2020-12-06 2770 浏览
好姊妹生日,同佢食餐生日饭先得,当然要做下功课,先上开饭搵下,最终因好耐无去观塘,就约佢去工厦走番转原来身边好多朋友都食过掌寿司,因佢地在附近返工,觉得质素唔错虽然系工厦入面,不过餐厅装潢好舒服,令人有宾至如归的感觉,个人特别几锺意个洗手间,有机会可以去参观下,有种家的感觉特意为好姊妹点了几款佢至爱既食物蟹籽沙律:份量岩岩好,而且蟹籽相当多,又爽口枝豆春卷:  卖相好吸引顾名思义,就系将春卷皮包着枝豆卷出幼条,炸出来金黄色泽,又不油腻。里面藏着几粒枝豆,食起上黎不太硬,点少少沙律酱,口感会丰厚一点 刺身5点盛: 首先系好新鲜,而且每件刺身都系厚切,好满足睇睇呢只刺身虾,无花无假真系咁长身,好厚肉另外点左3款寿司,各有特色,特别推介黄金蟹膏军舰,满满的蟹膏,香味十足蒲烧鳗鱼定食,表面铺满芝麻紫菜,一啖饭一啖鳗鱼配芝麻紫菜,呢个饭无得顶软骨鸡肉棒:  将鸡蛋拌匀好之後再搽落鸡肉棒棒上,令鸡肉滑嫩之余更富蛋香。再配上两杯饮品: 蜜桃梳打 & 荔枝梳打,爽晒

特意为好姊妹点了几款佢至爱既食物

蟹籽沙律:份量岩岩好,而且蟹籽相当多,又爽口

枝豆春卷:  卖相好吸引

刺身5点盛: 首先系好新鲜,而且每件刺身都系厚切,好满足

睇睇呢只刺身虾,无花无假真系咁长身,好厚肉

再配上两杯饮品: 蜜桃梳打 & 荔枝梳打,爽晒

2020-11-30
庆祝纪念
2020-11-29 1477 浏览
今晚亚仔有约,亚女收工後要去观塘交收,於是约我出去食埋饭先返屋企观塘工厦隐藏着好多好食嘅餐厅,亚女上网搵到呢间食日本嘢但价钱就好亲民嘅试吓鸡泡鱼乾鸡泡鱼乾通常都是加上味醂腌制,大厨稍为烘烤至金黄後剪成条状,再洒上七味粉及配埋沙律酱一齐食,入口油脂清香,口感烟韧,甘香甜美日式年糕年糕加咗日式酱油烧制,口感不太黏,软糯中带点脆口,入口绵甜柔糯鸡肉野菜卷将鸡肉包裹着野菜卷起煎至鸡皮金黄香脆,再淋上照烧汁,入口皮脆肉嫩又惹味吉列广岛蚝将蚝炸至外脆内软,入口香脆松化,味道鲜甜蚝味浓厚时令刺身盛时令刺身有油脂丰腴肥美的三文鱼、鱼肉细致甘甜的油甘鱼、清甜鲜美的帆立贝、肉质爽厚,味道鲜甜的活赤贝,还有肉质细绵带爽,虾膏丰腴甘香的牡丹虾刺身军舰/寿司香葱吞拿鱼腩军舰,剁碎的吞拿鱼腩幼细香滑,软绵绵的口感加上脂香混和微辛的葱花,味道很正;黄金蟹膏军舰,浓醇滑润,咸鲜味甘;火炙左口鱼边寿司,鱼边是最滑的部分,用火枪逼出食材的油分,入口油香扑鼻澳洲黑毛牛肉锅定食跟乌冬澳洲黑毛牛肉大块厚身,油花丰腴细腻,入口甘香,肉味浓郁,配埋甜甜的汤底,加上幼滑嘅乌冬及各式爽甜嘅蔬菜,简直超满足

鸡泡鱼乾

日式年糕

鸡肉野菜卷

吉列广岛蚝

将蚝炸至外脆内软,入口香脆松化,味道鲜甜蚝味浓厚

时令刺身

军舰/寿司

澳洲黑毛牛肉锅定食跟乌冬

2020-11-18
2020-11-28 1079 浏览
放工山长水远专登走去观塘拎狗罐头乾脆食埋晚饭先番屋企上网搵呀搵见到位於骆驼漆大厦五楼嘅掌寿司好似几好评决定就食佢日式年糕年糕口感软糯烟韧加埋紫菜铺面烧咬落脆脆地咁连平时唔太锺意年糕嘅我都觉得几好食鸡泡鱼乾鸡泡鱼乾应该系加咗啲味淋落去烧食落几鲜甜而且剪成条配沙律酱食够哂惹味用嚟佐酒啱哂时令刺身盛五款时令刺身: 三文鱼肉厚切肥美;油甘鱼肉细致滑嫩;牡丹虾肉细绵清鲜;帆立贝粒肉厚弹嫩;活赤贝肉爽脆清甜火炙左口鱼边寿司/蟹膏军舰/香葱吞拿鱼腩军舰左口鱼边鱼脂丰富经过灸烧油润甘香;满满嘅蟹膏酱咸香甘甜绝对真材实料;吞拿鱼腩打蓉质感绵密柔顺简单配搭碎葱已经好正鸡肉野菜卷鸡皮焦脆同时鸡肉保持嫩滑多汁配搭野菜口感丰富得嚟又够清新轻盈吉列广岛蚝吉列浆粉透薄炸完金黄酥脆咬落广岛蚝肉饱满鲜嫩新鲜热辣食嘅仲有少少爆汁真心要试澳洲和牛寿喜烧锅配乌冬寿喜烧锅酱油甜香浓醇加埋野菜煲煮柔顺温和澳洲和牛牛脂香浓而且油花细密蘸埋温泉蛋汁口感更加柔嫩
放工山长水远专登走去观塘拎狗罐头乾脆食埋晚饭先番屋企

澳洲和牛牛脂香浓而且油花细密蘸埋温泉蛋汁口感更加柔嫩
2020-11-18
  • 吉列广岛蚝
2020-11-26 948 浏览
到观塘交换物资顺道晚饭, 朋友拣了骆驼漆的掌寿司, 以为只是普通寿司店, 去到店里却有惊喜地方比想像的宽敞, 桌椅间距离让人有舒服的空间;  装潢优雅带点隐世, 难得的宁静食店位处烦扰的工厦中, 有点别树一格两人不太饿, 朋友简单的叫了帆立贝, 海胆及油甘鱼刺身帆立贝色泽光润, 未入口已知新鲜非常好味的海胆, 入口即溶, 不舍得即时吞下,  让浓郁的味道在味蕾上游走多一会, 齿颊留香爱吃蚝的朋友点了广岛蚝, 赞口不绝, 海水味浓, 蚝身肥厚; 不吃只看也觉蚝肉非常 juicy另叫了的烧阿波尾鸡软骨, 咬口爽脆, 带着油脂香味, 配着腌渍莲藕交接着吃, 更好味还有鸡泡鱼干, 带轻微焦香, 鱼肉烟韧香脆 是夜大惊喜, 就是这份熊本和牛喜烧锅, 和牛肉软而绵滑, 点点的脂肪在口中散着油脂香, 不得了的好吃拌着滑滑的乌冬太好味,  明明已经吃不下还是忍不住清碗汤底香甜, 连蔬菜也被清底; 香菇吸满了香甜汤底留待最後才吃, 仍带着香软滑溜口感以食材质素来说, 实在超班, 尤其和牛份量也比期望的多,  要 book mark 这里日後再接再厉了.

两人不太饿, 朋友简单的叫了帆立贝, 海胆及油甘鱼刺身
帆立贝色泽光润, 未入口已知新鲜
还有鸡泡鱼干, 带轻微焦香, 鱼肉烟韧香脆
拌着滑滑的乌冬太好味,  明明已经吃不下还是忍不住清碗
  • 海胆刺身
  • 熊本和牛喜烧锅
2020-10-15 3311 浏览
很久没有来这里吃东西了,这次经过附近办完点事情就决定去吃个午餐吧🤤。看看餐牌有数款选择,跟餐附送茶碗蒸/枝豆/面豉汤,加购小食/饮品价钱便宜☺。💥广岛蚝 HKD$30,广岛蚝很大只而且味道鲜甜😍,简单直接吃味道已经不错😋。这个套餐有加购优惠,一份有两只价钱便宜🤤。💥刺身定食 HKD$168,刺身包括海胆/三文鱼/油甘鱼/带子/金目鲷/赤虾。刺身食材新鲜鲜甜爽口,很快就吃清光了😆,简单地配酱油拌饭吃挻好🤤🤤。💥牛肉寿喜烧汤锅配白饭 HKD$128,这个锅配料挻多,有豆腐/金菇/娃娃菜等等。牛肉肉质烟韧,汤底味道清甜☺,食物份量不过不失。💥烧鸡皮 HKD$18,口感脆脆的还带微微咸味,味道不过不失,这个小吃用来拌酒不错😆。这个也是跟餐加购价,一份有2串。食物质素挻好份量不过不失,现在还有午市8折优惠😆,又可以便宜一点挻不错呢❤。在观塘工厦真的很多美食🤤,可以慢慢找寻好吃的🤭。

2020-10-14
去开观塘既朋友仔一定听过、甚至去过「骆驼漆大厦」,特别系第3座,入面真系好多野食🤩,眼花撩乱,有时都唔知拣边间好嫁。 今次就去左小编好耐无去既「掌寿司」,因为真系太耐无去,转左餐牌,以前成日食既牛肉定食都唔见有,所以就食左姜汁豚肉定食啦!🍛 姜汁豚肉定食 (价钱: $88)评分: 3.8/5要赞一赞「掌寿司」,每次入得去食一定会捧住个肚行返出黎🤣,因为食物份量好多,有定食一碗、蒸蛋、前菜、面豉汤,最後仲有甜品添😋。今次食既豚肉定食,有数块超长既豚肉🐖,味道不错,但感觉比以前食既淡口左,不过豚肉面有D芝麻、云耳、萝卜丝🥕等配菜同特制既姜汁,中和返比较淡味既豚肉,所以味道都可以的。🥚日式蒸蛋之後有小编好锺意食既日式蒸蛋🥚,每次黎食蒸蛋都系超热,香滑之余蛋味非常出,系小编喜爱之选😍。🍨伯爵茶雪糕最後,餐厅会附送一杯雪糕🍦作为甜品,只有一种口味,系伯爵茶呀🫖,平时出街好少食到伯爵茶味既雪糕,依款雪糕食落有少少伯爵茶味,相比之下奶味比较重,锺意雪糕重奶味既朋友仔应该会好锺意既👍🏻。———————————————————————————🐷 整体食物: 3.8/5🐷 环境:3.5/5🐷 可达度: 4

🍛 姜汁豚肉定食 (价钱: $88)
评分: 3.8/5

🥚日式蒸蛋

🍨伯爵茶雪糕

———————————————————————————

🐷 整体食物: 3.8/5
🐷 环境:3.5/5
🐷 可达度: 4.5/5
🐷 优惠: 订座位有8折优惠,去既食朋友记得打去问下餐厅系米仲有此优惠呀🥰
姜汁豚肉定食
姜汁豚肉定食
2021-02-14 48 浏览
观塘出名工厦多 知道楼上好多餐厅 今次黎到骆驼漆大厦上的日本餐厅 入到去舒适宽大的地方 坐位上亦都好阔落。今次点咗一个五色刺身饭定食, 定食中有蒸蛋, 面豉汤, 沙律, 而主角的刺身饭入面有三文鱼, 油甘鱼, 甜虾, 吞拿鱼蓉, 帆立贝, 份量已经盖满碗面嘅范围。值得一赞几款嘅刺身都好新鲜, 帆立贝非常之厚身, 三文鱼光泽令身, 油甘鱼鲜香回味, 而甜虾方面香甜滑身, 至於吞拿鱼溶非常之软绵绵新鲜的话说小编好喜欢姜, 可能好多人都看少这几片姜, 但其实我好留意配菜的人, 而它属於好爽口鲜甜的姜, 以作一个点缀至於蒸蛋方面亦都好香滑好鲜甜 炖蛋蒸得刚好唔会太过鞋口而沙律方面 系我最喜欢嘅日本沙律裙带菜, 混合了萝卜丝, 青瓜丝, 饭前有此沙律, 是一个开胃嘅菜。面豉汤方面是一如既往的味道, 但如果汤上面加个盖 就可以保温一点, 就唔使食完成碗饭 再饮面豉汤的时候都已经开始变冻罗

至於蒸蛋方面亦都好香滑好鲜甜 炖蛋蒸得刚好唔会太过鞋口

五色刺身定食
五色刺身定食
2021-01-29 80 浏览
自取点餐时,如图示,写明有前菜、味噌汤、白桃茶。但取餐时却没有味噌汤🤷‍♂️ 感觉不良好。食物味道是可以,但始终有被骗的感觉。毕竟是想到饮味噌汤才买日式定食。打算自取的朋友请留意。
外卖自取
2021-01-22 105 浏览
门口大只字写住堂食8折,食完埋单先话订位先有折,ok啦,算,两位午餐又唔系好贵。第二个星期上网订位,去到讲埋网上订咗位喇,埋单又话无折架,要电话订座先有折!我问经理门口个牌都无写,第一次又无讲清楚,哈,经理话下次记得打电话订位。如果想要得到8折就一定要打电话喇。
如果想要得到8折就一定要打电话喇。
2021-01-18 133 浏览
今次嚟到不论星期一至星期日都咁人头涌涌嘅观塘哩间晌骆驼漆三期嘅掌寿司假日嚟到见佢入座率都几高 颇受欢迎而环境都几阔落有望住师傅做寿司嘅吧枱位、一般嘅2人座位还有厢房我哋被安排坐房由於枱够大、同隔离枱隔离都隔得远加上暗黄嘅灯光 感觉似去左高级日本餐厅 但佢哋嘅午餐价钱却好平民🔸刺身定食($168)(推介*)刺身又厚又大件,食一块落口已经充斥哂成个口腔,超满足!有五款足料刺身!最正系虾同海胆,不过海胆下块青瓜有啲苦,其他嘅都好正。另外,我锺意个寿司饭,常温嘅温度👍🏻,我好怕个啲雪到好冻嘅饭,但哩度嘅唔会,而且好有饭香同烟韧,醋嘅比例岩岩好,我觉得就咁斋啪都好好食。😝🔸牛肉寿喜烧汤锅配白饭($108)牛肉系半熟嘅,所以好嫩同松软,加上大大片食落满足。汤底有酱油香同洋葱嘅甜,系偏清淡嘅汤底。🔸广岛蚝刺身($30)(推介*)性价比超高!2只成个手掌咁大嘅蚝都只系$30,唔食对唔住自己。入口好creamy,蚝味几浓,绝对满足!🔸明太子鸡翼($18)(推介*)外皮好香,食落微微脆口,咬落去好会滴汁,好juicy ,明太子又惹味,食到鸡翼尖时仲有好香嘅烧烤味👍🏻。🔸日式饺子($18)有4只,饺子烤过所
今次嚟到不论星期一至星期日都咁人头涌涌嘅观塘
哩间晌骆驼漆三期嘅掌寿司
假日嚟到见佢入座率都几高 颇受欢迎
而环境都几阔落
有望住师傅做寿司嘅吧枱位、一般嘅2人座位
还有厢房
我哋被安排坐房
由於枱够大、同隔离枱隔离都隔得远
加上暗黄嘅灯光
感觉似去左高级日本餐厅
但佢哋嘅午餐价钱却好平民

🔸刺身定食($168)(推介*)

🔸牛肉寿喜烧汤锅配白饭($108)

🔸广岛蚝刺身($30)(推介*)

🔸明太子鸡翼($18)(推介*)

🔸日式饺子($18)
有4只,饺子烤过所以皮好香脆,馅料都算饱满,蒜香突出,唔错。

🔸波子汽水($10)
因为要寻回去日本嘅感觉而叫嘅,唔知系咪太耐冇饮,觉得好好饮,同埋冇以前饮嘅咁甜,我锺意!❤️
🔸冷萃咖啡($8)
我试左一啖,味道甘甘地唔系太苦,唔酸(我锺意唔酸嘅咖嘛),咖啡几香,饮落几清新,好适合饭後来一杯。
☑️整体嘅感觉真系几好,个环境加分!嘢食都好味,同埋估唔到跟餐杯咖啡都好饮,值得再嚟!
2021-01-14 99 浏览
观塘人多车多,午饭时间要搵间食物高质又坐得舒服嘅餐厅都唔易🥺不过近排试嘅呢间日本野就真系好唔错🙆🏻‍♀️装修简约,有bar枱有矮枱仲有房,墙身嘅清酒盒装饰亦好有心思🤗Set lunch价位不高,最平$78,最贵都只系$168。全部都配有茶碗蒸、味噌汤、前菜同饮品雪糕二选一😯茶碗蒸好滑好香好足料😋正我点咗五色刺身饭($148),有帆立贝、吞拿鱼蓉、油甘鱼、三文鱼同甜虾😋份量大方,刺身唔算好厚,但就几新鲜。基本上以呢个价钱,咁嘅质素绝对收货🙌🏻男朋友点嘅系寿司定食($118),有六款寿司之余,仲可以四选一咁选配定食。我哋拣咗黄金蟹膏饭,份量刚刚好🥰蟹膏够鲜但唔会腥,捞饭一流!我哋仲额外点咗两客烧鸡皮,烧得够脆够香,唔会过油😍虽然鸡皮较幼,但都好满足~甜品我哋拣咗柠檬🍋sorbet,系今个午餐嘅完美句号❣️

茶碗蒸好滑好香好足料😋正

甜品我哋拣咗柠檬🍋sorbet,系今个午餐嘅完美句号❣️
  • 茶碗蒸
2021-01-11 164 浏览
骆驼漆真系好多高质食店,今次呢间日本餐厅地方宽敞,午市定食有前菜,茶碗蒸,味噌汤,饮品或雪糕。前菜系渍物,腌得几酸几开胃。茶碗蒸面层有味粉,所以第一啖只吃到粉味,底层料几多,蛋够滑。味噌汤有几粒蚬仔,都唔错。寿司定食 $118 有六件寿司(三文鱼,油甘鱼,帆立贝,虾,北寄贝及鱿鱼)配黄金蟹膏饭,正阿!都唔驶点形容,上枱睇到卖相就已经流口水,好鲜味!个帆立贝,油甘鱼同鱿鱼好好食!蟹膏捞饭有蟹肉,捞饭真系一流。牛肉寿喜烧汤锅配乌冬 $118,牛肉嫩滑,汤底带甜,配料仲有菜,豆腐同菇,满足左之前一直想食Su__ya个寿喜烧但宜家无晚市堂食又唔会3点去食晏而食唔到既慾望...另外加点小食盐烧鸡软骨 $18/2串 好味,爽口烧鸡皮 $18/2串 略嫌唔够脆口,不过都好味
寿司定食

寿司定食
牛肉寿喜烧汤锅配乌冬
烧鸡皮  /  盐烧鸡软骨
2020-12-27 97 浏览
黎开kwun tong搵食,见到个环境几阔落,唔系特别多人,空间感几大就入左黎试下喇!叫左2个set lunch一个系寿司定食$118,另一个系牛肉寿喜锅$108。都系有跟汤,前菜,茶碗蒸同埋 饮品或雪糕2拣一,见到有Hagen-dazs雪糕几开心汤唔使讲,无特别,就系粉沟出黎个d。前菜好疑惑系咩黎,好似无骨凤爪😂茶碗蒸麻麻,无乜味,唔香。寿司定食唔多新鲜,黎到个样乾乾地咁,foodie app影靓左。不过不失啦又唔会难食。焘喜烧牛肉几好,汤甜肉都几嫩,食晒成碗饭。环境is good,坐得舒服,唔逼。
叫左2个set lunch
一个系寿司定食$118,另一个系牛肉寿喜锅$108。

汤唔使讲,无特别,就系粉沟出黎个d。
前菜好疑惑系咩黎,好似无骨凤爪😂
茶碗蒸麻麻,无乜味,唔香。
焘喜烧牛肉几好,汤甜肉都几嫩,食晒成碗饭。
环境is good,坐得舒服,唔逼。
2020-12-18 98 浏览
掌寿司一向都系我心目中好满意嘅餐厅,连我身边嘅朋友试过都话真心高质,幸好前排禁晚市堂食之前黎得切再次同朋友光顾佢地嘅装潢一直都冇乜变,一直都系日式带d欧陆风格,灯火通明芥末八爪鱼系开胃小菜,爽口弹牙,芥末味道浓郁,次次食都系一开头以为平平无奇,但唔知点解最後会令人欲罢不能😂枝豆春卷外脆内软,咸香味道十足,就算唔点酱都好够味佢地嘅鸡软骨都好好食,因为佢系肥肥地咁,鸡油味好香浓刺身盛唔洗多讲,睇卖相都吸引啦,最爽嘅系厚切啊!每一旧放入口都系啖啖肉,而且鱼香味好凸出,尤其油甘鱼👍赤虾刺身清理得好乾净,口感即绵又糯之後叫嘅寿司当然唔系普普通通嗰d架啦,我地食3件军舰,一份左口鱼边寿司,又左口鱼寿司开始顺时针食到蟹膏军舰,香味层层递进。佢军舰每旧都好满料呢个鸡肉野菜卷就厉害咯,超级肥仔,里面鸡肉嫩滑,外面一卷鸡皮系爆油,啱晒我呢d锺意食肥野嘅人猪颈肉反而比我想像中结实,而且唔会太油激烈炸蚝及格,炸粉唔厚,超热辣辣,入面都好饱满冇收缩最後口痕点多份鳗鱼串,不过就有少少可惜,有皮嗰面有d焦了,火候控制可以好d除咗食物,服务都系一流,店员系好好笑容,而且好迅速,每食完一道菜都会主动换碟。本身想orde

佢地嘅装潢一直都冇乜变,一直都系日式带d欧陆风格,灯火通明

枝豆春卷外脆内软,咸香味道十足,就算唔点酱都好够味

佢地嘅鸡软骨都好好食,因为佢系肥肥地咁,鸡油味好香浓

猪颈肉反而比我想像中结实,而且唔会太油

激烈炸蚝及格,炸粉唔厚,超热辣辣,入面都好饱满冇收缩

除咗食物,服务都系一流,店员系好好笑容,而且好迅速,每食完一道菜都会主动换碟。本身想order牛舌嘅,但店员表示当晚没有牛舌,因为佢解释嘅时候态度好好,而且好好笑容,所以令到我地都好满意

想当初我初次到掌寿司嗰阵虽然食物高质但人客唔多,至今幸好佢仍然屹立不倒,而且就算疫情期间仲见到比以前更多人流,都几欣慰,希望佢长做长有啦

2020-12-09 84 浏览
经过观塘区,碌碌openrice 有咩食呢间好似唔错,gogogo!2个人坐4人台,lucky! 店内装修其实几好,灯饰几特别。。d酒樽令我估老板应该系爱酒之人一人叫左个刺身定食,一碟牛舌2串烧鳗鱼,要饮品唔要雪糕牛舌黎先,真系有d失望,偏乾又无味,靠上面嘅烤牛油蒜粒吊味好在鳗鱼好好多轮到个定食d鱼生好新鲜,配碗寿司饭一流个miso soup 入面仲有蚬肉粒个茶碗蒸够热得黎都滑All in all 我建议大家focus on 佢嘅刺身料理,似乎呢方面佢地擅长d
经过观塘区,碌碌openrice 有咩食

呢间好似唔错,gogogo!

一人叫左个刺身定食,一碟牛舌2串烧鳗鱼,要饮品唔要雪糕

牛舌黎先,真系有d失望,偏乾又无味,靠上面嘅烤牛油蒜粒吊味
好在鳗鱼好好多

轮到个定食
d鱼生好新鲜,配碗寿司饭一流
个miso soup 入面仲有蚬肉粒
个茶碗蒸够热得黎都滑