日本料理「和亭」

日本料理「和亭」 (已結業)

WATEI Japanese Restaurant
日本料理「和亭」 (已結業)
Yin Shan
超難吃的一餐
Yin Shan
2015-08-17
关注
這是我第二次寫食評, 實在都差唔寫唔得:(:(:(:(:(:(:(:(我們是住黃大仙區,星期六食晏黃大仙中心不嬲都周圍都排長龍等食,但竟然這裏不用等,這裏都大多數都要等位,但今次竟然不用等! 是有原因的…是因為食物質量…味道很差…難食到唔想再來……:(:(:(我們叫左滑蛋炸豬排定食和牛肉飯,個滑蛋炸豬排來到個樣超唔掂:(:(:(,整碟野好似剛剛係蒸爐挪出來這樣,好似蒸煮左一段時間甘嘅樣,滑蛋濕濕泣泣出晒水,炸豬排都是這樣,又濕又淋超難吃,之前食過不是這樣…現在味道很差劣了……!!!:(:(:(:(:(:(另外個牛肉飯,d牛肉又乾又鞋又無肉味,是白淖無調味:(:(:(:(之前不是這樣都好食過吉野+,我老公每次來都食這裏的牛肉飯,但今次令我們非常失望, 真無下次了! 我們星期六食晏又少左個選擇了!!!:(:(:(:(:(:(:(:(查看更多
1加1等於1
抵食下午茶餐
1加1等於1
2015-08-11
关注
得閒無野做落街食個下午茶, 和亭都系吾錯的選擇, 佢無專登再set一D下午茶餐, 直接將午餐當下午茶, 價錢七折, 但份量無少到, 四五十蚊一個餐, 折左之後系三十幾, 系佢六點前去食, 直接當晚餐, 哈哈:)石鍋牛肉飯熱辣辣, 賣相都幾靚架, D牛肉搞兩搞就熟啦, 味道都OK, 但系肥牛, 真系肥左少少, 仲有個湯, 和沙律, 沙律真系有D...., 哈仲有汽水任飲查看更多
cocobb
經理態度奇差😡
cocobb
2015-07-08
关注
今日唔想番新蒲崗食,就是但響黃大仙搵野食,本身唔係想食呢間係想食另一間意粉,但實在太多人,呢間比較少人排(後尾知點解勒)就揀左呢間,睇海報原來係和民集團,咁應該都係普普通通😂等左20分鐘,一齊等緊既有3堆人,一堆3個人,另外係6個同4個,望入去勁多位,我以為佢要留位比6個人果堆,後尾6個人既都入左去但果幾台2人台冇入過客😡我行埋去門口收銀位果個4眼經理問果邊咁多位點解我地仲未入得?(留意番,我係好有禮貌笑住問)點知果位經理好衰又好負氣咁話:我而家唔得閒唔夠人做野,你等多陣等我做埋野先得唔得?😱你唔夠人做野關我事呀?我黎消費都唔岩?我唔知叫我自己行埋位會幾阻到佢時間囉其實,何況我等左20分鐘先問一次唔算過入嘛?😤果下真係想鬧佢一穫,我好聲好氣而家咩態度?不過唔想比人影上fb批鬥所以算😤講番食野方面,餐牌都同和民style差唔多,冇乜胃口叫樣最少既黎食,驚喜係lunch任飲飲品。東京牛肉飯- 包麵豉湯同沙律,呢份係S先生食既,佢話好食過吉野家(但我肯定吉野家態度好過呢道幾萬倍)牛肉烏冬-一樣包沙律同湯,牛肉好味,但烏冬完全冇味😡除此之外真係冇其他comment,因為仲衰過food court/自己煮其實價錢算平,又任飲飲品,但一間咁大既餐廳身為經理都可以咁對客人,不如唔好做啦咁負氣😒永不再去查看更多
Glavys li
石頭飯
Glavys li
2015-04-15
关注
因為真的太想吃韓國菜了,來到一間日本餐廳,都是叫了這個泡菜石頭飯$48價錢不算太貴,味道不錯,喜歡吃飯焦,而且又夠熱,辣醬如果多點便好,因為本人很愛吃辣,泡菜和各樣菜也好吃,不過這只是普通石頭飯,沒有肉的。另外又叫了雞軟骨,加上lemon, 味道清新不油,如果有醬可以點就更好,因為有點乾查看更多
kuyy
尚算抵食
kuyy
2014-08-13
关注
黃大仙呢間和亭, 其實都食過好幾次, 因為方便, 最鐘意都係食呢度嘅滑蛋豬柳飯, D豬柳好鬆軟, 層麵包糠炸得好脆, 完全唔油膩, 滑蛋亦好香, 所以每次到和亭都例牌食呢個飯, 因為覺得和亭選擇唔多, 亦諗唔到第二樣食物可以吸引到我.鮭魚壽司飯: 三文魚唔夠凍, 感覺唔夠新鮮, 得5塊三文魚, 好似小咗D, 個飯亦少咗D汁, 所以覺得好單調, 好似淨食白飯咁, 應該多番D三文魚及醬汁.查看更多
滑蛋豬柳飯 $38
hkming18
想考驗耐性,去黃大仙和亭啦,今天嘗試了等了七個字的火鍋,廚房人手嚴重不足
hkming18
2014-07-01
关注
今天七月一日放假去了家附近和亭食午餐。不用等位,直入有位坐。叫了韓國辛辣煱,48元,大烏冬,22元,但等等等……都未來,我已經好有耐性,到等到笫五個字先吹待應,因見她們二個待應都好忙,待應話同我跟,幾分鐘後有,到了點半都未有,大家可以看圖中我隻錶時間,上台後即時影下的。勞氣極了。:(講返味道先,湯底ok有辛辣味,但不夠,好多味精好囗渴,煱收四十八元咩都不包,但材料很少,每様料都限定比你甘,四片豚肉,二塊溥豆腐,五塊細泡菜,三塊椰菜等,少到數都數得出,豚肉仲要好溥好細片,又無質感,真不明成五十元個煱可以份量甘少,,仲少過吉野家,但人地包飲品,仲有肉一碟喎,又唔駛加一漆。仲有叫佢比蒜容,葱我,都要下單比廚房,又等了四個字,心諗駛唔駛呀?仲有最尾叫加湯,又call廚房,又等三個字,why呢D甘手板眼見功夫,待應在廚房甘忙時都唔分擔一下呢。二十二元加烏冬又係份量好少,烏冬ok,彈牙,不太林,連湯一齊食好好味,如份量比多D會更好。去了和亭自己在想,依家D食材係咪貴得甘犀利,定租金人工太貴,頂不住呀,駛唔駛去了甘孤寒核溥呀。如果我唔係火鍋癡,真係唔會黎呢間野食火鍋。我單據是12:54分入座的,食物要1:35分才上桌,吹漲了,耐性的考驗,去黃大仙和亭啦。查看更多
+ 1
Liz's taste
舊地重遊 ‧ 心靈滿足
Liz's taste
2014-01-05
关注
蝦天婦羅飯,和亭日本料理*******************奇怪人做奇怪事,筆者自認是當中佼佼者,12月23日,正當許多人在忙著排山倒海的聖誕聚會時,我卻選擇拜訪黃大仙寺,這裡是筆者小時候一家經常前往的地方,舊地重遊,邊回憶過去,邊察覺黃大仙有著不少轉變。在廟宇及各處逛得累了,便隨意在商場內找家食店歇歇腳,縱觀這區以提供大眾化食物為主,這正合我心意!在午飯時段過後,看到和亭日本料理店內顧客稀少,無他,就是假期開始不供應廉價下午茶之故。由於這兒供應的就是相宜的日式食物口味,基本上價格已很低,不再傷腦筋,還是趕快入座吧!我們就被安排坐在望得見黃大仙寺的卡位,感覺很舒適自在,遲來的午飯共點了自家製玉子燒、魷魚燒、石鍋蒜香海鮮飯和蝦天婦羅飯。1. 石鍋蒜香海鮮飯 HK$48以石頭鍋盛著的石鍋蒜香海鮮飯熱力迫人,聽到飯粒在石鍋內嗞嗞作響,與蒜香受熱爆發的香氣,使人食指大動。這客飯的份量不算多,但女生二人同分享應感到飽足,食材豐富包括蝦、帆立貝、蟹籽、蟹柳、粟米,將所有配料與米飯和蔥蒜拌勻,味道更加濃惹,海鮮是冰鮮貨色沒有鮮味可言,相信也不能要求太高吧!唯每口微辣飯粒也充滿豐盛材料,亦能吃到底部微脆飯焦,算是不錯。2. 蝦天婦羅飯 HK$48單看這道蝦天婦羅飯賣相倒十分奪目,除了主角蝦、還有南瓜、金菇、冬菇、茄子、紅綠甜椒和蓮藕片,新鮮炸起香脆熱辣,唯晾油方面做得不足,有些食材還沾上多餘油份,如茄子切得太薄,咬下有如只吃著炸粉的口感。雖然白飯上已加入醬油 ,可是沒有提供基本的蘿蔔蓉和天婦羅汁似乎有點失色。3. 自家製玉子燒 HK$28這客蛋卷色水泛白,外皮帶點乾縐,個人估計不是即叫即製,而是預先做好再翻熱吧! 賣相不算討好,幸好暖暖的蛋卷仍富有蛋香,口味帶甜也濕潤,質地軟綿,若可以減少煎蛋卷的油份,不致過份油膩便好了。4. 魷魚燒 HK$38原隻魷魚給予人們一種獨特的魔力,也就是筆者至愛,眼前成品似乎烘得過乾,戰戰兢兢地吃下,質地又不如想像般乾嚡,有魷魚應有的煙韌彈性與鮮香,點些在旁的日本沙律醬,滋味倍增。大家明白和亭就是平民版日本料理, 雖不屬優質食材,但我仍然十分享受用餐的樂趣,經常認為吃的不需最矜貴,有時那份親切與懷舊味道反而還可貴。*******************************口味各有不同,食文只作參考。查看更多
+ 1
stellaluk
勁肥又好玩壽喜燒
stellaluk
2013-12-31
关注
中午路經和亭,諗起他的姊妹店和民吃得多,未試過和亭,就二話不說走入店鋪點選了,牛油焗帶子、牛肉烏冬、關西壽喜燒。牛油焗帶子有八粒,香蒜和牛油帶起的香味,令小帶子不至太失色!牛肉烏冬的烏冬份量只有一飯碗,啱我!烏冬沒有酸味!啱我!關西壽喜燒,天呀!勁肥的肥牛!可惜忘記帶相機。煎好肥牛下湯煮迷你雞蛋和什菜;紹菜、薄薄紅蘿蔔片、金菇、鮮冬菇.....一窩「家肥屋潤」!關西壽喜燒好玩處是燒烤和打邊爐共治一爐,可惜勁肥的肥牛令人却步!查看更多
rawyking
不俗的輕便午餐
rawyking
2013-06-09
关注
在正式入讀社會大學之前,迷信如我走到黃大仙廟求簽,希望早點得知日後的工作情況,好讓自己多點心理準備。結果是:上簽:)因此,之後我踏著輕鬆愉快的腳步走到黃大仙中心跟朋友午膳。餓了半天,走到「和亭」。星期天,商場內滿是一家大細,人山人海,因此貌似暑期工的待應都顯得有點忙亂,當知客的有空也需要清潔桌面。入座,取票後知客便立刻帶領入座,不用等:)天氣太熱,胃口不太好,點了一個沙律清清胃口。和亭沙律-HKD$38醬料是醋,olive oil和芝麻醬,配合三文魚生和芝士粒,很有日式fusion的味道,非常開胃。可是蔬菜略遜一籌,不太新鮮。韓國泡茶豚肉飯-HKD$28在日式料理餐廳吃的卻是韓國食物,可謂「兵行險著」,可是結果卻是驚喜萬分!將所有材料伴了後,真是滋味十足,而左邊那個甜辣醬更是「神來之筆」,把整個飯都變得更惹味。最後一提,這裡的茶是不是一貫的綠茶,而是麥茶,挺好喝。查看更多
韓國泡茶豚肉飯
CoLoSi
唔新鮮
CoLoSi
2013-02-20
关注
食左鮭魚壽司連烏冬午餐,配熱奶茶。個熱奶茶味道ok, 但係超細杯,兩三啖飲完。烏冬只有少少䓤,咩都冇,算啦,味道唔算差。個壽司包括4件鮭魚壽司同2件鮭魚沙津軍艦。size適中,顏色比較深,一望都覺啲魚好唔新鮮。味道腥腥地,仲有啲我唔知係咪筋,咬唔爛。啲軍艦既紫菜軟哂,咬唔開。總之唔知啲食物擺左幾耐,超唔新鮮!😥仲要我都未食完就收野,個壽司一半響個口度仲問我食完未,收唔收得!點答呀?一個咁既lunch唔值75蚊!查看更多
pui0923
不過不失
pui0923
2013-01-08
关注
和亭。日本野。肯定唔會平。見月頭出左糧。Lumch time一於會一會佢。事關lunch時間。。一早叫友人去拎定位。好等我坐低有得食。朋友替我order了鯖魚定食。友人的是咖哩豬排飯。鯖魚定食。。lunch。。$38加一。。都有小小期望。。煎得唔夠乾身。。。又無比點魚既汁我。。不過味道我接受!事關我個人中意食魚。hehe友人個飯。。。豬排三小塊。。。幸好個咖哩汁味道好。。唔係見到會唔開心。。。另外order了個蛋卷!我地向待應order左一客$28 得四舊的蛋卷。。。叫完之後。。再望個餐牌時,發現午餐定食可以用$9order半客即兩舊蛋卷。。。同友人心諗 。。做左傻仔。。即刻搵個待應改單。佢好快應左好。。。之後又忙。。。好。。最後送上半客蛋卷。。。味道。。。都係ok既。。。鬼叫我中意食蛋結賬時。。。收我一百二十幾。。。就即刻同返收錢既講。。。改左要半份。。。又後等佢改單。。。最後一百元兩位。。。價錢可以接受。。。食物可以接受。。。但服務可以再加強。。。查看更多
師傅
平價選擇
師傅
2012-10-17
关注
D人成日話和民集團有幾唔好唔好, 其實人地收你咁既價錢, 比D咁既食物你, 仲有舒適既環境, 仲想點??呢間屋邨和亭絕對係一個平價之選, 約$50一個魚生飯/拉麵/石窩飯咁, 我死唔信同樣價錢你可以喺茶餐廳/快餐店坐得咁舒服同有咁既味道!今次要左個2人餐, 見D野都幾啱食又唔想諗仲要跟餐可選梅酒!!首先黎杯梅酒, 味道OK, 唔會有酸, 幾好入口咁啦~跟住係沙律, 唔記得叫咩名, 主餐牌係無既但味道上原原全全係扮凱撒沙律, 生菜+煙肉+凱撒汁....配埋和民家族沙律必備既三色椒, 紅洋葱味道都OK既~薯條配枝豆....九唔搭八...主要都係食個枝豆薯條無乜鹽...味道麻麻..豬扒鍋, 和亭版本唔係自己煮, 佢煮好先出黎不過火候都控制得唔錯~, 因剛熟, 豬扒未唸晒主角牛肉壽喜燒 (sukiyaki)香港好少食到正宗關西風既sukiyaki關西風既sukiyaki係用鋤燒, 而且先用濃汁燒牛肉, 食完部份牛肉先再加湯成鍋雖然遠遠唔及日本食既正宗, 但和亭用左半鋤燒去做已經算係咁~值得一試~~ 可惜佢無比沙糖, 日本一般會用沙糖同水去溝淡濃醬油味!查看更多
+ 2
黃大仙旁之和食
hk52694
2012-08-04
关注
即興約朋友去黃大仙食晚飯, 入到黃大仙商場搵到呢間和亭, 呢頭好似無日本和食,所以就入去幫襯!我哋order 咗二人餐, 因內裡都有大部份嘢合心水 , 大致有如下:1. 鍋物-牛肉~ 食法好特別, 所有鍋物食物(牛肉, 蛋, 豆腐, 金菇, 黃芽白, 紅蘿白)係比客人自己煮 ;~ 先自己干燒牛肉, 食剩兩三塊再放入醬油作湯底, 然後再加入其餘食物( 蛋, 豆腐, 金菇, 黃芽白, 紅蘿白)一起煮;~ D牛肉好嫩滑, 配上自己煮就顯得互動性同食得開心; :) 2. 吉列豬飯~ D吉豬好大件, 如可以切細件D就更加好 ;~ 吉豬都係炸得可以, 起碼D皮唔會太多油都有D脆口;:)3. 清酒煮蜆~ 上檯時,D清酒已經無在器皿中, 所以D蜆都無咩清酒味;~ 而且重唔熱, 希望佢哋可以留意下, 煮完焗耐D可能好D; :(4. 和亭沙律~ D沙律汁唔太夠;~ 好彩有D魚生配合, 入口清清配上魚生都幾鮮甜5. 剌身~ 需然份量夠, 但唔多夠新鮮;:(6, 鯖魚燒~ 好香口, 份量都好足夠, 燒得剛剛好;:)7. 青檸梳打~ 青新口感配上梳打好爽; :) 查看更多
+ 3
餵貓嘅份量
da1502ag
2012-07-16
关注
星期日係女朋友嘅Family Day。晏晝去和亭三個人每人叫左一份天婦羅烏冬,等左15分鐘嚟到。味道合格,烏冬夠嫩滑,但係以$48嘅價錢嚟講份量係極少,食完唔夠半個鐘已經肚餓啦! 連女仔食都唔夠,男仔可能一次要食三份...查看更多
09不加餸
可以Hea下
09不加餸
2012-05-24
关注
星期六既晨早 約左一班朋友跑沙田坳上飛鵝山 完成時差不多兩點落返黃大仙中心各自解散 我同軒仔決定食埋野先歸家四處望 當時為兩點半 見大部份食店都很多人 而下午茶又要三點先供應人又多腳又痛 隨意走入唯一較冷清既'和亭'見主餐牌選擇不是太多 點了三樣野~牛骨火鍋 另加烏冬及蛋 湯底幾濃 味道OK:)牛肉就一般 配料幾多:)章魚餅 夠香夠熱又彈牙滑蛋豬扒飯 豬扒炸粉勁厚 又唔多脆:( 飯底又淋左期間無乜客再入座 係食得幾自在 HEA足一粒鐘先走查看更多
章魚餅