2021-03-26 301 浏览
行完山又熱又攰, 經過見到檸檬梳打好似好解渴,就叫咗杯, 要左多冰🥵 杯梳打都好"近"下, 唔知係唔係整嗰陣重手咗? 係好似成個檸檬咁咗落去咁酸, 飲咗一啖即刻成個人醒曬😂 朋友杯咖啡都係話偏濃.... 不過勝在有冷氣又望到海, 如果唔怕熱仲有露天位。
疫情時好時壞, 心裏實在納悶, 到郊外海邊走走。 走到這角落的比利時窩夫專門店, 或許之前都大多在酒吧街逛, 沒有發現這小店, 跟店員閒聊原來已開業多年。小店地方不大, 牆壁掛著歐陸風情的照片(應該是比利時?) 播著輕快音樂, 餐牌上的款式琳瑯滿目,姑且嘗鮮一下吧! 記得當年歐遊法比荷, 不時都會見到這種窩夫的小攤檔, 在街頭遇上微風細雨時吃一口熱騰騰的窩夫, 配一杯熱朱古力,多美好的時光! 記憶中那些窩夫只賣原味的, 一片也只大約1, 2歐元, 實在是旅行者的恩物! 為了尋回這回憶中的味道, 特定在眾多款式中挑了最簡單的 - 沒有任何雪糕/水果的焦糖醬窩夫。 下單後須等候5分鐘, 餐點到手是熱騰騰的, 口感亦鬆軟, 看上去分量不大, 但作為下午茶也算飽肚。 吃著坐著, 與同行友人聊起旅遊的各種趣事,只嘆往事只能回味, 唯有盼望疫情早日完結, 即興出走各地的日子快快恢復吧!
經典窩夫
經典窩夫
2021-03-18 203 浏览
hanging out with my girl and grabbed the simple chocolate brownie with lychee lemon tea. The chocolate brownie come piping hot and to my liking - flavorful and just gooey (not too hard and not too moist). The iced lychee lemon tea comes with real lychee inside. The tea is not so "lemonly" but still refreshing and it balances out the sweetness in pairing with the brownie. Overall a delightful snack.
choco brownie
choco brownie
2021-03-17 201 浏览
day off帶埋狗狗去赤柱行下🐶之前見過呢度個商場係dog friendly, 喺香港好少有商場可以比狗狗落地行, 雖然冇西貢咁嘅大草地比狗狗周圍跑但都算唔錯 而家嘅晏晝已經好有夏天氣息, 行到熱熱地, 經過呢間係商場觀景台 賣雪糕甜品嘅鋪頭, 要左個雪糕🍦,2球盛惠$33, 唔算好平但一場嚟到赤柱都預咗。 雪糕夠曬凍, 仲可以對住個海景, 已足夠滿足休閒一下嘅感覺... 可惜唔夠時間睇埋日落...值得一讚既係店員嘅服務, 問佢哋拎啲水畀狗狗都禮貌招待
day off帶埋狗狗去赤柱行下🐶
雙球雪糕
雙球雪糕
買左禮盒包裝送禮比同事,但最後用個爛蓉蓉嘅foodpanda紙袋送黎,同事收貨搞到成件事好尷尬呀,客服送貨後已讀不回,好耐先覆一句唔好意思。講好一個星期內退禮盒包裝既錢,其間唔見蹤影,whatsapp同ig都冇覆,最後三催四請先肯退。靚唔靚好唔好食就見仁見智啦,但收錢收得快,貨不對辦,無人跟進就最令人不滿。攞個爛紙袋裝住啲獨立包裝餅,整潔度真係不予置評。依個價既餅網上大把選擇,如果難得一次送禮想送得好睇嘅,就唔好幫襯依間。不值得一試!

攞個爛紙袋裝住啲獨立包裝餅,整潔度真係不予置評。

2021-02-22
外卖送餐
總結: 送錯貨, 不負責任, 態度差, 永不錄用平時食飯都會嫌麻煩懶寫食評, 但今次真係嬲到唔寫唔得, 希望多啲人睇到佢哋做得唔好既一面!訂散水餅, 訂左冬甩棒(3款口味,每款口味平均數量), 跟店方兩次確認訂單, 結果送到黎變咗單一士多啤梨口味一發現送錯即刻通知店方, 唯店方遲遲未回訊息, 多次打電話俾店方, 亦無人接聽, 求助無門。 亦見店方已讀不回, 結果事過6小時多後才敷衍交代一句, 根本已經無法解決問題, 再追問則完全無視本人訊息,已讀不回。 買散水餅係想大家開心, 可以影下相打卡, 結果變晒清一色, 揀都冇得揀口味, 仲要係冇咁common既士多啤梨味, 完全失望。 由於短時間內搵唔到取代品, 冬甩棒亦有食用限期, 亦聯絡不上店方, 結果被迫硬食貨不對辦。店方見到message都隔勁耐先簡單回覆一句, 但本人搵另一電話號碼扮問價, 就半小時內已經有回覆, 有生意做就回應, 收完錢果D出左問題就無視, 逃避, 極為不負責任。
總結: 送錯貨, 不負責任, 態度差, 永不錄用

2021-02-16
外卖送餐
轉team前幾日先記得要派散水餅,見到Waffleman可以接急單, 同埋啲散水餅睇落都幾好, 就即刻簡左佢地訂左分別有窩夫棒, 冬甩棒, 蝴蝶酥,曲奇,都好好食 但窩夫棒更勝一籌!每一份都有獨立包裝,獨立包裝散水餅真係冇揀錯,各個同事都唔一定要即刻食,仲可以拎住嚟影相留念🙌 啲同事行開/無返都可以放低比佢地😌包裝同裝飾都好靚好吸晴😍 個個都見到都讚靚 問我係邊度訂🤣我真係好唔鐘意派西餅 又大件又無新意又悶又要即刻食...即刻食呢個真係一大問題, 因為曾經試過一日收幾件散水餅, 真係食又食唔落,唔食又浪費🙈

包裝同裝飾都好靚好吸晴😍 個個都見到都讚靚 問我係邊度訂🤣

蝴蝶酥
  • 獨立包裝散水餅
  • 獨立包裝曲奇
  • 獨立包裝蝴蝶酥
  • 獨立包裝散水餅(窩夫,冬甩,曲奇,蝴蝶酥)
2021-01-02 485 浏览
好少去咁遠既赤柱🤣上一次去咁啱發現有呢間食waffle既小店,試過一次覺得好好食所以今次帶屋企人去食luuu😙叫左草莓鮮果新地朱古力批同焦糖抹茶waffle🍓🍵 brownie同雪糕果然好夾,士多啤梨都係新鮮既。waffle雖然有焦糖但唔係好甜,雪糕既抹茶味亦都夠出。店內位置唔好,可以坐喺出面食住睇海景,如果唔係有肺炎同咁凍既話我哋應該都會係出面食🤣下次要試下佢啲凍飲先得👍🏻

趁放假到赤柱行下食下行完商場想食啲甜嘢上到頂樓見到有間雪糕店價錢都算親民所以就試下店舖地方好細,店員嘅服務態度都幾好,因為佢哋就嚟收舖,但係都冇出現不禮貌既情況,值得一讚,因為限聚令原因,唔可以堂食,所以去咗同層既露天位置食雪糕邊睇日落邊食雪糕甜品感覺好寫意但呢間舖佢地嘅雪糕用料唔算好好。今次叫咗綠茶雪糕,好重奶味,綠茶味唔太香濃 但佢地勝在配搭同用料選擇夠多價錢親民係佢地既優勝之處
趁放假到赤柱行下食下

,唔可以堂食,
所以去咗同層既露天位置食雪糕

邊睇日落邊食雪糕甜品
感覺好寫意
但呢間舖佢地嘅雪糕用料唔算好好。
今次叫咗綠茶雪糕,好重奶味,綠茶味唔太香濃
但佢地勝在配搭同用料選擇夠多
價錢親民
係佢地既優勝之處
2020-08-11
2020-09-11 707 浏览
上星期推介左赤柱既西餐廳,緊係要食埋甜品先番去啦🤫今次食左呢間 @wafflemanhk 🧇 除左佢個名提及既waffle外,仲有brownie同pancake🤩好似仲有milkshake🥛我今次試左最classic既窩夫,試一試佢既味道🤟🏻⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🧇朱古力經典窩夫 ($22)窩夫外脆內軟,淋埋朱古力醬係面真係好吸引呀👻外貌非常吸睛👀價錢非常合理,其實佢地有啲更加邪惡既雪糕款式,仲有加唔同toppings都係$50有找!不過太邪惡喇我要留番啲quota🤪大家去開赤柱可以試試佢啊😚🔸評分: 8/10💰人均消費: $50以下
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🧇朱古力經典窩夫 ($22)

🔸評分: 8/10
💰人均消費: $50以下
2020-08-29 685 浏览
因為疫情之下放假,無聊走到赤柱沙灘漫步, 行行下行咗去赤柱廣場,相比起十幾年前呢度點會有咁多食店?有家香雞麥記及茶記同一間整窩夫嘅waffleman,諗住都係去呢啲茶記度食下㗎啦, 但係千里迢迢入到嚟冇理由又食家香雞㗎,終於選擇咗呢間waffleman, 不食由自可一食之下發覺呢間嘅waffle原來係好正宗,佢煙韌韌同裏面嘅珍珠糖係完全唔使落糖漿,唔似平時D茶記酒店嗰D死硬硬,係堅好食,冇作嘢, 佢仲有啲凍嘅外賣禮品装waffle,我買咗返屋企食,一樣咁好味,真係掂嘅呢間!
2020-06-28 688 浏览
從開業到今日仍然美味賣相精緻現在加增了browniespancakes都是非常美味價格都正常飲品就一般但還是可以接受唯有想講既問題雪糕真係唔夠濃同滑餅底類都係好好味
從開業到今日

餅底類都係好好味
2020-06-28
  • 香蕉巧克力窩夫
2020-05-25 797 浏览
難得黎到赤柱,預左一係食連鎖店,一係食超級市場,一係就要好貴居然搵到間價錢合理嘅甜品小店,就即刻買黎試下-小店有比利時waffle、法國朱古力brownie同美式pancake同cheesecake極度多味道選擇咁我地就揀左Apple cinnamon嘅雲呢拿雪糕、及綠茶雪糕配cheesecake-幾驚訝嘅係,以咁平嘅價錢居然賣相非常之靚尤其係佢分別有朱古力同焦糖醬嘅topping點綴成件甜品,可見心思-味道則一般般啦個cheesecake唔夠滑亦食得出少少雪個綠茶雪糕嘅綠茶味道亦略嫌太清淡唔夠濃郁Apple cinnamon亦太甜同無乜cinnamon嘅香味但總括而言,以呢個價錢,可以喺佢嘅陽台吹住赤柱嘅海風,都幾寫意嘅🌊
居然搵到間價錢合理嘅甜品小店,就即刻買黎試下
極度多味道選擇
幾驚訝嘅係,以咁平嘅價錢
居然賣相非常之靚
味道則一般般啦
個cheesecake唔夠滑亦食得出少少雪
個綠茶雪糕嘅綠茶味道亦略嫌太清淡唔夠濃郁
低等下賤的OpenRice編輯做小朋友行為極之不檢點,打trash兩個字又話不批核,嚴重偏幫,一個拉扱機構大家想食雪糕只需幫襯呢間雪糕舖,佢啲窩夫厚度適中,雪糕都幾好食,而且係港式凍檸茶,酸味及蜜糖味十足,啱晒香港人口味。最緊要啲侍應有禮貌,而且係香港人,同聲同氣,而非要求香港客人講英文的高加索或菲律賓人侍應。本座實在遇到同聽得太多呢啲種族嘅侍應對香港客人不禮貌的事件,給了昂貴的價錢還給予一些不好食的食物!呢一間真香港人的雪糕舖隔離就有商場設立的太陽傘和長凳,坐喺嗰度就可以過一個休閒的下午。順帶一提樓下間台式綠茶雪糕高啲員工態度都係非常麻麻聰明的香港人為何還去赤柱廣場樓下間"九史級服務"的雪糕舖受氣?如果大家落去嗰間"賤邋遢"90%都會遇到個對香港人黑口黑面呼喝怒罵單打的菲律賓肥胖女侍應。本人曾經領教過Gino gelato的菲律賓女店員對香港客人的無禮態度!由於本人對冇禮貌的人會加倍奉還冇禮貌的態度和語氣,才阻止她進一步種族歧視行為。大家應該要防止逆向種族歧視在香港植根,遇到無禮待應要馬上嚴厲斥責其種族主義言論行為,終止所有交易,將相關種族歧視香港人的真實證據錄音或錄影交相關正苦部門

聰明的香港人為何還去赤柱廣場樓下間"九史級服務"的雪糕舖受氣?如果大家落去嗰間"賤邋遢"90%都會遇到個對香港人黑口黑面呼喝怒罵單打的菲律賓肥胖女侍應。本人曾經領教過Gino gelato的菲律賓女店員對香港客人的無禮態度!由於本人對冇禮貌的人會加倍奉還冇禮貌的態度和語氣,才阻止她進一步種族歧視行為。大家應該要防止逆向種族歧視在香港植根,遇到無禮待應要馬上嚴厲斥責其種族主義言論行為,終止所有交易,將相關種族歧視香港人的真實證據錄音或錄影交相關正苦部門或區議員處理。好心惟利是圖的領展快啲趕走呢間垃圾鋪頭,騰出空間俾真香港人的鋪頭!
今日因為赤柱聖誕市集吸引,而去左赤柱遊一遊,食完晚飯經過依邊就去左食個窩夫😍依到主要分三類食品1)朱古力brownie 2)雪糕+窩夫 3)雪糕+窩夫+水果💙❤️作為貪心又少去赤柱既小編,當然係選擇左又有雪糕又有水果又有窩夫!一共係$52蚊(朱古力雪糕香蕉窩夫)依個組合係永恆既Match!依間鋪既製作亦係即叫即整🥳開心😃不是份waffle都幾細份下,香蕉🍌份量都多,外脆內軟既waffle有品質,但大份d就真係更加好喇!不過鋪頭設計係幾relax既🎄😁