2020-06-21 945 浏览
🧗🏻长🏊🏻‍♀️远黎试下地点真系有啲远,可能我地唔熟路😂环境都唔错,街坊生意可能地方细小小(?)我地坐出面都冇咩人行几舒服🍽老板娘(?)服务好好😆😆嗌左个pizza🍕同汉堡扒饭🍛送汽水🥤咁既价钱黎讲味道算唔错😋😋
🧗🏻长🏊🏻‍♀️远黎试下
地点真系有啲远,可能我地唔熟路😂
环境都唔错,街坊生意可能地方细小小(?)
我地坐出面都冇咩人行几舒服🍽
老板娘(?)服务好好😆😆
嗌左个pizza🍕同汉堡扒饭🍛送汽水🥤
咁既价钱黎讲味道算唔错😋😋
2020-05-29
2020-06-13 559 浏览
朋友话想食呢一间好耐,所以就专程入去荃湾食餐厅位置有啲难搵到,特别系个商场,都搵咗我哋一阵咖喱猪扒饭同埋松鱼饭之间挣扎咗一阵,最後决定呢个出边好少有得食嘅松鱼饭松鱼超松脆,而且冇骨咖哩亦好香,配饭一流,重有块海苔一齐食,劲满足!可惜位置对我黎讲有啲远,如果唔系我可以日日食!
朋友话想食呢一间好耐,所以就专程入去荃湾食

餐厅位置有啲难搵到,特别系个商场,都搵咗我哋一阵
咖哩松鱼海苔饭

松鱼超松脆,而且冇骨

咖哩亦好香,配饭一流,重有块海苔一齐食,劲满足!
可惜位置对我黎讲有啲远,如果唔系我可以日日食!
咖哩松鱼海苔饭
  • 咖喱海苔松鱼饭
2020-05-27 573 浏览
赞1. 野食的确几有日本风味,汉堡扒超足料,难得地入面仲有肉汁,生熟度刚好,咖哩汁亦好味道,粉甜惹味,唔错弹1. 环境的确系有啲逼,特别系隔离台位哥仔无载口罩咁行入铺,呢度又无度身体温度,系有啲淆2. 配菜唔好系西兰法可以吗,话晒都七八十银,比旧甘笋都好丫

北海道布丁芝士蛋糕🍰 (HKD18)★★★★★最上层的焦糖布丁和浓郁却不腻的芝士结合,彷佛在吃雪糕一般。蛋糕质感比雪糕紮实,慢慢在口中融化,一口接一口忍不住点了2块呢⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄ 这款蛋糕可以在荃湾隐世日式小店找到,由日本夫妇经营,还可以吃到日本家庭式的主食。——————————————————————🌟性价比:5/5🏡环境:3/5📍日本洋食屋 翔 (荃湾)地址:荃湾荃景围102号荃湾中心一期商场高层地下S39号舖🕐营业时间:星期二至日11:30-15:0018:00-22:00——————————————————————
北海道布丁芝士蛋糕
北海道布丁芝士蛋糕🍰 (HKD18)★★★★★
——————————————————————
🌟性价比:5/5
🏡环境:3/5
📍日本洋食屋 翔 (荃湾)
地址:荃湾荃景围102号荃湾中心一期商场高层地下S39号舖
🕐营业时间:星期二至日
11:30-15:00
18:00-22:00
——————————————————————
北海道布丁芝士蛋糕
2020-01-06 1286 浏览
终於都黎到食喇🤤🤤🤤隐世日式料理🇯🇵🇯🇵🇯🇵由日籍夫妇苦心经营🙇🏻‍♂️师承奈良大厨日菜👨🏼‍🍳嚟到已经爆晒😧无位🤦🏻‍♀️仲有好多人排队添😫好彩排队果D人系外卖嘅🤣🤣🤣🎌眼见夫妻档做到踢晒脚😮就自觉攞左放喺墙边嘅枱同櫈开个位啦😝顺道点咗几样嘢🔸日式风味烧鸡披萨🔸和风滑蛋猪扒饭🔸味噌杂菜猪肉汤🔸芝士蛋糕坐咗阵就已经上餐汤我多口问老板娘系咩汤啦❓佢话系味噌杂菜猪肉汤😮听个名真系未试过喎😳饮咗啖🥄感觉又唔似平时果D味噌海带汤喎👍🏻唔多觉好重味精👍🏻话咁快饮完汤😝个Pizza同碗饭已经黎到🤤急不及待撕开一块Pizza试下先😋😱😱😱未食过咁正嘅日式Pizza😮估唔到一块好薄嘅Pizza皮加上面头舖满芝士🧀照烧酱鸡肉🍗同磨菇🍄非常野味可口🤤好味到停唔到口👅👅👅再试埋个滑蛋猪扒饭🍱几锺意佢嚿吉列猪扒🥢个皮炸得够薄身啱我😋咬落去D肉质好淋身😋滗埋饭上面黏左嘅滑蛋一齐食味道真系与别不同喎😮估计佢采用日本鸡蛋制作🍳食过咁多次滑蛋最好食都系今次🤔饮品本来想试佢嘅柚子蜜或绿茶🥺可惜得热饮😔夏天先有冻嘅😞咁就拣咗果汁😅最後加$15甜品😋原本想嗌大热嘅北海道布甸芝士蛋糕🍰可惜一早卖晒😔为有要个普通芝士蛋糕😅今餐整体
终於都黎到食喇🤤🤤🤤
今餐整体十分满意👍🏻👍🏻👍🏻
下次一定要试埋煎花鱼🐟
同咖哩饭🤤🤤🤤
2019-12-14 771 浏览
今次系第二次去帮衬,一样咁有水准👍🏻数量限定嘅咖哩吉列池鱼饭,好味,池鱼都好大块咖哩猪扒饭嘅猪扒好新鲜,一啲都唔会鞋汉堡扒非常好食,好厚身但一啲都唔会硬,好软熟,自家制肉酱都好好味因为无晒肠所以个定食转咗拼炸虾北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔会溜另外,所有餐都跟汤或者沙津,因为无晒沙津所以全部跟味噌汤,味噌汤都好足料样样嘢都好好味,食得出系用心制作,好钟意食呢啲日式家庭料理虽然地点唔算就脚,不过都值得过黎食👍🏻
今次系第二次去帮衬,一样咁有水准👍🏻

咖啡吉列池鱼饭

数量限定嘅咖哩吉列池鱼饭,好味,池鱼都好大块

和风咖啡猪扒饭

咖哩猪扒饭嘅猪扒好新鲜,一啲都唔会鞋

自家制肉酱汉堡扒拼吉列虾定食

因为无晒肠所以个定食转咗拼炸虾

北海道布甸芝士蛋糕

北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔会溜

样样嘢都好好味,食得出系用心制作,好钟意食呢啲日式家庭料理
虽然地点唔算就脚,不过都值得过黎食👍🏻
2019-12-14
咖啡吉列池鱼饭
和风咖啡猪扒饭
自家制肉酱汉堡扒拼吉列虾定食
北海道布甸芝士蛋糕
2019-12-08 539 浏览
服务:好.自家歺厅,一家三口,值得支持.小学既小朋友识自动让座.好乖!环境:地方超细,2/3张枱食物:肉酱汉堡+有骨肠好普通,但肉酱味有D自家改良版.⬆️蛋牛饭吾太喜欢.好淡味⬆️歺包:汤+salad+ soft drink
服务:好.自家歺厅,一家三口,值得支持.
小学既小朋友识自动让座.好乖!

环境:地方超细,2/3张枱

食物:

肉酱汉堡+有骨肠
好普通,但肉酱味有D自家改良版.

⬆️蛋牛饭
吾太喜欢.
好淡味

⬆️歺包:汤+salad+ soft drink

2019-10-13 924 浏览
留意到有杂志介绍呢间隐世餐厅,由一对日本夫妇经营,自己都住呢个屋苑,咁近无理由唔试下。今日终於一家人去食lunch,铺头唔算大。睇menu都系set,汤/沙律+主菜,有需要就加钱加配甜品或小食。叫左「自制肉酱滑蛋饭加有骨肠」&「自制咖喱汉堡扒饭」+洋葱汤望住老板先生认真准备料理既样加分。有骨肠第一次食,有趣!肉酱好味唔太咸!咖喱唔辣,小朋友都啱食!汤亦好浓足料!份量都正常,不过如果多d配菜仲好!大仔都食好多!有机会再食👍🏼

望住老板先生认真准备料理既样加分。

有骨肠第一次食,有趣!肉酱好味唔太咸!
咖喱唔辣,小朋友都啱食!
汤亦好浓足料!

份量都正常,不过如果多d配菜仲好!

大仔都食好多!有机会再食👍🏼
2019-10-13
  • 自制汉堡扒
2019-09-13 1015 浏览
今天有事要到荃景中心一带处理,完事後已是中午12:30 ,一个人想静静地步行一下,於是朝着荃湾中心方向探擦吓有乜好野食⋯⋯行吓行吓,记忆中朋友曾经介绍荃湾中心有间日式小店,家庭式作业,於是打开OpenRice 找寻一下,真的被发现,有咗目标,揾食冇难度。店舖细细,店内只有四张四人坐位,由於当时已坐满八成食客,故没有拍摄店内环境,笔者一支公,揾位冇难度,老板娘很快便安排入内位置。门外的外卖餐牌简单清晰,而且还有一盆花作点缀,别具雅致。午市套餐由$68-98 不等,前菜可选沙律或面豉汤,饮品包括冷热绿茶(茶包) 或加钱作罐装/支装饮品。更可以推加小食或甜品,甜品加$15 可选北海道布甸蛋糕或纽约芝士蛋糕,但值得注意是,餐牌上注明: 甜品由於是成本价,如在饭後才order 的话,需加$20,明白的,在人手短缺的情况下,一次过落单会较为方便。看餐牌中,有多个定食是有酱汁的,笔者留意到,由於食店邻近多间学校,相信贴近学生口味,所以酱汁特别多,故此如想小汁,落单时请预先告知。例如: 味醂酱油靖鱼定食 和 照烧三文鱼扒定食,都是有酱汁淋上面的,笔者眼见邻坐的食客点以上两个主菜,无论三文鱼扒和靖鱼,真

门外的外卖餐牌简单清晰,而且还有一盆花作点缀,别具雅致。

更可以推加小食或甜品

例如: 味醂酱油靖鱼定食 和 照烧三文鱼扒定食,都是有酱汁淋上面的,笔者眼见邻坐的食客点以上两个主菜,无论三文鱼扒和靖鱼,真的很多酱汁淋上主菜中,但看见学生们吃得津津有味。

开放式厨房,一眼睇晒,看着两位㕑子做菜,感觉乾净企理。

面豉汤~

面豉汤

绿茶~
食店选用香港品牌绿茶包,支持本土。

这里的面豉汤有别於一般,加入了甘笋、肉丝碎、洋葱等,比平常的日式面豉汤,质感来得丰富,感觉尤如妈妈煮饭时,将其余有用的材料加插别浪费。

原条烧花鱼定食~
第一次到来,选原条烧花鱼套餐,在街坊区域内有如此质素,实熟意外,难怪星期六繁忙时段中午一点後,食客坐满後,要在店外加多两张摺台,仍有食客在门前等位。
以荃湾中心商场的食店来说,这食店算是旺场之选。

原条烧花鱼定食

花鱼烧得够乾身,带点点盐花味道,将花鱼点在附上的酸汁,笔者大爱。

米虽不是高质素,但作为小店控制成本角度看,饭也见得软熟。

整体来说:

家庭式小店,以$75一个定食,没有加一,有如此质素,值得支持。

2019-09-07
面豉汤
原条烧花鱼定食
2019-08-11 842 浏览
听闻呢间系日本人打理,所以老远黎试食。例汤有惊喜,面豉汤入面,竟然唔hea做。因为入面有洋葱,红萝卜,肉碎。另外,蜂蜜红枣茶都好足料,好好饮。好期待既自家制肉酱汉堡扒配有骨肠,卖场好靓。色泽睇落好新鲜。汉堡扒好软熟,好厚,好正,好新鲜肉汁流出,并唔系胶水汉堡朋友叫咗咖哩猪扒饭,咖哩味好日式,唔辣,好似去咗日本咁。猪扒肉质好软,好有肉汁,唔鞋,好正值得赞系两公婆分工合作,用心制作,小本经营,好多附近街坊都黎捧场。整体黎讲非常好食有机会再来帮衬。
听闻呢间系日本人打理,所以老远黎试食。
例汤有惊喜,面豉汤入面,竟然唔hea做。
例汤

因为入面有洋葱,红萝卜,肉碎。
例汤

另外,蜂蜜红枣茶都好足料,好好饮

蜂蜜红枣茶

好期待既自家制肉酱汉堡扒配有骨肠,卖场好靓

肉酱汉堡扒配有骨肠

色泽睇落好新鲜。
肉酱汉堡扒配有骨肠

汉堡扒好软熟,好厚,好正,好新鲜肉汁流出,并唔系胶水汉堡

朋友叫咗咖哩猪扒饭,咖哩味好日式,唔辣,
好似去咗日本咁。
和风咖哩猪扒饭

猪扒肉质好软,好有肉汁,唔鞋,好正

整体黎讲非常好食
有机会再来帮衬
2019-08-10
和风咖哩猪扒饭
2019-06-25 924 浏览
其实和式洋食中,我最想吃的是滑蛋鸡肉饭。可惜研究了餐牌很久也没瞧见,只找到滑蛋吉列猪扒饭,而价钱竟然与照烧三文鱼扒饭一样,我便选了後者。主菜全都包一份沙津或汤,及一份餐饮。为免喝一肚子水想选沙津,却已售罄,无可奈何只能要汤。面豉汤以杯子盛载,方便饮用。可惜汤很咸,根本无法一口接一口地喝。汤料倒是有意外惊喜,除了有煮透了的洋葱和红萝卜,还有很多肉乾。我把面豉汤浇到饭上吃。不过这样拌饭也消耗不了多少汤,因为面豉汤实在太咸了。为了不浪费,最後大部分汤是硬喝下去了。三文鱼扒名副其实是「扒」的份量,也是个意外惊喜。虽然肉厚,但肉质不会乾不会粗糙,算是烹调得不错了。可惜照烧汁对我来说太甜了。我欣赏这家小店用料不吝啬,不过调味实在不合胃口。

照烧三文鱼扒饭

我欣赏这家小店用料不吝啬,不过调味实在不合胃口。
2019-06-22 679 浏览
荃湾中心呢头不嬲无乜好野食,难得有间日式高质小店铺仔细细间,都几迫下,但每一日午饭时间都座无虚席最推介系咖哩饭,咖哩香浓,唔似一般餐厅嗰啲,猪扒同汉堡扒都好高质,同咖哩好夹!
荃湾中心呢头不嬲无乜好野食,难得有间日式高质小店
铺仔细细间,都几迫下,但每一日午饭时间都座无虚席

咖喱吉烈猪扒饭

咖喱汉堡饭

咖喱吉烈猪扒饭
咖喱汉堡饭
2019-06-16 481 浏览
今次已经系第二次食,就系要试上次未有机会试嘅和风滑蛋猪扒饭。星期日两三点去系唔乜人,服务的确几好,而上次夜晚去就排左一阵队。今次是自己一人突然兴起想吃,所以唔可以嗌太多。连令人念念不忘嘅芝士蛋糕都唔可以嗌,实在有d可惜⋯⋯

和风滑蛋猪扒饭
2019-06-16
和风滑蛋猪扒饭
2019-06-14 462 浏览
偶然发现屋企附近有此店,由日本人夫妇主理,水准应有保证。捧餐招呼由老板娘负责,可能有点慢,成日返开日本乡下既我当然知道日本人速度,可以理解。最紧要系好味丫吗,果然冇令我失望!两个人食,嗌左一客咖哩猪扒饭、一客咖哩牛肉乌冬。试晒沙律同面豉汤,沙律够fresh不在话下;面豉汤唔系浓果只,但都够味,又加左洋葱,几特别!咖哩配吉列猪是常识吧?外皮酥脆,肉质亦鲜嫩;咖哩牛肉乌冬都系上品,靓牛同甜洋葱炒过,配稻廷乌冬,一流!另外加左两款cheesecake, 布丁果款好香;NY够晒浓郁。$15/件,细细件都好滋味。整体性价比都算高,每个餐都包沙律/汤,仲有汽水送。回头率非常高既小店,值得支持!
偶然发现屋企附近有此店,由日本人夫妇主理,水准应有保证。

整体性价比都算高,每个餐都包沙律/汤,仲有汽水送。

回头率非常高既小店,值得支持!
面豉汤/沙律
北海道布丁芝士蛋糕/纽约芝士蛋糕
  • 咖哩吉列猪扒饭
  • 北海道布丁芝士蛋糕
2019-05-23 365 浏览
这一间小店的位置虽然比较偏远,但是食物有着日本人的地道的风味。首先我地点了咖哩吉列猪扒同鱼。吉列猪扒炸得很香,日式咖哩味道不辣但有着香甜的口味。味噌汤材料十足,十分好饮没有味精。鱼方面亦十分大条,酱汁亦开胃,但是味道比较一般和口感比较乾。热茶就是用普通的车仔茶包略嫌普通左d,如用日式茶包会更加好以价钱来说整体一般,食物质素中上,但环境比较迫,整体而言算是合格偏上分数可以一食的地道日式小店。评分:食物:7/10态度:5/10环境:6.5/10性价比:6.5/10总分:25/40  C+(合格)

评分:
食物:7/10
态度:5/10
环境:6.5/10
性价比:6.5/10
总分:25/40  C+(合格)
2019-05-10