2020-02-03 176 浏览
每次经过深水埗文记车仔面门口一定排长龙, 一条街已经有几间分店, 心谂一定出名又好吃, 近期香港少了好多人出街食饭, 当晚我又要到深水埗买东西, 今次文记门口只有两个人排队, 等位三分钟内一於入去试下。 以车仔面餐厅格局来计, 文记都算是乾净卫生又光猛,座位似吃日式拉面的感觉,台上放满很多酱油可供客人食用,价位相比同区当然是贵一点, 幸好食物质素有番咁上下水准, 当晚点了两碗车仔面,粗面+韮菜饺+鱼肉+猪红配腩汁微辣 $45 & 热蜂蜜雪梨茶 $11和油面+猪大肠+牛孖筋+西洋菜饺+鱼片头配腩汁微辣$60 & 咸柠七$11, 腐乳通菜$16。首先讲下车仔面的汤底味甜带有点辣, 再加上每一碗都会提供匙羹份量的辣椒酱, 粗面和油面份量多, 多款车仔面餸中我最喜欢牛孖筋, 软腍好味。西洋菜饺都正, 之前有喺其他餐厅食过, 如果锺意吃西洋菜的就会觉得特别好味。 猪大肠肥美又洗得很乾净, 每次吃车仔面必点的。 今次终於有机会试到文记车仔面, 食物质素中上, 虽然座位比较迫夹, 但胜在环境乾净,食落安心。

粗面+韮菜饺+鱼肉+猪红配腩汁微辣

腐乳通菜
咸柠七
热蜂蜜雪梨茶
2020-06-09 7 浏览
文记呢个名听过好耐喇 今日终於可以去试一试😋 我拣左沙嗲汤底 辣辣地但都勉强接受到既😆 唔系好食得辣既话就建议试下佢个瑞士汁汤底👍 嗌左韭菜饺同瑞士鸡翼😍😍 韭菜饺都几好味 但偏咸 瑞士鸡翼极力推荐😚鸡翼炆得好入味啊! 鸡肉好嫩滑 系我食过咁多间最好食既鸡翼啊👍👍🍖🍖 下次经开深水埗一定会再去帮衬😋
2020-03-09 40 浏览
排队排得耐都算 入黎落单女收银员帮我落单 就落错左食物 之後叫职员都冇人应 禁岩见到有个好年轻肥既男职员 大约叉不多一点头 应该系刚上班 在洗手间岀黎 立刻佢应我 帮我跟番 唔好意思 本人感觉礼貌就系依种 有礼貌既男职员 好有诚意 立刻唔洗5分钟整番晒出来 成间女既职员真系一啲礼貌都冇 如果唔系有个男职员系到 我都己经大声大气话晒你依间女职员点做野 希望男职员之後都继续系到 亦希望老板教一教你地啲女职员咩叫有礼貌对住客人 禁样享受不同的美食 谢谢

2020-03-08
I have always liked the idea of cart noodles because I like to pick and choose what components I want to make up my meal. I like how Man Kee goes one step further in providing this flexibility, they let me choose the soup base as well! A bowl of noodles here is highly customizable since you get to choose EVERY flavor! From the toppings, the noodle type, spicy level, and the soup base! You can further customize it with the army of condiments available on the table! How can I not love it? It is practically custom made to exactly how I like it!
Customized  noodle
Here shows a few of my favorite toppings: sweet soy sauce-flavored chicken wings (aka Swiss sauce wings), chive dumplings, pig’s blood, turnip, squid balls, and small pork intestines! This bowl has the “oil noodle” as the noodle base (my favorite choice for cart noodles and cart noodles only XD), beef brisket soup, medium spicy, and I have added a little of Mala chilly oil. I can eat this all day!

This is one of my favorite cart noodle places in Hong Kong. There is almost always a line for it at mealtimes, so I usually come at off-peak times to avoid the wait.
Customized  noodle
2020-01-16 37 浏览
排队排咗一个钟,地方狭窄坐得又唔舒服,快快脆食完就走,食物方面普通都极点,今次点咗3个餸,猪红鲜虾腐皮卷同流心蛋,流心蛋个蛋黄完全唔流,腐皮卷同炸鱼旦一样口感,面低又硬,下次都系唔会再去
2020-01-14 36 浏览
去完深水埗买圣诞装饰,经过文记车仔面就带妈咪同仔仔黎试下😋佢真系几劲,一条街3,4间铺仲要排哂队,两年前我食过一次,当然印象真系一般般,唔值呢个价钱,今日试下呢间,我唔知佢系咪本店呢,但系佢好似旧式车仔面咁样前边有晒啲餸喺度俾你拣,叫完俾咗钱有姐姐会帮你拎埋位㗎啦。座位都唔会太迫,地方乾净。一人一碗,我要腩汁加中辣,几惹味!河粉,米粉都好滑,粗面够爽小花菇细细粒好入味,牛筋炆得好淋,但猪肠呢就肥左d,下次唔会叫。我地7点左右离开,门外已经排长龙了。
去完深水埗买圣诞装饰,经过文记车仔面就带妈咪同仔仔黎试下😋

座位都唔会太迫,地方乾净。

一人一碗,我要腩汁加中辣,几惹味!
河粉,米粉都好滑,粗面够爽

我地7点左右离开,门外已经排长龙了。
2019-12-14
2019-11-04 52 浏览
呢一间餐厅系深水埗好出名,每次日头经过都系排长龙,今日同朋友夜晚10点左右黎食,唔洗等就入得。 美味酸斋:酸斋可以系车仔面配料,因爲我地太中意食,所以另外单点一碟。酸斋酸甜比例刚好,十分开胃,加落车仔面,面根吸晒汤ge精华,必点!牛孖筋、猪腩肉、鱼角米粉(腩汁小辣):牛孖筋十分稔,食得到D骨胶原;猪腩肉见到一层厚肥肉,够晒肥,猪肉厚度刚好,唔会好腻;鱼角正正常常。 牛肚、通菜河粉(清汤沙爹汁):牛肚分量超多,起码有7、8件,牛肚最怕好难赵,呢到完全无呢个问题;通菜分量都好多,不过有D鞋口。 黎呢到食车仔面,识食一定会加辣萝卜,味蕾大刺激,食完身水身汗,嗜辣ge朋友必定要试。

2019-10-26 38 浏览
嚟到深水埗, 突然想食车仔面, 经过一条街, 见到 一间车仔面满座, 老公话前边仲有, 点解咁多文记车仔面? 原来一条街开了三四间, 心存疑惑有冇咁好食? 就入去试下, 原来挂了米芝莲标记, 难怪咁多人慕名而来, 我们点了都是大路野, 猪肠,红肠,鸡翼尖,萝卜,鱼蛋,墨鱼滑,酸斋, 最特别是有柚皮, 因柚皮是手工菜, 工序繁复, 整得没有苦涩味也是一种技巧, 另外鸡翼尖也做得超级出色, 卤水汁一流, 车仔面汤底也好吃, 味道绝对 对得起价钱, 不过食物环境 卫生有保留, 虽然不知道和他有没有关系, 但我们吃完之後都搅肚子

2019-10-24
  • 鸡翼尖
  • 柚皮
2019-10-20 16 浏览
特意来到深水埗吃这一间地道车仔面店舖,看到餐牌上推荐鱿鱼和鸡翼我当然一试,鸡翼十分入味很有儿时的味道, 鱿鱼方面够辣够爽正正是我爱吃的味道。不过鱿鱼有一点儿昂贵。很喜欢吃鱿鱼的你都可以一试。
2019-10-19 16 浏览
深水埗出名嘅车仔面店相信大家都会谂起文记,咁啱经过深水埗就决定去试下。而今次见到较新开嘅呢个舖有位,所以就决定去呢间。入面嘅格局其实同另一间旧舖都系大致上差不多,所以两间边间有位就边间喇。今次叫左油面沙嗲汁(微辣)配鱼腐,鱼片头同辣鱿鱼。本人唔系太食得辣但呢个微辣既汤底都觉得好辣,我估计应该系个辣鱿鱼无辣度调较所以放左落个汤到会令到个汤辣左,所以唔食得辣嘅人要注意。成个面嘅份量都算多,唔会话得好少餸或面。虽然今次对於我唔系咁食得辣嘅人黎讲系有啲辣,但味道系唔错。

油面沙嗲汁(微辣)配鱼腐,鱼片头,辣鱿鱼
油面沙嗲汁(微辣)配鱼腐,鱼片头,辣鱿鱼
2019-10-07 19 浏览
依一间车仔面线喺深水埗区一直都好出名,每一个星期六日都有好多旅客特登过嚟食。而且佢哋嘅设计,一边就系老店,令一边就系新开嘅创新小店,边边有位就可以去边边食。叫咗佢哋好出名嘅卤水鸡翼,颜色好深,食落去绝对会令人惊喜。好耐冇试过咁好食嘅卤水鸡翼,真系煮得好入味,而且多咗嘅瑞士汁仲可以用嚟捞河粉。车仔面方面叫咗鱿鱼同埋猪手。鱿鱼辣辣地好弹牙,猪手大大只,增加番啲骨胶原!而且汤底亦都好好饮,绝对系本地人都会推荐嘅餐厅!

深水埗食野一直都比较平,但有时会谂唔到食咩。咁就系食车仔面既好时候,黎到深水埗紧系食文记,其他米线类留番心急人士先食啦。😂😂虽然三间文记都好多人排队,但系只要坚持,等15分钟左右都排到了。最锺意食瑞士鸡翼入味,叫一碟$35,个汁好多好吸引,令人好想送饭!讲番碗面,叫左生面腩汁中辣,辣度等於出面小小中辣咁!呢度既辣比较温和。牛腩入味之余炆得林,唔会粗制滥造。甜酸齐就唔系度度都有得叫。野饮方面咸柠七$11都值得叫,因为有原粒咸柠!

野饮方面咸柠七$11都值得叫,因为有原粒咸柠!

2019-08-01 47 浏览
就算文记车仔面系深水埗有两间舖位,但平时lunchtime & dinnertime 都总会大排长龙,成日想试但望到条队就会却步...难得今次夜晚6点左右见到无咩人,即刻入去试下先!食客可以自由搭配不同的餸菜和面底,多选择到令我选择困难症发作呀!最後我选择左猪手、韮菜饺和牛柏叶,配腩汁油面~食面之前先饮一啖汤,腩汁汤底浓郁丰富,感觉应该熬左好耐,几好味!南乳猪手腌得几入味,不过可惜冇咩肉食...韭菜饺几香口,味道唔错!而牛柏叶和面底的口感和味道都正常,同出面食嘅都系咁上下~总结,我比较中意佢嘅腩汁汤底,而餸菜方面就唔算特别,但都可以一试~~

难得今次夜晚6点左右见到无咩人,即刻入去试下先!

最後我选择左猪手、韮菜饺和牛柏叶,配腩汁油面~

南乳猪手腌得几入味,不过可惜冇咩肉食...

韭菜饺几香口,味道唔错!
而牛柏叶和面底的口感和味道都正常,同出面食嘅都系咁上下~

周末要去深水埗买嘢,天气又热到不得了,嗰头又少瓦遮头,好彩朋友一早到达,我约3点到达时,门口还有少量市民在排队,等了约15分钟我们才能入去了。一入去第一样吸引到目光嘢就系海量嘅调味品,鱼露、麻油、豉油、玉浦、黑椒粒乜都有,价钱都合理(每人约$50)食物嚟到又大大碗 ,叫完面後可以以半价价钱($10)叫嘢饮,分量相当大杯👌总括嚟讲,抵食既!以香港车仔面档来说,文记都算中上水平!😁肥仔波指数:4/5分

总括嚟讲,抵食既!以香港车仔面档来说,文记都算中上水平!😁

肥仔波指数:4/5分
2019-07-28 17 浏览
去到深水埗搵野食,文记系必定选择之一,一条街3间铺,间间铺门前紧有人排紧队👬👬。最欣赏佢地落单系用画板,写完又可以擦番再比下一位食客填,十分环保,比赞👍🏻今日叫左碗玻璃辣鱿鱼,辣汁缧肉,麻辣笋丝配幼面(秘制辣汁+腩汁汤底)加多杯咸柠7。玻璃鱿鱼每次食都唔会失望,难怪系10大推介之一,缧肉冇唛特别,太细粒,笋丝咬落去爽爽咁,好正;记得落埋辣菜圃(每枱都会有一大樽)免费供应比食客,好贴心👏🏻不过对我黎讲小辣都已经好劲,食到我汗流夹背😅好彩有杯咸柠7帮我舒缓下,虽然好辣,但食得好过引🤣
十大必食推介☝🏼
十大必食推介☝🏼