5天前 0 浏览
几特别嘅早餐~比起其他西餐厅叫着两个早餐早c餐 旺记烘麦包三文治四重奏C1 咸牛肉 鸡蛋 咖央 生菜 (热咖啡)32纹三文治味道因选着咖央味,味道甜甜哋,无咁重口味,除着咸牛肉少着哋,味道几特别,唔错 热咖啡都合格32纹来讲,呢个餐抵食早D 招牌沙爹牛肉 鸡汤 公仔面配鲜牛油麦包弘多士4.3牛奶炒滑蛋 热奶茶多士滑蛋OK 无咩特别,沙爹牛味道唔错几特别,(其他餐厅嘅沙爹牛多数偏咸)而旺记牛肉偏甜同辣,牛肉味会出哋,好味果然系招牌 热奶茶合格,奶味盖过茶味,如下次叫会少奶(但唔知有无帮助,因可能茶无咩味)38纹来讲,呢个餐合理,值得一试
几特别嘅早餐~比起其他西餐厅

配鲜牛油麦包弘多士
4.3牛奶炒滑蛋 热奶茶
38纹来讲,呢个餐合理,值得一试

6天前 0 浏览
自从搬离 #鰂鱼涌 之後,#小秘书 都已经好少有机会帮衬「旺记冰室」喇😚 系间唔中过开嚟 #油塘 睇 #中医 先会路过 #大本型分店。早两日又见有两声咳,又过嚟搵 #医师 #把把脉,无饭家庭嘅我... 顺理成章喺商场附近医埋个肚先返屋企!见 #旺记 出咗个 #特餐,又经 #侍应 嘅推荐後,等我又试吓佢哋个 #秘制三葱豉油鸡扒饭。#师傅 将两大块 #鸡扒 放喺 #饭面 #好宏伟🤩 另上一碟 #豉油 + #葱粒 做 #酱汁,心谂味道应该咸咸地几香口。不过原来酱汁味道比我想像中有啲甜,而饭粒嘅口感有啲似 #糯米饭... 定系啲饭根本未熟呢?😅 点都好... 味道的确唔错,鸡扒煎得好香口又入味,配埋伴碟嘅 #沙律菜 一齐食,又可以中和一下油腻感🤤 $59包埋仲 #餐饮,算系 #食平啲啲 嘅好选择💙

2020-10-20
2020-10-04 95 浏览
假日训晏咗起身就想去茶餐厅坐吓, 延续懒洋洋的一天。嚟到大本型嘅『旺记冰室』, 既然系推首选,要试试『自家制叉烧日本滑蛋饭』 出名嘅系佢自家制甜豉油。份量觉得偏细, 男生可能唔够饱~ 因为我哋唔算大食但系都可以成碟ko!日本蛋够滑,不过唔够蛋香。 饭够软熟,唔算黏口。 叉烧少少肥,都ok嘅唔会好乾。整体唔错但又未至於有太大惊喜。Follow IG 可以加大 饮品. 可以看见这杯加大嘅冻奶茶和另一杯标准size😂😋 相差都好远。鲜茄浓汤五餐肉粉通粉。 餐肉嘅外皮好奇怪, 唔似系煎香,好似系炸过定系微波炉叮到咁呢? 比较喜欢传统一块。 鲜茄浓汤味道单调了一点, 偏酸唔太浓郁嘅蕃茄味。还好通粉唔会煮得好冧。厚麦多士烤过都好松软, 薄薄的牛油多士配炒滑蛋就是茶餐的精髓!鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝茶餐有点似忌廉罐头忌廉汤加鸡汤的稀释板~ 正正常常汤底冇咩惊喜。留意呢度嘅茶餐要成三点先开始。埋单三位盛惠近150蚊, 新派冰室嘅起步价 ( 下午茶时段), 也不知从何时开始习惯了~

假日训晏咗起身就想去茶餐厅坐吓, 延续懒洋洋的一天。

整体唔错但又未至於有太大惊喜。

Follow IG 可以加大 饮品.

鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝茶餐

留意呢度嘅茶餐要成三点先开始。

2020-07-31 336 浏览
是次去轻松行魔鬼山, 行山前在油塘大本型Food court搵野食,已经睇中左想试呢间餐厅中午12:30左右已经好多人排队我地堂食,但系拎出去Food court桌子食,唔坐0系餐厅里面食好大份, 而且午餐肉好厚身,非常juicy汤底非常浓郁的番茄味, 好杰身,炒蛋好滑呀, 燕麦多士咬口很好

已经睇中左想试呢间餐厅

中午12:30左右已经好多人排队

好大份, 而且午餐肉好厚身,非常juicy

汤底非常浓郁的番茄味, 好杰身,

炒蛋好滑呀, 燕麦多士咬口很好
番茄午餐肉通粉常餐
2020-06-12
番茄午餐肉通粉常餐
  • 番茄通粉
2020-06-16 333 浏览
放日同老公无事做落街食个午餐呢个蕃茄汤通粉加午餐肉竟然有惊喜,蕃茄味好浓郁再配埋炒蛋多士。炒蛋一定唔可以过熟,佢做到半生熟好滑冰室环境清洁都好好,又好食又安心。
放日同老公无事做落街食个午餐
呢个蕃茄汤通粉加午餐肉竟然有惊喜,蕃茄味好浓郁
再配埋炒蛋多士。炒蛋一定唔可以过熟,佢做到半生熟好滑
冰室环境清洁都好好,又好食又安心。
2020-06-01 295 浏览
大约下午1:45到达,无需等位,直接入店内坐低叫餐! 今次拣选了午5特浓蕃茄汤午餐肉通粉并多士,炒滑蛋改为炒熟蛋! 由於太肚饿忘记为多士同炒蛋影相! 味道同样都系正常! 最期待系蕃茄浓汤,汤底真系正,并唔系一般水流流的红汤做汤底! 至於餐肉厚切粒! 我觉得餐肉煎得未够香! 同埋我觉得配牛肉粒可能更加夹! 同埋1:45去到,有些食物有可能卖晒! 好似今日是日午餐,听到伙记哥哥话冇晒忌廉汁要转做鼓油汁! 如果大家有特别餐真系想食,建议早点去食,免得白行一转!
2020-06-01
  • 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉
2020-05-28 262 浏览
今日嚟到油塘大本营冒险乐园玩然後一家大细去大食代搵食见到呢间冰室好似好多好评一於试下佢嘅招牌菜,滑蛋虾仁饭我朋友就食滑蛋牛肉饭一上菜大大碟,个蛋炒得好滑!份量劲大,铺满成个饭, 好正。虾好弹牙,完全唔会梅。试左朋友既滑牛, 都唔错😎听讲佢既酱油系用,日本材料调制而食甜甜地, 唔会太咸,酱油既份量岩岩好~唔怪得系招牌菜,另外餐牌上面都有好多其他选择。好似蕃茄牛肉通粉, 鸡排公仔面等等! 几吸引呢个价钱 $60 包埋野饮都算抵
今日嚟到油塘大本营冒险乐园玩
然後一家大细去大食代搵食
见到呢间冰室好似好多好评
一於试下佢嘅招牌菜,滑蛋虾仁饭
我朋友就食滑蛋牛肉饭
一上菜大大碟,个蛋炒得好滑!份量劲大,铺满成个饭, 好正。
虾好弹牙,完全唔会梅。试左朋友既滑牛, 都唔错😎
听讲佢既酱油系用,日本材料调制而食
甜甜地, 唔会太咸,酱油既份量岩岩好~
呢个价钱 $60 包埋野饮都算抵
2020-04-27 325 浏览
下午茶时间,唔多讲...去图炸南乳鸡髀并薯条,加多杯热奶茶,经典!!即叫即做嘅生炸鸡髀,嗌咗要等一等嘅,不过炸起上碟热辣辣、层皮卜卜脆,正!不过食到最後感觉有啲咸,可能啲南乳太入味啦,所以对於喜欢南乳味又锺意食炸鸡髀嘅朋友嚟讲真系Fit!其间仲嗌咗个「夹心西多士系列」,不过唔记得影相,西多士个价钱同炸鸡髀餐一样,开头觉得有啲唔抵,但原来出到嚟哩个夹心西多士系巨型版嘅西多士,大到系两个人食都绝对无问题。
下午茶时间,唔多讲...去图
炸南乳鸡髀并薯条,加多杯热奶茶,经典!!
炸南乳鸡髀

2020-04-26
炸南乳鸡髀
2020-04-24 179 浏览
#小秘书 嘅 脚伤旧患复发,又系时候要返去 #医师 度 针针佢😏 挂号嘅时候,#姑娘 提醒我要食啲嘢先做治疗,可惜 #早餐时间 又过咗,我唯有喺附近搵间餐厅食个 #早饭 再返去。人生路不熟,我只好行去 #水牌 望吓有冇相熟嘅餐厅,记起 #商场 楼上开咗间「旺记冰室」,忠心嘅我,当然拣佢啦。为咗节省时间,我就跟隔离个学生叫咗个 #忌廉汁鸡扒饭。等咗大概10分钟,大大碟嘅 #鸡扒饭 送到我面前,#师傅将 #鸡皮 煎得好香脆,鸡扒肉刚刚熟,口感话我知件鸡扒应该系 #生炸 嘅😋 配饭嘅 #忌廉汁 有好香嘅 #牛油忌廉味,绝对唔系 #学生餐 嘅「传统白汁」#生粉沟水咁儿戏😅 估唔到简简单单一个 #是日精选套餐,都可以为 #小秘书 带嚟一个惊喜。呢度楼底够高,感觉好开阳,而且几十蚊就可以埋单,确系平靓正嘅选择👍🏻👍🏻

2020-04-20
2020-04-11 195 浏览
第一次黎食,听讲招牌菜系自家制叉烧滑蛋饭,但见到有滑蛋虾仁好似仲吸引,何不双并!终於叫左日本滑蛋虾仁叉烧双并饭,连热柠水。叉烧唔会太厚,肉质算唔错,不过唔算话好特别。精粹系滑蛋,餐牌话话系日本蛋,蛋味唔错,最重要真系超滑,而且唔系好似一般茶餐厅咁落好多芡的煮法。佢煮法系冇咩芡,反而真系好滑。虾仁亦有惊喜,虾仁好大只,系有虾味,唔系用cheap货,且有蒜香味几香口。饭都几大份,够晒饱。热柠水都ok,起码柠檬唔会苦涩。餐牌:环境:
日本滑蛋叉烧虾仁双并饭+热柠水

餐牌:

环境:

2020-04-11
日本滑蛋叉烧虾仁双并饭+热柠水
  • 滑蛋叉烧虾仁饭
2020-03-21 211 浏览
「叉烧滑蛋饭」非常好食而入味。喜欢吃可以吃双并、叉烧、虾新鲜。滑蛋都很滑而炒得岩岩好。再配上细滑奶茶,口感一流。环境:舒服优美,乾净清洁。服务:和蔼亲切六十蚊的饭尚算值得,令我想起暗然销魂叉烧饭这个称号。叉烧厚切,口感一流。餐牌亦非常大众化,而选择众多。每天更设有是日特餐,见到都流口水。不过我都系一如以往选择我最锺意食嘅招牌叉烧滑蛋饭。如果下次想快食,又想搵一间高质嘅冰室,呢间真系不二之选!
[薄荷]环境:
舒服优美,乾净清洁。
[服务铃]服务:
和蔼亲切
叉烧虾饭
叉烧虾饭
2020-03-07 184 浏览
身为油塘仔, 旺记冰室就成日去帮衬。 系茶餐厅黎讲,佢算系几好食,价钱正常,味道唔错炸南乳鸡髀餐 HK$38虽然唔系炸鸡脾,但佢算够大只,南乳味唔会盖过鸡髀味道。 而粗薯条就一般🙃一口奶酱西多士 HK$38食呢个好满足,西多士分量多,一口一粒,连切都唔使。 每一粒西多士都点上奶酱。芝士洋葱猪扒猪仔包 HK$38猪扒略为乾身,唔太食到芝士味,成个包黎讲都略为乾身。 麻麻地呢个。 呢间d staff 服务态度几好。 但坐位略为少。

炸南乳鸡髀餐 HK$38

一口奶酱西多士 HK$38
食呢个好满足,西多士分量多,一口一粒,连切都唔使。
每一粒西多士都点上奶酱。

芝士洋葱猪扒猪仔包 HK$38

呢间d staff 服务态度几好。 但坐位略为少。
2020-02-29
15 分钟 (外卖自取)
次次去旺记冰室食饭谂住叫个自家制叉烧日本滑蛋饭 佢都话卖晒转午餐肉粒俾我 终於今次撞啱机会有得食 个个都话旺记嘅叉烧蛋饭好好食 等我又试吓啦🐖.旺记冰室必食自家制叉烧日本滑蛋饭 ($56)佢哋嘅叉烧饭同出面究竟有咩唔同呢?就系佢哋标榜住佢哋系用日本嘅鸡蛋 炒出嚟真系比起出面嗰啲炒得又香又滑 叉烧方面份量都算多㗎 仲要系厚切叉烧添 配合埋佢哋特制嘅甜豉油 成个饭简直完美配搭❤️.除咗叉烧饭之外 我仲叫咗个鲜姜汁猪膶鲜鸡汤通粉 配 鲜牛奶麦包多士 4.3牛奶炒日本滑蛋($46)佢个滑蛋可能因为加咗4.3牛奶嘅关系比起叉烧饭嗰个更滑 其实净系识佢哋啲蛋都够晒饱😂如果个鲜姜汁鲜猪润鲜鸡汤通粉嘅汤底更加姜就更好 猪润嘅份量都算适中 好鲜味有口感 如果锺意食猪润嘅你都可以试吓
旺记冰室必食自家制叉烧日本滑蛋饭 ($56)
  • 滑蛋叉烧饭
2020-02-19 129 浏览
系foodcourt内都爆满既茶餐厅真系超劲,10点几黎到都要间始等位,好彩等左好短时间就有位.星期日早上黎个早晨常餐为一日既开始注满能量.特浓蕃茄餐肉通粉配炒蛋多士.蕃茄汤底真系好浓郁,由新鲜蕃茄打蓉而成,每啖汤底都系厚厚既蕃茄蓉,入口香甜又唔腥.通粉用上坑纹通粉入口弹牙而且内里坑纹更能挂起蕃茄汤.餐肉厚切,切到细细粒正正方方.餐肉经过煎熟,入口更香外脆内软.厚多士用上麦包,感觉转健康,如果烘得更脆会更香口.炒蛋滑溜带淡淡牛乳蛋香,微微吃到牛油香味,合起来味道十分浓郁.姜汁奶茶第一口已经好浓姜既辣味,姜汁十分浓厚,饮完十分暖胃.茶底又够香浓带淡淡奶香.

早餐
2020-02-12 101 浏览
刚好到油塘有事办,刻意提早来到吃个早餐。与湾仔店比较,确实较少客人,可能因为店面较大。虽然仍要塔枱,都吃得较舒服。我通常爱吃早餐B 或者午餐6,即是▶️鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉端来时热辣辣。汤底用了忌廉鸡汤,整体来说够香滑,味道足够而不过咸。鲍鱼火腿丝都够多。▶️牛油麦包多士🍞🧈都不错,牛油份量刚好,外脆内软。多士厚多一点口感更佳。▶️4.3牛奶炒日本滑蛋🍳很滑,唔会好生,有蛋香。▶️热奶茶☕茶与奶比例刚好。

我通常爱吃早餐B 或者午餐6,即是

▶️鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉

▶️牛油麦包多士🍞🧈
都不错,牛油份量刚好,外脆内软。多士厚多一点口感更佳。

▶️4.3牛奶炒日本滑蛋🍳
很滑,唔会好生,有蛋香。

▶️热奶茶☕
茶与奶比例刚好。

早餐
  • 鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉