2016-07-15 282 浏览
原本打算跟家人到美林村吃大排檔,但去到後突然下起大雨,下雨後有點不安全,為了家人設想,還是到商場吃比較好碰巧商場內有一家韓式餐廳,沒有人等位,相當方便媽媽,所以我們便入去媽媽是第一次吃韓國菜,完全零知識,所以這次由我選菜吧先吃一個韓式海鮮粥,韓式風格比較傑一點,可能會有點不慣,但吃起來味道不錯海鮮味道注入粥身內,令粥身充滿海鮮甜味吃了後已有點飽肚之後點了一些小食,比較特別的是酸辣豆腐豆腐外表十分脆,內裡卻是相當嫩滑,相當可口加上醬汁令人相當開胃,我們很快便吃完了,不過要小心燙口

媽媽是第一次吃韓國菜,完全零知識,所以這次由我選菜吧

海鮮味道注入粥身內,令粥身充滿海鮮甜味

吃了後已有點飽肚
之後點了一些小食,比較特別的是酸辣豆腐

豆腐外表十分脆,內裡卻是相當嫩滑,相當可口

加上醬汁令人相當開胃,我們很快便吃完了,不過要小心燙口
2016-07-13 320 浏览
上星期諗住试下呢間韓式食店,嗌左D食物等了很久,還未到,同侍應追单,怎料有個黑衫女带眼鏡女侍應,態度非常不友善,仲黑口黑面不揪理采,扮睇唔到,完全當我地D食客透明,果刻我好憤怒,我點左D食物全部取消哂,我亦唔會有下次再光顧這店,這店D員工質素非常之低劣,請這店好好培訓下D員工,希望服務質素有待改善。-
其實幫襯過這間CAFE好幾次(都是午市),不過食物質素一般,都沒有打算寫食評。但早陣子在晚市時段幫襯,感覺完全不一樣。首先,侍應方面大部份都是韓國人,韓國女仔果然不同,對每個顧客都笑容滿面,而OPPA都彬彬有禮,氣氛跟午市大不同,感覺好似真的到了韓國。雖然餐牌是一樣,食物質素亦都較好。入到去每人都會有一份泡菜和一碗湯。我們當晚只是食宵夜,所以叫了兩款小食和每人一杯野飲。食韓國小食,不會少得炸雞,炸雞大大件,剛炸起的炸雞熱辣辣,脆漿厚了點,但正合我口味。炸雞面淋了少少蜜漿,甜甜的又無咁熱氣。($42)芝士餃子,芝士好易捲起包圍全隻餃子,芝味香濃,不錯。($48)芬達砂冰,原支芬達橙汁插入砂冰,夠冰涼解渴~

雖然餐牌是一樣,食物質素亦都較好。
入到去每人都會有一份泡菜和一碗湯。
我們當晚只是食宵夜,所以叫了兩款小食和每人一杯野飲。

食韓國小食,不會少得炸雞炸雞大大件,剛炸起的炸雞熱辣辣,脆漿厚了點,但正合我口味。炸雞面淋了少少蜜漿,甜甜的又無咁熱氣。($42)

芬達砂冰,原支芬達橙汁插入砂冰,夠冰涼解渴~

2016-05-26
2016-07-07 280 浏览
早前放假去了大圍朋友家中玩結他,朋友專業級,玩得出神入化,我最喜歡這類型的男孩之後我們到他家樓下的一家韓國餐廳吃飯,不知味道如何餐廳的裝修頗不錯,餐廳內播著輕快的韓國歌曲我們3人坐下後不久便點餐了吃了一個韓式炸雞,炸雞相當香脆,我們選了原味,所以沒有辣味每人一舊剛剛好,熱氣野還是不要吃太多之後吃了一個部隊鍋,雖然全是普通材料,但吃起來感覺不錯公仔麵熟了後吸收了全部湯的味道,變得相當惹味香腸也不是普通貨色,相當入味最喜歡旁邊的芝士和蛋,熟了後相當可口不錯的餐廳,後來相當多人等位,所以我們坐一會便走了

之後我們到他家樓下的一家韓國餐廳吃飯,不知味道如何
餐廳的裝修頗不錯,餐廳內播著輕快的韓國歌曲

我們3人坐下後不久便點餐了
吃了一個韓式炸雞,炸雞相當香脆,我們選了原味,所以沒有辣味
每人一舊剛剛好,熱氣野還是不要吃太多
之後吃了一個部隊鍋,雖然全是普通材料,但吃起來感覺不錯

公仔麵熟了後吸收了全部湯的味道,變得相當惹味

香腸也不是普通貨色,相當入味

最喜歡旁邊的芝士和蛋,熟了後相當可口

不錯的餐廳,後來相當多人等位,所以我們坐一會便走了
2016-07-05 241 浏览
韓國食物在香港吃得多,但這次也是第一次遇到在香港食店裏有大量的韓藉侍應,感覺像去了韓國旅行餐牌色彩豐富,插圖也很可愛…所以大部份的食物也是看到插圖吸引而點的前菜好好味,不會太酸,吃後很開謂!首先,我們點了春川炒辛辣雞鍋$178。雞鍋裏有很多配料,除了主角辣雞外,還有年糕、蔬菜及韓式粉絲!韓藉侍應會幫我們炒好,不能懶人自己動手整個雞鍋都好香,粉絲把湯汁精華吸引了,所以很和味又彈牙而辣雞方面,剛煮好是非常香滑,但因為我們一邊聊天一邊慢慢品嘗,令雞煮得太久,變得有點乾及粗糙所以下次食時,建議把雞吃先。吃完鍋上的東西後,侍應會把白飯,紫菜及一些配料放進鍋內炒香,最後加入蛋漿及芝士再炒…完成後的制成品真是太好味了,濃濃的芝士味紫菜飯實在太令人驚喜幸好之前沒有點太多的食物,要不是真的吃不完…而這個醬醃莞島鮑魚很鮮甜,香香的醬油味,與香飯一起身簡直是完全組合飲品方面就點了忌廉插柚子沙冰…柚子加cream soda很match,吃完辣椒的食物飲一口,哇!實在太爽
前菜好好味,不會太酸,吃後很開謂!
整個雞鍋都好香,粉絲把湯汁精華吸引了,所以很和味又彈牙
所以下次食時,建議把雞吃先。
幸好之前沒有點太多的食物,要不是真的吃不完…
2016-07-03 354 浏览
估唔到屋村都有韓食店,仲要規模地方都不小。還有部份的侍應是韓國人來,感覺置身韓國街頭食店。點完餐,店員送上海帶湯及泡菜,幾好飲。之後就係海鮮部隊烏冬鍋,係即場煮滾,湯料有蜆、青口、鮑魚及小生蠔,所以海鮮湯底幾鮮味。可以連湯都飲埋。清河醉雞翼一份4隻以清河酒浸煮,酒味濃郁其並滲入雞翼中,雞翼肉質結實食落冰涼清新。韓國菠蘿冰以原個菠蘿肉打成沙冰,香甜濃郁又清新,熱辣辣天氣呢杯咁f清新嘅果汁,感覺好正。
點完餐,店員送上海帶湯及泡菜,幾好飲。
清河醉雞翼一份4隻以清河酒浸煮,酒味濃郁其
並滲入雞翼中,雞翼肉質結實食落冰涼清新。
2016-06-09
2016-07-01 4856 浏览
自從上次來過大圍新翠商場的韓式餐廳 Sister Korea Cafe!  值得再回味!  況且,晚上有好姊妹請我到德福睇戲  <愛麗絲夢遊仙境 2: 穿越魔鏡>!一於請她食一頓韓式午餐吧! 相約她先到大圍港鐵站等,帶她到這個陌生的地方大圍新翠商場,由大圍港鐵站行過來,需要大約 5分鐘! 位於屋邨商場的韓式餐廳 Sister Korea Cafe,意想不到的大間!  同一層附近還有其他餐廳,做街坊生意!這裡的型格而色彩繽紛裝潢,完全令我們眼前一亮!   給人充滿活力的感覺! 桌上備有韓式辣醬及燒汁,增添風味! 大部份店員是韓國人!  既然店名叫 Sister Korea Cafe,也不乏女店員呢!有一班韓國姊妹花坐鎮,  相信廚房部也是韓籍師傅吧! 打開色彩奪目的餐牌,見到特色的韓式美食,實在惹人垂涎嘞! 韓國菠蘿冰 $58她喜歡味道清的食物,這款飲品最適合不過!  最好笑有一塊菠蘿放面,証明真材實料!  入口涼浸浸而香甜美味,味道較天然,解渴又可降溫,她飲得一口滿足! 忌廉插柚子沙冰 $38汽水插上凍飲是近年至潮的飲法!哈哈! 走到韓國
 值得再回味!

同一層附近還有其他餐廳,做街坊生意!

這裡的型格而色彩繽紛裝潢,完全令我們眼前一亮!
  給人充滿活力的感覺!
桌上備有韓式辣醬及燒汁,增添風味!
大部份店員是韓國人!
 相信廚房部也是韓籍師傅吧!

打開色彩奪目的餐牌,見到特色的韓式美食,實在惹人垂涎嘞!
韓國菠蘿冰 $58
她喜歡味道清的食物,這款飲品最適合不過!
 最好笑有一塊菠蘿放面,証明真材實料!
韓國菠蘿冰
忌廉插柚子沙冰 $38
汽水插上凍飲是近年至潮的飲法!哈哈!

走到韓國餐廳,我想飲韓式飲品,柚子特飲之類…正合我意!
 竟然有款忌廉插柚子沙冰,聽起來幾玩“味”!

兩者顏色差不多,我個人不太喜歡飲汽水,忌廉混合沙冰,少了那種濁喉感!反而更好!
兩者都幾夾!
 夾雜柚子粒,意想不到的口感!教人驚喜!
忌廉插柚子沙冰
當食物尚未送上,店員先為每位送上芽菜及泡菜

芽菜清爽而帶鹹及麻油香,至於爽口的泡菜則酸辣入味,打開味蕾很醒胃!
芽菜及泡菜
海帶湯
味清而調味剛好,混合了豬肉碎,有助減低海帶本身的草青味!
 含豐富營養價值,對健康有滋補作用!
海帶湯
飛機醬缸醃蟹 $188
由於,我不吃生食,只有淺嚐一湯匙!

入口 creamy 鮮美而口感濕潤!
 生蟹我卻不敢嚐試!
飛機醬缸醃蟹
火山脆皮豆腐 $48
微脆的外層炸至金黃色,內裡是的豆腐嫩滑可口,
橙色的酸甜醬,酸甜惹味帶微辣提味不少又開胃啊!
火山脆皮豆腐
海鮮韮菜薄餅 $82
煎得薄如紙的韓式薄餅,外表金黃香噴噴!

混合蔥粒、魷魚、蝦肉…等,入口淡茂茂,
 全靠濃郁酸而鹹的醬汁提升味道!蘸上韓式火山豆腐的酸甜醬汁也很夾!
海鮮韮菜薄餅
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 (不辣) $128
韓籍女店員在我們的桌子面前即席炒飯,香氣洋溢,實在惹人垂涎!

濕潤而入味的炒飯還帶有焦香,雙重口感,混合了不少芝士,食出啖啖芝味!
 芝士更有拉絲效果!
 加入雞蛋、紅蘿蔔絲,豚肉…等配料!混合醬汁後,味道甜美!口味豐富有層次感!
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
平均每人二百幾,作為午餐相對有點貴;如果作為晚餐會更覺合理!
2016-06-18
火山脆皮豆腐
韓國菠蘿冰
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
2016-06-30 2903 浏览
韓國野不嬲都係賣飛佛,近排聽朋友介紹大圍有間唔錯既韓國餐廳,叫sister korea cafe,食物質素好價錢又合理,咁我緊係諗都唔諗第一時間拉埋男朋友去試下啦!間餐廳係新翠商場既地鋪,大圍站行過去就10-15分鐘倒,唔算太遠。間鋪門面好似冇乜特別咁,但係原來裡面係別有洞天!入面裝修別緻得泥又帶有韓國色彩,周圍畫滿一d韓國既塗鴉,真係好令好colorful,搞到我都忍唔住影多幾張相丫!餐廳入面有部分員工係韓國人,雖然溝果時要用英文,但係喺咁既環境下食韓國菜氣氛簡宜一流!! 真係要加分!食韓國野又點可以唔食泡菜,呢度既泡菜偏酸辣,岩晒鍾意食辣野既我,又夠晒開胃!仲有紫菜湯,清清甜甜,唔錯!漢拿山豚肉炒飯(辣)($128)我朋友推介我一定要試下呢個炒飯,果然係冇介紹錯! 有韓國侍應幫你炒飯,又可以比你睇住佢炒,想要幾辣都得,真係好貼心既服務! 個飯唔會炒到太乾,加上岩岩炒出泥熱辣辣食真係特別滋味! 個醬汁係甜甜地辣辣地,仲有d芝士黏住個飯同d豚肉,好味得泥又唔會太'漏',正!火山脆皮豆腐($48)呢個豆腐真係世界級! 個豆腐炸到外皮脆卜卜,但係入面仲keep到咁滑同夠水份,再加上個酸酸

漢拿山豚肉炒飯(辣)($128)

火山脆皮豆腐($48)
呢個豆腐真係世界級! 個豆腐炸到外皮脆卜卜,但係入面仲keep到咁滑同夠水份,再加上個酸酸地甜甜地辣辣地既汁,開胃得泥感覺上唔會好會熱氣,真係食到停唔到口,好彩一碟有8舊,都夠我同我男朋友每人食4舊,仲要先係48蚊,夠晒抵食丫!必試!!!

部隊芝士拉面蛋邊鍋($128)
個部隊鍋既材料同出面食到既都差唔多,有辛辣面、年糕、腸仔、魚片、蛋等等,可以揀豬、牛或者雞,咁我地就揀左牛,個鍋既精髓係側邊果d溶左既芝士!!我係個勁鐘意芝士既人,所以基本上食咩我都會點下側邊d芝士,最正係煙煙韌韌既年糕加埋濃濃既芝士,好幸福呀!!!呢個鍋岩晒鐘意食芝士既朋友,不過記住襯熱食左個鍋先,因為凍左d芝士就會變硬變到一舊咁架啦!

韓國菠蘿冰($58)
我咁大個女都係第一次飲菠蘿冰有成個菠蘿!!真係好特別! 個菠蘿冰夠重菠蘿味,酸酸甜甜,消濟一流! 大熱天時飲真係零舍爽!!

間餐廳仲要冇加一服務費,食到飽飽先係三百幾蚊,大家不妨一試
2016-06-14
  • 韓國菠蘿冰
  • 漢拿山豚肉炒飯
2016-06-30 295 浏览
很久沒有食過韓國菜,聽朋友介紹就來試一下這間Sister Korean Cafe。雖然有點遠,但是我覺得這間餐廳勝在地方夠大。可以坐得很舒服很自在,不像尖沙咀或旺角那些餐廳一樣焗束。這間韓國料理與日本料理有很多相似的地方,為什麼這樣講呢?因為餐廳的桌面很乾淨,不像其他韓國料理桌面和地面上都很多油。另外室內設計很精緻,色彩繽紛的噴漆加上特色吊燈令人賞心悅目。可能我特別喜歡食韓國料理的關係,一看到餐牌就忍不住叫了很多東西吃,感覺每個都好好食!泡菜前盤味道剛剛好,味道新鮮,又不會太辛辣太剛烈,很配合香港人的口味。首先要介紹他們的部隊芝士拉麵鍋,沒好膩的感覺。而且芝士味道濃,口感真的好正!再配個蛋,真是滑!海鮮隊長仙貝鍋烏冬,除了名字有好多個鮮(仙)字,吃起來真的特別有驚喜。竟然有肥美小鮑魚,連每條烏冬都有極濃的海鮮味。另外,海鮮煎餅可以配它的韓國醬汁食,別有一番風味。火山脆皮豆腐的色澤金黃亮麗,令人特別有食慾。口感是酥酥脆脆,咬下去是軟的,真正的外脆內軟,最特別的是醬汁,酸酸甜甜,是其他餐廳完全找不到的。漢拿山豚肉炒飯是這家店的特色之一,因為有專人現場煮給你吃,所以都挺考手藝。加上微甜微辣的

另外,海鮮煎餅可以配它的韓國醬汁食,別有一番風味。
加上微甜微辣的醬汁一起炒,單單聞到香味已經要流口水了,食起上來口感比想像中黏一點。但因為我喜歡吃甜的東西,所以覺得一級棒,應該很適合嗜甜的朋友。
在香港這個價錢可以食到韓國地道的美食,而且有韓國式的專人貼心服務,真係物超所值啊!還可以跟韓國姐姐學韓文,一個字:棒~
  • 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
2016-06-28 279 浏览
舖頭位於商場入面 好就腳,而且地方闊 吾怕掂到隔離枱嘅人呢間餐廳直接將menu印係外牆,等緊位都可以睇左食咩先,認真慳時間前菜好普通,重點refill竟然要收費海軍隊長鮮貝鍋湯底好甜,證明左有足料海鮮另外有配烏冬,食到一半加入去煮 煮左5分鐘已經好入味 配湯一齊食係一流芝士熔岩飯係其中一個吸引我黎嘅原因一上枱已經勁大陣仗,有員工會企係側邊幫你炒飯 直至食得為止職員一路炒已經聞到好香嘅泡菜炒飯味 海鮮薄餅只能說不是我的菜,好淡 吾點醬真係一D味都無見到脆皮豆腐個樣好吸引,所以叫左碟試下豆腐同醬嘅味道係完全分開,甚至覺得味道好咸 汁太結蜜糖炸雞好脆 吾厚粉 雞咬開係有肉汁流出黎 好嫩炸得一D都吾老菠蘿冰超甜,夠凍的確好解渴 十分足料 好似食緊成個菠蘿 會吸到菠蘿肉
舖頭位於商場入面 好就腳,而且地方闊 吾怕掂到隔離枱嘅人

前菜好普通,重點refill竟然要收費
海軍隊長鮮貝鍋
湯底好甜,證明左有足料海鮮
芝士熔岩飯係其中一個吸引我黎嘅原因
一上枱已經勁大陣仗,有員工會企係側邊幫你炒飯 直至食得為止
職員一路炒已經聞到好香嘅泡菜炒飯味
海鮮薄餅
只能說不是我的菜,好淡 吾點醬真係一D味都無
見到脆皮豆腐個樣好吸引,所以叫左碟試下
豆腐同醬嘅味道係完全分開,甚至覺得味道好咸 汁太結
蜜糖炸雞
好脆 吾厚粉 雞咬開係有肉汁流出黎 好嫩炸得一D都吾老
這天,趁著放假的日子,特意跟我的好兄弟來到大圍的Sister Korea Cafe吃新派韓國菜。Sister Cafe位於大圍新翠村,地點不算太便利,但嚐過這裡的美食之後,就覺得即使特意過來亦是值得。餐廳面積頗大,裝潢設計走年輕韓流風格路線,而且不停播放著K-POP。食物方面有韓式小食、韓國石鍋拌飯、韓國麵食、韓式炒飯、粉絲年糕、韓式火山石板燒、韓國湯.泡飯、韓國粥、韓式飯卷及Signature dishes等。韓國菠蘿冰 $58以原個菠蘿打成的沙冰,濃郁而香甜清新的菠蘿味道,非常好喝,推介!芬達插草莓沙冰 $38呈橙紅色的草莓沙冰混合芬達汽水,味道甜美。清河醉雞翼 x4 $45以清河酒浸煮的雞翼,酒味濃郁而不嗆,雞翼肉質結實,吃來冰凍清新,作為小食非常合適。泡菜煎餅 $72這份泡菜煎餅厚薄適中,吃來表面香脆可口,咬起來乾爽煙韌,而且充滿泡菜香味,微辣得來夠惹味,醮上配製醬汁更添滋味,真是非常美味,必吃之選!點餐後,店員先為每位客人送來前菜及清湯。漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 (辣) $128店員會在客人面前炮製這個炒飯,先把材料跟炒飯拌勻。再加入炒飯醬,再在炒飯旁放蛋漿及芝士碎條,最後灑
韓國菠蘿冰 $58

芬達插草莓沙冰 $38
呈橙紅色的草莓沙冰混合芬達汽水,味道甜美。
清河醉雞翼 x4 $45
泡菜煎餅 $72
點餐後,店員先為每位客人送來前菜及清湯。
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 (辣) $128
店員會在客人面前炮製這個炒飯,先把材料跟炒飯拌勻。
再加入炒飯醬,再在炒飯旁放蛋漿及芝士碎條,最後灑上紫菜。
香噴噴的漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯就大功告成。
炒飯味道夠,又香口又帶微辣,乾濕程度恰到好處,飯粒粒分明,中間有不少泡菜、豚肉、蘿蔔絲,以及芝士蛋,令整體味道更為豐富,實在是美味得不能錯過!
之前聽朋友講開新翠商場入面有間韓式餐廳, 所以入黎試下!野食味道賣相就唔想多講, 因為真係幾好食, 樣樣都有信心保證。今次想講係D 侍應服務, 入面有好多韓國侍應, 佢地侍應服務態度非常好。 唯獨有一位香港人男侍應, 佢非常有問題! 上菜果陣, 因為我地都點左幾多野食, 唔係好夠位放, 佢就雙手拎住碟野食, 之後可能我個FD 又低頭禁電話, 個侍應突然勁大聲咁嗌 "拎開D野啦"....我地成班人呆左.... .......我地諗緊呢間餐廳係咪D caring corporate, 請d精神有問題既人, 咁都唔理佢啦...無謂比個侍應掃我地興。 到左 last order 之後, 個侍應自動拎張單埋黎叫我地埋左先, 咁都ok 理解, 咁我地收到張單, 各自拎銀包及繼續吹水, 點知個男侍應又黎料, 係道喝我地 "埋左張單佢先呀!"  果下個真係燥左, 咩料呀而家! 不過由於唔知佢係咪真係精神有問題, 所以都係快快趣比錢算。 我相信有其他食客都遇過呢位男侍應, 因為我見佢對其他檯都係咁。 其實本身好少係openrice 打食評, 但今次真係好想講出黎, 成間餐廳就咁比一個有問題既侍應ko
之前聽朋友講開新翠商場入面有間韓式餐廳, 所以入黎試下!

我相信有其他食客都遇過呢位男侍應, 因為我見佢對其他檯都係咁。 其實本身好少係openrice 打食評, 但今次真係好想講出黎, 成間餐廳就咁比一個有問題既侍應ko.
2016-05-13
2016-06-19 958 浏览
最近喺網上見到呢間韓國餐廳,睇左食評之後發現有唔少網友推介。所以約左兩個朋友山長水遠泥到大圍,就係為左一嚐韓國既美食!間餐廳喺大圍一個屋邨商場既地下,位置有d隱蔽,我地都花左d時間先搵到。不過,為左食好野,付出幾多都係值得既!!一入間鋪已經有韓國侍應用韓文同我地打招呼,又見到間鋪周圍都佈滿韓國既塗鴉,真係好有去左韓國既feel!! 再泥就係諗食咩既時候,呢度既食物種類都幾多。基本上韓國最特色既食物都有,好似部隊鍋呀、石鍋飯呀、年糕呀、炸雞咁,另外仲有d特色d既野食,其他韓國餐廳未必會食到,好似火山脆皮豆腐、飛機醬缸醃蟹呢d。岩晒又想食d傳統韓國野又想試下新野既我! 幾經辛苦終於揀到食咩啦!首先泥既係前菜,每人有一碟泡菜同豆芽,加埋一碗紫菜湯,d泡菜夠晒開胃!跟住就有個韓國侍應泥左,幫我地炒個漢拿山豚肉炒飯。望住佢一路炒果時已經覺得好香,一炒好即刻忍唔住食一啖~ D芝士融晒落個飯到,真係超正! 個味道係甜甜地,有d辣,如果唔食得辣既朋友可以同個侍應講下,佢就唔會整咁辣。個飯既份量都幾多,基本上3個人都夠食。自從上次去完韓國之後,我就好鐘意食果度既海鮮煎餅,所以今次泥到冇理由唔試下個海鮮韮
所以約左兩個朋友山長水遠泥到大圍,就係為左一嚐韓國既美食!
不過,為左食好野,付出幾多都係值得既!!

再泥就係諗食咩既時候,呢度既食物種類都幾多。

跟住就有個韓國侍應泥左,幫我地炒個漢拿山豚肉炒飯
望住佢一路炒果時已經覺得好香,一炒好即刻忍唔住食一啖~
D芝士融晒落個飯到,真係超正!
個飯既份量都幾多,基本上3個人都夠食。

自從上次去完韓國之後,我就好鐘意食果度既海鮮煎餅,所以今次泥到冇理由唔試下個海鮮韮菜煎餅既!
個煎餅都好足料,唔會好似其他餐廳咁淨係食到個脆底。
個煎餅本身味道正常,冇乜特別。
但係加埋個甜甜地既醬汁就真係三級跳,所以食呢個煎餅記住沾個汁呀!

我地仲叫左個韓式原味炸雞
一份有五件,不過味道就冇乜特別,不過不失,如果專登食韓式炸雞呢度就未必岩你。

最後仲有個海鮮隊長鮮貝鍋烏冬
一個字: 鮮! 個湯係有蜆、青口、鮑魚,所以所有精華都喺晒個湯度。真係鮮甜到不得了,最後我地緊係連個湯都飲埋啦!
真係有好大隻鮑魚架!!

水蜜桃水果冰茶
有蜜桃味之餘又夠晒清新,仲有唔少其他水果可以食,正!

忌廉插柚子沙冰
就普通d,冇乜柚子味,同埋成杯野都比較淡,好似飲緊普通忌廉咁。

食完都係每人二百蚊左右,冇加一,價錢都合理,一定會再帶朋友泥食過!
2016-06-02
聽左呢個間餐廳好耐,間唔中都有係facebook見到介紹,上次一大班人gathering食唔成,今次三人個去試下先。因為我地去到餐廳都夜晚9點幾,一去到就有位。佢都係跟返韓國餐廳自己拎水飲。我地三個人總共叫左四樣野,開頭仲以為會太多,因為叫左部隊窩,到最後都食得哂。一黎就係炸雞,同韓國果d差好遠,因為岩岩今日先去完韓國返黎對比真係好大。可能因為香港始終同唔到新鮮雞,所以無口感無雞味,炸得一般。無咩特別,可以不嗌。而部隊窩就不過不失,都係一般的餸,而食到最後d麵都無變到好糊。不過旁邊有一格類似蛋醬的物體一直都無型固。四個人總共食左310蚊,都唔算貴啦,以沙田區黎講,可以食到韓國野,又適合聚會的地方,都試食過~~~
泡菜煎餅
部隊辛辣麵蛋邊鍋

题外话/补充资料: 呢度有部份侍應係韓國的年青人,落單時原來女侍應聽唔明廣東話都仲有好耐性聽我地落單,讚一讚我個朋友講到流利的廣東話先表示聽唔明……侍應都好有禮貌
2016-06-05
2016-06-14 292 浏览
今晚突然好想食韓餐@.@上OPENRICE睇到呢間咁多好評又係沙田附近, 一於黎試下首先, 係唔近大圍站, 都要行成10-15分鐘 不過...去完我倆都係大滿足的, 所以大家不防去下啦平日晚餐時間唔係好爆,唔駛等位,正!大部份都韓國服務員,令我們都以為真係去左韓國咁(無錯,就係咁敷淺地代入左)一見到個餐牌已經心花怒放因為有好幾款菜色都可唔辣的前菜和紫菜湯會自動送上,大豆芽勁好味,湯也不是味精湯;)芝士蛋豚肉炒飯服務員來炒時表現專業,也不像我們以前吃到的一團濕飯蛋和芝士融合後會放在飯面,甜甜的燒汁加上芝士蛋漿確是十個美味,還是在我們枱上炒完熱辣辣的端上十分貼心 部隊鍋 也可以不辣太好了,我們都不能吃辣,或者因此湯味較淡,無十分特別的感覺,平時吃開的午餐肉變成了韓版魚糕,本人來說一般一般。忌廉柚子沙冰來時已沒什麼沙冰了,忌廉汔水味也蓋過了柚子味,像喝一般汔水,一般一般。但我們還是會再次光臨因為環境舒適,服務有禮,豚肉飯給我們印象很好,想再挑戰其實美食呢
今晚突然好想食韓餐@.@
上OPENRICE睇到呢間咁多好評
又係沙田附近, 一於黎試下

首先, 係唔近大圍站, 都要行成10-15分鐘
不過...去完我倆都係大滿足的, 所以大家不防去下啦

平日晚餐時間唔係好爆,唔駛等位,正!

一見到個餐牌已經心花怒放
因為有好幾款菜色都可唔辣的
前菜和紫菜湯會自動送上,大豆芽勁好味,湯也不是味精湯;)
芝士蛋豚肉炒飯
服務員來炒時表現專業,也不像我們以前吃到的一團濕飯
忌廉柚子沙冰

2016-06-01