82
1
2
餐厅: 掌门重庆麻辣火锅
资讯:

为鼓励食肆透过提供食物份量选择和采取减少厨余措施,与顾客共同从源头减少厨余,环境保护署推出了「咪嘥嘢食店」计划,参与食肆如符合评核准则将获「咪嘥嘢食店」认可资格和获发「咪嘥嘢食店」的标志及标贴,以供张贴於店舖内和宣传,供顾客识别。此计划全年均接受申请,申请费用全免。

详情可浏览:http://www.foodwisehk.gov.hk/zh-hk/food-wise-Eateries.php

等级1
1
0
2020-02-08 978 浏览
约咗班同事呢依家火锅店食生日饭由於人未到齐 所以叫咗畀个小食, 估唔到小食也非常出色, 全部都系自己做的, 尤其是个麻辣鸭肾,个味道啱啱好我哋十个人,叫咗个重庆翡翠麻辣锅,仲有一个肉骨茶锅,味道好好 ,我哋先喝汤之後再打边炉食材全部都好新鲜! 我最锺意系极级牛肉金字塔, 有好多款牛,牛味好重, 另外还叫咗一碟新鲜牛脷, 这一个非常惊喜和食开嘅牛脷完全唔同, 唔知系咪因为用咗新鲜嘅牛脷 嘅关系, 所以值得一赞仲有新鲜嘅本地鸡子, 牛脷 其他海鲜等等等等很多很多。另外还发现有很多款式嘅小菜 都很尝试 但系已经食饱唯有等下一次 到最终 我哋呢一餐饭 差唔多食咗五个钟, 这间餐厅嘅店员十分好, 没有嫌我哋麻烦 又唔会赶我哋走, 仲好好服务 经常性替我们换碟, 带酒又唔收开瓶费, 所以我哋一餐饭食得好开心, 真的非常难得!
更多
约咗班同事呢依家火锅店食生日饭

由於人未到齐 所以叫咗畀个小食, 估唔到小食也非常出色, 全部都系自己做的, 尤其是个麻辣鸭肾,个味道啱啱好
我哋十个人,叫咗个重庆翡翠麻辣锅,仲有一个肉骨茶锅,味道好好 ,我哋先喝汤之後再打边炉

食材全部都好新鲜! 我最锺意系极级牛肉金字塔, 有好多款牛,牛味好重, 另外还叫咗一碟新鲜牛脷, 这一个非常惊喜和食开嘅牛脷完全唔同, 唔知系咪因为用咗新鲜嘅牛脷 嘅关系, 所以值得一赞
仲有新鲜嘅本地鸡子, 牛脷 其他海鲜等等等等很多很多。
另外还发现有很多款式嘅小菜 都很尝试 但系已经食饱唯有等下一次
到最终 我哋呢一餐饭 差唔多食咗五个钟, 这间餐厅嘅店员十分好, 没有嫌我哋麻烦 又唔会赶我哋走, 仲好好服务 经常性替我们换碟
, 带酒又唔收开瓶费, 所以我哋一餐饭食得好开心, 真的非常难得!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 马来西亚肉骨茶
  • 重庆翡翠麻辣锅
  • 手切牛颈脊
  • 重庆麻辣翡翠锅
等级1
1
0
第一次些评论,因为真系太嬲,服务态度首先要差评,成间野都无乜人食仲要串到不得了。野食唔新鲜,啲鸡硬到PK,无试过鸡煲全部系鸡翼尖同鸡脚,cheap到呢,份量又小,性价比极低。食耐小小就开始赶客,明明仲有几十个位。全部好评都系交钱搵人乱作比佢啲评价呃咗入来,写嘅内容完全唔符合事实。以後我唔会信评价,唔想浪费钱嘅人千祈唔好来。真系好嬲特登走过来,满怀期待食左份垃圾。 无论食物、环境、服务全部全部都系垃圾,都唔知咁嘅餐厅点解仲有咁多好评,真系无天理。
更多
第一次些评论,因为真系太嬲,服务态度首先要差评,成间野都无乜人食仲要串到不得了。

野食唔新鲜,啲鸡硬到PK,无试过鸡煲全部系鸡翼尖同鸡脚,cheap到呢,份量又小,性价比极低。

食耐小小就开始赶客,明明仲有几十个位。

全部好评都系交钱搵人乱作


比佢啲评价呃咗入来,写嘅内容完全唔符合事实。

以後我唔会信评价,唔想浪费钱嘅人千祈唔好来。


真系好嬲特登走过来,满怀期待食左份垃圾。

无论食物、环境、服务全部全部都系垃圾,都唔知咁嘅餐厅点解仲有咁多好评,真系无天理。
218 浏览
0 赞好
0 留言
41 浏览
0 赞好
1 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2019-11-13 729 浏览
好味,高质牛,翡翠锅油少,不会好似其他麻辣火锅店咁样一味得过辣,味道非常好,海鲜亦非常新鲜,价钱亦算平,好快会再来👍👍再讲多少少, 呢个翡翠锅其他火锅店很少会见到, 你加咗好多配料 喜欢食辣嘅人一定啱晒, 牛嘅种类也有很 例如封门柳,手切牛颈脊,美国靓肥牛,安格斯牛柳粒, 牛胸爽 等等 如果想试晒咁多牛, 也可以叫一个极品牛金字塔, 後来我问点解啲牛好似好食啲同出面嗰啲不一样,原来呢间用嘅系骟牯牛, 下次大家识分啦,呢度仲有好多清酒白酒红酒, 特别啲有本地新鲜鸡子, 不是火鸡子, 用料上乘 值得一试
更多
好味,高质牛,翡翠锅油少,不会好似其他麻辣火锅店咁样一味得过辣,味道非常好,海鲜亦非常新鲜,价钱亦算平,好快会再来👍👍
再讲多少少, 呢个翡翠锅其他火锅店很少会见到, 你加咗好多配料 喜欢食辣嘅人一定啱晒, 牛嘅种类也有很 例如封门柳,手切牛颈脊,美国靓肥牛,安格斯牛柳粒, 牛胸爽 等等 如果想试晒咁多牛, 也可以叫一个极品牛金字塔, 後来我问点解啲牛好似好食啲同出面嗰啲不一样,原来呢间用嘅系骟牯牛, 下次大家识分啦,呢度仲有好多清酒白酒红酒, 特别啲有本地新鲜鸡子, 不是火鸡子, 用料上乘 值得一试
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 本地新鲜鸡仔
  • 澳洲顶级桂花蚌
  • 极品牛肉金字塔
  • 重庆麻辣翡翠锅
等级1
1
0
2019-05-11 1054 浏览
掌门已全面改革正式重开有海鲜,小菜,鸡煲,火锅 ,多款套餐, 来料加工不论款式, 味道, 服务质素 等等, 比以前更好更出色, 值得一试 ,如果不信,去试下, 一试便知道海鲜: 够新鲜小菜: 有大排档风味, 有镬气, 好味鸡煲: 一绝, 在别的地方食不到这种味道火锅: 有一红一绿, 够香够麻够辣火锅配料: 牛颈脊, 黑毛猪, 牛柳粒超好食, 猪润超爽口, 大蛏子皇超大套餐: 三餸三饭海鲜餐$198来料加工: 大厨主理, 避风塘 濑尿虾 正宗好味特别推介:贵妃鸡 皮脆肉滑, 避风塘蟹, 柠檬蒸乌头, 黄金虾, 辣酒煮东风螺, 姜葱桶蚝煲, 鸡煲咕噜鸡球, 鱼香茄子煲, 乾煎茄汁霸王虾打边炉推介: 顶级牛颈脊, 安格斯靓牛粒, 黑毛猪, 猪润, 特大蛏子皇, 白鳝片, 莴笋, 日本葛, 脆鲩腩好味指数: 自己试下,就知道环境: 清洁卫生, 服务态度好, 舒适
更多
掌门已全面改革
正式重开
有海鲜,小菜,鸡煲火锅 ,多款套餐, 来料加工
不论款式, 味道, 服务质素 等等, 比以前更好更出色, 值得一试 ,如果不信,去试下, 一试便知道
海鲜: 够新鲜
小菜: 有大排档风味, 有镬气, 好味
鸡煲: 一绝, 在别的地方食不到这种味道
火锅: 有一红一绿, 够香够麻够辣
火锅配料: 牛颈脊, 黑毛猪, 牛柳粒超好食, 猪润超爽口, 大蛏子皇超大
套餐: 三餸三饭海鲜餐$198
来料加工: 大厨主理, 避风塘 濑尿虾 正宗好味
特别推介:贵妃鸡 皮脆肉滑, 避风塘蟹, 柠檬蒸乌头, 黄金虾, 辣酒煮东风螺, 姜葱桶蚝煲, 鸡煲
咕噜鸡球, 鱼香茄子煲, 乾煎茄汁霸王虾
打边炉推介: 顶级牛颈脊, 安格斯靓牛粒, 黑毛猪, 猪润, 特大蛏子皇, 白鳝片, 莴笋, 日本葛, 脆鲩腩
好味指数: 自己试下,就知道
环境: 清洁卫生, 服务态度好, 舒适
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 茄汁霸王虾
  • 黄金虾
  • 安格斯牛粒炒饭
  • 特式炒蚬
  • 柠檬蒸乌头
  • 姜葱桶蚝煲
  • 鱼香茄子煲
  • 麻辣鸡煲
  • 避风塘炒蟹
  • 贵妃鸡
  • 黄沙猪润
  • 特大 蛏子皇
  • 脆鲩腩
  • 安格斯靓牛粒
  • 牛颈脊
  • 重庆麻辣翡翠锅
  • 极品西班牙黑豚肉
等级1
3
0
之前吃过同一条街的二家姐火锅,这次又打算去吃,无意中看到掌门火锅的评价比二家姐的更好,抱着试试的想法订了座位,要了中辣麻辣汤底,汤底过咸,我们请店员加一倍的水稀释汤底还是觉得咸。可惜了我的时间。
更多
之前吃过同一条街的二家姐火锅,这次又打算去吃,无意中看到掌门火锅的评价比二家姐的更好,抱着试试的想法订了座位,要了中辣麻辣汤底,汤底过咸,我们请店员加一倍的水稀释汤底还是觉得咸。
可惜了我的时间。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
等级2
17
0
2019-03-18 628 浏览
朋友带我嚟试麻辣火锅,汤底唔系红油嗰种,系绿绿地色,感觉冇咁油腻,味道辣得嚟清爽。食材新鲜,价钱中上。🍽重庆麻辣翡翠锅🍽极上手切肥牛(细)🍽白萝卜🍽手打墨鱼丸🍽芫荽饺
更多
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
103
0
2019-03-15 456 浏览
朋友介绍想食正宗重庆麻辣火锅的话,必定要嚟佐敦掌门火锅。入到嚟装修几怀旧, 系靓嗰只。店员招呼都几好, 汤底烧到咁上下就会自动帮我哋加汤因为最近患咗感冒菌入胃(又胃痛又呕) , 又唔想扫朋友兴, 所以只叫咗个小麻辣汤底,食落个口同条脷有少少麻痹,就系喜欢哩种感觉。不过已经好好味, 送咗几件鸭血, 店员教我哋水滚後首先要食咗鸭血洗, 哗!滑到差啲直接跣咗落喉咙, 仲要系好热, 所以大家一定要小心小心, 唔好好似我咁论尽极上手切肥牛 ~ 店员将碟肥牛放喺台睇落去已经觉得蹀肥牛好靓, 渌两渌就食得, 简直就好牛味,连我平时打边边只食两块牛肉的我, 都食咗五块, 其他的当然系俾某人抢哂啦鲜虾松露饺 ~ 本身对松露无咩好感的我都觉得好正, 好好味, 虾够新鲜, 爽口弹牙, 有浓郁的松露味而又无臭煤气味, 皮又够薄, 正所谓皮薄饀靓新鲜鲍鱼仔 ~ 鲍鱼仔真系洗得好乾净, 见过有啲舖头啲鲍鱼壳里面仲系黑色, 因为新鲜就够哂鲜甜, 唔会太韧, 正到无朋友炸支竹、潮洲白鱼蛋、猪腰及膶、猪大肠及生菜 ~ 因为汤底好味再加埋新鲜鲍鱼仔, 手切肥牛同埋所有材料够新鲜, 唔驶我多讲当然样样都好味啦…葛粉~ 第1
更多
朋友介绍想食正宗重庆麻辣火锅的话,必定要嚟佐敦掌门火锅。入到嚟装修几怀旧, 系靓嗰只。店员招呼都几好, 汤底烧到咁上下就会自动帮我哋加汤


因为最近患咗感冒菌入胃(又胃痛又呕) , 又唔想扫朋友兴, 所以只叫咗个小麻辣汤底,食落个口同条脷有少少麻痹,就系喜欢哩种感觉。不过已经好好味, 送咗几件鸭血, 店员教我哋水滚後首先要食咗鸭血洗, 哗!滑到差啲直接跣咗落喉咙, 仲要系好热, 所以大家一定要小心小心, 唔好好似我咁论尽


极上手切肥牛 ~ 店员将碟肥牛放喺台睇落去已经觉得蹀肥牛好靓, 渌两渌就食得, 简直就好牛味,连我平时打边边只食两块牛肉的我, 都食咗五块,
 其他的当然系俾某人抢哂啦


鲜虾松露饺 ~ 本身对松露无咩好感的我都觉得好正, 好好味, 虾够新鲜, 爽口弹牙, 有浓郁的松露味而又无臭煤气味, 皮又够薄, 正所谓皮薄饀靓


新鲜鲍鱼仔 ~ 鲍鱼仔真系洗得好乾净, 见过有啲舖头啲鲍鱼壳里面仲系黑色, 因为新鲜就够哂鲜甜, 唔会太韧, 正到无朋友


炸支竹、潮洲白鱼蛋、猪腰及膶、猪大肠及生菜 ~ 因为汤底好味再加埋新鲜鲍鱼仔, 手切肥牛同埋所有材料够新鲜, 唔驶我多讲当然样样都好味啦…


葛粉~ 第1次食葛粉. 渌好未食已经感觉到晶莹通透, 食落口烟烟韧韧, 又系因为汤底鲜甜所以粉都特别好味


 

8 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
1 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
43
0
2019-03-10 221 浏览
平凡但精致嘅社区小店👍🏻同朋友最近都想食啲麻辣嘢 最後拣左呢间评价唔错嘅麻辣火锅🍲 车站行过去好快就到 不过舖头位於街尾 人流较少 果日系平日去 唔洗等位就可以入座 第一次食 又怕太辣 所以我地拣左翡翠锅汤底 平时食麻辣锅 一定会有层厚过我面皮嘅红油 均匀咁舖满个汤面 食完就会进化做红唇娃🙈🙈 但呢个汤底绝对冇呢个问题 麻辣得嚟 汤底颜色又靓 入面仲有鸭红 一滚起就有嘢食 啱哂我呢啲冇耐性嘅人👍🏻 今次点左好多餸 菜、肉、海鲜类咩都有 不过最锺意嘅有3款😝 作为一个小蟹柳 首推一定系大大条蟹棒 平时放耐啲 连条屍捞唔返 但呢款蟹棒够哂大条 即使唔记得捞返起 都一定搵到 索哂啲汤再食 一个字:好正呀👍🏻 第二样会推介嘅系手切肥牛 因为我啲牙比较差 平时都唔多食肉 惊太痴牙唔舒服 但呢款肥牛 厚薄适中 油花均匀 最紧要系 唔痴牙唔痴牙唔痴牙(重要嘅事情要讲三次!) 所以我都破天荒地食返几块 最後要推介嘅系酸菜白肉饺 最初听到我系联想起啲酸臭食物...🤢🤮 不过朋友坚持想食 咁都冇计 叫返碟trytry啦.. 不过呢啲剧情走向 通常都系有惊喜出现嘅 酸菜果阵味唔系好浓烈 配搭埋个汤底 有一种
更多
平凡但精致嘅社区小店👍🏻

同朋友最近都想食啲麻辣嘢 最後拣左呢间评价唔错嘅麻辣火锅🍲 车站行过去好快就到 不过舖头位於街尾 人流较少 果日系平日去 唔洗等位就可以入座
2 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
第一次食 又怕太辣 所以我地拣左翡翠锅汤底 平时食麻辣锅 一定会有层厚过我面皮嘅红油 均匀咁舖满个汤面 食完就会进化做红唇娃🙈🙈 但呢个汤底绝对冇呢个问题 麻辣得嚟 汤底颜色又靓 入面仲有鸭红 一滚起就有嘢食 啱哂我呢啲冇耐性嘅人👍🏻
3 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
今次点左好多餸 菜、肉、海鲜类咩都有 不过最锺意嘅有3款😝 作为一个小蟹柳 首推一定系大大条蟹棒 平时放耐啲 连条屍捞唔返 但呢款蟹棒够哂大条 即使唔记得捞返起 都一定搵到 索哂啲汤再食 一个字:好正呀👍🏻
9 浏览
0 赞好
0 留言
第二样会推介嘅系手切肥牛 因为我啲牙比较差 平时都唔多食肉 惊太痴牙唔舒服 但呢款肥牛 厚薄适中 油花均匀 最紧要系 唔痴牙唔痴牙唔痴牙(重要嘅事情要讲三次!) 所以我都破天荒地食返几块
7 浏览
0 赞好
0 留言
最後要推介嘅系酸菜白肉饺 最初听到我系联想起啲酸臭食物...🤢🤮 不过朋友坚持想食 咁都冇计 叫返碟trytry啦.. 不过呢啲剧情走向 通常都系有惊喜出现嘅 酸菜果阵味唔系好浓烈 配搭埋个汤底 有一种令人不断回味嘅香味 喜欢饺子嘅朋友一定要试 不过漉嘅时候要小心睇住 如果唔系就会好似我咁全程「饺烂get」🌝
1 浏览
0 赞好
0 留言
虽然成条街都系串烧同火锅舖 但真心推介各位行入两步 去试下呢间值得一试嘅小店👍🏻
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
124
0
2019-03-05 142 浏览
今次熊猫带大家去到佐敦渡船街附近,食一间非常出色嘅重庆火锅。我同熊猫女都叫咗呢度嘅招牌汤底,呢个汤底可以选择辣度。因为熊猫女唔系特别食辣野,所以我哋选择微辣。熊猫女比较少食辣野,但佢都觉得你个汤底好正。喺火锅配料嚟到之前,我哋先叫左个餐前小吃,就系即炸鱼片头。呢个鱼片头嚟到嗰时仲系热辣辣!正所谓打边炉梗系要有肥牛啦,我哋选择咗呢度嘅牛肉,味道十分不错。呢度嘅海鲜亦都系好新鲜,熊猫特别推介蚬👍🏽新鲜就不在话下,只只蚬肉都非常大,价钱亦都很亲民。午餐肉打边炉就很普遍,但是炸五餐肉买打边炉就唔系度都有。呢个午餐肉同炸鱼片头一样,都是刚刚炸好,嚟到嘅时候仲系热辣辣。所以大家嚟呢度嘅时,一定要叫炸午餐肉。除了以上,熊猫极力推介呢度嘅远虑丸类。尤其是呢个手打牛丸,非常弹牙,而且入边非常多汁。总括而言,我食过咁多间打边炉,掌门亦都系一间可以encore嘅火锅店👍🏽👍🏽
更多
今次熊猫带大家去到佐敦渡船街附近,食一间非常出色嘅重庆火锅


我同熊猫女都叫咗呢度嘅招牌汤底,呢个汤底可以选择辣度。因为熊猫女唔系特别食辣野,所以我哋选择微辣。熊猫女比较少食辣野,但佢都觉得你个汤底好正。
11 浏览
0 赞好
0 留言


火锅配料嚟到之前,我哋先叫左个餐前小吃,就系即炸鱼片头。呢个鱼片头嚟到嗰时仲系热辣辣!
6 浏览
0 赞好
0 留言



正所谓打边炉梗系要有肥牛啦,我哋选择咗呢度嘅牛肉,味道十分不错。
11 浏览
0 赞好
0 留言



呢度嘅海鲜亦都系好新鲜,熊猫特别推介蚬👍🏽新鲜就不在话下,只只蚬肉都非常大,价钱亦都很亲民。
8 浏览
0 赞好
0 留言



午餐肉打边炉就很普遍,但是炸五餐肉买打边炉就唔系度都有。呢个午餐肉同炸鱼片头一样,都是刚刚炸好,嚟到嘅时候仲系热辣辣。所以大家嚟呢度嘅时,一定要叫炸午餐肉。
5 浏览
0 赞好
0 留言



除了以上,熊猫极力推介呢度嘅远虑丸类。尤其是呢个手打牛丸,非常弹牙,而且入边非常多汁。
5 浏览
0 赞好
0 留言


总括而言,我食过咁多间打边炉,掌门亦都系一间可以encore嘅火锅店👍🏽👍🏽

4 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 重庆麻辣翡翠锅
  • 极上手切肥牛
等级4
231
0
2019-03-04 993 浏览
呢间睇网上评价唔差,去到得好少客,真系有少少怕中伏,点知个汤底真系出乎意料咁高质,系一间值得认真推荐的隐世小店___________________________🔹重庆麻辣翡翠锅 $148呢个锅真系要重点推介辣度同麻度可以分开选择不过叫左中麻中辣,食左一阵觉得唔太够辣师傅居然话可以帮我地再加辣,好开心呀.师傅教落,个锅会越煮越辣开头可以就咁饮下个汤底,同渌左菜先无错,个翡翠锅系用左青辣椒同青花椒去煮唔会好似传统麻辣锅咁,好多红油清到可以直接饮,而且重好好饮,饮完成条脷都会发麻.铺头你唔会见到调味料,我亦觉得的确唔使剩系靠个汤底先系最好味.🔹涮羊肉片 $88好大片,有少少羊膻味肉质淋得黎有点嚼劲.🔹台湾极品鸭血 $88汤底本身都有几旧喺入面食完觉得好味,就再点一盘又香又滑,又有少少咬感.🔹骨胶猪眼根 $68传说一只猪只有两条猪眼根食落feel到丰富既胶质,口感弹牙.🔹脆鲩鱼片 $68略为唔够脆,但胜在无乜骨.🔹猪黄喉 $68香港唔多地方有得脆卜卜劲锺意.🔹酸菜白肉饺 $48老细话卖剩2只,搭左4只韭菜酸菜白肉个酸菜味好正,可惜得两只韭菜饺就中规中举.🔹葛丝(日本) $48最後推荐下佢个
更多
呢间睇网上评价唔差,去到得好少客,真系有少少怕中伏,点知个汤底真系出乎意料咁高质,系一间值得认真推荐的隐世小店
___________________________
33 浏览
0 赞好
0 留言
🔹重庆麻辣翡翠锅 $148
呢个锅真系要重点推介
辣度同麻度可以分开选择
不过叫左中麻中辣,食左一阵觉得唔太够辣
师傅居然话可以帮我地再加辣,好开心呀
.
4 浏览
0 赞好
0 留言
师傅教落,个锅会越煮越辣
开头可以就咁饮下个汤底,同渌左菜先
无错,个翡翠锅系用左青辣椒同青花椒去煮
唔会好似传统麻辣锅咁,好多红油
清到可以直接饮,而且重好好饮,饮完成条脷都会发麻
.
7 浏览
1 赞好
0 留言

铺头你唔会见到调味料,我亦觉得的确唔使
剩系靠个汤底先系最好味
.
3 浏览
0 赞好
0 留言
🔹涮羊肉片 $88
好大片,有少少羊膻味
肉质淋得黎有点嚼劲
.
🔹台湾极品鸭血 $88
汤底本身都有几旧喺入面
食完觉得好味,就再点一盘
又香又滑,又有少少咬感
.
13 浏览
0 赞好
0 留言
🔹骨胶猪眼根 $68
传说一只猪只有两条猪眼根
食落feel到丰富既胶质,口感弹牙
.
1 浏览
0 赞好
0 留言
🔹脆鲩鱼片 $68
略为唔够脆,但胜在无乜骨
.
7 浏览
0 赞好
0 留言
🔹猪黄喉 $68
香港唔多地方有得
脆卜卜劲锺意
.
2 浏览
0 赞好
0 留言
🔹酸菜白肉饺 $48
老细话卖剩2只,搭左4只韭菜
酸菜白肉个酸菜味好正,可惜得两只
韭菜饺就中规中举
.
1 浏览
0 赞好
0 留言
🔹葛丝(日本) $48
最後推荐下佢个葛丝
入口滑嘟嘟,口感弹牙得黎带点烟韧
16 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 重庆麻辣翡翠锅
等级4
136
0
今日试咗呢间掌门麻辣火锅系文英街 喺圆方行过去唔使10分钟😝 附近有好多食川菜啊串烧嗰种餐厅 但系佢都几与别不同因为佢虽然都做麻辣火锅 但系主打嗰款重庆麻辣翡翠锅绝对同你想像中嘅麻辣火锅唔一样🙊 而且老板娘服务得好周到 我感觉佢哋系有诚意做嘅一间小店 值得支持💪🏻餐厅嘅装修系走老重庆嘅小胡同客栈风格 几有心思menu 净系麻辣火锅已经有正宗同翡翠锅两款 怕辣仲可以喺其他四款唔辣嘅汤底度拣一款嚟双拼🤭根据老板娘嘅推介 翡翠锅比正宗麻辣火锅要清一啲 亦都冇咁油 汤底可以直接饮咁正梗系要试吓啦🤣 所以我哋叫咗翡翠锅同猪骨汤双拼登登登登 传说中嘅翡翠锅现身 系绿色嘅😯 个龙头系咪好有型呢 个翡翠锅第一啖食落唔系好辣 只系好香花椒八角味 点知食食吓就嚟料 又麻又香 後劲凌厉😂😂😂 但的确系同传统红色有哂泡椒 一层油系面嗰种好唔同极上手切肥牛 油脂分布均匀 超香牛味 正👍🏻 一份细分已经够两个人食 仲要食其他嘢㗎嘛😋土豆片 我食亲麻辣火锅见到都会叫 索晒啲辣汁好滋味🤤80几蚊一份嘅鲍鱼仔 我其实唔会用鲍鱼‘仔’嚟形容佢😂 觉得都相当大只 渌完都冇缩水乜滞 抵食长脚蟹棒$48有四条 唔会渌散而且啖啖
更多
今日试咗呢间掌门麻辣火锅系文英街 喺圆方行过去唔使10分钟😝 附近有好多食川菜啊串烧嗰种餐厅 但系佢都几与别不同因为佢虽然都做麻辣火锅 但系主打嗰款重庆麻辣翡翠锅绝对同你想像中嘅麻辣火锅唔一样🙊 而且老板娘服务得好周到 我感觉佢哋系有诚意做嘅一间小店 值得支持💪🏻
7 浏览
0 赞好
0 留言

餐厅嘅装修系走老重庆嘅小胡同客栈风格 几有心思
17 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言

menu 净系麻辣火锅已经有正宗同翡翠锅两款
怕辣仲可以喺其他四款唔辣嘅汤底度拣一款嚟双拼🤭根据老板娘嘅推介 翡翠锅比正宗麻辣火锅要清一啲 亦都冇咁油 汤底可以直接饮咁正梗系要试吓啦🤣 所以我哋叫咗翡翠锅同猪骨汤双拼
3 浏览
0 赞好
0 留言

登登登登 传说中嘅翡翠锅现身 系绿色嘅😯 个龙头系咪好有型呢 个翡翠锅第一啖食落唔系好辣 只系好香花椒八角味 点知食食吓就嚟料 又麻又香 後劲凌厉😂😂😂 但的确系同传统红色有哂泡椒 一层油系面嗰种好唔同

6 浏览
0 赞好
0 留言

极上手切肥牛 油脂分布均匀 超香牛味 正👍🏻 一份细分已经够两个人食 仲要食其他嘢㗎嘛😋
2 浏览
0 赞好
0 留言

土豆片 我食亲麻辣火锅见到都会叫 索晒啲辣汁好滋味🤤
0 浏览
0 赞好
0 留言

80几蚊一份嘅鲍鱼仔 我其实唔会用鲍鱼‘仔’嚟形容佢😂 觉得都相当大只 渌完都冇缩水乜滞 抵食
2 浏览
0 赞好
0 留言

长脚蟹棒$48有四条 唔会渌散而且啖啖肉😋 推介推介
0 浏览
0 赞好
0 留言

唔好以为我叫左好多份生根...事实系一份$28嘅生根竟然有12粒 抵食到我唔知讲咩好😂
1 浏览
0 赞好
0 留言

杂锦蔬菜篮
2 浏览
0 赞好
0 留言

鲜鸡件 又系大大碟 望落都几新鲜
0 浏览
0 赞好
0 留言

last but not least 酸菜白肉饺 其实系其中一碟我嘅最爱 我真系第一次食酸菜白肉做馅嘅饺配埋麻辣汤底 齿颊留香 真心好味 必食推介🙊

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
推介美食
  • 重庆麻辣翡翠锅
  • 极上手切肥牛
  • 酸菜白肉饺
  • 长脚蟹棒
等级4
177
0
2019-03-02 134 浏览
香港大部分的麻辣火锅都是火红色一遍,很少看到有翡翠绿色的麻辣火锅,不过最近发现在佐敦出现,当然要来吃吃。嫲香腐皮$58,麻香味道十足,作为餐前小食更为适而。翡翠鸳鸯锅$168,原本翡翠锅是$148,加$20就可以双拼,另一个要了最简单的芫茜皮蛋锅。翡翠锅是用青椒加花椒,味道比麻辣锅香,辣劲十足,麻辣味亦不错。芫茜皮蛋锅,芫茜味道够香,而且俱有下火功效,作为平衡翡翠锅,降火功能亦不错。手切肥牛$258,牛肉味道浓郁,脂肪比例平均,比较其他地方的牛肉更好味。羊肉片$88,带点羶味,不过我吃得羶,所以没有大问题,只需滚一会,就可以保持肉质鲜嫩了。牛胸爽$88,来自牛胸腔位置的牛胸爽,香港不是很多地方有。牛脂肪味浓,爽口弹牙。蜂巢豆腐$48,吸收汤头能力十足,豆味亦浓,是火锅配料的必然选择。👍猪润$58,猪润补血益肝作用,这里的猪润清洗乾净,完全没有怪味。
更多
香港大部分的麻辣火锅都是火红色一遍,很少看到有翡翠绿色的麻辣火锅,不过最近发现在佐敦出现,当然要来吃吃。
6 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
嫲香腐皮$58,麻香味道十足,作为餐前小食更为适而。
7 浏览
0 赞好
0 留言

翡翠鸳鸯锅$168,原本翡翠锅是$148,加$20就可以双拼,另一个要了最简单的芫茜皮蛋锅。
翡翠锅是用青椒加花椒,味道比麻辣锅香,辣劲十足,麻辣味亦不错。
1 浏览
0 赞好
0 留言

芫茜皮蛋锅,芫茜味道够香,而且俱有下火功效,作为平衡翡翠锅,降火功能亦不错。
5 浏览
0 赞好
0 留言

手切肥牛$258,牛肉味道浓郁,脂肪比例平均,比较其他地方的牛肉更好味。
4 浏览
0 赞好
0 留言

羊肉片$88,带点羶味,不过我吃得羶,所以没有大问题,只需滚一会,就可以保持肉质鲜嫩了。
3 浏览
0 赞好
0 留言

牛胸爽$88,来自牛胸腔位置的牛胸爽,香港不是很多地方有。牛脂肪味浓,爽口弹牙。
2 浏览
0 赞好
0 留言

蜂巢豆腐$48,吸收汤头能力十足,豆味亦浓,是火锅配料的必然选择。👍
2 浏览
0 赞好
0 留言

猪润$58,猪润补血益肝作用,这里的猪润清洗乾净,完全没有怪味。
5 浏览
0 赞好
0 留言




(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
127
0
2019-03-02 105 浏览
冬去春来,天气又冷又热。为食一族不理三七二十一,去食麻辣火锅。位於佐敦文英街的掌门,是好友推荐的小店,坐位三、四十个,好友团聚的窝心小店。我们爱食麻辣,㸃了小辣中麻的青花椒煱,翡翠的颜色、漂亮。因为不爱食麻辣菜,所以并了香茜皮蛋汤。青花椒煱,辣度刚好,花椒味道浓郁,确实不错👍。香茜皮蛋汤,芫茜味道浓,汤头清甜。手切肥牛,牛肉味道十足,肉质软腍,脂肪平均。午餐肉是韩国的午餐肉,切了条型之後,再炸过,味道比中国的午餐肉咸些少,值得一试。黄金豆腐是餐前小吃,外脆内软,吃着等火锅都不错。蒿荀切了长片,这个我喜欢滚一会就吃,因为爽口鲜甜,友人就喜欢腍身,其实两者都不错。桶蚝是来自美国的,蚝身大而蚝味浓,味道鲜甜。鸭血比平常吃的嫩滑,不会太硬。
更多
冬去春来,天气又冷又热。为食一族不理三七二十一,去食麻辣火锅
1 浏览
0 赞好
0 留言

位於佐敦文英街的掌门,是好友推荐的小店,坐位三、四十个,好友团聚的窝心小店。
1 浏览
0 赞好
0 留言

我们爱食麻辣,㸃了小辣中麻的青花椒煱,翡翠的颜色、漂亮。因为不爱食麻辣菜,所以并了香茜皮蛋汤。
青花椒煱,辣度刚好,花椒味道浓郁,确实不错👍。
4 浏览
0 赞好
0 留言

香茜皮蛋汤,芫茜味道浓,汤头清甜。
4 浏览
0 赞好
0 留言

手切肥牛,牛肉味道十足,肉质软腍,脂肪平均。
0 浏览
0 赞好
0 留言
午餐肉是韩国的午餐肉,切了条型之後,再炸过,味道比中国的午餐肉咸些少,值得一试。
3 浏览
0 赞好
0 留言

黄金豆腐是餐前小吃,外脆内软,吃着等火锅都不错。
0 浏览
0 赞好
0 留言

蒿荀切了长片,这个我喜欢滚一会就吃,因为爽口鲜甜,友人就喜欢腍身,其实两者都不错。
6 浏览
0 赞好
0 留言

桶蚝是来自美国的,蚝身大而蚝味浓,味道鲜甜。
3 浏览
0 赞好
0 留言
鸭血比平常吃的嫩滑,不会太硬。
4 浏览
0 赞好
0 留言

1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
121
0
2019-03-02 82 浏览
呢日约左几个好朋友嚟到渡船街呢间“掌门重庆麻辣火锅”打边炉。餐厅装修走中国风格,感觉古色古香,甚有风味。我哋拣咗重庆麻辣翡翠锅 ($148) 配皮蛋芫西汤底 (+$20)。重庆麻辣锅,麻辣得嚟带有青辣椒嘅鲜味,味道香麻鲜辣俱全,而皮蛋芫茜汤底就好香芫茜味。拣完汤底先嚟个下酒小食,掌门麻香腐皮 ($58) - 腐皮爽爽地又带少少咬口,麻香汁十分惹味,加上大量香口芫茜,的确系相当唔错嘅下酒小食。极上手切肥牛 (大) ($258) - 色泽新鲜,略带咬口,牛味浓郁。涮羊肉片 ($88) - 有羊肉嘅鲜甜味得嚟略带点羊骚味。牛胸爽 ($108) - 稍为渌一下,肉味香浓,充满油香味,爽身有咬口。掌门招牌四宝丸 ($98/份) - 四款丸分别系潮州白鱼蛋,潮州牛丸,香菇贡丸,及手打墨鱼丸。四款都爽口弹牙,味道相当唔错。其中香菇贡丸嘅香菇味好出,我就觉得好好食。美国桶蚝 ($148) - 十分大只,口感creamy,一啖放入口😍。台湾极品鸭血 ($88) - 有鸭血味,口感软滑。鲜味猪膶 ($58) - 大大碟,够晒新鲜,够厚切。韩国炸餐肉条 ($48) - 餐肉条表面炸得香脆,稍微渌一下,香口好
更多
呢日约左几个好朋友嚟到渡船街呢间“掌门重庆麻辣火锅”打边炉。餐厅装修走中国风格,感觉古色古香,甚有风味。
5 浏览
0 赞好
0 留言




我哋拣咗重庆麻辣翡翠锅 ($148) 配皮蛋芫西汤底 (+$20)。重庆麻辣锅,麻辣得嚟带有青辣椒嘅鲜味,味道香麻鲜辣俱全,而皮蛋芫茜汤底就好香芫茜味。
5 浏览
0 赞好
0 留言




拣完汤底先嚟个下酒小食,掌门麻香腐皮 ($58) - 腐皮爽爽地又带少少咬口,麻香汁十分惹味,加上大量香口芫茜,的确系相当唔错嘅下酒小食。
3 浏览
0 赞好
0 留言




极上手切肥牛 (大) ($258) - 色泽新鲜,略带咬口,牛味浓郁。
1 浏览
0 赞好
0 留言




涮羊肉片 ($88) - 有羊肉嘅鲜甜味得嚟略带点羊骚味。
1 浏览
0 赞好
0 留言




牛胸爽 ($108) - 稍为渌一下,肉味香浓,充满油香味,爽身有咬口。
0 浏览
0 赞好
0 留言




掌门招牌四宝丸 ($98/份) - 四款丸分别系潮州白鱼蛋,潮州牛丸,香菇贡丸,及手打墨鱼丸。四款都爽口弹牙,味道相当唔错。其中香菇贡丸嘅香菇味好出,我就觉得好好食。
2 浏览
0 赞好
0 留言




美国桶蚝 ($148) - 十分大只,口感creamy,一啖放入口😍。
1 浏览
0 赞好
0 留言




台湾极品鸭血 ($88) - 有鸭血味,口感软滑。
5 浏览
0 赞好
0 留言



鲜味猪膶 ($58) - 大大碟,够晒新鲜,够厚切。
0 浏览
0 赞好
0 留言
韩国炸餐肉条 ($48) - 餐肉条表面炸得香脆,稍微渌一下,香口好食。



西洋菜 ($38) / 娃娃菜 ($38) - 洗得乾净,娃娃菜十分鲜甜,西洋菜味够浓,新鲜好食。
3 浏览
0 赞好
0 留言




鲜冬菇 ($38) / 山根 ($28) / 蜂巢豆腐 ($48) - 优质份量足。
7 浏览
0 赞好
0 留言




呢次打边炉嘅汤底十分好味,而且配料都大碟优质,相信我哋好快会再嚟帮衬。

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 重庆麻辣翡翠锅
  • 极上手切肥牛
等级4
250
0
2019-03-01 86 浏览
位於佐敦渡船街嘅附近出名多嘢食,无辣不欢嘅我今日同朋友仔嚟到呢间位於文英楼地下嘅《掌门火锅》一嚐重庆麻辣边炉。餐厅嘅装修古色古香,以砖墙和木制家俬为主调,好有重庆麻辣火锅店的格调。坐低先嚟枝青岛啤酒 $25同朋友仔开开心心啤啤佢,今晚实行不醉无归。🍻🍻黄金豆腐 $58 黄金豆腐皮薄香脆,又好有豆腐味,用嚟送酒简直是一流。我哋拣咗铺头招牌汤底《重庆麻辣翡翠窝》$148 为主要汤底,另外再配上芫茜皮蛋汤底 +$20。麻辣汤底材料十足,好香麻香味,辣味又适中。极上手切肥牛 $258肥牛嘅牛味够晒浓好咬口,脂肪分布平均,渌15秒就食得,份量十足,大大碟好抵食。涮羊肉片 $88羊肉片好香羊肉味,略为厚切,口感一流,少少嘅羊羶味再加上香口的麻辣汤,味道唔错。新鲜牛胸爽 $108牛胸爽有两种食法,第一种是只需渌10至15秒,口感会比较爽。而第二种食法系渌3分钟,口感会腍一点,香口得嚟又易入口。美国桶蚝 $148桶豪大大只够新鲜,好肥美。鲜味猪膶 $58味道新鲜,因为是厚切,所以好好咬口。台湾极品鸭血 $88鸭血香口得嚟口感又够晒幼滑,味道唔错,值得一赞。韩国炸餐肉条 $48餐肉条皮脆肉香,渌一渌就食
更多
位於佐敦渡船街嘅附近出名多嘢食,无辣不欢嘅我今日同朋友仔嚟到呢间位於文英楼地下嘅《掌门火锅》一嚐重庆麻辣边炉。

5 浏览
0 赞好
0 留言

餐厅嘅装修古色古香,以砖墙和木制家俬为主调,好有重庆麻辣火锅店的格调。

坐低先嚟枝青岛啤酒 $25
同朋友仔开开心心啤啤佢,今晚实行不醉无归。🍻🍻
3 浏览
0 赞好
0 留言

黄金豆腐 $58
黄金豆腐皮薄香脆,又好有豆腐味,用嚟送酒简直是一流。

我哋拣咗铺头招牌汤底《重庆麻辣翡翠窝》$148 为主要汤底,另外再配上芫茜皮蛋汤底 +$20。
7 浏览
0 赞好
0 留言

麻辣汤底材料十足,好香麻香味,辣味又适中。

极上手切肥牛 $258
肥牛嘅牛味够晒浓好咬口,脂肪分布平均,渌15秒就食得,份量十足,大大碟好抵食。

3 浏览
0 赞好
0 留言

涮羊肉片 $88
羊肉片好香羊肉味,略为厚切,口感一流,少少嘅
羊羶味再加上香口的麻辣汤,味道唔错。

新鲜牛胸爽 $108
牛胸爽有两种食法,第一种是只需渌10至15秒,口感会比较爽。而第二种食法系渌3分钟,口感会腍一点,香口得嚟又易入口。
2 浏览
0 赞好
0 留言

美国桶蚝 $148
桶豪大大只够新鲜,好肥美。

鲜味猪膶 $58
味道新鲜,因为是厚切,所以好好咬口。
2 浏览
0 赞好
0 留言

台湾极品鸭血 $88
鸭血香口得嚟口感又够晒幼滑,味道唔错,值得一赞。


韩国炸餐肉条 $48
0 浏览
0 赞好
0 留言

餐肉条皮脆肉香,渌一渌就食得。

蜂巢豆腐 $48
山根 $28
0 浏览
0 赞好
0 留言

豆腐和山根用麻辣汤底打边炉简直是绝配。

西洋菜、娃娃菜、粟米、莴笋、鲜冬菇,每款平均$30~$40。
2 浏览
0 赞好
0 留言

材料新鲜,莴笋和西洋菜十分幼嫩,又是值得一赞。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
晚餐