2023-04-20 168 浏览
一開始俾佢舖頭外面嘅露營枱櫈吸引住,點知係可以比狗狗入,但豬爸豬媽都選擇咗坐外邊打卡。不過豬媽最被吸引到嘅係,佢哋門口入面角落嘅粉紅色郵筒📮因為感覺上,豬媽好似返到去疫情前成日一個人去旅行,然後到每一笪地方都會寫一張post card寄返香港一樣🥰日記屋除咗養生茶外,仲有工藝茶、mocktail。同樣有are they breakfast,咖啡同輕食。Max5️⃣🐽食物質素🐽🐽🐽環境🐽🐽🐽🐽性價比🐽🐽🐽室外/室内寵物友善:均可

Max5️⃣🐽
用餐时段
下午茶
桂圓紅棗杞子養生茶
2023-03-07 271 浏览
喺佢開舖冇耐就入咗去 環境都ok 幾靜嗌咗個all day breakfast $108cheap腸cheap煙肉(街市$20一pack嗰啲) 個蛋又炒得唔好食 個guacamole俾得又少 仲要加咗檸檬汁喺上面...係咪壞咗所以要用檸檬汁遮住啲味?個餐仲有四條沙律菜 兩粒細車厘茄 一個超級迷你croissant 兩塊唯一正常嘅煙三文魚飲品尚算正常用木盆上 啲木三邊都黑晒...仲要食到一半 開始播歌 咩歌都有 粵語國語日文韓文英文歌有齊晒 仲要唔係慢歌 都係開party會播嘅歌 twice嘅knock knock, AK嘅bounce...嘈到真係趕客 怪唔知得間舖冇人
喺佢開舖冇耐就入咗去 環境都ok 幾靜
嗌咗個all day breakfast $108
飲品尚算正常
用木盆上 啲木三邊都黑晒...
2023-01-26 228 浏览
😌 早前見到有朋友share Edan生日應援Cafe,原本諗住已經完結,咁啱喺深水埗附近行開,就過去八下!發現原來仲做緊相展,索性入去幫襯飲杯咖啡。☕️[ 亂闖試飲 ]☕ Cappuccino 😋😋😋😋入口先飲到奶味,咖啡nutty味慢慢滲出,容易入喉!下午茶 💵 約港幣$40/人💁🏻‍♀️ 除咗各式咖啡,Cafe都有提供主食同甜品,亦會不時提供場地做下展覽!會定時去開深水埗嘅朋友,不妨去睇下chill下幫襯下!😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試飲 ]
☕ Cappuccino 😋😋😋😋
入口先飲到奶味,咖啡nutty味慢慢滲出,容易入喉!

下午茶 💵 約港幣$40/人

2023-01-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
芋泥Bagel 同埋香蒜流心芝士包無敵超好食 一定要食 店員好Nice 會問客人意見同傾偈goodgoodgood 一定會再去 店員話店舖會不定期換下店舖主題比客人有新鮮感令外我見有好多特式飲品咖啡都好好飲
芋泥Bagel 同埋香蒜流心芝士包無敵
令外我見有好多特式飲品
咖啡都好好飲
香蒜流心芝士脆脆包
香蒜流心芝士脆脆包
如果比個機會你寫一封信比未來嘅自己 唔知你會寫啲咩呢🫧呢個就係佢嘅最大賣點 去到呢間舖頭 可以做嘅嘢唔止係chill住咁飲杯咖啡 食個all day breakfast 而係可以寫一封信比三個月後嘅自己 之後入落門口大大個粉紅色郵箱📪只要留低聯絡方式 店員就會喺三個月後通知大家返去攞信(●°u°●)​ 」成間cafe以白色系為主 雖然店舖唔算好大 位置唔多 但最好嘅係佢可以有位置坐喺店舖出面 吹吓自然風 而且佢地定期都會有啲活動、畫展咁嘅 有啲畫家可以透過擺畫展令更多人認識佢 所以話店舖對於呢樣嘢真係好有心💛(我去嗰陣已經係4月嘅事)因為嗰條街真係唔算多人行 所以客人唔算好多 如果有興趣寫返封信比自己 不妨可以拜訪一下呢間舖頭 可以係呢個甘荒謬嘅社會下有啲me-time ☁️==============================〖 全日早餐🍳🥓 〗💰108食all day breakfast最重要唔係佢有幾多嘢食 而係個炒蛋到底好唔好食😛呢個All day breakfast最好食就係炒蛋 不但炒得十分鬆軟 調味亦剛剛好 唔會好似其他餐廳咁炒得太咸 而且佢地亦好有誠意地喺個早餐度用

〖 全日早餐🍳🥓 〗💰108
食all day breakfast最重要唔係佢有幾多嘢食 而係個炒蛋到底好唔好食😛呢個All day breakfast最好食就係炒蛋 不但炒得十分鬆軟 調味亦剛剛好 唔會好似其他餐廳咁炒得太咸 而且佢地亦好有誠意地喺個早餐度用焗得幾鬆脆嘅牛角包同三文魚作為其中一個食物🥐呢個價錢嚟講 性價比算唔錯🤤
All  day breakfast

〖 管理真係好重要🍹 〗💰58
呢句說話可能大家都會想同自己嘅上司講 但講唔出唔緊要🫣嚟呢度叫返一杯management is important嚟下吓火先🤫呢杯飲品係由洛神花、果茶同柚子蜜調製而成 🌸所以會有啲酸酸地嘅味道 配上淡淡的柚子甜 成個飲品都好清新開胃😜
管理真係好重要

〖 Hand Drip Coffee - Honduras☕️ 〗💰70
店舖有四款唔同嘅手沖咖啡 呢款洪都拉斯就係有少少雲呢拿味、奶油味、威士忌味同咖啡利口酒嘅味🥃飲落會帶有少少嘅果甜味 亦都有啲酒香味😎喺飲之前可以先將咖啡倒落長身嘅杯度 聞吓佢嘅香味先再飲落口 可以試到唔同嘅味道㗎☺️

〖 提子冧酒雪糕🍧 〗💰40
因為朋友好鍾意食雪糕 所以無論如何都要叫一杯嚟試吓😂佢哋嘅冧酒提子雪糕唔算好重酒味 亦都唔會有太多嘅糖漿甜 雖然只係一杯雪糕 但佢哋都用士多啤梨片嚟做伴碟 一啲都唔hea㗎😚
提子冧酒雪糕

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 8.5/10

想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
#eatwithnous_深水埗
#eatwithnous_cafe
#eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #eatgoodhk #likesforlikes #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #coffee #hkdesserts #foodoftheday #cafe #咖啡 #美食 #相機食先 #黃店 #雪糕 #吃貨 #打卡 #手機食先 #全日早餐 #深水埗美食 #小店 #良心
All  day breakfast
管理真係好重要
提子冧酒雪糕
喺深水埗食完lunch,意猶未盡,打算去cafe食二餐⋯⋯講下笑咋,邊有咁大個胃,淨係諗住飲返杯~深水埗cafe多就係人都知,有幾間仲有啲個名已經好特別嘅飲品,成功吸引我哋嘅注意。最後決定入嚟呢間坐坐,飲下佢嘅特色飲品。當時係平日3點幾,鋪頭人不多,可以慢慢揀位坐。我哋捨棄咗舒服又文青嘅室內座位,揀咗門外面2張露營櫈就坐。門外仲有個好靚嘅粉紅色郵筒,寫住星期一,唔知係咪真係會喺星期一幫人寄信呢?言歸正傳,我哋係畀Signature Mocktail所吸引而嚟嘅,皆因佢哋啲名太特別,唔問店員根本唔知係咩嚟,哈哈!朋友叫咗杯「時間太短!自己諗啦」($58)係牛油果奶昔加一shot Espresso,賣相非常吸引,飲起嚟味道幾特別!鍾意牛油果嘅朋友不能錯過!我就叫咗杯熱杏霜朱古力,唔好諗錯,我唔係壞人!只係真係好鍾意飲杏霜嘅良好市民~加埋冇得輸嘅朱古力,又點會唔好飲呢!如果茶餐廳都有,好似幾好咁喎~
喺深水埗食完lunch,意猶未盡,打算去cafe食二餐⋯⋯
講下笑咋,邊有咁大個胃,淨係諗住飲返杯~

最後決定入嚟呢間坐坐,飲下佢嘅特色飲品。
當時係平日3點幾,鋪頭人不多,可以慢慢揀位坐。

我哋捨棄咗舒服又文青嘅室內座位,揀咗門外面2張露營櫈就坐。

唔問店員根本唔知係咩嚟,哈哈!
朋友叫咗杯「時間太短!自己諗啦」($58)
鍾意牛油果嘅朋友不能錯過!
時間太短!自己諗啦

我就叫咗杯熱杏霜朱古力,唔好諗錯,我唔係壞人!
只係真係好鍾意飲杏霜嘅良好市民~
2022-07-07
時間太短!自己諗啦
以日記命名可以跟店員要一張信紙一邊喝着咖啡一邊享受著美食寫下你的日記或者寫給你未來的自己放到店外特別顯眼的粉色郵箱他們定時也會跟不同藝術家合作展覽也可以欣賞ᵕᴥᵕ⁡⁡ ▹ 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼▹ 芝士蕃茄煙鴨胸牛角包⁡ 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼 正常發揮相反可以嘗試一下他們每天製的𝗜𝗰𝗲 𝗗𝗿𝗶𝗽是用了含𝘄𝗵𝗶𝘀𝗸𝗲𝘆 味道的咖啡豆滴製的⁡ 牛角包🥐來到其實已經不太脆因為是超大個關系需要切開來吃可能是因為變軟關系較難切開建議沙津菜可以夾在包子裡面一起吃就會有多層享受又不會太油膩
以日記命名

就會有多層享受又不會太油膩
𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼
𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼
2022-05-31 221 浏览
周末假期好去處,就係想搵一間悠閑Cafe,過一個寫意寧靜嘅下午。 個日遊蕩間,行左入位於深水埗寧靜內街-基龍街嘅呢間Diary House。站在門外,即被門口放置嘅粉紅色大型郵筒吸引,絕對係吸睛打卡位!室外仲放置左幾個位置,可以一面望住街外人們生活嘅風景,一面享受精品下午茶!室內設有不同坐位,鍾意貼近街景嘅我,選擇左靠近門口落地玻璃嘅位置坐。至於食物方面,老闆推薦左佢地嘅熱賣款 - 韓式泡菜牛角包,亞洲與歐洲嘅混合味道,聽落都幾得意,食落更加有驚喜!微酸及微辣嘅泡菜豬肉,加上牛角包本身自帶嘅微甜,令味道相當豐富,不知不覺間一個人已經食晒成個包😋最後重點一提,老闆同店員都格外親切又好傾!

最後重點一提,老闆同店員都格外親切又好傾!
2022-05-29
  • 泡菜豬肉牛角包
2022-05-10 165 浏览
因為朋友是cafe 精,所以很多cafe 她都已經試過,不太想重覆是她的宗旨,幸好今次這家是新開不久的,她還未試,所以順利入圍。因為只是找一家cafe 坐坐談天,所以只是簡單的叫了杯飲品再加一個牛角包小食試一下,但飲品頗有心思,特叩是那些mocktail 有心思到單從名字看不出是甚麼來,也沒有相片,只可以問咖啡師,以及從他們的ig 看圖識字😂😂,但坐在吧枱高凳椅子上看著咖啡司在弄這些還蠻有趣的。我們今次點了:🔸山下飲碟豆花混合沙冰,樣子超ig-able🔸time is too short to do bad thing牛油果加練奶再加espresso, 身為牛油果迷既我既必然選擇,味道好rich, 牛油果配咖啡也好好味呀🔸奔跑吧倉鼠朋友叫咗呢杯飲品(圖三),但我不太記得個名,應該係呢個😂😂,是集朱古醬、花生醬及香蕉既奶昔,朋友話味道又無想像中咁甜,都幾好味🔸草莓吉士牛角包太mini, 比一個普通牛角包還要小,有點少失望。另外仲叫咗球提子冧酒雪糕,起好味,但忘記咗影相。整體間cafe 算不錯,裝修可愛,而且mocktail 質素幾好,頗有心思,但食物就略覺失望,主要是份量偏小,及價錢不合
我們今次點了:
🔸山下飲
碟豆花混合沙冰,樣子超ig-able

🔸奔跑吧倉鼠

🔸草莓吉士牛角包
太mini, 比一個普通牛角包還要小,有點少失望。
另外仲叫咗球提子冧酒雪糕,起好味,但忘記咗影相。

整體間cafe 算不錯,裝修可愛,而且mocktail 質素幾好,頗有心思,但食物就略覺失望,主要是份量偏小,及價錢不合正比,而且建議menu 要寫番飲品(mocktail) ingredient有啲乜,否則真是好難叫得落手。

山下飲
Tine  is  too  short  to  do  bad  thing
奔跑吧倉鼠
話說早幾日出咗 #大南街 想搵間cafe #懲罰 坐底享受吓☕️由於果附近真係開咗好多街😅 仲要唔知邊啲係 #黃店到最後行到好攰 求其入咗一間😅😅呢間好明顯開張冇耐 行到舖面前 已有位店員企係門口招待兼問吓要唔要睇menu 好有禮貌 仲問坐入面定門口open 位置由於想靜吓 揀咗門口位置坐 仲可以吹吓自然風🌬點知點完杯野飲 隔離枱就嚟咗三位ladies飲咖啡傾計最弊係仲要唔細聲🤦🏻‍♀️興幸 order咗嘅 #flatwhite $40咖啡味濃 溫度夠熱 夠nutty得嚟有點點苦澀味👍🏻後來3位ladies 走咗 有另一位後生仔坐最門口位置邊🚬邊同店員傾計 過程入面店員會問吓客人啱唔啱飲?鍾意入咩口味? 仲介紹咗杯野俾客人添💁🏻‍♂️仲偷聽到話🗣嚟緊會有酒牌 申請當中 之後會有 #mocktail #beer 原來佢地menu 字裏行間係有msg表達#管理真係好重要 #山下飲 #奔跑吧倉鼠 #時間太短自己諗啦=====================#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowssp #yellowshamshuipo #yellow深水埗 #yellowcafe #yellowco

由於果附近真係開咗好多街😅 仲要唔知邊啲係 #黃店

興幸 order咗嘅 #flatwhite $40
咖啡味濃 溫度夠熱 夠nutty得嚟有點點苦澀味👍🏻
Flat  white

後來3位ladies 走咗 有另一位後生仔坐最門口位置
邊🚬邊同店員傾計 過程入面店員會問吓客人啱唔啱飲?
鍾意入咩口味? 仲介紹咗杯野俾客人添💁🏻‍♂️

原來佢地menu 字裏行間係有msg表達

=====================
#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowssp #yellowshamshuipo #yellow深水埗 #yellowcafe #yellowcoffee #yellowmocktail
#hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

OP: Ms.Ng
Google Local Guide

Pls follow🙇🏻‍♀️
2022-05-02
Flat  white
  • Flat  White
🚦日記屋(深水埗)為咗睇畫展,特登去深水埗新開張咖啡廳☕️最開心當然係有得食我最愛嘅貝果🥯而且仲有好多唔同嘅嘢飲😍🍅芝士蕃茄煙鴨胸🍅$887/10【鹹貝果主食】佢嘅鹹度適中,唔會太鹹太淡🧂不過芝士味可以再重少少我最鍾意嘅係鴨胸!🦆味道好香,而且肉質幾紮實🫶蕃茄有少少水份令bagel更加濕潤💦但整體來講真係太乾咬嘅時候,包體都唔覺得有回彈不過用手撳嘅話,就會見到佢其實係有的🤔🥑牛油果醬煙三文魚🥑$1087/10【夠哂飽】第一啖最出嘅係牛油果,好好食😋煙三文魚都唔錯,份量都幾多👍兩個夾埋呢個組合就當然係好夾啦🫶睇落唔係好多咁,但一個女仔食覺得夠哂飽但個問題都係個貝果太乾太硬😢配🥗黑醋沙律🥗6/10【調味不足】菜幾新鮮👍不過主要係黑醋唔夠醋味反而好多油,食落係油多過酸味😳🍮Creme Brûlée Cappuccino🍮$50 7/10【Gimmick】咖啡偏酸,焦糖燉蛋嘅部份着重係佢嘅免頭係有少少燒過嘅焦糖咁,但其實杯咖啡似普通嘅泡沫咖啡,可能係因為我嗌咗少甜😳🍋檸檬柚子蜜🍋$385/10【麻麻】朋友話質素普通,同埋主要係覺得太貴😂無論係柚子定係檸檬嘅味道都淡不過整體來講就唔會太甜整體8/1
🚦日記屋(深水埗)
為咗睇畫展,特登去深水埗新開張咖啡廳☕️
最開心當然係有得食我最愛嘅貝果🥯
而且仲有好多唔同嘅嘢飲😍

🍅芝士蕃茄煙鴨胸🍅$88
【鹹貝果主食】
佢嘅鹹度適中,唔會太鹹太淡🧂
不過芝士味可以再重少少
我最鍾意嘅係鴨胸!🦆
味道好香,而且肉質幾紮實🫶
蕃茄有少少水份令bagel更加濕潤💦
但整體來講真係太乾
咬嘅時候,包體都唔覺得有回彈
不過用手撳嘅話,就會見到佢其實係有的🤔

🥑牛油果醬煙三文魚🥑$108
【夠哂飽】
第一啖最出嘅係牛油果,好好食😋
煙三文魚都唔錯,份量都幾多👍
兩個夾埋呢個組合就當然係好夾啦🫶
睇落唔係好多咁,但一個女仔食覺得夠哂飽
但個問題都係個貝果太乾太硬😢

🥗黑醋沙律🥗
6/10
【調味不足】
菜幾新鮮👍
不過主要係黑醋唔夠醋味
反而好多油,食落係油多過酸味😳
黑醋沙律

🍮Creme Brûlée Cappuccino🍮$50
【Gimmick】
Creme Brulee Cappuccino

🍋檸檬柚子蜜🍋$38
5/10
【麻麻】
朋友話質素普通,同埋主要係覺得太貴😂
無論係柚子定係檸檬嘅味道都淡
不過整體來講就唔會太甜
檸檬柚子蜜

整體8/10
1️⃣CP值中下,分數我都係按咖啡廳嘅價錢去俾🙆‍♀️食物質素有待改善🤔而佢哋的確都不停咁進步緊✍️
2️⃣新開左兩個月,見到未有好多食評,其實仲有好多食物未試,例如佢嘅牛角包🥐牛角包同背過佢哋都係搵小店合作,連蛋糕都係homemade嘅
3️⃣除咗同本地嘅畫家合作搞小型畫展,仲有一個位置擺咗好多小店寄賣嘅耳環、飾物、陶瓷等等💍
4️⃣佢更加有書、雜誌、board game,想等大家喺呢個地方流來啲,真係享受當中嘅時光⏳
5️⃣環境其實就麻麻哋,雖然係好寧靜,光線足夠,但係枱櫈都比較細張,都唔係坐得好舒服🥲如果同朋友一齊嚟嘅話,係要坐側邊,唔可以對住坐,因為要一人一張枱先放到嘢食😗
6️⃣佢係一間着重同客人交流嘅咖啡廳,一啲屋嘅原意本身就係希望大家你留低一啲回憶同埋感受,真係誠意拳拳
7️⃣同左店員/店主(?)傾咗陣偈,佢哋係真係好有心想同客人交流,就好似mocktail係特登唔寫入邊嘅材料😋而且最後都有問我哋關於食物嘅意見,相信之後生意會

🔖鍾意我嘅分享就follow我啦💌
2022-04-30
Creme Brulee Cappuccino
2022-05-03 57 浏览
今日經過深水埗想搵間cafe 坐低飲杯咖啡Chill下見到呢間新開嘅cafe就去try try😳叫左杯Cream Brûlée Cappuccino 好好味🤤 重點係成間鋪環境又好chill 好舒服門口又可以打下卡仲有~今日岩岩試左老闆帶番黎嘅新野可麗露!!仲有要5隻味今次叫左個雲尼拿味建議凍食或室溫食會正啲香港好少搵到Cafe會有~真心推介黎試下再加埋杯咖啡一流🤤下次黎可以試埋其他同老闆傾開計話會遲啲仲會有新野期待下次黎有多啲甜品可以試下😍
今日經過深水埗想搵間cafe 坐低飲杯咖啡Chill下

可麗露!!
仲有要5隻味
今次叫左個雲尼拿味
建議凍食或室溫食會正啲
香港好少搵到Cafe會有~
真心推介黎試下
再加埋杯咖啡一流🤤

下次黎可以試埋其他
同老闆傾開計話會遲啲仲會有新野
期待下次黎有多啲甜品可以試下😍

• 可麗露
2022-04-13 94 浏览
Came here for brunch, quality food quality service! 平時其他coffee shops D non coffee drinks 都會失望 不過Diary House D mocktails 非常好飲。Must try their Housemade Lemonade and Strawberry Mocktails, even better than 5 star hotels, can’t wait to be back!

2022-03-30 138 浏览
店內環境乾淨 以白色為主調 感覺舒適 門內門外設有座椅 大約可以坐到16人 亦附有Bar枱 可以近距離睇到咖啡師為你調配咖啡冰滴咖啡:HondurasFavour: low acidity, vanilla, Whiskey本身H小編唔太喜歡fruity味重既咖啡 而呢杯Honduras就岩哂剛調配完聞一聞 已經聞到whiskey味原因係咖啡豆曾經放入釀whiskey既木筒 吸收左當中既味道 飲落口 味道溫和唔澀口 後勁係whiskey味 但唔會太濃 搶左本身咖啡既風味值得一試 Handmade cheesecake 芝士味濃 食哂都唔會太膩 但口感偏硬

冰滴咖啡:Honduras
剛調配完聞一聞 已經聞到whiskey味
值得一試

Handmade cheesecake
芝士味濃 食哂都唔會太膩 但口感偏硬
2022-03-23 173 浏览
上OpenRice見基隆街有新開cafe,就相約朋友去試下😌去到門口睇落幾舒服,我地直接坐門口個L位貪佢傾計舒服,店員聽到我怕熱即刻開吊扇比我地👍🏻餐牌上熱食唔算太多選擇,不過all day、包類、甜品每樣都有d,都ok既,店員話佢地新開都一路改進緊,飲品就夠多既,茶啡mocktail都有👍🏻最後揀左冧酒提子雪糕($40)+ Iced Long Black($40),雖然佢地有Affogato,不過我想要凍既😛,冧子提子雪糕好夠味又唔算重酒味👍🏻配Long Black其實好夾,咖啡豆有nutty/ floral 揀,我揀左nutty,正常發揮唔錯👍🏻之後點多個Tiramisu食($48),呢個🍰比較接近cake既口感,如果多d酒味會開心d🙂門口除左L位仲有一個露營櫈位,都幾吸睛,打卡一流,起碼我未見過其他cafe有擺露營櫈出黎👍🏻坐落去都幾chill既🤪間唔中仲會有貓貓行過🐱最後不得不讚店員細心,就算我地坐出面都會行出黎加下水收下碟,又唔會好disturb你果下👍🏻

冧酒提子雪糕
Iced Long  Black
Tiramisu
2022-03-21
冧酒提子雪糕
Iced Long  Black
Tiramisu
  • 冧酒提子雪糕,Long  Black(nutty)