2018-12-19
星期日下午去左赤柱既聖誕市集,真係好多人。行左一陣就諗住搵地方坐下,所以上左赤柱廣場搵下有冇coffee shop可以坐陣。入到赤柱廣場見到廣告牌指上4樓有waffle食,所以就沿著指示上左去。上到去發現間舖好細間,而門口又好多人,而大部份都係遊客,不過好在佢出面都有好多露天座位。買完野食,就搵位坐底左。食物方面,其實除左waffle,仲有雪糕pancake,我揀左玉桂蘋果新地窩夫。其實味道唔錯既,不過略嫌蘋果太乾,但配左雪糕就感覺良好左。我諗個waffle應該係預先整定,唔係好夠熱,如果可以熱d會更好。飲品方面,都有好多選擇,仲竟然有黑糖珍珠鮮奶,完全估佢唔到。我揀左latte而朋友就揀左黑糖珍珠鮮奶。始終唔係coffee shop,所以我都無expect太多。latte係有少少淡,而黑糖珍珠鮮奶就太甜,但味道當然唔可以同而家買到周圍既專賣店比較啦。雖然食物同飲品都係一般,但環境唔錯,室外既環境好舒服,感覺好空曠。坐係度飲杯野食個waffle,都係唔錯既選擇。