餐厅: 旺记冰室
资讯:

2019-09-27 465 浏览
今日同好好彩嘅某君过湾仔攞佢抽中嘅macaron,既然过开湾仔,当然要同某君去试佢想试好耐嘅叉烧滑蛋饭😌 一去到就见到有条小人龙,我地等咗大约20分钟就有位,原来依度只有set食,无得散叫😏自家制叉烧日本滑蛋饭 $55>个样都算ok,但个豉油碟放系饭边个人嚟讲觉得污糟>即叫即整,新鲜热辣辣>蛋系几滑,略有蛋味>叉烧好韧,又大旧,感觉同蛋几唔夹>饭就偏硬兼无乜饭味,食开软饭嘅我觉得差少少==================推介指数 🌕🌕🌖🌑🌑特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉 $49>午餐肉切到成粒骰仔咁,仲要炸过,系吸引嘅>蕃茄汤系几浓,偏杰,惹味>通粉唔会腍到烂,算几挺身,唔错==================推介指数 🌕🌕🌕🌗🌑奶油大脆猪配4.3牛奶炒日本滑蛋 (厚多士转奶油大脆猪+$5)>奶油大脆猪新鲜辣手,包面脆卜卜,奶油份量得宜,好味>蛋同叉烧滑蛋嘅滑蛋一样水准,几滑溜,颇有蛋味==================推介指数 🌕🌕🌕🌗🌑老老豆豆,野食同价钱系不过不失,可能自己唔系咁喜欢食翻热过嘅叉烧啦,个叉烧

自家制叉烧日本滑蛋饭 $55
>个样都算ok,但个豉油碟放系饭边个人嚟讲觉得污糟
>即叫即整,新鲜热辣辣
>蛋系几滑,略有蛋味
>叉烧好韧,又大旧,感觉同蛋几唔夹
>饭就偏硬兼无乜饭味,食开软饭嘅我觉得差少少
推介指数 🌕🌕🌖🌑🌑

特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉 $49
>午餐肉切到成粒骰仔咁,仲要炸过,系吸引嘅
>蕃茄汤系几浓,偏杰,惹味
>通粉唔会腍到烂,算几挺身,唔错
推介指数 🌕🌕🌕🌗🌑

>奶油大脆猪新鲜辣手,包面脆卜卜,奶油份量得宜,好味
>蛋同叉烧滑蛋嘅滑蛋一样水准,几滑溜,颇有蛋味
推介指数 🌕🌕🌕🌗🌑

老老豆豆,野食同价钱系不过不失,可能自己唔系咁喜欢食翻热过嘅叉烧啦,个叉烧滑蛋饭个人嚟讲真系麻麻,如果要排队食呢,我就未必会再考虑喇。

仲有佢所谓嘅每人最低消费都几令人费解,话说隔离枱有三个女中学生,佢地叫咗个滑蛋叉烧同滑蛋虾餐想share食,点知个侍应话每人最低消费$16蚊,要佢地叫多样野,明明两个餐都$112,三个人嘅最低消费先系$48,点解会唔够呢?其实系点计㗎呢?🧐

2019-09-27 359 浏览
一试佢出名嘅叉烧滑蛋饭🎖12PM 正去到几分钟就入到去 ✌🏻 12.15PM 就开始多人架啦!跟住就要等成个钟。。虽然午餐选择唔多,但系真系好食唔会厌 👌🏻 个人推荐午1-5. 今次介绍返叉烧滑蛋饭🎖叉烧唔乾 👍🏻 入味 👍🏻蛋真系次次做到滑蛋 👍🏻真系比起出面其他嘅好食啲 😋
一试佢出名嘅叉烧滑蛋饭🎖

叉烧唔乾 👍🏻 入味 👍🏻
蛋真系次次做到滑蛋 👍🏻
真系比起出面其他嘅好食啲 😋
叉烧滑蛋饭
叉烧滑蛋饭
2019-09-25 348 浏览
早前幸运的在IG Giveaway中得到一盒中秋口味限定的马卡龙礼盒,领奬前先到近年火红的冰室果腹,留意了小店好一阵子,今天终於能一偿所愿。 周日中午时份门口有一条小人龙,两个人大约排了十五分钟方能入座。小店座位约三十个,用餐时间为三十分钟,每人至少要点一份食物/饮品。特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉 $49 有坑纹的螺丝粉挂汤力较高,煮得不过稔,配上浓稠的蕃茄汤底和炸过的午餐肉,不错。 4.3牛奶炒日本滑蛋配奶油脆猪(+$5) 蛋炒得嫩滑,惟蛋味略逊,比上不足比下有余。眼见麦包多士不太特别,遂加钱将多士转做脆猪;刚焗起的猪仔包外脆内软,咸香的牛油和甜滋滋的炼奶交融在上,每吃一口都感觉幸福。 滑蛋叉烧饭 $55 当初吸引我光临就是这看似普通的碟头饭,成品来到尚算吸引。蛋比刚才的嫩滑,不过饭粒偏乾,叉烧薄瘦且硬身,即使淋上有提味作用的甜豉油亦吃不出其特别过人之处。 除了那奶油脆猪比较出色以外,其余的质素也只是平平,而其中一位较年长的女侍应亦予人一种拒诸门外的感觉,能走红大抵是带点幸运因素。

特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉 $49

4.3牛奶炒日本滑蛋配奶油脆猪(+$5)

滑蛋叉烧饭 $55

2019-09-15
究竟一间餐厅应该提供多啲唔同既菜式俾客人定系净系专注做一两样食物会吸引到多啲客人呢?呢个问题👧🏻都唔识答,但就搵到一个系後者既例子啦。呢个餐厅供应既食物真系唔多,有几款食物更加系做到差唔多全日供应咁样,因为无论早、午、晚餐都见到佢既踪影,但呢间餐厅真系食左几次都要排一轮队先入到去。今次👧🏻就介绍佢地两款比较出名既食物啦,分别就系叉烧蛋饭同埋番茄午餐肉通粉,叉烧蛋饭看似好普通,材料只系蛋、叉烧、葱、甜豉油同埋饭,但最普通既食材加埋就有唔平凡既味道,虽然啲叉烧望落好瘦但食落唔会好柴,滑蛋加埋葱花同甜豉油既配搭令人忍唔住一嗒接一嗒呀。另外番茄午餐肉通粉既番茄汤好浓郁,而午餐肉粒切到一嗒既大细,再经煎炸过之後非常脆口,跟餐仲有炒蛋多士,不过👧🏻就建议大家要加钱转奶油脆猪啦,有两件烘到脆卜卜同劲多炼奶既脆猪,绝对系抵食之选👍🏻每次都会透过以下6大方面试评分(满分:30分)味道 : 4 / 5 环境 : 3.5 / 5 外观 : 3.75 / 5价钱 : 3.75 / 5 服务 : 3.75 / 5回头率 : 4 / 5总分 : 22.75 / 30性价比虽然滑蛋叉烧饭同番茄汤通粉真系唔算啲好特

每次都会透过以下6大方面试评分(满分:30分)
味道 : 4 / 5
环境 : 3.5 / 5
外观 : 3.75 / 5
价钱 : 3.75 / 5
服务 : 3.75 / 5
回头率 : 4 / 5
总分 : 22.75 / 30

性价比
虽然滑蛋叉烧饭同番茄汤通粉真系唔算啲好特别或者好有特色既食物,但正正就系最普通既食物都可以吸引到咁多客人帮衬个到劲呀👍🏻最後提多各位朋友仔一次记得转脆猪呀😋
2019-09-20 135 浏览
I took my friend from America here for lunch one time and now everytime he comes visit Hong Kong this resturant is a must and it’s become a ritual to have lunch here. Just be prepared for a wait. I would recommend you come earlier for lunch if possible. If you don’t know whether to order scrambled eggs with shrimp or char siu. I will recommend go for half and half!
  • 叉烧滑蛋饭
  • 滑蛋虾仁饭
2019-09-20 160 浏览
今日终於试到旺记冰室,佢系近年冒起嘅网红店非常出名 主打系滑蛋叉烧饭、滑蛋虾仁饭 ,采用日本产鸡蛋烹调!平时呢间舖大排长龙 ,不过今日系平日,我地十一点钟才食 早餐,唔使排队😙店内装修一般茶餐厅格局,乾净企理!店员很多,全部着制服光鲜给人活力健康的感觉! 湾仔舖不大,只有八张枱 二三十个座位!我哋叫咗两个早餐,鲜忌廉鸡汤 鲍鱼火腿丝 通粉和招牌沙爹牛肉鸡汤公仔面, 两个套餐都会配上鲜牛油麦包多士4.3牛奶炒日本滑蛋 加自选饮品, 只买38蚊一份,在这区确系超值!鲜忌廉鸡汤 鲍鱼火腿丝 通粉鸡汤味浓有Creamy嘅感觉 通粉不会太淋有弹牙感觉!招牌沙爹牛肉鸡汤公仔面沙爹牛肉,酱汁微辣少甜,肉质新鲜嫩滑!鲜牛油麦包多士4.3牛奶炒日本滑蛋其实成个早餐的灵魂才是麦包多士和炒蛋,麦包多士外皮脆口,内里软熟加上牛油柔滑 ,三重感觉! 炒滑蛋软滑细腻 可以与义顺匹敌!

鲜忌廉鸡汤 鲍鱼火腿丝 通粉

鸡汤味浓有Creamy嘅感觉 通粉不会太淋有弹牙感觉!
招牌沙爹牛肉鸡汤公仔面

沙爹牛肉,酱汁微辣少甜,肉质新鲜嫩滑!
鲜牛油麦包多士
4.3牛奶炒日本滑蛋

• 滑蛋虾仁饭
  • 流心芝士麦包西多士
吃过他们家的滑蛋叉烧饭,其他一切都成了将就~😆相比其他茶餐厅,这里的选择不算多,但来这里的都必定是爲了他们的滑蛋~‼️据说鸡蛋都是从日本🇯🇵运过来的,真的不是一般的香啊~!🤤-💰在香港来说也是非常亲民,人均50就能吃到一份套餐,当然分量也是杠杆的!-🥚自家制叉烧 日本滑蛋饭 💰54HKD每次来都只认准这里的滑蛋叉烧饭,滑蛋超级香嫩,还带有淡淡的奶香~叉烧超级大块,肥瘦均匀,搭配自家秘制酱油,甜甜的炒鸡好入口!👉🏻如果想口味丰富一些,还可以选择叉烧、虾仁双拼哦~-🥚鲜姜汁猪润鲜鸡蛋通粉 配牛油麦包多士、4.3牛奶炒日本滑蛋 💰46HKD一直觉得港式茶餐厅的通粉口味都比较清淡(大概是没有下味精的原因…😂),很有家的味道,比较适合口味清淡的朋友~ 🧐滑蛋配多士也是超赞的!👏🏻-📌早餐时段:7:00-11:30,主要供应粉面类📌午餐时段:11:30-18:00,一开始营业就店里立马坐满了人,但香港茶餐厅翻台率高,等位的话也就十几分钟的事情~📌晚餐时段:18:00-22:00,据闻晚餐没有滑蛋叉烧,只有滑蛋牛肉⚠️湾仔分店店不设晚餐-✔️仅支持现金、八达通✔️分店还是蛮多的,大家可以根据行程安排就近的分
吃过他们家的滑蛋叉烧饭,其他一切都成了将就~😆
据说鸡蛋都是从日本🇯🇵运过来的,真的不是一般的香啊~!🤤
🥚自家制叉烧 日本滑蛋饭 💰54HKD
👉🏻如果想口味丰富一些,还可以选择叉烧、虾仁双拼哦~
📌早餐时段:7:00-11:30,主要供应粉面类
⚠️湾仔分店店不设晚餐
✔️仅支持现金、八达通
✔️分店还是蛮多的,大家可以根据行程安排就近的分店用餐哦~
🔖店名:旺记冰室
⏰营业时间:07:00--22:00
【油塘店】
📍油塘大本营商场3/F大食代内
2019-09-10 227 浏览
#中意嘅请分享请点赞🍻---------- 😋特浓蕃茄汤 午餐肉粒 通粉 $45配 鲜牛油麦包多士(+$5转奶油大脆猪)4.3牛奶炒日本滑蛋 包一杯餐饮-蕃茄汤好浓稠,而且比较杰身香甜稠。午餐肉炸过外皮香脆,切成正方形更易入口,通粉份量都好足够。另外炒蛋好滑唔会老。麦包多士够松软, 食完好饱好满足。-😋旺记烘麦包三文治四重奏 $32今次拣左鲜免治牛肉x鸡蛋x花生酱x生菜。三文治超足料,馅劲多劲厚,炒蛋加埋免治牛肉真系好饱肚,最有惊喜嘅系花生酱竟然好夹。细食嘅食完半份已经好饱,净低嘅一半可以留番下午茶。----------🔎旺记冰室🚩湾仔谢斐道142号建利大厦地舖🚩鰂鱼涌英皇道955-957号惠芳阁地下A号舖🚩尖沙咀亚士厘道29-39号九龙中心大厦地舖🚩油塘高超道38号大本型3楼308-312号舖大食代
#中意嘅请分享请点赞🍻
----------

😋特浓蕃茄汤 午餐肉粒 通粉 $45
配 鲜牛油麦包多士(+$5转奶油大脆猪)
4.3牛奶炒日本滑蛋 包一杯餐饮

🚩鰂鱼涌英皇道955-957号惠芳阁地下A号舖
🚩尖沙咀亚士厘道29-39号九龙中心大厦地舖
🚩油塘高超道38号大本型3楼308-312号舖大食代
2019-09-09 172 浏览
又系冒名而来嘅节奏嘻嘻试试佢哋自称拿手的叉烧滑蛋饭 (menu系有个👍🏻喺隔离)errrrrr说真的 emmmmm冇特别喎除咗 below my expectation 之外 仲要 below average可能系自制叉烧嘅缘故 感觉好dry 好唔甘香冇叉烧味 只靠豉油 没有灵魂可言再谈谈「日本」滑蛋滑蛋好冇volumn, 薄薄的, 最重要呢 系冇香香的蛋味跌眼镜啊喂😥其他茶记轻轻地都好食过佢啊味道:4/10旺记冰室自家制叉烧 日本滑蛋饭 $55📍湾仔
又系冒名而来嘅节奏嘻嘻
试试佢哋自称拿手的叉烧滑蛋饭 (menu系有个👍🏻喺隔离)
errrrrr说真的 emmmmm冇特别喎
可能系自制叉烧嘅缘故 感觉好dry 好唔甘香
冇叉烧味 只靠豉油
没有灵魂可言
再谈谈「日本」滑蛋
滑蛋好冇volumn, 薄薄的, 最重要呢 系冇香香的蛋味
跌眼镜啊喂😥
其他茶记轻轻地都好食过佢啊

味道:4/10

旺记冰室

自家制叉烧 日本滑蛋饭 $55

📍湾仔
2019-09-05 203 浏览
同事推介旺记冰室-又中伏食完更唔明,点解个个都话好食!入面限时食30分钟,枱又少,又逼,又热!个个食到脸红红😑我叫左个鲜忌廉鸡汤 鲍鱼火腿丝通粉配 鲜牛油麦包多士(我+$5转左 大脆猪)4.3牛奶炒日本滑蛋(食店用日本鸡蛋)茶走忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉,就系普通鸡汤味!通粉硬到好似未煮熟甘👎🏿 甘简单既食物都未煮好😔🐽奶油大脆猪外脆内软 加上有好多炼奶 脆软香甜 有小小太甜,但尚可接受👍🏻炒蛋系相睇似好滑,个实际食既时候 蛋入面个心都系老左D 唔滑!茶走一向对奶茶高要求,呢度既茶味唔够浓,太重奶味。一般!总括而言,呢间铺头唔系唔好食,正正常常!可以试一次,但要排队绝对唔会食!
同事推介旺记冰室-又中伏

食完更唔明,点解个个都话好食!
入面限时食30分钟,枱又少,又逼,
又热!个个食到脸红红😑

我叫左个鲜忌廉鸡汤 鲍鱼火腿丝通粉
配 鲜牛油麦包多士(我+$5转左 大脆猪)
4.3牛奶炒日本滑蛋(食店用日本鸡蛋)
茶走

🐽奶油大脆猪外脆内软
加上有好多炼奶 脆软香甜
有小小太甜,但尚可接受👍🏻

炒蛋
系相睇似好滑,个实际食既时候
蛋入面个心都系老左D 唔滑!

茶走
一向对奶茶高要求,呢度既茶味唔够浓,太重奶味。一般!

冰室同茶记都系香港特有饮食文化🇭🇰提起茶记同冰室 普通人都会先谂起 澳牛、翠华但其实湾仔都有间高人气冰室值得一试特浓蕃茄汤 午餐肉粒 通粉 $49配 鲜牛油麦包多士(+$5转奶油大脆猪)4.3牛奶炒日本滑蛋🥚 包一杯餐饮🥤🐽奶油大脆猪外脆内软 加上面层一层薄炼奶 脆软香甜 好食👍🏻.🥚食店以采用既系日本鸡蛋为招徕所以同蛋既相关菜式都非常出名✨以可生吃的日本蛋加入牛奶炒至七成熟 带蛋香既炒蛋嫩滑之余仲带有淡淡既牛奶香🥛🍅而蕃茄浓汤既表现都唔错汤底浓稠香甜 加上炸香左既午餐肉 食落更加滋味 值得推介🙆🏻‍♀️.另外 听闻店铺另一样既招牌菜🎖自家制叉烧 日式滑蛋饭都相当出色淋系炒蛋面既甜鼓油系铺头秘制 微甜不死咸 所以好受食家欢迎👏🏻.如果经过湾仔或者钟意食滑蛋既朋友不妨试试👣不过要留意既系店面较细 所以位置都比较狭窄 如果对店铺环境有要求既朋友就要三思啦💭.另外呢间铺头仲系经常要排队👯‍♀️👯‍♂️繁忙时间有用餐时间都有三十分钟既限制而且每日只系开到下午六点架炸想去既朋友要留意啦💁🏻‍♀️ .美味指数:😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)抵食指数:💰💰💰💰💰💰💰(7/10)打卡指数:📷📷📷📷(4/10)店
冰室同茶记都系香港特有饮食文化🇭🇰
提起茶记同冰室 普通人都会先谂起 澳牛、翠华
但其实湾仔都有间高人气冰室值得一试

特浓蕃茄汤 午餐肉粒 通粉 $49
配 鲜牛油麦包多士(+$5转奶油大脆猪)
4.3牛奶炒日本滑蛋🥚 包一杯餐饮🥤

如果对店铺环境有要求既朋友就要三思啦💭
另外呢间铺头仲系经常要排队👯‍♀️👯‍♂️
繁忙时间有用餐时间都有三十分钟既限制
而且每日只系开到下午六点架炸
想去既朋友要留意啦💁🏻‍♀️ .

美味指数:😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)
抵食指数:💰💰💰💰💰💰💰(7/10)
打卡指数:📷📷📷📷(4/10)
店名:旺记冰室 (湾仔)
地址:湾仔谢斐道142号建利大厦地舖
2019-08-18 408 浏览
在湾仔上班,lunch时间只有紧紧的1小时,好多时食lunch都好少选择要排很久的餐厅。不过朋友好好,特意先早一点取号,到我到达餐厅时刚好有位,於是有机会一试颇有名的旺记滑蛋啦~我们都是点了餐牌中的滑蛋餐,我就试左滑蛋叉烧饭。蛋果然好滑而且比想像中厚身,自家制叉烧口感尚可,配上豉油的确是不错,但个人觉得豉油有点多,食多几口会觉得咸。建议豉油可以分开上,让食客自行按自己口味落豉油。总体而言,滑蛋值得一试,有机会会再到旺记~

总体而言,滑蛋值得一试,有机会会再到旺记
  • 自家制叉烧日本滑蛋饭
每次去都见到好多人排队,但今次终於比我食到!!真系期待已久,果然都好好食,冇令我失望!我叫左叉烧滑蛋饭,蛋有蛋香,有牛奶味!而且叉烧自家制!加分!!非常好食!私心推荐!

2019-08-06 545 浏览
朋友推介,餐厅主打日本蛋看落几吸引啊,其实以前我在中上环食过类似滑蛋叉烧饭这餐厅讲到他们所有蛋系来自日本蛋,过来试下啦蛋包住饭,蛋整得好薄,自然口感较滑叉烧被滑蛋冲淡左叉烧本身的香味,叉烧半肥瘦,肉质一般,食这个蛋包饭系靠甜豉油,无甜豉油,这饭系不好食,白饭无什麽特别,好普通这咖啡系越饮越香感觉一般,不特别,但好多人等半个钟都要食,各人喜好常开着门,有开冷气等於无开,越食越出汗,大家想试最好冬天排队食餐厅晚上6点後不营业
朋友推介,餐厅主打日本蛋
看落几吸引啊,其实以前我在中上环食过类似滑蛋叉烧饭
这餐厅讲到他们所有蛋系来自日本蛋,过来试下啦
蛋包住饭,蛋整得好薄,自然口感较滑
这咖啡系越饮越香

感觉一般,不特别,但好多人等半个钟都要食,各人喜好

餐厅晚上6点後不营业
2019-08-05
2019-08-01 456 浏览
旺记除左滑蛋叉烧饭,其实早餐都好好食!有阵时早左返工,我都会去叹返个早餐,今次迟左少少,所以叫左外卖。.通常黎呢到我都系食早餐A ($45),包括有:特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉鲜牛油麦包多士4.3牛奶炒日本滑蛋冻奶茶(冻饮+$3) 我好锺意食蕃茄,所以佢地用新鲜蕃茄蓉整嘅特浓蕃茄汤好啱我口味,好少餐厅会有咁浓嘅汤底。.牛餐肉粒系厚切切粒,然後系有煎香过先摆入去个汤到,食落依然好香口。.炒蛋系呢到招牌,食落有蛋香同牛奶嘅香味,而且好滑,配上蕃茄汤一齐食好正.麦包多士都系厚切,加左牛油一齐食,十分香,唯独系外卖返到公司,块包已经冻左同腍左,无堂食咁好食。呢到嘅奶茶饮得出系丝袜奶茶,好香浓但好够滑身,朝早叹杯奶茶系人生一大乐事。总括,早餐黎讲价钱唔平,但依然好多人帮衬,因为食物质素好。不过,我建议大家堂食,因为外卖份量细啲,而且个多士冻左无咁好食,有啲可惜。
旺记除左滑蛋叉烧饭,其实早餐都好好食!
通常黎呢到我都系食早餐A ($45),包括有:

特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
鲜牛油麦包多士
4.3牛奶炒日本滑蛋
冻奶茶(冻饮+$3)