餐厅: 旺记冰室 (建利大厦)
资讯:

餐厅: 旺记冰室 (建利大厦)
资讯:

2021-04-01 0 浏览
午餐时间,旺记冰室通常都大排长龙,外卖嘅人都几多,我觉得系因为佢哋嘅价钱唔算贵,而且食物简单稳阵,都可以好快拣到食乜😁😁堂食嘅话,要系门口向员工拎飞,一定要人齐先可以入。如果有人排队,用餐时间系30分钟,依样要留意😎😎因为早一两日先食咗叉烧,所以就冇叫叉烧滑蛋饭😝😝叫咗午餐肉粒蕃茄通粉,配多士炒蛋。通心粉系有坑纹,食落冇咁滑,但系都有好处,就系无咁易太林烂晒。午餐肉算多,不过粒粒都系非常大,锺意食午餐肉嘅话,都几开心㗎😊😊今次杯热咖啡淡咗啲,好水,不太香浓,有少少失望。至於个蛋就非常滑,正👍🏼

因为早一两日先食咗叉烧,所以就冇叫叉烧滑蛋饭😝😝
叫咗午餐肉粒蕃茄通粉,配多士炒蛋。

2021-03-18 353 浏览
自家制叉烧日本滑蛋粉$55 送一杯丝袜奶茶或忌廉即磨咖啡餐厅内有一块大大的木板写着「本店采用日本鸡蛋」 ,难怪叉烧滑蛋饭的鸡蛋味又香又浓,叉烧切的厚薄大小适中,加上店舖的自家制甜豉油,一碟饭份量好够好饱好满足。识饮梗系饮丝袜奶茶「茶走」,茶走即是个茶底加炼奶,闻一下,是港式奶茶的香味。奶油脆猪仔包$32 脆猪仔包外面脆卜卜里面又软又热,每一口都有牛油,食完虽然有罪恶感,明天再减肥吧餐厅上菜的速度好快,店员都很有礼貌。唯一缺点附近好难泊车,下次再食要搭地铁
自家制叉烧日本滑蛋粉$55
送一杯丝袜奶茶或忌廉即磨咖啡

奶油脆猪仔包$32

2021-03-16 103 浏览
是日叫左个早餐外卖,打电话去叫阿姐嘅态度已经唔系好好,跟住问佢我几多分钟之後去拎,阿姐就话你觉得整一份三文治要几耐啊,然後我冇出声,过左几秒佢话10零分钟啦大食妹最唔锺意就系一啲唔好嘅服务态度,所以几好食嘅食物都系冇咩用<午餐肉生菜花生酱鸡蛋三文治$35>平心而论,呢份三文治嘅性价比系几高$35真系饱到晏昼都唔使食炒蛋份量都几多,三文治都几厚下,所有材料同花生酱都几夹,系唔错嘅不过都系果句,服务态度真系唔多掂
<午餐肉生菜花生酱鸡蛋三文治$35>
平心而论,呢份三文治嘅性价比系几高
$35真系饱到晏昼都唔使食

不过都系果句,服务态度真系唔多掂
2021-03-04 479 浏览
系lunch hour 会大排长龙既餐厅今日终於食到我今次就叫左滑蛋叉烧饭劲多蛋汁又劲多叉烧食完个餸已经饱左一半都开心既不过员工态度就普通la可能因为佢地太忙照顾唔到咁多人
系lunch hour 会大排长龙既餐厅

不过员工态度就普通la
可能因为佢地太忙
照顾唔到咁多人
2021-02-27 514 浏览
奶油猪好食。 粉面就已经吸晒汤,比较糊。奶茶可以多奶。 咖啡唔错。早半个钟落单。 去到已经有得拎。lunch 超方便。但app买, 记得要check单。今次我又中招, 加三蚊转沙律, 店家没有转换, 出了多士。多士是麦包, 热食好食的,应该。
奶油猪好食。 粉面就已经吸晒汤,比较糊。
奶茶可以多奶。 咖啡唔错。
早半个钟落单。 去到已经有得拎。
lunch 超方便。
但app买, 记得要check单。
今次我又中招, 加三蚊转沙律, 店家没有转换, 出了多士。
多士是麦包, 热食好食的,应该。
2020-12-22 892 浏览
不嬲旺记都坐得比较逼, 限聚期间都买外卖多,旺记出名嘅都系佢嘅滑蛋, 今日唔食滑蛋叉烧饭, 食佢嘅滑蛋三文治!包装得好整齐, 刚刚好放得入食物盒外卖烘底三文治, 都预左块包会焗淋左d, 烘左嘅麦包, 夹住咸牛肉加滑蛋, 非常惹味, 好锺意佢嘅麦包真系有粗麦粒可以咬, 感觉好健康, 但犯规邪恶的是每块麦包都涂了花生酱!! 整个三文治甜甜咸馅的, 好夹好香, 真系好好味!! 虽然生菜唔多, 但食落去会令三文治感觉清新d...除左夹咸牛, 仲可以夹滑牛, 午餐肉等等, 唔食花生酱又可以转咖央酱!
不嬲旺记都坐得比较逼, 限聚期间都买外卖多,

包装得好整齐, 刚刚好放得入食物盒
咸牛肉炒蛋三文治

咸牛肉炒蛋三文治
2020-12-15 697 浏览
睇餐厅openrice头三位热门食物都系叉烧滑蛋饭,咁一定要试下啦😂自家制叉烧日本滑蛋饭|$55(配旺记秘制甜豉油)(午餐包一杯丝袜奶茶或忌廉即磨咖啡)Woowoo!个秘制甜豉油绝对系精粹!!!!!最正系佢份量落得好好,岩岩好俾我送晒成碟饭同蛋同叉烧。日本滑蛋系一个漩涡,嫩滑感十足,叉烧正正常常啦,再加埋啲葱花,好食。即磨咖啡,都系唔错既,呢个价位系湾仔食个lunch,咁既水准同份量,食得饱,绝对系正评。

叉烧滑蛋饭

自家制叉烧日本滑蛋饭|$55
(配旺记秘制甜豉油)
(午餐包一杯丝袜奶茶或忌廉即磨咖啡)

Woowoo!个秘制甜豉油绝对系精粹!!!!!

叉烧滑蛋饭
2020-10-21 1133 浏览
晨早流流出去湾仔做野,顺便去搵靓早餐食!旺记冰室好选择特浓蕃茄汤餐肉粒通粉特浓汤底真系无夸张到,汤底好浓好够味,同餐肉粒味道好夹,通粉本身又好挂汤,好好味好开胃。本身以为食唔晒,点知好啱胃口,清碗。炒滑蛋蛋味非常浓郁,同平时茶记食开既好唔同,原来系用日本生产既鸡蛋,加上师傅好好手势,真系做到「滑」蛋。为新一天带来一个完美嘅开头。奶油猪烘得啱啱好,外脆内软。仲要顶同底两块都比晒,食得好满足!涷爱尔兰咖啡咖啡味非常浓郁,咖啡豆炒得够燶,一百分提神!仲有好多特色食品,留返下次再帮衬。
晨早流流出去湾仔做野,顺便去搵靓早餐食!旺记冰室好选择

特浓蕃茄汤餐肉粒通粉

本身以为食唔晒,点知好啱胃口,清碗。

炒滑蛋

奶油猪

烘得啱啱好,外脆内软。仲要顶同底两块都比晒,食得好满足!

涷爱尔兰咖啡

咖啡味非常浓郁,咖啡豆炒得够燶,一百分提神!

仲有好多特色食品,留返下次再帮衬
2020-10-20 752 浏览
旺记我真系去过超过十次以上, 依间野食疫情前其实系非常非常多人排队。我试过一个人黎等位都要半个钟以上。餐厅有限用餐时间系半个钟。今次黎到当然都系嗌番我的最爱啦, 火腿忌廉汤公仔面, 一定一定要加$5蚊转个猪仔包, 另外会跟个炒蛋既, 咁我习惯会叫佢转番炒熟蛋 (个人口味不太钟意食太生既蛋), 另外都提一提, 旺记讲晴系用日本蛋 (佢咁讲我咁听啦) 不过又真系几香既! 个猪仔包系我的最爱, 好够练奶, 同埋烘完非常松脆 奶茶都好掂, 又香又滑 茶胆一D都唔苦, 真系拍得住传统茶餐厅冲出黎既味道。
火腿忌廉汤公仔面, 猪仔包
公仔面
题外话/补充资料: D职员态度麻麻地, 试过有次职员自己落错单, 然後要求我地要左佢, 仲加左句: 你唔要冇人食架啦 完全将自己落错单既责任转价比客人 (都几衰下)
2020-09-25
火腿忌廉汤公仔面, 猪仔包
公仔面
  • 猪仔包
2020-10-15 556 浏览
第三波疫情仲未完一於决定叹个靓早餐转换下心情呢间餐厅系湾仔,但价钱就相对同区餐厅嚟讲唔算太贵,重点是好多特色嘅早餐可以选择!有追踪我嘅朋友都一定知道我不爱吃包,但却中意食脆猪。脆猪嘅精髓就系上面嘅奶油嘞,一咬落去炼奶与牛油嘅香,真系不得了!配合埋刚烘好嘅炸脆包皮,绝配!第二个非常值得推介就系滑蛋嘞,呢款滑蛋真系连蛋汁都流埋出嚟,非常香滑,真系有心去做好一份早餐㗎!汤底系忌廉鸡汤,忌廉味唔会好重好腻,反而就好好味嘅鸡汤你有多久无饮过樽装牛奶?这是回忆的味道,是香港人不能忘记嘅味道!
第三波疫情仲未完
一於决定叹个靓早餐转换下心情

汤底系忌廉鸡汤,忌廉味唔会好重好腻,反而就好好味嘅鸡汤

2020-09-30 575 浏览
以前午膳时间门口总是好多人排队,今日比平时迟一个钟食饭,谂住去食返个叉烧炒蛋饭,点知感觉好差,由於我系一个人,被安排去左一张4人枱,斜对角有个食客,对角咁坐无问题,点知之後来多一个食客,被安排坐我对面,面对面,中间无隔板,感觉有点奇怪,过左一阵,斜对角的食客走左,谂住侍应会安排对面的食客坐过斜对角(我隔离个位有张纸贴住唔俾坐,4个位得1个位贴住唔俾人坐),咁就2个陌生人系张4人枱可以斜角咁坐,感觉好一点,点知侍应再安排多一个新客人坐左斜对角位置,咁就变左一张4人枱坐左3个互不相识的陌生人,毫无隔板,这是什麽安排,明明见到门口有张2人枱都系坐左一个人,点解要将3个陌生人塞系一张无任何隔板的4人枱,纵观全店,食客人数近乎爆满,张张枱都几乎坐晒4个人,说好的不得超过一半入座人数呢?再讲,明明张单落左叉烧拼虾,点知来左个叉烧,但无虾,提出後话後补俾我,最後系补返3只虾,对面都叫左双拼,佢d虾起码有4-5只,完全感觉唔到食店对於出错餐後的弥补系几有诚意,总的而言,是次用膳感觉劲差,唔会再有下次
2020-09-14 411 浏览
整体评分: 👍🏼👍🏼👍🏼(5分为满分)滑蛋叉烧饭⭐️⭐️⭐️⭐️滑蛋炒得十分滑溜 吃得出厨师在鸡蛋内加入了高汤和牛乳尽管只是普通的滑蛋叉烧饭 却烹调得十分滋味 绝不马虎特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉⭐️⭐️⭐️蕃茄汤底味道浓郁 很少见茶餐厅会选用蕃茄汤作为常餐的汤底十分惊喜炒蛋和多士都做得十分好
整体评分: 👍🏼👍🏼👍🏼

很少见茶餐厅会选用蕃茄汤作为常餐的汤底
十分惊喜
炒蛋和多士都做得十分好
2020-09-10 363 浏览
这间的三文治同其他茶记唔同,烘底麦包加厚厚热腾腾的料,今次食的是䶢牛肉+蛋+生菜+花生酱,好味!The toasted sandwich with corn beef, fried eggs, lettuce and peanut butter is simply delicious! It’s served hot.
  • 烘麦包三文治四重奏
2020-09-06 408 浏览
喺香港要数好食嘅茶餐厅, 旺记一定系表表者。坚持用日本鸡蛋做食材, 炒出嚟嘅虾仁滑蛋饭和叉烧滑蛋饭, 都系佢嘅招牌饭, 湾仔分店成日都大排长龙!见到佢嘅下午茶餐都几吸引, 今日就买外卖返去慢慢叹!烘麦包三文治四重奏除咗用日本鸡蛋, 旺记另一个特色就系用麦包做三文治, 烘底後外皮香脆内里松软。点咗C1下午茶餐, 有咸牛肉、鸡蛋、花生酱转了咖央酱、生菜, 材料丰富。咸牛肉加入滑蛋炒, 净系见到个流心滑蛋已经流晒口水, 咖央酱淡淡清香, 甜甜地几醒胃。加上生菜, 感觉清爽健康!炸南乳鸡髀餐即叫即炸, 热辣辣脆卜卜, 南乳腌得入味, 唔会过咸。一啖咬落去, 鸡髀有冒烟和爆汁效果, 肉质嫩滑!再配埋炸薯条, 香脆惹味, 真系食到停唔到口!热柚子蜜店家绝不吝啬, 柚子蜜份量十足, 可以冲多杯饮。个人十分喜爱, 香甜暖胃, 减利消滞!

见到佢嘅下午茶餐都几吸引, 今日就买外卖返去慢慢叹!

烘麦包三文治四重奏

炸南乳鸡髀餐

热柚子蜜

• 烘麦包三文治四重奏
2020-09-05 296 浏览
周末人在湾仔,开初都冇谂住食外卖嘅,但个个好似同大胃作对咁,去边间,边间就排长龙,於是去湾仔近码头嘅一边,人流好疏,不过呢间仍然坐满座,咁唯有认命叫外卖啦好快就到手,包得几好,拎返屋企完全冇泻呢间招牌滑蛋叉烧同虾仁,好难之间,大胃决定双拼食落果然滑过瀡滑梯,而且好够汁,饭仲几好质感呢碗睇落平平无奇,食落惊喜十足蛋好厚,汤劲香劲鲜,好快食到汤都冇滴剩多士都好特别,系麦包嚟㗎奶茶都好滑,系茶记嘅风味呀咖啡有阵炭烧香,好醒神希望下次有机会堂食啦

好快就到手,包得几好,拎返屋企完全冇泻

日本滑蛋叉烧虾仁双拼饭

呢间招牌滑蛋叉烧同虾仁,好难之间,大胃决定双拼

食落果然滑过瀡滑梯,而且好够汁,饭仲几好质感

鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉

呢碗睇落平平无奇,食落惊喜十足

蛋好厚,汤劲香劲鲜,好快食到汤都冇滴剩

多士都好特别,系麦包嚟㗎

丝袜奶茶

奶茶都好滑,系茶记嘅风味呀

忌廉即磨咖啡

咖啡有阵炭烧香,好醒神

希望下次有机会堂食啦
2020-09-05