2021-04-10 118 浏览
Easter有五日红日,搵左日同屋企人拜完山一齐食晚饭,老人家特别锺意食怀旧菜,知道新新酒楼有个套餐有怀旧菜之余份量又足又抵食,就同屋企人黎食。新新酒楼系一间几十年老字号酒家,以前喺对面新乐酒店入面,後来新乐酒店执左,先喺而家哩度改名重开。因为回忆,亦因为香港人闷喺屋企太耐,所以当晚酒楼座无虚席,仲要有人等枱,咁嘅场面喺香港真系唔知几耐冇见过,好彩我地一早book左枱。哩度嘅价钱同一般茶楼差唔多,唔系特别贵,不过套餐比散叫更抵食,我地叫左个四人套餐,包左五餸一汤一饭,仲有寿包同糖水,包埋茶芥酸菜先$988,加埋一都系每人二百几蚊。花生四个人有一碟,冇受潮正正常常。上汤焗加拿大龙虾  -  龙虾啖啖肉,肉质结实弹牙,每人都分倒两三件,下面仲有伊面底,每人大约分倒一碗,伊面吸晒龙虾同上汤嘅味道,话咁快就俾我地清晒。怀旧金钱鸡 - 金钱鸡虽然唔系咩名贵菜式,但由於功序多,所以而家唔系好多地方有得食。佢系用叉烧、鸡膶同肥猪肉串起黎烧,叉烧松软,鸡膶膶味突出但唔会太粉,下面嘅肥猪肉就用左玫瑰露黎腌制,食落好爽口。海皇烩燕液 - 汤羹杰度啱啱好,非常大窝,每人大约分倒两碗,入面除左燕窝,仲有好多虾

花生四个人有一碟,冇受潮正正常常。
花生

怀旧金钱鸡
海皇烩燕液 - 汤羹杰度啱啱好,非常大窝,每人大约分倒两碗,入面除左燕窝,仲有好多虾仁、芥兰粒同萝卜粒,口感好丰富。
海皇烩燕液
翡翠炒龙趸球 - 哩道菜系龙趸两食嘅其中一道,龙趸球几厚肉同弹口,配菜西兰花都几多。
翡翠炒龙趸球
清蒸头腩  - 哩味系龙趸两食嘅另一味,鱼腩加左云耳同草菇一齐清蒸,虽然冇龙趸球咁香口,但口感就比较腍滑。
清蒸头腩
清蒸头腩
霸王香妃鸡 - 香妃鸡虽然得半只,不过因为个餐本身已经都好多野食,所以哩个份量其实都好够。香妃鸡入味得黎唔会太咸,肉质未算好滑,不过都可以接受。
霸王香妃鸡
霸王香妃鸡
蟹籽海皇炒饭 - 炒饭超大碟,每人都分倒两碗。饭炒得够乾身,唔会太多油亦唔会痴埋一齐,除左蟹籽,中间仲有好多虾仁、芥兰粒同炒蛋,味道唔错。
蟹籽海皇炒饭
蟠桃寿包 - 寿包系迷你版,所以食完咁多个餸之後都仲食得落,入面除左有莲蓉馅,仲有蛋黄,食落冇斋莲蓉咁甜咁漏。
蟠桃寿包
绿豆沙 - 糖水系晚市每人都有送,唔会太甜,仲食倒臭草清香味,食完大满足。
绿豆沙

总结,食物唔差份量亦好足,四人套餐连埋加一每人唔洗三旧水饱到反艇,如果唔系特别大食其实够五至六人食,非常抵食。
蟹籽海皇炒饭
绿豆沙
2021-04-06 274 浏览
因为疫情,减少了和家人或是朋友多人饭聚,但发现新新酒楼,还提供了些4人套餐,一个价钱共有6餸1汤1饭,还有寿包,套餐价钱还包了茶介和餐前小食,食物份量一点都不少,只需额多付上加上费用,确实经济,难得有朋友生日,当然前来一起庆祝一下。新新酒楼已有60年老志号易名重生,所以保留不少怀旧菜式供应给食客,现位於佐敦庄士伦敦广场,从地铁站前来也很方便。来到广场,还有电梯直达高层,所以很快便可以进入酒楼之内。****************************这个4人套餐 HKD988,一个价钱共有6餸1汤1饭,还有寿包,套餐价钱还包了茶介和餐前小食。当中包括了一鱼二食,还有龙虾和鸡,怀旧菜金钱鸡都包括在餐单之内,已经难得。最後还有一个燕窝汤、炒饭,寿包,还有酒楼免费送上的是日晩饭糖水 ,确实有其吸引力。上汤焗加拿大龙虾,还包了伊面底,伊面可以分为每人一碗,龙虾都几大只,每人都可以吃上3件,啖啖龙虾肉,肉质又弹牙,虽然用上上汤而不是芝士,一样煮得很美味,单是这道菜式已经吃得满足。怀旧金钱鸡,在酒楼发现,怀旧菜式是每件收费,金钱鸡单件是HKD38,最少2件起。金钱鸡共分为3层,第层是义烧、中间是

****************************

怀旧金钱鸡,在酒楼发现,怀旧菜式是每件收费,金钱鸡单件是HKD38,最少2件起。金钱鸡共分为3层,第层是义烧、中间是鸡肝,最後便是肥猪肉。这样的功夫菜式,新新酒楼还是保留着,要用上时间去,玫瑰露腌制,才可以把肥猪肉如此弹牙。用上义烧夹着肝和肥猪肉一拼吃上,3款味道混起来才可以吃出如此风味,确实难得。

海皇荟燕液,单看菜名便知道,除了有海鲜之外,还加入了燕窝。当喝上这汤时,确实发现汤中有不少燕窝,虾仁粒、带子粒,絶对是真材实料煮成。

翡翠炒龙趸球,龙趸份量一点都不少,切成片状,吃上口也有啖啖肉的口感。翡翠用上西兰花,一样炒得够爽口,味道也炒得不错又惹味,无论是龙趸或是西兰花,份量一点都不少。

清蒸头腩,一般都是一鱼二食,所以炒了鱼肉,鱼腩便是清蒸,所以也是用上龙趸鱼腩部位,加入云耳、草菇蒸而成。龙趸鱼腩份量也不少,吃上鱼腩部位,肉质嫩滑,最重要是吃龙趸的皮,口感嫩滑,骨胶原满满,对皮肤甚好。而简单配料云耳和草菇一样好吃,虽然是清蒸,味道做得一样出色。

霸王香妃鸡半只,单看卖相,这香妃鸡一点都不肥,半只份量也不少。霸王香妃鸡肉质也很滑溜,简单配上姜葱油已经很美味。

蟹籽海皇炒饭,这炒饭份量足够6人所吃,炒饭之内也有不少虾仁,炒饭口感炒得很乾身,味道也有镬气。

蟠桃寿包,一客共有4只,刚好一口一只,没想到这寿包除了莲蓉,还有咸蛋黄,很多地方所吃的,都只有莲蓉,絶对保留着原有寿包风味。

酒楼还送上是日晚饭糖水,绿豆沙,吃上一口感觉有点意外,绿豆沙味道不会很甜,还有臭草的清香味道,海带和豆的份量比例相当好,比街上糖水店所卖的绿豆沙做得更好吃。真的没想到,吃上这顿晚饭,份量如此多,味道又不错,像是抱着一个大肚腩,满足地离开。

庆祝纪念
  • 怀旧金钱鸡
  • 上汤焗加拿大龙虾
  • 蟠桃寿包
2021-03-24 793 浏览
呢间有几十年历史嘅酒家,由原本地舖搬左上呢个广场嘅十一楼,升降机门口贴上各演艺明星黎食饭嘅相片,有佢地嘅"加持",水准靠得住传统酒家装修格局,大鱼缸/电视/烧味部/枱上有辣椒酱及花生,有点儿返去细个跟父母去饮茶感觉肚饿指数高,叫住个小食食住先,呢客沙姜鷄脚 ($48)又点睇呢?!鷄脚本身唔算太有沙姜味,好在另有碟沙姜加味,想浓想淡味自己话事太耐无食过红烧乳鸽啦,呢度有得食仲唔叫返只($52)咩?!  价钱反映大小,唔算太大只,只鸽卤得相当入味,趁热食点喼汁就系我最爱食法见到隔离枱实物相当吸引,自己忍唔住都叫脆皮烧鷄 ($118/半只)皮薄无咩脂肪,烧得够香脆,鷄肉唔乾身,点配烧鷄汁仲好味道呢个姜葱粉丝鱼云煲 ($108),价钱相当超值,街市买个鱼头都唔平,呢度仲加埋粉丝同姜葱煮成一个煲,超级推荐!鱼头经过油泡处理,变得香脆,一D鱼腥味都无,鱼云滑溜,加埋香甜葱度,千万唔好留咗佢; 粉丝可以当主食,正!粉丝食到尾都仲保持热度健康有营之选 - 杞子云耳浸菜苗 ($88),少盐少油,除了云耳及白菜仔,仲加入芹菜条,偶然食到香甜杞子,黑绿中一点红!承传传统酒家"美德",晚饭後会送糖水,呢碗臭草

太耐无食过红烧乳鸽啦,呢度有得食仲唔叫返只($52)咩?!

皮薄无咩脂肪,烧得够香脆,鷄肉唔乾身,点配烧鷄汁仲好味道

粉丝食到尾都仲保持热度

承传传统酒家"美德",晚饭後会送糖水,呢碗臭草海带绿豆沙唔系"行货"呀,少甜充满臭草嘅香味,热度十足,如果要比钱食我都OK架!

呢度仲有怀旧菜式,例如虾多士,怀旧金钱鷄等,价钱大众化,份量相当对眼,侍应主动加茶及换碟,下次可以同长辈黎用味觉黎怀念过去喎
2021-03-17 1011 浏览
今天去佐敦  新新酒楼,  舒适地享受了一个中式晚餐, 好理想.餐厅座位阔落, 装修美观,  侍应生又有礼,   值得一去.我们坐下, 点了铁观音茶,  水滚茶靓, 配脆花生小食, 开胃也助消化.餐牌有多页, 食物选择多, 价钱适中.有散叫菜式, 亦有套餐. 我们两人点了超值晚饭自选套餐每位168, 有 24个菜, 任拣....先来 蜜汁叉烧.   暖暖的送到.  叉烧入味又松化, 肉质美味,  口感不错, 酱汁蜜味清甜, 调味刚刚好.老火汤 粉葛煲鲮鱼汤, 足料靓汤, 有煎鲮鱼, 粉葛, 赤小豆, 扁豆, 眉豆, 猪肝, 瘦肉, 汤底很甜,  煲 得够火喉.接着是 上汤焗开边美国龙虾, 每人半只热辣辣的送上,  龙虾好大只, 色香味俱全. 配备刀叉.龙虾肉质饱满紧实, 鲜甜多汁, 味道鲜美.配以高汤汁, 好滋味. 口感丰富, 龙虾钳好 肉,  非常满意, 餐厅好服务, 不单给我们抹手纸, 还送上一碗热茶洗手.蒜香脆皮鸡 (半只)半只鸡份量足, 皮脆肉嫩, 蒜香味浓, 炸得不油腻, 肉多骨少, 有鸡味, 点埋老抽酱汁真系好惹味, 有水准.另散点了, 咕噜黑臀肉卖相不错, 黑臀肉炸脆,
餐牌有多页, 食物选择多, 价钱适中.
有散叫菜式, 亦有套餐.
先来 蜜汁叉烧.
老火汤 粉葛煲鲮鱼汤
接着是 上汤焗边美国龙虾, 每人半只
热辣辣的送上,  龙虾好大只, 色香味俱全. 配备刀叉.
龙虾肉质饱满紧实, 鲜甜多汁, 味道鲜美.
餐厅好服务, 不单给我们抹手纸, 还送上一碗热茶洗手.

蒜香脆皮鸡 (半只)
半只鸡份量足, 皮脆肉嫩, 蒜香味浓, 炸得不油腻,
肉多骨少, 有鸡味, 点埋老抽酱汁真系好惹味, 有水准.
另散点了, 咕噜黑臀肉
卖相不错, 黑臀肉炸脆,  肉质松软, 好咬口, 外面炸粉极薄,
伴碟用了新鲜菠萝, 红绿椒, 好爽口, 酱汁调味适中,  还有沙律菜同车厘茄, 鲜美.
餐後完毕, 送糖水:  紫米露
奶味浓, 入口好滑,  唔系太甜, 好滋润.
招呼好, 唔错, 食物用料新鲜, 大件抵食.  厨师厨艺有水准, 吃得优越 !
乘电梯时, 才留意到此餐厅有多位名星曾是座上客. 大家考考眼力.
  • 蜜汁叉烧.
  • 粉葛煲鲮鱼汤
  • 上汤焗开边美国龙虾
  • 蒜香脆皮鸡
2021-03-12 949 浏览
酒楼的装潢比较传统,电梯口贴了很多艺人照片,看来之前几出名。精选孖宝C | $238蜜汁叉烧皇叉烧例牌好大碟,朋友觉得接近有一斤,每旧叉烧都厚切,好抵食,淋上了蜜汁叉烧又够热,咸咸地餸饭一流。果皮蒸大连鲍鱼 鲍鱼有六只,淋上了熟油吃起来有油香味,又带有点果皮及葱香,蒸的时间按制得好,不会老身。鲍鱼洗乾净起殻,吃起来十分方便。上汤焗美国龙虾 | $198龙虾肉弹牙爽口,虾殻有稍为敲过,方便拆肉,龙虾钳好大只多肉。伊面不会煮得过淋,够多汁。整顿饭食完後,即使我没有喝茶,又吃了很多酱汁,也没有感觉到口渴。饭後仲有糖水送一人一碗红豆沙,食埋真系好满足。餐厅的服务好好,店员都好有礼貌,执枱员会主动准备柠檬水,好让我们食完龙虾可以洗手,也会主动换骨碟。

精选孖宝C | $238
蜜汁叉烧皇

果皮蒸大连鲍鱼
鲍鱼洗乾净起殻,吃起来十分方便。

上汤焗美国龙虾 | $198

饭後仲有糖水
一人一碗红豆沙,食埋真系好满足。

2021-03-11
2021-04-13 0 浏览
未试过去一间出名既酒楼,卫生系咁差,第一,一埋到位,张椅劲多面包碎,多到佢唔讲,我以为仲有人系度食紧野,依样我都算,到洗杯碗个阵时,3套杯碗就有一套系唔乾净,我都算,叫呀姐换过套,点知呀姐换套仲差,有饭粒系只碗度,我就话,呀姐,有啲过份喎,呀姐答我话我唔知厨房洗碗既野,结果我自己嬲嬲地出去换,点知出边10只碗,7至8只系油既,结果,全程我都无食过任何野,依间我永久黑名单
2021-04-04 0 浏览
从旧店已开始帮衬,到後来更上十一层楼继续帮衬,但刚搬店後因质素大不如前,人流极少,所以先行暂且放下;直至多年後嘅今日,两老话想再嚟帮衬,而且见食评也不错,於是见今日星期日假期,都胆粗粗嚟试下。到达後,果然不出所料多人在等位,但最後也不消半句钟便可以安坐;点心虽然唔系太多选择(可能贵精不贵多),但每样都系想试嘅点心,加上套餐都不错,不过我们仨叫点心都够食。我哋点咗五样点心加只乳鸽,後来仲加咗人手推销兼新鲜热辣嘅焗餐饱;乳鸽肉汁鲜嫩好味,每样点心都足料兼新鲜出炉,而且楼面人手充足,招呼不错!总结⋯价钱公道、食物质素中上、虽然环境有少许狭窄但尚算乾净(起码洗手间企理)、招呼不俗!基於以上原因⋯一定有下次!
2021-04-04
  • 香煎腐皮卷
2021-04-03 0 浏览
为妹姝庆祝生日,订3张枱12位。龙虾伊面$198鲍鱼虾多士 (每位计)汁烧虾(每位计)金钱鸡(每位计)蒜香一口骨卤水掌翼杯酒美国生$188豆腐煲竹笙箩汉斋冇侍应落单,跟单,自己去加热水,自己去追单,要长期叫侍应才可落单10日前已订位2/4/202I,6:30pm,很多餸菜已冇,订位时问极都冇餐牌。如非熟客,冇糖水。我信 openrice负评了,食物味道一般。太子女黑面,伙记少,冇服务可言,仲叫我地将就。sell香港怀旧菜,尖沙咀顶好,佐敦金山比佢好,价位差不多。唔使受气先。食餐晚饭几4蚊落楼,条气好难顺。
为妹姝庆祝生日,订3张枱12位。
龙虾伊面$198
鲍鱼
虾多士 (每位计)
汁烧虾(每位计)
金钱鸡(每位计)
蒜香一口骨
卤水掌翼
杯酒美国生$188
豆腐煲
竹笙箩汉斋
旧同学相约我到佐敦新新酒楼,食晚饭聚旧。餐厅内有大鱼缸,暂养活新鲜海鲜。*餐厅店有传统的中式装潢,光猛舒服。**【潮式什拼】(特价) $68这潮式什拼,有鹅翼、猪蹄、红肠。鹅翼及猪蹄嫩滑有弹性,略为不够入味,卤水汁偏淡,有点失色。**【红烧脆皮乳鸽】 $52是即叫即烧,热腾腾的乳鸽,肉香锁住,外脆香口肉嫩,肉质嫩细滑不会乾净净,佐酒不错小食。**【果皮蒸大连饱鱼】  $138这蒸饱鱼,有原汁原味效果,带出饱鱼的鲜味,同时蒸得刚刚好,不会令肉质会变老,口感爽脆又鲜味,还有淡淡果皮香。**【芝士焗美国龙虾】 伊面底  $198大只龙虾啖啖肉,肥美肉厚,鲜味肉质爽甜可口兼弹牙,配上浓郁的芝士,与龙虾很绝配,而伊面里挂满芝士,非常芝味。*最後免费送上陈皮绿豆沙,为晚餐上圆满的句号。
旧同学相约我到佐敦新新酒楼,食晚饭聚旧。

餐厅内有大鱼缸,暂养活新鲜海鲜。
餐厅店有传统的中式装潢,光猛舒服。
【潮式什拼】(特价) $68
这潮式什拼,有鹅翼、猪蹄、红肠。
鹅翼及猪蹄嫩滑有弹性,
略为不够入味,卤水汁偏淡,有点失色。
【红烧脆皮乳鸽】 $52
是即叫即烧,热腾腾的乳鸽,
肉香锁住,外脆香口肉嫩,
肉质嫩细滑不会乾净净,佐酒不错小食。
【果皮蒸大连饱鱼】  $138
这蒸饱鱼,有原汁原味效果,带出饱鱼的鲜味,
同时蒸得刚刚好,不会令肉质会变老,
口感爽脆又鲜味,还有淡淡果皮香。
【芝士焗美国龙虾】 伊面底  $198
大只龙虾啖啖肉,肥美肉厚,鲜味肉质爽甜可口兼弹牙,
配上浓郁的芝士,与龙虾很绝配,
而伊面里挂满芝士,非常芝味。
最後免费送上陈皮绿豆沙,
为晚餐上圆满的句号。
2021-03-21 154 浏览
屋企人想去试下所以就去咗食, 服务非常之好只招呼熟客, 见唔到有夥记做到嘢,叫人落单过到嚟招呼咗隔离枱熟客先,但系明明系我哋嗌落单先另外,上菜速度超慢, 要三催四请嗌咗四个饭嚟得一个饭, 叫咗两三个人去追啲饭先到齐四个, 仲要话系员工听错到埋单, 个侍应埋嚟掉低张单, 一句多谢晒都冇不如索性做私房菜,唔好买广告食物质素唔差嘅, 但系服务态度非常恶劣啲嘢食几好食都食唔落都系奉劝佢哋唔好买广告啦一间酒楼连门面都唔得, 仲要员工全程黑面, 根本就系狗眼看人低
另外,上菜速度超慢, 要三催四请
到埋单, 个侍应埋嚟掉低张单, 一句多谢晒都冇
不如索性做私房菜,唔好买广告
食物质素唔差嘅, 但系服务态度非常恶劣啲嘢食几好食都食唔落
都系奉劝佢哋唔好买广告啦
2021-03-21 137 浏览
呢间酒楼已经有56年历史,超过半世纪嘅老字号必定要过嚟试吓!近期维持四人限聚令堂食至晚上10点,佢哋推出了两款四人套装,分别系美国龙虾餐$838和盐擦鲍鱼餐$738(星期六日或假期加$50),今次选了个鲍鱼餐试吓!早了几天预先订座,准时七点到达,酒楼已经八成以上满座,好彩之前预早安排,否则一定冇位!点餐後大约10分钟已经来第一份「招牌烧鹅拼叉烧皇」最惊喜嘅系呢碟双并嘅烧鹅,皮脆肉嫩,外皮薄溥的而不太肥腻,一啖咬开肉汁仲会流出黎,质素同某大烧鹅店有得挥喎!叉烧半肥瘦,面头盖了蜜糖,肉质松软,虽然欠缺一点燶边焦香,但味道不错!4件盐擦6头南非鲍鱼:口感弹牙鲜味,配以秘制椒盐调味,用刀叉薄切嚟食一流浓汤鸡煲翅:原只鲜鸡加上份量十足嘅鱼翅炖汤非常鲜甜,呢个套餐价钱有埋鸡炖翅真系超值!芦笋炒花枝虾球:够镬气!露笋鲜嫩清新,花枝片、鲜虾炒得好弹牙。咕噜黑豚肉:浓浓嘅酸甜汁包住皮脆肉嫩嘅咕噜黑豚肉肉,加埋鲜菠萝一啲都唔觉得漏浓汤灼生菜胆:汤鲜不油,生菜同菇亦灼得啱啱好,仲可以中和番其他菜式嘅油腻感。赞!总结:4人埋单连茶介加一$860左右,真材实料,物超所值!服务员反应快态度有善和健谈!目测这店很多
点餐後大约10分钟已经来第一份
「招牌烧鹅拼叉烧皇」

4件盐擦6头南非鲍鱼:
口感弹牙鲜味,配以秘制椒盐调味,用刀叉薄切嚟食一流

浓汤鸡煲翅:

芦笋炒花枝虾球:
够镬气!露笋鲜嫩清新,花枝片、鲜虾炒得好弹牙。

咕噜黑豚肉:

浓汤灼生菜胆:

总结:
4人埋单连茶介加一$860左右,真材实料,物超所值!
服务员反应快态度有善和健谈!
目测这店很多旧嘅捧场客,最好预先订枱!

PS: 原先想食金钱鸡,但职员话好多人叫,每天限量发售,已经卖晒!下次订位最好预订!

2021-03-12 1137 浏览
酒楼孖宝优惠或四人套餐也是较常见的套餐,但若果人少少两个,本人则极推荐超值晚饭自选餐,以人头价$168,每人半只开边上汤焗龙虾、一碗是日精选汤,再按人数选同样数量菜式。可选择小菜更包括蒸元贝、蒸鲍鱼、沙巴虎斑仔、小菜煲等等,配搭多而不乏味。超值晚饭自选餐(2人)建议配搭一海鲜一小菜,饱肚同时亦可品尝海鲜及健康蔬菜。上汤焗开边龙虾(餐)整只开边龙虾,再以上汤焗制,龙虾壳薄肉厚,虾肉爽口弹牙,上汤香浓浓稠,鲜甜不腥。即日炖靓汤(餐)每人一盅鸡脚花生猪展汤,汤头鲜甜香口,浓而不油。金银蒜粉丝蒸元贝(餐)元贝大小适中,粉丝份量较多,满足食慾。蒜蓉味葱花香浓,粉丝弹牙爽口吸附元贝鲜味,贝肉柔软弹牙。樱花虾紫菜浸白菜苗(餐)砵酒焗美国桶蚝整煲约六至八只厚肉肥美桶蚝,酒香浓而酱汁惹味香口。蚝边爽口,蚝肉饱满水润,葱香鲜味。整体来说,若按照人头价$168吃上一餐方便饭,新新酒楼可说是性价比超高的晚饭套餐。

超值晚饭自选餐(2人)

建议配搭一海鲜一小菜,饱肚同时亦可品尝海鲜及健康蔬菜。

上汤焗开边龙虾(餐)

即日炖靓汤(餐)

每人一盅鸡脚花生猪展汤,汤头鲜甜香口,浓而不油。

金银蒜粉丝蒸元贝(餐)

樱花虾紫菜浸白菜苗(餐)

砵酒焗美国桶蚝

• 上汤焗开边龙虾
  • 砵酒焗美国桶蚝
2021-03-01 660 浏览
今日系2021年3月1日,同老婆由元朗山长水远,来到佐敦呢间新新酒楼,本人系第二次光顾,老婆系首次嚟。上次系几日前嚟过,觉得食物水准好高,所以带埋老婆一齐再试。虽然由家中到此地较为远路,只要食物好就冇乜所谓,今日食嘅点心水准依然咁好,喺元朗真系揾唔到有边间同呢间有得比。今早系10:15到酒楼,佢嘅必食之选:虾多士,要11点先有得食,所以之前所叫六款点心扫清後,要等到几乎11:30前先可以食,虽然要$28一件,仲要两件起先可以order,但系都值得等嘅,下次一定要嚟试吓晚市。
1K
2021-02-25 1131 浏览
这次去了一家六十多年历史的酒家,现改名为<新新酒楼>, 位於佐敦庄士伦敦广场。店舖环境挻大的,晚市时间人流很多,虽然大部分是上年纪的人🙈,但在屹立多年,已证明其实力,所以我们去吃晚餐吧🤤。💥粟米鱼肚羮 HKD$48/位,鱼肚羮味道香甜,口感丰富烟韧。粟米和鱼肚的份量是一半半,两者也有咬感,鱼肚口感爽口,份量挻多的,吃东西前饮这个挻不错呢🤤。💥红烧乳鸽 HKD$52/只,静静很喜欢吃乳鸽的,所以每一次去酒家也会点来吃😍。乳鸽皮脆脆的但不会太油,乳鸽肉质嫰滑有肉汁,再配酱汁吃味道更棒😌。💥蒜香脆皮鸡 HKD$118,这个是半只份量,看着卖相已觉得不错🤤。这个的皮果很脆,因为吃到最後一件仍然是脆的,但不会吃到油腻的口感。鸡肉肉质烟韧,,蒜香味很重😍,不会吃到雪味🤭。💥锦卤咕噜肉 HKD$88,这个卖相吸引的小炒,用了一大片锦卤云吞皮装着。酱汁味道酸酸甜甜,咕噜肉肉质烟韧,还有菠萝/青椒/红椒/洋葱等等配料,是个拌饭不错的食物😋。食物质素不错,我们也喜欢吃,而且吃到很饱。价钱中等,有晚市可以慢慢享受😆,趁着晚市刚开始去会较好,因为不用等位还可选择位置坐😆。

2021-02-24
2021-02-23 409 浏览
系香港,经典酒楼,真系买少见少。所以有买趁手,趁疫情稍为缓和,回复晚市堂食,当然要坐而起行。今晚目标就系新新酒楼,新新酒楼前身系位於新乐酒店地下的新乐酒楼,历史悠久,是当年的明星饭堂。新新酒楼现在由地下升呢到庄士伦敦广埸11楼,布置比较传统,实而不华,环境舒适。酒楼仍保留一些怀旧菜式,如金钱鸡、虾多士和古法焗鱼肠等,此外还有多款粤菜、烧味、海鲜及套餐可供选择。菜式花多眼乱,为免烦恼,就拣了超值晚饭自选套餐,还另点了一只红烧脆皮乳鸽。先来是日老火汤粉葛赤小豆扁豆猪骨汤,这个祛湿清热、健脾润肺老火汤,煲得火路十足,真材实料,汤底清甜,喝了一碗,感觉意犹未尽。上汤焗开边龙虾半只,龙虾size份量都唔错,龙虾肉味鲜,好味道。咕噜黑豚肉,酸甜度调较适中,经炸过的豚肉很香口,加上菠萝、洋葱、青椒和红椒,味道酸酸甜甜,很开胃。西兰花如意炒虾球,用榆耳取名如意,碧绿西兰花衬白玉虾球和浅桔色榆耳,卖相吸引。虾球味鲜,肉质弹牙嫩滑。伴碟西兰花灼得刚好,不会熟透,加上菌肉榆耳,味道清新。红烧脆皮乳鸽,件头适中,即叫即炸,外表胀卜卜又富光泽,肉汁充沛,鸽肉嫩滑,外皮香脆,吃时可蘸少许淮盐,更加惹味。