餐厅: 旺记冰室 (建利大厦)
资讯:

餐厅: 旺记冰室 (建利大厦)
资讯:

2021-09-01 0 浏览
呢间系专食滑蛋叉烧饭嘅好地方!当日见到入面嘅客人大部份都系叫呢个😂😂😂嗰阵喺湾仔做咗几日野,连续食咗三日😂😂😂滑蛋嫰滑到不得了,煮得啱啱好,而且份量够多😍叉烧半肥瘦,系我最爱😍 烧得得够香,而且唔会好乾身,食落一啲都唔会柴口~~~两样加埋甜豉油捞饭等於一百分呀!! 得闲心思思就会挂住😋😋😋暂时食过最高质嘅滑蛋叉烧饭,咁大碗饭加埋嘢饮都系$60有找,高质啦!下次都会试吓佢嘅滑蛋虾仁,好似都唔错

下次都会试吓佢嘅滑蛋虾仁,好似都唔错
2021-08-17 325 浏览
美食展开工前食饱D是常识,有朋友介绍要试呢一间咪试下law,点知原来正到晕,於是连续食咗两日。午餐肉粒番茄汤底通粉,粒午餐肉系厚切,非常感动,咬落去真心正好多。番茄汤底好浓好杰,咁嘅配搭真系好好食。牛油厚多士够热,D牛油溶化晒,好食。至於个炒蛋就够晒香滑,D蛋汁用件多士黎点埋唔好嘥。一份咁精彩嘅早餐才$45真系好抵食。
2021-07-22 888 浏览
唔知点解每隔一段时间都好想encore旺记冰室虽然嘢食种类唔多, 座位都唔太舒服, 而且仲要大排长龙, 但系嘢食真系超级好食<自家制叉烧日本滑蛋饭>同事又是嗌左自家制叉烧日本滑蛋饭日本滑蛋依然系又香又滑, 一啲都冇失水准自家制叉烧肉质偏瘦, 但又唔会柴, 配搭佢嘅甜豉油捞饭食, 家常得黎又好味道<特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉>大食妹就嗌咗特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉特浓蕃茄汤唔系个个爱, 但大食妹就系超级锺意酸酸嘅蕃茄汤底, 配搭索汤嘅通粉, 同脆卜卜嘅午餐肉, 简直系完美配搭另外仲有跟滑蛋同多士, 唯一可惜嘅系多士唔系热辣辣嘅, 烘多一阵会更好呢
唔知点解每隔一段时间都好想encore旺记冰室

<自家制叉烧日本滑蛋饭>
同事又是嗌左自家制叉烧日本滑蛋饭
日本滑蛋依然系又香又滑, 一啲都冇失水准

<特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉>
大食妹就嗌咗特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
特浓蕃茄汤唔系个个爱, 但大食妹就系超级锺意

• 自家制叉烧日本滑蛋饭
  • 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
2021-07-14 547 浏览
下昼去食午饭派飞个阿姐讲嘢个语气奇差 食物都唔系特别好食叫咗佢哋个招牌滑蛋饭 滑蛋冇蛋 “献”汁多过蛋 个饭又完全冇味 唔明点解咁多人讲到佢个滑蛋饭咁好食睇埋其他食评完全系打手feel
睇埋其他食评完全系打手feel
2021-07-12 577 浏览
湾仔有好多小店,旺记冰室系其中一间我想去食嘅!餐厅座位唔多,午饭时间去座无虚席~自家制叉烧日本滑蛋饭配旺记秘制甜豉油骤眼见到每枱都有人食呢个滑蛋饭,卖相望落的确几吸引~食落第一口觉得d蛋真系好滑!!软棉棉咁!!好正!而叉烧份量都唔少,斩到都几大片㗎,肉质偏瘦,不过都几腍唔算鞋!重点佢个秘制甜豉油真系好好味,甜度配得刚好,好出色,滑蛋、叉烧同甜豉油三样野非常夹!回味无穷~~特浓蕃茄汤 午餐肉粒通粉蕃茄汤好浓郁,真系用蕃茄磨蓉,啖啖都食到蕃茄,超香!通粉份量适中,煮到刚好,保持到口感,唯一嘅配菜午餐肉几有心思,切成粒状,每粒都煎到好香脆,非常惹味!跟餐仲配有鲜牛油麦包多士,系麦包呀,健康啲!仲有份4.3牛奶炒日本滑蛋,一样系好滑~~午餐仲附送饮品,两个餐埋单只系$108!非常抵食,食物质素亦好高!推荐呀!

配旺记秘制甜豉油

特浓蕃茄汤 午餐肉粒通粉

特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
2021-07-10
特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
2021-07-07 869 浏览
个铺头好细 好迫 坐得十分唔舒服招牌叉蛋饭 好一般 个蛋一啲都唔滑 叉烧无味 而且细碟 食两啖食完 有更好的选择态度十分之差 落单果个懒得望住个客比单用十分恶劣命令式的语气要个客比number食完埋单个收银挂住做自己野 个客企系佢面前扮睇唔到连句唔该等等都唔识讲 要个客罚企10秒 基本礼貌都无然後我八达通刚好无钱 埋单时想顺便增值明明有八达通机 个收银特登扮野话佢间铺无得增值 怕麻烦态度差已经blacklist 以後唔会再去基本的服务态度都无
个铺头好细 好迫 坐得十分唔舒服

已经blacklist 以後唔会再去
基本的服务态度都无

2021-07-07
2021-06-26 589 浏览
湾仔旺记专注做早午市,日常五点半就last order。餐款唔多,但系每样野都几有质素。.自家制叉烧日本滑蛋饭 $55无太多野讲。日本滑蛋香滑、叉烧正常、秘制豉油汁助饭一流。热奶茶有水准香浓。虽然唔算大碟女仔刚好,食佢性价比无咩野可以批评。.旺记烘麦包三文治4重奏 (鲜免治牛肉x鸡蛋x咖央x生菜) $34早餐下午茶先有既三文治份量有惊喜,一整个外卖饭盒塞爆,一定要分两餐先食得哂。配搭上有比较系冰室少见健康麦包、生菜再加新鲜口味咖央酱。估唔到甜甜地又几夹,绝对系性价比爆灯早餐有回头之作。.特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉配多士滑蛋 45目测早午都好多人会叫佢蕃茄汤或者鲜忌廉鸡汤通粉,嫌唔够邪恶多士可以加钱转奶油猪。因为quota唔够无试过食埋个奶油猪先走。佢蕃茄汤通合格属可试一次系列,想个日个人无咁邪恶会再叫。.🔸旺记冰室既出品暂时都觉得系高於一般冰室水平,但亦因为性价比高,人意较长预先点还外卖比较化算。
自家制叉烧日本滑蛋饭 $55
特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉配多士滑蛋 45
自家制叉烧日本滑蛋饭
旺记烘麦包三文治4重奏 (鲜免治牛肉x鸡蛋x咖央x生菜)
自家制叉烧日本滑蛋饭
旺记烘麦包三文治4重奏 (鲜免治牛肉x鸡蛋x咖央x生菜)
  • 滑蛋叉烧饭
  • 烘麦包三文治四重奏
2021-06-17 644 浏览
见到好多人都推介旺记冰室,经过门口睇吓餐牌,价钱都几吸引,所以就同埋同事一齐入去试吓。我叫咗个1号餐,包括自家制叉烧日本滑蛋饭,同埋丝袜奶茶。成个餐总数系$55。叉烧日本滑蛋饭确实一流,啲蛋好似蛋包饭咁滑,叉烧都好嫩滑,不过我碟饭同其他同事比较,我嗰碟就较为多豉油,不过啲豉油捞埋个饭食,一咸一淡又真系几好食嘅。丝袜奶茶就普通左少少,茶味唔够浓。另外,依间餐厅午市除左碟头饭之外,无其他小食。我好贪心咁谂,如果有埋鸡翼俾我做小食的话,咁依餐就更加perfect罗~
丝袜奶茶就普通左少少,茶味唔够浓。

叉烧日本滑蛋饭
丝袜奶茶
2021-06-17
叉烧日本滑蛋饭
2021-06-08 588 浏览
是日想食常餐SEARCH到湾仔呢间冰室就黎试下点左~鲍鱼丝忌廉鸡汤通粉跟餐炒滑旦同牛油多士汤底其实OK唔会好淡或者过咸反而个通粉质感麻麻地炒旦系滑既但又未系超级滑~鲍鱼丝忌廉鸡汤米粉呢个米粉份量好多朋友话食完超级饱呀米粉正常
是日想食常餐

朋友话食完超级饱呀
米粉正常
2021-06-05
2021-05-31 650 浏览
旺记餐牌选择唔算多元化,来来去去都系果几样,不过可以话几啱香港人口味、节奏😄😄叉烧、蛋、多士、午餐肉粒、火腿通等等,全部都是简单,可快捷处理,但又美味的食物👍🏼👍🏼早餐😁😁滑蛋系几香蛋味嘅,而且佢哋嘅多士都真系几脆,普通的食材都可以食得津津有味。鲍鱼丝火腿通心粉,我习惯咗会走火腿好锺意饮佢哋嘅忌廉鸡汤,系罐头忌廉汤加罐头鸡汤嘅混合,正呀😋😋鲍鱼丝系真系鲍鱼,应该系罐头鲍鱼,因为舖头啲柜放咗啲罐头。不过佢哋个通粉就麻麻哋,因为啲坑纹好深,入口好「鞋」

早餐😁😁

鲍鱼丝火腿通心粉,我习惯咗会走火腿
鲍鱼丝系真系鲍鱼,应该系罐头鲍鱼,因为舖头啲柜放咗啲罐头。
不过佢哋个通粉就麻麻哋,因为啲坑纹好深,入口好「鞋」
2021-05-29 443 浏览
到湾仔附近上堂,但未够钟梗系食返个靓晏先!捐窿捐X去搵食。细细间,约有20座位,但都坐满,就等一等啦!餐牌款式唔多,我最钟意咁,因我觉得会比较专注独特感。主张用真正日本蛋的义烧炒蛋饭,蛋色好黄加左些豉油,唔太咸几OK另外点左个茶餐,厚厚餐肉茄通,好够味,但食完唔口渴,餐肉大大粒,炸到脆卜卜,好惹味。麦包牛油多士,炒滑蛋唔老刚好👍杯奶茶就一般,可以话唔差,但唔系特别好饮。发现尼间後,我去亲湾仔都有再去帮衬的😇
到湾仔附近上堂,但未够钟梗系食返个靓晏先!

餐牌款式唔多,我最钟意咁,因我觉得会比较专注独特感。
主张用真正日本蛋的

义烧炒蛋饭,蛋色好黄加左些豉油,唔太咸几OK

麦包牛油多士,炒滑蛋唔老刚好👍

杯奶茶就一般,可以话唔差,但唔系特别好饮。

发现尼间後,我去亲湾仔都有再去帮衬的😇
2021-04-10
2021-05-28 350 浏览
经过湾仔海傍的旺记,满心欢喜的希望能品嚐驰名叉烧。竟然不到三时已经卖光了,令人十分失望,最後点了咸牛肉鸡蛋三文治。虽然吃不到驰面的叉烧,但是其三文治却令我惊喜不已。三文治用料充足,一口咬下去,鸡蛋和咸牛肉混在一起,出现特别的化学作用 ,所以说其实其他食物也值得一试!美中不足, 当日正值中午但是店内冷气却像坏了一样 ,希望店舖可以作出改善!

2021-05-23 305 浏览
我从来都唔写食评,因为我觉得食野系好主观性,每个人既感觉出黎都唔同,但至少食物质素要有,堂食职员既服务要到位,其实做到已经好好。但今次呢件事真系嬲左,湾仔区我都住左30年有多,大大小小既餐厅我都去过哂,唯独今次呢个体验令到我唔会再光顾。事缘呢间餐厅我都食过数十次,食物质素系有,但今次我去到呢间餐厅,已经告知职员2位食客,职员叫我们在门外等候,然後约10分钟後,有另一对食客入内,竟然被安排座位,此刻我们寻求职员协助,职员竟然同我讲,我无派飞比你叫你等,仲同我讲疫情人手不足,人手不足我尚且明白,但何谓叫无派飞叫你等,呢种高傲嘅态度系咪等同可以接受打尖同埋无视外面在轮侯既顾客,呢个完全唔知系咩解释,无办法接受。就算你间餐厅有十粒星都好,都唔应该系咁既态度,无系统无态度,今次呢个体验绝对令到我唔会再光顾。

2021-05-23
黎到湾仔工作想快食lunch 好想食港式茶餐厅朋友就推介我黎试一试旺记既滑蛋叉烧饭上网见到好多人都不约以同推介佢既滑蛋旺记选用日本鸡蛋加上日本4.3 牛乳炒至约七成熟的滑蛋以闻名幸好下午茶时段唔洗等位但系旺记都系主打个几样 所以唔洗点样有选择困难症。自家制叉烧日本滑蛋饭 (HK$54)叉烧不过不失 半肥瘦 但唔系厚切叉烧 所以唔系好有肉味日本蛋同叉烧既份量多到舖满成碟见唔到饭唔油腻 滑蛋超级香嫩 还有少少奶香 蛋汁丰富搭配自家秘制酱油 酱油咸甜刚好 加上葱花好好送饭奶茶正常餐厅水准中规中矩 总结觉得如果要排队黎朝圣就不了但系对湾仔打工仔要食快既港式茶餐佢既滑蛋系值得一赞如果有机会去开又唔洗点排都有机会再试。食物:7.5/10价钱:6/10环境:6.5/10。旺记冰室
黎到湾仔工作想快食lunch 好想食港式茶餐厅
朋友就推介我黎试一试旺记既滑蛋叉烧饭
上网见到好多人都不约以同推介佢既滑蛋
幸好下午茶时段唔洗等位
但系旺记都系主打个几样 所以唔洗点样有选择困难症

自家制叉烧日本滑蛋饭 (HK$54)
叉烧不过不失 半肥瘦 但唔系厚切叉烧 所以唔系好有肉味

价钱:6/10
环境:6.5/10

旺记冰室
2021-04-01 1156 浏览
午餐时间,旺记冰室通常都大排长龙,外卖嘅人都几多,我觉得系因为佢哋嘅价钱唔算贵,而且食物简单稳阵,都可以好快拣到食乜😁😁堂食嘅话,要系门口向员工拎飞,一定要人齐先可以入。如果有人排队,用餐时间系30分钟,依样要留意😎😎因为早一两日先食咗叉烧,所以就冇叫叉烧滑蛋饭😝😝叫咗午餐肉粒蕃茄通粉,配多士炒蛋。通心粉系有坑纹,食落冇咁滑,但系都有好处,就系无咁易太林烂晒。午餐肉算多,不过粒粒都系非常大,锺意食午餐肉嘅话,都几开心㗎😊😊今次杯热咖啡淡咗啲,好水,不太香浓,有少少失望。至於个蛋就非常滑,正👍🏼

因为早一两日先食咗叉烧,所以就冇叫叉烧滑蛋饭😝😝
叫咗午餐肉粒蕃茄通粉,配多士炒蛋。