2021-09-28 194 浏览
真係細細個就屹立喺度嘅美味小店都做左差唔多成廿年款式種類多,豐儉由人已且憑藉多年經驗只係一塊炸豬排已經食得出個與別不同 而今次我就試試個豪華餐無麩質。純米麵完全俾佢嘅描述吸精無味精、無防腐劑,完全健康之選仲講到有秘制味噌醬汁 一咬落去彈牙到「癲咗」暫時係成為小弟十大粉麵之首齋食個米麵夾個醬汁已經美味絕頂!十分惹味完全可以唔使介紹其他配料~ 堂食個環境都算企理又乾淨學生人流不斷就知小店抵食又好味而且老闆娘都好客氣不過一多幾張單就會等得耐少少🐒喺附近行開必定會幫襯🥳
真係細細個就屹立喺度嘅美味小店
都做左差唔多成廿年

款式種類多,豐儉由人
已且憑藉多年經驗
只係一塊炸豬排已經食得出個與別不同

而今次我就試試個豪華餐
無麩質。純米麵

純米水冷麵餐

完全俾佢嘅描述吸精
無味精、無防腐劑,完全健康之選
仲講到有秘制味噌醬汁

一咬落去彈牙到「癲咗」
暫時係成為小弟十大粉麵之首
齋食個米麵夾個醬汁
已經美味絕頂!
十分惹味

完全可以唔使介紹其他配料~

堂食個環境都算企理又乾淨

學生人流不斷就知小店抵食又好味

而且老闆娘都好客氣

不過一多幾張單就會等得耐少少🐒
喺附近行開必定會幫襯🥳
2021-09-27
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
用餐时段
下午茶
純米水冷麵餐
  • 炸豬排
  • 生菜魚肉
  • 純米麵
2020-10-02 306 浏览
簡單輕食,方便醫肚獨愛車仔麵加小食。是日揀咗兩碗車仔麵有牛腸,牛柏葉,魷魚及菜再加串燒四寶。姨姨好溫情好似學校小賣部深得學生歡迎。也有不少街坊支持。大家不妨支持下小店啦!
簡單輕食,方便醫肚
獨愛車仔麵加小食。

是日揀咗兩碗車仔麵
有牛腸,牛柏葉,魷魚及菜
再加串燒四寶。

姨姨好溫情
好似學校小賣部
深得學生歡迎。
也有不少街坊支持。

大家不妨支持下小店啦!
2020-07-14 293 浏览
下午我剛剛在將軍澳「慧安商場」裡面,購買和享用完台式手調甜味水蜜桃紅茶飲品之後,終於在「慧安商場」樓上的那一層裡面,找到目標茶餐廳食店,名稱叫做「日年華美食廣場」。「日年華美食廣場」的店舖名稱裡面,雖然是有「美食廣場」這四個字,但是實際上「日年華美食廣場」裡面只有一個廚房,不像傳統商場裡面的「美食廣場」一樣,會有多個廚房攤位恭候食客大駕光臨。所以「日年華美食廣場」在「開飯喇」資料裡面的實際名稱,最後變成了「日年華美食」,「廣場」這兩個字早已名存實亡,沒有再出現很久了。另一方面,雖然「日年華美食廣場」沒有在「開飯喇」的相關資料裡面顯示營業時間,但我透過互聯網而知道「日年華美食廣場」實際營業時間,規定了在晚上七時十五分左右就會關門休息。我不能太遲進入食店,奈何我習慣必須在七時才食完晚餐,太遲光顧食店未必是好事。我亦曾經擔心「日年華美食廣場」裡面的看店姨姨,會因為我太接近關門時間才進入食店,而提前打烊關門休息,未必願意做我的晚餐生意。奈何「日年華美食廣場」裡面的「自選」飯類食品,不單止食品實際選擇繁多,而且「日年華美食廣場」「自選飯」的餸菜裡面,能夠同時提供到「牛腩」以及「雞扒」,滿足到我平

奈何「日年華美食廣場」裡面的「自選」飯類食品,不單止食品實際選擇繁多,而且「日年華美食廣場」「自選飯」的餸菜裡面,能夠同時提供到「牛腩」以及「雞扒」,滿足到我平日晚餐的兩大願望。

所以「日年華美食廣場」的「自選」飯類食品套餐,給我誘惑實在難以抗拒。但是「日年華美食廣場」晚上七點十五分關門休息,看店姨姨製作「自選」飯所需時間,據聞也是快到近乎「光速餐」,不消一兩分鐘就已製作完成。

我擔心太早進入「日年華美食廣場」點「自選」飯作為晚餐,看店姨姨可能未到六點半,就已經火速製作完成,打亂我一早計劃好的晚餐計劃。但是太遲進入食店,就算姨姨仍做生意,但是我又怕會阻礙姨姨關門休息。

所以我選擇在晚上六點半左右正式進入「日年華美食廣場」,馬上按自己進入店舖前,已經看完餐牌和計劃好的「自選」飯餸菜內容,馬上跟看店姨姨點餐,然後提前結賬取回收據,方便食完飯立刻告別,不阻礙姨姨收工。

結果我把我準備在七點的用餐計劃,告訴給「日年華美食廣場」裡面的看店姨姨之後,看店姨姨不單止沒有催促我儘快食完晚飯,還跟我說不用着急,慢慢食「自選」牛腩雞扒飯也是不遲。

至於「日年華美食廣場」「自選」飯套餐裡面的飲品方面,樽裝「礦泉水」、「檸檬茶」等等包裝飲品實際售價也不太昂貴,樽裝「礦泉水」只賣港幣四元一支,就連平日價錢比較昂貴的「加系可樂」,也只需要港幣六元而已。

結果我選擇了「自選」飯,「沙爹汁」作為「自選」飯的醬汁,餸菜包括「牛腩」和「雞扒」,價錢為港幣四十三元,罐裝「加系」汽水飲品另加六元。看店姨姨告訴我廚房賣剩三粒「沙爹魚蛋」,問我有沒有興趣。

「沙爹魚蛋」在「日年華美食廣場」價目表裡面,原價賣港幣十元一碟,實際數目應該不只三粒那麼少,而且不屬於「自選」飯餸菜的任何一部分,食客本來無法在「自選」飯價目表食品裡面選擇到「沙爹魚蛋」。

但是「日年華美食廣場」看店姨姨在食店臨近打烊休息之前,把賣剩兼且組不成十元港幣一碟小食食品,急於清貨的貨尾「沙爹魚蛋」,加進「自選」飯餸菜裡面,跟著向我收取整餐飯最後總價錢,變成不用找續的港幣五十元。

事實上我不想為了「日年華美食廣場」區區三粒,不能組成一碟份量的「沙爹魚蛋」,而引致食評在「開飯喇」編輯審核期間遇上不必要的阻攔。所以我要在此發出聲明,「日年華美食廣場」晚餐的總價錢是看店姨姨的個人決定,跟我毫無關係。

我二話不說,馬上付款給「日年華美食廣場」裡面的看店姨姨達成協議,看店姨姨開了正式收據給我之後,馬上開始在食店廚房裡面埋首工作,製作了一碗有牛腩、雞扒、三粒沙爹魚蛋和少許陪襯蔬菜的「自選」飯食品。

「日年華美食廣場」看店姨姨在「自選」飯的餸菜表面上,淋下份量不算少的甜辣味道「沙爹」汁,令整碗「自選」飯實際的味道,變得充滿來自「沙爹」汁裡面的濃厚甜味,跟少許的辣味。

「日年華美食廣場」之所以能夠吸引到我,最大原因在晚餐裡面有同時提供到牛腩、雞扒跟白飯,這三種我平日晚飯非食不可的食品。相反地在其他食店裡面,那三款食品通常很難在同一食品裡面出現,就算有價錢不一定便宜。

再加上我在「日年華美食廣場」裡面選購「自選」飯食品之後,還可以用比較便宜的價錢購買罐裝「加系可樂」汽水,導致「日年華美食廣場」「自選」飯晚餐能夠在我心裡面留下深刻印象。

至於「日年華美食廣場」「自選」飯晚餐裡面的實際味道,「牛腩」跟「雞扒」本來已經在被放在飯裡面之前,已經被預先醃製,加入了濃厚的調味料,令「牛腩」、「雞扒」實際味道已經有足夠的鹹味跟甜味感覺。

所以在「自選」飯的「牛腩」和「雞扒」表面上再淋上味道甜甜辣辣的「沙爹汁」,「沙爹汁」反而變成了錦上添花,讓「自選」飯由外到內都有沙爹汁的甜味和辣味。

至於「日年華美食廣場」裡面「牛腩」的實際口感方面,看來「日年華美食廣場」已經預先煮好「牛腩」備用很久了,所以「牛腩」實際口感很軟腍,很容咀嚼嚼爛牛肉,間接令我難以拖延到晚上七點才正式食完這個晚餐。

再加上「日年華美食廣場」裡面的看店姨姨,很快就已經順利把我的「自選」飯美食製作完成,導致我需要慢慢拖延時間,名副其實地用「拉布」方式才能在七點前食完這碗「自選」飯晚餐。

結果我需要不斷拖延時間,慢慢享用「日年華美食廣場」裡面看店姨姨「光速」製作出來的「自選」飯食品,最後導致「牛腩」跟「雞扒」的實際溫度、味道和口感,也因為我而變冷。

但是「日年華美食廣場」裡面的「沙爹」醬汁,「沙爹」醬汁味道非常甜。另一方面,「沙爹」醬還有適量個辣味,為「自選」飯調劑味道,令「自選」飯的實際整體味道變得很甜很易入口。

至於「日年華美食廣場」「自選」飯裡面的「雞扒」,「雞扒」本身的雞肉味道偏向比較淡薄,很重來自雪藏雞肉裡面的味道,但是因為有「日年華美食廣場」的甜味「沙爹」汁調劑,所以「雞扒」製成品味道也變甜了。

而且「日年華美食廣場」裡面的看店姨姨看來真的很細心,細心到懂得把「牛腩」跟「雞扒」放在碗裡面之前,預先把「牛腩」、「雞扒」剪到比較細小一點,方便我可以比較容易咬開和咀嚼,吞嚥速度也因此變得很快。

不過正正就是因為「日年華美食廣場」看店姨姨,姨姨製作「自選」飯晚餐的速度實在太快了,導致我想再遲一點食完「沙爹汁」「牛腩」、「雞扒」「自選」飯的實際難度變得很大。

結果「雞扒」實際製成品的溫度,也因為我的關係而稍為放涼了,「雞扒」實際製成品的口感,也因為我拖延時間的關係而稍為變硬,只能靠甜味「沙爹醬」搭救。

所以「日年華美食廣場」裡面的看店姨姨服務細心的實際程度,有點讓我感到有點不好意思,畢竟我導致「日年華美食廣場」裡面的看店姨姨遲了關門休息,本來我應該向她們道歉才對。
2020-06-15
等候时间
6 分钟 (堂食)
2018-08-28 614 浏览
位於慧安園嘅日年華 已經好多年歷史 至少係我中一嘅時候 大約17年前已經有😁最中意食嘅就係佢嘅車仔麵 26蚊2餸1麵 麵底大大碗 如果2餸唔夠喉 加1個餸都只係5蚊咋👍🏻 所以價錢絕對係非常抵食今次過黎食 揀左蘿蔔 魚肉 紅腸 米粉 勁辣汁其實日年華嘅食物質素係高架蘿蔔好明顯係有揀過 有甜又冇渣大大舊有3-4舊 魚肉比起出面食嘅 真魚肉分量好多 粉唔算多 所以食落去係好似鯪魚滑咁 好軟林林 好滑而紅腸 係已經係用魚肉釀好左嘅紅腸 姐係食煎釀三寶果啲紅腸 真係覺得非常有質素嘅小食店👍🏻

最中意食嘅就係佢嘅車仔麵

而紅腸 係已經係用魚肉釀好左嘅紅腸
姐係食煎釀三寶果啲紅腸
真係覺得非常有質素嘅小食店👍🏻

2018-04-25 301 浏览
以前係附近返學,所以基本上成個慧安園都食過哂咁制,呢間都算係經常光顧既一間~🤗今次叫左奶醬多,燒賣,腸粉,黑糯米。重點係平民價食到~你話係咪超好食就唔係嫁喇,一般啦~$7@1黑糯米,好味!
今次叫左奶醬多,燒賣,腸粉,黑糯米。
重點係平民價食到~
你話係咪超好食就唔係嫁喇,一般啦~

$7@1黑糯米,好味!
腸粉+燒賣
黑糯米
奶醬多
黑糯米
2017-02-19 524 浏览
小時候在附近的學校讀書,每日中午都要爭取時間為兩口奔馳,唯一的選擇就是到慧安園,而這一間車仔麵店,就滿載着回憶,價錢實惠,以學生來說,還算負擔得起今天舊地重遊,不知道是長大了還是味覺重了,面的味道好似淡了.....但份量還像以前十足!一碗麵三個餸....已經足夠飽上一個下午。來這裏吃.......不得不提花奶黑糯米(也可以選擇椰汁).....香甜味道,軟棉嘅口感。最重要的是$7而且。如果不想吃車仔麵,強烈建議可以坐低吃一小碗甜品,少少的,足夠滿足一班吃貨。

飽上一個下午。
來這裏吃.......不得不提花奶黑糯米(也可以選擇椰汁)
2017-02-18
  • 花奶黑糯米
2015-06-09 587 浏览
每星期日都會嚟呢度食早餐 都係食呢個例牌燒賣、腸粉、粉果加包檸檬茶都係25蚊 而唔知點解 隻燒賣、粉果出面食唔到,而且個粉果佢係有少少調味腸粉,出面街D甜醬都怪怪地,呢隻唔會太甜 麻醬又唔會大"鞋"口 星期日唔食過唔安樂!食到D姨姨見到我唔駛講都知道我叫乜~
每星期日都會嚟呢度食早餐 都係食呢個例牌

燒賣、腸粉、粉果加包檸檬茶都係25蚊

星期日唔食過唔安樂!食到D姨姨見到我唔駛講都知道我叫乜~
$25 (早餐)
2014-11-11 457 浏览
唔夠時間,唯有外賣雖然一樣咁好味,但感覺上細碗咗,所以有時間就堂食啦兩餸一粉20蚊,之後每個餸就加4蚊我就鐘意叫三餸喇白蘿蔔好入味,又夠淋,係我必食之選魚蛋有好多種選擇,有原味、辣味、咖哩、沙嗲我推薦沙嗲,因為甜甜地有少少辣,好惹味魚肉就無咩特別,不過就唔腥囉最後仲可以揀加牛腩汁、咖哩汁、辣汁,或者沙嗲汁
唔夠時間,唯有外賣
雖然一樣咁好味,但感覺上細碗咗,
所以有時間就堂食啦

兩餸一粉20蚊,之後每個餸就加4蚊
我就鐘意叫三餸喇

白蘿蔔好入味,又夠淋,係我必食之選

魚蛋有好多種選擇,有原味、辣味、咖哩、沙嗲
我推薦沙嗲,因為甜甜地有少少辣,好惹味

魚肉就無咩特別,不過就唔腥囉

最後仲可以揀加牛腩汁、咖哩汁、辣汁,或者沙嗲汁
2014-11-09
外卖自取
2014-11-02 611 浏览
每個星期都會食,今日也不例外,燒賣熱騰騰,淋淋地個又有咬口,一啲都唔會粉粉果夠足料,加上甜甜地嘅豉油,正!仲有腸粉,都係熱騰騰,可以自己揀要咩醬三樣一齊食係最佳嘅配搭如果肚仔餓,仲可以叫多碟炒麵,加埋甜醬就更加好味喇
每個星期都會食,今日也不例外,

燒賣熱騰騰,淋淋地個又有咬口,一啲都唔會粉

粉果夠足料,加上甜甜地嘅豉油,正!

仲有腸粉,都係熱騰騰,可以自己揀要咩醬

三樣一齊食係最佳嘅配搭

如果肚仔餓,仲可以叫多碟炒麵,加埋甜醬就更加好味喇
2014-11-02
$20 (早餐)
  • 燒賣
2009-10-02 134 浏览
On the windows of this shop, there are newspaper and magazine cuttings, yet it was not listed on OpenRice.Anyway lets see if this place gets more reviews.The food is ok, its siu mai's are the best.The fake sharksfin soup is also ok, with lots of black fungus, chicken, glass noodles etc.The food is also quite cheap, but the canned drinks are from china.