2022-06-03 408 浏览
前文係.....早排去新潮(請睇另一食評)食咗個沙嗲牛肉麵,挑起條食沙嗲牛肉麵引,結果去咗三間餐廳食沙嗲牛肉麵.三間餐廳分別係新華源,佳餚坊同新樂.新樂嘅沙嗲牛肉麵,係三間餐廳味精最重,牛肉麵一上枱,味精即時撲鼻!牛肉鮮嫩,但有少少奇怪味道,好似係肉鬆粉味.不論牛肉麵同奄列,都係三間餐廳裡最普通嘅出品,凍飲最細杯.新華源同佳餚坊嘅食評請見另文.
前文係.....

三間餐廳分別係新華源,佳餚坊同新樂.

牛肉鮮嫩,但有少少奇怪味道,好似係肉鬆粉味.

不論牛肉麵同奄列,都係三間餐廳裡最普通嘅出品,凍飲最細杯.

新華源同佳餚坊嘅食評請見另文.
2021-03-16 294 浏览
每次走入新樂, 總會被餐廳嘅地板吸引, 總會鈎起好多六七十年代香港嘅畫面係心裡.今次下午茶時間, 點咗份星州米同沙爹牛肉撈麵.星州米好辣, 同樣唔多食得辣嘅女友卻話一D都唔辣, 唔通我有病?我有個奇怪習慣, 好怕食蛋食著雞蛋殼, 今次就食到, 雖然份量極少極少, 但習慣問題, 扣分.沙爹牛肉鮮嫩同入味, 可惜沙爹汁份量唔夠, 撈起麵上嚟味道淡哂.sorry.... 實在俾唔到滿分....

今次下午茶時間, 點咗份星州米同沙爹牛肉撈麵.

sorry.... 實在俾唔到滿分....

2020-09-06 350 浏览
新樂茶餐廳其實好耐歷史,都好多街坊幫襯,不過今次真係要反映下,叫咗個豬潤米特餐,成碗得4「粒」,仲要係柴個腳皮,同阿姐講,佢同水吧個廚反映,個廚仲要阿之阿左,話不嬲都係得咁多,煮完會收縮架啦,你當我第一次食豬潤?阿姐話轉頭補番,之後冇咗回事,個廚師仲要一直係到講不嬲都係咁,呢個豬潤米,真係冇下次😤
近年年紀越大,越是喜歡食得清淡。從前餐餐吃公麵的日子已成過去,現在只是非常偶而地才在茶記吃一次,而且還是以月甚至年來計,基本上可算是介掉了這一個出了名壞的飲食習慣了....不過剛說過,如遇到有好吃的地方,或癮頭起時我也會忽然會想吃一次的。今次來到這一間裝修老舊,時間好像仍停留於幾十年前般的屋邨茶記,點的就是出了名邪惡之極的撈丁麵....平常我倆是不會讓小友吃這些絕對邪惡又不健康的食物的,但他始終是小朋友,對這一類的junk food,他就最愛了。有時越壓制他就更想吃。故此非常偶而地我這個不合格的父親也會讓他放縱一下大吃公麵....說回眼前的蔥油雞扒撈丁,丁麵稍嫌處理得有點太軟身偏濕;豉油亦有點平凡,可以調得帶甜少許就更對口味;雞扒皮煎得帶微脆,肉軟淰夠味不油膩,不俗;舖面的蔥粒是最出色的,咬下去不會太鹹又滿有蔥香,鹹鹹哋用來撈丁甚至來撈飯都是妙極....這樣惹味但又邪惹不健康之物事,真令人邊食邊心覺矛盾呢....

2019-02-04 339 浏览
係新樂打工幾好,下午6~7點就收工,所以平時放工經過,佢地已經拉閘,幫襯新樂對我黎講要講緣份.睇睇個餐牌,唔係街坊價錢,好彩幫襯時係下午茶時間,叫個下午茶(星洲炒米)算嚕.雖然話下午茶時間,但星洲炒米份量唔細喎,份量同街頭新雅苑晚餐點個星洲米份量竟然相同!可想而知新雅苑幾唔抵食!再睇睇碟星洲炒米,配料無偷工減料,蝦肉彈牙,算係噤啦!不過杯凍菜蜜味道唔夠,味道淡口咗.成間餐廳最吸晴係地下D紙皮石,同我細細個屋企鋪嘅完全一樣!無40年都起碼有30年歷史!D紙皮石令到成間餐廳懷舊味出哂黎!如果貼翻個隨地吐痰黑底金字膠牌就完美囉!
再睇睇碟星洲炒米,配料無偷工減料,蝦肉彈牙,算係噤啦!
不過杯凍菜蜜味道唔夠,味道淡口咗.
一間充滿人情味既懷舊茶餐廳,食物又有水準,真係好值得黎食。今次帶幾個朋友再黎食,食物水準仍舊無變,真係好正。今次同朋友黎食雞扒蔥油撈丁 — 雞扒又滑,撈丁又大份,朋友都大讚蔥油好香,麵身煮得岩岩好,又爽又滑。不過,個蔥油真係香到無得輸,香到無得頂。 叫左個咖哩豬扒飯,福建炒飯,同埋蕃茄雞翼福字麵。因為太好味,食哂先記起唔見得影相 ><咖哩豬扒飯: 咖哩又濃,撈飯一流,豬扒又淋又有肉汁。福建炒飯:飯炒得有鑊氣,飯又香,配料又新鮮,汁又唔會太稀。正!蕃茄雞翼福字麵:蕃茄湯底又香,雞翼好味,福字麵唔係周圍都有,童年的回憶同味道。如果唔係太飽,一定會叫炸雞脾,呢到既炸脾係生炸,外脆內爆汁。配埋港式薯條真係無得輸。老闆娘認得我,送左中湯俾我地飲。中湯真係無味精,好正!呢到果種人情味而家真係買少見少啦。老闆娘仲介紹我下次食椒鹽豬扒飯,佢話超正,好多人都會特別叫黎食。雖然呢間茶餐廳係比較上偏貴,但係你會feel到佢用料唔係用cheap野。同埋真係無味精! 唔會食完好口渴。佢既格局真係好愈來愈少有,令我記起以前會同屋企人一齊去茶餐廳食野,加上,老闆娘又好人,呢種感覺係其他連鎖式既餐廳唔會俾到。
一間充滿人情味既懷舊茶餐廳,食物又有水準,真係好值得黎食。

咖哩豬扒飯: 咖哩又濃,撈飯一流,豬扒又淋又有肉汁。

老闆娘認得我,送左中湯俾我地飲。中湯真係無味精,好正!

奶茶
熱華田
雞扒蔥油撈丁
题外话/补充资料: 發現呢家餐廳都跟上潮流,做埋 online dining platform .
2018-09-29
奶茶
雞扒蔥油撈丁
  • 蔥油撈丁
  • 中湯
  • 乃油脆豬
  • 炸雞脾
2017-06-30 371 浏览
確實充滿傳統風味的茶餐廳,你會發現很多顧客都是常客,他們會清楚對方的飲食喜好,也是的士司機的聚腳點,聽到他們與侍應的熟悉語氣,不期然感覺到小時候與鄰居打招呼、碰面時問好的感覺!另外,常餐、午餐也比一般的同類型茶餐廳略貴,但食物味道很不錯,尤其午餐的炒銀針粉、例湯更是沒有味精,非常新鮮!餐飲奶茶也很香濃!不錯、不錯,可以一試!
2017-06-30
2014-01-15 443 浏览
咁啱經過求其食個下午餐之後順手返學,發現久違了的福字麵!即刻叫左個炸雞翼嘅福字麵加熱檸茶!普通炸雞翼唔係太入味同我係屋企煮都仲好味過佢,貪戀嘅只係個福字麵…熱檸茶太澀…
2014-01-06 292 浏览
下午茶時段,揸車去到超多泊車位嘅靠背壟道。即入新樂叫左個🐔亦福字麵,熱0茶麵煮堅靭適中,湯夠熱,炸雞亦入味,有回憶感覺熱0茶,茶味濃不澀此餐廳收下午6:00,串爆
下午茶時段,揸車去到超多泊車位嘅靠背壟道。

即入新樂

叫左個🐔亦福字麵,熱0茶

麵煮堅靭適中,湯夠熱,炸雞亦入味,有回憶感覺

熱0茶,茶味濃不澀

此餐廳收下午6:00,串爆