2020-09-17 6 浏览
嗰日同朋友去食晏昼饭, 突然好想食海南鸡, 今晚餐厅又有, 所以就叫嚟试下。 佢个饭嘅鸡油味好重, 温度亦都相当好, 新鲜热辣, 个鸡肉唔算超级嫩口, 但都算滑嘅, 啲鸡皮好嫩滑, 再配埋侧边嘅姜葱蓉, 就特别惹味。 而我锺意啲姜葱蓉唔系好咸, 亦都砌得好细好细粒!!鸡嘅份量唔错同埋有叠两条菜。正!最後我好锺意将啲鸡肉点落去个酸辣汁, 比起传统点姜蓉酱更加 刺激!!!

鸡嘅份量唔错同埋有叠两条菜。正!
2020-06-29 255 浏览
今次介绍九龙湾展贸中心的新越越式料理, 每次到都会食生牛肉河粉, 生牛肉河粉的汤底一定要够热, 这里做得到👍🏻, 生牛肉嫩口好味, 份量又够多, 价钱亦很抵! 近期天气热, 除咗热辣辣的生牛肉河粉之外, 今次仲食鸡扒捞檬, 鸡扒大大块, 啖啖肉又有肉汁, 捞檬嘅精髓当然系酸酸甜甜嘅酱汁, 刺激味蕾又开胃, 夏天首选!虽然九龙湾国际展贸中心唔算系就脚嘅地方, 但近呢几年都开咗唔少餐厅, 疫情之前更加会经常揸车入嚟睇戏食饭, 希望快啲可以过返正常嘅日子! 新越越式料理地址: 九龙湾展贸径1号E-Max 国际展贸中心2楼25号舖

新越越式料理
2019-08-26 1169 浏览
今日去九展想睇Comic World展览,所以喺food court果层求其搵左间越南餐厅食吓河粉算去到要喺阿姐个counter度嗌左嘢食先搵位,有八达通付款都几方便我嗌左先🍅🐂🍜鲜茄牛腩汤河$59,跟餐仲包杯热饮,个汤河个汤底🍅番茄味好浓,牛腩有炆得好琳,系几好食👍男朋友好大食,嗌左个🍜火车头汤河$81,又系跟餐包杯热饮,见到里面啲料都好多,佢话碗嘢都ok我跟餐嗌左杯柚子茶☕️, 其实相同埋真实睇到嘅角色水都系黑色,同平时啲柚子茶☕️有啲唔同,怪怪地,个味道都唔系好浓, 系饮到落底先好甜,有机会我未搅匀嘅🙈

2019-08-25
2019-05-23 1055 浏览
同朋友去九展 shopping,顺便食埋个lunch, 佢话想食越南嘢,见呢间餐厅餐牌价钱合理,不妨一试先到柜面落order畀钱,跟住佢哋会将食物送到你面前。畀完钱返埋位,生牛肉汤河已经送上,出菜够快,啱晒喺呢头返工嘅打工仔。生牛肉大大块,配上洋葱,芽菜同香口炸蒜粒,汤底香甜朋友叫咗咖哩羊腩饭,羊腩加薯仔,另外一大碟白饭,份量十足,羊腩同薯仔入晒咖哩汁味套餐包饮品,加9元仲可以转特色饮品。 叫咗三色冰,同比较少有嘅海底椰冰,甜甜地,又解渴仲叫咗我哋嘅至爱嘅沙嗲,牛肉,鸡肉各两串,沙嗲汁惹味两个人食够晒饱,价钱也合理

先到柜面落order畀钱,跟住佢哋会将食物送到你面前。

咖哩羊腩饭

三色冰 海底椰冰

仲叫咗我哋嘅至爱嘅沙嗲,牛肉,鸡肉各两串,沙嗲汁惹味

沙嗲串烧

两个人食够晒饱,价钱也合理

2019-05-22
2019-05-21 710 浏览
去开Emax睇戏,就系入面揾间野食下喇,夜晚时段冇乜人,好多餐厅都冇开喇,见呢间仲开紧就入去食喇叫左个猪颈肉汤粉,个猪颈肉真系好高质,望落唔系好肥,但食落又有油脂爆出黎好正😋,而且份量又多,十分抵食之後叫左d小食,有虾饼,平时出面食系一粒粒咁,佢呢度系好大块切开左咁架喎,唔讲仲以为系炸猪排😂佢炸得好香好脆,配埋个酱酸酸甜甜仲好食😊仲有唔少得要叫米纸卷,佢入面有菜,猪颈肉,好多米粉,上面仲有炸蒜粒,切到一粒粒其实可能系比你一啖食,我尝试分开两啖食,结果系会跌左d料出黎😂所以最好系要一啖食哂佢😋最尾我地叫埋野饮,杯海底椰冰好少见,就试下,入面有d白色既应该系果肉,好好食😊下次黎开emax 想食下特色野可以试下呢间☺️

下次黎开emax 想食下特色野可以试下呢间☺️

2019-04-24 529 浏览
去emax看电影,发现多了很多餐厅,晚餐几十元就可以吃泰菜,cp值很高。海底椰椰汁冰有非常浓厚的椰子味,特别喜欢海底椰,份量多,烟韧有口感,想不到饮品会像糖水,平时食糖水都要几十元,饮品都有糖水质素感觉赚到了。虾饼很弹牙,虾的鲜味十足,即叫即炸,上桌时很热很香脆。猪颈肉纸米卷内的蔬菜清甜爽口,猪颈肉份量亦足够,每件都食得到肉,而且是厚切的。蔬菜的清新可中和猪颈肉的肥腻,两种食材配搭一起的口层次丰富,赞。

虾饼很弹牙,虾的鲜味十足,即叫即炸,上桌时很热很香脆。

2019-04-15 405 浏览
近九展附近无什麽多食肆选择,特别是中午时间更难找位置堂食,今日中午时份去了九展food court,人流十分多,见到有生牛河,就一个人入了新越越式料理,因为太多人,本已预了等很大久。在柜枱order完先付款,然後找个位坐就会有店员端上食物。新越火车头粉,份量其实够两个人吃,有生牛肉、牛丸、牛筋、熟腩、牛柏叶和萝卜。生牛肉够新鲜,滚一滚热汤配河粉不错。虾饼调味十足,即叫即炸,所以香味扑鼻,真抵吃!柚子茶因爲茶底是红茶包,味道就盖过了柚子蜜。

新越火车头粉

虾饼调味十足,即叫即炸,所以香味扑鼻,真抵吃!
虾饼

柚子茶因爲茶底是红茶包,味道就盖过了柚子蜜。
柚子茶
2019-04-10
新越火车头粉
虾饼
2019-04-09 206 浏览
上个星期到新越点了越式鲜茄牛腩河, 可惜到的时候汤底燶了, 所以改食生牛肉河。今个星期日又到新越吃午餐, 死心不息都要食番碗鲜茄牛腩河$61,还有点了生牛肉河$61,炭烧香茅猪扒汤河$56,跟餐两杯柚子茶和热可力。这里的鲜茄牛腩河真是很好味, 超浓的蕃茄汤底, 牛腩又淋又入味,份量也非常多。 生牛肉河经常都会食的, 食生牛肉河最重要汤底够热,牛的肉质够嫩滑。炭烧香茅猪扒汤河, 反而猪扒比较硬身, 但香茅味浓。食越南粉一定要有这些配菜。

生牛肉河

炭烧香茅猪扒汤河, 反而猪扒比较硬身, 但香茅味浓。
炭烧香茅猪扒汤河

食越南粉一定要有这些配菜。

2019-04-07
生牛肉河
2019-03-28 99 浏览
经常会到新越食 pho, 每次的质素都唔错。 今次点了两个下午茶餐很抵食,咖哩牛腩饭+ 热奶茶 $39, 鲜茄牛腩汤河+热柚子茶$39。咖哩牛腩饭~ 咖哩味浓不辣, 牛腩炆得又淋又入味,正!鲜茄牛腩汤河~ 平时我很喜欢吃这里的鲜茄牛腩汤河, 但今次有点煮燶了。 汤底有点燶的味道, 店员很好马上帮我换了生熟牛肉河。热奶茶和热柚子茶~ 热奶茶普通, 热柚子茶不太甜,我喜欢。生熟牛肉汤河~ 生熟牛肉的份量很多, 食河粉最紧要汤底够热,这一碗完全做得到。如果大家经过开九展, 可以来这里试下越式河粉,价钱抵又好味。

咖哩牛腩饭~ 咖哩味浓不辣, 牛腩炆得又淋又入味,正!

咖哩牛腩饭

鲜茄牛腩河

热奶茶和热柚子茶~ 热奶茶普通, 热柚子茶不太甜,我喜欢。
跟餐柚子茶和奶茶

生熟牛肉河

2019-03-28
咖哩牛腩饭
跟餐柚子茶和奶茶
生熟牛肉河
2019-03-18 136 浏览
这间越菜餐厅是采用先下单付款的模式,在你俾钱落order後,就可以搵位坐,等待应将食物攞俾你。火车头河粉:非常大碗,足够2个人share,河粉的面头铺满了生牛肉、牛丸、洋葱、芽菜等大量的配料。汤头非常鲜甜,可以自己加入九层塔,加强汤的香气。整体而言,河粉同配料都恰到好处,牛肉很鲜美,配合爽口的芽菜一起食,味道很不错!炸虾饼:虾胶打得弹牙,虾的分量也没有偷工减料,上面洒上炸香的蒜片。虾餠配上的蒜片,满口浓浓的蒜香,很美味。牛油鸡翼:鸡翼外表金黄香脆,肉质嫩滑多汁,仲然经过油炸却也毫不影响肉质,仍然保持非常鲜嫩,完全不会乾身,咬落去仲散发着淡淡的牛油香味。大推,建议大家必食这里的牛油鸡翼!

2019-03-16 127 浏览
这晚在九展附近放工,於是便和同事在这边食完饭先返屋企。我们去到二楼餐厅较集中的一带,发现原来只有少数食肆在晚上营业。可能九展附近主要是工商业区,所以晚上人流比较少,大部分餐厅在晚上都不营业,於是我们便选这间越南餐厅。我点了香茅猪扒捞檬,檬粉、生菜丝,佐以酸酸甜甜的鱼露汁,味道清爽又醒胃。猪扒也煎得非常香口,果然是捞檬的最佳配搭。而朋友所点的越式海南鸡饭就有点意外,饭不是传统的油饭,鸡的味道也较为清淡,与新加坡式海南鸡截然不同,可能是越式煮法的关系。最令我惊喜的是这间餐厅的越式猪颈肉。猪颈肉的肉质鲜嫩,肥瘦适中,口感柔软,与以往的吃过的猪颈肉有着很大差别,想不到猪颈肉也可以如此美味。随主食加$8元就有一杯越式特饮,我们就加了椰汁红豆冰、椰汁珍多冰。

2019-03-07
  • 越式猪颈肉
2019-03-15 65 浏览
区内食越南野既地方寥寥可数,lunch想食碗粉面,黎Emax呢间都唔错!展贸中心装修完之後,将其中一层变晒做餐厅,大家又多个搵食地点,非常方便。讲返间餐厅,午餐时间非常多人排队,侍应们好热心地帮手搵位,个个都好有心,态度值得一赞👍🏻午餐以粉面为主,有汤粉、捞檬等,可以配不同餸菜,今次食左个牛丸汤檬粉,质素非常不错首先要讲佢个牛丸真系好弹牙,个人觉得已经系手打丸既质素,牛味香浓又多汁,涨卜卜咬落去系满足既感觉佢个汤底同出面有d分别,颜色虽然比较深,但味道反而清淡d,衬落个牛丸度更加带出到鲜味,唔错唔错😁少少可惜既系个檬粉实在煮得太软,散开晒好难用筷子夹起,下次试埋其他面底希望好d

2019-03-12 70 浏览
今天跟同事一起加班後来到在公司附近的九展吃晚餐,九展近年改进了不少,一、二楼有很多食肆,形成一个food court。生牛肉汤河($61)同事叫了一碗生牛肉汤河,牛肉不太生,也不太熟,煮得刚刚好,牛肉味也很重。汤亦很浓郁,最紧要的是不太咸。绝对有惊喜。炭烧香茅猪扒饭($61)这个炭烧香茅猪扒饭,猪扒真的是炭烧的,烧得蛮香的。虽然未有太多香茅,但有猪扒的香味已经很足够。不错不错。沙嗲牛肉、鸡肉串烧($48):吃落已品嚐到用炭烧的,很香,牛肉、鸡肉又不太硬,每样两串,总共四串。而且配合越式辣酱,味道浓郁。饮品我们选了特式饮品: 咸柠七及冻越式咖啡。冻越式咖啡来的时候是热滴漏越式咖啡,滴得差不多了就倒进冰杯内,冰杯内除了冰还有链奶。味道不错。

生牛肉汤河($61)
生牛肉汤河

炭烧香茅猪扒饭($61)
炭烧香茅猪扒饭

沙嗲牛肉、鸡肉串烧
咸柠七
冻越式咖啡
2019-03-03 85 浏览
中午突然要去九展做野,系开工前梗系要搵食医肚😋先,中午一个人🕴🏻以为好易搵位,但九展间间餐厅都坐满🈵人想摄针📍都摄唔落,徘徊咗阵见到呢间仲有几枱吉位即刻坐,但原来要买咗飞🧾先,好尴尬地走返出去买完飞先返嚟再搵位坐,唔使三分钟⏱店员姐姐👩🏻就上菜,生牛肉🐮河粉嘅卖相睇落都唔错,有三块大大嘅生牛肉,食落虽然冇咩牛味,但唔算太韧,牛肉🐮都尚算合格,河粉煮得较硬好似啱啱熟咁,汤底比较清淡,饮到少少咸咸地嘅牛肉味🐮,离鲜甜就有一段距离,以快捷午餐嚟讲都系不过不失🈴。
生牛肉河粉
生牛肉河粉
2019-02-27
2019-01-28 111 浏览
又系喺荒岛冇乜选择的其中之选佢系先去柜台买嘢食,再自己搵位坐低等待应送嘢食,食物味道ok,佢坐位都算几多,每次嚟到都唔使等位,可能佢有啲位系摆埋出走廊出面,所以如果想食下越南野系九展可以系一个好选择。
又系喺荒岛冇乜选择的其中之选