餐厅: 旺記冰室 (九龍中心大廈)
资讯:

2018-06-04 102 浏览
終於有機會一試旺記既滑蛋叉燒飯😍😍我覺得佢好味過蛇竇!落完單 好快就有得食 效率一流!炒蛋好滑 如果可以 最好另上豉油🌜雖然佢用既係甜豉油 唔會好咸 但係我覺得太多😂😂另上豉油自己要幾多落幾多係最好!整體係唔錯的😋😋😋
整體係唔錯的😋😋😋
2018-06-04 97 浏览
呢日約左朋友喺尖沙咀攞嘢,佢話未食嘢就帶左我嚟呢間旺記冰室。我點了一個午餐,有番茄湯午餐肉通粉, 4.3牛乳炒蛋和香麥厚多士,而朋友點了叉燒日本滑蛋飯。叉燒日本滑蛋飯足料好味,廚師夠細心切開叉燒一條條上,大約有10塊叉燒,嫰滑的蛋有蛋汁滲出但又不會太生,蛋鋪滿整碟完全看不到底下的飯,配合蔥花再淋上秘製甜豉油,美味可口。怪不得這店長時間排隊,事實也真的物超所值。D蛋炒得好滑,好香口,叉燒又唔嚡,好腍,再配上秘制甜鼓油,非常好味!特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉, 蕃茄湯果然係特濃,啖啖蕃茄渣,蕃茄味濃得來唔係好假嘅茄膏味。蕃茄湯底意想不到的濃郁,通粉唔會煮或者浸到腍。最值得一讚係午餐肉粒!午餐肉厚,加上煎過外皮,每粒個外面都煎到脆哂,好香口,又唔會好油,提升了入口質感,激讚!呢餐本身諗住陪朋友填飽肚就算,無諗過原來都幾好味喎!

呢餐本身諗住陪朋友填飽肚就算,無諗過原來都幾好味喎!
2018-06-04 116 浏览
閒日一至五要喺尖沙咀搵個位食飯都難。呢間旺記冰室都見好多人,今日難得星期六都要嚟尖沙咀做嘢,但又想食嗰快飯,所以就嚟咗呢度食。有滑蛋叉燒飯,豬潤通粉等等嘅選擇。點了「番茄湯午餐肉通粉」亦送到我面前,番茄湯的顏色紅噹噹10分鮮艷,而且質感濃稠,相信加左唔少茄膏烹煮而成,但湯底唔覺有加入新鮮蕃茄,幸好味道還算香濃,沒有太人工化的蕃茄味道,午餐肉大大粒亦唔算好肥,連我這個挑食、怕肥的人亦接受到,通粉亦彈性。4.3牛奶炒日本滑蛋/鮮牛油麥包多士蛋炒得又濕又滑,不用過份的牛油調味,清清地也不俗。麥包多士烘至輕、鬆、脆,比白麵包多份口感。跟炒蛋一嚡一滑,有對比又相襯。不得不得介紹,最出名本店自製叉燒日本滑蛋飯!真係食落去雞蛋係日本牛乳製造 好滑停不得到口!我倆很滿足地離開呢間冰室,估唔到茶記都可以食到有質素嘅炒滑蛋!呢個應該就係長期多人原因!

4.3牛奶炒日本滑蛋/鮮牛油麥包多士

2018-06-04 1120 浏览
通常出現人龍的餐廳都是好餐廳,今天到尖沙咀亞士厘道附近覓食,看見了全條街就只有旺記冰室有人龍,加上一向對茶餐廳有情意結,就想試一試。餐廳門口張貼告示,原來餐廳只是試業期,不夠以前才剛剛開始營運,已經吸引了不少人慕名光顧。到達餐廳的時候是週末的1:30pm,雖然大部份的食客很快交枱,但是二人的輪候的時間也頗長,大約15分鐘左右。如果要光顧,也要有心理準備耐心等候了。朋友點了鮮薑汁豬膶通粉餐$46,另加$5將多士轉奶油豬仔包,我則點了日本叉燒滑蛋飯餐$54。⬇️落單後咖啡和奶茶兩三分鐘後便到了,用的是充滿懷舊感的黑白淡奶杯作為香港人最喜歡的飲料,港式奶茶和咖啡可謂茶餐廳的精髓。這類的咖啡和奶茶沒有令我們失望,相當有水準,奶茶茶濃奶滑,略帶甘香,咖啡香而不苦澀,沒想到高效率也能沖出好質素⬇️點豬仔包是因為看見多士比較普通,剛巧隔壁桌有食客點了豬仔包,賣相看來挺吸引,結果也沒有令人失望!豬仔包外脆內軟,熱辣辣,牛油和煉奶的份量合適,微鹹又不會太甜。如果能夠再多焗一會兒至微焦金黃色,也許會更出色⬇️用4.3日本牛奶炒蛋,果然是非同凡響。炒蛋炒至七八成熟,留有蛋汁,口感非常濕潤和滑溜,可見炒蛋時的火候控

奶油脆豬

⬇️用4.3日本牛奶炒蛋,果然是非同凡響。炒蛋炒至七八成熟,留有蛋汁,口感非常濕潤和滑溜,可見炒蛋時的火候控制得宜。味道只是微鹹帶牛油香,反而更加吃得出濃郁的蛋香,也許是因為用的是日本蛋的緣故,蛋味更加突出。炒蛋跟飯未必能夠突出蛋的質素,單純吃炒蛋才能吃出它的水準。

⬇️鮮薑汁雞湯豬膶通粉,上菜的時候非常熱,先要放一放涼才吃。有點可惜,湯底雞湯的味道不太突出,反而更多的是薑汁和豬潤的味道。還好豬潤的份量頗多,有整整8塊,而且有厚度,入口先是爽口,內裏嫩滑。如果雞湯的味道更加濃郁就好。
鮮薑汁豬膶通粉

⬇️餐廳裡面一半的的食客都在吃這個叉燒滑蛋飯,可見這個飯是多吸引。叉燒滑蛋飯絕對是冇可挑剔,單單是油亮的賣相已經令人垂涎三尺。整個白飯都被叉燒炒滑蛋覆蓋,同炒蛋一樣,一望就知道滑蛋是名符其實地滑。可以見到叉燒很多,大大片,足夠伴飯,再淋上秘製的鼓油,令賣相生色不少。如果需要更多的豉油,餐廳也可以額外供應。

滑蛋的質素就在此不多說了。值得提的是,叉燒肥瘦剛好,但肉質鮮嫩不會乾,雖然叉燒本身已有蜜糖味,但配合甜豉油不算太甜。另外,蔥花非常新鮮,把蛋與及叉燒的鮮味提升。

大大碟的叉燒滑蛋飯,足料的程度大概從相片當中也可知道,叉燒和雞蛋幾乎能包裹每一口白飯

日本滑蛋叉燒飯

普通茶餐廳的價錢,能夠吃到欲罷不能念念不忘的滑蛋叉燒飯,性價比很高
2018-06-02
奶油脆豬
鮮薑汁豬膶通粉
日本滑蛋叉燒飯
  • 日本叉燒滑蛋飯
2018-06-02 73 浏览
同朋友黎開尖沙咀行到咁上下想食個tea要醫肚,見到呢間新開試業既冰室。雖然地方細細但見價錢ok自已又好少食冰室,有位就入去食啦!單睇餐廳外表俾我幾好既印象。同食過既冰室比起,裝潢氣氛好唔同,好新鮮既感覺☺冷氣好足,係呢啲大熱天時真係好加分🤭👍🏻下午茶餐牌款式有7種,種種都各有千秋。樣樣都想試,未食已經流晒口水🙈最後同朋友叫左冰室唔少得既鮑腿通轉左公仔麵,仲有烘完外脆內軟既豬仔包!豬仔包一共有5款,我就揀左特制他他醬魚柳。包皮果然係外脆內軟,他他醬混合椰菜係魚柳上面,所以唔會因爲個醬而令到個包扁晒!魚柳睇黎係即炸,唔算厚但成個包size都唔細,餐廳仲會開二先上枱👍🏻 鮑腿公仔面係忌廉雞湯底,比起平時食既味道無咁寡。鮑魚絲分量都好多,啖啖都食到,鮑絲口感好爽!值得一提既係跟餐既個份炒蛋烘多士,可以加5蚊轉奶油豬;多士係用麥包烘,炒蛋既蛋黃味好濃!☺食完兩個唔係好夠喉,又叫左個下午茶必食既西多士,三款中揀左流心芝士西多士,加配左個下午3點至6點先有既紅荳冰🤤呢個西多士都係用麥包整成,感覺比普通西多士健康。其實同白方包好感分別唔大,因為佢既麥包一啲都唔硬,好新鮮!紅荳冰唔會好甜,紅荳唔會爛晒但

呢個西多士都係用麥包整成,感覺比普通西多士健康。其實同白方包好感分別唔大,因為佢既麥包一啲都唔硬,好新鮮!紅荳冰唔會好甜,紅荳唔會爛晒但食落口夠啉!👍🏻

本身對餐廳無咩期望,因為以前都有啲怕食冰室,一黎座位逼,二黎成日過份入客搞到店員做野趕頭趕命錯漏百岀,好多唔愉快既感覺。不過呢度店員幾好唔會粗心大意仲有耐性,座位亦唔算太逼😋

係尖沙咀呢啲區多數都係啲西餐或者中菜。而呢間店就夠晒港式風味,價錢宜人; 午餐都係46起仲包熱飲,凍飲都係加兩蚊炸😳滑蛋系列既飯都好吸引到我,呢度仲要係採用日本雞蛋架🤩!感覺以後黎尖咀食野多左個好選擇😂同埋下次會揀假期嚟食避開人龍!
2018-06-01 114 浏览
旺記冰室英文名Mon Kee,所以logo就係隻好可愛嘅馬騮仔~~~呢度午市套餐選擇唔多,都係茶記最基本嘅常餐,但開喺旅遊區,包多士炒蛋同飲品,唔算太貴。如果想多啲變化茶市會係更好嘅選擇~因為食埋厚多士會太飽,所以我加咗錢轉柚子醋沙律。用4.3牛奶炒嘅日本蛋蛋味幾濃陏,旋風炒蛋好多蛋汁夠晒滑溜。因為見到係忌廉雞湯底好似好creamy咁,所以即使係較簡單嘅火腿通粉都照殺!忌廉味唔係好濃,出色在於用有紋貴價通粉,唔會煮到一pat嘢,咬落彈牙吸湯。鮑絲火腿絲都幾多。加錢嘅薑汁奶茶值得一試。係少見嘅配搭,加咗薑汁茶味更出。本來幾期待試試冰室特飲,點知茶市先有,3pm都好難搵機會試喇......好可惜!!

如果想多啲變化茶市會係更好嘅選擇~

因為食埋厚多士會太飽,所以我加咗錢轉柚子醋沙律。

鮑絲火腿絲都幾多。

加錢嘅薑汁奶茶值得一試。

知道旺記在尖沙咀插旗,我急不及待約我在尖沙咀上班的朋友去試。避開了最繁忙的lunch hour,我地等左幾分鐘就入得了🤤🤤🤤我地叫左兩個lunch set,分別係鮑魚火腿絲通粉($46)同鮮薑汁豬膶鮮雞湯通粉($46)。兩個餐都包通粉+滑蛋多士+餐飲,價錢非常合理。鮑魚火腿絲通粉大大碗,湯底鮮甜,而且火腿絲份量夠多,每啖都食到👍🏻跟餐既炒滑蛋好高質!炒得超滑超濃蛋香,但個多士如果可以烤香啲會較好。我加左$5要杯加大版凍奶茶!雖然多冰,但茶味依然香濃,完全係大熱天時既解暑良藥!🎉🎉🎉朋友話杯熱奶茶都夠香濃,有舊式茶記水準👍🏻

朋友話杯熱奶茶都夠香濃,有舊式茶記水準👍🏻

自從第一次喺灣仔分店食過旺記既滑蛋叉燒飯後,我已經愛上左呢間冰室。等到頸到長埋,終於修成正果,等到佢喺尖沙咀開分店,仲要喺我公司附近,真係好開心啊!2:30落到黎都仲有小人龍,好彩好多都入到去。發現佢地3點開始有tea set,下次遲半粒鐘落黎先得😂叫左兩個通粉餐,套餐包埋野飲同炒蛋多士,$50有找算抵食!鮑魚絲通粉個湯底超甜!!我撈埋份炒蛋落去一齊食,正!另外豬膶通都唔錯,豬膶大大塊,有成4、5塊。跟餐既炒滑蛋真係超級超級滑!!爭啲想食埋我同事嗰隻😂😂

叫左兩個通粉餐,套餐包埋野飲同炒蛋多士,$50有找算抵食!

鮑魚絲通粉個湯底超甜!!我撈埋份炒蛋落去一齊食,正!

另外豬膶通都唔錯,豬膶大大塊,有成4、5塊。

跟餐既炒滑蛋真係超級超級滑!!爭啲想食埋我同事嗰隻😂😂

2018-06-01 58 浏览
朝早去尖沙咀做嘢所以喺嗰邊食早餐,點知又搵到間唔錯嘅茶記朝早無咩人幾舒服,座位有架位見到枱面上嘅餐牌有早餐午餐同埋下午茶,食物都幾吸引叫咗一個鮑魚絲米粉,再加$5轉奶油豬,同埋加左$4凍牛奶依家咁熱梗係飲番支凍牛奶啦見到下午茶都要$30奶油豬,早餐加$5就有真係抵啦,奶油豬外皮脆,上面煉奶甜到剛好,勁好食,值得一叫同邊個雞蛋係用日本雞蛋,而且食得出好紮實,起碼用上兩隻雞蛋,蛋味重鮑魚絲米粉上枱就聞到雞湯味道,食嘅時候米粉索晒個湯底,好正!真係食得出有忌廉嘅味道
朝早去尖沙咀做嘢所以喺嗰邊食早餐,點知又搵到間唔錯嘅茶記

朝早無咩人幾舒服,座位有架位

見到枱面上嘅餐牌有早餐午餐同埋下午茶,食物都幾吸引

叫咗一個鮑魚絲米粉,再加$5轉奶油豬,同埋加左$4凍牛奶

依家咁熱梗係飲番支凍牛奶啦

2018-05-31 116 浏览
最近冒起甚速的旺記冰室,月初在尖沙咀亞士厘道尾開設分店,是近年同類型食店的成功例子。其實在這個急速,瞬息萬變的飲食市場裡面,就算做不到先鋒者,只要有些想法,集百家於大成,不難成功,你們看看旺記賣的是甚麼?餐蛋治,是否與中環某大牌檔的出品很像呢?滑蛋叉燒/蝦仁飯,是否與大坑某食店很像呢?我不是去說某家抄襲某家,只是說凡事總會有青出於藍的例子。旺記在短時間連開分店,也不無道理。未必個個都有閒情,在平日的早上,可以在中環吃一頓為時一小時的早餐。未必個個都有閒情,走過來大坑,吃一碟滑蛋叉燒/蝦仁飯。旺記正好填補這缺陷,上年我到訪過灣仔店兩次,雖然其出品未必及得上我提及過的地方,但真的不差呢。這次在尖沙咀分店,吃到的滑蛋蝦仁飯,下午五時多仍有供應,包一杯熱奶茶。香滑的日本蛋,還有香甜的蛋汁流出,但蝦仁的份量看似不多,不過其質素還不俗,爽口鮮甜而不霉。特別調製的醬油,香甜不鹹,但是,吃下去就開始有點問題。。。為何有一陣強烈的蒜味?真的不知,我之前在灣仔店,是沒有這種感覺;也許是廚房一時錯手?炒個滑蛋蝦仁,根本用不著蒜,簡簡單單已極好,或者是細節上出了岔子,也不定,始終是還在試業階段,有錯是在所難免

餐蛋治,是否與中環某大牌檔的出品很像呢?

滑蛋叉燒/蝦仁飯,是否與大坑某食店很像呢?

未必個個都有閒情,走過來大坑,吃一碟滑蛋叉燒/蝦仁飯。

炒個滑蛋蝦仁,根本用不著蒜,簡簡單單已極好,或者是細節上出了岔子,也不定,始終是還在試業階段,有錯是在所難免。

鑑於位置便利,未來我會繼續光顧,下次就試試其蕃茄濃湯餐肉通粉,我在灣仔店也未試過此味。
2018-05-31 67 浏览
when I walk into Mr Wong'sWong Kee every one seems like eating The double Japanese favourite rice 🍚 a lot of sweet Chinese sauce Delicious Lots of eggs and BBQ pork pieces as well 3 big and good prawns 🍤 The sauce goes together with the rice a hot tea Upper at first The lower- 8 minutes later A layer of ginger milk tea mixed Look 👀 good An ecstasy meal Barbecue meat and fried egg rice 🍚 In their best way Simple yet Leisure delicious 😋 Will bring my sister back for the ginger tea Suits ladies 12:
when I walk into Mr Wong's

Suits ladies
12:08
People mountain people sea
have to leave
The seats are worthy at lunch time
Good work
Wong Kee
Inexpensive but fine food
2018-05-31
  • Double  favourite  eggs  rice
2018-05-31 58 浏览
差不多成大半年前,已經係灣仔店食過佢地既滑蛋叉燒飯,知道尖沙咀開左分店,方便左梗係要黎試下星期日大約三點黎到,因為位唔算好多,加上仲有好多附近返工既人黎食飯,下午茶都等左十分鐘到相信午市一定仲誇張上次食左佢地既叉燒飯,今次叫左茶A本來係配牛油麥包多士,我就加左$5 轉奶油豬仔包奶油豬大過我隻手掌,烘得好鬆脆,加五蚊都覺得值,呢度既牛奶炒蛋標榜係用日本蛋又滑又有蛋味 正特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉都幾大碗,個湯好似茄汁甘杰,係好濃既蕃茄味,酸酸地甘都幾開胃午餐肉有五粒,煎香左幾脆皮見佢哩個set 其實全日都有,只不過午餐貴d不過我覺得如果第一次黎,試滑蛋飯先因為常餐好食既餐廳都有好多,對比起滑蛋叉燒飯冇甘特別,而且呢到既秘製豉油撈飯真係好好味價錢比一般茶記貴,但質素絕對同價錢成正比。宜家開左係九龍,對我呢d新界人+蛋控簡直係福音難怪佢地做到冇停手
相信午市一定仲誇張

奶油豬配牛奶炒滑蛋
上次食左佢地既叉燒飯,今次叫左茶A
本來係配牛油麥包多士,我就加左$5 轉奶油豬仔包
又滑又有蛋味 正

特濃蕃茄湯餐肉粒通粉
特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉
午餐肉有五粒,煎香左幾脆皮

見佢哩個set 其實全日都有,只不過午餐貴d

不過我覺得如果第一次黎,試滑蛋飯先

難怪佢地做到冇停手

2018-05-27
奶油豬配牛奶炒滑蛋
特濃蕃茄湯餐肉粒通粉
  • 滑蛋叉燒飯
2018-05-29 65 浏览
小妹係附近返工😛食黎食去都係果幾間餐廳。難得見到有新餐廳-旺記冰室,一於試試佢。去到剛剛好下午茶時間 -叫左個茶餐A特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉番茄湯濃郁,飲得出佢唔係用茄膏製成,起碼我食完之後冇口渴😂😂另外,上面嘅五餐肉粒,四面都煎過,口感好好,正啊。鮮牛油麥包多士、4.3牛奶炒日本滑蛋第一次食呢個包會有餐廳用麥包,但成件事出嚟嘅味道好夾,好香,同埋心理上感覺比較健康😂。另外,滑蛋炒得好香滑,我相信你睇張相已經感受到😝係食緊途中,我已經決定旺記冰室成為我返工既新食堂💪🏻💪🏻

去到剛剛好下午茶時間 -叫左個茶餐A

特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉

鮮牛油麥包多士、4.3牛奶炒日本滑蛋

係食緊途中,我已經決定旺記冰室成為我返工既新食堂💪🏻💪🏻
2018-05-17
2018-05-24 120 浏览
我等2位 lunch time 時間只有一個鐘 1點食到2點 我由1:05 等到 1:20 有位 , 我同事未到 當有位 唔比我入 仲要再等 如果要齊人先入得 麻煩一早講聲!我已經無咩時間食飯 門口個reception 仲要一句*未齊人 無丫* 之後佢叫下一張飛 完全無理人感受 仲要極度無禮貌 搞到我要即刻搵第二間食飯 仲要得返20mins 食 ! 令我感到唔開心
令我感到唔開心
2018-05-21 205 浏览
今次試新野,呢間係新開左冇幾耐,lunch時間見都坐滿人,就貪新鮮去試下。同行兩個朋友,我地都比佢既滑蛋飯既圖片吸引左,點左3個蛋飯,分別係叉燒蛋同蝦仁滑蛋飯。食物好快上台,吾洗等好耐,而且見份量都好大份同埋蛋同叉燒同蝦都新鮮。要比個like佢!另外佢地既餐飲都比較多選擇,可以加錢飲椰汁紅豆冰、樽裝牛奶同鮮薑汁奶茶等等,岩晒鐘意飲吾同野試新野既朋友,但個人覺得領錢適中,講吾上平或者好貴,總括而言,我都算幾滿意。