餐厅: 方叔叔重慶老火鍋 (創紀之城五期(apm))
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-09-09 0 浏览
香港人真係好鐘意打邊爐,天氣咁熱都會去烚吓烚吓,一如既往食我最鐘意嘅方叔叔鍋底要鴛鴦麻辣鍋,另配花膠雞湯,花膠雞湯好好食😋記得先飲1-2碗先打邊爐啊🍲呢到麻辣鍋好特別,放咗幾碗麻辣磚入鍋,再倒入茶成湯底,食落啖啖麻味,香氣十足好多item可以揀,私心推介一啲正嘢俾大家😋▫️鵝腸🉐▫️美國牛板腱🉐▫️美國牛小排🉐▫️潮汕手打牛筋丸🉐▫️白鱔🉐▫️油墨菜🉐幾個牛肉部位都超好食,潮汕牛丸多汁又彈牙,手打果然有質感👍🏻🍋水仙烏龍檸檬茶必飲‼️大大杯打邊爐咁口渴真係好需要啊‼️最後仲有雪耳紅棗糖水,微甜好食😋🚩方叔叔重慶老火鍋 (創紀之城五期(apm)) (觀塘) @unclefonghotpothk📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖

好多item可以揀,私心推介一啲正嘢俾大家😋

▫️鵝腸🉐

▫️美國牛板腱🉐

▫️美國牛小排🉐

▫️潮汕手打牛筋丸🉐

▫️白鱔🉐

▫️油墨菜🉐

🍋水仙烏龍檸檬茶
必飲‼️大大杯打邊爐咁口渴真係好需要啊‼️

最後仲有雪耳紅棗糖水,微甜好食😋

📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖
2024-09-09 0 浏览
8月份勁慳優 (1) - 全線菜單勁減8月份勁慳優 (2) - 全線免加一服務費同時有以上2 個優惠. 見幾抵食咁… 所以就試試佢! 係等緊野食時已經有熱糖水食~ 有齊基本醬料! 麻料養生花膠鍋(小鍋)$158啲花膠唔係淋身~ 有小小爽口既. 好正 ! 有成3-4 舊! 方叔叔現炸豆皮(半份)$25-一座小山⛰️-佢口感係炸腐皮咁既~嫩嫩嗽嫩牛肉(半份) $45鮮龍躉片(半份)$65手打魚籽蝦滑滑(半份)$35-佢唔係彈牙都假~ 食到蝦蝦~ 手切鮮牛肉(一份)$256-勁香! 一定要叫呀! 水仙鳥龍檸檬茶(凍)

8月份勁慳優 (1) - 全線菜單勁減
8月份勁慳優 (2) - 全線免加一服務費

同時有以上2 個優惠. 見幾抵食咁… 所以就試試佢!
係等緊野食時已經有熱糖水食~
有齊基本醬料!
麻料養生花膠鍋(小鍋)$158

方叔叔現炸豆皮(半份)$25
-一座小山⛰️
-佢口感係炸腐皮咁既~

嫩嫩嗽嫩牛肉(半份) $45

鮮龍躉片(半份)$65

手打魚籽蝦滑滑(半份)$35
-佢唔係彈牙都假~ 食到蝦蝦~

手切鮮牛肉(一份)$256
-勁香! 一定要叫呀!

水仙鳥龍檸檬茶(凍)
上次食完方叔叔個心仲好掛住,今日又黎開APM,決定再食多次,今次決定試下其他野!麻辣+皮蛋香菜鍋 麻辣依舊都係咁香,上次冬天食咗個羊肉湯底,今次決定叫個皮蛋芫荽,一滾起個湯底,即刻飲番碗,正!我哋都仲係好驚嘆, $78小鍋其實都唔細,仲要係鴛鴦鍋,真係幾抵!依度有得半份咁叫,真係好岩我地兩個人但咩都想食!萵筍條,鮮竹笙,秀珍菇,鴨血,午餐肉,鵝腸,魚籽蝦滑真係基本要叫上次食完牛小排,今次決定試吓佢嘅嫩鮮牛!仲有唔係間間火鍋都有得食嘅牛舌,鴨掌,魚卜,小水母,桂花蚌,牛骨髓,同埋季節限定嘅活海蟶,大部份上次都冇食,今日決定試晒去!樣樣都唔錯,重點推介 :脆脆小水母心目中知道係水母,但係當煮熟之後一夾上嚟,見到咁迷你嘅水母仔,真係好得意!食落去非常爽脆,比起平時食嘅海蜇同海蜇頭更加滿足!嫩鮮牛平時打邊爐都係食肥牛、牛頸脊、牛肩嗰啲,今次心血來潮想試吓,點知佢真係冇改錯名,真係非常之嫩滑,下次我都一定再食!活海蟶季節限定仲要$48半份有六隻,即刻叫你試吓,點知非常肥美,我哋即刻心大心細叫唔叫多半份,點知當我哋想落單嘅時候,已經當日售罄!所以大家記得嚟到即刻要落單,必食!📍方叔叔重慶老火鍋 (

麻辣+皮蛋香菜鍋

鵝腸,魚籽蝦滑真係基本要叫

樣樣都唔錯,重點推介 :
脆脆小水母

嫩鮮牛

活海蟶

📍方叔叔重慶老火鍋 (創紀之城五期(apm))
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖
方叔叔重慶老火鍋 @unclefonghotpothk 8周年雙重優惠🈹全線免加一同菜單勁減👏🏻真係好抵食啊!即刻來打返邊爐先!🌟麻辣鴛鴦鍋~多款口味自己簡!🌶️招牌重慶麻辣鍋!足料又夠味!簡左小辣🍄‍🟫併山珍菌鍋~多款菇菌~夠鮮甜每月必訪火鍋店👏🏻👏🏻真係太愛佢地湯底同埋食材係可以叫半份!😆海鮮、牛肉、蔬菜一應俱全!蔬菜:甜玉米🌽、貝貝南瓜🎃、皇帝菜🥬海鮮:新鮮珊瑚蚌🐚、鮮龍躉片🐟餃子丸類:特色迷你燕餃、潮汕手打牛筋丸十八推薦菜:招牌手切鮮牛肉🥩、鮮黃喉、屠場鮮毛肚甜品:紅糖爆漿糍粑~即叫即炸!香酥又流心飲品:衝上雲霄百香果雞尾酒含酒精🍺款款食材新鮮!食物質素仍舊保持到水準🌟店員服務好!宜家做緊免加一同菜單勁減!快d約埋朋友來食💕👏🏻
方叔叔重慶老火鍋 @unclefonghotpothk
8周年雙重優惠🈹全線免加一同菜單勁減👏🏻

真係好抵食啊!即刻來打返邊爐先!

🌟麻辣鴛鴦鍋~多款口味自己簡!
🌶️招牌重慶麻辣鍋!足料又夠味!簡左小辣
🍄‍🟫併山珍菌鍋~多款菇菌~夠鮮甜
每月必訪火鍋店👏🏻👏🏻真係太愛佢地湯底
同埋食材係可以叫半份!
😆海鮮、牛肉、蔬菜一應俱全!

蔬菜:甜玉米🌽、貝貝南瓜🎃、皇帝菜🥬

海鮮:新鮮珊瑚蚌🐚、鮮龍躉片🐟

餃子丸類:特色迷你燕餃、潮汕手打牛筋丸
十八推薦菜:

招牌手切鮮牛肉🥩、鮮黃喉、屠場鮮毛肚

甜品:紅糖爆漿糍粑~即叫即炸!香酥又流心
飲品:衝上雲霄百香果雞尾酒含酒精🍺

款款食材新鮮!食物質素仍舊保持到水準🌟
店員服務好!宜家做緊免加一同菜單勁減!
快d約埋朋友來食💕👏🏻
見到 方叔叔重慶老火鍋 全線菜單勁減仲要免加一 鐘意麻辣嘅我梗去價錢真心冇諗咁平,麻辣同材料保持到水準,冇諗過椰子沙冰勁驚喜麻辣鴛鴦鍋叫普通辣加山珍菌湯,叫細湯夠2人用,辣鍋用涼茶加麻辣磚,菌湯菇味好香餐紙上的十八款菜都吸引,桶蠔夠大隻鮮甜,嫩牛肉有口感幾厚身但幾滑現炸豆皮勁大片,叫了一份,朋友忍唔住叫多份食魚籽蝦滑都彈牙,豚肉煮完唔會太鞋身幾好食水餃唔叫好大隻但味道較得好好食,皮又滑午餐肉肉偏多唔肥,烏冬幼身幾滑。蔬菜叫了萵苣,粟米,腐竹,芋頭,最後芋頭都食唔晒添百香果椰子沙冰,椰子味濃郁而且仲有椰子脆脆同椰糖,配百香果酸,岩岩食完辣最正

現炸豆皮勁大片,叫了一份,朋友忍唔住叫多份食

魚籽蝦滑都彈牙,豚肉煮完唔會太鞋身幾好食

水餃唔叫好大隻但味道較得好好食,皮又滑

2024-09-01 183 浏览
早兩日忍唔住又去打邊爐🍲因為實在係太抵啦,方叔叔八週年,全部菜單勁減,而且免加一,點可以唔即刻去先🤣今次點左佢地嘅鴛鴦湯底,一邊麻辣一邊椰子雞🥥雞件目測有成半隻咁多😳仲有椰子🥥紅棗、蕃茄同熱情果,職員介紹熱情果可以落又得唔落又得,落咗可以中和甜味同酸味,減少膩感☺️鍾意呢度食物新鮮、份量又可以order半份/1份,方便情侶或者小鳥胃都可以食到多啲唔同嘅款式🤭今次點左黃金針菇(半份)、淮山條(半份)、鮮腐竹(半份)、包漿豆腐(半份)、皇帝菜(半份)、頂級黑尾耗兒魚(半份)、鮮龍躉片(半份)、屠場鮮毛肚(半份)、老鵝鮮鵝腸(半份)、美國prime特級牛小排(半份)、紅糖爆装粑(半份)x2,仲點左兩罐加多寶😋兩個人食到勁飽,埋單又唔使加一,爽👍推介大家必試包漿豆腐,口感味道一流🤤🤤另外龍躉片及頂級黑尾耗兒魚都令人驚艷,肉質扎實又夠彈牙😋至於牛小排keep到一貫水準,火鍋必食👍鵝腸都好新鮮好爽口甜品方面,我都超級推介紅糖糍粑,內裏煙靭得來外皮又夠香脆,我哋忍唔住點左兩個半份🤣呢度仲有個亮點我好鍾意❤️就係食完仲可以去味🤭🤭大家快啲去試吓🙌📍方叔叔重慶老火鍋 (創紀之城五期(apm)) (觀塘)觀塘

推介大家必試包漿豆腐,口感味道一流🤤🤤
另外龍躉片及頂級黑尾耗兒魚都令人驚艷,肉質扎實又夠彈牙😋
至於牛小排keep到一貫水準,火鍋必食👍
鵝腸都好新鮮好爽口

📍方叔叔重慶老火鍋 (創紀之城五期(apm)) (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖

#觀塘APM #美食推介 #放叔叔8周年優惠 #免加1 #紅糖糍粑 #高質美食 #火鍋推介 #火鍋控必到 #必食火鍋
2024-08-21
  • 美國prime牛小排
  • 包漿豆腐
  • 紅糖糍粑
📣8周年雙重禮包,全線免加一及⁠菜單勁減🌶麻辣鴛鴦鍋每次嚟都必點嘅重慶麻辣鍋,因為呢度嘅麻辣鍋真係好足料好夠味,唔會得死辣,係食得出好多香料熬成,蕃茄湯飲落好健康,因為係超鮮嘅純蕃茄味,冇假甜🦪美國桶蠔(半份) $85兩隻超巨型嘅桶蠔,啖啖肉好肥美好鮮甜🪸珊瑚蚌(半份) +桂花蚌(半份)$65+ $85每次嚟都會必點,淥30秒就食得而且非常爽口🐃美國牛板腱(半份) $78好濃郁嘅牛味,食落有咬口,但係一啲都唔會韌🐖極品黑豚腩肉(半份)$38半份都有5條,大大條豬腩肉,油脂豐富🐟鰻魚(白鱔)(半份) $48唔係度度有嘅白鱔,食得出好新鮮,唔會有泥味🐟鮮魚膘(半份) $35同樣好少地方有得叫嚟打邊爐,魚卜大大粒,同麻辣煲一齊滾好惹味🍜稻庭烏冬(半份) $15冇諗過個烏冬會咁好食,比較幼身嘅烏冬,但係食落係超滑🦆無骨鴨掌(半份) $35鴨掌已經少見,仲要係無骨嘅真係好難食,最好要煮15分鐘以上就會夠腍,會食到好多骨膠原好正🍡紅糖爆漿粑(半份) $18非常抵食嘅紅糖糍粑,一咬開真係會爆漿,所以食嘅時候要小心啲唔好焫親個嘴🥠鮮竹笙(半份) $25半份嘅份量都幾多,淥30秒吸晒啲湯嘅精華,又有爽脆
📣8周年雙重禮包,全線免加一及⁠菜單勁減
🌶麻辣鴛鴦鍋

🦪美國桶蠔(半份) $85
兩隻超巨型嘅桶蠔,啖啖肉好肥美好鮮甜

🪸珊瑚蚌(半份) +桂花蚌(半份)$65+ $85
每次嚟都會必點,淥30秒就食得而且非常爽口

🐃美國牛板腱(半份) $78
好濃郁嘅牛味,食落有咬口,但係一啲都唔會韌

🐖極品黑豚腩肉(半份)$38
半份都有5條,大大條豬腩肉,油脂豐富

🐟鰻魚(白鱔)(半份) $48
唔係度度有嘅白鱔,食得出好新鮮,唔會有泥味

🐟鮮魚膘(半份) $35

🍜稻庭烏冬(半份) $15
冇諗過個烏冬會咁好食,比較幼身嘅烏冬,但係食落係超滑

🦆無骨鴨掌(半份) $35

🍡紅糖爆漿粑(半份) $18

🥠鮮竹笙(半份) $25
半份嘅份量都幾多,淥30秒吸晒啲湯嘅精華,又有爽脆嘅口感

🍹水仙烏龍檸檬茶 $38
勁大杯嘅檸檬茶,建議兩個人share一杯先,茶底非常香,唔係普通紅茶

📍方叔叔重慶老火鍋
觀塘apm 5樓L5-2號舖
外卖自取
2024-07-09 804 浏览
方叔叔又有優惠啦!食$200送$100留番下次用,即係半價咁!抵到爛呀!-必點鴛鴦鍋🍲🌟推介🌟今次叫咗麻辣鍋+皮蛋香菜湯麻辣鍋吸引之餘,皮蛋鍋清甜又下火,仲有最鍾意食嘅馬蹄🙊-肉類🥩🐮美國Prime牛小排($138/半份)🌟推介🌟去親打邊爐一定會點!牛肉味濃亦帶油香👍🏻-🐮十秒牛舌(($58/半份)🌟推介🌟真係淥10秒好啦!10秒後就好韌㗎啦!-🐷黑豚腩片($48/半份)🌟推介🌟小小肥,但又唔會好邪惡🙊-白鱔($58/半份)🌟推介🌟新鮮肥美,好快食得,肉質彈牙-🦐手打魚籽蝦滑($58/半份)🌟推介🌟自己cut開細細粒,彈牙👍🏻-爽口之選🐷大刀豬腰片($49/半份)珊瑚蚌($68/半份)鮮竹笙($38/半份)索哂湯汁,正👍🏻-蔬菜🥬胡瓜絲($38/份)皇帝菜($28/半份)萵荀條($18/半份)

必點鴛鴦鍋🍲
今次叫咗麻辣鍋+皮蛋香菜湯
麻辣鍋吸引之餘,皮蛋鍋清甜又下火,仲有最鍾意食嘅馬蹄🙊
肉類🥩

🐮美國Prime牛小排($138/半份)
去親打邊爐一定會點!牛肉味濃亦帶油香👍🏻
🐮十秒牛舌(($58/半份)
🌟推介🌟
真係淥10秒好啦!10秒後就好韌㗎啦!
🐷黑豚腩片($48/半份)

🌟推介🌟
小小肥,但又唔會好邪惡🙊
白鱔($58/半份)

🌟推介🌟
新鮮肥美,好快食得,肉質彈牙
🦐手打魚籽蝦滑($58/半份)

🌟推介🌟
自己cut開細細粒,彈牙👍🏻
爽口之選
🐷大刀豬腰片($49/半份)

珊瑚蚌($68/半份)

鮮竹笙($38/半份)
索哂湯汁,正👍🏻
蔬菜🥬

胡瓜絲($38/份)
皇帝菜($28/半份)
萵荀條($18/半份)
2024-06-25
2024-07-08 869 浏览
放假食好西,想食高質麻辣火鍋我一定去方叔叔,重慶麻辣湯底夠正宗之外,食材全部可以叫半份,即使兩個人打邊爐都可以有好多選擇!仲有佢哋碗雪耳糖水好好味,D雪耳煲得好淋,呢樣都係我好鍾意去方叔叔嘅原因之一🤭點左鴛鴦鍋重慶麻辣併蕃茄湯,重慶麻辣湯底味道夠麻夠辣,灼鹽爆魚肚、稻田毛肚、武隆苕粉越食越過癮,蕃茄湯好鮮甜,灼龍𧄌片、桶蠔、蔬菜可食返食材原味道!超推薦美國Prime牛小排,肉質嫩滑柔軟,無論辣同唔辣都一樣宜家方叔叔仲推出激減優惠,凡消費滿$200即送$100現金券於下次消費使用,每消費$200可使用1張減$100優惠券,無封頂使用(套餐同中環店不能使用),有效期為派發起計60天,真係超值!

2024-06-27
  • 美國Prime牛小排
2024-07-02 554 浏览
捉緊優惠的尾巴!方叔叔全線(除中環分店)由即日起到7月15號繼續激減,消費滿$200送$100現金券下次用,食滿$200就可以用,仲要冇封頂用幾張都得,直接變相半價!雙拼鴛鴦鍋揀咗麻辣同大骨湯。辣湯一大堆辣椒又麻又辣好香,仲越煲越辣,出面自助吧有麻油同醋可以自己調汁減辣,亦會送上一碗紅棗雪耳糖水暖暖胃,之後食辣都唔怕啦。清湯有一大舊豬骨落去煲,煲到最後啲肉仲係好林,連埋豬筋好鮮甜嫩牛肉係MVP,厚切牛肉淥3分鐘後仲係好粉嫩,入口嫩滑又有咬口。鴨血厚切有彈性,無論用辣湯同清湯都一樣咁鮮甜。青瓜花食過咁多間邊爐店得呢度先有,瓜嘅部份爽脆,花嘅部份好林好索湯,打邊爐真係好夾!現炸豆皮同紅糖爆漿糍粑都係即叫即炸要等一陣,join唔到全枱大合照😂 豆皮大大塊脆卜卜,浸咗湯1分鐘之後仲係好脆,仲好香豆味。紅糖糍粑唔係講笑,攤咗一段時間先食,但入面紅糖漿仲係好辣嘴,糍粑好煙韌👍🏻手打豬肉貢菜滑同手打魚籽蝦滑叫咗各半份,每款都整到六大粒,手打真係唔同啲非常彈牙,貢菜都幾特別,食落好似豆角咁爽脆,但多咗一陣鮮甜味另外仲叫咗大力牛肝、珊瑚蚌、美國Prime牛小排、功夫萵筍片,全部都精緻又高質,仲要送優惠券

嫩牛肉

手打滑

另外仲叫咗大力牛肝、珊瑚蚌、美國Prime牛小排、功夫萵筍片,全部都精緻又高質,仲要送優惠券下次用,真係食到上晒癮😻
嫩牛肉
手打滑
APM 午市有好多選擇,但論性價比,非佢莫屬!打邊爐都有午市,只需要HK$98加一服務費,重要有4個湯底可以4擇2!好有誠意!我就擇左一邊麻辣一邊蕃茄,2個湯底都好出色~擇左一個牛小排既Set,牛肉唔算太多,但過下口癮好正,如果唔食牛,佢重可以擇羊同埋豬~ 好中意個Set咩都有啲,滿足到打邊爐既個種氛圍~ 有幾粒丸、芝士腸、菇、豆腐、菜等等~ 重有2隻蝦!同埋面食都有唔同選擇,我就點左魚麵,因為出面比較少見~ 如果想飽肚啲亦可以擇烏冬或者公仔麵~ 跟餐重有一罐飲品,如果個麻辣湯底太辣,都可以即刻飲番啖飲品~午市套餐HK$98 *另收加一服務費呢個價位,真系太無敵!!!
APM 午市有好多選擇,但論性價比,非佢莫屬!

午市套餐
HK$98 *另收加一服務費
呢個價位,真系太無敵!!!
2021-10-22
2024-06-03 580 浏览
人少少去烚下烚下都想試多幾款食物,不過又擔心浪費?來到「方叔叔重慶老火鍋」就沒有這個煩惱,這裡點選火鍋食材,可選半份或全份,這個構思,對於像我們只有兩個人來說,值得一讚!另外,餐廳會在餐前先提供滋潤糖水,食火鍋前,讓客人先護一護胃。 😋餐廳使用QR code,是日選擇:湯底:雙拼鴛鴦鍋 - 普通辣 / 皮蛋香菜湯🍽鴛鴦麻辣鍋麻香撲鼻,辣味十足,夠晒麻! 皮蛋香菜湯微帶鹹香,清新鮮香。1️⃣鮮活海蟶(半份)🍽沒有沙,夠鮮甜。2️⃣珊瑚蚌、桂花蚌(半份)🍽柔軟彈牙,肉質鮮嫩。3️⃣大刀豬腰片(半份)🍽爽滑鮮美。 4️⃣萵筍條(半份)🍽翠綠色澤,清新爽口。 5️⃣鰻魚(白鱔)(半份)🍽鮮嫩細滑。6️⃣手打魚籽蝦滑、手打墨魚滑(半份)🍽滑溜順口、鮮美。7️⃣鴨血(半份)🍽吸收麻辣湯汁,刺激味蕾首選。8️⃣炸芋頭(半份)🍽軟糯粉嫩。9️⃣鮮鵝腸(半份)🍽爽口彈牙。🔟韭菜豬肉水餃(半份)🍽薄薄的皮,滿滿的餡料。📣5月份推出激減優惠,消費滿200元,即送100元現金券於下次消費使用。下次消費亦是每消費200元,可使用1張減100元優惠券,這優惠是無封頂使用(套餐不能使用),而有效期為派發起計30天。*此推廣優惠不適用於中環店*
人少少去烚下烚下都想試多幾款食物,不過又擔心浪費?

😋餐廳使用QR code,是日選擇:
湯底:雙拼鴛鴦鍋 - 普通辣 / 皮蛋香菜湯
1️⃣鮮活海蟶(半份)
🍽沒有沙,夠鮮甜。
2️⃣珊瑚蚌、桂花蚌(半份)
🍽柔軟彈牙,肉質鮮嫩。
3️⃣大刀豬腰片(半份)
🍽爽滑鮮美。
4️⃣萵筍條(半份)
🍽翠綠色澤,清新爽口。
5️⃣鰻魚(白鱔)(半份)
🍽鮮嫩細滑。
6️⃣手打魚籽蝦滑、手打墨魚滑(半份)
🍽滑溜順口、鮮美。
7️⃣鴨血(半份)
🍽吸收麻辣湯汁,刺激味蕾首選。
8️⃣炸芋頭(半份)
🍽軟糯粉嫩。
9️⃣鮮鵝腸(半份)
🍽爽口彈牙。
🔟韭菜豬肉水餃(半份)
🍽薄薄的皮,滿滿的餡料。

*此推廣優惠不適用於中環店*
2024-05-30
等候时间
2 分钟 (堂食)
2024-05-28 384 浏览
主打重慶火鍋,少不了九宮格麻辣大紅鍋。但身為辣辣絕緣體,鴛鴦鍋是最好的選擇。(蕃茄鍋也算是某種程度的「紅湯」。熱茶帶少許麥味及花香,隨即人頭糖水:紅棗雪耳冰糖。同行牙媛及牙玲棄如敝履,稱為姥姥食物。其實糖水是滋潤及保護腸胃,避免進食太辣而產生不必要的反應。(1) 洛神花鮮橙特飲解辣清爽飲品。(2) 重慶耗兒魚又名剝皮魚。厚肉刺少,魚肉魚骨容易分離。(3) 功夫萵筍片 / 萵筍條前者選擇幼嫩部分切成薄片;後者會更清甜。口感及味道各有千秋。(4) 美國Prime牛小排大理石花紋清晰可見,富有牛味。(5) 稻田毛肚 黃牛先肚寬大薄身,以冰鎮方式處理。能夠在滾燙的湯底簡單灼燙,隨即收縮而保留爽脆口感。(6) 現炸豆皮薄如紙張,是響鈴天花板。高溫油炸令腐皮迅速膨漲,三扒兩潑吸收湯汁。「斯人若彩虹,遇上方知有。」雖然我被一條浸滿辣油的娃娃菜打倒,令菊花受損。重慶火鍋魅力所在:即使受過苦難,但總會回饋一點溫暖。對邊爐的熱愛,可以超越一切。

(1) 洛神花鮮橙特飲
解辣清爽飲品。

(2) 重慶耗兒魚
又名剝皮魚。厚肉刺少,魚肉魚骨容易分離。

(3) 功夫萵筍片 / 萵筍條
功夫萵筍片

(4) 美國Prime牛小排
美國Prime牛小排

大理石花紋清晰可見,富有牛味。

(5) 稻田毛肚

(6) 現炸豆皮
現炸豆皮

「斯人若彩虹,遇上方知有。」

以形補形  show  my  legs
2024-05-21
功夫萵筍片
美國Prime牛小排
以形補形  show  my  legs
  • 洛神花鮮橙特飲
2024-05-27 295 浏览
呢度嘅麻辣燙底夠辣,辣得嚟有麻香,食落有after taste。叫咗嫩牛肉、聖子、桂花蚌、生蠔、淮山、萵筍片、四寶丸、魚標、魚肚、黑柏葉。牛肉麻麻哋,,啲肉質好似梅梅地咁。海鮮值得讚,尤其係個桂花蚌,食落真係好鮮甜,雖然比較細條,但真係好有鮮味👍🏻聖子都好新鮮,同埋有好多隻。其他嘅食材都有水準嘅,鍾意佢哋嘅萵筍片,切得好薄片,食落又夠爽口。欣賞佢哋一開始就俾個糖水先,侍應話俾我哋暖下胃喎。另外叫咗烏龍檸檬茶,好好飲,有清香嘅烏龍味,同埋好大杯。

2024-05-22
庆祝纪念
生日
  • 桂花蚌
2024-05-20 240 浏览
每次想食麻辣火鍋,必定會諗到方叔叔。前兩日FD去食收到現金券,話宜家方叔叔做咁激減優惠,每消費滿$200,即可以贈送$100現金券。下次消費每消費$200可使用1張減$100,仲無封頂TIM。不過哩個現金券就不適用套餐,同埋有效期只得30天,且不能用於中環店。FD有現金券,一定要快D去食啦。可樂同水仙烏龍檸檬茶,水仙烏龍茶味好香,檸檬添加咗淡淡香味,成杯唔會好甜,同火鍋好夾。麻辣鴛鴦鍋,今次揀咗麻辣湯底同番茄湯鍋。麻辣湯底,揀咗普通重慶辣,入口唔算好辣,食落回味甘甜,唔會口渴。功夫萵筍片,萵筍切得好薄身好考驗功夫,擺落番茄湯底,食落酸辣鮮甜,好味。小郡肝串串,郡肝處理得好乾淨,一D腥味都冇。郡肝食落彈牙爽口,同辣湯好夾。美國桶蠔,桶蠔有差唔多一隻巴掌大,睇到都O曬嘴。蠔肉肉質飽滿,鮮甜嫩滑,一隻已經足夠。紐西蘭精品羊肉卷,羊肉肥瘦均勻,每件羊肉都帶埋筋膜。羊肉食落一D都唔膻,反而好有羊味。長城小白豬午餐,午餐肉好大一件,肉味好重同埋有粒粒豬肉口感,好食。大刀豬腰片,豬腰片得好薄,微微卷起已經可以食。豬腰嫩滑爽口,點落辣椒粉更加好味。鮮海蝦串,海蝦好新鮮,食落鮮甜彈牙,不過就唔好擺辣湯,
鮮海蝦串,海蝦好新鮮,食落鮮甜彈牙,不過就唔好擺辣湯,好辣TIM
稻庭烏冬,烏冬煮1分鐘已經可以食。烏冬嗦曬番茄湯底酸甜鮮味,食落彈牙爽口
紅糖冰粉,配料好豐富,有果仁,提子幹,花生碎等。紅糖漿同冰粉好夾,飯後甜品黎講唔錯
2024-05-13
  • 功夫萵筍片