2021-03-31 593 浏览
以往一个月最少一次帮衬,本地肥牛新鲜同入口溶化,最紧要系唔需要识人,每枱都一样质素,所以支持多时。疫情下,有一段时间无黎敍亨轩,星期一,再次光顾,食物质素都还可以维持,但...火锅店有很多蚊滋仔飞来飞去,令人烦扰,根本无心机食,再加上全部窗口位都打开哂窗,又唔开足够冷气,食到一半已经出哂汗,其实同赶走客人无分别。以往写食评都加插照片,呢次真系一张相都无心机影,最惨系带朋友仔去光顾,乜野面子都无哂,都好难有下次。
  • 肥牛,炸鱼皮
2020-10-23 1056 浏览
冻左又系打边炉既季节,今日豪食海鲜火锅,推介!汤底叫咗一半沙嗲,一半胡椒猪肚鸡汤🦁 象拔蚌刺身:够冻够新鲜 够脆身!🦁 铁鱲刺身:新鲜到上碟时鱼尾仲郁紧... 唔会太重油份 有咬口!仲可以两食 将净低既椒盐油炸🦁 手切特级肥牛:超级好食!睇个牛肉花纹就知靓😍 唔洗煮到全熟 超淋!🦁 加拿大桶蚝:煮熟咗都仲系手板咁大只 超肥美!🦁 珊瑚蚌:正常🦁 鬼马酿虾/墨鱼滑:正常油炸鬼加滑🦁 避风塘炸鱼皮:即炸鱼皮 再加炸蒜 食唔停 结果第二日喉咙痛😂仲叫咗菜同丸就唔特别介绍,人均800左右 (公司数),系好食既🤣🤣

🦁 象拔蚌刺身:够冻够新鲜 够脆身!

🦁 加拿大桶蚝:煮熟咗都仲系手板咁大只 超肥美!

🦁 珊瑚蚌:正常

🦁 鬼马酿虾/墨鱼滑:正常油炸鬼加滑

• 象拔蚌刺身
2019-09-24 2382 浏览
高质火锅店 天气凉啦打边炉就最好不过啦 虽然香港人一年四季都会打边炉 依家呢种天气就最合适啦 呢间火锅店啱晒一大班人去 有咩咁出色? 我可以话俾你听佢嘅章红鱼两食 刺身放上枱口感弹牙好新鲜有鱼味 鱼肉质仲郁紧 条尾仲发下发下 食完都仲郁紧 太夸张喇 仲有佢哋自己炸嘅鱼皮 自家制响铃 都真心推介 必叫 😋👍🏻 避风塘茶树菇 超香口 仲有点少得手切特级肥牛 卖相脂肪分布均匀雪花❄色泽鲜艳 呢间都唔系第一次 每次唔同汤底 我觉得汤底都唔系最重要食材要够新鲜 呢间推介 虽然价钱贵但系都好抵 一分钱一分货
高质火锅
2018-11-05 2746 浏览
入秋时分,今天放工和朋友出左尖沙咀打边炉,朋友介绍话几好食,所以就去了😊一去到原来有3层,楼上都是有VIP房好岩一班人包场,私隐度高,而且服务很好👍🏻润肺海底椰汤 $98点了清润海底椰做汤底,好香的椰子味,奶白色的睇到都知好足料又入味,滚起左饮到停唔到口。手切特级鲜肥牛(小)$268打边炉点少得肥牛,肉质都好林很嫩滑,食落很鲜味😋😋炸鱼皮拼响铃$78两样都好想食,呢间火锅店好好有得双拼咁点选,炸鱼皮和响铃都十分香脆可口👍🏻手打鸳鸯滑$88虾滑和鱼滑,手打果然不同,肉质鲜美弹牙👍🏻萝卜件$38切得刚刚好,萝卜好鲜甜!👍🏻油麦菜$38油麦菜新鲜翠绿,打边炉必备之选😄竹庶水$18点番竹庶水降降火,又唔会好甜,清清地很岩饮👍🏻最後仲有生果送,好完美满足的打边炉。

润肺海底椰汤 $98

手切特级鲜肥牛(小)$268
打边炉点少得肥牛,肉质都好林很嫩滑,食落很鲜味😋😋

炸鱼皮拼响铃$78

手打鸳鸯滑$88
虾滑和鱼滑,手打果然不同,肉质鲜美弹牙👍🏻

萝卜件$38
切得刚刚好,萝卜好鲜甜!👍🏻

油麦菜$38
油麦菜新鲜翠绿,打边炉必备之选😄

竹庶水$18
点番竹庶水降降火,又唔会好甜,清清地很岩饮👍🏻

最後仲有生果送,好完美满足的打边炉。
天气开始凉凉地,好适合去打边炉,尖沙咀呢间火锅店系k11附近都几就脚,除左火锅,仲有其他小菜都唔错呢😝!🐣花雕醉鸡汤$118汤底有成15款,都几多选择,我哋就拣咗呢个花雕醉鸡汤补补身😂鸡嘅分量都好多,有成半只鸡到,把鸡浸在药材汤中慢慢浸熟,鸡肉好嫩滑,又充满花雕的酒香,正呀😍👅雪花牛脷托 $108呢个很推介,牛脷食得多,牛脷托就未试过,牛脷托其实系牛脷靠近喉咙的位置,口感比一般的牛脷更爽口,又富油香,好有咬口😋🐷日本黑豚肉 $138肉味香浓,口感好软嫩,而脂肪较少,好啱用来打边炉食😉🦑椒盐鲜鱿 $88虽然好似好热气,但见到都忍唔住叫左,鲜鱿炸得香脆又充满椒盐香 ,令人忍不住一口接一口😂 .🍚盏鬼生炒牛肉饭 $98个名咁盏鬼,因为加入左油炸鬼一齐炒,炒饭亦炒得不错,炒饭粒粒分明,加埋油炸鬼口感更丰富更香口😝!

天气开始凉凉地,好适合去打边炉,
尖沙咀呢间火锅店系k11附近都几就脚,
除左火锅,仲有其他小菜都唔错呢😝!

🐣花雕醉鸡汤$118
汤底有成15款,都几多选择,
我哋就拣咗呢个花雕醉鸡汤补补身😂
鸡嘅分量都好多,有成半只鸡到,
把鸡浸在药材汤中慢慢浸熟,
鸡肉好嫩滑,又充满花雕的酒香,正呀😍

👅雪花牛脷托 $108
呢个很推介,牛脷食得多,牛脷托就未试过,
牛脷托其实系牛脷靠近喉咙的位置,
口感比一般的牛脷更爽口,又富油香,好有咬口😋

🐷日本黑豚肉 $138
肉味香浓,口感好软嫩,而脂肪较少,
好啱用来打边炉食😉

🦑椒盐鲜鱿 $88
虽然好似好热气,但见到都忍唔住叫左,
鲜鱿炸得香脆又充满椒盐香 ,
令人忍不住一口接一口😂 .

🍚盏鬼生炒牛肉饭 $98
个名咁盏鬼,因为加入左油炸鬼一齐炒,
炒饭亦炒得不错,炒饭粒粒分明,
加埋油炸鬼口感更丰富更香口😝!
2018-10-26 1176 浏览
入秋啦!虽则香港人一向都锺意打边炉但一踏入秋天食好似名正言顺啲😂今次要介绍个高质边炉比大家👏🏻食左以下几样野都高质:汤底系杂菜清汤($78)冇咁热气但私心推介花雕醉鸡汤底仲好食活鱼刺身 $时令价系油金鱼刺身,佢比起好多寿司店都来得新鲜!唔会切到啲带筋嘅位比我地,啖啖肉食得好爽!师傅刀工好好,好薄,碌熟黎食都得!手切肥牛+牛柳粒 $268 佢地全部都系用手切嘅本地肥牛,绝对唔系你见到系超级市场嘅个啲冻肉。脂肪同肉嘅比例十分好,唔会正系得啲肥膏冇肉食!而牛柳粒更加系超重牛肉味,全熟其实最好食,会好爽口又juicy ~双拼饺子 $78必食嘅鲜虾饺拼韭菜水饺,佢地系即包即煮, 皮薄馅靓爆晒汁!最爱韭菜饺因为够香😍避风塘茶树菇$58呢个茶树菇唔会好油,啲蒜蓉炸得好香,成件事我觉得有口感过食白饭鱼,饭前小吃一流

食左以下几样野都高质:

活鱼刺身 $时令价

手切肥牛+牛柳粒 $268

双拼饺子 $78

避风塘茶树菇$58

2018-10-22 2362 浏览
唔系第一次帮衬敍亨轩,一直都觉得火锅质素超高,今日就介绍朋友仔黎体验下高质火锅胡椒猪肚花甲汤天气开始凉凉地,所以我地就拣左个胡椒猪肚花甲汤底暖下胃 未打边炉先饮一啖汤,好香胡椒味,仲有劲多花甲、猪肚同咸菜,食到尾声都仲会有净 手切特级肥牛(小)碟牛真系劲靓,色泽鲜艳,脂肪分布平均 灼一分钟到食,入口即溶,丁点儿靭都无,一百分新鲜炸腐皮 拼 避风塘炸鱼皮两个人打边炉其中一个麻烦位就系眼阔肚窄,好多野想点但每一碟份量对两个人黎讲都好多 呢度既经理就十分好地话帮我地双拼,咁就可以试多啲 炸鱼皮系即炸,放落汤底时仲会咋咋声 炸腐皮即系响铃,一啲都唔油手打鲜虾滑 拼 手打墨鱼滑超好味,够新鲜又弹牙,味道仲好浓郁添呀鱼皮鲛 拼 鲜虾云呑云呑真系有成只虾咖,云呑皮就够薄够滑杂菌拼盘啲菇洗得好乾净,欣赏呢啲细致位菇好易入味,打边炉之选竹蔗茅根水经理介绍系自家制既,嗌渣细既两个人岩岩好,平时最惊太甜,呢个一啲都唔会,足料服务态度又系另一个要赞既地方,打边炉食肉好易会有层浮泡喺汤面,店员会帮我地捞走佢,好细心埋单时仲有生果送,够晒饱

胡椒猪肚花甲汤
天气开始凉凉地,所以我地就拣左个胡椒猪肚花甲汤底暖下胃

手切特级肥牛(小)
碟牛真系劲靓,色泽鲜艳,脂肪分布平均
灼一分钟到食,入口即溶,丁点儿靭都无,一百分

新鲜炸腐皮 拼 避风塘炸鱼皮
呢度既经理就十分好地话帮我地双拼,咁就可以试多啲

炸鱼皮系即炸,放落汤底时仲会咋咋声
炸腐皮即系响铃,一啲都唔油

手打鲜虾滑 拼 手打墨鱼滑
超好味,够新鲜又弹牙,味道仲好浓郁添呀

鱼皮鲛 拼 鲜虾云呑
云呑真系有成只虾咖,云呑皮就够薄够滑

杂菌拼盘
啲菇洗得好乾净,欣赏呢啲细致位

菇好易入味,打边炉之选

竹蔗茅根水

埋单时仲有生果送,够晒饱
2018-10-18
真系好耐都无打边炉,所以今晚同埋朋友一齐去左叙亨轩海鲜火锅打边炉。 配料唔使自己出去拎,侍应会放系枱面比你地自己配 木耳辣辣地好好食,但大家放心唔系好辣架咋 xd汤底我要左自己最爱既秘制沙爹汤底 去得打边炉,点可以唔叫我最钟意既牛牛? 😘 我同朋友叫左牛肉并盘,因为我地见到menu 张相好靓。牛肉并盘有唔同牛既部位,有d 我都唔识分系咩。 不过唔知系牛边个位都唔紧要,最紧要系好食啊。 同埋影出黎放响ig/fb 个d都几呃like 下。哈哈。饺子拼盘由於我有严重选择困难症。 😂 所以餐厅都好体贴,有拼盘比我叫。甘我就唔使R 爆头谂叫边个。 😂拼盘有我最爱既鱼皮饺,真系好好食。钟意饺子既朋友必点!! 日本既广岛冰蚝d 蚝真系又大又肥美,真系见到都流晒口水。

配料唔使自己出去拎,侍应会放系枱面比你地自己配

木耳辣辣地好好食,但大家放心唔系好辣架咋 xd

汤底我要左自己最爱既秘制沙爹汤底

牛肉并盘有唔同牛既部位,有d 我都唔识分系咩。
不过唔知系牛边个位都唔紧要,最紧要系好食啊。
同埋影出黎放响ig/fb 个d都几呃like 下。哈哈。

饺子拼盘

甘我就唔使R 爆头谂叫边个。 😂
拼盘有我最爱既鱼皮饺,真系好好食。钟意饺子既朋友必点!!

日本既广岛冰蚝

d 蚝真系又大又肥美,真系见到都流晒口水。
2018-10-10
  • 广岛冰蚝
  • 饺子拼盘
  • 牛肉拼盘
2018-10-11 266 浏览
同朋友相约喺尖沙咀行街,晚餐时间到啦,我地都想打边炉,於是就去叙亨轩啦,呢度环境宽敞,唔会话食完成身都烟味,坐得舒服花雕醉鸡汤汤底拣左呢个,上枱後,伙记非常细心💗💗,叮嘱我地滚起先饮汤,然後鸡食几多落几多,咁样先够滑,我地梗系照做啦,啖汤有浓浓嘅花雕药材味,真系好好饮,鸡肉咁样整,又真系好滑呀!手切特级肥牛🥩🥩肥牛雪花纹理分布均匀,软体无渣,牛味重,真系忍唔住讲声,正,要encore呀!👍🏻👍🏻虾滑并墨鱼滑呢度好好呀,可以拣双并㗎,人数唔多但系又想试多几款食物就最啱啦,呢两款都咁好食,新鲜手打,弹牙爽口,真系难分高下鹅肠新鲜,最紧要系处理得好乾净鲜虾水饺并韮菜饺佢哋自己包㗎,我特别锺意个水饺,咬落爽口,用料新鲜,朋友就锺意韮菜饺新鲜炸腐皮并避风塘炸鱼皮炸腐皮非常酥香,个炸鱼皮松脆可口,无腥味

花雕醉鸡汤

手切特级肥牛🥩🥩

虾滑并墨鱼滑

鹅肠
新鲜,最紧要系处理得好乾净

鲜虾水饺并韮菜饺

新鲜炸腐皮并避风塘炸鱼皮
炸腐皮非常酥香,个炸鱼皮松脆可口,无腥味

2018-10-10 255 浏览
天气开始转凉 系时候打下边炉🍲好多人打边炉中意去任食个啲 我就中意散叫因为任食的好多都无乜质素 重量不重质今次系k11隔离发现左呢间#敍亨轩环境舒服阔落 有别於一般港式火锅店 大大缸海鲜新鲜到爆试个招牌大亨汤底 用上多种矜贵材料炮制而成金华火腿 老鸡 竹笙等 浓郁香醇顺口 咸香味四溢推介手切特级本地肥牛 油脂分布平均 肉鲜味十足即叫即炸腐皮同鱼皮劲脆身一旧接一旧完全停唔到😂手打鸳鸯虾滑墨鱼滑 啖啖真材实料十分弹牙整体感觉舒服 服务好好 十分周到😌
天气开始转凉 系时候打下边炉🍲

即叫即炸腐皮同鱼皮劲脆身一旧接一旧完全停唔到😂

手打鸳鸯虾滑墨鱼滑 啖啖真材实料十分弹牙
整体感觉舒服 服务好好 十分周到😌
2018-10-09 341 浏览
朋友带我上黎食,佢话哩间佢食过几次唔错嫁!哩度有超过十款汤底拣,选拣多,今次拣左清清地既蕃茄薯仔汤。落晒单後就黎左饮品,打边炉点少得竹蔗水,好清甜,哩个系小size,岩晒2-3人饮。陆继黎左各种火锅配料同汤窝。双拼饺子 $78拣左韮菜饺同鲜虾水饺,每粒都大大只包左好多料,特别中意食韮菜饺,好鲜味,皮薄唔易烂,好多肉汁。手打鸳鸯滑 $88墨鱼滑拼虾滑,店员好好咁主动话帮我地落,好贴心既服务呀。两款滑都爽口弹牙,用料新鲜,正!手切特级肥牛(小) $268系今餐亮点黎呀,未食前见到牛肉既雪花纹路好靓,摆落口更加要赞真系靓牛肉黎,切得块块厚度一样,咬落好有牛味,爽口同软林,值得一食。食完晒野部长话请我地食生果,好正呀!有西瓜同橙,好好既服务,食得满意!
陆继黎左各种火锅配料同汤窝。
双拼饺子 $78
手打鸳鸯滑 $88
手切特级肥牛(小) $268
  • 手切特级肥牛
2018-09-28 304 浏览
今天有同事提议放工去食火锅,因他和家人去过尖沙咀敍亨轩海鲜火锅,食过之後大赞火锅配料高质又好味,介绍给我们去试试,大家都赞成。敍亨轩位於世纪商业中心1楼,地方整洁,招呼也不错!入座後送上前菜爽脆的云耳。混酱配料也很齐全。我们选了秘制沙爹汤 ,汤底都好浓郁。鲜猪腰 :猪腰清洗得好乾净,没有异味,十分爽口。猪润 :猪润好新鲜,厚薄适中,只需灼几下就食得,好爽口。手打鲜虾滑 :用新鲜虾打成的虾滑好弹牙,加上蟹子增加了口感。白鳝片 :新鲜、大片又冇骨,灼一灼,鲜嫩爽口。双拼饺子(鲜虾水饺 ,鲜虾云吞 ) :即叫即包,足料大粒,皮薄馅鲜,鲜虾好爽口。猪红:放入汤底滚耐一点,吸收沙嗲的味道,口感嫩滑。海鲜炒饭 :男同事说要食饭,呢间除了火锅,也有小炒食,我们点了海鲜炒饭,够获气,炒饭居然用上高级的珊瑚蚌,我都是第一次见,还有虾仁,都系好爽口,饭炒得粒粒分明不油腻,好香又够味!蓝妹:食火锅少不了啤酒。生果:饭後果是店家送的!写完食评先发觉今晚点的多是爽口火锅配料,原来同事们和我一样,都喜爱爽口的食物!

入座後送上前菜爽脆的云耳。混酱配料也很齐全。
我们选了秘制沙爹汤 ,汤底都好浓郁。

鲜猪腰 :猪腰清洗得好乾净,没有异味,十分爽口。

猪润 :猪润好新鲜,厚薄适中,只需灼几下就食得,好爽口。

白鳝片 :新鲜、大片又冇骨,灼一灼,鲜嫩爽口。

猪红:放入汤底滚耐一点,吸收沙嗲的味道,口感嫩滑。

蓝妹:食火锅少不了啤酒。

生果:饭後果是店家送的!
2018-09-19
  • 海鲜炒饭
  • 鲜虾水饺
  • 鲜虾云吞
  • 白鳝片
  • 手打鲜虾滑
2018-09-15 286 浏览
好旺的一家火锅店,一上去就好多侍应生在服务不同的客人,大概是很好吃吧?在调酱料的同时,侍应生递上了小食,是凉伴云耳。才刚要了汤底,这就上桌了药膳花雕醉鸡煲鸡是另上的。如果想吃滑滑的鸡就可以吃的时候才落,如果想汤底鸡味浓一点就一开始要下锅了!牛肉拼盘包罗万有的牛牛上层是牛舌,牛肉粒,下层有牛脖子,牛腩边和牛骨髓。半肥瘦的脖子香口,沾上酱油後味道更佳。牛舌虽薄,但最得我心。油脂分布平均,但因薄切,不会很腻。牛肉粒肉味较重。脆鲩片新鲜的鲩片一滚就卷起了!果然脆爽,有淡淡的鱼脂香气驼鸟肉不知道的会以为是牛肉呢!驼鸟肉比牛肉的纎维较多,但肉味更香浓,口感像滑牛,但因脂肪含量低,多吃也不腻。两人把鸡也吃掉後也就足够了。餐厅还有小炒都十分吸引,下次可以一试。

在调酱料的同时,侍应生递上了小食,是凉伴云耳。

才刚要了汤底,这就上桌了
药膳花雕醉鸡煲

牛肉拼盘

包罗万有的牛牛
上层是牛舌,牛肉粒,
下层有牛脖子,牛腩边和牛骨髓。
半肥瘦的脖子香口,沾上酱油後味道更佳。

牛舌虽薄,但最得我心。油脂分布平均,但因薄切,不会很腻。

牛肉粒肉味较重。

脆鲩片

新鲜的鲩片一滚就卷起了!果然脆爽,有淡淡的鱼脂香气

驼鸟肉

不知道的会以为是牛肉呢!

2018-09-13 242 浏览
呢排开始入秋,当然要打边炉暖下身。呢间火锅好易搵,尖东站N2出口,行两步就到😁职员好殷勤,keep住帮我地加汤同隔泡👍拣左最爱嘅胡椒猪肚蚬汤$118 打边炉,忍唔住饮左一大碗汤,绝对系暖胃之选,而且蚬同猪肚都比得大方,好足料作为牛魔皇嘅食我,当然要叫一碟手切特级肥牛(小)$268 过下口瘾,牛味颇浓,肉质柔软加拿大桶蚝$158 系另一至爱,厚肉得黎仲非常Creamy,必点钟意食饺嘅朋友,可以试下饺子拼盘$218,有齐鲜虾水饺、鲜虾云吞、鱼皮饺同韮菜饺,尤其每只水饺云吞都包有大大只虾,好足料,而且饺子皮好薄,唯一美中不足嘅系间中有一两只云吞内有小骨另外,仲点了每次打边炉必点的桂花蚌$128 同响铃$58

另外,仲点了每次打边炉必点的桂花蚌$128 同响铃$58

太锺意打边炉既关系 基本上每个月都会去唔同既火锅店🍲今次就去左尖沙咀既敍亨轩 价钱中上 质素确实唔错由於唔系太肚饿 所以都无叫太多野食-▫️活鱼刺身🐟打边炉前食返D刺身先活鱼刺身切得薄薄地 好新鲜 好鲜味🤤-▫️大亨汤底 $138本来系想叫海底椰汤底架 然後个staff超helpful地问我地会唔会食牛如果食牛的话 会同海底椰汤底唔太夹 所以我地最终要左大亨汤底用左金华火腿、老鸡、花菇、竹笙、萝卜等材料制成 感觉好真材实料汤底无味精 而且饮落好清甜 之後无论落肥牛定蔬菜都好match 推介呀👍🏻-▫️手切特级肥牛(小)🐮 $268见到肥牛分明既纹理同新鲜既色泽 已经知道味道一定唔差 食落牛肉味几浓郁 而且嫩滑 -▫️新鲜鲩鱼片🐟 $38厚薄切得岩岩好 $38好抵食-▫️栗米🌽 $38▫️皇帝菜🥗 $48打边炉既时候特别锺意食蔬菜 因为索左个汤底之後D菜会更好食栗米好甜 皇帝菜亦够新鲜-▫️鲜淮山 $48每次打边炉都会叫 几爽口 食落唔会好粉-另外仲叫左酸梅汤(小) $48 味道岩岩好 酸酸甜甜 2个人饮都好够饮🍹
太锺意打边炉既关系 基本上每个月都会去唔同既火锅店🍲
今次就去左尖沙咀既敍亨轩 价钱中上 质素确实唔错