敏華冰廳 (新達廣場)

MEN WAH BING TENG (Uptown Plaza)
鐘意食的小芝
忍唔住要寫食評
鐘意食的小芝
2025-06-22
关注
可能舖頭比較近商場出入口,冇乜冷氣QR code落單,叫咗兩個常餐,食完個麵,其中一個餐既炒蛋腸仔都未到,所有店員都係無反應,同佢講嘢完全唔應人,叫咗幾次(唔同人)話仲有個炒蛋腸仔未到,都係冇反應,同佢講完之後就行開咗叉燒又硬又嚡,色水不討好,食咗一舊其他都唔想再食新鮮出爐蛋撻都係好普通,蛋漿有點薄不過佢哋員工之間嘅關係非常融洽,不停傾計我知道冇收服務費,不過咁樣嘅工作態度都唔係咁好囉成班職員喺度傾偈,客人講咩都冇反應呢一間分店,唔會再嚟查看更多
田味桔
香港$35食到黯然銷魂飯!!?
田味桔
2025-04-23
关注
今日經過敏華 見到做推廣$35有黯然銷魂飯相信大家對敏華都唔陌生總有一間係左近而佢最出名係黯然銷魂飯平時賣60幾70幾見佢做推廣一定要試吓黯然銷魂飯老實講 可能做推介感覺上份量比平時細咗啲不過味道依然咁好個叉燒好有肉味又嫩口荷包蛋好香 似係籣王蛋果類叉燒燶邊配埋豉油蛋汁真係可以撈幾碗飯連埋凍飲埋單$38希望個推廣可以做耐啲查看更多
KaHei1993
個牛扒意粉餐超難食
KaHei1993
2024-12-31
关注
聖誕節嗰日去大埔新達廣場嗰間敏華冰廳叫左個牛扒意粉餐食!叫完已經等左都幾耐,點知來到見到個扒已經仲有血開頭以為是七成熟!點知切極都切唔到!要將個扒放入另外叫的雞煲度整熟少少先切到小小!我諗俾我個扒應該得5成熟,但唔熟已經算小事,最大事是嗰扒用煲整到8成熟或者已經不是全熟但仍然很un切不到從來沒食過用刀都切不到的牛扒!依次是第一次,亦都希望應該是最後一次食切極都切唔到的牛扒喇!亦希望大家不好叫嗰個牛扒餐食!叫左的話你應該會後悔。查看更多
AlexLo9622
難食
AlexLo9622
2024-09-14
关注
午餐難食。 漏單 無招待 錯單。 如果唔想心情差,唔好去食。香港想食個餐真係困難。個西西里牛肉飯,汁有汁味,肉有肉味,飯有飯味。 3樣都唔夾。追單,唔理。 再追單,又唔理。杯涷奶茶送錯單後 亂放,追到第三次求其攞一杯放左唔知幾耐的俾客.個別仕應係有笑容,但典型唔夠人手,甩哂碌。not a good choice if you want a happy day. hong kong is dying for food and restaurant. 查看更多
or#tm67271324
差點兒是沒有服務的連鎖店茶記
or#tm67271324
2024-09-10
关注
今日去這連鎖店茶餐廳食早餐,首先,服務員系會比Q R code你自己叫野食,而不會主動落單的!以前茶記有客坐低一定會 比水客人先,現在要叫先有🤭,我要求4杯水,服務員望完我無反應走了,再行過再問就比左一杯水😵‍💫🤣,櫃桶無紙巾,同服務講,繼續聽5到算😵‍💫食物上枱時間快既,食物亦夠熱,只是湯粉D湯比較咸,食物質數一般可接受,奶茶比較細杯,味道也一般,基本上無乜賣點,其實如果一間餐廳服務和食物質數都管理不善,真係好難留住客人😎查看更多
sandypanda88
上餐有點久
sandypanda88
2024-07-16
关注
敏華其實久唔久都會幫襯,  但對上一次都算半年以上了,   今日再次光顧. 感覺奶茶味道不同了. 叫茶走, 但嚟了好像是走甜的.  點了黯然銷魂飯,  點了後, 足足等了超過 20分鐘先至有得食.  對於茶餐廳快餐, 真係等待時間比較長. 好彩. 跟友人邊等邊傾計. 不趕時間, 還可以.叉燒水準幾好.  雞蛋一碗煎得幾靚, 另一碗就熟左.  不過整體係好食. 久唔久都想食番碗.   其實之前睇電視有介紹過, 但叉燒既顏色同水準與電視上的確有點差別. 上電視一定用最靚既質數同顏色.   不過好彩食落算好食, 都無問題查看更多
Raymondzzx
超級差,不會再有下次
Raymondzzx
2024-06-12
关注
叫一個奶茶,一個腸仔包,等半個鐘。我追單,佢同我先上一杯冇茶色的奶茶,根本就是沖錯將就出俾人。跟住同我講冇腸仔包,只有雞尾包,咁唯有雞尾包啦。好喇,如果我唔追單,就一路等。杯奶茶認真超級難飲。麵包都麻麻地。這間餐廳往執笠狂奔之中,退步速度驚人。其實我都俾左好多次機會這間餐廳,因為位置方便,不過已太傷心,太失望,不會再俾機會佢。侍應態度唔好,冇問題的,茶餐廳係咁,不過宜家我寧願去遠些少,大埔墟那間華立,至少奶茶唔會咁垃圾。查看更多
CeleneLam9496
😥集團冰室的經營有問題,令食客卻步
CeleneLam9496
2024-04-30
关注
今次最不滿意呢間餐廳管理層,如果集團無心經營真的不要全賴在沒有生意,沒有客人幫襯,應該自我檢討集團是否用心經營,我以往有一段時間襯放假就常常來幫襯,以前食物服務都吾錯,食飯時間一定見到長人龍排隊,但今日黎食晏,首先奇怪下午一點食午餐長長人龍不見,只有一兩個人排隊,望入去餐廳亦非全滿座,樓面員工只見一兩個,要慌忙逐一執拾枱面才可以有枱,今日好快就入坐,理解可以直接用手機落單,今日食物送遞速度尚可(稍後才提及食物質素),但真心講新達成間敏華餐廳服務水平是完全不合格(雖然绝非個別員工問題)現時香港食肆經營困難,處於汰弱留強階段,大埔近地鐵站商場食肆需求不少的,餐廳做得好與壞真心在乎管理層管理得是否恰當,員工服務質素,食物質素,缺一不可,今日親眼見到一位頗新中年女員工及一位頗新中老年男員工,服務態度非常好,處理在場閒閒地幾十張枱食客,亦好有禮貌地逐枱處理食客需要,陸續滿足食客需要清水,餐具需要等等,但可惜地現實有三個蓋绝非容易處理三十或三百個樽,所以明白到人龍不再嘅道理。公道說話,食物質素,以現在冰室質素,常餐來說,多士,疍,香腸,僅僅暖,味道尚可,但熱度不足,义燒意粉味道尚可,如果只說尚可就代表完全沒進步,經營模式種類变化不多,另外最不滿的是order外賣了一個外帶黯然燒魂飯熱檸檬水给身體不舒服的家人,但回家後一看家人非常失望,义燒質素比較差全燶叉燒較黑,家人吃一兩口就不想吃,飲品由熱檸檬水變成熱咖啡,全倒入垃圾筒(本人有衣食绝非輕易浪費食物,也覺得今次確實可惜得迫不得而)當時眼見餐廳亦非忙碌,自己亦沒有落錯order,覺得大埔新達敏華為何弄得如此地步,若餐廳不再檢討,附近街坊食客就算有幾方面都吾會再幫襯,甚至集團亦要檢視是否能夠再經營下去查看更多
Master Taste 8
等等。茶餐廳
Master Taste 8
2024-04-15
关注
今日去完海洋公園鬼咁餓,諗住茶記特色快靚正,錯左,茶記既價錢,慢過西餐既速度。新達呢間敏華真心慢,侍應態度好好架喎,最慘係佢地好客氣叫你等等,問題唔係1個侍應係咁,我同1個問題叫過3個侍應,佢地3個都係好客氣咁叫你等等,真噁血。一坐低,QR CODE落單,QR張紙都要等,客人講完,係咪應該解決完一樣,你先去忙第2樣,應完等等,可以去忙別的事情,完全丟低左行開。順利落好單,飲品先上,明明有得選擇小冰,我裝出一大杯冰,2杯阿華田剩返一杯。食物等下啦~晚市選擇唔係咁多,又唔係炆唔係燉,點解需要等咁耐,等到有得食,已經餓到飛起,想加個白飯(我加1個啫,依家睇返單先見到你們收2個飯錢),我又係向唔同侍應催,好好聲氣叫我等,我都好客家問返D侍應哥哥姐姐,請問等咩野呢?佢地話等廚房出。等多兩等,我差點想行去廚房自己裝飯,結果碗飯係我響吧檯自己拎,敏華發生咩事呀,以前唔係咁架。講回味道,菜餚味道唔差,一貫敏華既質素。店內坐唔滿客人,員工都有幾個,未至於忙到倒瀉羅蟹,態度係唔差,似係無系統既忙,咩都等,客人自然催,越催就讓雙方感覺越忙咁。我見其他D客人已經催得好包容。最後,我想提既係,收銀長期去左做侍應既工作,唔係個個都好似我咁,老老實實企響櫃檯等你地黎收錢,今晚我埋單時,就幫手截左個無埋單,疑似駁大霧既食客,幸好收銀沒有被該食客胡混過去。查看更多
+ 6
韭王蝦仁炒滑蛋
周圍食既我
茶餐廳價錢,法國菜感受
周圍食既我
2024-03-16
关注
敏華冰廳,有多間分店,不知道是每間冰廳也是這樣,還是只有大埔這間分店是這樣,茶餐廳價錢,食法國菜感受,我指的是時間上,叫了一個西冷牛扒餐,由點餐到上羅宋湯需要20分鐘時間,而且還要找侍應追單才有,湯喝完了,還要再等15分鐘才吃到牛扒😵,雖然味道還是不錯的,牛扒的份量也很大份,但下次不敢再在肚子餓的時候光顧🤣查看更多
大麦走走
街坊味道 港式食堂新體驗
大麦走走
2024-02-04
关注
啱啱去咗間茶餐廳食晏,一入去就聞到陣陣港式奶茶嘅香味。老闆話得意推薦佢哋嘅黯然銷魂飯,所以就落咗單。先講,叉燒嘅味道真係做到外焦內嫩,食落去嗚咁滑嘅口感,同埋啲蛋汁混合佢哋特製醬汁,真係犀利得嚟👍。牛扒方面,肉質嫩滑得嚟又多汁,啲醬汁唔會太咸,平衡得好好。啲薯格外脆內軟,真係撻得掂!😄羅宋湯就有啲單薄,不過暖笠笠飲落都幾舒服。今次食得開心,下次仲要約埋三五知己一齊嚟試下其他嘢。幾好嘅一餐,使到我都滿意埋單走人。👏查看更多
獨角獸美食家
口水滿溢的港式午餐
獨角獸美食家
2024-01-27
关注
撲鼻而來嘅蔥香夾雜住豬扒嘅咸香,攪拌得我腸胃咕嚕作響🍳!蔥油豬扒雙蛋飯真係攞捏得好,豬扒咁鬆軟入口即化,而家流行嘅溏心蛋流啲黃金般嘅蛋黃,咻一聲拌勻咗整碟飯,嚟一啖,滋味百分百!蔥香撲鼻,味道夠晒濃郁,真係絕配!另外個米粉湯底幽幽,有種家常嘅感覺🍜。雞翼外脆內嫩,啖啖肉嘅感覺好滿足。湯頭夠鮮甜,唔需要太多調料就已經好味,我心諗,呢啲係茶餐廳嘅靈魂所在。單純想享受個輕鬆午餐,呢間冰室真係咁實求實嘅選擇。色彩鮮豔嘅裝潢,乾淨又亮麗,雖然坐位窄小咗少少,但都值得啦。而家話嗰個夠薑牛肉湯米粉,湯底有薑嘅暖意,肉質鬆化,呢啲開胃嘅滋味,真係食完之後胃口大開咁樣🍽!總結嚟講,今次嘅午餐絕對令人滿意。無論係環境、服務定係食物質素,都算係香港茶餐廳裏頭能夠一試再試嘅好地方。查看更多
Wai fri
忘記美好回憶 不再來
Wai fri
2024-01-20
关注
部份餐廳開得耐之後質素就會下降 呢間就係其中一間以前好鍾意食豬膶米粉 個湯夠薑味 鹹味啱啱好而且個炒蛋有蛋味 不過呢個都係以前嘅事 而且佢變咗好耐啦 只係每一次耐冇食 個腦裏面仍然記住佢好味嘅感覺 希望我今次記得以後唔好再去食今日食咗薑汁豬膶米線 同埋多士火腿炒蛋 飲熱奶茶米粉用料已經變咗 唔係以前嗰一隻 而且好林 豬潤好厚又多根 牛肉都好少少 湯底有少少薑味 而且偏鹹(以前我會飲晒個湯底 而家飲唔落)炒蛋好多水 冇蛋味唯一幾好嘅,係佢杯奶茶小插曲:仲要明明落單,揀咗全熟炒蛋 嚟到係冇全熟 個店員🤵🏻‍♀️就同我👧🏻坳:炒蛋係咁 而且都已經嚟咗佢想我照食 👧🏻:落單嘅時候係選全熟炒蛋 🤵🏻‍♀️:喱個全熟係煎蛋 要我特登撳張單俾佢睇 打咗全熟炒蛋 佢先至肯換俾我想搵職員 講咗手好耐都冇人理 明明見到都唔應一聲 繼續耷低頭做嘢查看更多
LovetoShare
冰室新寵,嚐到滋味,記住回味
LovetoShare
2024-01-11
关注
正!今日就係想同大家聊聊呢間冰室嘅美食。首先嚟個【旺角冰火菠蘿油】🍞,講起菠蘿油,個表面真係有啲咁嘅冰火對決Field,熱脆嘅菠蘿包夾埋冰凍牛油,呢個味道,真係百吃不厭呀!再嚟個【咸牛肉蛋治】🍳,餡料夠足,熱噌噌嘅意想不到,食落真係好滿足。當然,叉燒控點可能放過【暗然銷魂飯】呢?個叉燒甜甜地,香香地,份量都睇得過口。搞到個飯盒成個都係香味,加埋碼頭蛋,簡直係噴血推介嘅好物 🍚!至於【薑蔥集扒飯】,哇,肉嘅質感好正,最正係個豬扒,足料加分,不過薑蔥同豉油可能再多啲就perfect!飲品我就點咗【凍奶茶】同【熱可樂薑檸檬】去清下口,兩款都唔錯,啱啱好平衡埋啲菜嘅口感。🥤食物質素掂,氣氛又好,下次再過嚟一定要早啲,唔好再俾人食晒啲嘢先到!👍😋🎉查看更多
9heatogetherfoodie
等左半個鐘叫個雪菜肉絲公仔麵
9heatogetherfoodie
2024-01-07
关注
等左起碼半個鐘 係最小半個鐘叫下午茶T4 雪菜肉絲公仔麵加兩隻雞翼 $48仲有個雞扒撈公仔麵 $48細到我地忍唔到咪個侍應係咪食淨左既雞扒個侍應話依塊係迷你雞扒細過爭鮮嘅兩舊壽司呀個公仔麵又太乾依個餐都等咗四五個字我諗最抵讚就係杯嘢飲唔夠一個字就到囉但嘢食要等半個鐘以上啦趕時間真係會預左等到燥底㗎啦價錢仲要唔係平查看更多