2020-09-17 101 浏览
因疫情關係暫時沒有得外遊,那麼我今天就以旅客身份到港島旅遊好了!由筲箕灣坐叮叮遊電車河遊到灣仔,灣仔區很熱鬧,我們便下車逛逛,看見時候已經12時正,不想與上班一族爭位,否則就留到2時後才用餐,都是先祭五臟廟再逛街吧!在「新九記粥麵」的大餐牌看見粥粉麵飯俱全,就决定在「新九記粥麵」用膳。我的鮮豬潤、鮮鯪魚球雙拼粥,鮮豬潤爽脆,有嫩滑口感,鮮鯪魚球味道鮮甜,還吃到蝦米、果皮,難怪味道零舍不同。朋友的鮮牛肉麵,我嘗試少許,牛肉很嫩滑、麵爽滑冇梘水味。豆漿很有豆香、質感幼滑,與我自製的豆漿同樣有水準呵!

鮮豬潤、鮮鯪魚球雙拼粥

朋友的鮮牛肉麵,我嘗試少許,牛肉很嫩滑、麵爽滑冇梘水味

鮮牛肉麵

豆漿很有豆香、質感幼滑,與我自製的豆漿同樣有水準呵!
2020-09-17
2020-09-14 139 浏览
是日同HONEY去到灣仔利東街行街,見到哩間新九記粥店,毫不起眼的粥店,內裡裝潢樸實,同HONEY點左個肉丸牛肉粥,星期六先有的爽脆魚皮,同埋點左職員介紹的蝦子撈麵,另外都叫埋錦鹵雲吞,爽脆魚皮爽脆魚皮聽職員講,只是星期六先有得食,我同HONEY都點左碟試,爽脆魚皮有唔少的蔥,辣椒同埋薑絲,真的好惹味,魚皮爽口彈牙肉丸牛肉粥肉丸牛肉粥,都唔少的肉丸同牛肉,肉丸食得出系打起的,另外牛肉好滑,粥底食完都唔會想飲水,真的做到無味精,蝦子撈麵蝦子撈麵真的好多蝦子,另外麵底也唔錯,送粥一流錦鹵雲吞,錦鹵雲吞真的出面少有的小食,熱熱的錦鹵雲吞,加埋醬真的好正,有機會都想試試佢的粥底火鍋~~~
是日同HONEY去到灣仔利東街行街,見到哩間新九記粥店,

毫不起眼的粥店,內裡裝潢樸實,

同HONEY點左個肉丸牛肉粥,星期六先有的爽脆魚皮,
同埋點左職員介紹的蝦子撈麵,另外都叫埋錦鹵雲吞,

爽脆魚皮

爽脆魚皮有唔少的蔥,辣椒同埋薑絲,真的好惹味,魚皮爽口彈牙

肉丸牛肉粥

真的做到無味精,

蝦子撈麵
蝦子撈麵真的好多蝦子,另外麵底也唔錯,送粥一流

錦鹵雲吞,

有機會都想試試佢的粥底火鍋~~~
2020-09-12
用餐时段
  • 爽脆魚皮,
有時見到連鎖店或者係裝修到勁靚果啲餐廳反而會無咩心機食嘢💔因為硬係好似少咁啲人情味咁而且太靚往往會掛住打咭📸忽略咗人與人之間嘅溝通👨‍👩‍👦缺少咗真正品味食物嘅時間呢間餐廳就咁曬我心水啲粥麵都好有水準而且老闆相當熱情😄😄😄**皮蛋粥**有人問我就咁皮蛋粥會唔會好單調超超超大碗🍚🍚🍚係絕對唔會嘅!🙅‍♂️🙅‍♀️🙅‍♂️🙅‍♀️咁先食得出皮蛋嘅原味🥚🥚個粥底好夠味,好棉皮蛋煮到溶溶地超甘香加埋啲蔥花更加吊出個鮮味**陳皮鯪魚球麵**嘩!湯底好甜!鯪魚球勁大粒😍有啲陳皮同蝦米粒粒🦐🦐🦐有起膠,陳皮味濃**錦鹵雲吞🥠🥠**同出面坊間賣嘅唔同唔會有果碟好似咕嚕肉汁啲醬我覺得比較貼近炸雲吞入面嘅餡好有心思啲蝦切咗粒粒🦐🦐🦐更易咬開🥠🥠🥠而且仲加咗肉粒更香更有層次油菜都唔錯架🥬🥬🥬夠翠綠同爽口睇落心情都好啲間唔中食下傳統老店果然唔錯!!!
有時見到連鎖店

油菜

油菜都唔錯架🥬🥬🥬
夠翠綠同爽口
睇落心情都好啲

間唔中食下傳統老店果然唔錯!!!
皮蛋粥
油菜
今日去灣仔尋寶,行過大王東街,發現呢間吾起眼既老字號粥麵店,主打食品不含味精。裝潢好撲實,店舖不算大,但環境光線充足。夏日炎炎,皮蛋酸薑是最好的開胃菜,用上當造子薑,酸薑因為有糖中和,甜甜辣辣,皮蛋沒有臭味,夾埋一齊食好醒胃😍新鮮及弟粥: 粥底好綿密細滑,白米煮至米粒全化,上菜時,仲滾動緊,材料主張新鮮入貨,用上大大塊豬潤、弄乾淨的豬粉腸、煙韌豬肚,仲有蝦肉丸,鮮味可口,落一落胡椒粉調味,更提升另一層次。識食一定食南乳豬手拼牛筋腩撈麵,雙拼咁就吾洗簡,豬手好入味,女士補一補骨膠原,肥而不膩,咬到筋都食埋。😍牛筋焾身不食咸,好軟腍,幼麵無鹼水味,麵質好爽口,有韌度。總結:大推及弟粥 下次再黎試星期六日先供應既爽脆鯇魚皮

總結:
大推及弟粥 下次再黎試星期六日先供應既爽脆鯇魚皮
大王東街不太起眼的老字號粥麵店,保持四十多年來的味道,裝潢樸實,環境乾淨同光線充足,當中爽脆鯇魚皮只限星期六、日供應,非常少有🙈而小店最有名既就係南乳豬手,可以跟撈麵、淨麵、或者淨餸,今次去到都試一下------上湯淨雲吞 $36一碗大約有6-7粒左右,唔算大隻,餡料有豬肉同蝦,蝦唔會切到好碎,仲保持口感,食落爽口,仲有蝦籽,味道不錯😋湯底用左大地魚去熬製,不過味道唔太突出南乳豬手拼柱侯筋楠撈麵 $57豬手幾入味,骨膠原豐富,肥而不膩,不過肉相對地較少,反而柱侯筋楠幾有驚喜👍🏻牛筋不黏牙且有彈性,筋腩唔會好咸,有鹹香之餘仲好軟腍,而幼麵亦是軟硬適中,無鹼水味

------

2020-08-29
上湯淨雲吞
南乳豬手拼柱侯筋楠撈麵
2020-08-09 309 浏览
e間小店多年前朋友帶過我嚟食過佢的粥底火鍋,佢d鮮豬潤、豬肉丸、黃油雞用嚟配粥底真喺不得了。就算我唔太好食豬潤之人,我都忍唔住一口接一口咁食,豬潤彈牙好新鮮,沒有粉粉潺潺的質感。今次在灣仔遊遊蕩蕩之際,又比我蕩到佢門前,記得之前三色台有介紹過佢的「爽脆魚皮」,睇到口水流。原來「爽脆魚皮」只是星期六限定,賣完即止。剛好星期六就二話不說點了一個「爽脆魚皮」及「鯪魚球麵」。先說「爽脆魚皮」有我最愛的薑絲、蔥絲、辣椒,滿滿一碟舖在魚皮上;再來聞到淡淡的麻油香,「伙記」遞來時補充一句,如果唔夠鹹可以加前面的豉油。首先用筷子撈混所有配料麻油魚皮,食時個人喜歡魚皮中有蔥有薑有辣椒,一啖有齊以上配料!?嘩~心心眼岀哂嚟,好好食,「爽脆魚皮」名字不是浪得虛名,改得好貼合我食到嘅口感,e d手工菜都只喺$35,至少我唔會喺屋企隨便整到。再來,「鯪魚球麵」,有5粒咁多,雖然叫球,不過不是球狀啦。形狀於我而然並不是重點,味道尤其重要。鯪魚球內,肉眼見到有3芫茜碎、黑黑粒狀的~陳皮碎?我唔肯定喺未陳皮碎,不過食落唔腥,有d甘甘甜甜味,就好似媽媽的味道,又喺要比高分嘅食物。鯪魚球喺店內推介的食物之一,你可以選擇配

再來,「鯪魚球麵」,有5粒咁多,雖然叫球,不過不是球狀啦。形狀於我而然並不是重點,味道尤其重要。鯪魚球內,肉眼見到有3芫茜碎、黑黑粒狀的~陳皮碎?我唔肯定喺未陳皮碎,不過食落唔腥,有d甘甘甜甜味,就好似媽媽的味道,又喺要比高分嘅食物。鯪魚球喺店內推介的食物之一,你可以選擇配粥或湯飯

疫情下,e間小店做得好衛生,d筷子用膠袋笠住、地板乾爽、通風幾好。讚

2020-07-26 243 浏览
相信港人對鯪魚球,鯇魚,廣東麫不陌生,當中能保持特色,創出新意,可到新九記一試。星期六到店舖最好,因有特別的菜式,脆鯇皮。剛剛點菜以為是炸魚皮,怎知是冷盤,吃下頗鮮,有驚喜。我們也點了一碗鯪魚球粗麫,一碗豬雜幼麫。麫質來說,粗幼麫也好,師傅製麫和泡麫認真,有廣東麫的特色。鯪魚球大粒,份量足,裹混雜配料,有層次。豬雜則普通,但也齊款式,可以一試。因疫情的關係,人不多,店面較靜。如果特意來的話,最好避開繁忙時間。

2020-07-18
  • 鯪魚球粗麫
  • 凍鮮脆鯇皮
2020-07-21 240 浏览
今日去咗灣仔新九記食番兩碗淨雲吞同水餃當午餐😊呢度嘅水餃雲吞質素都保持得好好,雖然size唔大,但勝在皮夠薄滑,而雲吞湯底清香味道濃,個人最鐘意舊式有木耳有荀嘅水餃,夠爽口又鮮甜!
2020-07-20 200 浏览
與利東街一街之隔的大王東街食肆的價錢天壤之別想不到灣仔也有地道的廣東平民美食店內位置不多,但勝在夠親民鮮鯪魚球麵 - $40灼鯪魚球可以吃出真功夫和真味順德鯪魚球除了鯪魚肉,必不可少的還有芫荽和葱,陳皮亦是必備的配料,有助辟腥和提起鮮味濃濃的鯪魚香氣,又有爽彈口感柱侯筋腩麵 - $36傳統雲吞麵店必定有柱侯牛腩的身影色澤紅褐的柱候醬豉味香濃把牛腩炆透入味,入口醇厚,鮮甜甘滑牛腩放入口一咬,鬆化腍滑,入味鹹香而不過份濃膩牛筋亦出色,腍軟滑溜入味,不黏牙
與利東街一街之隔的大王東街
食肆的價錢天壤之別
想不到灣仔也有地道的廣東平民美食
店內位置不多,但勝在夠親民
鮮鯪魚球麵

鮮鯪魚球麵 - $40
灼鯪魚球可以吃出真功夫和真味
濃濃的鯪魚香氣,又有爽彈口感
柱侯筋腩麵

柱侯筋腩麵 - $36
傳統雲吞麵店必定有柱侯牛腩的身影
色澤紅褐的柱候醬豉味香濃
把牛腩炆透入味,入口醇厚,鮮甜甘滑
牛腩放入口一咬,鬆化腍滑,入味鹹香而不過份濃膩
牛筋亦出色,腍軟滑溜入味,不黏牙
2020-07-09 217 浏览
夥記以至老闆服務態度極之差, 食品非常一般般 絕對不值得受氣!就算全世界只淨返一間粥麵舖, 或者只剩返 呢一間食肆, 也冇回頭。不過希望老闆千祈唔好 炒咗個夥記 如果唔係 唔會有人幫佢倒米。

2020-05-26 1051 浏览
今日要去政府大樓度整野,去完之後又想打邊爐又想食粥,聽聞係灣仔有間好出名用粥底打邊爐既於是就去啦,係大皇東街既一間粥店黎,估唔到係個度有得打😂咁撞正我係晚飯時間去,就要排左一陣先入到去,但見無乜人打以為去錯,其實可能係天氣太熱無人打姐😆😆佢好明顯係一間老字號既店舖將最新鮮既材料掛晒出黎😍店員好好招呼,慢慢介紹啲食物,好多料都可以雙拼又可以試多啲野👍🏼店員又會講下幾時加料落去,要煮幾耐,等我地食得好放心👏🏼個豉油應該特別調過,令食物更有鮮味個粥底好線,仲加左啲果皮落去個雞好滑好多油,令到個粥更好味最後記得食埋個粥底呀😆😆
店員又會講下幾時加料落去,要煮幾耐,等我地食得好放心👏🏼
個豉油應該特別調過,令食物更有鮮味
個粥底好線,仲加左啲果皮落去
個雞好滑好多油,令到個粥更好味
最後記得食埋個粥底呀😆😆
2020-05-11
等候时间
20 分钟 (堂食)
2020-05-12 664 浏览
放工想食下粥,點知老公出嚟接我收工。佢就話想食新九記嘅粥底打邊爐😅以前就成日去,真係好耐無食啦!最鐘意佢個滑牛同新鮮雞,因為得兩個人食,所以就叫左呢個嘅雙併啦。店員教我地落左一半雞先,就會好似雞粥底咁。鮮味好多!啲牛同雞得佢滾20分鐘就食得啦!好滑~另外,叫左一個以及弟set, 有豬心豬潤,豬肉丸,豬肉,豬粉腸。超正。至於個粥底,好綿,未放料落去碌都已經好夠味!最鐘意佢有放好多陳皮絲,令到個粥更香濃🥰

2020-05-07 731 浏览
踏入五月份夏天亦都開始來臨,🌞🌞🔥🔥今天錄得今年暫時最熱的溫度34度,🌋🔆天氣太熱,個人都冇乜胃口,於是收工就叫外賣!呢間鋪頭於灣仔都有甘上下歷史,但一直無機會試吓,今日有拿,結果😥下單大約半個小時左右送到過來,🏃🏃先食及第粥,👅首先粥底偏淡,但無化水👍🏻內臟亦都好足料,分別有:豬心,粉腸,豬肝,肉丸,肉片!👍🏻👍🏻有別於坊間只得兩三款材料,呢度係有誠意的,低讚但驚喜黎拿,途中發現一條長髮,仲要長到女人頭髮甘長🤢🤢我估煮粥嗰位,肯定係女人🤔🤔點解廚師要帶帽呢?就係怕有呢啲情況發生!下次真係要注意⚠️再到炸醬麵加豬手! 本身就47蚊,加兩件豬手就20蚊共67蚊😲😲豬手好食,膠質得重,食得出有陳皮的味道!👍🏻但質地過淋,本人喜歡不太淋的!個人口味,不能作準😂😂炸醬偏柴,看上去好似瘦肉甘,🥶顏色是棗紅色,亦都小見🤫個麵就淋到河粉甘,加埋啲炸醬同豬手汁,口感一pat pat甘,兩淡放棄!下次外賣都吾好叫麵了😰始終要經歷半小時!我明白吾關店家事的但佢撈麵個湯就真係吾得囉,完全水一樣甘淡,亦飲吾出蝦籽,大地魚等等的味道!這點希望可以改善,🙏總括嚟講出品唔太差,可以再encore的😀
踏入五月份夏天亦都開始來臨,🌞🌞🔥🔥
今天錄得今年暫時最熱的溫度34度,🌋🔆
天氣太熱,個人都冇乜胃口,
於是收工就叫外賣!

及弟粥
下單大約半個小時左右送到過來,🏃🏃
先食及第粥,👅
首先粥底偏淡,但無化水👍🏻
有別於坊間只得兩三款材料,呢度係有誠意的,低讚

但驚喜黎拿,途中發現一條長髮,仲要長到女人頭髮甘長🤢🤢
我估煮粥嗰位,肯定係女人🤔🤔
點解廚師要帶帽呢?就係怕有呢啲情況發生!
下次真係要注意⚠️

再到炸醬麵加豬手!
本身就47蚊,加兩件豬手就20蚊
共67蚊😲😲

豬手好食,膠質得重,食得出有陳皮的味道!👍🏻
但質地過淋,本人喜歡不太淋的!
個人口味,不能作準😂😂

炸醬偏柴,看上去好似瘦肉甘,🥶
顏色是棗紅色,亦都小見🤫

個麵就淋到河粉甘,
加埋啲炸醬同豬手汁,口感一pat pat甘,兩淡放棄!
下次外賣都吾好叫麵了😰始終要經歷半小時!
我明白吾關店家事的

但佢撈麵個湯就真係吾得囉,完全水一樣甘淡,
亦飲吾出蝦籽,大地魚等等的味道!

這點希望可以改善,🙏

總括嚟講出品唔太差,可以再encore的😀

2020-01-22 663 浏览
係灣仔附近番工,食晏成日經過呢個粥鋪,無意中聽同事原來係老字號,今晚趁星期五就同同事放工去食下。.見到有粥底火鍋咁特別,即刻決定試下。.爽脆鯇魚皮 $35粥底未黎之前,叫左碟小食,新鮮鯇魚皮以蔥、薑絲、辣椒 及 豉油拌勻,好食。.粥底有加到果皮,中醫角度可以去寒理氣。.火鍋配料揀左特選本地雞 拼 手切牛肉 $170 雙拼加$25.店員介紹要等粥滾起,先落雞,令粥有雞味。雞肉嫩滑,果然係靚雞。.手切牛肉半份都好多,放入粥滾熟後好滑有牛肉味。.招牌及第 (肉丸、肉片、豬潤、豬心、豬粉腸)$130講到煲粥,一定唔少得及第粥啦!新鮮手打肉丸、爽口豬心、大大塊豬潤 都係我鍾意既。.最後緊係要食一碗又綿又充滿鮮雞、手切牛肉 同埋 及弟精華既粥,好滿足呀。
見到有粥底火鍋咁特別,即刻決定試下。

爽脆鯇魚皮 $35

粥底有加到果皮,中醫角度可以去寒理氣。

手切牛肉半份都好多,放入粥滾熟後好滑有牛肉味。

招牌及第 (肉丸、肉片、豬潤、豬心、豬粉腸)$130

2020-01-17
2020-01-22 456 浏览
晚上七點來到,望入去只見大概兩至三張枱有客,問問店員有無兩位粥底火鍋,店員立即回覆有,正等待安排坐位時,櫃枱那女士知道只得2位後,隨即說:「唔做2位生意,2位生意唔做。」由未轉手食到現在,估唔到會有咁樣嘅新規矩,莫名其妙!
由未轉手食到現在,估唔到會有咁樣嘅新規矩,莫名其妙!
2020-01-15
用餐时段