2019-09-19 235 浏览
上周末特地从元朗去到钻石山的志莲净苑,就是爲了拍一张IG-able 的相。从西边到东边,横跨了半个香港,居然用了差不多两小时的时间,这个时间也够去一趟台湾了。看一看手表,现在3点3,正是下午餐时间,那就不如在拍照之前,改爲迟几个站的油塘站落车,在地铁附近的商场先叹个茶餐才出发。一直搭扶手电梯去到商场顶层的Food Court,原来这里有我最喜爱的茶记-旺记冰室。我去过湾仔总店和尖沙咀的分店,就算是平日都非常多人,大多时候都是排队排到一半便不耐烦转场了。油塘分店才等待5分钟便能入座,实在幸运。 这里的空间比湾仔和尖沙咀分店大,餐厅就在隔开开放式厨房和食客座位中间放了一排柜,柜上在放置一个“自助倒水区”。我点了虾仁滑蛋饭。而男友则是点了个叉烧滑蛋饭。味道和我印象中吃过的味道一样。 滑溜溜而且极具蛋香的滑蛋,配上旺记自家的甜酱汁,真是百吃不厌!虾仁爽口,咬下去带鲜甜味,扒一口布满滑溜蛋浆和香甜酱油的饭,咕噜一下便吞进了肚里面,尝到了一万份的幸福。
我点了虾仁滑蛋饭。而男友则是点了个叉烧滑蛋饭
味道和我印象中吃过的味道一样。
滑溜溜而且极具蛋香的滑蛋,配上旺记自家的甜酱汁,真是百吃不厌虾仁爽口,咬下去带鲜甜味,扒一口布满滑溜蛋浆和香甜酱油的饭,咕噜一下便吞进了肚里面,尝到了一万份的幸福。
2019-09-15
今日放假行下搵下有啲乜嘢食,之前经过见到呢间位於大本型foodcourt出面嘅旺记冰室都有唔少人食,仲听闻啲滑蛋好好食,星期日都有下午茶餐,所以一於试下。🤣等咗一张枱就入得,周末下午都几满座,环境算几舒服,啲枱都唔迫,侍应亦几有礼貌。下午茶餐有7️⃣款拣,唔算太多选择但都有唔同款式,价钱亦几大众化,餐已包热饮。我就叫咗B餐嘅鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉餐($38),配鲜牛油麦包多士🍞同4.3牛奶炒日本滑蛋🥚。个通粉嘅质感好好味,一啲都唔淋,最重要系佢个汤真系好好饮,好正,虽然唔系creamy果种但好入味,佢写汤头系用鲜鸡🐔淆制的,我亦都觉得真系无味精。多士同炒蛋都好食,多士特别在系用麦包,而且热辣辣好松软;炒蛋都好香好滑份量仲唔细。我呀爸呀妈就各自都叫咗F餐炸南乳鸡髀餐配薯条($38),鸡髀🍗Size都ok,唔算巨型,但略嫌乾身咗啲唔够Juicy,味道我觉得都唔错,偏淡嘅南乳味,不过我爸妈就嫌唔够咸。伴碟嘅炸薯条炸得好脆,而且仲有啲沙律🥗菜添。👍🏻👍🏻呀爸加咗$10要椰汁红豆冰,佢话都唔错,好浓椰汁🥥味,而且上面果啲好似系椰汁沙冰,够哂冰凉。总括嚟讲,大众价钱,性价比高,回头率大。😁😁😁

鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉

炸南乳鸡髀餐
椰汁红豆冰

总括嚟讲,大众价钱,性价比高,回头率大。😁😁😁
2019-06-30
鲜忌廉鸡汤鲍鱼火腿丝通粉
炸南乳鸡髀餐
2019-06-28 729 浏览
自从医师搬走咗,#小秘书 已经有一段日子无嚟 大本型 (Domain)。呢日 #小秘书 约咗个住喺 #油塘 嘅 #朋友仔 食饭,佢话 #商场楼上 最近开咗间 #冰室,提议一齐去试吓😉 ... 原来系 Mon Kee Cafe Domain -旺记冰室 油塘大本营店- 开咗喺 #Republic 正门一个角落😌 #旺记 使用开放式嘅 #餐厅设计,就连 #厨房 都无遮无挡,好彩 #抽气系统 做得唔错,唔使食到 #小秘书 成头烟💨💨💨呢间 #油塘旺记 嘅食物款式同 #鰂鱼涌店 比,概念上有啲唔同,当然我哋依然喺 #餐牌 上仲搵到 #旺记最拿手 嘅 #猪润通份、#叉烧炒蛋饭... 不过另外就多咗啲 #豉油西餐 嘅款式,例如我哋呢餐有份叫嘅 #什扒饭🍴 #餐牌上 📖大大只字标明食物配以 #旺记自家制洋葱汁,#小秘书 系有啲期待嘅... 不过实物就似 #师傅 落错 #生粉水 煮到杰挞挞咁😅而且味道亦唔见得太好😅😅 #朋友仔 之後主动加单,加咗碟 #叉烧炒蛋饭,我觉得ok嘅,但系佢又话啲饭再煮得太湿🤪 #饭後甜品 就以$18正价加咗个 #奶油猪 嚟 #开心share😉 但系个包嘅质感又唔系咁似我平时

呢间 #油塘旺记 嘅食物款式同 #鰂鱼涌店 比,概念上有啲唔同,当然我哋依然喺 #餐牌 上仲搵到 #旺记最拿手 嘅 #猪润通份、#叉烧炒蛋饭... 不过另外就多咗啲 #豉油西餐 嘅款式,例如我哋呢餐有份叫嘅 #什扒饭🍴 #餐牌上 📖大大只字标明食物配以 #旺记自家制洋葱汁,#小秘书 系有啲期待嘅... 不过实物就似 #师傅 落错 #生粉水 煮到杰挞挞咁😅而且味道亦唔见得太好😅😅 #朋友仔 之後主动加单,加咗碟 #叉烧炒蛋饭,我觉得ok嘅,但系佢又话啲饭再煮得太湿🤪 #饭後甜品 就以$18正价加咗个 #奶油猪 嚟 #开心share😉 但系个包嘅质感又唔系咁似我平时食开嗰只,而且又唔够 #炼奶,所以我觉得唔系咁好食🤪

成晚最得意嘅系店内嘅 #职员 大部份都好赶时间咁,就连 #收银 嗰位阿姐都几搞笑🤣 其实明明系统已经显示喺我 #八达通 扣咗数,但系佢把口就依然keep住叫我拍卡拍大力啲... 仲话下次都要咁😆 hey 佢又知我实嚟帮衬... #笑死朕🤣🤣
2019-06-26
2019-06-01 103 浏览
行完油塘石矿场,友人提议旺记冰室食晚餐。原来冰室系food court到,好易搵,油塘大本营三楼就系啦。个人几钟意以木为主调颜色的设计,显得时尚感。我地被安排入座卡位,宽敞舒服。欣赏餐厅餐具和水杯整齐有序,井井有条。听闻滑蛋牛肉饭好味餐牌食物选择唔算多,我地轻松地决定点了4样野。热柠乐煲姜(跟餐加$8) 4/5柠檬可乐姜混合体会系咩味,唔系怪味,而系出奇地好味,甜度刚好,够姜味,少少带甘个人看法认为呢类饮品用陶瓷杯盛载味道更正。双拼滑牛虾蛋饭$58 4/5嚐一口先,蛋的确几滑,牛肉也比想像滑虾有四只,虽然不大,但胜在新鲜。🐔扒忌廉乌冬($58)餐厅指汤底是鸡汤,味道的确不错,乌冬带韧性,系道庭乌冬,而鸡扒煎得热度熟度刚好,肉质嫩滑。个人比较喜欢系乌冬或鸡扒加d麻辣油 ,味道更滋味。话说冰室,广州话用以称呼冷饮舖头,主要售卖冷饮、雪糕及沙冰等冻嘢饮嘅食肆,喺省城起源发迹。香港嘅冰室喺1950年代开始兴起,旧时都有好多冰室,但随住1970到80年代卖埋粉面饭嘅茶餐厅兴起,冰室已经慢慢式微,但宜家开心见到唔少冰室都经营得很好,食物烹饪得好,管理完善,为我地添口福😋对於冰室美食,欢迎大家与

行完油塘石矿场,友人提议旺记冰室食晚餐。

欣赏餐厅餐具和水杯整齐有序,井井有条。

听闻滑蛋牛肉饭好味

餐牌食物选择唔算多,我地轻松地决定点了4样野。

热柠乐煲姜(跟餐加$8) 4/5

个人看法认为呢类饮品用陶瓷杯盛载味道更正。

双拼滑牛虾饭

双拼滑牛虾蛋饭$58 4/5
嚐一口先,蛋的确几滑,牛肉也比想像滑
虾有四只,虽然不大,但胜在新鲜。

🐔扒忌廉乌冬($58)

对於冰室美食,欢迎大家与我交流分享

与人彼此分享美食是最开心的

双拼滑牛虾饭
  • 热柠乐煲姜
  • 滑蛋叉烧虾仁饭
2019-05-20 373 浏览
今日难得有Event出到油塘大本型附近,当然要搵搵呢到嘅人气食店食返个丰富茶餐!每次睇blog经常见到湾仔一个非常吸睛的叉烧滑蛋饭,以及碟面印有旺记冰室已好想一试难得大本型大食代有分店,独立舖位,台面细心地有纸巾提供👍 由於这星期猪瘟问题,猪润暂停,所以目标明确地决定试下同样是旺记signature的下午茶餐主打: 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉整个下午茶餐份量满多。脆炸午餐肉大大粒,脆卜卜而且香口,外脆内软口感,是邪恶茶餐中的主菜,茄蓉味道浓郁,坑纹通粉既弹牙又吸味,每啖都渗入了茄酱汁的浓汤味,意外地比之前标榜蕃茄浓汤专门店还要浓!值得推介。另外只需加多5蚊便可转奶油猪仔包包身烤得好脆、牛油同炼奶合二为一,上台一刻那层炼奶超级迷人,见证住融入猪仔饱的过程👍4.3牛奶炒日本滑蛋,滑蛋带甜味应该是加了明治牛奶一齐炒得香滑可口。最後一路喝着铁杯保持冰冻的冻朱古力,下午茶餐饱足非常,能保持冰室质素又仍然受大众欢迎的旺记下次一定要试试你的叉烧滑蛋饭😋👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨环境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回头: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性价: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服务: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

整个下午茶餐份量满多。

另外只需加多5蚊便可转奶油猪仔包

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨环境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回头: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性价: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服务: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
一直都好想食旺记嘅招牌叉烧炒蛋饭,但因为每一次放lunch嘅时候都要等好耐,成日都懒得去等😕难得今日唔使返工🤪就决定12点就去排队,好彩12点排队嘅时候冇乜人,大概等左10分钟到就已经可以入去食。🤓专程嚟到梗系要试吓佢嘅招牌叉烧炒滑蛋饭,果然冇令我失望,order完之後大概10至15分钟就有得食,非常之有效率,而且佢嘅所有嘢都系即叫即整,一定唔会整定先。叉烧大概都有八,九旧,唔会话好鞋,而且切得好薄,个滑蛋真系成个饭嘅精髓,佢应该系炒到半生熟,非常之滑,加埋甜豉油系Perfect match。想食嘅朋友仔如果系lunch嘅话一定要早啲嚟排队,如果唔系真系有排等,不过排得耐都值得嘅因为真系好好味

2019-09-23 16 浏览
今日自己一个去食饭,咁就无谓食得太过丰富啦,就拣咗一间快餐店嚟食。咁我都冇好拣饮择食,咁就去咗收工附近嘅一间餐厅嗰度食,咁呢间呢就叫做旺记冰室。咁呢一间嘅食物选择其实都好多,不过听讲最出名就系啲猪润,但系其实我一早已经到咗,六点几左右其实已经开始落单,不过当时原来啲猪润已经卖晒。所以我就叫左一个虾仁滑蛋牛肉饭,加埋杯冻饮都只系$60。味道其实算唔错,而且个份量都好够,所以其实性价比都算几高。咁呢间餐厅就系油塘大本营嗰边嘅,所以个环境都唔错因为始终都系系大商场入面。

所以我就叫左一个虾仁滑蛋牛肉饭,加埋杯冻饮都只系$60。
味道其实算唔错,而且个份量都好够,所以其实性价比都算几高。
星期日九点早上食早餐,未食完已被待应赶走先叫换枱,後收走通粉便直接叫我同朋友埋单但我们饮品未饮完!食物是冇热诚,送来的通粉是‘结’是未煮散,最出名的蕃茄是罐头开!总结!冇下之
总结!冇下之
2019-09-22
$75 (早餐)
2019-09-19 22 浏览
爲食熊上个礼拜做跟得男友兼摄影师,大热天时系帮女友一个景影几百张,好彩下午茶时间食左个好正嘅旺记茶餐,先至补得翻体力。我地去嘅旺记冰室系喺油塘大食代入面,呢间应该系新开嘅。之前主要帮衬尖沙咀分店,但由於近旅客区,所以通常都要排队排到天荒地老先有得食。今日好好彩,都系等左5-10分钟就有位。我叫左个叉烧滑蛋饭,配冻柠水。旺记呢个滑蛋饭真系个食过最好嘅,唔讲佢个叉烧啦,佢个叉烧一定系做到基本要求啦。要欣赏嘅系佢个蛋,煮得超级滑,入口系即溶个种,劲似soufflé 嘅texture ; 加埋个甜酱油真系不得了,个甜酱油系成碟饭嘅灵魂,有种说不出声嘅好食啊! 女友个虾仁滑蛋都正,个虾仁系超爽口。

2019-09-15
  • 滑蛋叉烧饭
2019-09-18 18 浏览
今日放工後,约咗朋友喺大本型食饭,因为早到咗半个钟,所以喺附近行吓先。朋友到咗後,我哋决定去3楼美食广场,行咗一个圈之後,最後决定去旺记冰室开餐,因为有好多人帮衬,同埋Openrice 度好似好评如潮。走进来一看,环境舒适而且非常非常乾净,卡位看上去好有怀旧feel,系典型的冰室,谂返细个时阿妈带我地去冰室食鸡髀红豆冰所以觉得呢度好有亲切感。最锺意就系个餐牌,睇图就可以好快知道自己想食乜,最後我哋拣咗叉烧滑蛋饭,加杯冻檬茶,一共$58,价钱尚可,无话特别平或者特别贵,但胜在佢份量唔少,如果系比较细食嘅女仔,应该可以两个人一齐share。滑蛋叉烧饭d蛋好滑好嫩,啲叉烧都几瘦,同埋佢嗰豉油几好食,送饭好正,觉得下次可以再嚟试一试佢个猪润通粉。

2019-09-13 24 浏览
同朋友喺油塘大本营行完街,见到上网依家好多好评,於是同朋友嚟咗食,地理位置好方便,喺油塘站一出上电梯去美食广场就到,系正门口好易认,装修虽然系茶餐厅,但系都好新净,而且环境清幽舒服~坐埋去一入去就有位了,种类都算好多,有通粉又有乌冬又有饭。我唔太想食饭,於是叫咗一个扒忌廉豉油汤赞岐乌冬$58比我想像中好味,汤底唔系味精汤,好龙嘅忌廉汤味,食完都唔会觉得好油,而且乌冬系赞岐乌冬,好弹牙,另外仲有青椒、菇、生菜等配料,我最锺意乌冬配着生菜食,啲生菜吸晒汤底嘅忌廉味,好好食,奶茶亦都很浓味,正宗港式奶茶。总结来讲,依间餐厅嘅服务态度也不错,嘢食比预期中好味,亦系商场店,行完街就可以嚟食,好方便,想食香港味道嘅朋友,可以过嚟试吓😛

坐埋去一入去就有位了,种类都算好多,有通粉又有乌冬又有饭。

我唔太想食饭,於是叫咗一个扒忌廉豉油汤赞岐乌冬$58

2019-09-05 28 浏览
今日中午又同朋友去食午餐 好多地方都爆晒人 要排长队咁既然都要排 不如排D好食D 去左旺记冰室 10分钟就有位坐 谂都唔洗谂叫左个叉烧日本滑蛋饭 好快就嚟左 先讲左好野先 因为都食过好多次个滑蛋依旧好滑 煮既状态岩岩好 我钟意佢无对个蛋过份调味某D餐厅既滑蛋饭个蛋一系无味 一系有D咸再配埋佢个豉油 真系无敌但系今次个叉烧就失左水准 叉烧无味 似普通猪肉咁但之前我记得个叉烧都唔差因为佢其保地方救左分 所以点都唔会差得去边 都算系美食级数好难开咁多分店都keep到个水平
今日中午又同朋友去食午餐 好多地方都爆晒人 要排长队
叉烧日本滑蛋饭
2019-09-05
叉烧日本滑蛋饭
2019-08-26 29 浏览
旺记冰室自家制叉烧日本滑蛋饭红豆麦包西多士 (下午茶)呢间一向高人气但平日下午茶时间就应该吾洗排队的🤔之前平时试过排过一次,lunch time office放饭,好多人排🤢🤢个次放弃左首先叉烧滑蛋饭的蛋炒得好滑有奶香加埋豉油捞饭更加一流 但就有小小太油🙇🏻‍♀️另一个西多士红豆超多粒粒饱满👍🏻一路咬一路跌晒红豆出来😂西多炸得金黄吾过火😀配上牛油糖浆超邪恶!😆建议多啲人share呀👯‍♂️
旺记冰室
自家制叉烧日本滑蛋饭
红豆麦包西多士 (下午茶)

呢间一向高人气但平日下午茶时间就应该吾洗排队的🤔
2019-08-19
2019-08-24 24 浏览
竟然被我发现大本营开咗旺记冰室咁就坐低试试先一入去明明仲有好多位好多吉台但阿姐系都要点我坐门口去同人搭台好奇怪,後尾我行入啲坐其他吉台嗌咗呢个招牌虾仁牛肉滑蛋饭上菜果下见到成碟都系豉油有啲吓亲食落啲豉油唔咸带甜啲滑蛋都几滑唔老牛肉就冇乜特别,唔老虾仁都爽口整体口感都唔错,价钱嚟讲都ok 唔贵以後系大本营多个选择
竟然被我发现大本营开咗旺记冰室
咁就坐低试试先

一入去明明仲有好多位好多吉台
但阿姐系都要点我坐门口去同人搭台
好奇怪,後尾我行入啲坐其他吉台

嗌咗呢个招牌虾仁牛肉滑蛋饭
上菜果下见到成碟都系豉油有啲吓亲
食落啲豉油唔咸带甜
啲滑蛋都几滑唔老
牛肉就冇乜特别,唔老
虾仁都爽口
整体口感都唔错,价钱嚟讲都ok 唔贵
以後系大本营多个选择
2019-08-18 23 浏览
假期天,最适合跟家人一起去团聚饮茶。但除了饮茶之外。到出哂名既旺记冰室,吃招牌叉烧滑蛋饭也是不错的选择之一。豉油捞饭和叉烧相信是香港人的至爱,更是香港的传统,这滑蛋叉烧饭令人一吃再吃!白饭的软棉又不乾,加上自制甜豉油,叉烧滑蛋,好味!
假期天,最适合跟家人一起去团聚饮茶。

豉油捞饭和叉烧相信是香港人的至爱,更是香港的传统,