2024-04-23 7 浏览
每天一早上班,匆匆忙忙。要食早餐,必選是其中一間,早餐選擇多配搭,我最喜歡叫它的鮑魚火腿通粉配午餐肉蛋。價錢$34包飲品。餐廳上餐都快速,可能知道大家講趕着上班。為大家加加油👏
每天一早上班,匆匆忙忙。
餐廳上餐都快速,可能知道大家講趕着上班。
為大家加加油👏

2018-03-23 1553 浏览
最近開始儲錢, 出街食飯都盡量選擇平價食肆。不過灣仔區要好坐又便宜的餐廳確實選擇不多。放工後同男朋友漫無目的由灣仔行去銅鑼灣揾食,無意中發現到這間新森林焗之專門店。店舖座位寛敞整潔, 燈火通明, 餐牌款式多, 價錢大約在$40至$80之間, 尚算便宜, 值得一試。我本身超級鐘意食芝士, 所以見到個餐牌已經流哂口水~~我最後選了邪惡的:漢堡扒白汁芝士焗飯(免費餐飲: 熱峰蜜; 加$8配餐湯連餐包) 是日餐湯羅宋湯。本身不太喜歡羅宋湯, 因為普遍味道偏濃, 會涸喉。但哩度味道不濃, 不太咸, 飲完不會勁口渴。餐包因為賣哂, 所以自動upgrade做蒜蓉包。 麪包不乾身, 鬆軟好食!好飲, 健康之選不過飲到底會有些少甜。芝士芝士, 終於出現!飯面被厚厚芝士覆蓋, 每一口飯都好creamy, 好邪惡~~ 最過份是漢堡扒裡面都有層厚厚芝士, 一切開芝士仲溶溶地十級邪惡!!  一個人食一個會濟, 同男友開心share就最適合不過。男朋友就選擇: 芝士豬柳漢堡焗肉醬意粉 (加$8轉益力多乳酸特飲) : 芝士同樣勁多。一捲,一絲絲芝士會滲透意粉中間, 好食。肉醬酸酸甜甜, 好開胃, 可以中和芝士油膩感

我本身超級鐘意食芝士, 所以見到個餐牌已經流哂口水
~~

好飲, 健康之選
不過飲到底會有些少甜。

芝士同樣勁多。一捲,一絲絲芝士會滲透意粉中間, 好食。肉醬酸酸甜甜, 好開胃, 可以中和芝士油膩感。

益多力特飲令人失望, 酸味重, 益多力味淡, 果肉似即開罐頭。

額外加多個小食: 釀糯米雞翼
雞翼細, 感覺$15兩隻不太抵食。不過味道比預期中好好好好多, 雞肉好淋, 又多汁。糯米超級之少(因為雞翼太細的緣故
), 外甜, 內辣, 好惹味。

最後結賬$142。送兩張$5 coupon可以留待下次使用
2018-03-21
2017-10-06 758 浏览
原條鰻魚海鮮芝士石頭鍋飯($78)Blblmbap with cheese whole Japanese eel& seafood🐟原條鰻魚真係好大條😍好吸引❤夠哂睇頭,睇到草根一家👪都流哂口水💦鰻魚肉質好肥美👍燒汁又好夠味😙中意鰻魚嘅你地s唔好錯過啦!🎵🎵🎵🍽由於用石頭鍋,所以個飯熱辣辣🔥飯內有芝士🧀紫菜,令個飯底更惹味💡真係唔錯嘅!低温慢煮鴨脾冬陰功雜菜鍋配手打烏冬($68)Slow cook duck spleen in jeongol with tomyum soup & handmade udon呢個低温慢煮鴨脾食落有煙燻味👏鴨脾大大件😋睇圖都覺得吸引仲要鴨肉都幾嫩嫁喎😙真係估佢唔到鴨肉做得唔錯!手打烏冬個底同鯛魚石頭鍋一樣有魷魚等海鮮🌊🐟手打烏冬都好滑身份量足夠草根飽飽lu不過冬陰功湯底唔夠香同辣🔥呢點有少少失色😢韓式柚子肉梳打 ($跟餐+8)Grapefruit Soda in Korean style整體上柚子味唔太出俾梳打味蓋過咗,好在有柚子肉係飲品嘅底,感覺上都幾有新意!巨峰提子藍蝶粒粒梳打 ($跟餐+8)Grape Soda with Honey Molecule
原條鰻魚海鮮芝士石頭鍋飯
原條鰻魚海鮮芝士石頭鍋飯($78)
& seafood
🐟原條鰻魚真係好大條😍好吸引❤夠哂睇頭,睇到草根一家

低温慢煮鴨脾冬陰功雜菜鍋配手打烏冬
低温慢煮鴨脾冬陰功雜菜鍋配手打烏冬($68)
yum soup & handmade udon
呢個低温慢煮鴨脾食落有煙燻味👏鴨脾大大件😋睇圖都覺得吸引
份量足夠草根飽飽lu
不過冬陰功湯底唔夠香同辣🔥呢點有少少失色😢

韓式柚子肉梳打&巨峰提子藍蝶粒粒梳打
韓式柚子肉梳打 ($跟餐+8)

巨峰提子藍蝶粒粒梳打 ($跟餐+8)
巨峰提子味都唔錯,夏天飲更清爽!

招牌蒜茸飽
招牌蒜茸飽 ($8)
招牌蒜茸飽外面脆卜卜,蒜茸味好香,
價錢又平,性價比高

皇帝蟹棒肉蟹籽凱撒沙律
皇帝蟹棒肉蟹籽凱撒沙律 ($15)
蟹棒肉加沙律醬一定冇得輸
,最有趣嘅一定係沙律上放左甜甜的爆谷,
第一次食沙律有爆谷嫁炸!!! 幾有創意
2017-10-04
原條鰻魚海鮮芝士石頭鍋飯
低温慢煮鴨脾冬陰功雜菜鍋配手打烏冬
招牌蒜茸飽
2017-07-20 536 浏览
早上既交通真係難以預計,同一個時間出門有時會遲到,有時就早左成半個鐘都有。因為今日又早左幾多返到灣仔,又唔想咁早返公司hea⋯⋯所以就快快手去就近茶記食快早餐!岩岩搭完程車都未訓醒,個胃都無開,所以少少地叫左個咸牛蛋治同埋熱奶茶,盛惠廿四蚊~~野飲好快就上,飲d 熱野暖下胃先~~呢杯熱奶茶好唔好飲呢我就覺得唔好飲架啦,個人認為佢個味同大快活好似。有飲過大快活奶茶既人鐘意就會鐘意呢杯,唔鐘意既人如我就唔鐘意呢杯。不過都可以既,都未至於難飲,我都會飲的。再等多一陣個咸牛蛋治就上啦!我又唔記得左食完前要影相,食到一半先醒起其實我自己鐘意烘底多d 既,但係要加一蚊,咁我人有d 姑寒所以就無加到個咸牛肉唔會太咸,都有spread開佢,唔會一舊舊食到角仔位無餡,呢part 係ok既但係美中不足係d 蛋太熟啦,我個人比較喜歡有d 蛋汁既咸牛蛋治,所以個三文治扣左少少分快食完個早餐hea多陣就又要迎接一日既工作了!多謝咸牛蛋治給予我力量⋯⋯
因為今日又早左幾多返到灣仔,又唔想咁早返公司hea⋯⋯

所以就快快手去就近茶記食快早餐!

野飲好快就上,飲d 熱野暖下胃先~~

不過都可以既,都未至於難飲,我都會飲的。

快食完個早餐hea多陣就又要迎接一日既工作了!

多謝咸牛蛋治給予我力量⋯⋯
咸牛蛋治熱奶茶
2017-07-20
$24 (早餐)
2017-06-12 417 浏览
今日第一次去試新森林,我曾經在電視睇過介紹,所以都去一試,入到餐廳都覺得舒服,餐牌以芝士焗為主,望落樣樣都好似好好味,我最終揀選一個芝士茄喱牛腩飯, 好期待,等待其間我四周望吓,就發現間餐廳頂部冷氣有多個位都滴水,如果個待應將食物運送途中,有可能唔覺意碟食物會些冷氣水,因為大家都唔知部冷氣幾時會滴水落嚟,呢個問題要好好跟進。
芝士加喱牛腩飯
2017-06-10 360 浏览
好耐冇做gym,見今日happy Friday當然約老死玩一玩。灣仔做完gym後,係度諗食咩好,最後選擇左好耐冇死而且平時另一半麻麻地嘅新森林。對上果次食應該係5年前了,味道都唔記得晒。好啦,講返今次食左咩!我老死叫左珍寶大胃王飯,有雞有猪有腸仔有午餐肉。總括黎講,味道可接受,猪比較軟熟易入口,其他就一般般,還可接受。而我就叫左牛坑腩飯,出乎意外味道入味,牛坑腩肉質軟熟。總括來講,2個飯都唔錯但略嫌份量少左dd。
而我就叫左牛坑腩飯,出乎意外味道入味,牛坑腩肉質軟熟。
總括來講,2個飯都唔錯但略嫌份量少左dd。
2017-04-14 351 浏览
素食文化真係愈來愈盛行,宜家不少食肆都有素食選擇了。就好似呢間新森林咁,都有三款,但有點瓜望係三款都用曬素肉。查實素食又唔一定同素肉掛鉤,簡簡單單一個忌廉雜菜焗飯或者番茄豆腐焗飯已經好好食。加10蚊叫多左個雜菜湯,原來係有肉…咁樣都幾唔細心、唔夠關注素食者要求。其實何不煮一個全素雜菜湯呢,素湯都可以好好味,咁就適合曬全陪客人飲啦。而且侉個湯仲有一大塊紙巾在入面…算啦我都係唔飲。三款素我試過兩款,肉丸意粉還可以啦,番茄汁味道唔夠濃、汁亦唔夠多。肉丸個樣睇落都靚仔,但一食就示全係傳統素肉隻味、厭!無咩新意。反而芝士豬扒真係值得一讚,塊扒大大的、味道又好又充實。醬有好多種選擇,我簡左松露鵝盰菌醬。都係果句,汁係唔夠多,如果可以多三份一就好。呢個好食,下次可安哥試其他汁既味。

2017-03-27 394 浏览
中學時成日去食呢間既焗飯, 今日突然想食下, 發現原來灣仔有新森林, 即刻就去食。依家個裝修靚左好多,仲有棵樹係度原來佢地都有做D慈善活動,良心企業餐牌都好有心思,令人有食慾感,款款都好好味咁,唔知點揀好叫左兩個主菜同兩款配菜。先黎特飲-荔枝藍碟花蜜 (跟餐叫$8)好濃郁既蜜糖味,好清甜,再加上藍碟花淡淡甜味,幾好味中間仲有D爆珠,兩個味道都好夾,有驚喜!而我朋友飲既凍檸茶,呢個就普通,正常味道,唔講太多了。好!到主菜!開邊芝士焗龍蝦伴松葉蟹膏芝士焗飯熱辣辣!好濃郁既芝士味,炒飯略有蛋味,炒得幾好,粒粒分明。面有粒粒魚子,但隻蝦就馬馬地,冇咩蝦味,好在有D芝士搭救,吊一吊味但以呢個價錢都算值,份量都好大,芝士味好rich,整體不錯而我朋友就食-扒帶子煙鴨胸伴紐西蘭牛扒份量都幾大,個牛扒肉汁都幾多,仲有一塊鵝肝好好食,而鴨胸都好林,唔會好乾。薯菜都好多,幾大隻,但略微唔夠熱,如果熱反D就最好。整體個扒覺得幾好,男仔都夠食,好足料,值得一食但估唔到最有驚喜係佢既小食------------------------------自選小食:我地叫左-香辣雞肉焗招牌芝士大啡茹 同 迷你安格斯牛肉芝

依家個裝修靚左好多,仲有棵樹係度
原來佢地都有做D慈善活動,良心企業

餐牌都好有心思,令人有食慾感,款款都好好味咁,唔知點揀好
叫左兩個主菜同兩款配菜。

先黎特飲-荔枝藍碟花蜜 (跟餐叫$8)
荔枝藍碟花蜜
好濃郁既蜜糖味,好清甜,再加上藍碟花淡淡甜味,幾好味
中間仲有D爆珠,兩個味道都好夾,有驚喜!
而我朋友飲既凍檸茶,呢個就普通,正常味道,唔講太多了。

好!到主菜!

開邊芝士焗龍蝦伴松葉蟹膏芝士焗飯
熱辣辣!好濃郁既芝士味,炒飯略有蛋味,炒得幾好,粒粒分明。
但以呢個價錢都算值,份量都好大,芝士味好rich,整體不錯

而我朋友就食-扒帶子煙鴨胸伴紐西蘭牛扒
份量都幾大,個牛扒肉汁都幾多,仲有一塊鵝肝
好好食,而鴨胸都好林,唔會好乾。
薯菜都好多,幾大隻,但略微唔夠熱,如果熱反D就最好。

整體個扒覺得幾好,男仔都夠食,好足料,值得一食

但估唔到最有驚喜係佢既小食

自選小食:

我地叫左-香辣雞肉焗招牌芝士大啡茹 同 迷你安格斯牛肉芝士漢堡
首先,香辣雞肉焗招牌芝士大啡茹。真心好食!好多汁,茹味好重,面有微微辣味,再加面有一層焗過既芝士!好好食!個大啡茹size 都好大,要切四份先食得曬。
第2個小食-迷你安格斯牛肉芝士漢堡
雖然佢寫迷你,但其實份量都幾大,好厚身,一淡都食唔曬。個牛肉一D都唔求其,好多肉汁,入面既醬汁原來有少少辣。睇唔出佢細細粒,幾有驚喜,好香口。我同朋爭住食
個包牙籤都好有心思,有新森林logo,幾精緻
小食入面,佢仲有2個蛋糕仔。起初以為普通蛋糕仔,但食落原來又有驚喜
原來係椰絲蛋糕,味道唔好太甜,亦都唔乾,有少少水份,面有D杏仁片,食落有D趣趣地,好食
唔知有冇得賣呢
整體:全部都不錯,最意想不到既係小食,加$28就可以食到呢個質素,真係抵
下次試下其他款
2017-03-24
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 迷你安格斯牛肉芝士漢堡
  • 香辣雞肉焗招牌芝士大啡茹
2017-03-10 281 浏览
lunch食飯趕客,個經理服務態度勁差,唔係開係條軒尼詩道就可以咁,不如開間好似7仔咁賣焗飯快靚正算,呢間列入黑名單,絕對唔會再幫襯!咁大個人都係第一次食到咁受氣,茶記都不如!------------------------------

2017-03-03 277 浏览
今日第一次來食晚餐。見佢門面貼唒d乜獎乜優質咁以為好野。唔使等五分鐘就有位。同男友叫左個二人晚餐$128。服務麻麻,啪一聲掉低d碗碟就走,好似係大排檔咁!忌廉湯一般,羅宋湯麻麻。叫左牛魔王芝士焗飯,本人好鐘意食辣,但lee個飯係得個辣字無其他味,仲要得少少芝士。三重奏拼盆叫左雞翼同紫薯。紫薯好好食,夠脆夠甜。雞翼「窿」到深啡色,味道一般。甜點係蛋糕仔,非常一般。另外仲有迷你安格斯牛漢堡,味道一般,凍到芝士都唔融。之後黎多碟芝士焗西蘭花,好多水係底……之後佢發現俾錯左我地想加我地錢,叫佢即刻拎走……最後凍檸茶都出事,得個糖字!完全無茶味……以後唔會再來!!!
2017-03-03
等候时间
3 分钟 (堂食)
2017-03-01 236 浏览
態度差、服務差、水都冇杯比人,問佢攞隻碗仔都只是即棄外賣碗,很不環保,我的女兒不小心打翻了杯飲品,那位收銀員的態度甚差,眼啤啤咁,其次是那焗飯的份量也不多,所以,本人不會再有下次幫襯!
很久之前來過新森林,今日到來,Menu 款式多到花多眼亂,最後決定試新野。開邊芝士焗龍蝦伴松葉蟹膏芝士焗飯($78)焗飯烘得有微焦的,加上芝士邪惡的食材,令人難以抗拒。 開邊芝士焗龍蝦肉雖不算很多,但這個價錢來說已是超值的。 煎鵝肝煙鴨胸伴紐西蘭牛扒意粉($62) 這個煎鵝肝煙鴨胸伴紐西蘭牛扒份量超大,鵝肝煎得香香的,煙鴨胸肥厚夠香,加上紐西蘭牛扒入口嫩滑,味道香濃,配上爽滑的意粉一流! 套餐加餐湯連餐包加($7)揀左羅宋湯,好味! 自選小食:凡惠顧晚市套餐,一律可用優惠價,任選一客精選拼盆!跟餐價 ($28),非常抵食!迷你安格斯牛肉芝士漢堡 香蒜墨魚軟骨串 香辣雞肉焗招牌芝士大啡菇 芝士松葉蟹膏海鮮焗帶子 味道提升追加:惠顧各款套餐,即可自選追加一款!炸雞翼(3隻)($ 10)大大隻的雞翼炸得金黃香脆,肉質嫩滑。 麻辣無骨鳯爪($10)麻辣味道唔會太辣,鳯爪爽口,味道唔係太正宗,但都唔錯! 飲品款式仲有好多選擇,有唔同款式配搭!跟餐加$6 涼粉紅豆冰($18) 跟餐加$8仲有特式飲品選擇!雪梨紫貝天葵分子料理梳打($20) 巨蜂提子蜂蜜分子料理梳打($20)

開邊芝士焗龍蝦伴松葉蟹膏芝士焗飯($78)

焗飯烘得有微焦的,加上芝士邪惡的食材,令人難以抗拒。

開邊芝士焗龍蝦肉雖不算很多,但這個價錢來說已是超值的。

煎鵝肝煙鴨胸伴紐西蘭牛扒意粉($62)

套餐加餐湯連餐包加($7)
揀左羅宋湯,好味!

迷你安格斯牛肉芝士漢堡

香蒜墨魚軟骨串

香辣雞肉焗招牌芝士大啡菇

芝士松葉蟹膏海鮮焗帶子

味道提升追加:惠顧各款套餐,即可自選追加一款!

炸雞翼(3隻)($ 10)
大大隻的雞翼炸得金黃香脆,肉質嫩滑。

麻辣無骨鳯爪($10)
麻辣味道唔會太辣,鳯爪爽口,味道唔係太正宗,但都唔錯!

飲品款式仲有好多選擇,有唔同款式配搭!

跟餐加$6 涼粉紅豆冰($18)

跟餐加$8仲有特式飲品選擇!

雪梨紫貝天葵分子料理梳打($20)

巨蜂提子蜂蜜分子料理梳打($20)

2016-12-19
2016-12-26 553 浏览
Where to have a Christmassy dinner when you are so bankrupt?Here is your place.The restaurant is offering their winter special: baked lobster and baked baby chicken both served with riceMy husband and I tried both!Before that we had a salad.Love the dressing so much!! Kinda like the Japanese saseme sauce. It added a lot to the greens.So this is the chicken. Not a big one but definitely can share with your partner. Not really juicy but strong flavor! Savory!Half a lobster. Much creamy sauce! love

Here is your place.

My husband and I tried both!

Before that we had a salad.
shrimp salad
I am a chicken
cheesy lobster with crab roe
Half a lobster. Much creamy sauce! love the chewy texture of the meat!

Both rice are baked with massive amount of cheese!! Lovely!!!

We were quite full after the mains. But given that we only need to add 28HKD for the dessert and snacks platter, we had a mini beef burger, baked scallop with cheese and chocolate brownies.
snacks and dessert platter
Look at that! Juicy Angus beef burger, a lot of cheese on the scallop! The brownies are light, not too sweet, won't feel guilty for having them all!

P.s. Food are served fast! And can seat for long to enjoy the dinner.
I am a chicken
cheesy lobster with crab roe
  • snacks and dessert platter
2016-12-22 365 浏览
慢煮技術越來越普遍,好處係烹調中唔會流質食物營養纖維,keep到原汁原味!呢間新森林焗之專門店一向以做焗飯為主,最近推出咗一系列慢煮菜式,繼上個月嘅鴨脾後,今次有呢份慢煮原隻春雞。燒春雞食得多,慢煮春雞真係第一次,慢煮完全唔肥膩,係健康啲!切開肉質係偏紅色,生熟程度剛剛好,當中雞胸雞髀部份最嫩滑多汁,不過略嫌爭咁啲醬汁,好似寡咗啲!跟埋招牌芝士焗飯,真係好豐富!如果食量唔算大,建議兩人sharing就啱啱好!

低溫慢煮原隻春雞配芝士焗飯
2016-12-20
2016-10-02 793 浏览
年輕時到旺角夾band, 完事後都會與band 友們一起到新森林吃焗飯。事隔多年,在灣仔碰巧見到分店,便走進去嘗試找回遺忘了的味道。叫了一客黑咖哩牛坑腩飯,果然沒有令我失望,熱辣辣的送到我面前。今時今日,五十多塊錢可以在灣仔吃一個包凍飲的焗飯,性價比高。飲品餐牌設計也很有心思呢!
飲品餐牌設計也很有心思呢!