餐厅: 旺记冰室
资讯:

餐厅: 旺记冰室
资讯:

2020-08-29 2705 浏览
我喜欢周末「。。。多得周末, 无需思想的周末,无须将冰水再泼, 无愿望也可过活,我喜欢周末!。。。亅又到周末, 抛低工作。。。 吃点邪恶的、吃点特别的。。。周末下午二时半的旺记冰室, 没有长长的人龙, 侍应也较为清闲, 刚好是「慢慢坐一阵亅 享受美食的好时辰!! 懂得吃的,当然是这个时候来朝圣!鲜牛油炼奶猪仔饱、配 4.3牛奶炒日本滑蛋。鲜牛油炼奶猪仔饱一口咬下去, 首先和我的舌尖有「肌肤之亲亅的。。。是猪仔包香脆的外皮, 紧接着碰到我嘴唇的,便是已水乳交融的「微热亅鲜牛油及炼奶的混合体。。。 这一下我可真「心如鹿撞亅!。。。真的很久、很久没有碰过这高油、高脂、邪恶的港式美食了。 好!!今天趁周末,就一於放肆一下,什麽也要抛诸脑後。。。。4.3牛奶炒日本滑蛋牛乳滑蛋亦是这家店的名物, 真心做得好。。。 刚熟的日本蛋, 又滑又香, 蛋汁配牛乳香气扑鼻。 蛋本身没有放很重的调味, 味道就是食材原原本本的真味。。。 而且吃得出是即叫即弄的,正!特浓蕃茄汤 + 仿鲍鱼火腿丝通粉这个是店家为福福郎炮制的「特别版」通粉, 因为店家替我把午餐肉换成了较为健康的鲍鱼火腿丝。 蕃茄汤很浓郁,上面加了很多
我喜欢周末

「。。。多得周末, 无需思想的周末,
无须将冰水再泼, 无愿望也可过活,
我喜欢周末!。。。亅

又到周末, 抛低工作。。。 吃点邪恶的、吃点特别的。。。

懂得吃的,当然是这个时候来朝圣!

鲜牛油炼奶猪仔饱、配 4.3牛奶炒日本滑蛋

。鲜牛油炼奶猪仔饱

好!!今天趁周末,就一於放肆一下,什麽也要抛诸脑後。。。

。4.3牛奶炒日本滑蛋

特浓蕃茄汤 + 仿鲍鱼火腿丝通粉

蕃茄汤很浓郁,上面加了很多红卜卜的茄蓉, 配上淡粉红色的火腿丝和象牙色的仿鲍鱼丝, 像极了一件诱人的草间弥生艺术品。。。

你一定会说福福郎的描述很「浮夸亅, 对啊!这就是我的风格😉。。。你懂的!!

冰冻姜汁奶茶

今天竟然没有叫「微甜版本亅! 因为当原装正版甜度的奶茶撞上了姜汁, 彼此会擦爱火花。。。因为冰凉微辣的口味刚好中和了牛油炼奶猪仔包的油腻感。

。。。🦉

OK!现在是阳光普照的周末下午三时正,就让我什麽也不去想,好好享受一下「随身听」!

「今天周末、 集体失忆的周末,
连胸襟都可扩阔, 连寂寞也都快活!亅

「多得周末、 无需思想的周末,
无须将冰水再泼 ,无愿望也可过活。。。
我喜欢周末!!亅

+ ==============================
有兴趣可以按左上角的「猫头鹰头像」或到 openrice 的 「福福郎食评家专页」订阅我的餐厅介绍blog!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉
2020-08-29
庆祝纪念
纪念日
  • 冻姜汁奶茶
  • 鲜牛油炼奶脆猪仔包
2020-10-21 342 浏览
晨早流流出去湾仔做野,顺便去搵靓早餐食!旺记冰室好选择特浓蕃茄汤餐肉粒通粉特浓汤底真系无夸张到,汤底好浓好够味,同餐肉粒味道好夹,通粉本身又好挂汤,好好味好开胃。本身以为食唔晒,点知好啱胃口,清碗。炒滑蛋蛋味非常浓郁,同平时茶记食开既好唔同,原来系用日本生产既鸡蛋,加上师傅好好手势,真系做到「滑」蛋。为新一天带来一个完美嘅开头。奶油猪烘得啱啱好,外脆内软。仲要顶同底两块都比晒,食得好满足!涷爱尔兰咖啡咖啡味非常浓郁,咖啡豆炒得够燶,一百分提神!仲有好多特色食品,留返下次再帮衬。
晨早流流出去湾仔做野,顺便去搵靓早餐食!旺记冰室好选择

特浓蕃茄汤餐肉粒通粉

本身以为食唔晒,点知好啱胃口,清碗。

炒滑蛋

奶油猪

烘得啱啱好,外脆内软。仲要顶同底两块都比晒,食得好满足!

涷爱尔兰咖啡

咖啡味非常浓郁,咖啡豆炒得够燶,一百分提神!

仲有好多特色食品,留返下次再帮衬
2020-10-20 246 浏览
旺记我真系去过超过十次以上, 依间野食疫情前其实系非常非常多人排队。我试过一个人黎等位都要半个钟以上。餐厅有限用餐时间系半个钟。今次黎到当然都系嗌番我的最爱啦, 火腿忌廉汤公仔面, 一定一定要加$5蚊转个猪仔包, 另外会跟个炒蛋既, 咁我习惯会叫佢转番炒熟蛋 (个人口味不太钟意食太生既蛋), 另外都提一提, 旺记讲晴系用日本蛋 (佢咁讲我咁听啦) 不过又真系几香既! 个猪仔包系我的最爱, 好够练奶, 同埋烘完非常松脆 奶茶都好掂, 又香又滑 茶胆一D都唔苦, 真系拍得住传统茶餐厅冲出黎既味道。
火腿忌廉汤公仔面, 猪仔包
公仔面
题外话/补充资料: D职员态度麻麻地, 试过有次职员自己落错单, 然後要求我地要左佢, 仲加左句: 你唔要冇人食架啦 完全将自己落错单既责任转价比客人 (都几衰下)
2020-09-25
火腿忌廉汤公仔面, 猪仔包
公仔面
  • 猪仔包
2020-10-15 262 浏览
第三波疫情仲未完一於决定叹个靓早餐转换下心情呢间餐厅系湾仔,但价钱就相对同区餐厅嚟讲唔算太贵,重点是好多特色嘅早餐可以选择!有追踪我嘅朋友都一定知道我不爱吃包,但却中意食脆猪。脆猪嘅精髓就系上面嘅奶油嘞,一咬落去炼奶与牛油嘅香,真系不得了!配合埋刚烘好嘅炸脆包皮,绝配!第二个非常值得推介就系滑蛋嘞,呢款滑蛋真系连蛋汁都流埋出嚟,非常香滑,真系有心去做好一份早餐㗎!汤底系忌廉鸡汤,忌廉味唔会好重好腻,反而就好好味嘅鸡汤你有多久无饮过樽装牛奶?这是回忆的味道,是香港人不能忘记嘅味道!
第三波疫情仲未完
一於决定叹个靓早餐转换下心情

汤底系忌廉鸡汤,忌廉味唔会好重好腻,反而就好好味嘅鸡汤

2020-09-30 345 浏览
以前午膳时间门口总是好多人排队,今日比平时迟一个钟食饭,谂住去食返个叉烧炒蛋饭,点知感觉好差,由於我系一个人,被安排去左一张4人枱,斜对角有个食客,对角咁坐无问题,点知之後来多一个食客,被安排坐我对面,面对面,中间无隔板,感觉有点奇怪,过左一阵,斜对角的食客走左,谂住侍应会安排对面的食客坐过斜对角(我隔离个位有张纸贴住唔俾坐,4个位得1个位贴住唔俾人坐),咁就2个陌生人系张4人枱可以斜角咁坐,感觉好一点,点知侍应再安排多一个新客人坐左斜对角位置,咁就变左一张4人枱坐左3个互不相识的陌生人,毫无隔板,这是什麽安排,明明见到门口有张2人枱都系坐左一个人,点解要将3个陌生人塞系一张无任何隔板的4人枱,纵观全店,食客人数近乎爆满,张张枱都几乎坐晒4个人,说好的不得超过一半入座人数呢?再讲,明明张单落左叉烧拼虾,点知来左个叉烧,但无虾,提出後话後补俾我,最後系补返3只虾,对面都叫左双拼,佢d虾起码有4-5只,完全感觉唔到食店对於出错餐後的弥补系几有诚意,总的而言,是次用膳感觉劲差,唔会再有下次
2020-09-14 306 浏览
整体评分: 👍🏼👍🏼👍🏼(5分为满分)滑蛋叉烧饭⭐️⭐️⭐️⭐️滑蛋炒得十分滑溜 吃得出厨师在鸡蛋内加入了高汤和牛乳尽管只是普通的滑蛋叉烧饭 却烹调得十分滋味 绝不马虎特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉⭐️⭐️⭐️蕃茄汤底味道浓郁 很少见茶餐厅会选用蕃茄汤作为常餐的汤底十分惊喜炒蛋和多士都做得十分好
整体评分: 👍🏼👍🏼👍🏼

很少见茶餐厅会选用蕃茄汤作为常餐的汤底
十分惊喜
炒蛋和多士都做得十分好
2020-09-10 273 浏览
这间的三文治同其他茶记唔同,烘底麦包加厚厚热腾腾的料,今次食的是䶢牛肉+蛋+生菜+花生酱,好味!The toasted sandwich with corn beef, fried eggs, lettuce and peanut butter is simply delicious! It’s served hot.
  • 烘麦包三文治四重奏
2020-09-06 275 浏览
喺香港要数好食嘅茶餐厅, 旺记一定系表表者。坚持用日本鸡蛋做食材, 炒出嚟嘅虾仁滑蛋饭和叉烧滑蛋饭, 都系佢嘅招牌饭, 湾仔分店成日都大排长龙!见到佢嘅下午茶餐都几吸引, 今日就买外卖返去慢慢叹!烘麦包三文治四重奏除咗用日本鸡蛋, 旺记另一个特色就系用麦包做三文治, 烘底後外皮香脆内里松软。点咗C1下午茶餐, 有咸牛肉、鸡蛋、花生酱转了咖央酱、生菜, 材料丰富。咸牛肉加入滑蛋炒, 净系见到个流心滑蛋已经流晒口水, 咖央酱淡淡清香, 甜甜地几醒胃。加上生菜, 感觉清爽健康!炸南乳鸡髀餐即叫即炸, 热辣辣脆卜卜, 南乳腌得入味, 唔会过咸。一啖咬落去, 鸡髀有冒烟和爆汁效果, 肉质嫩滑!再配埋炸薯条, 香脆惹味, 真系食到停唔到口!热柚子蜜店家绝不吝啬, 柚子蜜份量十足, 可以冲多杯饮。个人十分喜爱, 香甜暖胃, 减利消滞!

见到佢嘅下午茶餐都几吸引, 今日就买外卖返去慢慢叹!

烘麦包三文治四重奏

炸南乳鸡髀餐

热柚子蜜

• 烘麦包三文治四重奏
2020-09-05 195 浏览
周末人在湾仔,开初都冇谂住食外卖嘅,但个个好似同大胃作对咁,去边间,边间就排长龙,於是去湾仔近码头嘅一边,人流好疏,不过呢间仍然坐满座,咁唯有认命叫外卖啦好快就到手,包得几好,拎返屋企完全冇泻呢间招牌滑蛋叉烧同虾仁,好难之间,大胃决定双拼食落果然滑过瀡滑梯,而且好够汁,饭仲几好质感呢碗睇落平平无奇,食落惊喜十足蛋好厚,汤劲香劲鲜,好快食到汤都冇滴剩多士都好特别,系麦包嚟㗎奶茶都好滑,系茶记嘅风味呀咖啡有阵炭烧香,好醒神希望下次有机会堂食啦

好快就到手,包得几好,拎返屋企完全冇泻

日本滑蛋叉烧虾仁双拼饭

呢间招牌滑蛋叉烧同虾仁,好难之间,大胃决定双拼

食落果然滑过瀡滑梯,而且好够汁,饭仲几好质感

鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉

呢碗睇落平平无奇,食落惊喜十足

蛋好厚,汤劲香劲鲜,好快食到汤都冇滴剩

多士都好特别,系麦包嚟㗎

丝袜奶茶

奶茶都好滑,系茶记嘅风味呀

忌廉即磨咖啡

咖啡有阵炭烧香,好醒神

希望下次有机会堂食啦
2020-09-05
日本滑蛋叉烧虾仁双拼饭
鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉
丝袜奶茶
忌廉即磨咖啡
  • 日本滑蛋叉烧虾仁双并饭
2020-08-24 324 浏览
上星期食完滑蛋虾仁饭之後一直念念不忘,觉得平价又好食,今个weekend搵左另一间冰室,呢间旺记冰室应该出左名食滑蛋叉烧饭,好多游客都特地来卖衬,既然系招牌今次我决定买两份外卖返去,同阿妹一人一份;滑蛋虾仁饭口感特别嫩特别滑,就好似日式亲子丼咁口感顺滑,应该因为用左日本蛋既缘故,鸡蛋特别滑嫩多汁我成日觉得呢d经典港式饭要整得好其实好考功夫,呢间火候就控制得唔错,虾仁食得出滑腴弹牙;另一盒叉烧虾仁双并味道一样,不过多左松软香甜既叉烧,不过今次既叉烧有点过瘦
2020-08-22
2020-08-23 167 浏览
已经开始迷上日本滑蛋饭同,所以今日喺旺记冰室见到,就买左两款唔同嘅滑蛋饭自家制叉烧日本滑蛋饭,小店就用咗自家制嘅甜豉油,好有心思滑蛋嘅份量最多,面层有小小葱花,叉烧好大旧,但唔会好肥。爽口虾仁日本滑蛋饭同自家制叉烧日本滑蛋饭差不多,虾仁十分爽口,米也不会黏,最值得一赞当然系甜豉油,不仅有心思,拌饭都好好味😋。虽然食物睇落好少,但系都好饱肚整体来说,我最喜欢的是它的滑蛋、甜豉油同虾仁。价钱亦都唔算太贵,服务都好好。我一定会再回顾

自家制叉烧日本滑蛋饭,小店就用咗自家制嘅甜豉油,好有心思
滑蛋嘅份量最多,面层有小小葱花,叉烧好大旧,但唔会好肥。

整体来说,我最喜欢的是它的滑蛋、甜豉油同虾仁。
价钱亦都唔算太贵,服务都好好。我一定会再回顾
2020-08-22
  • 自家制叉烧日本滑蛋饭
2020-08-16 309 浏览
今日因为要赶住帮人执屋,所以朝早只系食咗份三文治,未够两点钟就已经觉得有啲肚饿,嚟「旺记冰室」买外卖。本来打算买下午茶餐,原来 Tea Set 要三点钟先开始供应,咁就拣个滑蛋叉烧虾仁双拼饭。套餐奉送饮品,可选丝袜奶茶 或 忌廉即磨咖啡,如果想转冻饮就要 +$2、冻热饮转大杯 +$3、樽装牛奶 +$4,而外卖则要另 + $1。日本滑蛋叉烧虾仁双拼饭 配 旺记秘制甜豉油 ($59),滑蛋分量超多,把整个饭面完全覆盖住,蛋内有葱花,入口滑溜富蛋香。叉烧软腍大块,食落香甜有肉香,而虾仁亦爽脆弹牙,加上米饭够乾爽,粒粒分明,拌甜豉油吃刚刚好,食完够晒饱肚。好耐无饮过维记樽装鲜奶,+$4 就有一支,超抵饮。
好耐无饮过维记樽装鲜奶,+$4 就有一支,超抵饮。
外卖自取
依家愈黎愈多餐厅都有滑蛋叉烧饭食但系唔系间间都整得好食 滑蛋叉烧饭要整得好食除左蛋要滑 叉烧要够淋之外 饭要够弹牙 究竟依间旺记既叉烧饭合唔合格呢外卖上到黎都仲有一丝丝蒸气 外卖盒既隔热做得好唔错 望落蛋就绝对合格有余 而家唔系就咁薄薄到一浸 系侧边睇就知蛋有一定既厚度 十分足料叉烧望落就比较瘦 谂住会好鞋 点知又唔系瘦得黎都算几淋 不过可以有改善空间 如果选用半肥瘦既叉烧会更好 不学百货应百客 减紧肥或者唔钟意食肥既朋友应该会几钟意饭都做得唔错 捞埋鼓油同炒蛋一啖食落口实在太正大满足啖啖肉猪排捞面话明叫大满足啖啖肉猪排 果然真系啖啖肉 猪排煎得好淋 而且唔会话好乾捞面份量十足 下午茶黎讲一定食得饱不过可能由细食捞面都食开辣辣地既捞面依只捞面可能为左顾及唔食得辣既朋友 一啲都唔辣 不过都十分惹味
依家愈黎愈多餐厅都有滑蛋叉烧饭食

捞面份量十足 下午茶黎讲一定食得饱
不过可能由细食捞面都食开辣辣地既捞面
  • 滑蛋叉烧饭
2020-07-21 380 浏览
大食妹同同事又去旺记食晏啦之前食左佢个叉烧滑蛋饭, 今次谂住食其他, 要试尽旺记餐牌上高嘅美食呀<特浓蕃茄汤餐肉粒通粉餐>大食妹今次就嗌左至爱嘅蕃茄汤蕃茄汤好浓郁, 食落酸酸地, 几醒胃通粉比较厚身, 口感更弹牙厚切餐肉粒要煎得脆脆地配上蛋味突出嘅炒滑蛋同麦包厚多士, 超级饱肚<自家制叉烧日本滑蛋饭>同事就相当专一, 嗌左佢招牌嘅自家制叉烧日本滑蛋饭大食妹两款都食过, 觉得旺记嘅叉烧滑蛋饭比蕃茄汤餐肉粒通粉更加好味道但以性价比黎讲, 蕃茄汤餐肉粒通粉更胜一筹
大食妹同同事又去旺记食晏啦
<特浓蕃茄汤餐肉粒通粉餐>
大食妹今次就嗌左至爱嘅蕃茄汤
蕃茄汤好浓郁, 食落酸酸地, 几醒胃
通粉比较厚身, 口感更弹牙

厚切餐肉粒要煎得脆脆地
配上蛋味突出嘅炒滑蛋同麦包厚多士, 超级饱肚
<自家制叉烧日本滑蛋饭>
同事就相当专一, 嗌左佢招牌嘅自家制叉烧日本滑蛋饭

但以性价比黎讲, 蕃茄汤餐肉粒通粉更胜一筹
  • 自家制叉烧日本滑蛋饭
  • 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
2020-07-18 414 浏览
限众令,乜野地方都唔洗去,而且周围都有人中招,都废事喺出面stay太耐。咁啱人在金钟(美食沙漠),去咗湾仔搵野食,见到呢间几好评,就决定去试下。叫果阵个frontline好nice,服务态度良好!///外卖自取:Lunch - 午4. 鲜姜汁猪膶鲜鷄汤通粉+鲜牛油麦包厚多士 + 冻柠茶($51)喺湾仔嚟讲,价钱好公道,lunch先$51,我平时喺金钟食个颓两餸饭都$40几,仲要唔包野饮!唔洗几耐就有得拎,放得好好,唔会斜咗一边。//因为天气太热,就即刻饮咗杯冻柠茶,唔涩,够茶味,只系觉得可以再小啲甜(叫咗小甜,平时饮开走甜)。顺便睇吓个通粉,放得好整齐,好明显咁见到猪膶同埋蛋系放面,唔会求求其其放埋一齐,亦都唔会因为外卖沉住而「淋」咗。Detail住见心思。//拎到返去打开,竟然多士仲系脆口!!然後通粉,一打开好香姜味,姜迷心心眼,姜好正!猪膶煮得啱啱好,唔硬!重点系日本蛋,日本蛋,日本蛋!重点要讲三次!落足本,我估应该有2只蛋嘅份量!//Overall: VERY positive, in terms of the price, quality and location. Sugg

叫果阵个frontline好nice,服务态度良好!
///
唔洗几耐就有得拎,放得好好,唔会斜咗一边。
Overall: VERY positive, in terms of the price, quality and location. Suggest to try this restaurant!!
2020-07-18