饭或多饭...唔使浪费食物👍🏻
今日难得经过谢菲道就入去试一试有几好食🤔
唯一值得欣赏就系可以选择小饭或多饭...唔使浪费食物👍🏻
星期一朝早紧系要食返份重量级早餐赶走Monday blue先啦!🤤五香肉丁x鸡蛋x花生酱x生菜烘麦包‼️其实想食呢份多士好耐但佢只系早餐同下午茶有供应午餐主要都系食叉烧滑蛋饭份多士超足料 馅料好厚 拎上手真系好重手😍头一两啖净系食到五香肉丁同蛋味可能五香肉丁分量都唔少 抢走左花生酱味但食食下又食到好重花生酱味🥜可能肉丁的分布唔够平均但系一啖辣肉丁 一啖浓浓肥仔生花酱既感觉都几正😋如果包底可以烘多少少就更完美啦其实呢个份量 我留返左半份下午茶食🤭$32食到comfort food仲可以分两餐呢件事我觉得好抵🥰
五香肉丁x鸡蛋x花生酱x生菜烘麦包‼️
$32食到comfort food仲可以分两餐
呢件事我觉得好抵🥰
  • 烘麦包三文治四重奏
2019-05-17 363 浏览
传说中既黯然销魂饭今日终於可以黎亲自try try。果然系闻名不如见面,同朋友系附近打完波特登黎食。呢一碟饭一黎到,净系卖相见到都已经好想食啦,明显地啲蛋未熟透,重有啲流质感。食落口真系好Q滑,配搭埋啲牛肉同虾仁,啖啖入口都系料,好香好香。值得一赞ge重有呢度既士油,味道有少许甜甜地,作为「黯然销魂饭」ge配汁认为一流,真系要赞。饮品叫左杯冻朱古力,食完成个口都系香口味道。同行既朋友都一致俾like。希望呢间舖头可以开大间啲就好,因为排队都排左几耐。
2019-05-08 354 浏览
午饭的时候,门外站满人,听说这里的滑蛋叉烧很好吃,店内比较细小,坐位也在较挤迫。滑蛋是很滑嫩的,但是蛋桨的蛋味不够浓醇,义烧应该是外边买回来的,没有什麽特别之处。真的要点赞的,就是在他们自家制的酱油,这酱油完全是将整碟饭提升了分数呢。这里的奶茶、咖啡也只是一般,没有什麽特别的驾喜。食物整体来说是中上级别的,但是这里没有令我想再回来吃的吸引力!不需要排除等这麽久吧!
2019-05-06 424 浏览
公司有展览要去会展开档,平时唔知湾仔有咩好食,又怕贵,又怕人多,OpenRice 下见到呢间冰室,岩岩好帮我搞掂左食咩好嘅烦恼。听闻呢度出名滑蛋叉烧饭($54),见佢湾仔区做呢个价咁吸引,於是叫左碟试下。女仔来讲呢碗好大碟,唔油腻,多蛋,蛋非常滑,好好食。叉烧有少少肥,口感味道刚刚好,加上佢够火够热,返工做到冇左半条命嘅我,唔食都唔知原来自己咁肚饿。跟餐叫左杯热咖啡,提下神再继续返去开工。下次再来会展开档,会再试埋其他款。

滑蛋叉烧饭

女仔来讲呢碗好大碟,唔油腻,多蛋,蛋非常滑,好好食。

跟餐叫左杯热咖啡,提下神再继续返去开工。

下次再来会展开档,会再试埋其他款。

滑蛋叉烧饭