是晚喺文化中心唱完音乐会,特地去到旺角新星打边炉!好可惜系新星无得BOOK定位,只能WALKIN 攞位,结果等了一个钟有多...先有得食! 饿死咗!就紧系食餐劲嫁啦!呢度系一口价放题!叫咗D生蚝、青口、丸类、肥牛、生菜等等。5错嘅始终系肥牛,呢度切得够薄、食落口5会好油,啖啖肉味从味蕾传上脑!好爽!跟住丸类都5差,牛丸同贡丸都几弹牙!粒粒都JUICY又入味!其他只能说不过不失!是晚嘅种类都齐全,又无走单,价钱相宜! 系5中意等咁耐...
是晚喺文化中心唱完音乐会,
特地去到旺角新星打边炉!

好可惜系新星无得BOOK定位,
只能WALKIN 攞位,
结果等了一个钟有多...先有得食!

饿死咗!就紧系食餐劲嫁啦!
呢度系一口价放题
叫咗D生蚝、青口、丸类、肥牛、生菜等等。

5错嘅始终系肥牛,呢度切得够薄、
食落口5会好油,啖啖肉味从味蕾传上脑!好爽!
跟住丸类都5差,牛丸同贡丸都几弹牙!
粒粒都JUICY又入味!

其他只能说不过不失!

是晚嘅种类都齐全,又无走单,
价钱相宜! 系5中意等咁耐...
2014-02-22
2016-01-09 3817 浏览
其实冇谂过2个人都可以饮茶当晚饭.食GE当然吾系点心啦,系叫汤叫送叫饭~8点食饭吾洗等位,仲有得睇电视.叫左个汤,够4~5个人饮每人两碗...2个人佢都系比衣个份量,其实我会担心饮吾哂会好浪费,同埋佢有好多汤材,如果多人分都真系可以当个送.不过由於我地都叫左两个送,就冇食佢D料,除左D贵野会食,例如花胶~这是贵妃鸡,好味!!!吾记得分佢系新鲜定冰鲜鸡,其实我都吾会好食得出同埋吾介意,佢好味就得啦,连块皮都好薄好好味,骨吾多,啖啖肉.最紧要吾会好咸.咕噜肉非常非常好味!!!咕噜肉系我最爱食GE中菜.最近先发现原来系有分咕噜肉同咕噜骨.咕噜肉系要啖啖肉先可以被称为咕噜肉,吾会有骨~衣到GE咕噜肉系吾会有软骨亦吾会有好多肥肉,平时我最吾钟意系炸粉多过肉的咕噜肉,衣种系一条条肉吾系一旧旧肥肉,所以好岩我食!!!个汁GE甜酸度都刚刚好,连佢D配菜都好好食~因为佢我就食左成碗饭,本身谂住2个人SHARE一碗饭嫁咋.
其实冇谂过2个人都可以饮茶当晚饭.
食GE当然吾系点心啦,系叫汤叫送叫饭~
8点食饭吾洗等位,仲有得睇电视.
叫左个汤,够4~5个人饮每人两碗...
2个人佢都系比衣个份量,其实我会担心饮吾哂会好浪费,
同埋佢有好多汤材,如果多人分都真系可以当个送.
不过由於我地都叫左两个送,就冇食佢D料,
除左D贵野会食,例如花胶~
这是贵妃鸡,好味!!!
吾记得分佢系新鲜定冰鲜鸡,
其实我都吾会好食得出同埋吾介意,
佢好味就得啦,
连块皮都好薄好好味,骨吾多,啖啖肉.
最紧要吾会好咸.
咕噜肉非常非常好味!!!
咕噜肉系我最爱食GE中菜.
最近先发现原来系有分咕噜肉同咕噜骨.
咕噜肉系要啖啖肉先可以被称为咕噜肉,
吾会有骨~
衣到GE咕噜肉系吾会有软骨亦吾会有好多肥肉,
平时我最吾钟意系炸粉多过肉的咕噜肉,
衣种系一条条肉吾系一旧旧肥肉,
所以好岩我食!!!
个汁GE甜酸度都刚刚好,
连佢D配菜都好好食~
因为佢我就食左成碗饭,
本身谂住2个人SHARE一碗饭嫁咋.

2015-12-30
  • 咕噜肉
  • 贵妃鸡
2015-11-03 3823 浏览
家人生日紧系去酒楼食小菜,老少咸宜。今次叫到成枱都系,但因为太好食😂今次食左芝士焗龙虾e面底,多汁多肉又够大份。首先佢个龙虾好弹牙,同埋又够大只,一个人一底都可以食到两三件龙虾,另外佢个e面底既芝士汁岩岩好,我好惊d芝士汁太浓太漏,但系呢个汁就无呢个问题,因为佢比一般芝士酱稀,好岩送面同送饭,因为易捞。同埋上枱既时候食物味道好香,加上够热,所以就食物新鲜同味道黎讲真系无得弹!之後亦都叫左个炸子鸡,皮脆肉嫰,只鸡本身唔以会太咸,但就更普重系香味方面,因为佢另外配左个酱油比我,可以自己adjust个咸味。佢只鸡炸得好脆,好香口,我觉得唔洗点酱油都好食。饱鱼仔都系我觉得唔错既一碟菜,因为佢处理得好好唔会有鲜味,同埋蒸得唔会太老,食落就好弹牙亦都好新鲜。同埋佢本身饱鱼仔够味又够鲜,我无点咩酱食都已经觉得好鲜甜,食返佢个原味系最好。虽然酒楼一定又嘈又多人,但系得呢d;地方既食物先够镬气。相比其他酒楼,我觉得呢到卫生程度已经比一般酒楼好,服务态度亦都好好,做野快之余得闲仲会同我地吹下水。虽然我坐既地方比较近厨房,但地下亦无污水或者垃圾,所以呢间酒楼既环境卫生同服务态度我都满意既!

2015-10-31 2720 浏览
由於好耐都无去食过,所以我们今晚去咗旺角嘅「新星海鲜酒家」食火锅! :以前每次嚟食都大排长龙,居然今晚完全无人排队, 入到去见到有好多张台无人坐! 本来我叫新鲜豆腐,他们就畀咗雪藏豆腐, 仲要系碎晒嘅, 卖相极之唔开胃! 肥牛真系好肥!牛肉粒好多根同好韧! 炸鱼皮一啲都唔松脆, 好硬同好厚身! 我叫嘅猪膶无嚟,竟然变咗系我无叫嘅墨鱼仔! 猪皮好韧同味道有啲怪!四宝丸系霉嘅,一啲都唔爽口弹牙! 蔬菜唔系好新鲜!真系令我们好失望!
入到去见到有好多张台无人坐!
本来我叫新鲜豆腐,他们就畀咗雪藏豆腐,
仲要系碎晒嘅,
卖相极之唔开胃!
肥牛真系好肥!牛肉粒好多根同好韧!
炸鱼皮一啲都唔松脆,
好硬同好厚身!
我叫嘅猪膶无嚟,竟然变咗系我无叫嘅墨鱼仔!
猪皮好韧同味道有啲怪!四宝丸系霉嘅,一啲都唔爽口弹牙!
蔬菜唔系好新鲜!真系令我们好失望!
2015-05-30 4944 浏览
对於新星真系不用多说,佢既流心奶皇包真系十年如一,无懈可击的好味.今次除左佢地既奶皇包及虾饺, 我想同大家分享系佢地既鸭腿汤饭.今时今日要食到鸭腿汤饭真系说易不易.要食到好味既就更加难上加难.十次九次都系会食到苦涩味, 而今次来到新星我都系见到附近台既食客差不多台台叫我才会够胆叫.鸭腿汤饭 + 鲜橙汁系一个set.饭未上台我先食下佢地既其他点心, 炸鱿鱼及七彩牛柏业我都系每次必吃既食物.炸鱿鱼最紧要系炸粉够薄及新鲜炸, 淮盐粉再加埋个口急汁真系无得输,喜欢新星既七彩牛柏叶系因为佢地巴柏叶够林及整碟都系柏叶.好啦, 食食下个汤饭上台啦.汤色通透, 热辣辣一大碗, 汤内有鸭腿, 冬瓜,排骨及小小陈皮.汤底清甜, 带小小陈皮香,好快就比我吸干.鸭腿多汁及够林很好食, 食完个鸭腿基本上饭我都唔洗食, 因为好饱. 所以个饭我系要打包走.很满足的一餐, 下次来既时候希望仲有黎个鸭腿汤饭set.

今时今日要食到鸭腿汤饭真系说易不易.
要食到好味既就更加难上加难.
鸭腿汤饭 + 鲜橙汁系一个set.
喜欢新星既七彩牛柏叶系因为佢地巴柏叶够林及整碟都系柏叶.

好啦, 食食下个汤饭上台啦.
汤底清甜, 带小小陈皮香,好快就比我吸干.
很满足的一餐, 下次来既时候希望仲有黎个鸭腿汤饭set.

2015-05-22 3600 浏览
昨天晚上去了朋友家打通宵麻将差不多时间就到附近的茶楼喝早茶我们进去但是也还没有开始一些公公婆婆已经到了 也太早了吧因为太饿的关系我们一次点超多😣😣粥是我必点的食品 可能太饿了吧什麽都觉得好吃烧卖是最让我失望的茶楼的烧卖竟然可以不出色 也太不应该了吧!还有 有些点心太晚上了又不能取消 害我们等了好久

昨天晚上去了朋友家打通宵麻将
差不多时间就到附近的茶楼喝早茶
我们进去但是也还没有开始
一些公公婆婆已经到了 也太早了吧
因为太饿的关系
我们一次点超多😣😣
粥是我必点的食品 可能太饿了吧什麽都觉得好吃
烧卖是最让我失望的
茶楼的烧卖竟然可以不出色 也太不应该了吧!
还有 有些点心太晚上了
又不能取消 害我们等了好久
2015-05-16 3270 浏览
好耐无去过酒楼食饭,为庆祝家姐生左个B,世伯请食饭。叫左几个餸,食唔哂仲要打包。首先叫左个鸡煲翅,侍应系旁边服务台帮我地热住个汤,再示意帮我地分,光明正大无呃秤,个鸡煮完之後分上左。首先个汤好足料好香好好味味,四个人饮一人一碗完仲有得添多少少,都几抵。个鸡入哂味,d 肉林哂又无乜骨,好易咬,very good 。之後黎个重口味既葱爆鱼云煲,一放落枱就闻到好香,鱼云炸完再用香葱爆香,好惹味。所以叫左d白饭,送饭一流。再叫左个猪膶芡菜煲,我就唔食内脏既,只系食菜。个汤煮出黎个味都几好,不过菜煮到林哂,少左d口感,但都算ok。终於到左唔系煲既菜式,上汤龙虾伊面。真系好耐无食过龙虾伊面。佢有得简上汤定芝士,老人家佢地怕heavy叫左上汤,但上汤原来都有mix d cheese ,所以都好够味。龙虾几大只,有肉地,伊面都几唔错。侍应service好好,keep 住系附近留意有冇野要帮手,又make sure 我地清哂个翅哈哈。帮我地换碟收野都好快手啊,几好态度。虽然我无食白饭,但都帮唔到手清碟。最後打包左最heavy既龙虾伊面同几旧鸡走。我见好多人黎打边炉,好似几好食。等我下次搵机会试下先。

2015-05-14
2015-05-02 3021 浏览
Quite crowded in lunch hours even in weekdays, waited about 15 minutes to get into the dimsum restaurant. Compared to other dimsum restaurant, this branch is reatively quiet which we have a peaceful meal in that day. Soft seats, big round circulating table, sufficient to put all the order food on the turntable and sufficient space to pick the food. Fast ordering of food within 5 minutes after ordering the food, which is quite appreciating. For the dimsums, they are crunchy and tasteful rather than a rough texture. Apperance is attractive.Besides dimsum, quite appreciated double-tasted fried rice. The red sauce is sweet and sour and the white sauce is slimmy and smooth which forms a good combination of fried rice, which makes it very tasteful and delicious. After that, we have a chicken legs rice, which is the quantity is sufficient but the quality is still not satisified as they are very dry, maybe they are overcooked and overdried.
2015-05-12
2014-08-18 7154 浏览
奶皇流沙包系今时今日既酒楼买小见小。早几年,去饮茶既时候,十间有八间都有得叫。今时今日,十间有八间 唔系冇得卖,就系转哂咩芝麻流沙包其他包。呢间酒家出名打边炉, 但自从有一次去左饮茶, 呢间野就成为左我既非弗。当呢笼奶皇放到上台面,蒸气从包面散出,即刻忍唔住拎一个上手。热力即刻传递到手里,顶唔顺要掉黎掉去。当开始可以一只手拎住既时侯,即刻对住包边咬一啖, 再望望个包,金黄色既浆流出来 吹一吹 之後再大大啖咬洛去。 包同浆互相融埋一齐,真系冇得顶。
奶皇流沙包系今时今日既酒楼买小见小。
早几年,去饮茶既时候,十间有八间都有得叫。
热力即刻传递到手里,顶唔顺要掉黎掉去。
2014-08-15
2014-07-19 6466 浏览
上完堂唔想食茶餐厅就4个人去食点心,款式种类不少,点了差不多20个点心,个炸云吞差了,冇左只虾同个皮太薄冇口感,其余的都ok,佢地问我地嚟齐点心未,如果齐就埋单先,我赽咪埋单先唇慢慢食,冇几耐同我地讲要清场,我地开始左3份1,点走呀,唯有快d放落口尽量食,不过都食唔落了,因d人系咁望住你,唔会再有下次,但味道系ok的
,唯有快d放落口尽量食,不过都食唔落了,因d人系咁望住你
,唔会再有下次,但味道系ok的
偶尔经过这酒楼,也想嚐一嚐。这次嚐早茶,我爱吃点心,多点了小吃如煎饺子、煎茄子、牛肉、鲮鱼球、灌汤饺、奶黄流沙包、姜汁糕。食物有创意和特色,还有很多款式也想吃(如粟米鱼肚粥),但已吃不下。山竹牛肉和姜汁糕的味道有些不错,牛肉味足软绵,姜汁糕姜味香辣柔软。其他如饺子和灌汤饺,肉的份量丰富,新鲜度还可以。茄子煎得也算香。奶黄流沙包汁料很多,不过甜。味道达到标准,但亦可改善,但感到十分用心设计。服务员对食客挺留心,上菜适时,值得赞赏。
2014-04-08
$75 (早餐)
2014-03-16 6811 浏览
食物都几好味道, 够大碟, 服务及环境算OK, 尚算满意乳猪味道好, 但略肥了点鲍鱼 及 翅好味蚝卖相靓鱼好大条但有少少鞋烧鸡肉滑炒饭够乾身流沙包略甜, 不太够热生果并盆OK
食物都几好味道, 够大碟, 服务及环境算OK, 尚算满意

乳猪味道好, 但略肥了点
鲍鱼 及 翅好味
蚝卖相靓
鱼好大条但有少少鞋
烧鸡肉滑
炒饭够乾身
流沙包略甜, 不太够热
生果并盆OK
2014-03-15
庆祝纪念
纪念日
几乎每个星期都会光临,真正星期日午市做到点心优惠的酒楼实在不多,虽然地点有点不便,但新星确是其中一间。优惠点心由八元八起至十八元八都有,几个人如集中点优惠点心,吃七至八款点心亦只是百多元,确是相当经济。首先来一款「一口咸水角」,真是相当「的骰」,可以一口一件。「三丝妙油麪」由椰菜、红萝卜及肉丝组成三丝,麪质不错,油亦不多,但三丝较少。「香煎虾米肠」质地爽口,面有白芝麻粒,伴太极甜麻酱,水准平均。「甜奶鸡蛋散」是我的至爱,新星的蛋散做得很松化,成淡黄色,有腰果碎及白芝麻粒,甜奶不稠,恰到好处。「豉汁煎酿茄子」亦做得不错,件头不少,豉汁浓度适中,油腻感不重。「潮式糯米卷」与其他酒楼相似,没有甚麽特色,胜在包面加了白芝麻。以前在某酒楼吃过在包面加咸蛋黄碎的,真是很精采。「香菇鸡包仔」亦难有甚麽特色,水准可以。加上迷你的「腊味蒸饭」,自己到柜台结帐。虽然并没有甚麽富丽的装修,但新星的地点是做街坊生意的,食物水准平均,价钱优惠,做街坊的饭堂是最适合不过了!
首先来一款「一口咸水角」,真是相当「的骰」,可以一口一件。
一口咸水角
三丝妙油麪
香煎虾米肠
甜奶鸡蛋散
豉汁煎酿茄子
潮式糯米卷
「香菇鸡包仔」亦难有甚麽特色,水准可以。
香菇鸡包仔
2014-02-16
甜奶鸡蛋散
豉汁煎酿茄子
2013-12-31 6182 浏览
Book 左8点8个人,临时加到11,佢都做到俾我地。价钱百几蚊任食,虽然d咩凉茶晨早就话卖哂,净番7up同百事俾你拣。野食都算黎得快,但d数量就完全唔知佢点计,你画左5佢只来1碟...片皮鸭两食几好食,系d员工搞笑鸭未上就摊笼薄皮系枱吹到又乾又冻,净系想叫个人来拎走蒸番热都叫左好耐先有人出现包括叫人加水。总括来说,呢间野一帮人有男有女任食系最适合既,当中有唔少选择,当然有d就要另外加钱啦提如d椒丝呀蒜都每碟$10, 虾滑$48。限时两个钟,都已经够食完全唔洗理会佢问洗唔洗加钟。
Book 左8点8个人,临时加到11,佢都做到俾我地。

2013-12-26
庆祝纪念
团年饭
  • 羊,午餐肉,脆肉鲩鱼片,豆腐...
2013-10-20 5117 浏览
话说琴晚Halloween完 决定去打边炉啦 一行四人r爆头之後决定去新星 系海马公园出尼就打去book位 结果紧系唔洗等啦〜坐低既时候拣左个咩片皮鸭汤底 一鸭2食 都ok既! 啲边炉料系上得几快 不过十样有九样都系错 叫果样唔尼 再唔系就上错去人地度  咁都算啦 最过份系啲菜究竟有冇洗过架 点解可以有咁大个蜗牛系度😖 虽然话系美容圣品 都唔致於要系咁既环境食佢落肚挂..  见完啲咁既野 都冇晒胃口 埋单走人 下次你地要尼 请三思

下次你地要尼 请三思

2013-10-17