2024-01-02 179 浏览
嚟到荃灣這間日本夫妻檔,咋喎!🍽️ 店面唔洋氣,但絕對有料好多人讚嘅咖喱漢堡扒同埋肉醬煎蛋香腸飯,味道正!👍 首先,個味噌湯已經爆滿,洋蔥、蘿蔔,肉碎舖底,百分百貨真價實。湯底夠哂鮮美,攝到心坎入去。講真,我個肉醬煎蛋香腸飯冇話得!🍚 煎蛋滑溜溜,肉醬又夠哂香甜,那種口感軟滑嘅完美結合,真係一試難忘。至於咖喱漢堡扒,呢個才叫一絕。漢堡排香噴噴,質感綿綿,搭埋微甜嘅咖喱醬,簡直美味到爆燈!🎆完飯仲有咖啡來收尾,暖笠笠嘅,加埋牛奶,真係滋味十足。食完之後,肚子暖笠笠,全身舒坦兜兜。😊 呢間餐廳給我的印象,正宗、親民,仲有種回家嘅舒服感覺。下次黎荃灣,一定要再黎轉轉,試埋其他菜式!

2023-06-30 472 浏览
繼上次幫襯完麥田冰室之後,決定再去荃景圍嗰邊幫襯其他舖頭,去咗荃灣中心嗰邊行咗陣,見到喺眾多茶記之中有間日本嘢,見到環境好似OK就入咗去。入到去舖頭,叫咗個照燒雞扒飯,本身諗住純粹唔想食咁多港式食品,嘢食上枱之後,一陣照燒汁嘅香味已經迎面而來。由照燒汁去到主角雞扒,以至啲飯,三者嘅平衡都恰到好處,重點係餐廳嘅雞扒唔會話太吝嗇,可以做到啖啖肉。高質嘅雞扒,加上照燒汁,簡直是絕配。餐廳名稱:日本洋食屋 翔餐廳地址:荃灣荃景圍荃灣中心商場地下S39舖

餐廳名稱:日本洋食屋 翔
餐廳地址:荃灣荃景圍荃灣中心商場地下S39舖
2022-08-09 1079 浏览
燒雞便當好香, 啲雞皮燒得好脆😋😋醬汁唔會調味岩岩好👍🏻👍🏻唔使怕肥或者水腫😁吞拿魚沙律🥗係脂肪含量較低嘅魚肉😙雖然係簡簡單單,唔係落太多多餘嘅調味料,但減肥又飽, 真係我首選😁黃蘿蔔雖然同出面一般無異, 但聽聞係自家醃製, 所以加點誠意分俾佢😂😂香噴噴嘅豆腐麵鼓湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不得不提嘅糖心蛋口感好熔和, 甜甜地 , 平時唔中意食蛋黃嘅左都食左兩隻😂日式芝士年糕一定要趁熱食!一定要趁熱食!一定要趁熱食!重要嘅事要講三次😂 因為熱佢裏面嘅芝士仲係流質同特別香🤣整體上性價比都好高, 因真係太飽了😂佢冇咩打卡位同華麗嘅裝修, 但勝在都乾淨衛生❤️ 同埋佢門口老闆親自畫左幅畫😂😂我諗佢應該係想加啲藝術氣息🤡唯一真係地段唔方便, 太遷就上面嘅街坊, 好處就係行返去地鐵站可以當減返食左啲卡路里🥱** 佢有好多小食都好吸引咁, 下次淨係call 小食試下先, 便當太飽🤐

燒雞便當好香, 啲雞皮燒得好脆😋😋
醬汁唔會調味岩岩好👍🏻👍🏻唔使怕肥或者水腫😁
吞拿魚沙律🥗係脂肪含量較低嘅魚肉😙

香噴噴嘅豆腐麵鼓湯
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

不得不提嘅糖心蛋
口感好熔和, 甜甜地 , 平時唔中意食蛋黃嘅左都食左兩隻😂

日式芝士年糕
重要嘅事要講三次😂 因為熱佢裏面嘅芝士仲係流質同特別香🤣

整體上性價比都好高, 因真係太飽了😂
佢冇咩打卡位同華麗嘅裝修,
但勝在都乾淨衛生❤️
同埋佢門口老闆親自畫左幅畫😂😂
我諗佢應該係想加啲藝術氣息🤡
唯一真係地段唔方便, 太遷就上面嘅街坊,
好處就係行返去地鐵站可以當減返食左啲卡路里🥱

** 佢有好多小食都好吸引咁,
下次淨係call 小食試下先, 便當太飽🤐

2021-12-28 1557 浏览
自從日本夫婦結業後 我很久沒有光顧這家店今日一試 覺得質素不錯 樓面乾淨企理 也看得出新店家十分努力 出菜速度和服務態度都相當-荃景圍附近並沒有太多多國菜的選擇難得有一間餐牌上有不同選擇 質素良好 價錢合理(一個60蚊左右的午餐包含一個湯 兩個前菜 主食 還有飯或者烏冬 至於便當的分量方面 如果選擇飯的話可能比較適合細食的男生或普通女生 如果轉為湯烏冬不但份量十足 還有蟹棒作配料❤️❤️❤️)亦可以帶寵物一起用膳 方便我這種帶寵一族希望新店長們可以繼續努力等我可以有啖好食…🤣
自從日本夫婦結業後 我很久沒有光顧這家店

神秘的大阪燒
2021-12-27
炸軟殼蟹便當
2021-12-23 803 浏览
一個人食,叫左個咖哩豬排飯🍱🍱🍛🍛,配埋隻糖心蛋🥚🥚🥚+牛油果沙律🥑🥑🥗🥗,仲包埋個麵豉湯,份量好足夠,食得出係好有誠意既,尤其係個咖哩。價錢亦吾算貴,因為like左佢地社交平台 ,仲左送一份隨機小食😋😋😋。環境方面都吾錯,偷望左入廚房幾眼,乾淨企理值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻 。整體感覺良好,老闆娘講野好趣同埋好nice,絕對會有下次👍🏻👍🏻👍🏻
2021-06-22 1563 浏览
呢間小店第一次嚟到佢個位置其實都幾隱蔽喺商場入邊嘅轉彎再轉彎再轉彎…見到嗰個餐牌價錢都唔貴叫咗個咖喱炸大蝦飯另外見到佢有個炸燒賣(蝦肉的)好似幾特別就叫左黎試吓佢$58嘅餐,包左麵豉湯同埋紙包/罐裝汽水咖喱正正常常係日式咖喱個炸蝦幾好食,大條得來炸得好鬆脆唔係普通你去凍肉舖買嗰啲嗰啲吉列炸蝦另外個帶有蝦肉嘅炸燒賣都幾好食呢間餐廳絕對有下次😋不過我唔係好明….點解今晚淨係得我一個人好似包左場咁😅
呢間小店第一次嚟到
佢個位置其實都幾隱蔽
喺商場入邊嘅轉彎再轉彎再轉彎…
見到嗰個餐牌價錢都唔貴
叫咗個咖喱炸大蝦飯
另外見到佢有個炸燒賣(蝦肉的)
好似幾特別就叫左黎試吓
佢$58嘅餐,包左麵豉湯同埋紙包/罐裝汽水
咖喱正正常常係日式咖喱
個炸蝦幾好食,大條得來炸得好鬆脆
唔係普通你去凍肉舖買嗰啲嗰啲吉列炸蝦
另外個帶有蝦肉嘅炸燒賣都幾好食
呢間餐廳絕對有下次😋
不過我唔係好明….點解今晚淨係得我一個人
好似包左場咁😅
2021-04-10 1880 浏览
好耐之前食過呢間小店,當時是因為店主是日本人,佢哋一對日本夫婦來香港,在荃灣中心的一家小店開業。因此好多人都慕名而來,當時見到老闆,老闆娘都好好人,好有心機製作食物,好有心。而且,我哋食過幾次,吉列咖哩豬扒飯,都好好食!個魚飯,牛肉漢堡飯都好好食😋。今日,突然間同朋友記起這小店。一心諗住,隔左咁耐,都想支持下。於是,今日點了平日愛食的「咖哩吉列豬扒飯」,朋友點了「什錦天婦羅烏冬」。佢既烏冬先上台。講真,賣相真係不靚。見到個炸蝦,有點奇怪。因為蝦的表面是「一粒粒」。朋友話食落味道不太好。而且佢話一粒粒個d, 口感似米通。目的是想令隻蝦睇落大隻啲。但蝦實際size 其實好細,重點蝦,不太好味。另外素菜的炸漿都不太靚。總之,一見到所有炸物,卻沒有令人想食的意欲,有點油的感覺。。。頓時覺得好失望。接著,便到我的咖哩飯,個咖哩味道是不錯,都好食😋。主要是素菜整的咖哩,不是辣,日式咖哩,甜甜的都好食。但,好可惜,當第一口咬落個豬扒時,真係沒咩肉味,沒豬扒肉香味。這一刻,我同朋友講,可能轉左廚師吧。因為平時見到老闆娘做收銀員和服務員,可以今日見不到。後來,得知,原來日本老闆和老闆娘都已返回日本,沒有

因為平時見到老闆娘做收銀員服務員,可以今日見不到。

後來,得知,原來日本老闆和老闆娘都已返回日本,沒有再在香港了。難怪,一食便覺得同以前截然不同。

自己的味蕾是最好的引證,一食便真係食到廚師的分別。即使同一餐牌。同一餐單。有啲野,不同便是不同。

講真,新店的廚師都是有心去經營,可是,我自己都是比較喜歡以前的「日本洋食屋」的味道啦!⭐️
2021-03-30 1003 浏览
之前睇報道介紹係一對日本夫妻開既見到d野食賣相都幾點點知發現原來正正係我屋企樓下 正呀我屋企樓下都冇乜依d禾風食堂咁既日本野就去試下先因為想食下素所以叫個天婦羅湯烏冬食 (平時我係唔食天婦羅!)因為覺得好炸好熱氣又油但依個炸得啱啱好 簡直係另眼相看小小脆 又唔油 個醬汁仲酸酸甜甜好開胃個青豆好似食緊蝦條咁 好特別不過有樣嘢都做得唔係咁好 我覺得要改善下就係烏冬嘅湯底係冇味既完全係 唔係清湯 係清水呀唔知係咪唔想搶左個天婦羅個味但我覺得可以係 醬油味湯底會好d或者真係清湯都好希望可以改善
之前睇報道介紹係一對日本夫妻開既
見到d野食賣相都幾點

點知發現原來正正係我屋企樓下
正呀我屋企樓下都冇乜依d禾風食堂咁既日本野

就去試下先
因為想食下素

所以叫個天婦羅湯烏冬食 (平時我係唔食天婦羅!)
因為覺得好炸好熱氣又油

但我覺得可以係 醬油味湯底會好d
或者真係清湯都好

希望可以改善
2020-12-17 1334 浏览
之前有見過其他人介紹呢間小店就嚟左試下。鋪頭係一對日本夫婦開既,位唔多,外賣買番屋企食可能會比較理想。自家製漢堡係呢度既必食之選,另外我地仲叫左糖醋青椒炸雞飯。個飯嚟到老實講佢用外賣兜裝唔太好睇,不過佢啲野食好高質,真係冇嚟錯。漢堡飯配咖喱汁好夾,咖喱汁唔算突出,但係漢堡扒真係好香口,每啖食落去啲肉香肉汁出曬嚟,另外加配左條雞肉腸都好野味,平時唔食好多既朋友今次好快就清曬個飯。糖醋汁配炸雞又係另一個絕配,酸酸甜甜可以令炸雞冇咁膩。值得一提既係佢啲炸雞唔會好多肥肉油淋淋,但係佢啲肉又唔會好鞋好硬,雞肉份量又唔少,食完好滿足。呢間小店味道方面水準好唔錯,有機會想再食多次佢個漢堡

呢間小店味道方面水準好唔錯,有機會想再食多次佢個漢堡
2020-06-21 1898 浏览
🧗🏻長🏊🏻‍♀️遠黎試下地點真係有啲遠,可能我地唔熟路😂環境都唔錯,街坊生意可能地方細小小(?)我地坐出面都冇咩人行幾舒服🍽老闆娘(?)服務好好😆😆嗌左個pizza🍕同漢堡扒飯🍛送汽水🥤咁既價錢黎講味道算唔錯😋😋
🧗🏻長🏊🏻‍♀️遠黎試下
地點真係有啲遠,可能我地唔熟路😂
環境都唔錯,街坊生意可能地方細小小(?)
我地坐出面都冇咩人行幾舒服🍽
老闆娘(?)服務好好😆😆
嗌左個pizza🍕同漢堡扒飯🍛送汽水🥤
咁既價錢黎講味道算唔錯😋😋
2020-05-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
2020-06-13 1156 浏览
朋友話想食呢一間好耐,所以就專程入去荃灣食餐廳位置有啲難搵到,特別係個商場,都搵咗我哋一陣咖喱豬扒飯同埋松魚飯之間掙扎咗一陣,最後決定呢個出邊好少有得食嘅松魚飯松魚超鬆脆,而且冇骨咖哩亦好香,配飯一流,重有塊海苔一齊食,勁滿足!可惜位置對我黎講有啲遠,如果唔係我可以日日食!
朋友話想食呢一間好耐,所以就專程入去荃灣食

餐廳位置有啲難搵到,特別係個商場,都搵咗我哋一陣
咖哩松魚海苔飯

松魚超鬆脆,而且冇骨

咖哩亦好香,配飯一流,重有塊海苔一齊食,勁滿足!
可惜位置對我黎講有啲遠,如果唔係我可以日日食!
咖哩松魚海苔飯
  • 咖喱海苔松魚飯
2020-05-27 1030 浏览
讚1. 野食的確幾有日本風味,漢堡扒超足料,難得地入面仲有肉汁,生熟度剛好,咖哩汁亦好味道,粉甜惹味,唔錯彈1. 環境的確係有啲逼,特別係隔離檯位哥仔無載口罩咁行入鋪,呢度又無度身體溫度,係有啲淆2. 配菜唔好係西蘭法可以嗎,話晒都七八十銀,比舊甘筍都好丫

北海道布丁芝士蛋糕🍰 (HKD18)★★★★★最上層的焦糖布丁和濃郁卻不膩的芝士結合,彷彿在吃雪糕一般。蛋糕質感比雪糕紮實,慢慢在口中融化,一口接一口忍不住點了2塊呢⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄ 這款蛋糕可以在荃灣隱世日式小店找到,由日本夫婦經營,還可以吃到日本家庭式的主食。——————————————————————🌟性價比:5/5🏡環境:3/5📍日本洋食屋 翔 (荃灣)地址:荃灣荃景圍102號荃灣中心一期商場高層地下S39號舖🕐營業時間:星期二至日11:30-15:0018:00-22:00——————————————————————
北海道布丁芝士蛋糕
北海道布丁芝士蛋糕🍰 (HKD18)★★★★★
——————————————————————
🌟性價比:5/5
🏡環境:3/5
📍日本洋食屋 翔 (荃灣)
地址:荃灣荃景圍102號荃灣中心一期商場高層地下S39號舖
🕐營業時間:星期二至日
11:30-15:00
18:00-22:00
——————————————————————
北海道布丁芝士蛋糕
2020-01-06 1504 浏览
終於都黎到食喇🤤🤤🤤隱世日式料理🇯🇵🇯🇵🇯🇵由日籍夫婦苦心經營🙇🏻‍♂️師承奈良大廚日菜👨🏼‍🍳嚟到已經爆晒😧無位🤦🏻‍♀️仲有好多人排隊添😫好彩排隊果D人係外賣嘅🤣🤣🤣🎌眼見夫妻檔做到踢晒腳😮就自覺攞左放喺牆邊嘅枱同櫈開個位啦😝順道點咗幾樣嘢🔸日式風味燒雞披薩🔸和風滑蛋豬扒飯🔸味噌雜菜豬肉湯🔸芝士蛋糕坐咗陣就已經上餐湯我多口問老板娘係咩湯啦❓佢話係味噌雜菜豬肉湯😮聽個名真係未試過喎😳飲咗啖🥄感覺又唔似平時果D味噌海帶湯喎👍🏻唔多覺好重味精👍🏻話咁快飲完湯😝個Pizza同碗飯已經黎到🤤急不及待撕開一塊Pizza試下先😋😱😱😱未食過咁正嘅日式Pizza😮估唔到一塊好薄嘅Pizza皮加上面頭舖滿芝士🧀照燒醬雞肉🍗同磨菇🍄非常野味可口🤤好味到停唔到口👅👅👅再試埋個滑蛋豬扒飯🍱幾鍾意佢嚿吉列豬扒🥢個皮炸得夠薄身啱我😋咬落去D肉質好淋身😋潷埋飯上面黏左嘅滑蛋一齊食味道真係與別不同喎😮估計佢採用日本雞蛋制作🍳食過咁多次滑蛋最好食都係今次🤔飲品本來想試佢嘅柚子蜜或綠茶🥺可惜得熱飲😔夏天先有凍嘅😞咁就揀咗果汁😅最後加$15甜品😋原本想嗌大熱嘅北海道布甸芝士蛋糕🍰可惜一早賣晒😔為有要個普通芝士蛋糕😅今餐整體
終於都黎到食喇🤤🤤🤤
今餐整體十分滿意👍🏻👍🏻👍🏻
下次一定要試埋煎花魚🐟
同咖哩飯🤤🤤🤤
2019-12-14 867 浏览
今次係第二次去幫襯,一樣咁有水準👍🏻數量限定嘅咖哩吉列池魚飯,好味,池魚都好大塊咖哩豬扒飯嘅豬扒好新鮮,一啲都唔會鞋漢堡扒非常好食,好厚身但一啲都唔會硬,好軟熟,自家製肉醬都好好味因為無晒腸所以個定食轉咗拼炸蝦北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔會溜另外,所有餐都跟湯或者沙津,因為無晒沙津所以全部跟味噌湯,味噌湯都好足料樣樣嘢都好好味,食得出係用心制作,好鐘意食呢啲日式家庭料理雖然地點唔算就腳,不過都值得過黎食👍🏻
今次係第二次去幫襯,一樣咁有水準👍🏻

咖啡吉列池魚飯

數量限定嘅咖哩吉列池魚飯,好味,池魚都好大塊

和風咖啡豬扒飯

咖哩豬扒飯嘅豬扒好新鮮,一啲都唔會鞋

自家製肉醬漢堡扒拼吉列蝦定食

因為無晒腸所以個定食轉咗拼炸蝦

北海道布甸芝士蛋糕

北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔會溜

樣樣嘢都好好味,食得出係用心制作,好鐘意食呢啲日式家庭料理
雖然地點唔算就腳,不過都值得過黎食👍🏻
2019-12-14
咖啡吉列池魚飯