☞ 深水埗 文記車仔麵 ☜———————————————每次去都見到好多人排隊,食完覺得都唔錯嘅,個好似有啲過分吹捧😵‍💫———————————————◊ 油麵+玻璃辣魷魚+柱候牛腩+腩汁+沙嗲汁 ◊魷魚唔夠爽口彈牙,但係牛腩炆得幾淋幾香。湯底唔算好濃😣美味程度: ㊣㊣㊣/5◊ 蕃薯粉+南乳豬手+美味酸齋+腩汁+秘製辣汁 ◊好少見車仔麵有蕃薯粉。豬手炆得好淋,但話冇乜南乳味,酸齋彈牙,而且都幾厚實🤪美味程度: ㊣㊣㊣.5/5◊ 惹味韭菜豬紅蘿蔔大腸-大 ◊最正嘅竟然係呢個,豬紅唔會腥,蘿蔔清甜,大腸冇臭味😋美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5———————————————📍:文記車仔麵深水埗福榮街121號地下#為食豬在深水埗 #深水埗美食#foodblog #車仔麵 #香港美食 #香港餐廳
☞ 深水埗 文記車仔麵 ☜
◊ 油麵+玻璃辣魷魚+柱候牛腩+腩汁+沙嗲汁 ◊
魷魚唔夠爽口彈牙,但係牛腩炆得幾淋幾香。湯底唔算好濃😣
美味程度: ㊣㊣㊣/5

◊ 蕃薯粉+南乳豬手+美味酸齋+腩汁+秘製辣汁 ◊
美味程度: ㊣㊣㊣.5/5

◊ 惹味韭菜豬紅蘿蔔大腸-大 ◊
最正嘅竟然係呢個,豬紅唔會腥,蘿蔔清甜,大腸冇臭味😋
美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5
📍:
文記車仔麵
深水埗福榮街121號地下

#為食豬在深水埗 #深水埗美食
#foodblog #車仔麵 #香港美食 #香港餐廳
2023-05-13
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 惹味韭菜豬紅蘿蔔大腸
2023-06-19 365 浏览
第一次排隊去食個料 餸 同個麵又真係幾好食既👍🏻👍🏻👍🏻但大熱天時要排4-5個字真係有少少卻步間唔時去食真心好ok🤣🤣🤣整體野食好味👍🏻👍🏻
第一次排隊去食
個料 餸 同個麵又真係幾好食既👍🏻👍🏻👍🏻
但大熱天時要排4-5個字真係有少少卻步
間唔時去食真心好ok🤣🤣🤣
整體野食好味👍🏻👍🏻
2023-06-11 595 浏览
今日喺高鐵站接表妹表弟然後就去文記車仔麵店米芝蓮餐廳!深水埗有四間店都係同一條街大家可以睇下邊條隊比較短才排隊,原來個位置都唔算太逼,點完食物就可以坐低等佢送過嚟排隊時間大概20分鐘價錢方面個人認為性價比非常高同埋係平過同幹其他食物!!面底都只需12蚊,一個餸大約十多元左右!算是窮人恩物至於食物質素中規中矩,比較大驚喜嘅係豬手👍,性價比非常高有兩大嚿(15元)味道真係比較入味非常推薦!咖喱四寶👍算係唔係太辣豬皮魚蛋,豬紅同蘿蔔,呢個餸亦都非常出色,建議可以點一份!我哋仲食咗豬大腸牛腩👍都係正常味道豬大腸亦都同外面唔同,比較有咬口!人生點都必定要嚟食一次,近嘅話要多啲嚟食
今日喺高鐵站接表妹表弟然後就去文記車仔麵店米芝蓮餐廳!
排隊時間大概20分鐘

人生點都必定要嚟食一次,近嘅話要多啲嚟食

2023-06-10
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐时段
2023-06-09 399 浏览
其實門口也有寫十大推介的車仔面餸跟著叫就沒錯了當然其他餸也好吃我叫了辣魷魚 瑞士汁雞翼 酸齋 糖心蛋 窄菜 腩汁總括依然我應為很好吃!糖心蛋沒有流心 但很入味 也好吃豬紅蘿蔔也好吃(任加辣菜圃)-💰50 hkd
其實門口也有寫十大推介的車仔面餸
跟著叫就沒錯了
當然其他餸也好吃
我叫了辣魷魚 瑞士汁雞翼 酸齋 糖心蛋 窄菜 腩汁
總括依然我應為很好吃!
糖心蛋沒有流心 但很入味 也好吃
豬紅蘿蔔也好吃
(任加辣菜圃)
💰50 hkd
2023-05-13 669 浏览
玻璃魷魚,花菇,蘿蔔豬紅,d野食好好食,不過好辣,排隊耐,自動落單俾錢方便。重點:但係落單後,等20分鐘先有野食,等到同女朋友鬧交 ,負評!鬧完交寫緊負評補飛!不建議情侶共餐😤😤😤😠

2023-05-11 595 浏览
深水埗出名米芝蓮車仔麵最鍾意食瑞士雞翼雞翼裏面重好嫩滑,好香,好美味瑞士雞翼必食👍👍👍👍👍我好鍾意佢個瑞士汁魷魚都非常唔錯魷魚好爽脆👍👍👍👍我通常叫菜底小冬菇都好味小冬菇蠔好香👍👍👍👍牛腩都不錯基本上所有車仔麵嘅餸都幾好味湯底好惹味員工服務以車仔麵嚟講都算不錯通常都要排隊所以我唔趕時間先至食因為我唔鍾意等位置好方便地鐵站附近價錢比平時啲車仔麵貴少少因為出名所以貴少少都係正常
深水埗出名米芝蓮車仔麵

最鍾意食瑞士雞翼
雞翼裏面重好嫩滑,好香,好美味
瑞士雞翼必食👍👍👍👍👍

位置好方便地鐵站附近

價錢比平時啲車仔麵貴少少
因為出名所以貴少少都係正常

2023-05-06 550 浏览
開始進入舖時,想重溫二年前味道質素。可惜大出意外,又第一班質素跌到第五班。由剛叫玻璃尤魚開始就知道中伏,唔知道大廚放了多少斤鹽。加上一碗湯油拌麵,要增肥請喝多點,點解跟之前的餸質素及服務相差一大截,換了老闆?!以後都不會再來🤮失望!
由剛叫玻璃尤魚開始就知道中伏,唔知道大廚放了多少斤鹽。

2023-04-26 665 浏览
-每次黎依間車仔麵都要排隊,而且係同一條街一共開左4間鋪,你就知道佢有幾多人食😋🤤首先排隊買麵,買完先會安排座位比你🤣🤣🥢玻璃辣魷魚+瑞士雞翼+牛柏葉+油麵+秘製辣汁車仔麵既賣相麻麻地,好有舊香港特色🤣🤣記得加埋辣菜脯。魷魚好有咬口同彈牙,但唔入味,可能係因為個湯浸住左,所以冇咩味。雖然,個湯底係秘製辣汁(小辣),但係後尾越食越辣,最後先發現係個玻璃魷魚個汁令到個湯底好辣,所以唔食得辣既朋友仔要注意啦❗❗❗牛柏葉乾淨爽口,唔會好韌😋😋瑞士汁雞翼好入味,連雞肉入邊都甜甜地🤤🤤強烈推介❗最後其實我係叫幼麵但係姐姐聽錯左油麵,所以order既時候要大聲d🤣🥢韭菜餃+魚肉+八爪魚腐皮卷+銀針粉+腩汁韭菜餃好香好香,但個皮就比較厚🤣魚肉入面肉嘅比例比較多,咬落去完全唔粉,有咬口,好好食😋八爪魚腐皮卷就普通D,可以叫其他野試🤣🤣🥢玻璃辣魷魚外賣左個玻璃辣魷魚返屋企食,發現個魷魚冇左個湯浸住,D辣味真係會辣到噴火,陣味好刺激😍而且好似食唔停口咁,好正😍🤤評分:味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️整體:⭐️⭐️⭐️————————————————————————

🥢玻璃辣魷魚+瑞士雞翼+牛柏葉+油麵+秘製辣汁

環境:⭐️⭐️
整體:⭐️⭐️⭐️

————————————————————————
2023-04-23 568 浏览
深水埗文記一向都出名,有一晚夜晚好肚餓,決定去文記食宵夜😜夜晚11點幾去到,都仲有10幾個人排緊隊,果然係人流不斷👍🏻趁排隊嘅時候睇吓Menu,瑞士汁雞翼、手打魚肉、牛筋腩、花膠等等都係必食推介⭐️📍手打魚肉陳皮魚蛋粗麵手打魚肉其實係鯪魚肉,形狀不一睇得出真係手打,味道有少少似係生菜魚肉入邊嘅魚肉,好好味,一啲都唔腥,而且口感彈牙!陳皮魚蛋細細粒,充滿陳皮香!食完一粒又一粒🤪我鍾意食有口感嘅麵所以叫咗粗麵,粗麵唔會過淋,好食!📍瑞士雞翼牛腩韭菜油麵瑞士汁雞翼果然名不虛傳,瑞士汁味濃郁好入味,不過略甜,雞翼雖然得兩隻但頗大隻,肉質嫩滑,唔會醃過龍🌟呢度嘅牛腩就只會比牛腩唔會帶有任何牛筋,牛腩肥瘦適中,唔會太鞋,啖啖腩汁好入味!韭菜確實俾得好慷慨😂原來配上車仔麵好好食🤪雖然食完有點口渴,但一定會再嚟文記食!

📍手打魚肉陳皮魚蛋粗麵

📍瑞士雞翼牛腩韭菜油麵

雖然食完有點口渴,但一定會再嚟文記食!
2023-04-05 771 浏览
深水埗文記車仔麵預左要排隊是值得最正落單後搵位座就有姐姐送上檯每次樣樣都想食選擇困難症又出現必食玻璃魷魚(爽口入味)豬皮(爽滑淋入味)蘿蔔(甜淋無渣)紫菜(爽口)豬大腸(超正夠邪惡)美味酸齋(酸甜汁適當)湯底加上秘制辣汁配油麵全碗車仔麵配搭完美

深水埗文記車仔麵
預左要排隊是值得
最正落單後搵位座
就有姐姐送上檯
每次樣樣都想食
選擇困難症又出現
必食
玻璃魷魚(爽口入味)
豬皮(爽滑淋入味)
蘿蔔(甜淋無渣)
紫菜(爽口)
豬大腸(超正夠邪惡)
美味酸齋(酸甜汁適當)
湯底加上秘制辣汁配油麵
全碗車仔麵配搭完美

2023-04-04 683 浏览
傳說中最好食既車仔麵今日我都黎潮聖 排隊想試下傳說中最好食既車仔麵😂叫左4、5個餸 都大大碗既食得飽不過排左都半個鐘🥲都有啲攰味道都唔錯 👍🏻但我覺得佢排第二🤭
傳說中最好食既車仔麵

不過排左都半個鐘🥲都有啲攰

味道都唔錯 👍🏻但我覺得佢排第二

🤭
2023-03-28 641 浏览
SSPO的人龍車仔麵店,曾經得到米芝連推介。環境非常之窄,出入不太方便,但食物卻好可取,有多種配料可供選擇,也有不少湯底及秘制醬汁可選。點了魚皮餃、魚肉及餃子及辣汁,每種食物的份量都好多,比起連鎖米線的食物種類多及美味,魚皮餃大大粒,沒腥味,肉汁又多。幼麵亦十分彈牙。麻辣腩汁好惹味,又辣又香,好刺激。
SSPO的人龍車仔麵店,曾經得到米芝連推介。

2023-03-14 844 浏览
呢間真係無得頂,係我食過最好食嘅車仔麵,真心推介。個人必食之選,玻璃魷魚,蠔油冬菇,超好食韮菜餃,湯底都好好食,個辣汁非常配合。唯一係成日要排隊,服務態度都非常一般
2023-03-07
等候时间
45 分钟 (堂食)
  • 車仔麵
2023-03-14 649 浏览
香港最有特色嘅麵其中之一就係車仔麵,但而家想食都好食嘅車仔麵,就比較困難,咁深水埗文記呢間嘅車仔麵一直都好出名,成日都排晒長龍,所以今次特登過嚟試吓到底係唔係咁好食🤣🤣🤣咁今次我喺下午嘅時間過嚟就唔使等咁耐,試咗一個幼面+3個餸包括牛腩大腸同玻璃魷魚,牛腩就中規中矩啦,大腸太多油同脂肪,但玻璃魷魚就堅好食,咁同行友人就俾咗一隻雞翼我啦,個雞翼係瑞士汁雞翼嚟,真係堅好食。整體而言,味道係適合香港人嘅口味,湯底已經叫佢唔辣,但玻璃魷魚本身就辣,所以成個湯到少少辣,係堅好味
2023-03-10
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-03-13 419 浏览
Queued for 30mins until I was able to order, went for beef brisket, pigs ears, chicken wings and tofu skin.Given the long queue and michelin guide ratings I expected more, paid close to $80 so wouldn’t say it was cheap either.Was a very average bowl of noodles, chicken wings were pretty decent- strong flavour, but felt everything else was average.