好耐之後都食過敏華,記憶中無咩大問題,連鎖餐廳既質素,諗住簡單醫下肚。叫左兩個餐,一個火鍋一個沙嗲牛肉鍋,前後等了最少4、5個字,追左幾次都係未有,眼見全場都未坐滿,不明白點解咁慢。火鍋仲要過咗3個字先話無湯,要轉,再揀湯底,呢度開始感受到佢嘅速度。附近食客等不同的飯菜,都係奇慢,前後左右個個都追,都有啲食客開始鼓譟。食物方面,火鍋牛肉肥廋半半,湯底普通雞湯,但起碼唔柴,沙嗲牛肉鍋都係淡淡地。但如果要等咁耐食咁既質素就唔會再嚟。

2025-04-30
其他
2025-04-23 0 浏览
食物冇問題 係店員嘅態度十分有問題..有個女店員 對食客好串我俾錢嗰陣仲係咁叫我拍啦拍啦 感到受命令 我自助自己都識俾錢啦 冇人叫你過嚟搞事因為店員差而令人唔嚟就唔係太好
食物冇問題 係店員嘅態度十分有問題..

有個女店員 對食客好串

因為店員差而令人唔嚟就唔係太好

2025-04-23
2025-04-20 0 浏览
之前買外賣已經特慢, 今日堂食等咗45分鐘勁催都未出齊嘢, 明顯廚房樓面都負荷唔到唔多張枱,總公司應該正視下, 我唔係等一個留言話佢哋超慢!晚飯7点已冇燒魂飯, 其他餸味道又唔係特別好....下次會去第間店....
呢幾日敏華搞咗個$35叉燒蛋飯活動,帶阿女補完習去食個晚飯,去到門口就已經大排長龍,本身以為要等好耐但好快就有得入座。入到去主要嗌咗兩個$35叉燒蛋飯同凍檸茶,見佢價錢減咗將近一半諗住係迷你版,結果上枱居然係同原價份量一樣,叉燒蛋同埋飯都冇縮水😍個服務員同我講係因為公司想回饋客人比客人用更平價嘅價錢去試佢嘅招牌產品,咁其實都幾好幾佛心,聽佢講下個禮拜都仲有另一個平價活動係食沙茶牛肉麵,到時候一定會支持。整體嚟講無論價錢、味道、服務都好唔錯,阿女都食到舔舔脷,希望敏華之後都陸續會有同類嘅活動優惠返俾我哋小市民🤤
2025-04-15 34 浏览
$35食叉燒蛋飯,筍到爆,仲可以去到夜晚7:30。冇得輸,抵食過三餸飯$35食叉燒蛋飯,筍到爆,仲可以去到夜晚7:30。冇得輸,抵食過三餸飯$35食叉燒蛋飯,筍到爆,仲可以去到夜晚7:30。冇得輸,抵食過三餸飯$35食叉燒蛋飯,筍到爆,仲可以去到夜晚7:30。冇得輸,抵食過三餸飯
2025-04-15 31 浏览
平時七十几蚊的黯然銷魂飯,今期推出35蚊優惠。有著數,一定要試。放工後馬上來到餐廳,職員安排的二人座位。手機下單後,慢慢等銷魂飯來到。黯然銷魂飯     半肥瘦叉,煎荷包蛋,靚白飯,是標準配搭這塊叉燒是梅肉,肉多肥少,唔係肥騰騰豬肉囉!焦香外層包糖漿,肉質不太硬,有肉香。煎蛋似太陽蛋,沒有焦焦邊,伴著几滴豉油增色。篤爆蛋黃,讓蛋漿跟白飯融合,撈埋豉油飯一起享用。幸好白飯不軟身,拌著蛋漿&豉油也没有變軟變爛。最後來一杯熱奶茶作句號。35蚊有叉有飯有蛋有奶茶,抵!可是,七點就賣曬!

平時七十几蚊的黯然銷魂飯,今期推出35蚊優惠。
有著數,一定要試。
放工後馬上來到餐廳,職員安排的二人座位。
手機下單後,慢慢等銷魂飯來到。
黯然銷魂飯
半肥瘦叉,煎荷包蛋,靚白飯,是標準配搭
這塊叉燒是梅肉,肉多肥少,唔係肥騰騰豬肉囉!
焦香外層包糖漿,肉質不太硬,有肉香。
煎蛋似太陽蛋,沒有焦焦邊,伴著几滴豉油增色。
篤爆蛋黃,讓蛋漿跟白飯融合,撈埋豉油飯一起享用。
幸好白飯不軟身,拌著蛋漿&豉油也没有變軟變爛。
最後來一杯熱奶茶作句號。
35蚊有叉有飯有蛋有奶茶,抵!
可是,七點就賣曬!
2025-04-14
2025-04-09 66 浏览
其實之前冇寫開食評,但今日係敏華食午餐職員同我講覺得服務好可以幫手推介一下,特意來表揚一下。今日叫咗個蔥油雞扒飯,加個凍鮮奶,飲品冇乜特別,就係普通維記牛奶,但個蔥油雞扒飯真係不得了。雞扒煎得啱啱好,唔會太燶又唔會太硬,口感軟身,加啲飯汁真係冇得頂。但其實食都其次,主要想講服務,我一個人嚟食入座被安排二人位唔使搭枱,幫我落單嗰個好斯文,亦都好有禮貌,唔知係咪冇開冷氣,我同佢講好熱,佢就入去廚房攞咗杯冰水俾我,食嘅過程中都有問我需唔需要加水,茶餐廳有西餐服務其實都幾罕見,雖然見到有負評都係投訴服務,但我個人感受到嘅感覺其實都好好,有機會一定會再嚟👍🏻👍🏻👍🏻
蔥油雞扒飯
蔥油雞扒飯
已經第二次幫襯呢間敏華冰廳,都改變唔到負評嘅厄運仲要係第六個。又轉咗手嘅文華冰室到而家敏華冰廳,開到成行城市,但點知一間比一間既差。想當年最出名嘅熱奶茶,豬扒蛋飯,今日嚟到popcorn 諗住食個下午茶,去到餐廳門口,阿姐問我幾多位,我搭兩位,點知阿姐指住話可以坐二人位,仲要係搭枱既二人枱,但試問兩人點樣坐到一人位? 阿姐當時可能發緊夢!到點餐,叫左兩份豬扒煎蛋飯,一杯熱奶茶及一杯熱咖啡, 諗住碟飯會一齊到,點知又係嚟咗一份之後又等咗個十幾分鐘先嚟第二份。 講到食物質素及味道,豬扒又唔熱,又細塊又有啲燶,杯熱奶茶都算係咁啦因為都係一般連鎖店用機去沖嘅,都唔寄望有啲咩港式奶茶味道講真下午茶都要成$65一份餐,可能同系列太興仲更加性價比好食。PS 我都係真實食評(付費),正平/負評都可以係公平公正同埋講事實。而不是官威恐嚇小市民!

2025-03-19
2025-03-24 137 浏览
唔會再入嚟食,選擇又少,叫個4寶飯等咗30分鐘,個咕嚕肉直頭等到成個鐘叫佢取消,食物質素又差,唔趕時間又想食垃圾,可以入嚟一試!服務態度又差,只係叫你等,佢都無辦法,
服務態度又差,只係叫你等,佢都無辦法,
2025-03-21 172 浏览
難得今日放假食早餐,去咗Popcorn敏華冰廳食食咗個五香肉丁米炒蛋多士敏華香肉丁真係好香 好有細個嘅童年回憶返晒嚟 個炒蛋超滑多士係脆㗎好好食 所以如果大家鍾意食牛油多士嘅話,一定要試吓敏華冰廳嘅多士環境簡潔,枱面都好乾淨,我見佢哋侍應執枱都會用消毒藥水噴一噴先抹枱有一段時間冇嚟Popcorn梗係間Popcorn敏華冰廳咁今次嚟出餐又快咗 啲員工又有禮貌又主動 用完之後侍應仲主動幫我開門咁就好窩心下星期帶埋爹哋媽咪嚟一齊食早餐如果大家同我一樣鍾意食懷舊味道,又唔想去啲舊餐廳黐立立嘅感覺 大家真係可以嚟試吓敏華冰廳
難得今日放假食早餐,去咗Popcorn敏華冰廳
食咗個五香肉丁米
炒蛋多士
好好食

所以如果大家鍾意食牛油多士嘅話,一定要試吓敏華冰廳嘅多士

下星期帶埋爹哋媽咪嚟一齊食早餐

2025-03-21
早餐
2025-03-21 146 浏览
一直都是外卖今天刚好跟老公经过,进去点了2个午餐,一个试沙茶牛肉麵,另一个是麻婆豆腐饭。沙茶牛肉麵有配一个蛋和香肠,配个热饮62元,麵条很有口感,不错吃。麻婆豆腐饭配冰奶茶51元,这个比较有惊喜,很多地方的麻婆豆腐饭都不辣,这间麻婆豆腐饭辣度足够,奶茶没有冰但温度有保持住,比起外面的奶茶味道较浓,蛮好喝。环境乾淨简洁,看起来明亮舒适,点菜跟结帐时职员都很有礼貌,唯一需要改善是应该要允许信用卡支付,希望之后会接受更多支付方式。
环境乾淨简洁,看起来明亮舒适,

2025-03-20 159 浏览
在毗鄰的將軍澳廣場剪完頭髮後搵下午茶食,見到位於PopCorn地下的敏華冰廳有不少人排隊,便決定來吃件菠蘿油也好。豈料入座後才知道這家分店與我家那邊的分店不同,沒有新鮮出爐的麵包,所以是沒有菠蘿油下午茶餐的沙茶牛肉三文治,烘底要加$1,與公司三文治一樣都是一開四,方便食用。三文治微脆,簡簡單單的夾著生菜及沙茶牛肉片,牛肉片有幾片,份量都算OK。比起沙茶牛肉公仔麵,三文治內的沙茶牛肉沒那麼香的沙茶味。炸豬扒冬蔭公米粉,配料只有炸豬扒及豆卜,但只需$38,比起三文治抵食。炸豬扒不是有炸粉在外的那種炸豬扒,所以不怕浸湯後變軟稔,惟份量不多。湯底味道都算濃郁,但味道似喇沙多於冬蔭公,所以有些微期望落差。豆卜及米粉都夠吸湯入味。茶走香滑不澀,甜度尚可,不至於太過甜,能嚐到奶茶香。雖然吃不到想要吃的菠蘿油,但這兩份下午茶餐都算可以。

沙茶牛肉三文治
炸豬扒冬蔭公米粉
茶走
茶走香滑不澀,甜度尚可,不至於太過甜,能嚐到奶茶香。

雖然吃不到想要吃的菠蘿油,但這兩份下午茶餐都算可以。
2025-01-04
2025-03-16 122 浏览
這間敏華最近新開的 這邊的食肆大部份都係大集團 所以都沒有太大驚喜 這次因趕時間外出 所以都只係根據方便程度選擇餐廳 平時這間餐廳都好多街坊排隊入去食嘢 今次見無咩人都去試吓午餐 這間餐廳我都係第一次試午餐 原來價錢都唔平 一個粉麵餐都接近$50 所以我都係覺得食飯會化算啲 今次點了煎蛋肉醬飯 蛋方面可以選擇太陽蛋 一向喜歡蛋黃撈飯 飲品方面凍飲加3蚊 以下這個餐總共$61 不用加一 住宅區都算貴 不過都可以負擔到的 職員對客都還可以 但就不停口地話新人 我哋啲食客就好尷尬
煎蛋肉醬飯
2025-03-12
2025-03-13 144 浏览
經過將軍澳Popcorn見到呢間敏華,由於之前未食過又肚餓,所以入去試吓。🙂‍↔️一開始要排隊,但都好快就有得入座。因為真係唔知有咩食,就搵咗個男職員推介,佢推介咗個叫銷魂飯嘅叉燒蛋飯,本身諗緊個名改到咁應該都有名無實,但有意外中好食。😋叉燒採用半肥瘦,叉燒汁好香啲飯唔會太乾,飲品有跟餐,但我就冇飲(個人習慣)。$75,價錢中規中矩。👍🏻環境方面都舒服,但睇落好似人手唔夠,座位唔算擠迫,整體都可以。👌🏻服務方面都可以,個哥哥介紹嘅時候都有禮貌,仲問我哋有冇啲咩唔食,幾細心幾詳細。🥰總括嚟講都會再去第二次,期待越做越好。💪🏻
總括嚟講都會再去第二次,期待越做越好。💪🏻

2025-03-09 192 浏览
一直有幫襯及喜愛嘅嘅餐廳,之前係主要去新都城分店,覺得服務態度及食物質數唔錯👍諗住依家喺附近開咗分店,梗係捧下場!點知一次又一次令人失望😞已經開業一段時間,等餐時間早餐及下午茶時段起碼要半小時,晚餐試過叫雜扒飯等45分中。今日食下午茶仲離譜,等半小時都係預咗,但屋企人叫左杯凍奶茶「走甜」少冰,換咗2次,都係「少甜」😥!侍應竟然提出話不如比多啲冰比你溝淡佢!!🤭最後,我話你幫我加番多啲茶落去!其實一杯咁簡單嘅飲品,真係咁難明白?😡係咪有必要加強培訓?廚房係咪長期人手不足?希望管理層正視下🙏🏻🙏🏻
2025-03-09
下午茶