2020-01-06 592 浏览
终於都黎到食喇🤤🤤🤤隐世日式料理🇯🇵🇯🇵🇯🇵由日籍夫妇苦心经营🙇🏻‍♂️师承奈良大厨日菜👨🏼‍🍳嚟到已经爆晒😧无位🤦🏻‍♀️仲有好多人排队添😫好彩排队果D人系外卖嘅🤣🤣🤣🎌眼见夫妻档做到踢晒脚😮就自觉攞左放喺墙边嘅枱同櫈开个位啦😝顺道点咗几样嘢🔸日式风味烧鸡披萨🔸和风滑蛋猪扒饭🔸味噌杂菜猪肉汤🔸芝士蛋糕坐咗阵就已经上餐汤我多口问老板娘系咩汤啦❓佢话系味噌杂菜猪肉汤😮听个名真系未试过喎😳饮咗啖🥄感觉又唔似平时果D味噌海带汤喎👍🏻唔多觉好重味精👍🏻话咁快饮完汤😝个Pizza同碗饭已经黎到🤤急不及待撕开一块Pizza试下先😋😱😱😱未食过咁正嘅日式Pizza😮估唔到一块好薄嘅Pizza皮加上面头舖满芝士🧀照烧酱鸡肉🍗同磨菇🍄非常野味可口🤤好味到停唔到口👅👅👅再试埋个滑蛋猪扒饭🍱几锺意佢嚿吉列猪扒🥢个皮炸得够薄身啱我😋咬落去D肉质好淋身😋滗埋饭上面黏左嘅滑蛋一齐食味道真系与别不同喎😮估计佢采用日本鸡蛋制作🍳食过咁多次滑蛋最好食都系今次🤔饮品本来想试佢嘅柚子蜜或绿茶🥺可惜得热饮😔夏天先有冻嘅😞咁就拣咗果汁😅最後加$15甜品😋原本想嗌大热嘅北海道布甸芝士蛋糕🍰可惜一早卖晒😔为有要个普通芝士蛋糕😅今餐整体
终於都黎到食喇🤤🤤🤤
今餐整体十分满意👍🏻👍🏻👍🏻
下次一定要试埋煎花鱼🐟
同咖哩饭🤤🤤🤤
2019-12-14 388 浏览
今次系第二次去帮衬,一样咁有水准👍🏻数量限定嘅咖哩吉列池鱼饭,好味,池鱼都好大块咖哩猪扒饭嘅猪扒好新鲜,一啲都唔会鞋汉堡扒非常好食,好厚身但一啲都唔会硬,好软熟,自家制肉酱都好好味因为无晒肠所以个定食转咗拼炸虾北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔会溜另外,所有餐都跟汤或者沙津,因为无晒沙津所以全部跟味噌汤,味噌汤都好足料样样嘢都好好味,食得出系用心制作,好钟意食呢啲日式家庭料理虽然地点唔算就脚,不过都值得过黎食👍🏻
今次系第二次去帮衬,一样咁有水准👍🏻

咖啡吉列池鱼饭

数量限定嘅咖哩吉列池鱼饭,好味,池鱼都好大块

和风咖啡猪扒饭

咖哩猪扒饭嘅猪扒好新鲜,一啲都唔会鞋

自家制肉酱汉堡扒拼吉列虾定食

因为无晒肠所以个定食转咗拼炸虾

北海道布甸芝士蛋糕

北海道布甸芝士蛋糕都好好味好抵食,一啲都唔会溜

样样嘢都好好味,食得出系用心制作,好钟意食呢啲日式家庭料理
虽然地点唔算就脚,不过都值得过黎食👍🏻
2019-12-14
咖啡吉列池鱼饭
和风咖啡猪扒饭
自家制肉酱汉堡扒拼吉列虾定食
北海道布甸芝士蛋糕
2019-12-08 269 浏览
服务:好.自家歺厅,一家三口,值得支持.小学既小朋友识自动让座.好乖!环境:地方超细,2/3张枱食物:肉酱汉堡+有骨肠好普通,但肉酱味有D自家改良版.⬆️蛋牛饭吾太喜欢.好淡味⬆️歺包:汤+salad+ soft drink
服务:好.自家歺厅,一家三口,值得支持.
小学既小朋友识自动让座.好乖!

环境:地方超细,2/3张枱

食物:

肉酱汉堡+有骨肠
好普通,但肉酱味有D自家改良版.

⬆️蛋牛饭
吾太喜欢.
好淡味

⬆️歺包:汤+salad+ soft drink

2019-10-13 717 浏览
留意到有杂志介绍呢间隐世餐厅,由一对日本夫妇经营,自己都住呢个屋苑,咁近无理由唔试下。今日终於一家人去食lunch,铺头唔算大。睇menu都系set,汤/沙律+主菜,有需要就加钱加配甜品或小食。叫左「自制肉酱滑蛋饭加有骨肠」&「自制咖喱汉堡扒饭」+洋葱汤望住老板先生认真准备料理既样加分。有骨肠第一次食,有趣!肉酱好味唔太咸!咖喱唔辣,小朋友都啱食!汤亦好浓足料!份量都正常,不过如果多d配菜仲好!大仔都食好多!有机会再食👍🏼

望住老板先生认真准备料理既样加分。

有骨肠第一次食,有趣!肉酱好味唔太咸!
咖喱唔辣,小朋友都啱食!
汤亦好浓足料!

份量都正常,不过如果多d配菜仲好!

大仔都食好多!有机会再食👍🏼
2019-10-13
  • 自制汉堡扒
2019-09-13 889 浏览
今天有事要到荃景中心一带处理,完事後已是中午12:30 ,一个人想静静地步行一下,於是朝着荃湾中心方向探擦吓有乜好野食⋯⋯行吓行吓,记忆中朋友曾经介绍荃湾中心有间日式小店,家庭式作业,於是打开OpenRice 找寻一下,真的被发现,有咗目标,揾食冇难度。店舖细细,店内只有四张四人坐位,由於当时已坐满八成食客,故没有拍摄店内环境,笔者一支公,揾位冇难度,老板娘很快便安排入内位置。门外的外卖餐牌简单清晰,而且还有一盆花作点缀,别具雅致。午市套餐由$68-98 不等,前菜可选沙律或面豉汤,饮品包括冷热绿茶(茶包) 或加钱作罐装/支装饮品。更可以推加小食或甜品,甜品加$15 可选北海道布甸蛋糕或纽约芝士蛋糕,但值得注意是,餐牌上注明: 甜品由於是成本价,如在饭後才order 的话,需加$20,明白的,在人手短缺的情况下,一次过落单会较为方便。看餐牌中,有多个定食是有酱汁的,笔者留意到,由於食店邻近多间学校,相信贴近学生口味,所以酱汁特别多,故此如想小汁,落单时请预先告知。例如: 味醂酱油靖鱼定食 和 照烧三文鱼扒定食,都是有酱汁淋上面的,笔者眼见邻坐的食客点以上两个主菜,无论三文鱼扒和靖鱼,真

门外的外卖餐牌简单清晰,而且还有一盆花作点缀,别具雅致。

更可以推加小食或甜品

例如: 味醂酱油靖鱼定食 和 照烧三文鱼扒定食,都是有酱汁淋上面的,笔者眼见邻坐的食客点以上两个主菜,无论三文鱼扒和靖鱼,真的很多酱汁淋上主菜中,但看见学生们吃得津津有味。

开放式厨房,一眼睇晒,看着两位㕑子做菜,感觉乾净企理。

面豉汤~

面豉汤

绿茶~
食店选用香港品牌绿茶包,支持本土。

这里的面豉汤有别於一般,加入了甘笋、肉丝碎、洋葱等,比平常的日式面豉汤,质感来得丰富,感觉尤如妈妈煮饭时,将其余有用的材料加插别浪费。

原条烧花鱼定食~
第一次到来,选原条烧花鱼套餐,在街坊区域内有如此质素,实熟意外,难怪星期六繁忙时段中午一点後,食客坐满後,要在店外加多两张摺台,仍有食客在门前等位。
以荃湾中心商场的食店来说,这食店算是旺场之选。

原条烧花鱼定食

花鱼烧得够乾身,带点点盐花味道,将花鱼点在附上的酸汁,笔者大爱。

米虽不是高质素,但作为小店控制成本角度看,饭也见得软熟。

整体来说:

家庭式小店,以$75一个定食,没有加一,有如此质素,值得支持。

2019-09-07
面豉汤
原条烧花鱼定食
2019-08-11 748 浏览
听闻呢间系日本人打理,所以老远黎试食。例汤有惊喜,面豉汤入面,竟然唔hea做。因为入面有洋葱,红萝卜,肉碎。另外,蜂蜜红枣茶都好足料,好好饮。好期待既自家制肉酱汉堡扒配有骨肠,卖场好靓。色泽睇落好新鲜。汉堡扒好软熟,好厚,好正,好新鲜肉汁流出,并唔系胶水汉堡朋友叫咗咖哩猪扒饭,咖哩味好日式,唔辣,好似去咗日本咁。猪扒肉质好软,好有肉汁,唔鞋,好正值得赞系两公婆分工合作,用心制作,小本经营,好多附近街坊都黎捧场。整体黎讲非常好食有机会再来帮衬。
听闻呢间系日本人打理,所以老远黎试食。
例汤有惊喜,面豉汤入面,竟然唔hea做。
例汤

因为入面有洋葱,红萝卜,肉碎。
例汤

另外,蜂蜜红枣茶都好足料,好好饮

蜂蜜红枣茶

好期待既自家制肉酱汉堡扒配有骨肠,卖场好靓

肉酱汉堡扒配有骨肠

色泽睇落好新鲜。
肉酱汉堡扒配有骨肠

汉堡扒好软熟,好厚,好正,好新鲜肉汁流出,并唔系胶水汉堡

朋友叫咗咖哩猪扒饭,咖哩味好日式,唔辣,
好似去咗日本咁。
和风咖哩猪扒饭

猪扒肉质好软,好有肉汁,唔鞋,好正

整体黎讲非常好食
有机会再来帮衬
2019-08-10
和风咖哩猪扒饭
2019-06-25 848 浏览
其实和式洋食中,我最想吃的是滑蛋鸡肉饭。可惜研究了餐牌很久也没瞧见,只找到滑蛋吉列猪扒饭,而价钱竟然与照烧三文鱼扒饭一样,我便选了後者。主菜全都包一份沙津或汤,及一份餐饮。为免喝一肚子水想选沙津,却已售罄,无可奈何只能要汤。面豉汤以杯子盛载,方便饮用。可惜汤很咸,根本无法一口接一口地喝。汤料倒是有意外惊喜,除了有煮透了的洋葱和红萝卜,还有很多肉乾。我把面豉汤浇到饭上吃。不过这样拌饭也消耗不了多少汤,因为面豉汤实在太咸了。为了不浪费,最後大部分汤是硬喝下去了。三文鱼扒名副其实是「扒」的份量,也是个意外惊喜。虽然肉厚,但肉质不会乾不会粗糙,算是烹调得不错了。可惜照烧汁对我来说太甜了。我欣赏这家小店用料不吝啬,不过调味实在不合胃口。

照烧三文鱼扒饭

我欣赏这家小店用料不吝啬,不过调味实在不合胃口。
2019-06-22 614 浏览
荃湾中心呢头不嬲无乜好野食,难得有间日式高质小店铺仔细细间,都几迫下,但每一日午饭时间都座无虚席最推介系咖哩饭,咖哩香浓,唔似一般餐厅嗰啲,猪扒同汉堡扒都好高质,同咖哩好夹!
荃湾中心呢头不嬲无乜好野食,难得有间日式高质小店
铺仔细细间,都几迫下,但每一日午饭时间都座无虚席

咖喱吉烈猪扒饭

咖喱汉堡饭

咖喱吉烈猪扒饭
咖喱汉堡饭
2019-06-16 425 浏览
今次已经系第二次食,就系要试上次未有机会试嘅和风滑蛋猪扒饭。星期日两三点去系唔乜人,服务的确几好,而上次夜晚去就排左一阵队。今次是自己一人突然兴起想吃,所以唔可以嗌太多。连令人念念不忘嘅芝士蛋糕都唔可以嗌,实在有d可惜⋯⋯

和风滑蛋猪扒饭
2019-06-16
和风滑蛋猪扒饭
2019-06-14 391 浏览
偶然发现屋企附近有此店,由日本人夫妇主理,水准应有保证。捧餐招呼由老板娘负责,可能有点慢,成日返开日本乡下既我当然知道日本人速度,可以理解。最紧要系好味丫吗,果然冇令我失望!两个人食,嗌左一客咖哩猪扒饭、一客咖哩牛肉乌冬。试晒沙律同面豉汤,沙律够fresh不在话下;面豉汤唔系浓果只,但都够味,又加左洋葱,几特别!咖哩配吉列猪是常识吧?外皮酥脆,肉质亦鲜嫩;咖哩牛肉乌冬都系上品,靓牛同甜洋葱炒过,配稻廷乌冬,一流!另外加左两款cheesecake, 布丁果款好香;NY够晒浓郁。$15/件,细细件都好滋味。整体性价比都算高,每个餐都包沙律/汤,仲有汽水送。回头率非常高既小店,值得支持!
偶然发现屋企附近有此店,由日本人夫妇主理,水准应有保证。

整体性价比都算高,每个餐都包沙律/汤,仲有汽水送。

回头率非常高既小店,值得支持!
面豉汤/沙律
北海道布丁芝士蛋糕/纽约芝士蛋糕
  • 咖哩吉列猪扒饭
  • 北海道布丁芝士蛋糕
2019-05-23 317 浏览
这一间小店的位置虽然比较偏远,但是食物有着日本人的地道的风味。首先我地点了咖哩吉列猪扒同鱼。吉列猪扒炸得很香,日式咖哩味道不辣但有着香甜的口味。味噌汤材料十足,十分好饮没有味精。鱼方面亦十分大条,酱汁亦开胃,但是味道比较一般和口感比较乾。热茶就是用普通的车仔茶包略嫌普通左d,如用日式茶包会更加好以价钱来说整体一般,食物质素中上,但环境比较迫,整体而言算是合格偏上分数可以一食的地道日式小店。评分:食物:7/10态度:5/10环境:6.5/10性价比:6.5/10总分:25/40  C+(合格)

评分:
食物:7/10
态度:5/10
环境:6.5/10
性价比:6.5/10
总分:25/40  C+(合格)
2019-05-10
忘了在哪里看到报导荃湾有一间日式小店由一对日本夫妻经营既有日收工决定去试吓.店舖既位置比较隔涉系位於一个比较少人既商场(可能太远)但系去到发现唯一呢间小店有人在等候~好不容易等左15分钟终於有位几惊过左点餐时间好彩都仲有.自家制汉堡扒拼香肠定食汉堡扒外型好厚身咬落去好松软而且有肉味卖相虽然无话好特别但系味道好有家庭式既感觉佢香肠亦都好好味咬落去好多汁.定食送既味噌汤亦都好足料有红萝卜洋葱等材料令到个汤加埋蔬菜既甜味好好饮(而家已经少左好多地方既味噌汤会肯落咁足料).仲未完大家可以加配芝士蛋糕!细细件但系每淡都好札实好滑既芝士蛋糕作为一餐既结尾真系唔错!
忘了在哪里看到报导荃湾有一间日式小店
由一对日本夫妻经营既
有日收工决定去试吓
店舖既位置比较隔涉

系位於一个比较少人既商场(可能太远)
但系去到发现唯一呢间小店有人在等候~

好不容易等左15分钟终於有位

定食送既味噌汤亦都好足料

有红萝卜洋葱等材料
令到个汤加埋蔬菜既甜味
好好饮

(而家已经少左好多地方既味噌汤会肯落咁足料)
仲未完

大家可以加配芝士蛋糕!

细细件但系每淡都好札实
好滑既芝士蛋糕作为一餐既结尾真系唔错!
2019-04-07 393 浏览
没想到竟然在这里会食到高水准的日本餐。今天同朋友第一次到这里食lunch !我们都排了一阵先有位。等位其间,见到有人点滑旦牛肉饭,吉列猪排咖哩饭,汉堡扒饭,鱼饭。样样都好像好好食咁。最後都选择了好多人推荐的汉堡排饭同咖哩猪排饭。先试了肉酱同汉堡排。讲真,可能过高期望,因此,没有想像中咁好。但都好食。可是,个肉酱汁,略微咸左少少。但个汉堡排真的好软,好好味道!赞👍🏻!而配送的香肠便一般。之後到咖哩猪排饭啦!见到厨师切件猪排时,发出脆脆的外皮声音。因此,我便抱更高期望。食了第一口,觉得个咖哩香甜,而且有好多疏菜於咖哩汁当中,睇到好用心的态度去制作。咖哩可口,之後再一口咬块厚猪排。外皮的确酥脆,但,当真正咬到猪肉时,便发现猪肉有点儿过熟,肉汁没咩,肉味其实没咩味,好像没咩腌过咁。只是得外皮脆口感觉而已。说真的,我有点儿失望,但胜在咖哩汁出色,所以我都有将所有食物食晒!虽然今次经验不是十分之满足,可是,我仍会再来帮亲!我想下次试佢地的pizza , 仲有其他鱼饭。睇下会不会有惊喜喔!至於服务态度,老板都好nice! 感觉亲切!在这里经营一间小店,很不容易。因此,都支持小店。😋

呢度系小店经营,全店只有16个位,所以遇着weekend啊,晚饭午餐时间排队真系在所不免,但我上星期遇着一件好奇怪的事,我排第二,有一家四口在我前面,已入座啦,跟住又有一家三口排系我後面,理应排队的话,系我哋先,但唔知点解,阿老板娘竟然先比佢地入先,然後我听到话系有一枱家庭系里面食紧,帮佢留咗位,咁我哋就算数啦!你咁讲,我冇办法啦,因为我哋第一次食,唔知系咪真系有留位服务,但突然之间,阿老板娘又唔知点解系外面开咗张枱,佢哋嗰家又奇奇怪怪出晒去嗰张枱度,然後就叫我哋入座啦!咁然後嗰家人就发烂咋,话咁样叫咗佢哋出去,个感觉好差!又话我哋三个人(两个系小朋友),要我叫三毎个餐都算啦!不停强调个感觉好差就走咗去啦!其实想讲,人人排队之际,你唔驶排不特止,仲可以优先?咩道理?!但我又唔太明,点解阿老板娘初初又比佢入座,但之後又要佢离开番张枱呢?呢个情况真系有点耐人寻味!其实我真心建议店主,系门口大大只字写清楚:用餐请排队,不设留位服务,另小店经营,必须每人一个餐(包括小朋友)。讲完我上星期的所见所闻後,就讲番食物啦,真心觉得佢d嘢好食,面屎汤好足料啊,好好饮,招牌和风自家制咖哩汉堡扒饭,真系超正

讲完我上星期的所见所闻後,就讲番食物啦,真心觉得佢d嘢好食,面屎汤好足料啊,好好饮,招牌和风自家制咖哩汉堡扒饭,真系超正!吉猪炸得好松脆!另外+15蚊可以有嚿芝士蛋糕做饭後甜品也不错啊!下次会再帮衬!
和风自家制咖哩汉堡扒饭
足料面豉汤及沙律
咖哩吉烈猪扒汤乌冬
北海道牛奶芝士蛋糕
题外话/补充资料: 小店经营,座位有限,多人时,预咗要排半小时以上!
2019-03-24
和风自家制咖哩汉堡扒饭
足料面豉汤及沙律
咖哩吉烈猪扒汤乌冬
北海道牛奶芝士蛋糕
  • 汉堡扒、吉猪,咖哩,芝士蛋糕
2019-03-16 330 浏览
呢间店真系十分之隐匿就算我中学读附近都揾左好耐先发现佢🏰留意返1500-1800系落场时间我第一次去个阵都摸门钉🤥🍛自家制肉酱汉堡扒拼日本香草肠定食🍛$88 包汤/沙律、汽水沙律菜够新鲜&爽本身配芝麻酱,改要柚子酱油开胃啲👍🏼肉酱真系好好食,但我觉得偏咸,配埋白饭食都仲系咸左少少汉堡扒大大份唔会dry😍入口食到甜味,配肉酱送饭好正尤其是望到厨师将自己块汉堡扒由焗炉拎出黎个下,真系好正🤤如果个餐可以加多d蔬菜就好噜🥕🥒🥔
呢间店真系十分之隐匿
就算我中学读附近都揾左好耐先发现佢🏰
留意返1500-1800系落场时间
我第一次去个阵都摸门钉🤥

🍛自家制肉酱汉堡扒拼日本香草肠定食🍛
$88 包汤/沙律、汽水

沙律菜够新鲜&爽
本身配芝麻酱,改要柚子酱油开胃啲👍🏼
肉酱真系好好食,
但我觉得偏咸,配埋白饭食都仲系咸左少少
汉堡扒大大份唔会dry😍
入口食到甜味,配肉酱送饭好正
尤其是望到厨师将自己块汉堡扒由焗炉拎出黎个下,真系好正🤤
如果个餐可以加多d蔬菜就好噜🥕🥒🥔

2019-03-15