173
42
12
餐厅: 旺记冰室
资讯:

为鼓励食肆透过提供食物份量选择和采取减少厨余措施,与顾客共同从源头减少厨余,环境保护署推出了「咪嘥嘢食店」计划,参与食肆如符合评核准则将获「咪嘥嘢食店」认可资格和获发「咪嘥嘢食店」的标志及标贴,以供张贴於店舖内和宣传,供顾客识别。此计划全年均接受申请,申请费用全免。

详情可浏览:http://www.foodwisehk.gov.hk/zh-hk/food-wise-Eateries.php

等级2
17
0
好耐冇黎过湾仔 都唔知有咩好野食 但系一出地铁站口 见到依间茶餐厅3点几都仲要排队 就知好野黎行近d一睇 原来系旺记 唔怪得啦 之前系尖沙咀旺记食过佢既下午茶 仲记得系芝士洋葱猪排猪仔饱 猪仔饱夹住厚身猪排 再加埋洋葱同芝士 到而家都仲记亿犹新炸南乳鸡脾 啖啖肉 虽然好想食多次 但系今日实在太肚饿 一定要食饭!有睇过我之前食评既人都知 滑蛋叉烧饭系我最爱 唔知依间既滑蛋饭水准如何?嗌左个滑蛋虾仁饭外卖 滑蛋饭如果D蛋冻左就一定冇咁好食 但系拎到上公司都仲系热辣辣 滑蛋CUM晒成个饭 足料指数爆登 拎黎捞饭一流 之前食过一D虾仁完全冇虾味 一睇就知雪左好耐 但依个就唔会 而且弹牙有咬口 徐左杯热咖啡拎到上手唔够热之外 总括黎讲十分高质 由於实在太肚饿再加上岩岩个滑蛋虾仁饭实在太正 我决定番去叫多个下午茶食!依个炸南乳鸡脾 啖啖肉 原本以为南乳同鸡脾唔会太夹 点知咁正 本身个人黎讲唔太锺意南乳味 好彩依个南乳鸡脾 南乳味唔算好重 岩岩好 而且鸡脾炸得外脆卜卜 一啖咬落去肉汁立即bid出黎 好彩冇整污漕件衫
更多
好耐冇黎过湾仔 都唔知有咩好野食 但系一出地铁站口 见到依间茶餐厅3点几都仲要排队 就知好野黎
行近d一睇 原来系旺记 唔怪得啦 之前系尖沙咀旺记食过佢既下午茶 仲记得系芝士洋葱猪排猪仔饱 猪仔饱夹住厚身猪排 再加埋洋葱同芝士 到而家都仲记亿犹新
炸南乳鸡脾 啖啖肉
虽然好想食多次 但系今日实在太肚饿 一定要食饭!
有睇过我之前食评既人都知 滑蛋叉烧饭系我最爱 唔知依间既滑蛋饭水准如何?
嗌左个滑蛋虾仁饭外卖 滑蛋饭如果D蛋冻左就一定冇咁好食 但系拎到上公司都仲系热辣辣 滑蛋CUM晒成个饭 足料指数爆登 拎黎捞饭一流
之前食过一D虾仁完全冇虾味 一睇就知雪左好耐 但依个就唔会 而且弹牙有咬口 徐左杯热咖啡拎到上手唔够热之外 总括黎讲十分高质
由於实在太肚饿再加上岩岩个滑蛋虾仁饭实在太正 我决定番去叫多个下午茶食!
依个炸南乳鸡脾 啖啖肉 原本以为南乳同鸡脾唔会太夹 点知咁正
本身个人黎讲唔太锺意南乳味 好彩依个南乳鸡脾 南乳味唔算好重 岩岩好 而且鸡脾炸得外脆卜卜 一啖咬落去肉汁立即bid出黎 好彩冇整污漕件衫
炸南乳鸡脾 拼薯条
$38
6 浏览
0 赞好
0 留言
炸南乳鸡脾 拼薯条
$38
3 浏览
0 赞好
0 留言
炸南乳鸡脾 拼薯条
$38
3 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
爽口滑蛋虾仁饭
$57
4 浏览
0 赞好
0 留言
炸南乳鸡脾 拼薯条
$38
8 浏览
0 赞好
0 留言
炸南乳鸡脾 拼薯条
$38
7 浏览
0 赞好
0 留言
91 浏览
0 赞好
0 留言
130 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-05-05
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
人均消费
$60 (下午茶)
推介美食
炸南乳鸡脾 拼薯条
$ 38
炸南乳鸡脾 拼薯条
$ 38
炸南乳鸡脾 拼薯条
$ 38
爽口滑蛋虾仁饭
$ 57
炸南乳鸡脾 拼薯条
$ 38
炸南乳鸡脾 拼薯条
$ 38
  • 滑蛋虾仁饭
等级4
109
0
2020-05-11 94 浏览
这家店绝对是人气店,早上10点已过上班时间还是客人不绝。这店最有名气的是牛奶炒滑蛋。点会忌廉鸡汤鲍鱼丝通粉,麦包多士和日本滑蛋。忌廉汤底很浓郁,一吃就知道很有功架。滑蛋更是我在香港吃过最好吃的。麦包多士亦非常健康。绝对会再来。
更多

3 浏览
0 赞好
0 留言


4 浏览
0 赞好
0 留言


71 浏览
0 赞好
0 留言


这家店绝对是人气店,早上10点已过上班时间还是客人不绝。这店最有名气的是牛奶炒滑蛋。点会忌廉鸡汤鲍鱼丝通粉,麦包多士和日本滑蛋。忌廉汤底很浓郁,一吃就知道很有功架。滑蛋更是我在香港吃过最好吃的。麦包多士亦非常健康。绝对会再来。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-05-11
用餐途径
堂食
人均消费
$38 (早餐)
等级4
122
0
今日黎湾仔旺记冰室,呢度嘅下午茶几抵食,虽然呢度用板隔开啲枱,又有做足探热,不过我都系买外卖稳阵。落单後,等5分钟左右就有喇。外卖每个餐+$1。麦包三文治四重奏系列($32),有好几款馅料可以拣。我拣左免治牛肉、生菜、蛋、花生酱。好香好吸引。中间嘅馅料接近2寸厚,好足料!鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉,配牛油麦包厚多士($38)。个汤好浓郁,好重鸡味而且几结身,好正!食完又唔会口乾,应该无味精!入面仲有爽口嘅鲍鱼丝同火腿丝。饮品有热奶茶同柚子蜜,奶茶奶味浓,茶亦浓,饮完超醒神!
更多
今日黎湾仔旺记冰室,呢度嘅下午茶几抵食,虽然呢度用板隔开啲枱,又有做足探热,不过我都系买外卖稳阵。
96 浏览
0 赞好
0 留言
99 浏览
0 赞好
0 留言
落单後,等5分钟左右就有喇。外卖每个餐+$1。
7 浏览
0 赞好
0 留言

麦包三文治四重奏系列($32),有好几款馅料可以拣。
3 浏览
0 赞好
0 留言
我拣左免治牛肉、生菜、蛋、花生酱。好香好吸引。中间嘅馅料接近2寸厚,好足料!
8 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言

鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉,配牛油麦包厚多士($38)。
3 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
个汤好浓郁,好重鸡味而且几结身,好正!食完又唔会口乾,应该无味精!
2 浏览
0 赞好
0 留言
入面仲有爽口嘅鲍鱼丝同火腿丝。
2 浏览
0 赞好
0 留言

饮品有热奶茶同柚子蜜,奶茶奶味浓,茶亦浓,饮完超醒神!
4 浏览
0 赞好
0 留言




19 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-05-01
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段
下午茶
等级4
209
0
2020-04-23 380 浏览
旺记系近年热卖嘅网红店,主打港式茶餐厅美食 招牌麦包驰名滑蛋,都系水准之作!湾仔店经常人头涌涌,今日提早去买个外卖先!咸牛肉三文治咸牛肉十分够份量,嫩滑软熟多汁,咸度 适中,加上滑蛋口感丰盈,新鲜生菜清新味蕾。烘麦包做三文治,涂上一层咖央酱,芳香甜美增加食慾!鲜忌廉鸡汤 鲍鱼火腿丝通粉汤底 忌廉味浓 浓郁香甜 顺口, 鲍鱼火腿丝 材料新鲜爽口鲜牛油麦包多士招牌麦包烘多士,香脆软熟,健康有益。涂上鲜牛油,软滑甘香,非常匹配4.3 牛奶炒日本滑蛋驰名滑蛋用上日本高质食材,嫩滑软熟入口即化,名不虚传!
更多
旺记系近年热卖嘅网红店,主打港式茶餐厅美食 招牌麦包驰名滑蛋,都系水准之作!湾仔店经常人头涌涌,今日提早去买个外卖先!
12 浏览
0 赞好
0 留言

11 浏览
0 赞好
0 留言

咸牛肉三文治
咸牛肉十分够份量,嫩滑软熟多汁,咸度 适中,加上滑蛋口感丰盈,新鲜生菜清新味蕾。烘麦包做三文治,涂上一层咖央酱,芳香甜美增加食慾!
10 浏览
0 赞好
0 留言

16 浏览
0 赞好
0 留言

鲜忌廉鸡汤 鲍鱼火腿丝通粉
汤底 忌廉味浓 浓郁香甜 顺口, 鲍鱼火腿丝 材料新鲜爽口
8 浏览
0 赞好
0 留言

鲜牛油麦包多士
招牌麦包烘多士,香脆软熟,健康有益。涂上鲜牛油,软滑甘香,非常匹配
4 浏览
0 赞好
0 留言

4.3 牛奶炒日本滑蛋
驰名滑蛋用上日本高质食材,嫩滑软熟入口即化,名不虚传!
149 浏览
0 赞好
0 留言

66 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
外卖自取
推介美食
  • 烘麦包三文治四重奏
等级2
14
0
2020-04-07 575 浏览
今日特登去湾仔去食呢间最出名既滑蛋叉烧饭。舖头细细 坐位唔太多炒蛋好滑唔会太熟 叉烧唔会太肥或者太瘦 加埋甜豉油真系一流另外,叫左个午餐肉浓汤蕃茄通粉。午餐肉超厚切,无食过咁既口感既餐肉。蕃茄汤底好浓郁。不得不提佢地啲野饮真系几掂,杯冻柠茶用不锈钢杯 长期Keep住冻冰冰。茶味亦好够,正!
更多
今日特登去湾仔去食呢间最出名既滑蛋叉烧饭。
舖头细细 坐位唔太多
炒蛋好滑唔会太熟 叉烧唔会太肥或者太瘦 加埋甜豉油真系一流
另外,叫左个午餐肉浓汤蕃茄通粉。午餐肉超厚切,无食过咁既口感既餐肉。蕃茄汤底好浓郁。
不得不提佢地啲野饮真系几掂,杯冻柠茶用不锈钢杯 长期Keep住冻冰冰。茶味亦好够,正!
15 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
32
0
2020-04-02 362 浏览
由於疫情关系最近都真系好少出去食嘢,所以今日都特登行去旺记买外卖返去慢慢叹!我哋叫咗两个餐!一个就沙嗲牛肉面,另一个就系signature番茄厚切午餐肉通粉。你以为个沙嗲牛肉面冇特别?咁你就错啦😂佢同出边唔同嘅地方系旺记会加啲香蒜落去个牛面到!真系好鬼惹味,啱晒重口味既我。而蕃茄厚切午餐肉通心粉真系一流,厚切嘅午餐肉外面煎到好似炸左咁,十分脆口,好好食,食得出佢啲蕃茄汁唔系纯粹落蕃茄膏咁简单,应该有落新鲜嘅蕃茄煲个汁!好食会再黎🤪
更多
由於疫情关系最近都真系好少出去食嘢,所以今日都特登行去旺记买外卖返去慢慢叹!
我哋叫咗两个餐!
一个就沙嗲牛肉面,另一个就系signature番茄厚切午餐肉通粉。
你以为个沙嗲牛肉面冇特别?咁你就错啦😂佢同出边唔同嘅地方系旺记会加啲香蒜落去个牛面到!真系好鬼惹味,啱晒重口味既我。
而蕃茄厚切午餐肉通心粉真系一流,厚切嘅午餐肉外面煎到好似炸左咁,十分脆口,好好食,食得出佢啲蕃茄汁唔系纯粹落蕃茄膏咁简单,应该有落新鲜嘅蕃茄煲个汁!
好食会再黎🤪
10 浏览
0 赞好
0 留言
20 浏览
0 赞好
0 留言
39 浏览
0 赞好
0 留言
17 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
11
0
2020-03-01 931 浏览
重新要返工後,今日要去湾仔入境处,所以就顺便就黎试下。呢间系主打滑蛋炒饭既茶餐厅,但我今日唔系好想食饭,於是就叫咗猪膶通粉茶餐。来茶仔梗系叫热奶茶。奶茶正常地滑,唔涩,杯够热。猪膶啱啱好,唔会话太鞋,有少少咬口,够味。个汤底饮得出唔系味精汤系自己煲,饮完无口渴。多士够香,炒蛋如图靓仔又滑。除咗地方比较旧同细之外,无乜可以投诉的地方。下次来食滑蛋饭。姜汁猪膶通粉餐(9.5/10):$48,无乜可以挑剔的地方总结:(O)食品美味,性价比高(O)职员马上有反应,有礼(△)地方较细及旧
更多
重新要返工後,今日要去湾仔入境处,所以就顺便就黎试下。

呢间系主打滑蛋炒饭既茶餐厅,但我今日唔系好想食饭,於是就叫咗猪膶通粉茶餐。
来茶仔梗系叫热奶茶。奶茶正常地滑,唔涩,杯够热。
猪膶啱啱好,唔会话太鞋,有少少咬口,够味。个汤底饮得出唔系味精汤系自己煲,
饮完无口渴。多士够香,炒蛋如图靓仔又滑。
除咗地方比较旧同细之外,无乜可以投诉的地方。

下次来食滑蛋饭。


姜汁猪膶通粉餐(9.5/10):$48,无乜可以挑剔的地方


总结:

(O)食品美味,性价比高
(O)职员马上有反应,有礼
(△)地方较细及旧
姜汁猪膶通粉
$48
27 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-02-27
用餐途径
堂食
人均消费
$50 (下午茶)
推介美食
姜汁猪膶通粉
$ 48
等级3
42
0
朝早喺湾仔做完嘢,11:30就嚟到旺记冰室食个快嘅午餐🤤 呢度最出名就系自家制滑蛋叉烧同埋虾仁饭,一如既往冇令我失望🥳尤其今次我哋早嚟到,感觉上少人既事段整得特别好食!!!!自家制叉烧滑蛋饭: $55自家制叉烧虾仁双并滑蛋饭: $59两个饭既滑蛋都炒得好靓,叉烧肥瘦适中,虾仁亦都大大只好有咬口!再加埋佢哋秘制嘅甜豉油,食落嘅每一啖都好正💯 推介呢度嘅热杏霜,唔系太甜,送饭一流
更多
朝早喺湾仔做完嘢,11:30就嚟到旺记冰室食个快嘅午餐🤤 呢度最出名就系自家制滑蛋叉烧同埋虾仁饭,一如既往冇令我失望🥳尤其今次我哋早嚟到,感觉上少人既事段整得特别好食!!!!

自家制叉烧滑蛋饭: $55
自家制叉烧虾仁双并滑蛋饭: $59

两个饭既滑蛋都炒得好靓,叉烧肥瘦适中,虾仁亦都大大只好有咬口!再加埋佢哋秘制嘅甜豉油,食落嘅每一啖都好正💯 推介呢度嘅热杏霜,唔系太甜,送饭一流


自家制叉烧日本滑蛋饭
$54
32 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-02-26
用餐途径
堂食
人均消费
$55 (午餐)
推介美食
自家制叉烧日本滑蛋饭
$ 54
  • 滑蛋虾仁饭
等级1
1
0
2020-02-22 425 浏览
First time to have such horrible experience. I think it is the worst cafe shop I have never been to. I come with my family and order some food for tea. All the food are not warm and really not tasty. And the drink is also. It is not warm and the coffee is without coffee taste. And it is a bit expensive with such quality
更多
First time to have such horrible experience. I think it is the worst cafe shop I have never been to. I come with my family and order some food for tea. All the food are not warm and really not tasty. And the drink is also. It is not warm and the coffee is without coffee taste. And it is a bit expensive with such quality
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-02-22
用餐途径
堂食
人均消费
$45
等级4
227
0
小编一向都高度评价呢间茶厅、食物水准保持到无论外卖或者堂食都👌🏽既。早餐、午饭都系常客。伙计👌🏽既但除左个Lxm经理。何解要咁讲呢?事源小编唔食猪牛鸡净系食海鲜所以次次黎食都系order滑蛋虾仁饭、如果早餐既话就会叫沙爹牛面走牛肉,虽然系烦到厨房师傅(其实我之前一向都冇话要求走牛肉,只系自己撇开d牛肉唔食,其中一个伙计见到问我系咪d牛肉🈶️问题,我至话其实我唔食肉既)小编都好感激呢度d伙计咁窝心。但好景不常、恐怖经验话咁快就黎,我几乎呢个礼拜日日都去帮衬、有阵时如果唔得闲堂食就外卖。今日礼拜日都唔例外、打电话落order滑蛋虾仁饭少饭多葱。我由金钟坐巴士落去唔洗5分钟就到、我一去到铺头就话已经落左order滑蛋虾仁饭、个职员即刻比左个外卖我,我话咁快既,但目测当时铺头好少食客可能🉐️一、两个。我就觉得应该系冇人所以外卖咁快啦。搭返巴士返屋企、一打开盒见到:下?叉烧?我唔食肉架wor,点解咁样玩我?我打去问、个女职员话男经理(即系我要投诉既Lxm经理)讲梗电话转头覆我,隔左起码7、8分钟打黎问我系咪个order有问题,我话我唔食肉一定唔会叫滑蛋叉烧啦,我连早餐d肉都唔要,叫我点食呢盒饭?我又
更多
小编一向都高度评价呢间茶厅、食物水准保持到无论外卖或者堂食都👌🏽既。早餐、午饭都系常客。伙计👌🏽既但除左个Lxm经理。何解要咁讲呢?事源小编唔食猪牛鸡净系食海鲜所以次次黎食都系order滑蛋虾仁饭、如果早餐既话就会叫沙爹牛面走牛肉,虽然系烦到厨房师傅(其实我之前一向都冇话要求走牛肉,只系自己撇开d牛肉唔食,其中一个伙计见到问我系咪d牛肉🈶️问题,我至话其实我唔食肉既)小编都好感激呢度d伙计咁窝心。但好景不常、恐怖经验话咁快就黎,我几乎呢个礼拜日日都去帮衬、有阵时如果唔得闲堂食就外卖。今日礼拜日都唔例外、打电话落order滑蛋虾仁饭少饭多葱。我由金钟坐巴士落去唔洗5分钟就到、我一去到铺头就话已经落左order滑蛋虾仁饭、个职员即刻比左个外卖我,我话咁快既,但目测当时铺头好少食客可能🉐️一、两个。我就觉得应该系冇人所以外卖咁快啦。搭返巴士返屋企、一打开盒见到:下?叉烧?我唔食肉架wor,点解咁样玩我?我打去问、个女职员话男经理(即系我要投诉既Lxm经理)讲梗电话转头覆我,隔左起码7、8分钟打黎问我系咪个order有问题,我话我唔食肉一定唔会叫滑蛋叉烧啦,我连早餐d肉都唔要,叫我点食呢盒饭?我又唔系住o系湾仔、话落黎换就落黎换?我话我搭的士落黎换、你换饭比我另外比返的士钱我呀,个经理开头话👌🏽、突然又问我有冇单、我话我见唔到个外卖有单,佢就话一定有单如果冇就换唔到。我真系火都黎呀,有冇人咁无聊要屈佢落错单先?如果我系食肉既、我唔介意食lor 一次半次,但我唔食架嘛!我上次去食早餐个伙计都比错公仔面我其实我要转通粉,我都算啦照食lor。讲讲下个经理话落黎换返虾仁饭比我但唔会赔返的士钱wor,我已经唔系计较d的士💰或者错order而系呢条经理真系不知所谓,完全辣着d客就叻、讲野句句有骨好似唔信我咁、极度挑衅。既然佢咁既态度,算啦、真心唔食旺记唔会食,小编都明白佢哋咁串系因为中午成日大排长龙就算早餐都好旺既,确实多你一个唔多。我从来唔系犯贱既人、决定唔返去换就certified佢,好简单、费事比人整蛊啦


其实唔食呢度既滑蛋虾仁饭仲有好多选择既、何必比气自己受。写完呢篇嘢发泄左就算啦,其实佢地有个客户服务电话可以比我打去投诉wor、电话系5225 3187。 真心如果个客仲想比机会你既可能会打去投诉,但旺记?不了
滑蛋虾仁饭外卖变左滑蛋叉烧(重点系小编唔食猪牛鸡)
$56
35 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-02-09
用餐途径
堂食
人均消费
$56 (下午茶)
推介美食
  • 态度恶劣的男经理(姓Lxm)
等级3
34
0
2020-01-30 507 浏览
今日下午黎到湾仔食lunch,见到平时门口大排人龙嘅旺记,呢个时候堂食竟然唔洗排队 (但都系好多人等外卖),所以就即刻入去食饭黎到就梗系要叫个招牌滑蛋叉烧饭!依然系好有水准,冇令我失望。叉烧半肥瘦,唔会太硬,亦唔会太肥。滑蛋炒得非常滑,好出色!而个饭嘅精髓就在於佢个豉油汁。豉油做得好好,甜甜地亦有咸味,令人食到上瘾,好想再叫碗白饭捞汁食。餐茶叫左冻奶茶,都几有水准。茶味足够,同奶嘅份量几balance,不错。不过,略嫌佢太多冰。
更多
今日下午黎到湾仔食lunch,见到平时门口大排人龙嘅旺记,呢个时候堂食竟然唔洗排队 (但都系好多人等外卖),所以就即刻入去食饭



黎到就梗系要叫个招牌滑蛋叉烧饭!依然系好有水准,冇令我失望。
叉烧半肥瘦,唔会太硬,亦唔会太肥。滑蛋炒得非常滑,好出色!而个饭嘅精髓就在於佢个豉油汁。豉油做得好好,甜甜地亦有咸味,令人食到上瘾,好想再叫碗白饭捞汁食。


13 浏览
0 赞好
0 留言



餐茶叫左冻奶茶,都几有水准。茶味足够,同奶嘅份量几balance,不错。不过,略嫌佢太多冰。

7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$56
等级3
90
0
2020-01-25 205 浏览
狗年最後一个午餐本身想颓食包最後见旺记吾洗等 就入左去啦 嗌左招牌滑蛋叉烧饭鼓油系秘制既 甜甜地滑蛋质素keep到既但叉烧就普普通通饭量都女士黎讲足够$55 饭加一杯热饮见都多人食厚切餐肉通,下次试下先🙂
更多
狗年最後一个午餐
本身想颓食包
最後见旺记吾洗等 就入左去啦

嗌左招牌滑蛋叉烧饭
鼓油系秘制既 甜甜地

滑蛋质素keep到既
但叉烧就普普通通
饭量都女士黎讲足够

$55 饭加一杯热饮

见都多人食厚切餐肉通,下次试下先🙂
2 浏览
1 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
477
0
2020-01-05 321 浏览
往时想喺晏昼时段食旺记冰室真系有难度㗎闲闲哋排队都起码九个字至一个钟, 人龙真系超级恐怖但系近排因为有圣诞同埋新年, 再加上啲人放annual去旅行大食妹终於有机会系食晏时间食到旺记<自家制叉烧日本滑蛋饭>旺记嘅叉烧滑蛋饭分量唔系好大, 大概就系一般茶餐厅嘅三分之二份量...但系鸡蛋非常之嫩滑叉烧就比较瘦, 但系唔会好柴, 配上佢秘制嘅豉油, 味道都几唔错但系成六十蚊一个叉烧蛋饭, 大食妹就觉得有啲少贵啦
更多
往时想喺晏昼时段食旺记冰室真系有难度㗎
闲闲哋排队都起码九个字至一个钟, 人龙真系超级恐怖

9 浏览
0 赞好
0 留言
但系近排因为有圣诞同埋新年, 再加上啲人放annual去旅行
大食妹终於有机会系食晏时间食到旺记

18 浏览
0 赞好
0 留言

13 浏览
0 赞好
0 留言
<自家制叉烧日本滑蛋饭>
旺记嘅叉烧滑蛋饭分量唔系好大, 大概就系一般茶餐厅嘅三分之二份量...但系鸡蛋非常之嫩滑
叉烧就比较瘦, 但系唔会好柴, 配上佢秘制嘅豉油, 味道都几唔错
但系成六十蚊一个叉烧蛋饭, 大食妹就觉得有啲少贵啦
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 自家制叉烧日本滑蛋饭
等级4
107
0
2019-12-27 430 浏览
有没有跟我一样,喜欢吃港式早餐?我会四处试港式早餐/常餐的人。旺记已经吃过几次,是一间水准颇稳定的茶餐厅。我通常都吃早餐B 或者午餐6,即是鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉端来时热辣辣。汤底用了忌廉鸡汤,整体来说够香滑,味道足够而不过咸。鲍鱼火腿丝都够多。牛油麦包多士都不错,牛油份量刚好,外脆内软。多士厚多一点口感更佳。4.3牛奶炒日本滑蛋很滑,唔会好生,有蛋香。热奶茶茶与奶比例刚好。墙上当眼处贴上设有用餐时间,繁忙时间为30分钟。一看到顿觉反感。那是对食客的一种侮辱。30分钟完成用餐,未必唔得,甚至是很多人只需10分钟便食完离座。但是写下来要执行的话,真的令人愤怒。是否有这样的必要呢?实际用餐经验为,点餐後餐点饮品都很快来到,然後吃完一放下叉子,便会有店员迅速过来礼貌地收碟。我没有超过30分钟便离开,不知过时限会否被请离座呢?😂
更多
[茶记常餐]
有没有跟我一样,喜欢吃港式早餐?
我会四处试港式早餐/常餐的人。

旺记已经吃过几次,是一间水准颇稳定的茶餐厅。

323 浏览
0 赞好
0 留言


我通常都吃早餐B 或者午餐6,即是

13 浏览
0 赞好
0 留言


鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉
端来时热辣辣。汤底用了忌廉鸡汤,整体来说够香滑,味道足够而不过咸。鲍鱼火腿丝都够多。


9 浏览
0 赞好
0 留言


牛油麦包多士
都不错,牛油份量刚好,外脆内软。多士厚多一点口感更佳。

4.3牛奶炒日本滑蛋
很滑,唔会好生,有蛋香。

4 浏览
0 赞好
0 留言


热奶茶
茶与奶比例刚好。


15 浏览
0 赞好
0 留言


墙上当眼处贴上设有用餐时间,繁忙时间为30分钟。一看到顿觉反感。
那是对食客的一种侮辱。30分钟完成用餐,未必唔得,甚至是很多人只需10分钟便食完离座。但是写下来要执行的话,真的令人愤怒。是否有这样的必要呢?

实际用餐经验为,点餐後餐点饮品都很快来到,然後吃完一放下叉子,便会有店员迅速过来礼貌地收碟。我没有超过30分钟便离开,不知过时限会否被请离座呢?😂
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
14
0
2019-12-10 380 浏览
适逢会展举办电脑节,决定同朋友重温一下久违嘅怀旧风味。传统招牌叉烧炒蛋饭几乎每次都必叫,充满蛋汁嘅软滑炒蛋加上惹味叉烧实在令人爱不释手。😍因为同朋友系下午茶时间拜访旺记冰室,几乎唔洗等就可以入去坐低。我嗌咗招牌叉烧炒蛋饭,朋友就嗌咗另一款蕃茄汤通粉。话咁快啲野食就嚟齐喇,可能系因为下午茶时段,叉蛋饭份量比平时细份,不过滋味就一啲都不减,都系食到lamlam👅。而蕃茄汤望落几浓郁,闻落仲好重蕃茄味添,味道都唔差同时好醒胃,未试过嘅值得一试。咁就渡过咗一个悠闲嘅下午~☺
更多
适逢会展举办电脑节,决定同朋友重温一下久违嘅怀旧风味。传统招牌叉烧炒蛋饭几乎每次都必叫,充满蛋汁嘅软滑炒蛋加上惹味叉烧实在令人爱不释手。😍

因为同朋友系下午茶时间拜访旺记冰室,几乎唔洗等就可以入去坐低。我嗌咗招牌叉烧炒蛋饭,朋友就嗌咗另一款蕃茄汤通粉。
话咁快啲野食就嚟齐喇,可能系因为下午茶时段,叉蛋饭份量比平时细份,不过滋味就一啲都不减,都系食到lamlam👅。
叉烧炒蛋饭
13 浏览
0 赞好
0 留言

而蕃茄汤望落几浓郁,闻落仲好重蕃茄味添,味道都唔差同时好醒胃,未试过嘅值得一试。

咁就渡过咗一个悠闲嘅下午~☺
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
叉烧炒蛋饭