2020-06-11 2840 浏览
Booking未够钟,搵个地方hea先,想坐得耐除左咖啡厅,茶楼就系一个好选择,到左庄士伦敦广场的新新酒楼饮个下午茶。平日下午时段唔多人,唔使排队等,哈哈。茶楼都唔使等位喎,坐左靠窗的一张枱,光线唔错。好快就开到壶茶,洗洗餐具求个安心。开左壶铁观音,茶叶下得重手,水够滚茶又浓,好正。未食晏加上成半年无饮过茶,好多野都想食,一口气点左五样点心,一个人食会唔会太夸张了?!哈哈,但最後梗系食哂无浪费啦。蟹籽烧卖皇半肥瘦猪肉加上大大只虾,很鲜味,一口一颗,入口满满的肉香。陈皮牛肉肠特价点心之一,但无将货就价,一样系大大条肠粉同满多牛肉的,肠粉嫩滑有咬口,配上甜豉油就系好味。香煎腐皮卷同样系特价点心,呢度个腐皮卷入面包满虾胶,唔系蔬菜卷黎喎,虾胶弹牙鲜甜,腐皮煎得香脆,意外地不油腻,点一下喼汁更鲜味。椒盐鱿鱼须想食炸鱿鱼须好耐啦,见有得点即刻点返碟先。炸浆略厚,但十分香脆,椒盐咸咸地啱啱好,大大条鱿鱼须有咬口,而且好大碟,正啊!新新流沙包外表平平无奇的流沙包,但刚蒸起十分烫手。咬落去好热加上爆浆,稳阵起见,都系搣开一半先食,流沙馅好澎湃,奶黄甜美蛋黄咸香,混埋一齐又咸又甜好正,边个发明流沙奶皇

平日下午时段唔多人,唔使排队等,哈哈。
开左壶铁观音,茶叶下得重手,水够滚茶又浓,好正。
蟹籽烧卖皇
半肥瘦猪肉加上大大只虾,很鲜味,一口一颗,入口满满的肉香。
陈皮牛肉肠
香煎腐皮卷
椒盐鱿鱼须
新新流沙包
外表平平无奇的流沙包,但刚蒸起十分烫手。
咬落去好热加上爆浆,稳阵起见,都系搣开一半先食,流沙馅好澎湃,奶黄甜美蛋黄咸香,混埋一齐又咸又甜好正,边个发明流沙奶皇包?食一只停唔到口,一口气食晒一笼。
窗边位几好景观㗎~
特价点心纸,点左两样都keep到水准。
正价点心纸,款式唔算好多,一般大路点心都有。

唔错唔错,点心好味,茶又好饮,饮左三大壶茶,哈哈。
2020-06-09
2020-05-24 1903 浏览
朋友生日。本想去那些大酒楼。因为最近大部分都有折。点知因爲疫症缓和。很多都暂停优惠了。所以就决定试些平时很少机会试的菜式。刚好发现这里有一个名叫「金钱鸡」的菜式。所以就想嚟试一次。这里可以用whatapp订位和收菜单。详情可以打去酒楼查询。都算几方便。因为有时开饭网的资讯未必最Updata.讲返今次经历:首先我想讲餐厅今次比的位置系近窗口。听落都好似几好。因为这里都算高座数。但其实我想讲系零景观。只系见到对面大楼。还有最重要的事情就系超多蚊子🦟。劲讨厌和恐怖。我自己都拍死咗两只。其实我都好唔明白。根本间酒楼就只有几张客。唔明白为什麽唔可以比张大点的桌子。这方面真系好反感⋯⋯讲返食物的:首先食的就系鸡。因为容易处理和比较快完成✅。这只鸡都还可以。四人份量都算大。我地刚好食晒。上汤焗龙虾有伊面底。都算大份。都系四个人刚刚好。上汤都够多和够味。这个就碗上。开始时都唔知份量多少。但原来都可以每人两碗。寿包就不过不失。一人一个。当做给朋友生日的一个好意头。这个炒饭其实真系只作填饱肚。这两个龙趸两味都几好食其实今次最主要系试食这个金钱鸡。本人从来都未接触过这味菜。一人一个其实都比较少。食落口感好有
讲返今次经历:
讲返食物的:
霸王香妃鸡

我地刚好食晒。
上汤焗加拿大龙虾

海皇浍燕液

这个就碗上。开始时都唔知份量多少。但原来都可以每人两碗。
寿包

寿包就不过不失。一人一个。当做给朋友生日的一个好意头。
蟹子海皇炒饭

这个炒饭其实真系只作填饱肚。
清蒸头腩

翡翠炒龙趸球

这两个龙趸两味都几好食
金钱鸡

其实今次最主要系试食这个金钱鸡。本人从来都未接触过这味菜。一人一个其实都比较少。食落口感好有趣。唔算太肥。
这间餐厅今晚无咩客。可能因为疫情关系。或者佐敦美食太多选择。这里的环境很差。唔算高级餐厅。但价钱都算大众化。希望可以改善酒楼格局。但听说已经装修过

应该唔会再试晚餐。因为想试的已经试咗。份量又唔多。唔叫套餐都唔知点选择⋯
2020-05-04
霸王香妃鸡
上汤焗加拿大龙虾
海皇浍燕液
  • 金钱鸡
2020-09-22 0 浏览
今日红色暴雨警报,想坐得舒服d慢慢食。酒楼晚市又终於重开,当然要嚟支持下!搭𨋢上11楼,一开𨋢门就系开扬的餐枱。唔洗同人逼,又唔怕有人会搭枱,我俩可以慢慢食。睇下有咩食先见有个龙虾伊面做紧推广$198如果胃口好啲,仲可以叫加少少钱变孖宝,多一大煲例汤。上汤龙虾伊面龙虾肉滑溜弹口,新鲜。伊面吸收咗龙虾汁的精华及上汤, 香气扑鼻。脆皮猪手皮脆,不油腻,无食到成口油。中层脂肪位,重骨胶原,好Q弹。猪手肉质软腍,不会硬邦邦。南乳粗斋煲有蚝豉,腐竹,茄子,木耳,菇,粉丝,粟米芯,雪耳。南乳味有酒香味,又有甜味。不会过咸或过淡。仲有送红豆沙
今日红色暴雨警报,想坐得舒服d慢慢食。
酒楼晚市又终於重开,当然要嚟支持下!

搭𨋢上11楼,一开𨋢门就系开扬的餐枱。
唔洗同人逼,又唔怕有人会搭枱,我俩可以慢慢食。

睇下有咩食先

见有个龙虾伊面做紧推广$198
如果胃口好啲,仲可以叫加少少钱变孖宝,多一大煲例汤。

上汤龙虾伊面

龙虾肉滑溜弹口,新鲜。
伊面吸收咗龙虾汁的精华及上汤, 香气扑鼻。

脆皮猪手

南乳粗斋煲

仲有送红豆沙
2020-08-13 314 浏览
工作大佬要调职,大家约出嚟食饭欢送佢,同事订咗呢间饭店,去到是旧式酒楼feel,地方大,我哋订嘅房都大,一张大枱之外,剩余地方都可以好松动放了梳化及细枱!风景先惊喜,望到弥敦道,好开扬无压迫感!不过刚入房有弹霉味,要开大冷气先开始散去!佛山燻蹄($52)薄切肉皮弹牙,肉唔嚡沾醋好味海蜇凉拌莴苣丝($58)莴苣丝无乜,不过海蜇弹牙爽口,又腌得入味,加上芝麻香口好食!酒席全包($6080)前菜六小碟:怀旧金钱鸡:件肥猪肉太惊吓,我唔敢食,食咗嘅同事话好好味陈醋云耳:爽口弹牙,酸酸地开胃杭椒葱烧鲍鱼:鲍鱼仔弹牙,咁嘅煮法我第一次食,虽然辣,竟然好夹鲍鱼,好惹味(平时唔喜欢鲍鱼嘅我都觉得好味金砖豆腐:炸得好靓,外脆内滑,香口好味卤水猪仔脚:我唔食猪脚,,食咗嘅同事话好好味青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇弹牙,腌得入味,好食鸿运乳猪全体:皮脆肉唔太肥,好味盐擦奄仔蟹:超正!焗得透,咸香好味!加上爆膏!膏好香浓软滑!半只真系唔够喉粉葛鲮鱼赤小豆猪小肚粉肠汤:够火喉,汤起晒沙,够味唔味精,唔喜中汤嘅我都饮咗两碗豉蒜凉瓜燘沙巴虎斑:我唔食凉瓜,第一次食呢种煮法,汁煮鱼肉都滑,多了汁酱嘅味道丰富口感!(不过我喜
工作大佬要调职,大家约出嚟食饭欢送佢,同事订咗呢间饭店,

佛山燻蹄($52)薄切肉皮弹牙,肉唔嚡沾醋好味

酒席全包($6080)

前菜六小碟:
怀旧金钱鸡:件肥猪肉太惊吓,我唔敢食,食咗嘅同事话好好味
陈醋云耳:爽口弹牙,酸酸地开胃
金砖豆腐:炸得好靓,外脆内滑,香口好味
卤水猪仔脚:我唔食猪脚,,食咗嘅同事话好好味
青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇弹牙,腌得入味,好食

鸿运乳猪全体:皮脆肉唔太肥,好味

豉蒜凉瓜燘沙巴虎斑:我唔食凉瓜,第一次食呢种煮法,汁煮鱼肉都滑,多了汁酱嘅味道丰富口感!(不过我喜欢清蒸多点,比较清爽)

清汤萝卜牛坑腩:牛腩肉质弹牙够牛味,萝卜比较唔够入味,啖汤先系精华,好香饮咗两碗

豉椒炒大蚬:惹味,大蚬无沙!好味

艇王浸芥菜:唔食芥菜(因食唔惯嗰种涩味)

招牌豉油王炒面:炒得乾身,面弹牙!豉油味香!真系忍唔到食咗两碗(明明已很饱都食咗两碗)
糖水—紫米露:足料,唔会过甜!好味
滋味椰汁糕:软滑唔过甜!清爽好味

食物好味,店员好落力,基本我哋带去嘅酒水跟得足,换骨碟上菜,即叫即做好勤快!

很尽兴的一餐($437一个人)
2020-06-26
2020-07-14 518 浏览
屋企人生日 搵地方晚饭, 众人表决唔想去连锁式酒楼, 搵搵吓搵到去佐敦『新新酒楼』。 原本应该系新新酒店入面,不过酒店现在好像停业了, 酒楼搬到去庄士敦广场。传统旧式酒楼嘅格局,不过都乾净企理嘅。有好多孖宝,特惠套餐。 价钱一般 唔算好贵,但又冇一蚊鸡噱头嗰啲咁平。『芝士龙虾伊面』呢个系小朋友指定要嗌, 虽然系本地龙虾,不过肉质也算鲜甜, 伊面底加芝士酱汁大人小朋友都啱食。衆人最满意竟然系『蜜汁叉烧』, 肉质松软, 入口甜美,当然最吸引系佢嘅半肥半瘦啦。龙趸两食, 这个是老豆最喜爱的小菜, 无鱼不欢。 龙趸炒球够镬气味道标准!清蒸嘅都唔错,不过调味可以稍为浓一点。片皮鸭个个都举手要食, 因为人多分享冇咁滞!蒸笼里面嘅 面粉皮也实在太厚,有点似煎薄撑。片皮鸭热辣辣 即叫即片, 不过衬番个薄饼皮都系好厚切~ 厚厚的肉连脆皮食落冇咁过瘾, 亦比较难咬开。Order了两食,另一款是『凉瓜炆鸭件』, 凉瓜够晒入味, 吸满鸭肉嘅精华, 味道唔错!『豉油王煎大虾』, 睇相以为大虾得4,5,只, 还好用了中虾 😉👍足够分配 每人份量, 煎得很乾身酱汁又惹味!『果皮蒸鲍鱼』, 鲍鱼嘅鲜味就欠一点点, 肉

传统旧式酒楼嘅格局,不过都乾净企理嘅。

龙虾伊面

『芝士龙虾伊面』

蜜汁叉烧

清蒸嘅都唔错,不过调味可以稍为浓一点。

片皮鸭个个都举手要食, 因为人多分享冇咁滞!
蒸笼里面嘅 面粉皮也实在太厚,有点似煎薄撑。

豉油王煎大虾

果皮蒸鲍鱼

『果皮蒸鲍鱼』, 鲍鱼嘅鲜味就欠一点点, 肉质有点韧, 果皮够香,不过酱油唔够味道,提不起鲜味。

生日点可以缺少寿包, 莲蓉香滑仲有蛋黄!

饭後有红豆沙糖水赠送, 今时今日已经好少酒楼糖水送, 唔使你另叫, 有惊喜!😋

龙虾伊面
蜜汁叉烧
豉油王煎大虾
今天佐敦收工,同事提议就在附近的新新酒楼食晚饭,有人推介最好不过。疫情下酒楼防疫措施做足。看看推介,酒楼正在做超值晚饭自选餐,都几吸引,有龙虾、有斑、有汤、有自选小菜,都系讲紧每位168,都真系几抵食。超值晚饭自选餐两位起每位$168上汤焗开边龙虾(每位半只)啖啖龙虾肉,用上蒜蓉调味,弹牙又惹味,肉厚有饱肚感。即日炖靓汤(位)先来炖汤,滋润一下。我们两个人所以可以点两款自选小菜(每位一款),清蒸沙巴虎斑仔和黑椒茄子牛仔骨煲;清蒸沙巴虎斑仔大条,肉厚又嫩滑,蒸得刚好没有过火,淋上蒸鱼豉油更加惹味,下饭一流。黑椒茄子牛仔骨煲,茄子和牛仔骨份量多,而且有镬气,茄子挂汁又软稔,牛仔骨香口又入味。我们还不够喉,另再点了一只红烧脆皮乳鸽$52,不算大只但烧的可口,外皮香脆,金黄油润,肉质腍嫩多汁,都够入味。最後店员送上番薯糖水,好足料,吃得饱饱,十分满足。

疫情下酒楼防疫措施做足。

超值晚饭自选餐两位起每位$168

上汤焗开边龙虾(每位半只)

啖啖龙虾肉,用上蒜蓉调味,弹牙又惹味,肉厚有饱肚感。

即日炖靓汤(位)

先来炖汤,滋润一下。

最後店员送上番薯糖水,好足料,吃得饱饱,十分满足。

2020-06-15
2020-07-03 134 浏览
生日饭今次选择食中菜,位於佐敦庄士伦敦广场的新新酒楼,抵食夹大件,晚饭孖宝有片皮鸭,非常吸引。先来秘制豉油王炒虾,炒得入味个个争住食。叉烧最受欢迎,半肥瘦,个个食到舐舐脷,配白饭就最合适。龙趸炒球两味,包括:炒球好大件,新鲜用油爆香;蒜蓉蒸头腩也出色,蒸得好入味。片皮鸭大大只,师傅即叫即烤即片,面片薄饼跟笼仔上,好多块,大家可以慢慢食,加$50片皮鸭二食,凉瓜炆鸭件,炆得入味够淋,好香口,不过需要多一点时间,要有耐性等一等。美洲龙虾上汤伊面,份量都唔细,不错呢。果皮清蒸鲍鱼仔(六只),蒸得够熟唔会韧,果皮香。寿包($45半打)叫了一打,白莲蓉咸蛋黄做馅料,正呀!最後送每人一碗糖水~海带绿豆沙,加入应该系香的臭草,清热滋润好糖水。

先来秘制豉油王炒虾,炒得入味个个争住食。

叉烧最受欢迎,半肥瘦,个个食到舐舐脷,配白饭就最合适。

龙趸炒球两味,包括:
炒球好大件,新鲜用油爆香;

蒜蓉蒸头腩也出色,蒸得好入味。

片皮鸭大大只,师傅即叫即烤即片,

面片薄饼跟笼仔上,好多块,大家可以慢慢食,

美洲龙虾上汤伊面,份量都唔细,不错呢。

果皮清蒸鲍鱼仔(六只),蒸得够熟唔会韧,果皮香。

寿包($45半打)叫了一打,白莲蓉咸蛋黄做馅料,正呀!

2020-06-28
庆祝纪念
2020-06-29 197 浏览
因为想吃烧腩仔,所以晚饭选择在「新新酒楼」。例牌的烧腩仔份量刚刚好,皮脆香且松化,肉嫩不过咸,味道得宜,十分满足!咕噜黑豚肉,近几年大欢迎受的黑豚肉,猪肉味道的确更胜一筹,炎炎夏日,甜酸的咕噜黑豚肉与彩椒、菠萝带动我们食欲,色泽缤纷的咕噜黑豚肉也很吸引。忌廉汁虾球天使面(四人份量),很足够的份量,忌廉汁很香滑,捞天使面是略嫌稠,虾球口感爽口弹牙,有红椒和西芹伴吃,棒的!免费奉送蕃薯糖水,「正」!除了免费奉送是开心喜悦,最重要够水准,够姜香、清甜、蕃薯软绵可口,很喜欢哩!
因为想吃烧腩仔,所以晚饭选择在「新新酒楼」。

2020-06-29
2020-06-25 149 浏览
全店服务奇差,由门口接待至店内服务员都一样。门口亚姐冇礼貌,大姐咁款,来饮茶好似要跪低求佢比位你咁,真系唔该晒。。。服务员见到你竟会绕过你行,真是见所未见,果然大开眼界。食物质数与卫生环境尚算OK。。不介意冇服务兼来到门口要爆下粗既朋友,不妨来参考下
全店服务奇差,由门口接待至店内服务员都一样。

。。。服务员见到你竟会绕过你行,真是见所未见,果然大开眼界
。食物质数与卫生环境尚算OK。。

不介意冇服务兼来到门口要爆下粗既朋友,不妨来参考下
约了朋友来个简单的2人晚餐, 这天刚好在尖沙咀工作, 选了邻近的佐敦区落脚. 这家新新酒楼朋友在搬舖来这里前吃过评价不错. 看过菜单, 价格比想像中实惠经济, 最後选了食评里较多人好评的片皮鸭, 正好有晚饭孖宝, 价格超荀. 晚饭孖宝选了蒸元贝及片皮鸭, 上桌的是4大只元贝, 蒸出来的效果不错. 元贝大只又鲜味. 主角的片皮鸭上桌, 饼皮用了蒸笼上桌, 上桌时热腾腾. 配料上有青瓜, 葱, 蒜.由於有一整只片皮鸭, 每人最少吃上6,7件. 外皮脆, 油香不错, 肉略厚. 整体水平合格有余.     整晚只吃了2道主菜, 自然要追加一道, 便选了加$50的一鸭二食. 七彩炒鸭丝. 不浪费地用上鸭壳上剩余的鸭肉去炒, 蔬菜炒得脆身好吃, 配上鸭肉很好. 埋单的价格连上今晚带上的红酒开瓶费$50, 不需$500, 十分超值抵吃, 值得经常来光顾.
金蒜粉丝蒸元贝
片皮鸭
七彩炒鸭丝

2020-06-01
金蒜粉丝蒸元贝
片皮鸭
七彩炒鸭丝
2020-06-17 227 浏览
新乐酒店已经关闭,而之前在这里的新乐酒家,很早之前便搬上了附近的伦敦广场,并改名为新新酒家。由於限聚令放宽,今晚便有很多食客,来光顾这间历史悠久的酒家。四位用例汤$138,粉葛鲮鱼煲猪踭,俱清热下火作用,而且用了新鲜猪肉煲成,所以味道和雪藏的猪肉很不同,果然是一个真材实料的例汤。炸子鸡半只$118,外皮够脆,肉质嫩滑,点些点些淮盐,可以增加鸡肉的鲜味。清蒸鲍鱼六只$138,果皮的香气,和豉油的鲜味,令到鲍鱼更加鲜甜可口。饭後还有免费一碗甜品赠送,令这顿晚餐画上了完美。

饭後还有免费一碗甜品赠送,令这顿晚餐画上了完美。
2020-06-15 201 浏览
好耐没有带妈咪外出吃饭,今晚一於带她到儿时最爱的酒楼吃个饭开心一下。酒楼现正做紧套餐优惠,每人$168已经包了龙虾、汤及一款小菜,非常抵吃,反正妈妈没有主见,一於交由我负责叫餸,妈妈坐低等吃就可以。上汤焗开边龙虾(半只)龙虾食落肉质鲜嫩多汁,爽口弹牙,上汤味道恰到好处,鲜味满溢。鲮鱼粉葛赤小豆煲猪骨夏天最适合不过,可以去湿消暑,味道香浓鲜甜,火喉十足。西兰花如意炒虾球虾球爽弹鲜甜,西兰花新鲜翠嫩,而且不太油,感觉非常健康。清蒸沙巴虎班仔鱼肉蒸到刚刚熟,鱼肉鲜嫩滑溜配上葱段豉油,白饭也可以多吃一碗。粟米班块酒楼贴心地将班块跟粟米汁分开上,可以保持脆口,到进食时自己淋上酱汁,班班块外层香脆,粟米汁新鲜热辣,整体配合非常好,更能突出鱼肉鲜甜味。又系时候同老婆食饭,去到佐敦觅食,之後选择食中菜,

上汤焗开边龙虾(半只)

鲮鱼粉葛赤小豆煲猪骨
夏天最适合不过,可以去湿消暑,味道香浓鲜甜,火喉十足。

西兰花如意炒虾球
虾球爽弹鲜甜,西兰花新鲜翠嫩,而且不太油,感觉非常健康。

清蒸沙巴虎班仔

粟米班块
2020-06-09
2020-01-12 1150 浏览
今日在佐敦附近开完会,於是和朋友在附近食晚餐。朋友推介这间新新酒楼的中菜价廉物美,便决定选这间。夜晚客人也颇多,幸好很快等到有位。餐厅环境阔落,座位也较多,客人很多,环境热闹。晚餐孖宝优惠 一只片皮鸭加六只大连鲍鱼晚餐时段有这个优惠的套餐,有不同孖宝组合,性价比很高。我和朋友选了这个一只片皮鸭加六只鲍鱼的孖宝优惠。片皮鸭很大只,职员端上枱时是用手推车送整只过来,再慢慢用刀将鸭皮和肉切出来。片皮鸭颜色鲜艳有光泽,肥瘦适中,皮脆而肉滑,食落不觉油腻。饼皮即制热腾腾,香甜烟韧有咬口,用饼皮包住片皮鸭,京葱条,青瓜丝等一起食,爽脆香甜,口感味道丰富有层次。鲍鱼即叫即蒸,新鲜即捞,蒸得刚好熟,肉质厚身而滑溜,用上陈皮等一起蒸,鲜甜入味。海鲜什菜一品煲整煲菜很大煲,有多款杂菜,例如菜心,白菜仔,西兰花,生菜,金菇菜等,汤底清甜可口。菜都爽脆新鲜,加上有鱿鱼,鲜虾肉等一起煮,鲜甜入味,粉丝爽滑弹牙,入口即溶,软稔入味。

餐厅环境阔落,座位也较多,客人很多,环境热闹。

晚餐孖宝优惠 一只片皮鸭加六只大连鲍鱼