2023-08-10 284 浏览
係尖沙咀搵食,碌碌下除左老字號仲有咩新拉麵店呢? 一搵就搵到呢間日暮拉麵係尖沙咀海防道附近,絕對旺區 非常方便黎到門口見到一隻招財公仔 裝修和式 簡潔乾淨入黎見到兩張Ak 海報,賞心悅目 靚仔平日7點去到都唔洗排隊,一入座店員就比左張單叫野食,我地點左兩個日和拉麵 = 雞白湯拉麵 可以簡麵既粗幼,唔同既口感同濃淡度 算係幾tailor made 黎到食既時候味道都ok,價錢唔洗加一 $98 拉麵來講都算係咁上下,湯底幾正所以都吃到7788但唯一美中不足係,食完成晚個口好鹹,真心勁"喝喉" 如果改改佢唔好咁多味精就非常好喇

係尖沙咀海防道附近,絕對旺區 非常方便
黎到門口見到一隻招財公仔 裝修和式 簡潔乾淨
入黎見到兩張Ak 海報,賞心悅目 靚仔

2023-07-28 380 浏览
之前試咗AK有份嘅拉麵店,真係幾好食🤤而且店舖牆身都有好多貓貓🐱啱晒貓奴啦~赤雲拉麵🍜($108)呢個面最特別就係個湯底!超級濃郁嘅櫻花蝦味道,淡淡海鮮味🥰真係好食到想飲晒成碗湯👍🏻個人口味覺得唔係好鹹嘅~而叉燒同豚肉嘅份量呢個價錢都滿意嘅!口感軟熟偏腍 🤩(另一碗拉麵係鴨胸拉麵,但係由於係最新嘅Menu度搵唔到所以呢度就唔詳細介紹啦)天婦羅無骨雞翼(芝士)$52呢個真係超級無敵大推🩷嚟之前朋友已經話佢不停encore!果然真係好好食!超級濃郁,熱辣辣嘅芝士覆蓋住吹波波嘅雞翼,一啖食晒落肚,毫無負擔,仲要唔需要吐骨👍🏻柑橘果凍唐楊炸雞🍊 $78呢個配搭做得非常出色👍🏻平時食炸雞好容易就漏~配搭酸酸甜甜嘅柑橘汁就可以中和返嗰種油益味🥰

赤雲拉麵🍜($108)

天婦羅無骨雞翼(芝士)$52

柑橘果凍唐楊炸雞🍊 $78

2023-07-20 385 浏览
AK主理餐廳!門口有AK個brand隻狐狸公仔 店舖牆身都有貓貓圖案俾人打卡~idiot當日平日12點鐘去到唔洗等位每款拉麵都可以選擇麵嘅粗幼 湯嘅濃度☺️配料就有洋蔥 蔥 木耳絲同紫菜~-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥琥珀拉麵 $113黑松露蜆殼配豚肉雞肉叉燒黑松露味好重 蜆肉都好鮮甜🤤豚肉雞肉叉燒各一片 每款都大大片😋不過雞肉略嚡 但又未去到痴牙😬❤️‍🔥日和拉麵 $98雞白湯配雞肉叉燒雞白湯極濃 飲完一啖又一啖 有驚喜🤩❤️‍🔥溏心蛋 $16係貓貓腳印圖案啊!🐾🐾睇落非常可愛 食落熟度剛好 好流心🫶好睇又好食!-👩🏻‍🍳Idiots總結明星效應嚟講 價錢相宜 而且質素比想像好👅
AK主理餐廳!
idiot當日平日12點鐘去到唔洗等位

每款拉麵都可以選擇麵嘅粗幼 湯嘅濃度☺️
配料就有洋蔥 蔥 木耳絲同紫菜~

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

琥珀拉麵
日和拉麵
溏心蛋
2023-06-08 566 浏览
特登稍稍過左午飯時間先去,完全唔駛等。新出左夏日限定冷中華拉麵所以黎試試。有別一般中華拉麵,日暮家用左鮮嫩雞絲代替火腿絲,微甜嘅豆腐卜絲代替蟹柳,加上蛋絲紅姜絲及青瓜絲,感覺清新又健康適合我呢啲鍾意淡淡口味人士。如果醬汁可以分開上,等我自己慢慢落就最perfect!跟手仲送左碗蛋花湯係落雨天可以暖暖胃
冷中華拉麵
2023-06-07
冷中華拉麵
2023-05-06 511 浏览
去尖沙咀行完街就試下人氣拉麵🍜我就叫咗赤雲拉麵🍜-櫻花蝦味噌湯配慢煮豚肉叉燒湯底本身香濃,再配櫻花蝦,味道超夾👍溏心蛋係用咗「夢王」🥚🍳蛋加醬油醃製所以蛋香味超重,蛋表面印咗隻貓掌印賣相又QQ萄式檸檬蜆貝拉麵🍋-檸檬湯底食落去都幾開胃,蜆肉冇沙都算肥美,但我個人喜歡赤雲拉麵多D芝士餃子🥟不過不失,正常野整體上都算ok,只可惜間鋪細咗D,枱唔算太多,座位比較窄日暮家尖沙咀宜昌4號街漢光大廈地下D鋪
去尖沙咀行完街就試下人氣拉麵🍜

我就叫咗赤雲拉麵🍜-櫻花蝦味噌湯配慢煮豚肉叉燒
湯底本身香濃,再配櫻花蝦,味道超夾👍
溏心蛋係用咗「夢王」🥚🍳蛋加醬油醃製
所以蛋香味超重,蛋表面印咗隻貓掌印賣相又QQ

芝士餃子🥟不過不失,正常野

整體上都算ok,只可惜間鋪細咗D,枱唔算太多,座位比較窄

日暮家
尖沙咀宜昌4號街漢光大廈地下D鋪
2023-05-06 517 浏览
久仰大名 (包括此店同此店老闆😆),終於品嚐到🍜赤雲拉麵好得我歡心喎☺️店員放低時我已俾嗰堆櫻花蝦吸引到雙眼發光🤭湯底濃厚而且每一啖都充滿著櫻花蝦嘅鮮味,然後食食下竟然有兩粒蝦雲吞😳原來「雲」係解作雲吞嘅意思,呢個創新配搭有啲特別但又不失違和感,值得一試👍🏻另一款我下次來會再點嘅係天婦羅雞翼配明太子醬,去骨雞翼香脆可口,加上明太子醬食得好滋味😋順帶一提,佢地嘅慢煮叉燒雖然無輕輕燒過 (我個人口味比較鍾意燒過),但完全無過膩嘅感覺👍🏻下次要再來試黑松露蜆貝拉麵☺️
久仰大名 (包括此店同此店老闆😆),終於品嚐到🍜

天婦羅雞翼配明太子醬

下次要再來試黑松露蜆貝拉麵☺️

天婦羅雞翼配明太子醬
2023-05-05 460 浏览
平日晚上六時多去到,已經不用排隊了,店內只坐滿一半,似乎熱潮漸退(我內心是希望爆場的)。店面乾淨整齊,不過座位幾逼,兩個人叫兩碗麵加一客餃子已經放滿了。 服務都一般,因為有滴水問題我們提出了換位,現場有3個樓面(當時沒有其他出餐/落單)但沒有主動幫忙把滿枱食物移到另一張枱,直到最後一碗拉麵我們不就手拎,才有樓面幫手。拉麵的調味、配料、湯底濃度都可以選擇。 - 日暮拉麵 $98濃厚醬油䐁骨湯拉麵配慢煮䐁肉叉燒,叉燒煮得很軟,肥瘦算均勻。湯底都傑傑地,不過沒有特別令人回味。- 赤雲拉麵 $108櫻花蝦味噌湯拉麵配慢煮䐁肉叉燒,有兩粒雲吞幾驚喜,櫻花蝦味很濃厚很香,不過明明選了走紫洋蔥但照加左入去…人流不多應該要更加注意,這點要改善呢。- 羽根餃子選了有芝士那款$52,芝士量很多,煎得幾香脆,不用點汁都很夠味。貓貓湯麵碗很可愛!總括而言是正常發揮的拉麵店,不過如果沒有明星效應的話吸引不到我…想keep住人氣可能食物質素要更上一層樓呢。

拉麵的調味、配料、湯底濃度都可以選擇。
- 日暮拉麵 $98

- 赤雲拉麵 $108

貓貓湯麵碗很可愛!

2023-05-04
2023-04-24 226 浏览
想試呢間拉麵好耐, 亦聽聞好多AK fans 排隊,,一直都未有機會去...前幾日係附近行開見到唔洗排隊 ,終於可以試下之前有聽人講過係明星效應冇咩特別,但估唔到我覺得好好味!冇咩期望之下 呢次好有驚喜!叫左A 日暮拉麵 豚骨湯好濃郁可惜唔小心揀左幼麵, 下次要揀粗麵食既時候可以掛多啲湯不過幼麵都好食既, 只係個人喜好粗麵會開心啲絕對會再encore!!
前幾日係附近行開見到唔洗排隊 ,終於可以試下

叫左A 日暮拉麵 豚骨湯好濃郁

可惜唔小心揀左幼麵, 下次要揀粗麵食既時候可以掛多啲湯
不過幼麵都好食既, 只係個人喜好粗麵會開心啲

絕對會再encore!!

2023-04-21
2023-04-19 173 浏览
雖然我唔係生粉,但由於我鍾意食拉麵,咁Mr L就建議去食尖沙咀新開嘅拉麵店🍜 佢講完個名我就喺網上睇到,原來係AK哥哥開嘅拉麵店🤣 網上睇到話好多人排隊,當時我心諗希望去到唔使排好耐啦,因為嗰一刻我已經好肚餓啦,但點知去到就已經可以即刻入座,可能嗰陣時差唔多已經係星期六嘅兩點,過咗個繁忙時間🤔 但總之好好彩啦,唔洗等位🥳我哋叫左日暮拉麵同日和拉麵🍜,另外再加兩個小食配成套餐,變咗有一碗拉麵一個小食同飲品,小食就叫左羽根餃子同明太子無骨雞翼,可以share嚟食😜 其實日暮同日和拉麵,所有配料都係一樣,只係湯底唔一樣,日暮係豚骨湯底,而日和係雞白湯湯底。拉麵份量十足,平時Mr L去一蘭食要另外加麵底,但係呢個唔使。味道其實唔錯,但係食到最後個人略嫌有少少膩,滯滯地,因為佢個湯質地有小小creamy比較濃,我哋另外加多個糖心蛋,夢王蛋,糖心蛋上面印左個貓貓腳印,好cute🥰佢個餃子正常發揮,不過不失。明太子無骨雞翼好食😋 幾惹味!整體來講都唔錯,但座位略嫌有少許窄,肥少少都坐唔到入邊🤣 價錢同食物質素都中規中矩啦味道:👍👍👍👍服務:👍👍👍👍環境:👍👍👍👍encore? ✅ 下次會使吓佢個炒飯

佢個餃子正常發揮,不過不失。明太子無骨雞翼好食😋 幾惹味!

味道:👍👍👍👍
服務:👍👍👍👍
環境:👍👍👍👍
encore? ✅ 下次會使吓佢個炒飯,啲人話炒飯好食😅

📍日暮家 麵匠
尖沙咀宜昌街4號漢光大廈地下D號舖

#852 #hkig #hkcouple #hkfoodie #hongkong #lunch #foodblogger #foodporn #hkigfood #foodstagram #instafood#tsimshatsui #tst #ramen #日暮家 #higureyamenso
午餐
2023-04-15 153 浏览
作為主打的日暮拉麵與日和拉麵,外表看起來只有配料的差異,但看似相同的奶白色的湯底,其實亦是截然不同的風味。日暮拉麵以濃厚醬油豚骨湯拉麵配慢煮豚肉叉燒,而日和拉麵則以濃厚醬油雞白湯拉麵配慢煮雞肉叉燒。由湯底到配料,兩碗拉麵都將豬和雞發揮到極緻,每一口都能感受濃郁的精華,各具特色,讓人難以取捨。As the signature ramens at Higureya Menso, both tonkotsu ramen and chicken broth ramen gives you a rich and creamy white soup base with sous vide pork chasiu or chicken fillet.
係尖沙咀行完街 經過見到哩間拉麵鋪🍜門口有幾pair人等緊位又唔算太多人等 所以又等埋一份 試下先😌🍜拉麵 ( 可自由選擇 )湯底:清淡 / 適中 / 濃厚麵類:幼麵 / 粗麵麵質:軟 / 普通 / 硬▫️日和拉麵 $98濃厚醬油雞白湯拉麵 配 慢煮雞肉叉燒湯底揀左要濃厚既關係 所以比較杰身雞白湯濃得黎 又唔會死鹹 唔錯唔錯👍🏻▫️琥珀拉麵 $113黑松露蜆貝醬油湯拉麵 配 慢煮豚肉.雞肉叉燒湯底因為有蜆肉 所以夠鮮甜!可惜既係唔夠黑松露味🥲▫️天婦羅無骨雞翼 & 日暮家黑豆茶跟餐+$45 就可以有個小食同飲品!🥢天婦羅無骨雞翼揀左要明太子醬!一上枱原來係一隻雞全翼炸粉一D都唔厚!配埋明太子醬 食落好惹味😌🫖日暮家黑豆茶好重黑豆味!好飲👍🏻又可以消滯解膩🔸總結.食完先知道原來哩間係Mirror隊AK哥哥經營既拉麵店🍜.店舖裝修落足心機 好靚 好多貓貓🐱,座位有小許窄 但整體黎講都舒服企理!.有得自由選擇湯底既濃淡、麵類、麵質;而調味及配料亦有得選擇,好處係各人可調配自己口味既拉麵👍🏻.價錢同食物質素中規中矩,冇咩特別大驚喜😗
係尖沙咀行完街 經過見到哩間拉麵鋪🍜
門口有幾pair人等緊位
又唔算太多人等 所以又等埋一份 試下先😌

🍜拉麵 ( 可自由選擇 )
湯底:清淡 / 適中 / 濃厚

湯底揀左要濃厚既關係 所以比較杰身
雞白湯濃得黎 又唔會死鹹 唔錯唔錯👍🏻

▫️琥珀拉麵 $113
黑松露蜆貝醬油湯拉麵 配 慢煮豚肉.雞肉叉燒
湯底因為有蜆肉 所以夠鮮甜!
可惜既係唔夠黑松露味🥲

▫️天婦羅無骨雞翼 & 日暮家黑豆茶
跟餐+$45 就可以有個小食同飲品!

🥢天婦羅無骨雞翼
揀左要明太子醬!一上枱原來係一隻雞全翼
炸粉一D都唔厚!配埋明太子醬 食落好惹味😌

🫖日暮家黑豆茶
好重黑豆味!好飲👍🏻又可以消滯解膩

🔸總結
.食完先知道原來哩間係Mirror隊AK哥哥經營既拉麵店🍜

.價錢同食物質素中規中矩,冇咩特別大驚喜😗
2023-03-22
2023-04-11 191 浏览
本來諗住去朝聖……環境唔錯 坐吧枱清楚睇到廚房煮拉麵情況整體環境清潔衛生食物味道一般般啦唔算差 但冇乜記憶點點知…..埋單嗰陣員工極冇禮貌講明唔收毫子 但我又冇1蚊都擾攘咗一陣點知俾完錢準備走嘅時候員工返轉頭話我俾少左$20唯有焗住比多$20我覺得奇怪 就望吓地下原來張$20紙跌咗落地我已經嬲爆 執返起張銀紙同佢講佢竟然同我講「咁你唔使俾我」😧😧😧梗係唔使俾你啦 你已經再收咗我錢啦嘛😡😡😡真係離晒大譜仲一啲唔好意思都冇唔明白點解可以接受到咁嘅服務態度收錯錢唔係問題 跌咗錢都唔係問題但態度咁差就係問題影衰晒AK😡
本來諗住去朝聖……

環境唔錯 坐吧枱清楚睇到廚房煮拉麵情況

但態度咁差就係問題

影衰晒AK😡
2023-03-15
2023-04-09 146 浏览
哈!AK拉麵開咗咁耐,次次去都勁多人排隊。今日放早終於唔洗排隊,可以去潮聖🤣🔸日暮拉麵 Tonkotsu Ramen(💰98)(8/10)濃厚醬油豚骨湯拉麵配慢煮豚肉叉燒。第一啖湯覺得有啲淡味,但加咗蒜蓉同菜圃,再撈埋洋蔥、蔥、木耳絲,啖湯真係越飲越好飲。叉燒肥瘦夾住,好滑,唔錯!🔸琥珀拉麵 Hamaguri Shoyu Triffle Ramen(💰113)(8/10)黑松露蜆貝醬油湯拉麵配慢煮豚肉•雞肉叉燒。一開始個湯底有少少鹹,但好快就品嚐到蜆嘅鮮味,蜆肉彈牙,雞叉燒唔會太肥。食物可以,不過座位同枱就真係有啲窄,張枱都唔係幾夠位擺嘢,同隔離枱都比較近。Overall評分: 8/10

Overall評分: 8/10
  • 日暮拉麵
  • 琥珀拉麵
從開業就一直很想來吃的拉麵店🍜終於不用大排長龍就可以吃到了😬這次我點了赤雲拉麵🍜櫻花蝦味噌湯底濃 除了拉麵必有的叉燒外 還很特别有雲吞在裡面😆而且已經很少拉麵店有生蒜🧄讓客人自己弄成蒜泥加進去~這個有點小加分👍🏻

• 赤雲拉麵
每次期間限定拉麵也要吃一吃🧡.🔸日本完熟蕃茄清湯拉麵 $138 (期間限定)配 慢煮華味鳥雞叉燒用了新鮮的車厘茄手打成茄茸還有清新的紫洋蔥碎 很爽脆 放心吃完絕不會臭😂😂😂湯底帶有清爽感覺好有驚喜😍 見底了 慢煮華味鳥雞叉燒也入味滑嫩✨新點餐紙多了✨滿腹套餐 $35 就有小食和飲品~ 羽根餃子(三件) 皮煎到好脆裡面juicy~ 日暮家黑豆茶 🐈‍⬛ 必飲 🐈‍⬛.🔸琥珀拉麵 $113無限encore琥珀拉麵 🤗實在太喜歡黑松露蜆貝醬油湯底超鮮甜的蜆肉🫰🏻滑滑嫩的慢煮豚肉和雞肉叉燒.📍日暮家 麵匠📌尖沙咀宜昌街4號漢光大廈地下D號舖
每次期間限定拉麵也要吃一吃🧡
🔸日本完熟蕃茄清湯拉麵 $138 (期間限定)
配 慢煮華味鳥雞叉燒
用了新鮮的車厘茄手打成茄茸