2023-12-27 165 浏览
用餐時間(3:10pm tea)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋豉油王魷魚鬚炒油麵 🍝呢個下午茶菜式喺其他餐廳少見,點都要試試佢。油麵炒得好好食,熱辣辣又夠味,勁多魷魚🦑(起碼有15至18嚿),食完之後變咗做魷魚人lol。師傅落咗洋蔥🧅、蔥、芽菜落去炒,成件事冇咁寡。見佢落咗隻蛋去炒🍳,可惜成隻蛋炒到燶哂,而且吸晒啲油,膩到食唔落口。🗑️食頭兩啖還好,食多幾口覺得都幾油,食完發覺成隻碟底都係擸擸令。🍽️茶水☕杯奶茶中規中矩,茶味都算香濃,但偏向苦澀嗰隻,飲完條脷會苦。個人偏向鍾意奶味較香濃嗰隻奶茶,要比例適中,攞個平衡先會滑。餐廳氛圍兆康苑都算係一條舊屋邨,估呢間嘢都有返咁上下歷史(俾錢時候問老闆佢又講唔出😂)。地下懷舊地磚,簡樸裝修同我之前2005年嚟食嘅時候一樣,當年往事,回憶湧現。🎈
用餐時間(3:10pm tea)
豉油王魷魚鬚炒油麵

豉油王魷魚鬚炒油麵 🍝

茶水☕
餐廳氛圍
2023-12-12
2023-01-20 770 浏览
去到兆康站想搵野食,見到呢間比較多like 所以入嚟食。入到去2:00都算多人,揀左張近水吧嘅枱,坐低一陣,有個阿叔叫我坐過一兩個位,我就即刻照做,然後食物到,我食食下,佢一手張我放袋嘅櫈推入,完全無同我講聲,俾佢嚇一嚇。都算,俾多啲位佢哋出餐,點知過咗幾分鐘,後面張枱坐左個後生仔🤦🏻‍♀️ 難道咁樣唔係仲窄咩?點知同一個阿叔行過隻手仲撞到我,sorry 都無聲。唯有我自己轉左另一張枱。點知後尾有一對夫婦坐左我第一張枱,佢話阻住出餐嘅位。😫😫😫我淨係想安靜食餐飯,阿叔點解要咁做。
去到兆康站想搵野食,見到呢間比較多like 所以入嚟食。
點知同一個阿叔行過隻手仲撞到我,sorry 都無聲。

我淨係想安靜食餐飯,阿叔點解要咁做。
2023-01-19 360 浏览
食物選擇都多價錢都算可以。但係侍應態度超差,催交枱俾說話人聽話自己睇唔到嘢,叫我大大聲讀想食啲咩俾佢抄低隔離大把枱,淨係叫我快快脆脆食完交枱未經我同意擅自郁我啲私人物品唔會再幫襯

食物選擇都多
價錢都算可以。

但係侍應態度超差,催交枱俾說話人聽
話自己睇唔到嘢,叫我大大聲讀想食啲咩俾佢抄低

隔離大把枱,淨係叫我快快脆脆食完交枱
未經我同意擅自郁我啲私人物品

唔會再幫襯
2023-01-19
用餐时段
早餐
2022-02-12 786 浏览
心血來潮想食燒味行過兆康即管睇下有冇得外賣番去好在e間新聯輝有燒味!可以滿足到我估唔到都幾多人叫外賣叫左個燒味雙拼 燒肉拼鴨 $82價錢可接受,冇堂食真係生意難做啊!俾完錢等左冇耐就有,都算快 睇外賣包裝好似好細盒但打開睇其實份量都ok 賣相都幾好個底仲有幾條白菜仔😂買到去雖然凍咗但係啲燒肉個皮仲好脆味道唔算太鹹肉質唔會好鞋又唔肥整體來講都幾好至於燒鴨都不過不失真係啖啖肉好少肥膏不過食落有少少碎骨要小心啲食總結而言,無意發現呢間茶餐廳嘅燒味都唔錯,可惜黎屋企太遠…
心血來潮想食燒味
行過兆康即管睇下有冇得外賣番去
好在e間新聯輝有燒味!
可以滿足到我
估唔到都幾多人叫外賣

叫左個燒味雙拼
燒肉拼鴨 $82
價錢可接受,冇堂食真係生意難做啊!
俾完錢等左冇耐就有,都算快

睇外賣包裝好似好細盒

至於燒鴨都不過不失
真係啖啖肉好少肥膏
不過食落有少少碎骨
要小心啲食

總結而言,無意發現呢間茶餐廳嘅燒味都唔錯,可惜黎屋企太遠…
2022-02-11
外卖自取
2021-01-15 1172 浏览
係呢頭返工,兆康呢幾間茶餐廳成為飯堂之一。平時間唔中都會黎食,因為真係冇乜好揀。但上兩次黎食都遇到極差既體驗。第一次:個好大聲既呀叔侍應上菜,一野pat落張枱度,D汁彈到我同事衫褲都有,然後sorry都冇句扮睇唔到,要大大聲叫佢返黎先係咁意放卷廁紙係度。第二次:埋單,同同事分開比錢,個同事搵緊散紙,而後面又冇人等,所以我就等同事比左先,點知個收銀呀嬸:「等咩姐!你比先啦!」我問左佢一句:「好急咩?」佢即刻著哂火咁:「係呀!我好趕呀!快D比啦!」係呢頭返左幾年工,都食過唔少次呢間野,但今次真係忍唔住要上黎負皮佢。以後冇咩事都唔會再食。大家如果想食個lunch都受氣既話可以一試
係呢頭返工,兆康呢幾間茶餐廳成為飯堂之一。
平時間唔中都會黎食,因為真係冇乜好揀。
但上兩次黎食都遇到極差既體驗。

以後冇咩事都唔會再食。

大家如果想食個lunch都受氣既話可以一試
呢間野我同男友成日都黎買飯。值得一讚嘅係D燒味唔錯,燒肉係一層一層有時仲有油雞髀,其他野食都幾有鑊氣。不過呢度個收銀個女人態度差到爆,已經唔只一次用簡稱去落單,又叫你講全名。到講全名,佢又話你講得唔清楚(其實係佢寫野時係聽唔到野),態度仲要衰聲唔耐煩。大佬!我係客黎架,咩事買個飯都要受你氣呀?今日係第3次我真係忍唔住上黎寫食評!睇返其他食評,原來唔只我一個覺得佢態度差。其實呢間茶餐廳D野整身真係唔錯,又唔貴,我男友當正係飯堂,但就係呢個收銀女人搞衰晒!好心就叫佢返屋企啦!
呢間野我同男友成日都黎買飯。
值得一讚嘅係D燒味唔錯,燒肉係一層一層
有時仲有油雞髀,其他野食都幾有鑊氣。

不過呢度個收銀個女人態度差到爆,已經唔只一次

睇返其他食評,原來唔只我一個覺得佢態度差。
外卖自取
  • 燒味
2019-04-08 1417 浏览
平時真係好少可以起到身食早餐,不過呢一期又鍾意行下路上下兆康苑食早餐,除咗麥快餐同酒樓之外,新聯輝都係一個唔錯選擇。。。如果喺九龍區食一個早餐大概都要$35或以上, 不過呢度一個雪菜肉絲米加火腿奄列多士,再加一杯熱飲都只係$32,價錢超值。。。米粉選用左銀絲米粉,較幼身,比起粗身既東莞米粉更好食。雪菜肉絲份量比較少可以再多少少😂火腿奄列多士就正常,如果火腿可以再炒熱啲就更好。。不過$32可以食到飽飽,真係唔容易,所以要求真係唔多 希望可以繼續以優惠價做街坊生意!!

2019-04-04
$35 (早餐)
2018-11-15 1106 浏览
第一次黎兆康食野(其實係第一次黎兆康呢個地方),得罪講句,呢個屋邨舊到我以為去左50年前嘅香港😂😂😂同個friend求其入左呢間新聯輝食野。呢間感覺係舊式茶記,但好大間,有好多張圓枱。Lunch黎到坐到7 8成滿,都幾勁。叫左兩個炒粉麵。乾炒牛河估唔到幾好食,係好油,但都好惹味,而且份量都好足,我個男仔friend 都食唔哂😂我個魚香茄子炆米都ok,係略嫌茄子份量唔夠多,淨係米粉份量極爆多,大碟到不得了😂

2018-10-02 778 浏览
假日的早上是如此滿座記得兒時的每個星期日,都會與爸媽妹妹到家附近茶餐廳可是工作了,已不固定放假,星期日的早餐,沒享用好久了每桌有數個膠杯,是放帳單用的老闆可真是聰明每人拿住一張,要不弄髒,要不吹走豬排甚乾,可有奄列為此早餐提高分數茶餐廳做的奄列,就是與別不同水吧師傅該是很喜愛牛油的,因每次牛油都厚厚的奄列就是尚有少許未熟才好味西式的奄列我尤其討厭早餐至十一點半,最能照顧賴床一族健康的麥皮常早早賣完很是欣賞呼籲客人可叫少飯,減少浪費環保,每人都有責任!!
假日的早上是如此滿座
記得兒時的每個星期日,都會與爸媽妹妹到家附近茶餐廳
可是工作了,已不固定放假,星期日的早餐,沒享用好久了

每桌有數個膠杯,是放帳單用的
老闆可真是聰明
每人拿住一張,要不弄髒,要不吹走

豬排甚乾,可有奄列為此早餐提高分數
茶餐廳做的奄列,就是與別不同

水吧師傅該是很喜愛牛油的,因每次牛油都厚厚的
吉列豬排配火腿奄列

奄列就是尚有少許未熟才好味
西式的奄列我尤其討厭
流心火腿奄列

早餐至十一點半,最能照顧賴床一族
健康的麥皮常早早賣完

很是欣賞呼籲客人可叫少飯,減少浪費
環保,每人都有責任!!

2018-10-01
用餐时段
早餐
吉列豬排配火腿奄列
流心火腿奄列
2018-08-31 620 浏览
同朋友經過兆康,求其食個dinner , 我叫左個芝士海鮮焗飯$49,朋友叫左個什會湯米線$37。焗飯非常穩陣,係有焗過既。之前食過上水廣場個間茜X既焗飯 , 佢真係好似冇焗過,就咁淋個汁上去咁樣。呢個焗飯都幾足料,有塊大魚柳係入面,d 芝士又唔會太多太肥膩,剛剛好,整體我認為係好過商場既連鎖西餐廳個D $50-60既飯餐。平時去開商場,入去個D扮西餐廳既茶餐廳,茜X , 香港達X/椰XX , 紅螞X , 都唔知叫乜野食好。牛扒又乾又鞋,焗飯又冇焗過既,豬扒飯塊豬扒又凍既,意粉又煮到淋patpat等等。我朋友叫左個什會米線,個湯底當然係hea 既味精湯,但勝在十分足料,有豬肉片,雞肉,叉燒,蝦仁,魷魚等等。

焗飯非常穩陣,係有焗過既。

之前食過上水廣場個間茜X既焗飯 , 佢真係好似
冇焗過,就咁淋個汁上去咁樣。

呢個焗飯都幾足料,有塊大魚柳係入面,d 芝士
又唔會太多太肥膩,剛剛好,整體我認為係好過
商場既連鎖西餐廳個D $50-60既飯餐。

我朋友叫左個什會米線,個湯底當然係hea 既
味精湯,但勝在十分足料,有豬肉片,雞肉,叉燒,
蝦仁,魷魚等等。
2018-07-20 603 浏览
你間茶餐廳係屯門輕鐵站隔離個商場,餐廳嘅裝修已經幾殘舊,顧客除咗街坊,仲有喺附近工作嘅人,見到仲有唔少老人家係度傾計。屯門既早餐原來已經接近$30。午餐價錢親民D,一律$45,選擇也夠多,有蒸肉餅飯、叉燒炒蛋飯、干炒三絲河、梅菜粒肉飯、豉汁豆卜蒸排骨飯、粟米雞粒飯等等,連一杯野飲,加咗錢算貼地。茶餐廳啲飯份量都幾多,不過如果食唔到咁多,可以提早同店員講。我叫咗一份京都豬扒飯。首先估唔到一份入面有咁多豬扒,有啲意外!另外要讚一讚豬扒煮得好腍,肉質好嫩滑,意料之外既美味。難怪呢度咁多街坊幫襯!

屯門既早餐原來已經接近$30。

京都豬扒飯

難怪呢度咁多街坊幫襯!

2018-01-13 583 浏览
自選小菜二款118元,因我下單時沒有說明要中式套餐二,所以白飯要收取費用,需然二碗白飯只須十六元,但覺得有被取巧成份,下次各位如要去用膳,記得說明耍中式套餐,本人以後就不會再光顧

2017-12-01 486 浏览
今日成三點路經兆康先記得忙左一日,原來仲未食中午飯,咁諗住求其係兆康個商場搵間茶記食個下午茶啦,見佢呢個“咸魚雞粒炒飯+凍檸茶”,下午茶價仲要係兆康區,收$44應該有少少想像中空間啦,點知道,一上枱嚇一跳,然後得啖笑!搵晒成碟炒飯,都搵唔到半粒咸魚粒,無錯,係半粒都搵唔到,唔通師傅高手到將咸魚炒至融入成個炒飯度?我唔介意佢如果當午餐,供應至五點,收返呢個價的,但起碼,1,唔好扮係下午茶2,俾兩粒咸魚粒我都可以喎否則,呢個區,呢個時段,交呢個價,收呢個價,好難有下次的。
我唔介意佢如果當午餐,供應至五點,收返呢個價的,但起碼,
1,唔好扮係下午茶
2,俾兩粒咸魚粒我都可以喎
否則,呢個區,呢個時段,交呢個價,收呢個價,好難有下次的。
2017-06-21 657 浏览
其實一直都知道這間食肆衞生麻麻,d碗周不時痴有油漬飯漬,不過為求就腳,兆康又無咩選擇,一家大細就去吃晚餐,點知差不多食完之際,一隻超大曱甴由高處掉下到阿仔件衫處,我們當然雞飛狗走,不過整間店既職員反而反應冷淡,應該他們平常見慣不怪,不論食物質素,衞生真是嚇壞人。
2017-06-20
2017-03-15 615 浏览
係屯門醫院探完病,同親戚行過黎兆康苑呢邊搵野食呢度仍然係舊區間隔,非常懷念餐廳就係兆康商場2樓入面,相信平時都係街坊先會黎食有時去呢D屋邨餐廳,真係食懷舊味都夠而且食物一定夠鑊氣!親戚以前都係呢頭住,所以好熟路佢推介呢個椒鹽豬排飯同星洲炒米豬排飯有成4塊大大塊既豬排,微辣、但鹹左少少,飯係另外一碟上.. 感覺變番碟頭飯會好D星洲炒米有驚喜,炒得好乾身一D都唔油,都唔會鞋口,大大碟每人分到2碗有多!
係屯門醫院探完病,同親戚行過黎兆康苑呢邊搵野食

呢度仍然係舊區間隔,非常懷念

餐廳就係兆康商場2樓入面,相信平時都係街坊先會黎食

有時去呢D屋邨餐廳,真係食懷舊味都夠

而且食物一定夠鑊氣!

親戚以前都係呢頭住,所以好熟路

佢推介呢個椒鹽豬排飯同星洲炒米
豬排飯有成4塊大大塊既豬排,微辣、但鹹左少少,

飯係另外一碟上.. 感覺變番碟頭飯會好D
星洲炒米有驚喜,炒得好乾身一D都唔油,

都唔會鞋口,大大碟每人分到2碗有多!
2017-03-11