2018-07-27 1704 浏览
以往说起汉堡时,经常都有朋友提到时新汉堡,於是决定专诚来到黄埔,一尝传说中的时新汉堡,看看它有多好吃。这是芝士蛋汉堡饱,沙律酱。热辣辣的包就是好吃,汉堡扒很厚。有朋友说蛋很正,的确是不错的,拍得上妈妈的煎蛋,沙律酱很流质,令吃的时候颇麻烦,朋友说以前吃更多酱,更好吃,但会有分别吗?反正再多的汁都会漏走,可能是因为漏走些後,还可以相对上有多点酱留在包里。喜出望外的是,包里虽然有不少洋葱,但不惹歧视洋葱的我反感。整个汉堡是真材实料的,不过其实都冇咩特别丫,就系homemade汉堡feel罗。

这是芝士蛋汉堡饱,沙律酱。

芝士蛋汉堡饱
2017-08-08 2413 浏览
我觉得红磡、黄埔一带都几多野食,成都好想试下时新快餐店,奈何每一次都同佢擦身而过。今次终於特登空肚黎食佢既汉堡包喇!双层汉堡芝士蛋包 ($24)汉堡包唔算十分出色,但就系充满港式风味 既一款汉堡包。面包用左嘉顿汉堡包,微微烘脆,而中间既肉可以拣牛肉/猪肉,即叫即煎,小小juicy不过就好油,夹杂着芝士同蛋,而且配埋秘制既沙津酱 ,成个汉堡包真系几惹味架! 汉堡扒唔算超大块,但沙律酱令到呢个包变得更好味!呢个汉堡包既size对於一个男仔黎讲,可能有D细,最後朋友要食2个先饱,所以叫多左一个包~鱼扒包 ($21) 呢个包卖相就相对失色好多~ 鱼扒即系龙脷柳,两边都煎过,再加惹味既沙律酱,但始终口感冇双层汉堡芝士蛋包咁吸引!~我地仲叫左2款小食。炸薯条 ($18) 卤水鸡翼 ($19/2) 鸡翼几好食,唔算超过入口,但鸡肉就好嫩滑~~餐牌 睇新闻话红磡黎紧2,3年会重建,餐厅要搬迁,搵日经过要同朋友再去食呢个汉堡包呀!

双层汉堡芝士蛋包 ($24)

双层汉堡芝士蛋包
汉堡扒唔算超大块,但沙律酱令到呢个包变得更好味!

鱼扒包 ($21)

鱼扒包

我地仲叫左2款小食。

炸薯条 ($18)

炸薯条

卤水鸡翼 ($19/2)

卤水鸡翼

鸡翼几好食,唔算超过入口,但鸡肉就好嫩滑~~

餐牌

2017-08-05 1682 浏览
听讲时新好似就黎要结业/搬舖,即刻叫埋家人一齐黎食多次。帮衬过呢间店嘅汉堡包好多次,冇一次令我失望。可能今日系星期六,好晒都依然有人排队。佢嘅格局同装修完全系间七、八十年代嘅快餐店,相当怀旧,唔系夹硬堆砌出黎嘅新兴怀旧冰室feel。一行三人,叫左三个双层芝士汉堡、一只炸鸡脾同一碟炸薯条,食到饱饱夹埋先系食左$103,好抵食。讲返个汉堡包,屋企人第一次食,佢都讲左句「点解个沙律酱同个包咁夹」!其实$22蚊个汉堡,当然唔系有咩靓牛肉俾你,但佢就系做到个价廉物美嘅港式汉堡!面包松软,两块肉加埋芝士同特制沙律汁,热辣辣,真系好食过mc当太多!至於炸鸡脾就冇咩特别,普通货色。薯条都唔错,系波浪粗薯,上面洒满盐,感觉真系好似细个去快餐店。

双层芝士汉堡
双层芝士汉堡
2017-08-03 955 浏览
看openrice访问说时新快要因重建而搬迁,吓了一跳;再看仔细一点原来说是可能在两三年後。心放下一点,但也勾起了我对时新汉堡包的怀念。毕竟这些传统港式小店真是买少见少,还是趁它还健在的时候多多帮衬一下。红磡站B出口一直沿天桥走,走到尽头走下斜坡便是时新。招牌大,非常易见。平日晚上七时到来竟然没有人,可能红馆没有开大show,不然应该会坐无虚席。可惜我只是路过,没有坐下吃,点了个外卖就走了。即叫即做,开放式厨房让人看见师傅在铁板上煎材料,也令整个快餐店内有阵阵油和食物香气。最有名的手打汉堡扒依然很有肉汁,这个包有两大块厚厚的,足料非常,光吃肉也饱了一半。配煮得caramelized的洋葱碎,甜甜的好惹味,也调起了牛肉的味道。🍔芝麻嘉顿汉堡包,加芝士加🍳煎荷包蛋,再配秘制沙律酱,是传统港式汉堡的做法。这麽丰富足料,就算$24比麦当奴的特价包贵一倍也值得,再加上港式风味和全人手制的小店人情味,是令时新汉堡包这麽多年仍屹立不倒的原因。希望这个港式汉堡包传奇不会因重建而消失,就算搬迁我也会跟着去吃的。

双层煎蛋芝士汉堡

双层煎蛋芝士汉堡
2 分钟 (外卖自取)
2017-08-03 5812 浏览
相信不少香港人都食过时新嘅汉堡包,特别住在红磡的我。几日前听过关於时新将会搬迁嘅新闻,其实真系有些始料不及,因为时新汉堡包真系俾咗唔少回忆我哋,为咗可以重温呢份情感嘅味道,今次就特别同朋友喺佢搬之前食最後嘅一次。时新快餐店门口外相片有着真真正正香港特色餐厅嘅味道。虽然门口唔算光鲜,但食品味道真系有保证。内里环境亦唔算好大,约可以坐到20人左右,装潢都比较旧式,点餐方面就系去到柜枱同店员落单俾钱,之後煮好就去返柜枱拎,同而家嘅快餐店集团方式一样。食物餐牌都挂晒喺餐厅内嘅墙身,而且食物啲餐牌其实都非常之有历史。食物种类方面主要是港式汉堡包、炸鸡髀、炸薯条、同埋港式面食。说时迟那时快食物都好快就煮好,店员会叫编号跟住就可以拎返去座位嗰度食。今次就叫咗三样嘢主要都系港式嘅汉堡包、餐蛋面、同埋红豆冰。一开始就饮红豆冰先啦,红豆冰甜度适中而且入面嘅红豆粒非常之饱满软硬适中,咁热嘅天气底下饮呢个红豆冰真系消暑一流。双层牛肉蛋芝士汉堡包配沙律汁嚟到时新食当然唔少得就系叫呢个双层芝士蛋汉堡,汉堡全部都系餐厅自家制造之外,汉堡亦可以拣猪肉汉堡或者牛肉汉堡,而且酱汁都有几种选择可以睇返个人喜好决定。而我点解

时新快餐店门口外相片
有着真真正正香港特色餐厅嘅味道。
虽然门口唔算光鲜,但食品味道真系有保证。

双层牛肉蛋芝士汉堡包配沙律汁
而我点解会拣双层芝士蛋汉堡包,因为贪佢材料丰富咬落去口感非常之满足,汉堡包丰盈嘅肉汁、加埋鸡蛋嘅嫩滑、芝士嘅香同埋沙律酱嘅味道加埋一齐食真系好难用笔墨去形容,而且现有嘅集团快餐更加难食到。

餐蛋面
餐蛋面材料非常之简单两块午餐肉、一只半熟煎蛋、加上公仔面就系咁就完成。虽然做法普通,但系非常有香港嘅特色。

而进食期间除了可以重温旧日风味之外,亦对香港传统味道带点感慨,香港传统餐厅因为不同原因真系越来越少,希望大家有机会都可以试一试感受一下真正香港味道。
2017-08-01 374 浏览
之前在Poly读part time Degree,放工便会到时新买汉堡吃。有时吃普通汉堡包,有时会吃芝士双层汉堡。放工後,急赶过来上学,十居其九,我都会在这裹买汉堡包吃。一来,巴士就在附近下车,二来方便,三来汉堡包确实juicy、好味,又便宜!所以不同的酱汁都试过,喜欢的是茄汁及沙律酱。今天,与因友过来吃。我怀着怀念的心情,而他怀着新奇的心情,因为他未吃过。点了一个芝士双层汉堡、一罐雪碧、一碗鲜牛肉面。

点了一个芝士双层汉堡、一罐雪碧、一碗鲜牛肉面。
2017-07-30
  • 双层汉堡芝士包
2017-07-29 362 浏览
时新系我每次经过poly都会去嘅一间港式小食店,当中我最锺意嘅就系佢嘅牛肉汉堡。呢到嘅汉堡价钱亲民又好食,与西式汉堡比起黎又别有一番香港特有嘅风味😋可以话系港式汉堡嘅代表。汉堡包有少少脆,汉堡扒系手打嘅牛肉,食落好 juicy好好味,配合埋芝士同茄汁,简直系perfect match。
2017-07-25 391 浏览
红磡时新,出名超好食!由其是双层芝士汉堡+秘制沙律酱,实在系一试难忘!套餐配埋薯条,炸很好脆又唔会过份油,份量可以两个人先食得哂,我地再叫咗碟炸鸡翅食!多肉脆皮,赞不绝口
2017-07-20 437 浏览
-红磡人气王👄双层汉堡芝士包$21-我相信唔使我介绍你哋都知道呢间嘢㗎啦,出名到呢!!但我出世到依家先第一次食,虽然我得16岁如果你信嘅话我就系16㗎啦。回返正题先,呢个双层汉堡芝士包真系juicy 到一个形容唔到嘅点唔怪得之会排哂队等位,系几好食嘅滋味度:💙💙💙💙💙(5💙为满分)
红磡人气王👄
双层汉堡芝士包$21
如果你信嘅话我就系16㗎啦

唔怪得之会排哂队等位,系几好食嘅

滋味度:💙💙💙💙💙(5💙为满分)
双层汉堡芝士包
2017-02-11
双层汉堡芝士包
  • 双层芝士汉堡包
2017-07-14 412 浏览
家阵属於自由工作人既我,今日可以带埋女儿嚟红磡做嘢,工作完成後,便与女儿及亲友去时新寻找失去了的儿时快餐店风味。喜欢这儿是因为这儿的汉堡有牛肉,猪肉之分,即使当日不方便食牛肉,都有选择。虽然这儿的汉堡包不是最出色的,地方也较小,但比起那些汉堡包连锁店既汉堡包,真的好吃不少,连薯条都是我们儿时在快餐店吃到的味道,至於卤水鸡脾就较逊色,女儿话鸡脾肉质很嚡,但我们嚟系食他们既主打"汉堡包"及旧式快餐店风味架嘛!汉堡包好味又抵食,仲想点?😂
2017-07-10
2017.07.01 😊衬着七一放假 当然要相约一众好友首站我们先到黄埔来了个一盅两味身为一个吃货 小妹的肚能撑艇 😈久闻红磡名物港式汉堡真系要去见识见识说到汉堡包 就会想起我们最熟悉的麦记可以话伴我成长这里的汉堡 很有香港地度色彩 🌎没有华丽的包装没有什麽广告宣传只有大家都认同的实力 🙋吸引了不少港人 旅客都慕名而来芝士汉堡包 配猪小店的汉堡均有牛 跟猪选择这次我就选择了最基本的款式芝士加猪柳 配上秘制沙津酱 🍔果然没令我失望 真的真的很吸引猪柳都是新鲜煎的 夹在溶了的芝士 🐖加上松软的芝麻包及酱汁 很配合汉堡芝士蛋包 配牛友人则有另一选择 配牛芝麻面包夹着牛及鸡蛋 🐂整个汉堡的感觉超丰富牛肉的肉汁亦能锁着 挺juicy可惜选配了茄汁 较沙津酱较为逊色时新快餐店 💌红磡黄埔街1A地下Mon-Sun: 11:00-21:00📍 ig: jasmine_laiyee📌 fb:Jasminewithfood📎 blog.ulifestyle: jasminewithfood
2017.07.01 😊

• 芝士汉堡包配猪
  • 汉堡芝士蛋包配牛
  • 双层芝士汉堡包
2017-07-08 343 浏览
炸鸡脾唔系想像之中咁好食,鸡脾皮超硬!炸薯条大部分都系燶!冻柠茶超细杯,两啖已经冇晒啦!汉堡包果个牛肉个阵味道非常奇怪啊!牛肉又细个,个包又细个,而且价钱又非常之昂贵,要多包茄汁,都要加$1
炸鸡脾唔系想像之中咁好食,鸡脾皮超硬!
炸薯条大部分都系燶!
冻柠茶超细杯,两啖已经冇晒啦!
2017-07-08
2017-07-05 279 浏览
朋友讲起时新快餐店好耐,咁岩系红磡放工,经过见到冇乜人就入去试下.入边有几款汉堡包,都系双层肉,单层肉,有无蛋咁,顺便叫多个薯条。黎到两啖食晒,食完都唔觉饱,不过都真系唔错几好味,有住家嘅感觉。间唔中食下都可以

2017-07-02 320 浏览
虽然差不多每星期都会在红磡区流连, 但却是第一次来到探访时新; 之前有旧同事专程在这里为同事买早餐外卖, 个个同事也吃得舔手指, 但那已是经过十多分钟的递送时间後, 仍然令人赞不绝口, 可以想像如果吃到新鲜即制的, 更为饶不得咀巴吧!这里的装潢与消费都像停留在80年代, 平均每人都不过$30-$60, 主打的汉堡饱类就无需置疑, 惊喜的是我自己命名的魔鬼炸脾, 内嫩外脆, 原本是朋友所叫, 但吃过一口就双眼发光, 忍不住自己再叫多只独食, 有见过食讦炸脾会有点乾, 但今天的这只却一点也不乾身, 看来师傅今天心情不错吧!
炸脾热狗
魔鬼炸脾
汉堡芝士
炸脾热狗
魔鬼炸脾
汉堡芝士
  • 炸鸡脾
2017-06-25 263 浏览
我同老公今日特登在将军澳搭车过嚟,点知冇开!好心响OpenRice update 番啦🙄好失望,热屎辣辣点知去到冇开,我见到随後有对情侣同我们一样摸门钉....佢地仲失望