2024-02-29 34 浏览
今天好姊妹帶我到旺記冰室吃晚餐。聽聞此冰室最出名的菜式就是滑蛋,標榜用日本雞蛋及4.3日本鮮奶炒成的滑蛋,我們當然要嚐一嚐了。蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯滑蛋口感很柔軟順滑。蝦仁很大隻,入口爽口彈牙。叉燒肥瘦適中,味道很好,加上甜甜的豉油,真是值得一讚!野菜蕃茄麵豉湯公仔麵標榜加了150克的特多蔬菜,滿滿的一大碗蔬菜。蕃茄和麵豉湯底味道濃郁,而公仔麵盡吸蕃茄湯底的味道,彈牙入味。麵上同樣鋪上嫩滑的滑蛋,十分好味。熱檸檬茶和熱奶茶熱檸檬茶的茶胆很濃,有濃郁的茶味,但不澀。熱奶茶很香濃,口感滑順。

蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯

野菜蕃茄麵豉湯公仔麵

熱檸檬茶和熱奶茶

• 蝦仁叉燒雙拼日本滑蛋飯
  • 野菜蕃茄麵豉湯公仔麵
2024-02-27 59 浏览
作為一個小資女兼細胃人士,平時weekend最常做就係等到下午茶時間先食野,價錢同份量都非常啱我。早幾日去開旺角,見呢間旺記冰室下午茶都算平民價,仲有炸雞髀😍肚餓信號即刻響起~炸南乳雞髀配薯皇外皮炸到好香脆,南乳味又夠香濃。切開之後仲吸引,肉質嫩滑仲好juice。比起普通炸雞髀,少咗層厚厚炸粉,咬落去更香更嫩。配埋薯皇又變咗邪惡的一餐😝柚子茶不過不失,唔會太甜。見餐廳其他早餐同午餐都唔算,仲要開係通菜街,非常近龍豐(以前家樂坊個位),路過可以試吓。

熱柚子茶
2024-02-17
熱柚子茶
2024-02-26 23 浏览
茶餐廳| 旺記冰室|旺角坐得舒服茶餐廳—————————————🫶🏼 蝦仁叉燒雙拼日本滑蛋飯 日本滑蛋真喺好滑仲好香!蝦仁叉燒份量都多 幾高質:)🫶🏼 大滿足淡淡豬扒印尼雙撈麵 豬扒唔會太硬,啱啱好撈麵辣辣地好開胃完全唔油膩!🫶🏼 凍檸茶 食茶餐廳一定要飲檸檬茶!冰涼!正!🫶🏼 絲襪奶茶香滑 茶味嘅苦澀味啱啱好—————————————📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖————————————Overall 💗💗💗💗
茶餐廳| 旺記冰室|旺角
坐得舒服茶餐廳

—————————————
🫶🏼 蝦仁叉燒雙拼日本滑蛋飯
日本滑蛋真喺好滑仲好香!
蝦仁叉燒份量都多 幾高質:)

🫶🏼 大滿足淡淡豬扒印尼雙撈麵
豬扒唔會太硬,啱啱好
撈麵辣辣地好開胃
完全唔油膩!

🫶🏼 凍檸茶
食茶餐廳一定要飲檸檬茶!冰涼!正!

🫶🏼 絲襪奶茶
香滑 茶味嘅苦澀味啱啱好
—————————————

📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖

————————————

Overall 💗💗💗💗

2024-02-25 24 浏览
冰室都坐得舒服有闊落既卡座,裏面有好得意既貓貓畫蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯 $64好食!比以前食過好多間都好食,啲蛋係特別滑即煮鮮牛蕃茄蛋花丁麵 $50好食!茄茸蛋花mix既近乎撈麵,每啖都掛到茄蛋醬鮮牛油煉奶豬仔包 $18好。好。食!好。鬆。軟!讚!估唔到呢間茶餐廳夜晚食既呢個豬仔包可以咁鬆軟仲有一樣想讚下既,佢多飯/少飯都可以,不另收費,欣賞!總括,呢間各方面都做得幾好,下次黎呢頭可以再食!旺記冰室 (鴻輝大廈B座) (旺角)旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖

冰室都坐得舒服有闊落既卡座,裏面有好得意既貓貓畫

蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯 $64
好食!比以前食過好多間都好食,啲蛋係特別滑

即煮鮮牛蕃茄蛋花丁麵 $50
好食!茄茸蛋花mix既近乎撈麵,每啖都掛到茄蛋醬

鮮牛油煉奶豬仔包 $18
好。好。食!好。鬆。軟!讚!
估唔到呢間茶餐廳夜晚食既呢個豬仔包可以咁鬆軟

仲有一樣想讚下既,佢多飯/少飯都可以,不另收費,欣賞!

總括,呢間各方面都做得幾好,下次黎呢頭可以再食!

旺記冰室 (鴻輝大廈B座) (旺角)
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖
一向都好鍾意食香港嘅冰室,因為最鍾意食住家飯,於是今日去咗太子附近放工,諗住搵一間香港地道嘅冰室食飯,方便快捷,估唔到上網搜查,比我搵到一間好多人推介的冰室,佢嘅裝修非常吸引,而且衛生程度都好好,於是就入去試試,估唔到實物質素非常好,一試就愛上咗,一定要推介俾朋友呀,呢一間餐廳最出名嘅就係法蘭西多士,仲有馳名嘅蛋牛治,佢俾咗我驚喜同埋真係好好食,佢有蜜糖嘅香味,仲有牛奶嘅香味,真係非常好食,仲有呢度嘅自家製叉燒煎蛋飯都係非常推介㗎佢個煎蛋真係好大份,而且叉燒都係好香口,佢外層有好多嘅物質,而且肥瘦比例啱啱好,而且佢哋嘅服務質素都好高,全部嘅侍應服務好好,好主動,非常親切,有賓至如歸的感覺,所以如果經過旺角太子嘅朋友,一定要黎試吓
2024-02-25 17 浏览
今日過開旺角,黎左朋友介紹既冰室,本身無咩期望,只係懶得慢慢搵野食,估唔到有啲驚喜😆首先,冰室都坐得幾舒服,一啲都唔迫,有幾張幾闊落既卡座👍🏼唔鐘意茶餐廳既港女小朋友,就幾鐘意呢間「餐廳」😂因為裏面有好多幅好大幅又好得意既貓貓畫👍🏼佢話呢間係餐廳唔係茶餐廳😆然後,食左幾樣食物,大家都係讚既,樣樣都真係幾好食👍🏼💕蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯 $64一般茶餐廳都係有叉燒或蝦仁,呢間有雙併啊🤭都係加一蚊👍🏼啱晒我地選擇困難症😆呢個飯我地覺得幾好食,小女一向鐘意食呢款滑蛋飯,佢話比以前食過好多間都好食,啲蛋係特別滑👍🏼餐牌話係用日本蛋同4.3日本鮮奶👍🏼💕即煮鮮牛蕃茄蛋花丁麵 $50呢個好好食,我幾鐘意佢做法,茄茸蛋花mix既近乎撈麵,每啖都掛到茄蛋醬😍👍🏼我先生直頭話佢好食過好耐以前喺尖沙咀星座個茄麵😆鮮牛油煉奶豬仔包 $18😍好。好。食👍🏼好。鬆。軟👍🏼👍🏼讚!估唔到呢間茶餐廳夜晚食既呢個豬仔包可以咁鬆軟,好食過好多地方👍🏼💕飲品都唔錯,小女要左凍鮮奶,係杯裝上😂心唸都要加$4咁求其斟杯唔知咩奶🙈結果嘴刁叼既小女話好飲,我估應該都係用日本奶👍🏼另外嗌左杯忌廉咖啡😂都似係即磨+忌廉,好飲既!仲有

然後,食左幾樣食物,大家都係讚既,樣樣都真係幾好食👍🏼💕

蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯 $64

即煮鮮牛蕃茄蛋花丁麵 $50

鮮牛油煉奶豬仔包 $18
😍好。好。食👍🏼好。鬆。軟👍🏼👍🏼讚!

仲有一樣想讚下既,佢多飯/少飯都可以,不另收費👍🏼欣賞👍🏼

總括,呢間各方面都做得幾好,下次黎呢頭可以再食!💕

後記:見呢間冰室幾好食再search下,原來有幾間分店,有機會可以試下😊

旺記冰室 (鴻輝大廈B座) (旺角)
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖
2024-02-25 19 浏览
旺記冰室 我今日來左~旺記冰室~旺角分店食中午餐來旺記必點自家制叉燒配日本滑蛋飯 用上肥瘦均勻叉燒配上旺記秘制甜豉油同滑嫩日式滑蛋伴飯一流🍚記得11點30分後先開始供應如果早左來可以叫返份滑蛋三文治都好出色叉燒配日本滑蛋飯 + 飲品 ~ 六十零蚊性價比算高~飲品我就叫左凍檸水#相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐 #香港旅游攻略📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖
旺記冰室

叉燒配日本滑蛋飯 + 飲品 ~ 六十零蚊
性價比算高~飲品我就叫左凍檸水

📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖
2024-02-25 19 浏览
好耐冇食到咁地道嘅茶記啦,呢間茶記好有feel,而且估唔到佢忌廉溝鮮奶,真係比一罐忌廉我去溝鮮奶,而唔係已經整預製好嘅罐裝忌廉溝鮮奶,真係好有feel,加上鮮奶又大杯。而佢嘅嘢食都幾好食,佢嘅炒蛋好滑而佢嘅奶油豬亦都好香好脆有空過,而且加埋啲煉奶真係甜甜地幾正👍只要我嘅五香肉丁米都唔錯,有肉丁嘅香味,而且都幾多肉粒。而且呢間嘢最特別嘅係,佢居然有正式嘅英文嘅Menu,就算外國旅客過到嚟都好方便。

只要我嘅五香肉丁米都唔錯,有肉丁嘅香味,而且都幾多肉粒。

2024-02-24 35 浏览
旺角茶記要突圍而出非易事,最好做到平靚正。餐廳位於女人街,食肆林立,餐廳內的外牆掛了一系列壁晝,當中以貓咪最吸精。芜荽鮮牛肉日本滑蛋飯,滿滿既芫荽,加滑蛋牛肉亦好滑成個組合送飯一流,柔軟的滑蛋和鮮嫩的牛肉是一大特色,鹹鹹甜甜的醬汁配上滑嫩的牛肉片,讓人一飽口福!伴以餐飲杏仁霜,天然杏仁芳香風味,甜意絲絲,奶香融融!加上價錢適中,而且份量又大碟,男仔食都差d食唔曬,真材實料,物超所值,待應又十分親民!
旺角茶記要突圍而出非易事,最好做到平靚正。
2024-02-24 14 浏览
今日同好友在旺角行完街,行到有點倦!就到旺記冰室坐吓食個飯。這裡具香港冰室特色,有不同的貓貓掛畫,打咭之選!服務員禮貌又貼心。💓🤗我哋叫了2個晚餐!爽口蝦仁日本滑蛋飯 蝦仁鮮美可口,吃起來令人回味!日本滑 蛋口感鮮美嫩滑,再加上秘製的甜鼓油,$63連飲品一杯(我叫了杯凍檸茶),十分超值!大滿足啖啖肉豬扒印尼撈麵撈麵少少辣夠惹味,而去骨豬扒果然啖啖肉!滑蛋味道好!加上沙律菜,令口感清新!餐飲方面!熱鮮薑汁奶茶,令味蕾充滿新鮮感!旺記冰室地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖

我哋叫了2個晚餐!

大滿足啖啖肉豬扒印尼撈麵

餐飲方面!熱鮮薑汁奶茶,令味蕾充滿新鮮感!

旺記冰室
地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖
2024-02-23
2024-02-23 18 浏览
我今早去左旺角辦事,順道約同友人去位於旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖的旺記冰室食早餐。環境闊落,座位舒適。我點左個特濃蕃茄湯+午餐肉粒通粉$46,配鮮牛油煉奶豬仔包(+$5)及4.3牛奶炒日本滑蛋,餐飲是鮮熱薑汁奶茶(+$4);友人點左鮮忌廉雞湯+鮑魚火腿絲通粉$40,配鮮牛油多士及4.3牛奶炒日本滑蛋,餐飲是熱咖啡。蕃茄湯味濃郁鮮甜,午餐肉煎香厚切,熱烘烘豬仔包配滑蛋,是我的至愛!熱薑汁奶茶好香薑味,好好飲!鮑魚火腿絲通粉好食,多士配滑蛋好味,熱咖啡好飲。

鮑魚火腿絲通粉好食,多士配滑蛋好味,熱咖啡好飲。
2024-02-22 11 浏览
今次黎旺角有野做,所以選擇食個快飯,茶餐廳冰室就夠曬方便啦自家製叉燒日本滑蛋飯($62)呢個滑蛋飯既蛋真係好滑,揀得呢個飯就唔介意d飯濕,咁先好食,易入口,加上佢既甜豉油唔會太濃味,叉燒肥瘦適中,唔錯忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉配牛油多士及炒日本蛋($52)多士升級奶油豬(+$5)我地另一款就叫左個茶餐,通粉就係正常發揮,個奶油豬烘得幾好,我個得加$5都值既,炒滑蛋同個滑蛋飯一樣出色兩個餐都分別配餐茶,轉凍飲要加錢,總括黎講都算抵食,午餐價錢食到晚飯已經好好
今次黎旺角有野做,所以選擇食個快飯,茶餐廳冰室就夠曬方便啦

自家製叉燒日本滑蛋飯($62)

忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉配牛油多士及炒日本蛋($52)
多士升級奶油豬(+$5)

2024-02-17
2024-02-19 17 浏览
鍾意食滑蛋嘅朋友一定唔可以錯過!旺角分店環境舒適, 座位寬敞, 餐牌上嘅食物選擇有好多!🥣特濃蕃茄湯餐肉粒通粉 配鮮牛油多士、炒日本滑蛋厚切午餐肉切粒炸至外層香口, 番茄湯底有茄蓉🍅, 蕃茄味香濃, 味道酸酸甜甜, 通粉索晒啲茄醬!麥包多士烤至香脆, 炒蛋好嫩滑, 保留蛋汁, 富蛋香~🍚自家製叉燒滑蛋飯滑蛋同叉燒絕對係完美組合!滑蛋+薄切叉燒, 真係不敗組合!使用日本雞蛋🥚, 所以蛋味特別濃郁, 再配埋秘製甜豉油, 很好下飯~ 勁好食!

🥣特濃蕃茄湯餐肉粒通粉
配鮮牛油多士、炒日本滑蛋

🍚自家製叉燒滑蛋飯
2024-02-19
2024-02-19 57 浏览
不馬虎的茶餐廳 好快就想齊菜早餐非常有水準 勝價比十分高=======================特濃蕃茄湯午餐肉粒出前一丁人令人出望外是午餐肉粒 特厚切丁香煎四面外脆內淋 好好味😋五香肉丁米粉配鮮牛油多士 正常的發揮4.3牛奶炒日本滑蛋 但口感很幼滑口感鬆軟、半熟的狀態自家製特色奶醬豬仔包套餐轉鮮薑 汁奶茶☕️用黑白奶耳仔杯好有特色的天氣飲一啖薑汁撞奶茶☕️薑同奶茶好夾成個身暖晒===============
不馬虎的茶餐廳 好快就想齊菜
4.3牛奶炒日本滑蛋 但口感很幼滑口感鬆軟、半熟的狀態
自家製特色奶醬豬仔包

===============
2024-02-19 23 浏览
茶餐廳來講旺記出晒名,佢哋嘅滑蛋真係好正😊尖沙咀嗰間要排隊先有得食㗎,旺角而家都開咗,咁就成日都有得食!本身諗住食日本滑蛋叉燒蝦仁雙拼,點知朋友仔話佢又要食,咁我唯有試吓新嘢芫荽鮮牛肉日本滑蛋飯。晚市仲包埋嘢飲都係60幾蚊,好食又抵食本身係重口味人士好鍾意食芫荽🤓見到芫荽已經好吸引,一上到嚟芫荽同牛肉嘅份量都好多,而且牛肉炒得好靚好滑,師傅好犀利火候控制得咁好!我都好鍾意佢哋嘅甜豉油,唔多唔少啱啱好,靚靚嘅金黃色滑蛋撈飯好好食👍🏻日本滑蛋叉燒蝦仁已經食咗好多次如常地好食😁蝦仁同叉燒份量足,啲蝦好大隻而且爽口!叉燒係比較瘦身嗰種,啱晒我唔好食太肥,結果我哋兩個人蛋連飯都食晒😃

芫荽鮮牛肉日本滑蛋

芫荽鮮牛肉日本滑蛋