2019-03-10 997 浏览
油塘大本型中发现有几间新餐厅,今日午餐去到其中一间在 Food court 大食代旁边的【旺记冰室】。在门口等位,客人不太多,但要人齐才可以入坐。等待期间,见到「日本鸡蛋使用」「日本メニューあり」…… 莫非这家冰室从日本引入?当然不是!只不过是宣传技俩罢了!上网一查才发现【旺记冰室】不是来自大型连锁集团,反而是一间有歴史的冰室。冰室起源於秀茂坪屋邨,以扒炉沙爹牛肉包驰名,但1976年一场山泥倾泻令冰室结业。 Food court 「大食代」跟【旺记】後人及相熟的员工商讨,建议让冰室出山,最终双方一拍即合,逾30年老店重出江湖。【旺记冰室】食物种类只有几款口味,早餐午餐就系通粉、蛋……茶餐多左多士拣。菜式不太丰富,但胜在快、靓、正!款式少可能跟这里环境有关。【旺记冰室】没有厨房,只见到阿姐用电磁炉炒蛋炒叉烧,而且有抛获,失敬失敬!餐厅标榜汤头用鲜鸡制作,非常有heart!【鲜姜汁猪润鲜鸡汤通粉 $46】当然试啖汤,鲜鸡汤内加入姜汁,姜汁味重越食越辣。喜欢姜汁的人应该非常喜爱这个,不过不是人人能够接受,特别对小朋友来说太呛喉。另外,姜汁味道太强烈,盖过鲜鸡的味道。不过老实说,汤头不觉有味精
上网一查才发现【旺记冰室】不是来自大型连锁集团,反而是一间有歴史的冰室。冰室起源於秀茂坪屋邨,以扒炉沙爹牛肉包驰名,但1976年一场山泥倾泻令冰室结业。 Food court 「大食代」【旺记】後人及相熟的员工商讨,建议让冰室出山,最终双方一拍即合,逾30年老店重出江湖。【旺记冰室】食物种类只有几款口味,早餐午餐就系通粉、蛋……茶餐多左多士拣。菜式不太丰富,但胜在快、靓、正!
餐厅标榜汤头用鲜鸡制作,非常有heart!
【鲜姜汁猪润鲜鸡汤通粉 $46】当然试啖汤,鲜鸡汤内加入姜汁,姜汁味重越食越辣。喜欢姜汁的人应该非常喜爱这个,不过不是人人能够接受,特别对小朋友来说太呛喉。另外,姜汁味道太强烈,盖过鲜鸡的味道。不过老实说,汤头不觉有味精,食完没有口渴的情况。今时今日已经很少茶餐厅会用猪润炮制出品,一来唔系人人锺意食,而且脂肪及胆固醇超高,唔系健康食品;不过锺意食猪润的人就会觉得美味无穷。虽然采用了新鲜猪润,但质素就麻麻地。唔系奢求黄沙润,因为可遇不可求;只不过处理手法一般,啤水时间唔够、渌猪润时间亦过火,虽然未至於粗嚡有渣,但唔够爽滑。
鲜姜汁猪润鲜鸡汤通粉
通粉跟餐配搭【牛油麦包多士及4.3牛奶炒日本滑蛋】,4.3代表有4.3%的乳脂含量;数字越高,其奶脂的百分比亦越高,牛奶味道也更浓更甜了。用来炒蛋当然口感更加滑而且带点甜。麦包比较健康,但味道不及白面包,而且烘出来效果也不够好。
滑蛋叉烧饭是这里的招牌菜,一定要试下!【滑蛋叉烧饭 $56】用上日本蛋,颜色金黄,但略嫌蛋味不够香。估计加入牛奶炒至七成熟,因此口感特别嫩滑。秘制豉油汁以蔬菜汤加入日本豉油制成,有一股独特的清甜味。
滑蛋叉烧饭
餐牌只有滑蛋叉烧、滑蛋虾仁、通粉,变化不太。难得是日午餐是【三葱豉油鸡扒饭 $57】有少许不同,就试下!
三葱豉油鸡扒饭
鸡扒大件厚身,份量足料。鸡扒表面煎香,略嫌没有带脆口感,鸡扒肉味不足,幸好小小juicy。沾上秘制豉油汁补不足。秘制豉油汁以蔬菜汤加入日本豉油制成,有一股独特的清甜味,加上䓤粒更能带出鲜味。
奶茶有大排档风味,茶香奶滑。
【旺记冰室】有别一般的茶餐,炒粉面饭小菜样样有些。食物变化不多,但味道比想像中好,不能每日来,但每周到都可以呢。
2019-01-13
滑蛋叉烧饭
2019-02-24 286 浏览
今日约左个喺观塘返工嘅朋友食饭,小编就喺东区放工,大家都肚饿所以就谂住搵个中间点医一医肚先。小编想试左旺记个滑蛋饭好耐,又知道油塘最近开左间旺记,地点咁啱我地所以就拉埋朋友去食。旺记开左喺大食代门口,好抢眼。本身以为系坐foodcourt枱,原来佢地系划开左自己一间舖嘅座位。入面D枱櫈唔会好迫,有D卡位,同埋有bb櫈方便居民带埋小朋友落黎食饭。小编冇乜做research就黎左旺记,发现原来仲有好多其他好吸引嘅野食,见倒个menu谂唔到拣咩好。本身都想试下个乌冬,但谂住一场黎到食,都系拣返自己一路想试嘅滑蛋饭。其实一路都想试叉蛋饭,点知见menu冇,上返openrice见到d人讲话18:00前先有得食,伤心左几秒,只能怪自己冇做好research先黎食。好彩都有小编其次锺意(配滑蛋饭)嘅虾拣。好多野食选择,唔怕唔啱心水。小编嘅饭黎到喇!好靓好吸睛 仲有好多葱,啱哂小编呀!果然唔系浪得虚名,真系好好食!个蛋一片好整齐咁蒲上面,整得好均匀,唔会一度好薄一度好厚咁。个䜴油menu上面写话系间舖特制嘅,少少甜,唔会太咸,果然系好夹个蛋同饭。啲虾亦都好大只同好新鲜,够爽口,唔会霉。真系好满意 料固

好多野食选择,唔怕唔啱心水。

小编嘅饭黎到喇!好靓好吸睛
 仲有好多葱,啱哂小编呀!
爽口虾仁日本滑蛋饭

料固然重要,但个饭亦同样重要,如果乾争争上面啲料几好食都冇用。个饭够湿润,又唔会太湿搞到好痴,啲饭粒系啱啱好黏贴到大家

个饭加多$2就有杯冻饮,小编叫左杯好立克,唔会冲得好甜又够味,今餐真系好满足。

晚餐呢个价钱食到呢D野算系抵食,而且地点都几方便,又坐得舒服。小编早去唔洗排队,差唔多食完已经有条人龙,果然受欢迎。
爽口虾仁日本滑蛋饭
今日同朋友放左工,近近地搵左食旺记冰室(油塘区)。本身系湾仔分店食过王牌餐「叉烧.虾仁双并日本滑蛋饭(午餐)」,每次去到排晒长龙。朋友未食过,就带佢黎试下!餐厅内外今次黎到油塘餐厅既旺记冰室,佢位於大本营Food Court大食代入面。因为黎到既时候六点几,唔太多人。食物选择晚市选择唔多,但岩我胃口就得滑牛肉.虾仁双并滑蛋饭 $58 (包饮品)今次试下新野,拣左「滑牛肉.虾仁双并滑蛋饭」,同埋猪扒炒蛋印尼双捞面。两个都份量十足,滑蛋饭色泽不错,汁唔会太多。滑蛋熟度岩岩好,口感好滑,不过牛肉稍为逊色,有啲韧,但胜在细块,咀嚼几啖就可以呑入口,虾仁有两三粒,几大粒几爽口。豉油点少得!原来系餐厅自己秘制,带少许甜,令个饭唔会太乾,又唔会太咸。猪扒炒蛋印尼双捞面 $54(包饮品)至於猪扒炒蛋印尼双捞面,配搭虽似简单易整,但猪扒炒蛋要整得好食,都好考厨师功夫。猪扒很juicy,厚身,但都好易入口、唔韧,炒蛋几滑。印尼捞面可能摊左几分钟都未食,比较乾身,微辣,如果多少少汁就会好啲,或者建议上完菜即刻食,唔会咁乾。饮品--忌廉梳打同热忌廉咖啡野饮都有其他选择,如果过 $16既野饮需补上差价,其他唔洗

餐厅内外

食物选择

晚市选择唔多,但岩我胃口就得

滑牛肉.虾仁双并滑蛋饭 $58 (包饮品)
滑牛肉.虾仁双并滑蛋饭 (包饮品)
滑牛肉.虾仁双并滑蛋饭 (包饮品)

猪扒炒蛋印尼双捞面 $54(包饮品)

饮品--忌廉梳打同热忌廉咖啡
餐饮

野饮都有其他选择,如果过 $16既野饮需补上差价,其他唔洗。

走果时八点左右已经全院满座!好彩早黎~

餐配饮品都系五十几蚊一个,两人食左 $112。佢价格同午市差不多,以晚市价钱来算十分便宜。总括黎讲,呢度既食物性价比高,值得再黎。
2019-01-11
2019-01-10 809 浏览
香港愈开愈多冰室,而且啲名都好易令人地混淆,因为太似,但有一间一直系我个List入面好想黎试,就系「旺记冰室」,人气超劲!次次中午时分都爆哂棚,同友人特登拣左油塘分店,加上早来,避开要等位既繁忙时间。环境其实几搞笑,呢间分店唔系独立一间,而系位於系Food Court「大食代」入面,不过都系以独立一间餐厅咁经营,唔系Food Court得个Counter买野食果种。坐位十分宽敞,一定坐得舒服,仲有开放式厨房添。餐牌晚上主要得11款选择,估唔到Dinner都有做晚餐,以人气冰室黎讲,佢其实可以只做单点,但咁高人气照样有set,相对上抵食好多。滑牛肉.虾仁双拼日本滑蛋饭(包热饮) $58有啲唔开心,其实一心最想系试佢个叉烧滑蛋饭,点知……原来叉烧滑蛋系18:00前先供应!18:00後系供应滑牛肉滑蛋,唉……咁都冇辨法,就叫左个双拼,滑牛肉拼虾仁滑蛋饭,同埋包餐饮,都唔算贵,包热饮,冻饮加$2,又或者$16以下既饮品都唔洗补钱(主要系汽水)。食物好快上枱,几靓仔,全碟色水唔错,滑蛋覆盖哂饭底,上面布满滑牛肉,虾仁就有大约3-4只,先食一口滑蛋,蛋身做至7成熟左右,唔算好生,偏薄身,味道岩岩好

餐牌

滑牛肉.虾仁双拼日本滑蛋饭(包热饮) $58
滑牛肉.虾仁双拼日本滑蛋饭(包热饮)

有啲唔开心,其实一心最想系试佢个叉烧滑蛋饭,点知……原来叉烧滑蛋系18:00前先供应!18:00後系供应滑牛肉滑蛋,唉……咁都冇辨法,就叫左个双拼,滑牛肉拼虾仁滑蛋饭,同埋包餐饮,都唔算贵,包热饮,冻饮加$2,又或者$16以下既饮品都唔洗补钱(主要系汽水)。食物好快上枱,几靓仔,全碟色水唔错,滑蛋覆盖哂饭底,上面布满滑牛肉,虾仁就有大约3-4只,先食一口滑蛋,蛋身做至7成熟左右,唔算好生,偏薄身,味道岩岩好,唔会太咸,滑牛肉就比我预期差左少少,唔够滑,有少少渣同韧,虾仁反而唔错,好弹牙,而精髓同绝不能少既当然就系碟头饭既灵魂----秘制甜豉油!甜度适中,唔错,我就好中意食豉油,嫌佢比得太少。

跟餐--热忌廉咖啡
热忌廉咖啡
有层奶泡咁样系最面果层,饮落唔苦涩,奶味较重,一杯好易入口既咖啡。

大满足啖啖肉猪扒炒蛋印尼双捞面(包热饮)  $54
大满足啖啖肉猪扒炒蛋印尼双捞面(包热饮)

另一碟就试下佢既印尼捞面,一上枱见到块猪扒几有惊喜,因为佢唔似我地平时系茶记食开果啲煎到微微焦既猪扒,而系有点用左西式既煮法,猪扒颜色偏白身,有啲似食Slow Cook果种,完全唔系茶记果款,加上都几厚身,系煮到岩岩熟,猪味浓厚,肉质松软,我觉得茶记食到一块似西餐厅煮出黎既猪扒,几高质。至於印尼双捞面就大家都知咩味,唔洗点形容,但略为乾身左啲,佢有落辣酱落去捞,所以辣辣地咁,不过只系微微辣,唔食辣既朋友都会食到。炒蛋份量唔算好多,味道正正常常。

总括黎讲,以价钱、人气、食物质素黎讲,性价比其实都ok,今次只系试到佢晚市既滑牛肉滑蛋饭,我唔满足!一定要18:00前黎食佢招牌中的招牌叉烧滑蛋饭!
题外话/补充资料: 留意:叉烧滑蛋饭18:00前先有,18:00冇叉烧滑蛋,只供滑牛肉滑蛋。
2019-01-09
6天前 0 浏览
约左同事去上司屋企探佢个初生BB,第一次踏足油塘,原来佢地个大本型商场都几大下,不过得个大字无乜野好行食肆都唔算多,数得出有边几间。本身想同同事去食丸龟,但见佢个场都几多蚊仔飞黎飞去,加上炸物得返两三款仲要唔啱食既....所以同同事行左去food court个层睇下food court门口有间旺记冰室,之前一直想试佢个叉烧滑蛋饭,见佢又唔洗等位,就拉埋同事入去坐啦餐牌唔多选择,主打系炒滑蛋,同埋其实佢既豉油汁都听闻好出色。本来想试叉烧滑蛋饭但职员话卖哂,咁就退而求其次拣左滑牛肉虾仁滑蛋饭啦碟饭等左5分钟就到哗,炒蛋份量好多好多,系盖过哂成个饭底牛肉同虾仁份量都多,牛肉好滑无筋唔鞋口,而虾仁就有腌过,有少少蒜味咁。餐厅标榜系用日本鸡蛋,果然食落好浓好重蛋香味!同埋应该有落牛奶或者忌廉炒,食落好顺滑炒蛋炒至七至八成熟,偏向薄身少少,但份量真系好足,我食完个饭底都仲有炒蛋剩个白饭底都煮得啱啱好,食呢类有汁有蛋既碟头饭个饭底好重要!如果煮得太湿就影响哂成碟饭既质素同口感。个豉油汁原来系店铺自家特制,食落少少甜,配合炒蛋同白饭食真系一流无得输既餐厅环境普通,讲真系美食广场既环境就要求唔洗太高既,
食肆都唔算多,数得出有边几间。

碟饭等左5分钟就到
哗,炒蛋份量好多好多,系盖过哂成个饭底

餐厅环境普通,讲真系美食广场既环境就要求唔洗太高既,都算乾净企理。
之後上网睇返资料,原来叉烧滑蛋饭系6pm前先会有
下次有机会再试下先!
2019-06-13
  • 炒蛋
2019-06-09 5 浏览
闲日放假同啲要番工嘅人一齐食就系要早啲搵位,呢间一去到唔驶排,可能仲早,但朋友多次提我要早少少,我果下系谂驶唔驶咁紧张...点知过咗唔够十五分钟,坐满,出面要排队,坚料!望望餐牌,见到不停sell靓蛋,就试佢个芙容蛋饭,一试惊人,估唔到佢整得咁好食,难怪咁多人排队。反而系个朋友食早餐,不过早餐都系正嘅,只蛋特别正!通粉同牛连埋汤劲夹,可以再试

2019-06-04 7 浏览
放假训到晏一晏直接食下午茶当早午餐谂起夜晚又约左人绿色线食饭於是就走远啲 搵好野食今次搵食搵到去油塘 一睇相就俾佢个少滑蛋吸引住啦呢间冰室藏於大食代入面但佢有自己既间隔唔驶同人搭枱同人迫food court食物选择贵精不贵多 但其实已经好够一定拣到想食既野餐厅好有心思 除左常有既餐 仲会有期间额外餐单呢个拼盘有大有细 店员会细心提醒最後我拣左茶餐A 转奶油猪 鲜姜汁奶茶先讲奶茶 姜汁咪浓 好有惊喜 一饮就知唔系粉冲 如果怕太姜 啲冰融融下 就变左奶茶咪浓但又散发淡淡姜汁味奶油猪 奶油份量刚刚好 唔会太油 而且仲好脆个滑蛋真系不得了一睇就知几爆蛋汁 超滑餐厅写明系用日本鸡蛋 唔怪得蛋味又浓又滑啦到左蕃茄浓汤通粉午餐肉系炸过既 超有心思又大粒厚切蕃茄汤浓郁好明显用鲜蕃茄煲出黎 所以有茄酱感觉通常质感刚好 唔会太硬太淋唔怪得下午茶时间都坐满人啦呢间冰室真系 特登入黎食都值门票价
放假训到晏一晏

通常质感刚好 唔会太硬太淋
唔怪得下午茶时间都坐满人啦
呢间冰室真系 特登入黎食都值门票价
2019-06-01 16 浏览
行完油塘石矿场,友人提议旺记冰室食晚餐。原来冰室系food court到,好易搵,油塘大本营三楼就系啦。个人几钟意以木为主调颜色的设计,显得时尚感。我地被安排入座卡位,宽敞舒服。欣赏餐厅餐具和水杯整齐有序,井井有条。听闻滑蛋牛肉饭好味餐牌食物选择唔算多,我地轻松地决定点了4样野。热柠乐煲姜(跟餐加$8) 4/5柠檬可乐姜混合体会系咩味,唔系怪味,而系出奇地好味,甜度刚好,够姜味,少少带甘个人看法认为呢类饮品用陶瓷杯盛载味道更正。双拼滑牛虾蛋饭$58 4/5嚐一口先,蛋的确几滑,牛肉也比想像滑虾有四只,虽然不大,但胜在新鲜。🐔扒忌廉乌冬($58)餐厅指汤底是鸡汤,味道的确不错,乌冬带韧性,系道庭乌冬,而鸡扒煎得热度熟度刚好,肉质嫩滑。个人比较喜欢系乌冬或鸡扒加d麻辣油 ,味道更滋味。话说冰室,广州话用以称呼冷饮舖头,主要售卖冷饮、雪糕及沙冰等冻嘢饮嘅食肆,喺省城起源发迹。香港嘅冰室喺1950年代开始兴起,旧时都有好多冰室,但随住1970到80年代卖埋粉面饭嘅茶餐厅兴起,冰室已经慢慢式微,但宜家开心见到唔少冰室都经营得很好,食物烹饪得好,管理完善,为我地添口福😋对於冰室美食,欢迎大家与

行完油塘石矿场,友人提议旺记冰室食晚餐。

欣赏餐厅餐具和水杯整齐有序,井井有条。

听闻滑蛋牛肉饭好味

餐牌食物选择唔算多,我地轻松地决定点了4样野。

热柠乐煲姜(跟餐加$8) 4/5

个人看法认为呢类饮品用陶瓷杯盛载味道更正。

双拼滑牛虾饭

双拼滑牛虾蛋饭$58 4/5
嚐一口先,蛋的确几滑,牛肉也比想像滑
虾有四只,虽然不大,但胜在新鲜。

🐔扒忌廉乌冬($58)

对於冰室美食,欢迎大家与我交流分享

与人彼此分享美食是最开心的

双拼滑牛虾饭
  • 热柠乐煲姜
  • 滑蛋叉烧虾仁饭
话说已经有一整年没有嚟过油塘「大本营」,咁啱今日系油塘附近参加完一个行山活动⛰⛰,有山友👥话试过商场里面嘅「旺记冰室」几唔错,於是抱住一试无妨嘅心态,跟住山友👥嚟到呢度搵食。「旺记冰室」属於商场美食坊「大食代」里面嘅其中一间餐厅,位处商场三楼,门面位置非常吸睛👀👀,在「大食代」嘅最当眼处。由於刚行完山,消耗左好多体力,去到餐厅门外,见到餐牌,已经流哂口水。🤤🤤服务员安排了卡位座给我们,坐得几松动舒服,座位编号牌亦设计得很时尚,细心一看,原来餐厅英文名叫「Mon Kee」,我想因为名字跟「Monkey🐵🐵」谐音相似,餐厅特意用了一只「Monkey🐒🐒」马骝仔图案做logo,连服务员💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️的服装亦都印有这个Logo,感觉年轻活泼。环顾四周,餐厅里面仲有儿童椅供应,非常贴心。💝💝餐厅嘅食品主要有十几样,基本上,系餐牌最後一页已经可以看到,餐牌内就附设图片参考。见餐厅有告示,指汤底用鲜鸡制作,看来很吸引,於是就点了鸡扒忌廉面豉汤赞岐乌冬!🍲🍲食物上枱卖相非常好,🐥鸡扒煎得香口,🐣🥚蛋嫩滑,配埋洋葱、木耳、青椒、红萝卜🥕、椰菜、粟米🌽、芽菜及香菇配料,营养十足。汤底有鲜鸡及金宝汤味,令

环顾四周,餐厅里面仲有儿童椅供应,非常贴心。💝💝

鸡扒忌廉面豉汤赞岐乌冬

食物上枱卖相非常好,🐥鸡扒煎得香口,🐣🥚蛋嫩滑,配埋洋葱、木耳、青椒、红萝卜🥕、椰菜、粟米🌽、芽菜及香菇配料,营养十足。汤底有鲜鸡及金宝汤味,令人联想起儿时妈妈煮嘅爱心通心粉。💕💕

另外,饮品方面,由於我们坐的位置接近水吧,坐低已经闻到阵阵茶香😌,按捺不住跟友人说:咁香喷喷,一定要试吓呢到嘅奶茶!喺餐牌上,发现唔单止有普通奶茶,仲有姜汁奶茶㖭!记得上一次饮姜汁奶茶,已经系一年前喺马来西亚旅行嘅时候,咁难得见到,决定一於试吓!

奶茶用金属隔层保温杯上,闻落都几香,饮落有姜味,入口尚算顺滑,但个人喜好,始终觉得奶茶用瓦杯☕️或玻璃杯🥛盛载会较好饮,另匙羹用不锈钢羮🥄比胶羹好。

整体而言,食物味道好,价钱合理,值得推介。
  • 鸡扒忌廉面豉汤赞岐乌冬
2019-05-20 20 浏览
平时去油塘唔知有咩好食,嚟嚟去去都系果间,但今日行嘅时候比我发现咗原来有好出名嘅旺记冰室,咁紧系要去试下啦,位置又方便,一出地铁站嘅大本型三楼。其实门口已经有个电子餐牌,可以睇下d野啱唔啱食不过讲真,嚟得都相信系募名嚟食滑蛋叉烧饭,而且餐厅款式不多,所谓贵精不贵多仲好贴心咁有英文餐牌等我比大家睇下e个咁靓嘅滑蛋叉烧饭,蛋真系好滑,但唔会另人觉得一口油,配埋秘制酱油,掂呀👍🏻讲真,份量真系好多,男仔唔怕食唔饱女仔细食嘅 两个share一个都得但我今次要重点推介嘅,系佢地姜汁猪润通粉,本身无听过人推介,顺粹见餐牌有个👍🏻,就决定试下,点知好有惊喜可能钟意食猪润嘅人唔多 所以无人察觉同佢,但我想讲系我食过最好食嘅猪润,无夸张,因为真系超超超超好味,唔鞋,仲好爽口,食过再想食,强烈推荐大家一试!

其实门口已经有个电子餐牌,可以睇下d野啱唔啱食

仲好贴心咁有英文餐牌

讲真,份量真系好多,男仔唔怕食唔饱

女仔细食嘅 两个share一个都得

2019-05-20 26 浏览
今日难得有Event出到油塘大本型附近,当然要搵搵呢到嘅人气食店食返个丰富茶餐!每次睇blog经常见到湾仔一个非常吸睛的叉烧滑蛋饭,以及碟面印有旺记冰室已好想一试难得大本型大食代有分店,独立舖位,台面细心地有纸巾提供👍 由於这星期猪瘟问题,猪润暂停,所以目标明确地决定试下同样是旺记signature的下午茶餐主打: 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉整个下午茶餐份量满多。脆炸午餐肉大大粒,脆卜卜而且香口,外脆内软口感,是邪恶茶餐中的主菜,茄蓉味道浓郁,坑纹通粉既弹牙又吸味,每啖都渗入了茄酱汁的浓汤味,意外地比之前标榜蕃茄浓汤专门店还要浓!值得推介。另外只需加多5蚊便可转奶油猪仔包包身烤得好脆、牛油同炼奶合二为一,上台一刻那层炼奶超级迷人,见证住融入猪仔饱的过程👍4.3牛奶炒日本滑蛋,滑蛋带甜味应该是加了明治牛奶一齐炒得香滑可口。最後一路喝着铁杯保持冰冻的冻朱古力,下午茶餐饱足非常,能保持冰室质素又仍然受大众欢迎的旺记下次一定要试试你的叉烧滑蛋饭😋👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨环境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回头: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性价: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服务: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

整个下午茶餐份量满多。

另外只需加多5蚊便可转奶油猪仔包

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨环境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回头: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性价: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服务: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2019-05-19 19 浏览
旺记系我最喜爱嘅冰室之一,虽然无传统茶记咁地道,但佢餐牌上食物配搭都不失特色😌以往食开鰂鱼涌果间分店,今次第一次试油塘呢间,柯打左滑蛋牛肉鲜虾饭同埋蕃茄牛肉出前一丁面,爱尔兰咖啡同埋热奶茶。滑蛋牛肉鲜虾饭,个蛋炒得刚好完全无overcook到一饼野,牛肉有口感,食得出无用梳打粉「拿」过;蕃茄牛肉丁出事位喺个面度,食时见到过淋就知煮太耐,好彩蕃茄牛肉味道调得刚好,有点儿似星座冰室(但卖相比星座冰室嘅好....)爱尔兰咖啡系伏伏地,唔知自己饮左啲咩,都系热奶茶最稳阵
旺记系我最喜爱嘅冰室之一
,都系热奶茶最稳阵
2019-05-18
2019-05-16 18 浏览
今天来到油塘大本营不知道有什麽好吃,看到美食广场入口有一间冰室,便试一试。佢所有位置都好宽阔,不会感觉挤拥,整个环境都十分整齐清洁。他们的餐牌很贴心有中文版本,也有英文版本。我点了一份招牌沙嗲牛肉公仔面,配上牛油麦包多士及4.3牛奶炒日本滑蛋,饮品我选择了比较特别嘅鲜姜汁冻奶茶。沙嗲牛肉公仔面入面嘅牛肉很大块,而且肉质嫩滑,沙嗲味道刚刚好配上公仔面,正。日本炒滑蛋见到已经觉得好滑的感觉,有少少蛋浆,感觉蛋味很重因为是日本鸡蛋吧,所以这里的滑蛋十分出名是有原因的吧。多士系用麦包感觉比较健康。平时的茶餐厅或者冰室都没有见过姜汁奶茶, 原来姜汁配上奶茶味道都好夹,奶茶好滑又好香浓。餐厅有提供BB櫈,所以如果一家大细来这里吃饭也很方便。
佢所有位置都好宽阔,不会感觉挤拥,整个环境都十分整齐清洁。

他们的餐牌很贴心有中文版本,也有英文版本。