朋友推荐的这家新新酒楼,由於疫情延至当日才跟太太去试试酒楼面积不大,同时间了2间包箱太太点的都是她在其他餐厅常吃的菜式卤水掌翼卤水味浓,份量亦颇多,味道算不错菠萝生炒骨咕噜汁酸甜开胃,而生炒骨鲜嫩多汁,挺不错蒜香一口骨蒜片把猪骨炸的很香口,猪油香加上入口即溶口感,值得一食啫啫滑鸡煲瓦煲非常热,鸡件既新鲜又嫩滑,煲底的香葱及花生很入味,配饭一流即蒸丝苗白饭食中餐怎可以没有米饭,而这里的更是即叫即蒸,饭香十足汽水我们都不大喜欢喝茶,因此加两罐汽水,配合味道浓郁的餸菜一流整体感觉不错,地点亦方便,在附近逛街的可以来试试
朋友推荐的这家新新酒楼,由於疫情延至当日才跟太太去试试

楼面积不大,同时间了2间包箱

太太点的都是她在其他餐厅常吃的菜式

卤水掌翼
卤水味浓,份量亦颇多,味道算不错

菠萝生炒骨
咕噜汁酸甜开胃,而生炒骨鲜嫩多汁,挺不错

蒜香一口骨
蒜片把猪骨炸的很香口,猪油香加上入口即溶口感,值得一食

即蒸丝苗白饭
食中餐怎可以没有米饭,而这里的更是即叫即蒸,饭香十足

汽水
汽水
我们都不大喜欢喝茶,因此加两罐汽水,配合味道浓郁的餸菜一流

整体感觉不错,地点亦方便,在附近逛街的可以来试试
2020-09-22
2021-01-09 17 浏览
The restaurant is already having long history there are some old pictures placing in front of the shop, but the food quality is just soso, can consider other places for yum haSun sun Steamed Custard Bun having quite small size, like a bite for a child, egg custard sauce is nicee, not bad at allBeef Ball isnt bad with normal standard BBQ Pork Noodles, guess won't order it next time cause the noodles is so hard to pick, theres no way for you to eat comfortably, the portion is quite large with many

, not bad at all
Sun sun Steamed Custard Bun
Beef Ball
, theres no way for you to eat comfortably, the portion is quite large with many pieces of BBQ pork

BBQ Pork Noodles
Chicken Noodles having the same problem, but the chicken isn't bad
Chicken Noodles
menu:
Food quality isn't high, the price is just average, can have better choices I guess
2020-12-25 160 浏览
食物质素已经大不如前,上枱的点心唔热,微暖,选择非常小,谂住就脚,shopping完想食下点心,倾下计,点知非常失望酒楼伙记仲衰,十问九唔应,叫佢冲水,随便应你,冇人跟,个个只顾住倾计,问攞点心纸,,好唔得闲甘,唔想理你,甘嘅服务态度,应该早点结业,好不知所谓,已经广传好友,千万不要去新新酒楼,受气😡😡🤬🤬
长话短说,当年新乐酒店我都无去过,见咩怀旧菜去食去!垃圾点:1)订位过钟🕰无位,因为我要等人哋食完先?我订位做咩?订7点九系你错,应该订夜的。点解够钟啲人唔走👣?因为佢哋未食完!原来系佢传菜迟咗!你唔chur唔俾位,俾位我就系原本分菜枱,即使有空枱都系俾大围。另之後带位话我应该平日嚟,咁你做咩其他时间开门🚪做生意?2)落单👀系自行加价📈,好彩我记得,佢改番都系奇怪3)我後面系私家房,全晚系咁开关门🚪,楼底矮嘈到爆4)怀旧=肥🐷?蜜骨肥到一半食唔到,个咕噜肉就块云吞皮好食,个肉炸浆腍到呢,个自动加价翅,食完餸都无,追就员工加太子女追,我理佢边位?当然又系🌬🌬🌬先到!翅身稍硬加石油气味,汤就罐头🥫都赢佢!其实再关番🚪都无意思❌❌❌
长话短说,当年新乐酒店我都无去过,见咩怀旧菜去食去!

垃圾点:

马拉榚
红烧大翅
2020-11-13
2020-10-19 1166 浏览
连锁式酒楼无论款式还是味道全部都一式一样,所以今次就去了这间位於佐敦的新新酒楼,有别於连锁酒楼,这里的小菜款式很多,有多款的海鲜及特价小菜,走平民路线。茶位每位$12,另外还有芥费$10碟及加一。燻蹄外皮爽口,配上醋汁,是一个美味的前菜。怀旧金钱鸡咁大个女都未食过金钱鸡,终於有机会一试,用了猪肉及肥膏包着中间的鸡膶,加上蜜汁後如叉烧般烧至外带焦香,入口有点似食叉烧,但中间的鸡膶独突味道,整件肥而不腻。粟米斑块炸至金黄香脆,粉浆很薄,鱼肉厚身,粟米汁另上,不会浸腍炸鱼块,即使食到最後斑块仍然保持香脆。翠玉瓜芥茉牛柳粒少许的辛辣味,牛柳粒入味又腍,薯仔及翠玉瓜爽口。竹笙如意烧豆腐豆腐嫩滑,加上爽脆的菇,竹笙吸收了酱汁味,整体清新又健康。最後送上充满臭草香味的绿豆沙。最後值得一赞是店员服务周到贴心。

茶位每位$12,另外还有芥费$10碟及加一。
燻蹄
外皮爽口,配上醋汁,是一个美味的前菜。

怀旧金钱鸡

粟米斑块

翠玉瓜芥茉牛柳粒
少许的辛辣味,牛柳粒入味又腍,薯仔及翠玉瓜爽口。

竹笙如意烧豆腐
豆腐嫩滑,加上爽脆的菇,竹笙吸收了酱汁味,整体清新又健康。

最後送上充满臭草香味的绿豆沙。

最後值得一赞是店员服务周到贴心。
2020-10-17 943 浏览
由於最近香港的疫情不断好转,本地的个案不断减少,人总是要生活,也要及时行乐,於是今日一於相约很久没有见面的朋友,到了佐敦一间十分方便的酒家尝试一下正宗的中菜.由於最近的疫情影响酒楼的生意,於是出了一些特别的优惠,特别套餐好让大家减轻一下经济上的负担.在酒楼食龙虾相信大家最爱时上汤龙虾了, 龙虾十分之爽口新鲜.这个叉烧十分之有名吃得出有淡淡的玫瑰酒味道.老火的汤也是中国人的最爱.这个鲍鱼鹅掌也十分之抵食.最後店员也热情地送了两碗糖水给我们.

酒楼食龙虾相信大家最爱时上汤龙虾了, 龙虾十分之爽口新鲜.

这个叉烧十分之有名吃得出有淡淡的玫瑰酒味道.

老火的汤也是中国人的最爱.

这个鲍鱼鹅掌也十分之抵食.

最後店员也热情地送了两碗糖水给我们.

2020-09-29 487 浏览
去年社运期间,到新新酒楼吃晚饭,店里一片寂静,人客寥寥可数,服务员多过客人。可能因为人少,食物质素反而几好。今晚到新新,提早跟Honey吃中秋饭。疫情稍缓,又正值中秋前夕,所以食肆里人头涌涌。不知道是不是这个原因,食物质素退步了。我们点了「孖宝」$248:明炉烧鹅(例牌) + 香蒜蒸扇贝烧鹅一般,大路烧味。但是,那个蒸扇贝就不行了!蒸得过熟!贝肉「实得得」!而且,没有鲜味。另外,我叫了虾球忌廉汁天使面:$128反而这个不错。大大碟。忌廉汁天使面煮得几好食。中式酒楼,西式烹调法,反而更好,真奇怪 !今晚的食物不太好,食物质素下降了!
可能因为人少,食物质素反而几好。

今晚到新新,提早跟Honey吃中秋饭。
疫情稍缓,又正值中秋前夕,所以食肆里人头涌涌。
不知道是不是这个原因,食物质素退步了。

我们点了「孖宝」$248:
明炉烧鹅(例牌) + 香蒜蒸扇贝

烧鹅一般,大路烧味。

但是,那个蒸扇贝就不行了!
蒸得过熟!
贝肉「实得得」!
而且,没有鲜味。

另外,我叫了虾球忌廉汁天使面:$128
反而这个不错。
大大碟。
忌廉汁天使面煮得几好食。
中式酒楼,西式烹调法,反而更好,真奇怪 !

今晚的食物不太好,食物质素下降了!
2020-09-29
2020-09-22 461 浏览
今日红色暴雨警报,想坐得舒服d慢慢食。酒楼晚市又终於重开,当然要嚟支持下!搭𨋢上11楼,一开𨋢门就系开扬的餐枱。唔洗同人逼,又唔怕有人会搭枱,我俩可以慢慢食。睇下有咩食先见有个龙虾伊面做紧推广$198如果胃口好啲,仲可以叫加少少钱变孖宝,多一大煲例汤。上汤龙虾伊面龙虾肉滑溜弹口,新鲜。伊面吸收咗龙虾汁的精华及上汤, 香气扑鼻。脆皮猪手皮脆,不油腻,无食到成口油。中层脂肪位,重骨胶原,好Q弹。猪手肉质软腍,不会硬邦邦。南乳粗斋煲有蚝豉,腐竹,茄子,木耳,菇,粉丝,粟米芯,雪耳。南乳味有酒香味,又有甜味。不会过咸或过淡。仲有送红豆沙
今日红色暴雨警报,想坐得舒服d慢慢食。
酒楼晚市又终於重开,当然要嚟支持下!

搭𨋢上11楼,一开𨋢门就系开扬的餐枱。
唔洗同人逼,又唔怕有人会搭枱,我俩可以慢慢食。

睇下有咩食先

见有个龙虾伊面做紧推广$198
如果胃口好啲,仲可以叫加少少钱变孖宝,多一大煲例汤。

上汤龙虾伊面

龙虾肉滑溜弹口,新鲜。
伊面吸收咗龙虾汁的精华及上汤, 香气扑鼻。

脆皮猪手

南乳粗斋煲

仲有送红豆沙
2020-08-13 944 浏览
工作大佬要调职,大家约出嚟食饭欢送佢,同事订咗呢间饭店,去到是旧式酒楼feel,地方大,我哋订嘅房都大,一张大枱之外,剩余地方都可以好松动放了梳化及细枱!风景先惊喜,望到弥敦道,好开扬无压迫感!不过刚入房有弹霉味,要开大冷气先开始散去!佛山燻蹄($52)薄切肉皮弹牙,肉唔嚡沾醋好味海蜇凉拌莴苣丝($58)莴苣丝无乜,不过海蜇弹牙爽口,又腌得入味,加上芝麻香口好食!酒席全包($6080)前菜六小碟:怀旧金钱鸡:件肥猪肉太惊吓,我唔敢食,食咗嘅同事话好好味陈醋云耳:爽口弹牙,酸酸地开胃杭椒葱烧鲍鱼:鲍鱼仔弹牙,咁嘅煮法我第一次食,虽然辣,竟然好夹鲍鱼,好惹味(平时唔喜欢鲍鱼嘅我都觉得好味金砖豆腐:炸得好靓,外脆内滑,香口好味卤水猪仔脚:我唔食猪脚,,食咗嘅同事话好好味青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇弹牙,腌得入味,好食鸿运乳猪全体:皮脆肉唔太肥,好味盐擦奄仔蟹:超正!焗得透,咸香好味!加上爆膏!膏好香浓软滑!半只真系唔够喉粉葛鲮鱼赤小豆猪小肚粉肠汤:够火喉,汤起晒沙,够味唔味精,唔喜中汤嘅我都饮咗两碗豉蒜凉瓜燘沙巴虎斑:我唔食凉瓜,第一次食呢种煮法,汁煮鱼肉都滑,多了汁酱嘅味道丰富口感!(不过我喜
工作大佬要调职,大家约出嚟食饭欢送佢,同事订咗呢间饭店,

佛山燻蹄($52)薄切肉皮弹牙,肉唔嚡沾醋好味

酒席全包($6080)

前菜六小碟:
怀旧金钱鸡:件肥猪肉太惊吓,我唔敢食,食咗嘅同事话好好味
陈醋云耳:爽口弹牙,酸酸地开胃
金砖豆腐:炸得好靓,外脆内滑,香口好味
卤水猪仔脚:我唔食猪脚,,食咗嘅同事话好好味
青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇弹牙,腌得入味,好食

鸿运乳猪全体:皮脆肉唔太肥,好味

豉蒜凉瓜燘沙巴虎斑:我唔食凉瓜,第一次食呢种煮法,汁煮鱼肉都滑,多了汁酱嘅味道丰富口感!(不过我喜欢清蒸多点,比较清爽)

清汤萝卜牛坑腩:牛腩肉质弹牙够牛味,萝卜比较唔够入味,啖汤先系精华,好香饮咗两碗

豉椒炒大蚬:惹味,大蚬无沙!好味

艇王浸芥菜:唔食芥菜(因食唔惯嗰种涩味)

招牌豉油王炒面:炒得乾身,面弹牙!豉油味香!真系忍唔到食咗两碗(明明已很饱都食咗两碗)
糖水—紫米露:足料,唔会过甜!好味
滋味椰汁糕:软滑唔过甜!清爽好味

食物好味,店员好落力,基本我哋带去嘅酒水跟得足,换骨碟上菜,即叫即做好勤快!

很尽兴的一餐($437一个人)
2020-06-26
2020-07-14 759 浏览
屋企人生日 搵地方晚饭, 众人表决唔想去连锁式酒楼, 搵搵吓搵到去佐敦『新新酒楼』。 原本应该系新新酒店入面,不过酒店现在好像停业了, 酒楼搬到去庄士敦广场。传统旧式酒楼嘅格局,不过都乾净企理嘅。有好多孖宝,特惠套餐。 价钱一般 唔算好贵,但又冇一蚊鸡噱头嗰啲咁平。『芝士龙虾伊面』呢个系小朋友指定要嗌, 虽然系本地龙虾,不过肉质也算鲜甜, 伊面底加芝士酱汁大人小朋友都啱食。衆人最满意竟然系『蜜汁叉烧』, 肉质松软, 入口甜美,当然最吸引系佢嘅半肥半瘦啦。龙趸两食, 这个是老豆最喜爱的小菜, 无鱼不欢。 龙趸炒球够镬气味道标准!清蒸嘅都唔错,不过调味可以稍为浓一点。片皮鸭个个都举手要食, 因为人多分享冇咁滞!蒸笼里面嘅 面粉皮也实在太厚,有点似煎薄撑。片皮鸭热辣辣 即叫即片, 不过衬番个薄饼皮都系好厚切~ 厚厚的肉连脆皮食落冇咁过瘾, 亦比较难咬开。Order了两食,另一款是『凉瓜炆鸭件』, 凉瓜够晒入味, 吸满鸭肉嘅精华, 味道唔错!『豉油王煎大虾』, 睇相以为大虾得4,5,只, 还好用了中虾 😉👍足够分配 每人份量, 煎得很乾身酱汁又惹味!『果皮蒸鲍鱼』, 鲍鱼嘅鲜味就欠一点点, 肉

传统旧式酒楼嘅格局,不过都乾净企理嘅。

龙虾伊面

『芝士龙虾伊面』

蜜汁叉烧

清蒸嘅都唔错,不过调味可以稍为浓一点。

片皮鸭个个都举手要食, 因为人多分享冇咁滞!
蒸笼里面嘅 面粉皮也实在太厚,有点似煎薄撑。

豉油王煎大虾

果皮蒸鲍鱼

『果皮蒸鲍鱼』, 鲍鱼嘅鲜味就欠一点点, 肉质有点韧, 果皮够香,不过酱油唔够味道,提不起鲜味。

生日点可以缺少寿包, 莲蓉香滑仲有蛋黄!

饭後有红豆沙糖水赠送, 今时今日已经好少酒楼糖水送, 唔使你另叫, 有惊喜!😋

龙虾伊面
蜜汁叉烧
豉油王煎大虾
今天佐敦收工,同事提议就在附近的新新酒楼食晚饭,有人推介最好不过。疫情下酒楼防疫措施做足。看看推介,酒楼正在做超值晚饭自选餐,都几吸引,有龙虾、有斑、有汤、有自选小菜,都系讲紧每位168,都真系几抵食。超值晚饭自选餐两位起每位$168上汤焗开边龙虾(每位半只)啖啖龙虾肉,用上蒜蓉调味,弹牙又惹味,肉厚有饱肚感。即日炖靓汤(位)先来炖汤,滋润一下。我们两个人所以可以点两款自选小菜(每位一款),清蒸沙巴虎斑仔和黑椒茄子牛仔骨煲;清蒸沙巴虎斑仔大条,肉厚又嫩滑,蒸得刚好没有过火,淋上蒸鱼豉油更加惹味,下饭一流。黑椒茄子牛仔骨煲,茄子和牛仔骨份量多,而且有镬气,茄子挂汁又软稔,牛仔骨香口又入味。我们还不够喉,另再点了一只红烧脆皮乳鸽$52,不算大只但烧的可口,外皮香脆,金黄油润,肉质腍嫩多汁,都够入味。最後店员送上番薯糖水,好足料,吃得饱饱,十分满足。

疫情下酒楼防疫措施做足。

超值晚饭自选餐两位起每位$168

上汤焗开边龙虾(每位半只)

啖啖龙虾肉,用上蒜蓉调味,弹牙又惹味,肉厚有饱肚感。

即日炖靓汤(位)

先来炖汤,滋润一下。

最後店员送上番薯糖水,好足料,吃得饱饱,十分满足。

2020-06-15
2020-07-03 297 浏览
生日饭今次选择食中菜,位於佐敦庄士伦敦广场的新新酒楼,抵食夹大件,晚饭孖宝有片皮鸭,非常吸引。先来秘制豉油王炒虾,炒得入味个个争住食。叉烧最受欢迎,半肥瘦,个个食到舐舐脷,配白饭就最合适。龙趸炒球两味,包括:炒球好大件,新鲜用油爆香;蒜蓉蒸头腩也出色,蒸得好入味。片皮鸭大大只,师傅即叫即烤即片,面片薄饼跟笼仔上,好多块,大家可以慢慢食,加$50片皮鸭二食,凉瓜炆鸭件,炆得入味够淋,好香口,不过需要多一点时间,要有耐性等一等。美洲龙虾上汤伊面,份量都唔细,不错呢。果皮清蒸鲍鱼仔(六只),蒸得够熟唔会韧,果皮香。寿包($45半打)叫了一打,白莲蓉咸蛋黄做馅料,正呀!最後送每人一碗糖水~海带绿豆沙,加入应该系香的臭草,清热滋润好糖水。

先来秘制豉油王炒虾,炒得入味个个争住食。

叉烧最受欢迎,半肥瘦,个个食到舐舐脷,配白饭就最合适。

龙趸炒球两味,包括:
炒球好大件,新鲜用油爆香;

蒜蓉蒸头腩也出色,蒸得好入味。

片皮鸭大大只,师傅即叫即烤即片,

面片薄饼跟笼仔上,好多块,大家可以慢慢食,

美洲龙虾上汤伊面,份量都唔细,不错呢。

果皮清蒸鲍鱼仔(六只),蒸得够熟唔会韧,果皮香。

寿包($45半打)叫了一打,白莲蓉咸蛋黄做馅料,正呀!

2020-06-28
庆祝纪念
2020-06-29 355 浏览
因为想吃烧腩仔,所以晚饭选择在「新新酒楼」。例牌的烧腩仔份量刚刚好,皮脆香且松化,肉嫩不过咸,味道得宜,十分满足!咕噜黑豚肉,近几年大欢迎受的黑豚肉,猪肉味道的确更胜一筹,炎炎夏日,甜酸的咕噜黑豚肉与彩椒、菠萝带动我们食欲,色泽缤纷的咕噜黑豚肉也很吸引。忌廉汁虾球天使面(四人份量),很足够的份量,忌廉汁很香滑,捞天使面是略嫌稠,虾球口感爽口弹牙,有红椒和西芹伴吃,棒的!免费奉送蕃薯糖水,「正」!除了免费奉送是开心喜悦,最重要够水准,够姜香、清甜、蕃薯软绵可口,很喜欢哩!
因为想吃烧腩仔,所以晚饭选择在「新新酒楼」。

2020-06-29
2020-06-25 302 浏览
全店服务奇差,由门口接待至店内服务员都一样。门口亚姐冇礼貌,大姐咁款,来饮茶好似要跪低求佢比位你咁,真系唔该晒。。。服务员见到你竟会绕过你行,真是见所未见,果然大开眼界。食物质数与卫生环境尚算OK。。不介意冇服务兼来到门口要爆下粗既朋友,不妨来参考下
全店服务奇差,由门口接待至店内服务员都一样。

。。。服务员见到你竟会绕过你行,真是见所未见,果然大开眼界
。食物质数与卫生环境尚算OK。。

不介意冇服务兼来到门口要爆下粗既朋友,不妨来参考下