2020-09-05 0 浏览
良久冇外出食饭,今日就嚟新开2个月左右嘅新泰大快朵颐😁.食泰菜少不得叫青木瓜沙律🥗 食落清爽开胃,加上花生碎一齐食,口感丰富,而且有d酸酸辣辣😋.主食叫左个烧西冷😁 叫左5成,烧得刚刚好呀!肉味香浓,点上特制酱汁味道更有层次😻下面仲有酸萝卜可以清清个肉嘅腻,再继续食落去呀.泰式烧鸡配香茅饭😍😍 首先个presentation真心靓!仲有配上豆苗嘅沙律,非常之丰富🤩烧鸡肉嫩嫩,入面d饭好香香茅味,又吸哂d鸡汁添🥳.
良久冇外出食饭,今日就嚟新开2个月左右嘅新泰大快朵颐😁
食泰菜少不得叫青木瓜沙律🥗

主食叫左个烧西冷😁
下面仲有酸萝卜可以清清个肉嘅腻,再继续食落去呀
泰式烧鸡配香茅饭😍😍

2020-08-06 717 浏览
因为想食生菜包同泰式生虾 喺OpenRice随便搵搵 见呢间泰菜既食评一致好评 所以第一次黎呢度食。虽然食物味道一般,但好值得劲赞既系员工既服务水准同态度,真心讲服务非常之好,非常有礼貌。👍🏼👍🏼👍🏼店员提到W square呢间店迟下会唔做,但无讲几时,所以迟下会只剩番湾仔大王东街间舖继续。散叫午餐🧾🐷猪肉生菜包 - 肉碎新鲜但炒得唔够惹味,辣道刚好,生菜新鲜有甜味。🦆红咖哩鸭 - 我从未食过,原来煮咖哩既鸭系烧鸭🤦🏽‍♀️ 朋友话一向系用烧鸭,如果我早知道 一定唔会order🙁咖哩无味,烧鸭既味同咖哩及其他配料完全系各有各既味道😣。成个餸既味好奇怪😓🥬马拉盏通菜 - 正常水准口味👍🏼🥠烤饼- 醮咖哩系好食既,可惜个咖哩汁唔好食😓🐚冷盘翡翠螺 - 正常无味既翡翠螺,但愿跟嗰个汁系生虾个汁 所以都ok小小🙂

散叫午餐🧾

🥬马拉盏通菜 - 正常水准口味👍🏼

🥠烤饼- 醮咖哩系好食既,可惜个咖哩汁唔好食😓

2020-08-05
2020-07-27 517 浏览
钟爱泰国菜既我听闻呢间餐厅广受好评,又怎能不来一试呢今晚约了几位朋友一起前往,大吃特吃餐厅布置充满泰国风情,跟你去泰国的餐厅没有分别令人一入进内就感受到气氛面积很大很实用,放了很多大枱,适合一班朋友黎另外有一种用帐篷包住既卡位,有很高私隐度,非常有心思小食点了香芒软壳蟹米纸卷,不过不失有米香但软壳蟹太小偏软,欠缺口感生虾剌身好新鲜,配上辣酱一酸一辣好惹味马拉盏通菜有镬气,马拉盏足料通菜都爽口新鲜今晚既重点就系呢个泰式烧春鸡酿香茅黄饭原只鸡上,SIZE比一只手掌大切开见到满满既黄饭,香气四溢隔离枱都忍唔到望过黎成为全场焦点haha重要既系鸡肉完全唔鞋,即使鸡胸都好嫩滑黄饭吸收哂鸡汁,好入味好香呢道菜绝对系必点一只鸡切开4人份都可以,非常抵食最後饮品方面点左青柠梳打同芒果沙冰青柠汁好够,例哂成支梳打水都唔会觉得淡味同我系泰国饮既味道差唔多一样而芒果沙冰都足料唔会太甜呢餐好满足,仿佛去了泰国一趟~~
钟爱泰国菜既我听闻呢间餐厅广受好评,又怎能不来一试呢
今晚约了几位朋友一起前往,大吃特吃
餐厅布置充满泰国风情,跟你去泰国的餐厅没有分别
令人一入进内就感受到气氛

面积很大很实用,放了很多大枱,适合一班朋友黎
另外有一种用帐篷包住既卡位,有很高私隐度,非常有心思

小食点了香芒软壳蟹米纸卷,不过不失
有米香但软壳蟹太小偏软,欠缺口感

生虾剌身好新鲜,配上辣酱一酸一辣好惹味

马拉盏通菜有镬气,马拉盏足料
通菜都爽口新鲜

今晚既重点就系呢个泰式烧春鸡酿香茅黄饭
原只鸡上,SIZE比一只手掌大
泰式烧春鸡酿香茅黄饭

切开见到满满既黄饭,香气四溢
隔离枱都忍唔到望过黎
成为全场焦点haha
重要既系鸡肉完全唔鞋,即使鸡胸都好嫩滑
黄饭吸收哂鸡汁,好入味好香
呢道菜绝对系必点
一只鸡切开4人份都可以,非常抵食

最後饮品方面点左青柠梳打同芒果沙冰
青柠汁好够,例哂成支梳打水都唔会觉得淡味
同我系泰国饮既味道差唔多一样
而芒果沙冰都足料唔会太甜

呢餐好满足,仿佛去了泰国一趟~~
2020-06-27
2020-07-26 306 浏览
男朋友食过尖沙咀分店话好好食,所以是日放工後,我地去左湾仔分店去试。餐厅好大,枱与枱之间隔得好开,装修就非常有泰式风格。我地叫左冬荫海鲜金边粉同猪肉串烧拼糯米。冬荫海鲜金边粉好大碗,一个女仔肯定食唔晒,同人share就最岩。坊间有d冬荫公唔系偏酸就系偏辣,新泰就岩岩好,香味十足,极之开胃,连唔系好食得辣既我忍唔住系咁饮。海鲜丰富,有虾、鱿鱼、青口、蚬等。猪肉串烧拼糯米饭,串烧好好食,好似美珍香d 猪肉乾,附送既汁就太辣,我点左一次就无再点。糯米饭略嫌太硬,唔够软糯,有改善既空间。总括黎讲,CP值极高!
我地叫左冬荫海鲜金边粉同猪肉串烧拼糯米。

总括黎讲,CP值极高!
  • 冬荫海鲜金边粉
2020-07-24 196 浏览
Sun Thai Restaurant 🇹🇭 一间大约占7000尺的泰国餐厅,大厨来自泰国,有多年入厨经验。环境宁静、优雅,内有三个白色胀蓬的卡位,处身於胀蓬𥚃,感觉大大不同。椰青沙冰🥥:一杯十分有诚意的冻饮。先把椰青起肉,加入椰奶、花奶、水及冰打磨至糊状,味道少甜。对於不好甜品人士十分合适,加上酷热天气,消暑又解喝。而且有解辣功能。真系隔住个Mon都想饮鱼肉生菜包🐟:先将鱼肉切粒,把鱼肉和鱼粒炸脆,加入松子、香矛、洋葱、青檬、Nuts,配上酸甜酱料,非常开胃,又不油腻。配搭生菜,根本停不了口😋会再Encore试食其他菜式😁

椰青沙冰

鱼肉生菜包

会再Encore试食其他菜式😁
2019-11-20
$2000 (晚餐)
椰青沙冰
鱼肉生菜包
  • 炭烧猪颈肉
  • 泰式炒金边粉
  • 香芒软壳蟹米纸卷
2020-07-01 399 浏览
约左一班朋友6个人,想食下泰国菜所以就book 左新泰,第一次帮衬,估唔到食物都好有质素👍🏻位置亦都几方便,系湾仔,岩晒系港岛番工既朋友翡翠螺都几新鲜,夏日炎炎啱晒食d 凉浸浸既野,加上我地一枱6个人,岩晒我地一人一只😋生虾比起螺更吸引,同样都好新鲜,加埋少少柠檬汁、蒜头、辣椒,都好惹味👍🏻😋巴东牛展都好好食,如果餸白饭一流,由於本身巴东酱会有辣椒系入面会有少少辣,但系加左椰奶中和翻同埋会超级香😚呢个金边粉卖相一流,用煎蛋整咗一个网咁包住啲粉,金边粉都系有啲辣,但系唔会太辣,炒嘅时间刚刚好,食落仲有韧性,唔会太淋或者太硬👍🏻最尾唔可以错过嘅系烤鸡酿黄饭,本身烤鸡都好香口,都仲几juicy,入面既黄姜饭亦都吸收左啲鸡味,味道好浓郁,如果怕太浓味可以夹埋左边酸酸甜甜既泰式沙律👍🏻
位置亦都几方便,系湾仔,岩晒系港岛番工既朋友
冰镇翡翠螺

泰式生虾
巴东牛展
泰式虾炒金边粉
2020-06-13 513 浏览
已过来光顾了好几次,食物水准中上有余,价钱公道,环境阔落好坐烧牛扒 - 牛扒质素普通,肉质偏乾,不推荐软壳蟹卷 - 软壳蟹不脆口感觉不新鲜,皮厚,menu上写是推荐食物,有点失望串烧 - 鸡牛猪各两串,份量足,调味惹味,好食东阴功汤 - 足料,辣度适中,好饮,推荐东阴鸡煲,足料,偏咸但可接受,发挥正常生菜包 - 份量及质素中上,发挥正常绿咖哩羊架 - 价钱算便宜,羊架medium rare,肉嫩,调味丰富,非常推荐食物水准不错,比新泰好食的也有不少餐厅在,但论及价钱公道,环境舒服阔落,总体而言还是非常不错 👍🏻

烧牛扒 - 牛扒质素普通,肉质偏乾,不推荐
串烧 - 鸡牛猪各两串,份量足,调味惹味,好食
东阴功汤 - 足料,辣度适中,好饮,推荐
东阴鸡煲,足料,偏咸但可接受,发挥正常
生菜包 - 份量及质素中上,发挥正常

2020-04-11 1137 浏览
好耐冇食泰国菜,今次就同朋友一齐去左新泰食,贪佢系楼上够晒私隐同空间比我地一路食一路吹水坐底左一阵,就有职员黎问我地洗唔洗叫左野饮先,我同朋友分别叫左青柠梳打同埋芒果沙冰~ 青柠梳打系比你自己沟埋既,够晒清新开胃泰国野不少得有串烧,依份串烧拼盘有齐猪牛鸡,每串都烧得好香,肉唔会好un,配埋沙嗲汁够晒惹味另外仲叫左份青咖喱,可以自己拣配边款肉,汁同料既份量几乎系1比1~咖哩食落都有少少辣,我地叫左份薄饼黎点住食,薄饼系新鲜热辣辣咁上枱,两样野夹埋就岩岩好食左咁多肉,当然要食番啲菜啦~我地叫左马拉盏通菜,份量都几多,咸辣好惹味美中不足系油左少少,食到最後要fing走啲油主食就有食极唔厌既泰式炒金边粉,依度既金边粉外型好有趣,有个蛋皮包住啲金边粉,介开佢就可以见到有唔少大虾既金边粉啦~最後唔少得有经典甜品芒果糯米饭啦依度既糯米饭有齐普通白糯米同紫糯米,配埋椰汁同埋酸酸甜甜既芒果,为我地依餐画上左完美既句号

美中不足系油左少少,食到最後要fing走啲油

最後唔少得有经典甜品芒果糯米饭啦

2020-04-01 825 浏览
今日同朋友嚟咗湾仔嘅一间泰国餐厅食晚餐,一入到去已经比呢度嘅装修吸引左,朋友未到,都忍唔住影咗张相吸引佢快啲过嚟细得来首先嚟到嘅系两杯野饮,我饮嘅嗰杯系芒果沙冰👅杯嘢饮装得好满,冰粒幼细,而且芒果味亦都好香浓,甜度适中食泰国嘢又点少得青咖喱呢!我哋仲配埋分薄饼黎配青咖喱食~青咖喱嘅味道唔算话太辣,就算系怕辣嘅朋友都可以一试!之後仲有飞天通菜,通菜炒得好香之余仲带有微微嘅辣味沙嗲串烧都系我每次食泰国嘢必点嘅小食之一!香浓美味嘅沙嗲酱真系令人无法抵挡~三种肉里面特别推介鸡肉串烧,肉质细嫩仲叫咗一碟泰式炒金边粉,卖相一流,而且里面嘅材料都好丰富最後以一个芒果糯米饭作结。里面有齐黑糯米同白糯米,而且仲有大大片嘅芒果果肉,配埋可口嘅椰汁令到呢餐饭俾人嘅感觉再度昇华
之後仲有飞天通菜,通菜炒得好香之余仲带有微微嘅辣味
仲叫咗一碟泰式炒金边粉,卖相一流,而且里面嘅材料都好丰富
2020-03-30 486 浏览
近排疫情问题,但又约咗朋友2个人食饭,想搵好坐嘅地方,又坐得阔落啲,所以嚟咗新泰东南亚餐厅食泰菜。侍应安排咗卡位俾我哋,坐得好阔落,好有泰国风情。食泰菜点可以唔叫椰青,近排天气转热,饮椰青解热,大大个,仲好清甜。猪肉碎生菜包,猪肉配泰式香料炒得非常入味,辣辣地,好开胃。泰式生虾,非常新鲜,肉质弹牙,配埋辣椒、香蒜同酱汁,更能提出鲜味,值得一赞。炸虾饼,炸得非常香脆,又弹牙,配甜酸酱一流,不过两个人食好似太多。串烧沙嗲,猪肉、牛肉同鸡肉各一串,沙嗲汁非常香浓,越食越滋味。尤其鸡肉肉质非常嫩,一定要叫。泰式虾炒金边粉,外层蛋皮煎得非常靓,而且大虾爽口,金边粉调味开胃,我同朋友都赞不绝口。太耐冇去过泰国,最挂住一定系芒果糯米饭。餐厅嘅芒果非常甜,估唔到喺香港都可以食到,而糯米饭有分紫糯米同白糯米,口感烟银,配埋椰浆非常好食。
侍应安排咗卡位俾我哋,坐得好阔落,好有泰国风情。
猪肉碎生菜包,猪肉配泰式香料炒得非常入味,辣辣地,好开胃。
2020-03-26 233 浏览
已经好耐无食过泰国菜 见到呢间好似几有特色 就一於同friend嚟试下安排咗我地系个帐幕到坐 好有feel🤩我地叫咗个大虾金边粉 卖相已经赢晒 有层蛋系面包住 食落好好食 有几只大虾 啲粉好够果 好好食😋呢个生菜肉碎包 好出色 佢有得拣猪同鸡 咁我地就拣咗猪肉 一拎到埋嚟已经好香 食落仲辣辣地 好惹味 包住啲生菜食 真系一流😝生虾 肉质好爽 又唔怕有一阵雪味 连埋啲蒜同辣椒 吱少少柠檬汁落去 再点埋个汁 真系perfect match💯个虾饼炸到好外脆 入面又唔会好乾 配个酸辣酱 十分好食 不过热辣辣 食个阵真系要小心热亲个嘴🤣食泰国嘢当然要试下啲串烧啦 我地叫鸡牛猪各三串 个沙嗲汁配串烧好好味 个人觉得鸡串系最出色 烧得好香之余又唔会无晒肉汁好乾 呢6串每串都好大串 而且价钱上唔算贵 好抵食😆每次食泰菜都唔少得椰青 系我必点之一 清甜又解渴👍🏼最後当然仲有芒果糯米饭做甜品咦话😌呢个最特别嘅地方就系有晒紫糯米同白糯米两款 啲芒果仲旧旧都好甜 嚟到一定要食🤪

安排咗我地系个帐幕到坐 好有feel🤩

每次食泰菜都唔少得椰青 系我必点之一 清甜又解渴👍🏼

2020-03-25 254 浏览
今日黎到位於湾仔既泰国菜,一出lift就见到充满泰国风情既装修同摆设,店员安排左我地坐系有帐幕既卡位,宽阔又有私隐。鱼系我每次食泰国菜必点既菜式之一今次我就点左蕉叶烤鲈鱼🐟鲈鱼底下垫左一块蕉叶鱼肚入面塞左香矛同其他泰式香料因为香料味道不重,可以食到鱼既鲜味肉质亦都十分嫩滑虾酱炒饭炒饭系全晚最惹味既一环虾酱用量恰到好处饭粒小小烟韧,加上落左腊肠粒口感唔错串烧我地拣左MIX (猪、鸡、牛各二串)配上沙嗲酱好惹味我就比较锺意牛肉,爽而不韧咖喱虾蟹同肉类配咖喱食得多 今日试下咖喱虾,咖喱酱浓稠,虾肉爽口弹口我地再叫左印度酥饼黎点咖喱酱酥饼油香味重,软熟又有层次配上咖喱一流👍🏻整体食物都不错位於闹市,环境舒适但价钱都唔贵

鱼系我每次食泰国菜必点既菜式之一
今次我就点左蕉叶烤鲈鱼🐟
鲈鱼底下垫左一块蕉叶
鱼肚入面塞左香矛同其他泰式香料
因为香料味道不重,可以食到鱼既鲜味
肉质亦都十分嫩滑

虾酱炒饭
炒饭系全晚最惹味既一环
虾酱用量恰到好处
饭粒小小烟韧,加上落左腊肠粒
口感唔错

串烧
我地拣左MIX (猪、鸡、牛各二串)
配上沙嗲酱好惹味
我就比较锺意牛肉,爽而不韧

咖喱虾
蟹同肉类配咖喱食得多
今日试下咖喱虾,咖喱酱浓稠,虾肉爽口弹口
我地再叫左印度酥饼黎点咖喱酱
酥饼油香味重,软熟又有层次
配上咖喱一流👍🏻

整体食物都不错
位於闹市,环境舒适
但价钱都唔贵

2020-03-25
2020-03-25 204 浏览
位於湾仔既呢间泰国餐厅之前食过十分不错,今晚好肚饿,所以带埋女朋友去大擦一餐,呢度环境好好,而且坐位系非常阔落舒适!芭叶烤炉鱼喜欢食辣既朋友可以试下,佢肉质非常滑,就算唔点佢准备既泰色辣酱本身都已经有刺激味蕾既辣香味咖哩虾卖相非常好,带有甜味既泰色黄咖喱溢入左虾入面,虾弹下爽口,可见食材新鲜印度薄饼有甘正既黄咖喱点可以唔叫印度薄饼,点呢只带甜既黄咖喱绝对系perfect match,必点之选!泰色串烧猪牛鸡数量可随意配搭,总共六串,烧个既牛肉串都好腍身,唔会韧,配埋佢既串烧烧烤酱滋味无穷! 而且只系88元,我觉得非常抵食!虾酱炒饭好有惊喜既炒饭,饭粒炒得很乾身,配有腊肠、蛋丝、腰豆、肉松、蕃茄,咸味调得好适中,加埋配料一齐食系劲好食,下一次一定会再返黎帮衬。

芭叶烤炉鱼

咖哩虾

印度薄饼

泰色串烧

虾酱炒饭

2020-03-21 185 浏览
这间餐厅是我去过一次也会再去的餐厅,这次已经是第六次了!为什麽?因为环境好,食物好,价钱合理。吃过午餐,吃过晚餐,服务员也很有礼貌。很适合跟三五知己一起吃饭的地方。
  • 泰式虾炒金边粉
  • 马拉盏炒通菜
  • 泰式柚子虾沙律
2020-03-20 215 浏览
呢间泰国餐厅其实嚟过好几次,贪佢环境几大坐得舒服之余食物质素都几好,以湾仔区来讲价钱都算合理,性价比高。串烧沙嗲$88好多泰国餐厅既串烧都整得唔好食,但呢度无论鸡、牛、猪都整得几好,大大旧肉但都keep到够juice。蒜蓉越南牛油鸡翼 $78正常牛油鸡翼质素不过不失。青柠蒸鱼 $168有乌头、鲈鱼、同鱿鱼可以选择,因为我怕多骨嘅鱼,所以就拣咗乌头。条鱼蒸得刚刚好而且都几大条。肉质嫩滑,酸酸地辣辣地好开胃。蒜蓉包 $32蒜蓉包来讲唔算平,但系整得好好食。唔会太乾,上面嘅蒜茸分量刚刚好。马拉盏通菜 $75我几锺意食呢度嘅菜,因为唔会落得好多油,食落健康啲唔会油淋淋。

串烧沙嗲$88

蒜蓉越南牛油鸡翼 $78
正常牛油鸡翼质素不过不失。

青柠蒸鱼 $168

蒜蓉包 $32