新泰东南亚餐厅

Sun Thai Restaurant
2019-05-09 5323 浏览
约了朋友在湾仔喜帖街 happy hour,倾得兴起。。。意犹未尽 ,一於转场去附近的泰国餐厅继续下场。。。食 dinner是也!上次已经光顾过这家餐厅的卢押道分店,所以对它的菜式和水准也有一定的认识。 今次encore再来, 就一於试一试这家轩尼诗道分店, 水准是否及得上其卢押道分店。今晚我们只叫了以下四样东西:泰式虾炒金边粉 $98金边粉炒得很乾身, 咬下去软靱有致,很滑、很有口感 。 金黄色的蛋饼网放在金边粉的上面 , 卖相非常精致 , 蛋网 吃起来 一点也不油腻, 蛋味很浓郁、很香 ;配上虾仁和花生碎 一起吃,口感跟食味均十分精彩, 一吃便知是用心之作!腌无骨凤爪沙律 $68酸酸甜甜的泰式凤爪一直都是我的至爱, 起了骨的凤爪,吃下去很爽, 偶尔吃到「较位亅的软骨, 口感则十分脆, 而且感觉到骨胶原的丰富, 想着想着。。。就不其然再多吃一只! 直至全碟凤爪逐渐、逐渐地在我们的眼帘里消失了为止!泰式青咖哩(鸡肉) $78咖哩鸡的鸡件 ,是已经去掉了鸡骨的啖啖净鸡肉 ,十分贴心,很适合懒人吃! 鸡肉吃下去很嫩滑,而且一点也不肥腻,十分适合爱健康的福福郎。 青咖哩汁很creamy 、很

今晚我们只叫了以下四样东西:

泰式虾炒金边粉 $98

腌无骨凤爪沙律 $68

腌无骨凤爪沙律

泰式青咖哩(鸡肉) $78

青咖哩汁很creamy 、很香、很浓厚的椰汁味。。。 真的做得不错!
泰式青咖哩(鸡肉)

印度薄饼 $30

薄饼烘得香脆 , 单单吃它已经感觉良好!今晚我们把青咖哩汁用来配薄饼。。。食味更是一绝!正!
印度薄饼

今夜,整体食物的质素很高, 虽然「全院满座亅,但是等候食物的时间也不长, 一会儿便有得吃, 证明餐厅overall 管理得不错!👍👍

。。。🦉

我们对餐厅的装修和环境,还有以下的评语:

这间店舖要比卢押道的那一间来得感觉开扬, Ok高的楼底、加上精致的装修和阔落的大堂, 感觉上就是一家可以令人「食得得戚 、点得招积、坐得舒适亅的餐厅。

顺带一提,这家店。。。枱和枱之间的距离,也比一般的餐厅稍为宽阔, 较能保障客人的私隐、 就算是要和朋友谈「密偈亅, 来说人是非(说三道四),也不怕让别人听到。😝

对於今夜的泰菜晚餐, 福福郎觉得整体感觉十分良好。 菜式的价钱也不贵,属於中价,可谓性价比十分之高, 可以再光顾 。

唯一美中不足的:就是餐厅的整体吸音设备「麻麻地亅, 像今天一样全院满座的日子,便会感觉到食客的声浪有点大和吵耳!但,世事无完美,give & take 啦!

。。。🦉

+ ==============================
立即订阅我的食评吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦与乐丶猫头鹰的人生观丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

2019-05-08
庆祝纪念
纪念日
腌无骨凤爪沙律
泰式青咖哩(鸡肉)
  • 泰式青咖哩鸡
  • 印度酥饼
2019-03-31 5094 浏览
又来铜锣湾揾食今日放假出去剪个靓发先,行下街等埋朋友,就到食饭时间了,期待久了的泰国菜因爲系朋友系呢头返工,极力推界。 不过我就觉得离地铁站有点远,其实佢系铜锣湾同湾仔之间。 上到黎,感觉好大呢,装修得都唔错,未六点已经有几台人。 被安排了座位是长椅配长台,坐得都几舒适及阔落。 睇睇菜单先先叫个椰青先,太口喝了,吃热气野必叫,嘻。 新鲜,椰肉还可以吃。 见到人地串烧,好似好吸引,我地又跟住叫,共六串,猪,牛,鸡各二串,牛就麻麻地,好韧,鸡最好味配埋特制沙嗲汁,正。 好香,食到花生香味。 另外叫左份,肉碎生菜包,都几大份,不过肉碎,嫌佢未够入味,生菜就好新鲜乾净咁。 呢个菜,我谂系我觉得最好味嘅菜超够入味,咸咸香香,送饭一流,嘅咸鱼炒介兰。 最後我地叫左条鱼,系青拧蒸鱼,哇,超吸晴,好靓呀条鱼摆设得。 满满的青柠味,加埋蒜头辣椒鱼露,一啲酸菜,不得了不得了,酸酸香香,好开胃。 很满足的一晚泰国菜
又来铜锣湾揾食

因爲系朋友系呢头返工,极力推界。
不过我就觉得离地铁站有点远,其实佢系铜锣湾同湾仔之间。
上到黎,感觉好大呢,装修得都唔错,未六点已经有几台人。

被安排了座位是长椅配长台,坐得都几舒适及阔落。
睇睇菜单先

呢个菜,我谂系我觉得最好味嘅菜

超够入味,咸咸香香,送饭一流,嘅咸鱼炒介兰。

很满足的一晚泰国菜
2019-02-28
中秋过了还是高温持续,胃口欠佳就想吃一顿泰菜,搜寻湾仔区就找到这间附近上班族都推荐的泰菜餐厅。先来个无骨凤爪沙律做前菜。份量不多,味道也一般般,不推荐。再来一打串烧,见其他食评都不太推荐牛就点了鸡和猪。串烧味道是香口的,但点了酱汁就不太分辨到那款是鸡那款是猪。主菜点了猪颈肉、青柠乌头、鸡肉青咖哩、薄饼、咸鱼炒芥兰和炒金边粉。主菜也有水准,但各人最爱居然是炒金边粉。意犹未尽再追加了两客羊肉串烧跟虾酱炒饭,炒饭又很快被扫光,羊肉串就太韧也不入味,不推荐。

先来个无骨凤爪沙律做前菜。份量不多,味道也一般般,不推荐。

• 泰式虾炒金边粉
3天前 0 浏览
这晚朋友刚放工,约她在湾仔附近吃饭,我们大概九点半到达,那里的人已经不算多,大概还有三成客人。 我们挺喜欢它这里的设计,非常漂亮,也很有东南亚的色彩。我们入座後服务员随即送来水和餐牌。 我们挺饿的,而且金边粉是重点推荐,所以叫了一个。金边粉上来的时候我们都忍不住惊叹一声,因为确实弄得很漂亮。上面一层蛋浆拉出来的花纹,包裹着金边粉,与一般的不同。切开,里面热气腾腾的,更是吸引~味道也很足,金边粉的口感也挺爽。我们也叫了一份印尼薄饼和一份菜-参峇炒羊角豆(其实是秋葵)印尼薄饼刚上来的时候没那麽脆,要等它凉一点才脆。 那个菜挺好吃的,我个人也喜欢秋葵,加上它有一点辣辣得很开胃。最後便是芒果糯米饭了~很香不过就是饭有一点硬。

上面一层蛋浆拉出来的花纹,包裹着金边粉,与一般的不同。

我们也叫了一份印尼薄饼和一份菜-参峇炒羊角豆(其实是秋葵)

最後便是芒果糯米饭了~很香不过就是饭有一点硬。

每日辛苦做完嘢总会想食一餐好嘅鼓励一下自己😛今日就嚟到位於湾仔嘅新泰东南亚餐厅~由於一早已经book咗枱嘅关系,所以一去到就可以入去享受美食😋成间餐厅嘅设计都睇得出系花咗唔少心机...除此之外,虽然待应姐姐们系识讲广东话,但系佢哋沟通都系用翻东南亚语言,令人感觉真系置身系东南亚🌴我哋被安排入座系「帐篷」里面,感觉都几特别😆由於都几肚饿嘅关系,我哋两个人都嗌咗唔少嘢食😂首先嚟到嘅系椰青🥥椰青够哂大个,椰青水非常清甜,好解渴💦入面仲有好多椰子肉添☺️可以慢慢刮出嚟食👍🏼第二个嚟到嘅系烧猪颈肉🐖猪颈肉每一块都系薄薄的,口感爽口弹牙🥰配撘嘅泰式酱汁亦都非常惹味😍第三个嚟到嘅系香芒软殻蟹米纸卷🥭🦀软殻蟹唔会炸到油淋淋,入口唔会觉得油腻👍🏼可以改善嘅地方系米纸卷比较厚身,有啲难咬,影响咗少少口感👀第四个嚟到嘅系泰式青咖喱(牛)🐂同印度薄饼~两样嘢系要分开嗌,薄饼唔会因爲嗌咗咖喱而附送🙈呢个系我同朋友全晚最满意嘅菜式💕青咖喱够香浓,充满香料味同椰香味😚牛肉煮嘅时间控制啱啱好,肉质软腍~薄饼口感薄脆,价钱平但系份量十足,配撘咖喱一齐食嘅话简直系一流!!!必试嘅推介🙌🏼第五个嚟到嘅系泰式虾炒金边粉🦐金边粉

由於都几肚饿嘅关系,我哋两个人都嗌咗唔少嘢食😂

椰青

香芒软殻蟹米纸卷

泰式青咖喱(牛)+印度薄饼

第五个嚟到嘅系泰式虾炒金边粉🦐金边粉外有一层蛋网,非常吸引✨一切开入面除咗有虾之余,仲有韮菜、芽菜同豆腐乾,比较特别嘅地方系入面有腌萝卜粒,脆脆的,加埋花生粒,令到成个口感有更多层次🤓而且金边粉炒得乾身,甜酸度拿揑得啱啱好
泰式虾炒金边粉

一餐嘅最後当然要有甜品做结尾啦🥳我哋就嗌咗芒果糯米饭🥭🍚呢到嘅芒果糯米饭混合咗白糯米同黑糯米,黑糯米会较为烟韧~整体嚟讲糯米嘅软硬度适中,唔会太黏糊👍🏼椰汁味道香浓,芒果香甜🤤为今餐饭画上咗一个完美嘅句号🤩
芒果糯米饭

• 印度薄饼
  • 香芒软壳蟹米纸卷
  • 炭烧猪颈肉
5天前 88 浏览
讲开食泰国菜,每次少会谂到去九龙城食,但如果想印多少少,坐得舒服啲,又好食,一直都冇乜头绪,直至去咗新泰,其他分店我未试过,不过湾仔呢间真系好特别!首先,一入到去,啲装修已经好奢华,好有泰国风味,好似真系置身於泰国咁!睇真啲原来呢间餐厅拎咗好多奖,搞到我更加期待!!(哈哈 睇吓佢系唔系实至名归)首先嘢饮方面, 我就叫咗芒果沙冰,朋友就叫咗梳打,两杯嘢饮都系正常发挥,我觉得芒果沙冰嘅味道唔做作,相信应该真系用水果整嘅第一碟叫嘅菜式就系酸辣无骨凤爪,卖相平凡,但味道地道,值得一赞如果真系要挑剔嘅话,我就认为份量可以多少少,不过讲真前菜又唔会食得好多 哈哈之後我哋就叫咗一个海鲜冬阴公,有别於其他餐厅,呢度就咁用一只碟去装住,其实我觉得几user friendly因为可以清楚睇到啲汤有啲咩食材,呢个冬阴公酸嘅味道比较浓烈,加埋香茅味重,所以饮落去都唔会觉得太呛口仲有呢个蛋包炒饭,我觉得厨师嘅技术真系好好,因为一上菜嘅时候系完整一个蛋咁嘅样,而且蛋皮非常薄,炒饭嘅材料十足,而且饭身较软,蛋皮又保存住温度,真系啖啖都好有镬气不得不一提嘅就系呢个炭烧猪颈肉,我会俾8分佢!入口非常烟银,配喆酱汁就一流

不得不一提嘅就系呢个炭烧猪颈肉,我会俾8分佢!入口非常烟银,配喆酱汁就一流!
唯一饮恨嘅就系我同朋友都开始有啲饱,食唔晒

始终出街食饭,一定要叫碟菜,呢只马拉盏通菜,马拉盏嘅味好够,仲有少少辣辣地咁!配埋炒饭一齐食嘅话,仲易入口!
2019-07-03
  • 芒果沙冰
  • 马拉盏炒通菜
  • 炭烧猪颈肉
沙哗啲级~终於有机会食到呢一间长期系湾仔区好评到不得了嘅泰国餐厅😍。好彩订咗位食午市,去到有超多人喺门口排队,好墟冚🤣成功落左单之後仲等左15分钟先有嘢食,仲要唔觉意传左比隔离台,之後先食返🤷🏻‍♀️ANY肥,讲返个泰式虾酱炒饭先🤔个虾酱味唔算咸,味道突出,食落亦几香。重点系:感觉上少油(泰国菜黎讲好难得!)同冇咩味精!🤩连平时好细食嘅我都食舔舔脷,食晒成个饭🥳 -午市套餐(泰式虾酱炒饭) | $75-新泰东南亚餐厅 湾仔轩尼诗道314-324号 W Square 2楼-
泰式虾酱炒饭

午市套餐(泰式虾酱炒饭) | $75
新泰东南亚餐厅
湾仔轩尼诗道314-324号 W Square 2楼
泰式虾酱炒饭
终有机会试左朋友口中介绍, 系湾仔的正宗小泰国 - 新泰东南亚餐厅, 坚无介绍错。两个胃食港女食到饱到上心口, 我地谂住叫轻食有小食 - 「蒜香越南牛油鸡翼($68)」 , 有粉-「冬荫功海鲜金边粉($75)」, 有鱼 - 「酥炸香矛鱼配青芒果沙律($168)」.  但当以上菜色逐一上台时, 先知碟碟份量非常足料同大碟。「蒜香越南牛油鸡翼」成6只, 同埋蒜香 + 牛油好香浓, 系一定要试的小食, 之後到「冬荫功海鲜金边粉」绝不马虎, 大大只青口、超多虾同墨鱼, 仲有佢个金边粉好弹牙。然後当条鱼上台时, 我地两个港女呆了太足料太大份, 点食? 必必必必必食推荐「酥炸香矛鱼配青芒果沙律」, 厨师好有心思将整条鱼起左一条条肉, 然後用香矛炸, 令食时有厚肉同无骨之方便同快感。另外有个提议, 因为此鱼包括了青芒果沙律好爽胃, 建议大家可以独立叫一个青芒果沙律来试。

蒜香越南牛油鸡翼
冬荫功海鲜金边粉
酥炸香矛鱼配青芒果沙律
题外话/补充资料: 青芒果沙律好爽胃, 建议大家可以独立叫一个青芒果沙律来试。
2019-09-05
蒜香越南牛油鸡翼
冬荫功海鲜金边粉
酥炸香矛鱼配青芒果沙律
2019-09-05 54 浏览
放工後乘电车过来吃晚饭,餐厅离电车站很近,很方便。餐厅环境充满泰国风情,有些服务员也是泰国人,恍如置身泰国一样。被安排坐在靠窗的位置,环境舒适,适合和朋友或家人聚会。先来一杯芒果沙冰,夏天饮沙冰的确是透心凉。串烧分别是鸡肉,猪肉和牛肉各两串,可以自由配搭不同肉类实在非常贴心,不会吃腻。沙爹不算辣,平时不吃辣的朋友也适合吃。几款串烧都烤得很香口,是不错的小食选择。咖喱有好多款选择,个人比较喜欢吃青咖哩,椰香味浓又不会太辣。肉类都有几款可以选,这次就选择了青咖喱鸡。鸡肉很嫩配料份量也丰富,是抵食之选。吃咖喱当然要配印度薄饼,薄饼酥软有咬口,配咖喱吃简直完美。马拉盏通菜份量比预期多,通菜很嫩不会有渣,调味也刚刚好很惹味。每碟菜份量都很多,抵食又高水准,侍应服务态度非常好,绝对是性价比高之选。
放工後乘电车过来吃晚饭,餐厅离电车站很近,很方便。

被安排坐在靠窗的位置,环境舒适,适合和朋友或家人聚会。
芒果沙冰

先来一杯芒果沙冰,夏天饮沙冰的确是透心凉。
串烧(6串)

青咖哩鸡

印度薄饼

吃咖喱当然要配印度薄饼,薄饼酥软有咬口,配咖喱吃简直完美。
马拉盏炒通菜

芒果沙冰
串烧(6串)
青咖哩鸡
马拉盏炒通菜
泰国野是我们的最爱每次约会都会选择泰式菜小食选择最爱的泰式猪颈肉 份量都多 每人吃了好多块 还是吃不完的附上的酱汁 有点辣有点酸 跟猪颈肉蛮配的 而肉烤得刚好 不会太乾 泰国菜又点会少了泰式虾炒金边粉一上菜已经被卖相吸引 很有心思的蛋网完完整整把金边粉包围住一打开 热辣辣的金边粉流出 再沾上少少青柠汁 更令味道突出想清清地 肉碎生菜包是一个不错的选择可选鸡或猪肉 最後我们选了猪肉 味道唔会太辣 而且生菜超新鲜 将肉碎包住 一整个放在口里 超赞有菜的新鲜 配上微辣的肉碎 是绝配喔!整体食物份量偏大 CP值超高!座位超阔敞 跟朋友聊聊天也不错(我们的座位)饮品点了芒果沙冰和菠萝沙冰 都好大杯 唔会太甜P.S.店员好细心 如果菜式有辣 都有所提醒 🤗
泰国野是我们的最爱

可选鸡或猪肉
最後我们选了猪肉
味道唔会太辣 而且生菜超新鲜
将肉碎包住 一整个放在口里 超赞
有菜的新鲜 配上微辣的肉碎 是绝配喔!
泰式肉碎生菜包

整体食物份量偏大 CP值超高!
座位超阔敞 跟朋友聊聊天也不错

泰式虾金边粉
泰式肉碎生菜包
芒果沙冰  菠萝沙冰
2019-09-03 57 浏览
今日放工约左朋友系湾仔附近食饭,大家都不约而同咁想食泰国野,所以就上网睇下有边间近,就系google map search到依间新泰东南亚餐厅,thanks to google,因为依间餐厅实在泰泰泰好味冇谂过楼上铺都咁多人,差唔多8点去到都坐满哂人,好彩多数都系大枱,两个人既枱唔洗等就有。基於太肚饿既关系,我地两个人竟然order左5个餸朋友同我都中意食生冷野,不得不提就系个泰式生虾,一黎够冻,虾肉又弹牙又爽口,而且个sauce调得好好,又辣又酸好开胃香芒软壳蟹米纸卷 中意食软壳蟹既问题千万唔好错过,只蟹比我想像中大,虽然食落有d油腻,但配左芒果同菜就温和返,perfect终於食主菜,叫左个青咖哩鸡,个人好中意椰奶味,叫我食几个青咖哩都肯,椰汁味好重,d鸡好入味,记住要order个印度薄饼,但要小心热,好烫手,d roti好脆好松软,夹埋咖哩=100分😛最後叫左个炒羊角豆,原来系秋葵黎,不过不失,平时出面食唔到,不坊一试! 食左咁多浓味野,饮返杯椰青沙冰真系最好不过,唔太甜,但好在够冻,好fresh

基於太肚饿既关系,我地两个人竟然order左5个餸

香芒软壳蟹米纸卷

最後叫左个炒羊角豆,原来系秋葵黎,
2019-08-31 53 浏览
前排去完泰国旅行又开始有d挂住泰国野喇。好在香港都唔少泰国餐厅!前晚去咗食湾仔间新泰,听过但一直都未去过。都系讲咗环境先啦!环境同一般光猛嘅泰国餐厅唔同,呢间d灯光系暗少少,有d黄灯咁:因为6点几就到,我地可以坐入去d有「帐篷」嘅卡位入面,入面系台隔离有盏好靓嘅小黄灯:我地连埋甜品叫我五样食物,第一样系越式春卷:入面都几多料下,粉丝都好食,个汁酸酸地几夹,但我觉得个皮有d太厚,有d太韧,薄d会好食好多。之後系牛油蒜香鸡翼!好香口:鸡翼肉质非常嫩,唔会炸到太乾。重点系出面嘅炸蒜好好食,有牛油味,非常香口,加埋d洋葱,味道非常唔错,系我今餐评价最高嘅菜式。点少得肉碎生菜包呢:呢个d肉碎嘅香料味啱啱好,唔会过份重(因为我之前食过d香料味好重嘅肉碎,我个人唔系咁锺意)呢个个味啱嗮香港人口味,攞生菜包住食or送饭送面都好食。主食叫咗鲜虾Pad Thai:个蛋网好有诚意wor!最怕就系食d好湿身嘅pad thai,好彩呢个唔系咁!面质啱啱好,味道都唔错。唯独d虾我觉得冇乜虾味,不过雪虾都系咁上下㗎喇...甜品叫咗最稳阵嘅芒果糯米饭:有两旧饭,黑糯米同白糯米。芒果好甜,椰汁都好好味,浓稠度啱啱好。不

我地连埋甜品叫我五样食物,第一样系越式春卷:

之後系牛油蒜香鸡翼!好香口:

点少得肉碎生菜包呢:

主食叫咗鲜虾Pad Thai:

甜品叫咗最稳阵嘅芒果糯米饭:

有两旧饭,黑糯米同白糯米。芒果好甜,椰汁都好好味,浓稠度啱啱好。不过呢,佢d糯米系热嘅,出烟果只,应该啱啱煮好/有保温。热嘅饭配上冻嘅芒果会有d奇怪。个人prefer成碟野都系冻会好d。

价钱黎讲,两个人加埋一食咗$400。ok啦!地方又就脚。食咗咁多样野wor!满足嗮🥰
2019-08-31 39 浏览
一直都知道W Square有好多好野食,今次终於可以黎食下哩间泰国野😋-我地六点半到都仲有好多位,但转眼之间就坐满晒咁济,要黎食嘅朋友建议早少少到or book位🌟-入面都几多位,枱与枱之间都唔会太逼,啱晒好耐无见想catch up下嘅朋友!-香芒软壳蟹米纸卷🦀睇开我food blog嘅朋友应该都知我系劲锺意软壳蟹😆今次有埋芒果真系唔试唔得虽然佢每旧唔系好大,但作为前菜就啱啱好👍🏻整体唔错,芒果令到成个米纸卷多左份清新感✨软壳蟹炸得唔错,唔会太油但keep到脆口要特别讲下佢加左九层塔入去,个味好出,中意金不换嘅朋友就啱晒你啦🤣-泰式虾炒金边粉🦐佢上面有用蛋浆整嘅网系上面,啱晒又想食pad thai又想打卡嘅你😆比起泰国嘅炒金边粉,佢嘅蕃茄味重啲,但又唔会炒到啲金边粉碎晒👍🏻仲有花生同青柠比你自己想加几多就几多🥜如果可以系侧面加啲辣椒粉,比想食辣嘅朋友加下就更好🤭-原个椰青大菜糕🥥哩个甜品大推!好特别!里面有好多椰子肉,大菜糕嘅部分仲要系用返椰子本身嘅水整嘅,成件事好清新🥰-泰式甜品拼盘(小)😋得两个人所以叫左个细嘅,叫完先知原来得大嘅有香芒糯米饭😭但哩几款都唔错,椰汁西米糕依然系我大爱

香芒软壳蟹米纸卷🦀

虽然佢每旧唔系好大,但作为前菜就啱啱好👍🏻

香芒软壳蟹米纸卷

泰式虾炒金边粉🦐

原个椰青大菜糕🥥
原个椰子大菜糕

泰式甜品拼盘(小)😋
得两个人所以叫左个细嘅,叫完先知原来得大嘅有香芒糯米饭😭

但哩几款都唔错,椰汁西米糕依然系我大爱♥️其他都几好,唔会太甜,啱晒我怕甜嘅朋友😗
泰式甜品拼盘(小)