2015-03-07 1580 浏览
唔諗咁多,就白雞飯套餐吧!套餐跟飲品,或者肉骨茶 (細),猶豫了一會,都係要後者。豬骨幾鬆化,豆卜索性味,只是味道太溫和,不管是藥材味,定係胡椒味,也很薄弱,跟在新加坡喝到的,有一段距離。另外,此刻若能有碟油炸鬼,就好了。海南雞飯上桌,賣相不拘小節,但雞肉起了骨,雖沒有要求轉雞髀,肉質依然嫩滑,啖啖肉,吃得滿意。油飯滿有油香,只是比較硬身一點,不過於我而言,是沒有問題。吃雞飯,三色醬有時比主角更吸引,個人從來最喜歡黑漆漆的甜豉油,濃濃地沾在雞件上,份外美味。你又喜歡哪款醬呢?跟餐有點菜,不是粗身,卻十分硬淨。點解,我又會想去新加坡? 痴左線嗎?
唔諗咁多,就白雞飯套餐吧!

跟餐有點菜,不是粗身,卻十分硬淨。
點解,我又會想去新加坡? 痴左線嗎?
2015-02-25 1365 浏览
原本想去漁民樂,但該天午餐一般,於是決定再行吓揾第二間。行行吓,見到有間專食海南雞嘅,但餐款咁似文華嘅,抬頭一望,原來真係文華。估都估唔到由尖沙咀搬到大角咀,阿姐話tst勁加租,唯有搬到大角咀。我地一行二人,阿姐建議燒雞白雞各一客,其中一個要套餐,有肉骨茶。白雞碟頭飯,雞份量少過套餐嗰個,而且仲要係翼位,好多皮又肥。肉嫩,配埋黑豉油同酸汁,送飯可口。燒雞份量多,而且皮薄肉嫩,比白雞更出色!肉骨茶中有排骨同罐頭蘑菇,用罐頭蘑菇實在太古怪,唔多match。肉骨茶入口甜甜,沒有濃濃嘅藥材味,適合唔鍾意藥材嘅人,雖然甜,但越飲越好味!
原本想去漁民樂,但該天午餐一般,於是決定再行吓揾第二間。

肉嫩,配埋黑豉油同酸汁,送飯可口。
白雞與燒雞
燒雞份量多,而且皮薄肉嫩,比白雞更出色!

白雞與燒雞
2015-02-19 1605 浏览
這天晚上又來到大角咀參加追思禮拜, 還是那一句, 能夠繼續彈下去, 是主的恩典. 儀式完成之後, 當然要吃晚餐, 就拉著姊妹跟我一同來試試文華雞飯.這家店子在尖沙咀的時候曾經引來不少討論, 反而來到大角咀好像沒有甚麼聲音了, 且看水準又如何? 晚上八點半, 人客也不少. 這裡的格局有點奇怪, 是否沒有改動上一手的裝修? 兩個人來, 就吃盡兩款店方的招牌.海南起骨白雞飯套餐 $68: 8.5分, 先來一客海南起骨白雞飯套餐, 包括白雞, 油飯, 油菜以及細肉骨茶, 相當豐富.例牌先吃吃油飯, 果然是幾有水準, 雞油香相當突出, 飯粒軟硬度適中, 真的不用跟雞, 就這樣吃油飯也無問題.至於雞肉方面, 已經起骨, 肉質是很嫩滑的, 雞皮也不會太肥. 當然要點上三色醬同吃, 當中的黑豉油相當香甜, 辣醬亦很惹味.油菜大大碟, 也幾新鮮, 真好, 最適合要多吃菜蔬的我.另外還跟上細肉骨茶, 味道是偏淡, 不太有藥材味.新加坡叉燒飯 $48: 8.5分, 至於新加坡叉燒飯就不要套餐, 只要碟頭飯. 想不到叉燒是很有水準, 那個醬汁很甜美, 實是靈魂所在, 用來下飯, 一流. 而且叉燒的肉質亦很對辦
油菜大大碟, 也幾新鮮, 真好, 最適合要多吃菜蔬的我.
另外還跟上細肉骨茶, 味道是偏淡, 不太有藥材味.
新加坡叉燒飯 $48: 8.5分, 至於新加坡叉燒飯就不要套餐, 只要碟頭飯. 想不到叉燒是很有水準, 那個醬汁很甜美, 實是靈魂所在, 用來下飯, 一流. 而且叉燒的肉質亦很對辦, 令人驚喜.
跟上的是清雞湯, 味道也是淡淡的, 當作例湯喝, 也無不可.
由尖沙咀搬到大角咀的文華雞飯, 整體水準令人滿意, 海南起骨白雞飯的白雞跟 油飯也很有水準, 而新加坡叉燒飯的醬汁是相當甜美, 令人驚喜, 是推介級別的小店. 埋單每人$64, 計及這餐的食物質素, 實是相當經濟的.
2015-02-03 1076 浏览
今天下午終於有機會到同事們讚不絕口的{文華雞飯}吃午飯啦! 午膳時間來到, 發現有不少人在門外等侯。大約等了二十分鐘, 終於有位置啦! 入門立刻留意到天花板上的吊燈連吊扇, 還有牆上的相框。走近沙發坐位, 發現相框中原來全都是各大報章雜誌對{文華雞飯}的報導和推薦。午膳時間分秒必爭, 坐下立即看餐牌點餐! 點了招牌「白雞併燒雞飯套餐($71)」!大約五分鐘後上菜! 套餐包括白雞、燒雞、油飯、油菜, 還有細肉骨茶(可轉飲品)。先吃一口油飯: 這個油飯實在不得了!! 超好吃!! 它雖然是一碗雞"油"飯, 可是一點油膩感都沒有。飯粒帶黏, 煙煙韌韌的。味道咸咸香香帶一點點甜味, 吞下飯粒時喉嚨會有點涼涼的, 大概是因為有一點點薑汁和蒜香吧。平常的我真的不多吃白飯, 不過要是這碗油飯, 要我淨吃兩大碗也可以!! 接著是主菜: 白雞燒雞都新鮮又惹味, 不過個人更喜歡白雞, 因為肉質更為嫰滑!  店家故意配上蕃茄和幾塊青瓜, 不但有助去油膩感, 還增添口感層次。客人亦可自行添加各種調味料, 包括黑豉油、薑茸和辣椒醬, 讓味道更豐富。因為實在太好吃, 所以明知
今天下午終於有機會到同事們讚不絕口的{文華雞飯}吃午飯啦!

午膳時間來到, 發現有不少人在門外等侯。
大約等了二十分鐘, 終於有位置啦!

入門立刻留意到天花板上的吊燈連吊扇, 還有牆上的相框。

午膳時間分秒必爭, 坐下立即看餐牌點餐!
點了招牌「白雞併燒雞飯套餐($71)」!

大約五分鐘後上菜!

先吃一口油飯:
這個油飯實在不得了!! 超好吃!!

它雖然是一碗雞"油"飯, 可是一點油膩感都沒有。

飯粒帶黏, 煙煙韌韌的。
味道咸咸香香帶一點點甜味,
平常的我真的不多吃白飯,
不過要是這碗油飯, 要我淨吃兩大碗也可以!!

接著是主菜:

因為實在太好吃, 所以明知道午膳時間應該多與同事聊天互動,
每個人卻只能埋首吃雞吃飯, 無暇聊天了。

油菜方面是芥蘭:
芥蘭是用開水白焯, 所以如果單吃芥蘭, 是沒有甚麼味道的。
如果想吃清淡點, 只吃芥蘭就好;
如果還是要有點咸味, 點一些旁邊的蠔油剛好。

最後是肉骨茶:
在家中常喝媽咪煲的藥材湯的我, 絕對承受得到它濃濃的藥材味。

味道微苦帶點甘甜, 喝一口就知道它真材實料。

湯裡還有豬肉和兩塊豆卜,
豬肉經熬燉後很軟稔, 而豆卜則充分吸收了肉骨茶的味道。
這碗肉骨茶應該很有益健康喔!

{文華雞飯}的海南雞飯果然名不虛傳! 有機會一定再來!
2015-01-30
  • 白雞飯套餐
2015-01-26 1267 浏览
J先生在公司看報紙介紹海南雞飯, 是日帶我到大角咀品嚐 - 文華雞飯(新加坡)因為等二人枱, 五分鐘入座了; 大部份等四人枱或以上!黑豉油, 薑茸, 辣椒醬白雞飯套餐 $68(白雞, 油飯, 蠔油菜, 細肉骨茶)雞肉分量足, 肉質算滑嫩飯質香帶黏; 因為加了糯米!醬汁似鹵水味道燒雞飯套餐 $68(燒雞, 油飯, 蠔油菜, 細肉骨茶)雞肉分量足, 沒有燒雞皮脆香; 雞皮同雞肉完全分開是日油菜 : 芥蘭; 我不吃的!J先生話: 煮得夠爽香濃椰汁冰深色茶湯, 濃烈藥材味文華雞飯 總結: 值得一試!
因為等二人枱, 五分鐘入座了; 大部份等四人枱或以上!
黑豉油, 薑茸, 辣椒醬
白雞飯套餐
白雞飯套餐 $68
(白雞, 油飯, 蠔油菜, 細肉骨茶)
白雞
雞肉分量足, 肉質算滑嫩

飯質香帶黏; 因為加了糯米!
美味雞什
醬汁似鹵水味道
燒雞
燒雞飯套餐 $68
(燒雞, 油飯, 蠔油菜, 細肉骨茶)

雞肉分量足, 沒有燒雞皮脆香; 雞皮同雞肉完全分開
蠔油菜
是日油菜 : 芥蘭; 我不吃的!

J先生話: 煮得夠爽
椰汁冰
香濃椰汁冰
肉骨茶
深色茶湯, 濃烈藥材味

文華雞飯 總結: 值得一試!
2015-01-03
2014-11-25 1705 浏览
是晚出席老太太基督教喪禮,享齡九十多,屬笑喪,大家並無太傷心。一行四人,禮儀結束後在附近找吃的,聽說大角咀地鐵站附近多了特色小店,隨意四處逛,郤找到了文華雞飯。忘記了是那一年,是三、四年前罷,興起一陣海南雞飯熱,大家皆説師承新加坡文華酒店,文華飯店亦是其一,可惜未能安排到其佐敦店拜訪,想不到今晚路過,原來早已搬遷。現在小店依然以新加坡特色作招牌,也許真是正宗。既來之,當然嚐其鎮店海南雞。 鴛鴦雞飯海南雞飯有兩款選擇,燒雞及白切雞,有決擇困難的可選鴛鴦雞,  哈哈!另加油飯。專門店果然眼明手快,下單不久,鴛鴦飯到,飢餓的我們亦急不及待,大啖吃了,雞肉果然嫩滑滋味,肉質彈牙,雞皮有些離肉有厚度但肥膏不多,燒雞相比白切雞香惹但無並燒至焦脆,可惜始終是冰鮮雞,雞味欠奉,但能做到無雪味且肉質彈牙嫩滑,確有水準。必配油飯,因為愛其香惹,既然來到,用不着擔心雞油,依我之見,不配油飯反令其大為失色!  新加坡叉燒好奇下點選,正如所料,不及我們港式的香囗滋味!相信亦是用最靚的梅肉,醃至入味,但醃料不一樣,欠蜜糖焦香,肉質過瘦,總算不嚡口,有鼓油汁在碟底。亦嚐了肉骨茶及喇沙,水準可以,作為一家專門店,

既來之,當然嚐其鎮店海南雞。
鴛鴦雞飯
海南雞飯有兩款選擇,燒雞及白切雞,有決擇困難的可選鴛鴦雞,
 哈哈!另加油飯。

新加坡叉燒
 新加坡叉燒

亦嚐了肉骨茶及喇沙,水準可以,作為一家專門店,確有水準,值得再光顧試真啲。
2014-11-24 1347 浏览
專程去大角咀,抱著"試下"既心態,坐落睇餐牌,貪心既我,㨂左雙拼(白雞加燒雞), 再加埋肉骨茶。肉骨茶,味和質,只屬一般。白雞皮好脆,但無咩雞味,雞亦唔肥,而燒雞就醃得好入味,燒得好香,兩者雞肉嫩滑(我要全雞胸),抵讚! 最驚喜既係油飯,既香雞油味,亦有香茅味,更有微微蒜香,正中我口味既油飯,激讚!
雙拼雞油飯
2014-11-22
雙拼雞油飯
  • 燒雞,油飯
2014-11-06 1360 浏览
大角咀這區真是幾有趣, 因為你會看到好多強烈對比畫面, 大同新村這堆舊樓被一大堆私人貴樓包圍著; 茶餐廳vs.西餐廳; 糖水西餅店vs.甜品旦糕店; 魚旦粉檔vs.日本拉麵店; 煎釀三寶店vs.高檔漢堡包.......老人家vs.年輕夫婦......哈, 今次我推介既係有平食有貴食既海南雞飯店.  文華雞飯原來真正來自新加坡已經營了十多年, 自稱店內所用既雞係龍崗雞. 在這裏有我最愛既肉骨茶, 還有新加坡义燒飯? 好好奇未食過新加坡义燒, 唔知跟香港style有什麼不同, 但都不敢抱太多期望一於試試無妨. 平食: 一碟义燒飯 + 清菜湯 $48 (另+$8肉骨茶) = $56貴食套餐: 一碟雞/义燒飯 + 肉骨茶/飲品 + 油菜 $68义燒飯: 望落跟港式义燒一樣, 只係無港式既咁多蜜汁及肥(而家都好難搵肥义).   新加坡式既肉質偏林, 港式燒得較燶.  肉骨茶: 比想像中少了點藥材味, 但都有不少湯料, 有豆卜, 磨菇片, 肉. 份量都大的.雞飯套餐: 比起散叫, 其實即多了碟油菜, 我們SHARE食, 份量都好足夠了.  雞雖然唔多件數, 但已起骨, 好滑, 有雞味; 油飯, 沒

新加坡义燒飯
肉骨茶+$8
雞飯套餐 $68
雞飯套餐: 比起散叫, 其實即多了碟油菜, 我們SHARE食, 份量都好足夠了.  雞雖然唔多件數, 但已起骨, 好滑, 有雞味; 油飯, 沒有落黃薑粉, 所以是白色的, 但味道夠.  最重要係黑豉油, 薑蓉, 辣醬任加, 比起出名既勝利道那間只俾一小碟, 想要多啲都要加錢既, 這家來得闊綽得多.  而雞既肉質及飯既味道我都覺得係勝過勝利道的.
海南雞飯配油飯
题外话/补充资料: 感覺這是意外既收獲, 雞滑有味, 醬油任落夠闊綽. 環境乾淨闊落, 讚.
2014-10-25
新加坡义燒飯
雞飯套餐 $68
海南雞飯配油飯
2014-10-15 1073 浏览
係外面望入去環境好似幾好咁 就試下新鋪啦 但坐底無耐就竟然有冷氣機水滴落我隻手到囖講返D食物方面 佢地基本上得海南雞同啦沙仲有肉骨茶呢三款啫 但好食就無所謂啦 咁我都衹有點呢三款,海南雞(單個$48)套餐有菜另可選擇細肉骨茶或加2蚊𨍭飲品($68)D雞係無骨但份量就真係超少囉 而雞味道一般反而D飯幾好,啦沙個味道都好正宗帶少辣,但份量都係偏少($48單碗)肉骨茶($18細)容量係等於平時飯碗咁多啫內有1粒豆泡同一舊排骨咁多啫~ 而楜椒味好濃,總括呢講我係女仔都唔太夠食囉 由其係D餸加埋一嘅價錢其實唔算平,何必咁孤寒呢 如果係呢區可以有其他選擇我下次一定唔會再幫襯呢間囉
係外面望入去環境好似幾好咁
就試下新鋪啦
但坐底無耐就竟然有冷氣機水滴落我隻手到囖

講返D食物方面
佢地基本上得海南雞同啦沙仲有肉骨茶呢三款啫
但好食就無所謂啦
由其係D餸加埋一嘅價錢其實唔算平,何必咁孤寒呢
如果係呢區可以有其他選擇我下次一定唔會再幫襯呢間囉
2014-09-28 1407 浏览
重開嘅文華選址大角咀,哩到好多餐廳,所以行經都會吸引到人流.是晚叫左白雞飯套餐($68)同燒雞飯套餐($68).包括油飯,雞,油菜,肉骨茶/飲品.白雞同燒雞肉質都一樣,唔可以話好嫩,但又唔係韌. 當然,冰鮮雞都好難有雞味.燒雞味道類似豉油雞. 但味道唔會太咸,預左你要點醬食.本人認為哩到d雞肉麻麻,而且雞嘅份量都幾少. 枱上有辣椒醬同薑蓉任加,個辣椒醬不錯,味道唔會太重,且辣味十足.薑蓉亦唔會太油.雞以外,油飯係海南雞飯另一重點. 一大碗飯上枱時仲冒緊煙,色澤都好光鮮.可惜食左一啖,略嫌油飯未夠香同軟左d.油菜都幾大碟,蠔油俾得足. 最後係肉骨茶,全晚所有野都普普通通,佢係全晚嘅亮點. 肉骨茶唔會太濃味,容易入口,而且料夠,一細碗入面有豆卜,豬骨同蘑菇,味道好鮮,不太重藥材味.雖然味道不太正宗,但係幾好飲.晚上六點後收加一.
白雞
當然,冰鮮雞都好難有雞味.燒雞味道類似豉油雞.
燒雞
油飯
油菜
最後係肉骨茶,全晚所有野都普普通通,佢係全晚嘅亮點.
2014-09-25 1137 浏览
個人而言向來鍾情於海南雞飯,大大小小茶餐廳、食店的海南雞飯都試過, 不過要搵到高質素好味的, 確實比較難找到。 最近看到食評, 有一間專賣新加坡海南雞嘅小店叫「文華雞飯(新加坡)」, 這小店曾經在尖沙咀區得到不少好評, 以海南雞飯為招牌菜, 原來最近已重新開業於大角咀區。文華雞飯店舖面積算大,店舖格局非常簡單, 店子雖說是剛剛開業不久,原來已經有很多食客想來試試,所以店中部分座位已經坐了客人,好彩還有少量座位未有客人,可以不用等候便能安坐用餐。這店以「海南雞飯」最出名, 看看餐牌原來海南雞飯套餐是有兩款的,分別是「白雞飯套餐」和「燒雞飯套餐」,價錢同樣是 $68,兩款套餐都有一碟雞、一碗油飯、一碟蠔油菜和細肉骨茶或飲品,如果要雙拼就要另加 $3, 如果改雞髀的話要另加 $5, 我點了「白雞飯套餐」。白雞肉賣相已經好吸引,雞肉整齊排列, 雞肉烹得唔會太熟, 無骨海南雞食落啖啖肉,肉質嫩滑非常, 雞皮好滑,可惜雞味未夠濃。點海南雞的醬料有薑蓉、甜醬油和辣醬,配菜部份的青瓜有苦味。海南雞飯跟油飯,而且油飯也有水準, 食落味道豐富, 油飯香味,飯粒極有咬口,同雞肉的味道配合得非常夾。細肉骨茶藥
細肉骨茶藥材味適中,不會太濃,加入了黑胡椒一齊煮,將藥味溫和左,也不會太鹹,喝來感覺良好, 豬肋骨肉,腐皮同豆卜樣樣齊,水準普通。
蠔油菜的菜心算夠新鮮,把菜心煮熟後再加一上些蠔油調味,味道中規中矩,沒有什麼驚喜。
其實這店的海南雞飯水準也算中上, 但可能未食之前期望太高了, 食完後未能達到心目中的高要求, 所以只好講一句: 「雞飯不似預期」。
2014-09-17
2014-09-14 1386 浏览
最近見到依間新店日日都起碼7成滿,又見門外有明星相和報導,所以就約左朋友兩個人來食。大概晚上7點幾,店內半滿。我地兩個人入到去就有個姐姐安排左一張緊貼趟門的座位俾我地,但唔夠一分鐘,有一個似係熟客的人入來,直接坐左我們隔離的4人桌,事後我先知原來我地乃野.....第一次來,我們想試盡店內的馳名菜,所以點了一個燒雞配黃油飯和新加坡叉燒併白雞飯。等候落單需時10分鐘以上,原因係期間樓面係一個人都無,叫都無人應....係等到職員拎外賣出來時,隔離檯的人成功阻攔到佢,我地依兩檯先可以落單.....但其實以一間十幾檯的餐廳,總共有4-5個樓面,唔應該攪成咁....首先到來的是跟餐的肉骨茶,藥材味和鹹味都岩岩好,而豆卜和肉都好入味,確實不錯。 而等主菜需時又係約10分鐘....惡夢開始,因為店內的客人開始走,經常有出有入和外賣,結果我身旁的那扇趟門經常開合,又經常有人在外望住,感覺很煩擾。另外,因座位的冷氣微弱,每當開門,熱氣便緊隨湧進,實在難受。主菜終於來到,結果來了白雞黃油飯和新加坡叉燒併白雞飯....期待的燒雞飯卻失蹤了,但因我朋友已開始食,不能叫他們更正....先說好的,黃油飯確定很香,味

肉骨茶
新加坡叉燒併白雞飯; 本應係燒雞黃油飯...結果變左白雞黃油飯

先說好的,黃油飯確定很香,味道也不錯。接著是不好的......新加坡叉燒,只是一塊很薄的肉....欠口感和特色......失望!!! 白雞,的確幾滑,但很普通,很淡欠雞味...要靠醬料來救回他,和泰潮簡直係無得比.....絕望

最後,埋單時候,不用多說也是沒人理會我們的。結果等了幾分鐘後,我們直接拿錢在走廊位等職員收錢。當時有位職員望一望我地拎果d 錢就馬上話一定唔夠,因為竟然有加一服務費!!! 回顧一下,佢究竟提供了什麼服務,店內半滿卻安排很差的座位,無人落單,上錯菜,無人埋單,一次過預到晒,佢唔咁厚面皮話有服務費,我都唔記得佢地有服務過我地。

總括而言,希望服務絕對是該店的敗北,門口旁不要設置坐位。
2014-09-07
2014-09-14 1172 浏览
曾經在尖沙咀區以海南雞飯贏得不少好評的「文華雞飯(新加坡)」,原來最近已在大角咀區重新開業。就在個多星期前的晚飯時間,我正好路過,見原先那間價錢不便宜,食物質素又普通的西餐廳已經換成了這間新的「文華雞飯(新加坡)」,便入內一試。雖說店子才不過開業十天左右,原來已有不少食客聞風而至,加上部分街坊前來幫襯,所以店中大部分座位已經坐滿客人,幸好還有少量座位未有客人,讓我與太太可以不用等候便能安坐用餐。第一次到來,吃的當然是招牌「海南雞飯」。這兒的海南雞飯餐是有兩款的,一款是「白雞飯套餐」,一款是「燒雞飯套餐」,兩者都包括一碟雞、一碗油飯、一碟蠔油菜和細肉骨茶或飲品,而且價錢也一樣,都是 $65,如果要白雞和燒雞雙拼,就要另加 $3。假如指定要雞髀的話,更要另加 $5。這晚夜,我吃的是「白雞飯套餐」,太太吃的則是「燒雞飯套餐」。這兒的海南雞質素的確不錯,嫩滑度令人滿意,蘸海南雞吃的薑蓉、甜醬油和辣醬也見地道,而且油飯也不差,不過配菜的青瓜有部分吃來帶有苦味,卻令海南雞扣了點分。「肉骨茶」則相當不錯,材料多,藥材味適中,不會太濃,也不會太鹹,喝來感覺良好。饞嘴的我因為看見餐牌上的特色小食中竟然有
曾經在尖沙咀區以海南雞飯贏得不少好評的「文華雞飯新加坡)」,原來最近已在大角咀區重新開業。就在個多星期前的晚飯時間,我正好路過,見原先那間價錢不便宜,食物質素又普通的西餐廳已經換成了這間新的「文華雞飯新加坡)」,便入內一試。
饞嘴的我因為看見餐牌上的特色小食中竟然有「美味雞什」,只售 $18,立時眼前一亮。雖然知道雞什膽固醇高,而且只是「下欄嘢」,仍然說服自己這不過是偶一為之,並無大礙,叫來一吃。
這「美味雞什」主要是雞肝,夾雜著少許雞胗,份量不少,雞肝頗為鬆化,雞胗則較細小,整體味道尚佳。
雖然我對這天的食物感到滿意,但這店子明顯地人手不足,所以在服務效率上實在強差人意,無論在下單速度以至上菜速度上都還有改善空間。希望這只是店舖重新開業不久,一切未上軌道的小瑕疵,在不久將來能夠有所改善,那便好了。
  • 海南雞飯
  • 肉骨茶
大 角 咀 區 又 多 一 間 美 食 店 了 !! 位 於 中 匯 街 , 原 址 是 一 間 夏 威 夷 餐 廳 , 又 貴 又 難 食, 之 前 中 伏 過。上 星 期 路 過 , 發 現 結 業 了, 見 到【文 華 雞 飯 ( 新 加 坡 )】的 招 牌 , 不 過 仍 在 準 備 中 。這 兩 天 望 到 開 始 營 業 , 我 們 便 急 不 及 待 到 訪。海 南 雞 飯 起 源 自 海 南 島, 當 年 當 地 人 遷 移 到 南 洋, 將 海 南 雞 飯 帶 到 新 加 坡﹑泰 國 和 馬 來 西 亞 等 地 , 所 以 海 南 雞 飯 有 分 泰 式﹑新 加 坡 式 等 不 同 做 法。海 南 雞 飯 起 源 地 雖 然 不 是 在 新 加 坡, 但 新 加 坡 人 將 這 美 食 發 揚 光 大 , 演 變 到 現 在 仍 是 一 股 熱 潮。到 新 加 坡 旅 行 都 有 指 定 行 程 是 要 到 訪 不 同 的 海 南 雞 飯 店。說 回 大 角 咀 這 間 新 開 的 店 【文 華 雞 飯 ( 新 加 坡 )】, 招 牌 已 註 明 是 新 加 坡 式

說 回 大 角 咀 這 間 新 開 的 店 【文 華 雞 飯 ( 新 加 坡 )】, 招 牌 已 註 明 是 新 加 坡 式 的 海 南 雞 飯 , 這 店 原 址 是 在 尖 沙 咀 山 林 道 , 有 不 少 明 星 名 人 光 顧 , 亦 有 蔡 瀾 先 生 提 名 讚 賞 是 最 正 宗 的 海 南 雞 飯。尖 沙 咀 區 已 經 結 業, 轉 戰 大 角 咀 區 , 店 鋪 沒 有 再 特 別 裝 修 , 保 留 了 之 前 夏 威 夷 餐 廳 的 裝 修 , 很 有 風 格 的 吊 扇 ﹑開 放 式 廚 房 等。
海 南 雞 飯 套 餐 $65 , 有 白 雞 或 者 燒 雞 兩 種 選 擇 , 除 了 雞 之 外 , 還 包 括 油 飯 ﹑油 菜 ﹑細 肉 骨 茶 或 飲 品 。我 們 白 雞 ﹑燒 雞 各 點 了 一 客, 店 內 的 海 南 雞 飯 均 是 起 了 骨 , 沒 有
特 別 要 求 轉 雞 脾 (另 加 $5 )。
先 試 白 雞 , 分 配 到 是 雞 翼 和 雞 胸 部 份 , 雞 肉 質 感 很 不 錯 , 柔 軟 嫩 滑 中 又 有 咬 口, 水 準 相 當 不 俗 , 但 雞 味 不 濃 , 應 該 是 冰 鮮 雞 , 當 然 現 在 大 部 份 的 飯 店 應 該 都 用 冰 鮮 雞。
燒 雞 亦 是 雞 胸 部 份 , 但 雞 肉 同 樣 是 相 當 嫩 滑 , 燒 雞 與 白 雞 比 較 , 雞 皮 部 份 有 燒
過 的 香 味, 但 不 是 炸 子 雞 般 的 皮 是 脆 身, 燒 雞 會 淋 上 調 製 過 帶 甜 的 豉 油 汁,個 人 口 味 還 是 喜 歡 白 雞 多 些。
醬 料 : 雞 雖 然 重 要, 但 醬 汁 也 是 靈 魂 所 在。這 裡 照 足 新 加 坡 傳 統 吃 法 , 有 三 款 的 醬 汁 : 極 濃 的 黑 醬 油﹑薑 蓉 ﹑辣 椒 醬 , 據 聞 這 裡 的 醬 是 店 方 自 家 調 製 , 黑 醬 油 的 特 點 是 濃 香 而 帶 甜 , 質 地 非 常 稠 身 ; 辣 椒 醬 , 應 該 說 是 酸 辣 汁 , 酸 酸 辣 辣 , 非 常 開 胃 , 再 加 埋 薑 蓉 , 每 一 口 雞 飯 也 要 蘸 齊 這 三 樣 醬 汁 , 才 算 滋 味 !
油 飯 :這 裡 的 油 飯 也 很 香 , 有 雞 油 香, 亦 有 香 茅 和 斑 蘭 葉 等 香 料 散 發 出 的 香 氣 , 米 香 而 質 感 軟 熟。
肉 骨 茶 : 店 主 也 認 為 自 己 的 肉 骨 茶 不 正 宗 , 之 前 去 新 加 坡 旅 行 , 做 了 點 功 課 , 知 道 肉 骨 茶 主 要 分 兩 派 , 分 為 福 建 (馬 來 西 亞) 和 潮 州 (新 加 坡) 兩 派, 馬 來 西 亞 較 盛 行 福 建 派 , 藥 材 味 濃 , 湯 色 較 深;而 新 加 坡 則 盛 行 潮 州 派 , 胡 椒 味 重 , 湯 味 清 淡。這 裡 嚐 到 的 肉 骨 茶 , 湯 色 很 深 , 有 藥 材 味 , 但 胡 椒 味 亦 重。 店 方 亦 有 加 入 豆 腐 卜 和 菇 類 等 可 以 吸 收 湯 汁 的 食 材 , 但 肉 骨 茶 味 道 偏 鹹 , 豬 肉 則 略 有 羶 味 , 個 人 並 不 太 喜 歡 這 裡 的 肉 骨 茶。
薏 米 水 味 道 不 錯, 清 潤 解 渴
雞 什 $18..... 有 雞 心﹑雞 肝﹑雞 腎 等, 處 理 雞 什 也 花 時 間 , 沒 花 巧 賣 相 , 但 會 欣 賞 它 的 人 便 明 白 到 這 廉 價 的 美 味 。

海 南 雞 飯 是 一 道 很 花 工 夫 的 菜 式, 要 經 過 醃 雞﹑浸 雞 ﹑過 冷 河 與 吊 乾 等 繁 複 程 序, 時 間 火 候 要 掌 握 得 好, 才 可 以 做 到 皮 爽 肉 滑 ; 再 配 合 香 噴 噴 的 油 飯 和 每 家 店 自 家 調 配 的 醬 汁, 海 南 雞 飯 便 成 為 了 很 受 香 港 人 歡 迎 的 美 食 , 在 香 港 有 不 少 餐 廳 飯 店 也 會 售 賣 海 南 雞 飯 , 但 水 準 良 莠 不 齊, 很 少 感 覺 到 會 有 在 新 加 坡 當 地 吃 到 的 水 準。但 今 晚 用 餐 我 覺 得 頗 有 驚 喜 , 雞 肉 嫩 滑 可 口 , 油 飯 香 而 不 膩。但 因 剛 開 業 關 係 , 服 務 有 點 混 亂 , 但 仍 是 滿 意 的 一 餐 , 感 受 到 店 方 用 心 製 作 的 食 物 。

2014-09-06
  • 白雞