2024-03-17 640 浏览
見好耐冇飲茶 就搵到附近有呢間✨文華軒蝦餃皇 (4隻) $59啲蝦餃都幾大粒 皮唔係幾薄 蝦都幾爽彈嘅✨龍蝦湯金魚餃(3隻)$59變左金魚咁嘅樣嘅蝦餃 但其實都唔係好似金魚🤣🤣 個湯冇乜特別 唔係好有龍蝦味 🫣呢個個皮就做得幾薄 ✨懷舊燒腩卷 $53個包都幾軟熟 舊腩好肥🙈 但又唔係味道好 係舊芋頭就幾香好腍✨叉燒(半份)$98個叉燒係幾腍嘅 但似係梅左嗰種腍 而唔係半肥瘦叉燒嗰種🙈🙈 個醬又好似海鮮醬嘅 ✨香煎蓮藕餅 $56新鮮煎起熱辣辣嘅👍🏻👍🏻👍🏻 個皮都幾脆 入面有啲豬肉 蓮藕 口感唔錯嘅🍵茶芥$20*2總括黎講味道真係好普通🙈 唔值得黎食 係環境靚啲坐得舒服啲味道❤️❤️❤️抵食❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$200(包括+1)
見好耐冇飲茶 就搵到附近有呢間

味道❤️❤️❤️
抵食❤️❤️
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$200(包括+1)
2024-03-03 461 浏览
滿心期待,放假終於有機會親身嚟食鮑魚酥:一般般黑松露豬肉燒賣:食食吓發現點解有啲嘢咬唔到,一lur出嚟原來係生嘅,後悔冇影到相,然後經理就即刻拎走咗,連碟都幫我換埋,友人仲已經吞左炸魷魚鬚:勁厚粉勁油豬膶腸粉、鮮蝦豆苗餃:都一般般,唔太特別,豬潤買豬潤腸粉還腸粉,唔係好夾,豆苗餃個皮有啲厚人手唔夠,得幾台人都要等好耐先有侍應過嚟收貴價價錢,仲衰過普通嘅酒樓質素奉勸大家唔好去,除非你想食刺身燒賣🍣
滿心期待,放假終於有機會親身嚟食

鮑魚酥:一般般

炸魷魚鬚:勁厚粉勁油

人手唔夠,得幾台人都要等好耐先有侍應過嚟

收貴價價錢,仲衰過普通嘅酒樓質素

奉勸大家唔好去,除非你想食刺身燒賣🍣
2023-08-01 3351 浏览
食物整體質素都吾錯 中規中矩 但其中職員服務態度差 唔講以為我食緊大排檔 果位女職員身穿黑色西裝白恤衫 應該唔係普通送菜員。我覺得算在酒店內的餐廳食飯 呢種質素嘅服務態度太令人感到失望。就算食物好食 都未必會再光顧
就算食物好食 都未必會再光顧
2023-08-01
2023-01-20 5267 浏览
安靜舒服嘅中式酒樓吃團年飯,座無虛席,2樓有婚宴,座位安排了在3樓,可能因為婚宴,員工唔夠,睇到佢哋好忙,但服務也不錯第一次去,見到有套餐,晚餐每人大概300多元,經濟實惠,味道很好,極推介片皮鴨

2023-01-15
庆祝纪念
团年饭
2022-09-26 4916 浏览
There is no love sincerer than the love of food 為咗慶祝我今日最後一日嚟附近上堂要食番餐好野由於lunchtime 有限所以為左食到好野既我地係早一個星期已經book定要黎食片皮鴨同蒜蓉粉絲蒸蟶子冇記錯呢個孖寶套餐好似係600幾一拎左位坐低無耐就上左蒜蓉粉絲蒸蟶子味道不過不失 始終佢唔係呢間餐廳嘅主打食完蟶子之後就到今日既重點!片!皮!鴨!真係嚟呢度一定要食!真係好食 唔會得皮無肉 啲肉又唔會好肥皮+肉+肥都好適中!必食之選

為咗慶祝我今日最後一日嚟附近上堂
要食番餐好野
由於lunchtime 有限
冇記錯呢個孖寶套餐好似係600幾
蒜蓉粉絲蒸蟶子

一拎左位坐低無耐就上左蒜蓉粉絲蒸蟶子
味道不過不失 始終佢唔係呢間餐廳嘅主打
食完蟶子之後就到今日既重點!片!皮!鴨!
真係嚟呢度一定要食!

真係好食 唔會得皮無肉 啲肉又唔會好肥
皮+肉+肥都好適中!
必食之選
蒜蓉粉絲蒸蟶子
2022-06-30 4079 浏览
片皮鴨 疫情之下終於放寬 ,可以同屋企人坐埋一台,出街飲下茶傾下偈,食下片皮鴨放鬆下🤤見住個侍應拎住一隻啱啱出爐嘅鴨 ,喺你側邊一塊一塊咁切啲皮出嚟,都真係越睇越肚餓,越睇越流曬口水😋 不過其實我食片皮鴨,真係唔鍾意包住嚟食,我係鍾意直接點醬食, 雖然係比較邪惡,但係我好鍾意成口油脂嘅感覺,依到嘅鴨皮口感香脆,味道油潤而且好香口, 食完嘢嗰陣餘香,都好令人回味😍文華軒#天天飲食 #天天飲食_北角評分:8/10#片皮鴨 #roastedduck #上海菜 #烤鴨 #文華軒 #hkig #北角匯 #ilovesharefood #hkfoodblogger #foodblogger #foodphotography #hkstyle #foodphotos #相機食先 #一路食一路post #手機食先 #全力食 #日日食 #instafood #hkfoodies #yummy #delicious #duck

文華軒
#天天飲食
#天天飲食_北角
評分:8/10

2022-05-23 3786 浏览
位於北角滙的一間較出名既中菜餐廳雖然餐廳有唔少套餐選擇但因為各有想食既菜式所以最後都係散叫上湯焗龍蝦伊麵分量都唔少,龍蝦都已經開哂殼唔需要再用工具去開龍蝦肉都好鮮甜多汁略嫌整體味道有小小清淡片皮鴨必食既食物之一師傅親自黎到面前,即場製作片皮鴨可以自由跟師傅要求,想食肥d、瘦d、多肉d等淨餘既部分會切散作炒肉碎個人覺得片皮鴨味道較普通而且偏肥偏油但對淨餘的炒肉碎十分推薦👍🏻十分有鑊氣👍🏻一覺唔小心會不知不覺地食左好多而且配白飯食,簡直一流👍🏻椒鹽豆腐豆腐炸得金黃色,外脆內軟而且豆腐都十分嫩滑,相當不錯👍🏻椒鹽味道調配得剛剛好👍🏻大讚👍🏻但略嫌分量太少,唔夠侯 ><
位於北角滙的一間較出名既中菜餐廳

龍蝦肉都好鮮甜多汁
略嫌整體味道有小小清淡
上湯焗龍蝦伊麵

必食既食物之一
師傅親自黎到面前,即場製作片皮鴨
片皮鴨

可以自由跟師傅要求,想食肥d、瘦d、多肉d等

淨餘既部分會切散作炒肉碎
個人覺得片皮鴨味道較普通
而且偏肥偏油
但對淨餘的炒肉碎十分推薦👍🏻
十分有鑊氣👍🏻一覺唔小心會不知不覺地食左好多
而且配白飯食,簡直一流👍🏻

椒鹽豆腐
豆腐炸得金黃色,外脆內軟
而且豆腐都十分嫩滑,相當不錯👍🏻
椒鹽味道調配得剛剛好👍🏻大讚👍🏻
但略嫌分量太少,唔夠侯 ><
椒鹽豆腐
2021-09-27 6578 浏览
文華軒在酒店內,雖然不是五星酒店,但環境舒適,枱與枱之間的距離適中,不會太嘈吵,公事聚會或約客食飯亦蠻合適。中秋節前夕與朋友聚餐,點了四人賞月宴,另加孖寶:片皮鴨+避風塘炒蟹,份量十足,足夠六人享用。很喜歡這裡的片皮鴨,真的做到皮脆肉嫩,上枱時仍是暖暖的,夾在薄薄的皮,加上青瓜絲、蔥和醬,十分美味,每人可以吃四、五件。避風塘炒蟹亦有驚喜,蟹肉有咬口,新鮮!其他食物亦是水準之作,包括雞煲翅、蒸石斑、西蘭花帶子⋯⋯ 個人比較喜歡龍蝦伊麵,龍蝦新鮮伊麵亦煮得剛好。不過,與其他食肆一樣,如果在節日滿客時去吃飯就可能有落差,服務亦可能不夠細心,但這是可以理解的。

避風塘炒蟹
清蒸石斑
壽包
  • 雞煲翅
2021-09-05 5609 浏览
北角匯有兩間酒家,一間是5樓海景明珠,一間是2樓文華軒,2樓文華軒,食物質素,款式,同5樓頗接近,但係價錢性價比高很多人對文華軒有唔好嘅印象,我自問係一個幾有禮貌嘅人,侍應對我一樣回報相同嘅禮貌至於你話侍應服務態度差,大細超,同埋只做熟客,放心,五星級酒店嘅中餐廳,都係咁㗎,我去過K11 Musea 中餐廳,我見到有啲食客,打賞侍應$100貼士,侍應嘅態度係非常之好,非常殷勤,人之常情,將心比心,你老闆俾你特別多嘅花紅,你都會態度好。文華軒晏晝飲茶,點心質素唔錯,而家有一個特別嘅套餐,幾抵食,不過只係限於星期一至星期四,禮拜五六日,自然會貴少少夜晚晚飯,我好多種唔同配搭嘅套餐,我覺得係OK嘅,價錢公道,可以避免嘅,就係唔好叫龍蝦。

• 星期一至星期四,午市套餐,晚市套餐,特別抵食
2021-08-11 4188 浏览
各位 如果你睇到我份評語,我勸你千其唔好去食!我同朋友入咗去食,有預先book位4位,安排入座係冇問題。問題係個上菜速度。我哋total叫咗4樣餸,片皮鴨,蒸石斑,咕嚕肉,龍蝦伊面。本身都坐咗半粒鐘,頂唔順問點解一樣野都冇,之後佢同我講隻鴨燒緊,咁10分鐘之後我係食到隻鴨嘅。重點嚟啦,之後個3個餸我等咗唔知幾耐,影都冇。個安心出行都顯示我嚟咗1個半鐘啦,得一碟餸。忍唔住話究竟有冇下單架,一位職員夠膽問我哋「上得菜未?」哇 即刻火都嚟埋!我坐咗兩粒粒鐘原來未起菜?你冇落單就認啦!之後嬲得滯走,埋單仲夠膽收我$700。有錢唔係咁浪費,大家真係唔好去
2021-08-11
等候时间
90 分钟 (堂食)
用餐时段
2021-08-07 2196 浏览
食物味道一般,但係服務好差,我哋話想要冰但係佢都話佢哋冇冰喎我都問佢咁點樣擺動嘢咁佢就話我哋說咗佢囉咁跟住佢都話係呀我哋呢度冇冰咁我個朋友就嬲啦佢就問佢個名係咩個員工就話佢冇名喎咁我個朋友就梗係嬲啦去咗搵經理但係呢咁佢咁我個朋友就搵個員工去問搵個經理咁驚你都到而家仲未出現
2021-06-10 3648 浏览
來左幾次,買左coupon 2500,有$3000用,每張$100,即係等於8折啦!仲可以用在套餐上~呢餐吃左$1700,1.佢個雞湯魚翅是一流,湯底好味,濃郁香味俱全!2.北京扁皮鴨:皮是脆卜卜,肉係幾香,有肥有吾肥,啱晒4人同享。2.鴨二食抄苦瓜: 由於扁皮鴨太熱你所以叫個苦瓜清一清先,ok la 香的。3.酸青瓜雲耳 :酸香開胃。4.龍蝦伊麵:龍🦐新鮮,蝦味都好香,如果加埋芝士仲正呀。5.之前食過鍾意食佢嘅炸兩!佢個龍蝦伊麵,扁皮鴨都係套餐,我去的是午餐時間~😃lunch ~大致上對佢嘅評價都OK唔錯!同埋都幾近北角地鐵站所以OK 㗎係個商場正整地冇乜人,行過隔離就有一田~總括嚟講最欣賞都係佢個翅同埋炸兩囉!同埋呢度服務都唔錯㗎!因為我拎住好大盆花所以個姐姐安排咗我有得擺花嘅位置🥰

1.佢個雞湯魚翅是一流,湯底好味,濃郁香味俱全!
3.酸青瓜雲耳 :酸香開胃。
4.龍蝦伊麵:龍🦐新鮮,蝦味都好香,如果加埋芝士仲正呀。

5.之前食過鍾意食佢嘅炸兩!

2021-05-22 2379 浏览
食物種類唔多,質素OK,但係員工態度,就真係麻麻地,可能不嬲做開熟客,對Walk in客,就爭少少可能真係低兩層,望個景同上邊嗰間完全一樣,對正條馬路,車來車往招牌蝦餃,粒粒都大粒,他都彈牙,但係個皮比較口灌湯餃同潮州粉果,正常料,冇乜特別魚肚蝦膠,個歉比較口,蝦膠都彈牙,魚肚都大大件,但係有d唔入味反而最突出係素鵝,餡料多,仲釋出有汁,出邊炸到鬆脆,加少少醋,好食蘿蔔絲酥,雖然餡料好多,可惜太多汁,令到成個酥一坺嘢咁,但係佢又揸得個酥皮好鬆脆,但係頭尾位有啲入嚟,食落都唔差如果下次,一定唔會叫四人餐,抵食,四百幾蚊,有三個點心,兩個小食,一個粉面飯,再加一碟菜,四個人食一定好夠

招牌蝦餃,粒粒都大粒,他都彈牙,但係個皮比較口

灌湯餃同潮州粉果,正常料,冇乜特別

• 滬式素鵝
2021-05-08 1907 浏览
今天到文華軒預先慶祝母親節,但非常不愉快。我們於年初購買職員推廣的現金券及片皮鴨贈劵,今天已是我們第三次光顧,但也未能使用此贈券...第一次是星期日;第二次星期六; 第三次也是星期六 (正是今天:母親節的前一天),我們每次於致電訂位時,也詢問職員能否用此贈券,但今天光顧準備點餐時,又再一次不能用。經理對我們說:「今天是特別日子不能用」,今天是星期六,又不是公眾假期,為何又不能用?我們於致電訂位時已經多次重覆詢問,最後他們給我們的回覆是:「保留最終決定權。」這令我們一家人非常憤怒,我們扶老攜幼即場離開,以後也不會再光顧文華軒。
2021-05-08
用餐时段
庆祝纪念
母亲节
用餐优惠
優惠券
  • 片皮鴨贈券
2021-05-05 1763 浏览
9 0 後 的 味 蕾話說老闆要調去第二度做野·成班同事就book左呢間中式高級酒樓食lunch啦!簡而精飯後既評價(5分為滿分)食物味道 : (4分)餐廳環境:(4分)侍應服務: (3分)價錢:(3分)評語:一班人想邊食點心邊吹水 值得一試 詳盡評價今次主要係食點心 • 個人認為整體食物質素幾唔錯 · 唔好講咁多 · 相機食先🤪原諒我影得冇咁靚 · 費事阻到同事食飯啦燒賣蝦餃係食點心嘅精髓 · 呢間餐廳嘅蝦餃燒賣啖啖肉 · 特別係蝦餃 · 皮唔厚 · 餡係大大隻嘅蝦肉 · 值得一試佢個腐皮沙律卷上菜嘅時候賣相好一般 · 點知食落口勁脆同爽 · 配埋醋口感好好 · 估你唔到佢個燒肉其實都幾好食 · 不過我略嫌佢整到個皮太過脆口 · 有啲同事就好鍾意 · 我自己就鍾意薄啲唔使咁脆 佢個紅豆煎堆入面個紅豆餡幾好 · 唔係太甜 · 不過我唔係好鍾意食煎堆🤣其實我哋仲嗌咗個伊麵同木瓜雪耳湯 · 但係我唔記得影相· 呢兩道菜好喜出望外· 湯渣啲肉超好食好入味 · 二個伊面濕度好夠 ·唔係出邊乾爭爭嗰啲整體評價黎講 我覺得酒樓環境舒服·枱同枱之間距離夠闊· 佢露台嗰邊係全玻璃 · 採光度好夠 ·
9 0 後 的 味 蕾

簡而精飯後既評價(5分為滿分)

食物味道 :
(3分)
評語:一班人想邊食點心邊吹水 值得一試

詳盡評價

原諒我影得冇咁靚 · 費事阻到同事食飯啦

整體評價黎講 我覺得酒樓環境舒服·枱同枱之間距離夠闊· 佢露台嗰邊係全玻璃 · 採光度好夠 · 加埋始終都算係高級商場入面 · 唔會好似平時啲酒樓咁嘈 · 所以點解我標題話中式酒樓聚會之選· 啱晒大家開心食野吹水

不過呢間餐廳不足嘅地方係侍應唔算好多· 佢哋都好忙 · 我哋叫咗四次先有辣椒醬😂

埋單每位同事$155 (一碟伊麵 & 一盤湯 & 6個點心)· 其實唔係好貴 · 不過中式點心黎講唔係人人都覺得值得比百幾蚊 · 我自己就覺得都值得返轉頭再食lunch • 晚餐就唔肯定啦

2021-05-04