同朋友去开铜锣湾,恰巧是晚饭时间,就去左Ramen Jo食拉面。 店内提供酸菜、芽菜和蒜蓉等酱料和冰水供客人随意添加。 我和朋友都比较喜欢吃沾面,所以选择了2款不同口味的沾面。🌶🍜名古屋辛味沾面 ($96)(极粗面、特制猪肉碎辛味汁、叉烧x1、芽菜、韮菜、日本熟蛋)沾面可选冷面或热面,个人觉得要吃到弹牙爽口嘅面,当然要选冷面。沾面还有一片厚而长的叉烧,还有一只非常吸引的糖心蛋。 沾面以外面还有一锅热烫烫的沾面汁,汁内有香辣的肉碎、芽菜、葱花等得,非常惹味。将沾面浸在热烫烫的汁上,挂汁力非常高,而且面质非常弹牙爽口,非常好吃。🐟🍜特制沾面 ($106)(极粗面、浓厚木鱼豚骨、叉烧x3、椰菜、玉葱、京葱、干笋、木鱼粉、紫菜x3、半个日本半熟蛋) 同样地选了冷面的特制沾面,原来是木鱼豚骨口味,沾面上还有三片厚而长的叉烧,还有一只非常吸引的糖心蛋。  锅内有大量笋片、椰菜,吃上来富浓郁的鲣鱼味,汤底浓稠美味挂汁力高,汤底够热,用上热锅呈上汤底不停滚腾沾面,超爽。 🐄葱花牛舌 ($70) 葱花牛舌即叫即煮,所以上桌时是热辣辣,香味扑鼻。牛舌口感爽口,入口非常惹味。🥟
店内提供酸菜、芽菜和蒜蓉等酱料和冰水供客人随意添加。
我和朋友都比较喜欢吃沾面,所以选择了2款不同口味的沾面。

🌶🍜名古屋辛味沾面 ($96)

🐟🍜特制沾面 ($106)

🐄葱花牛舌 ($70)
🥟自家制饺子 ($32/3pcs)
饺子可以选3只或5只,皮薄馅鲜,沾上饺子汁更美味。
2020-07-13
  • 特制沾面
  • 名古屋辛味沾面
2020-07-28 25 浏览
抗疫外卖炸鸡便当   39元   4/5分1. 炸鸡即叫即炸,要等15分钟,有5块,非常好味有汁,值得等待2. 饭有饭素,可惜外卖会令米饭冷却,味道唔够乾爽3. 沙律是神来之笔,配上细细旧的蛋卷,实在美味遇上疫情,拉面店根本无能为力,就算推出这种便当也无助增加收入,当日只有我一个人购买,而且是星期六,之後更全日不可以堂食,到底香港政府想害死多少小店呢?拉面JO本来大受欢迎,希望下次有机会过来品嚐拉面,加油~
抗疫外卖炸鸡便当   39元   4/5分

2. 饭有饭素,可惜外卖会令米饭冷却,味道唔够乾爽
3. 沙律是神来之笔,配上细细旧的蛋卷,实在美味

抗疫外卖炸鸡便当
2020-07-25
抗疫外卖炸鸡便当
2020-07-19 56 浏览
铜锣湾有好多拉面店,但系我最中意就系呢间,因为有我中意食嘅沾面。对於一个食辣食上瘾嘅人嚟讲,辣味沾面,就最啱我口味。 沾面用嘅面条都系粗面,好有口感,面条比拉面多了一个过冷河嘅过程,所以同拉面唔同,夏天的话,我比较中意食沾面。 名古屋辛辣沾面对比起辣味沾面就少咗d红油,比较适合不太吃辣的朋友。 炸八爪鱼球其实就系章鱼烧たこやき,我一开始以为系将八爪鱼炸成一个球。拉面店做嘅炸八爪鱼球都系即叫即制,食到系热辣辣,上面撒上木鱼粉同埋章鱼烧酱料,有6颗,作为我同朋友晚餐小食非常足够。 鸡皮饺子店铺做晚市推广,鸡皮饺子,每桌可以要一个,$3。 日本蜜桃汁蜜桃汁系铁罐装,入面有蜜桃肉,唔同普通果汁,呢个真系用上25%纯果汁整。
铜锣湾有好多拉面店,但系我最中意就系呢间,因为有我中意食嘅

沾面。对於一个食辣食上瘾嘅人嚟讲,辣味沾面,就最啱我口味。

鸡皮饺子

店铺做晚市推广,鸡皮饺子,每桌可以要一个,$3。

日本蜜桃汁

2020-07-14
2020-07-17 50 浏览
米芝莲推介拉面@铜锣湾左边墙上有劲多块米芝莲奖牌,能够连续 7 年获得米芝莲推介,点都有翻一定实力嘅!一入去就由店员探体温,每人派咗块酒精消毒棉,感觉卫生啲。依道系小店,但座位之间唔逼,坐得几舒服。叉烧系以 66 度低温烹调,肉质嫩滑,薄切但口感油润唔会话好少咁,围住个碗咁摆好靓𠻹呢依道主打嘅九州熊本风猪骨汤底浓郁细致而不浊,拉面比较幼身烟韧,挂汤力高。唔系人人都锺意笋嗰股浓烈嘅味道,依道先用酱油将笋煮过,易入口好多,唔会抢咗拉面嘅锋头。沾面汤汁系用鱼介汁熬成,内有京葱同笋乾等等,十分惹味!沾面就系粗面条,可以沾到多啲汤汁,有冷暖面选择,我就拣咗冷面,食起嚟更加弹牙。配菜好丰富,有叉烧、日本半熟蛋同几块紫菜。放沾汁嘅瓷碗好厚重,啲汁食到最尾重系好暖和。通常拉面店都有饺子食,鸡皮饺子我就无食过喇,的确系用鸡皮包住肉馅㗎,鸡皮香口到无得顶,入面好多肉汁唔肥腻喎。依家做紧优惠 $3 只真系好抵食,每只外皮都香脆!好耐无食过章鱼烧,炸八爪鱼球圆碌碌几大粒,八爪鱼粒有咬口,绝对唔系得粉浆海量嘅柴鱼片切幼咗,无咁易跌落嚟,连埋啲沙律酱同照烧酱好正,两个小食水准都好好~
米芝莲推介拉面@铜锣湾

特制辣味沾面

沾面汤汁系用鱼介汁熬成,内有京葱同笋乾等等,十分惹味!

2020-07-12 32 浏览
企左系门口,个女侍应安排紧2位入座,我地都系2位,讲左句2位唔该,就叫我地系出面等阵,我後面黎多2位,佢地又行埋去话2位跟住即刻俾佢地入。 我地叫住佢话我地黎先㗎喎,个垃圾女侍应明知自己衰左,唔好意思都冇句,乜都唔讲就拉埋度门,我开返门,话咁宜家点啊? 佢话要等。乜料啊,我同後面2位相隔20秒问,系咪咁都唔认得啊,同埋你哑㗎?! 做错野识唔识讲唔好意思啊?
佢话要等。

2020-07-12
2020-07-08 93 浏览
今次食日式拉面店,之前经过见到门口有好多米芝莲嘅得奖牌,所以今次决定试下。餐厅环境系典型嘅日本拉面舖,有吧枱,亦都有四人枱,面积唔算好大,中间就系炮制拉面嘅位置。由於疫症关系,餐厅好贴心预备咗消毒纸巾同埋口罩套,抵赞。期间限定款式系低温叉烧拉面,118蚊,拉面个特点在於叉烧非常多,而且薄薄一块,入口即溶,舖喺碗边,卖相吸引。汤加咗香葱,再有芝麻调味,味道香浓,而又唔算太油腻,面身就系幼面,质感唔错。另外叫咗个沾面,沾面有图解教点样食。首先系将啲面点落个汁,然後喺个汁度啜啲面上嚟,雪雪声非常过瘾。沾面可以拣冻同热,我拣咗冻,因为配埋个暖汤,口感比较丰富。食完再可以加汤,沾面汤真系好正。小食方面,点咗个咋八爪鱼球,即系章鱼烧,热辣辣亲热食,加埋啲特制汁,值得一试。另外,餐厅推出左抗疫嘅鸡皮饺子,三蚊一粒。我叫咗十粒,用鸡皮包饺子,都几特别。整体而言对於今次用餐感觉良好,服务都良好。

由於疫症关系,餐厅好贴心预备咗消毒纸巾同埋口罩套,抵赞。

整体而言对於今次用餐感觉良好,服务都良好。
2020-02-09 1705 浏览
十二月第三个星期一晚上,铜锣湾。爱吃拉面的好友说,有一家拉面店很想要试,於是下班後就跟他来看看。在铜锣湾这条美食林立的街道上,黑底金字招牌不会过份抢眼,横敞的木门旁边的玻璃可以看到,原来他们已经连续六年获得米芝连推荐,好厉害呢。吃饭高峰期,客人满座,我们先在外面边等边点餐。面有粗幼选择,味道有豚骨、面豉、蒜油、辣味、酱油豚骨,辛味以外,还有沾面选择,有配菜追加,小吃方面不只是有饺子而已,选择真蛮多的。葱花牛舌,牛舌切成薄片,弹牙脆口,葱油份量刚好,肉质软嫩没有煎过老,香口美味。特制低温叉烧面,进店以後已是阵阵猪骨浓香气,汤底呈乳白色,很纯粹的豚骨清香味,喝得出来熬制豚骨汤的时间之长。铺上一只吸引眼球的流心半熟蛋,原来是以豚肉汤煮至半熟的,难怪有豚骨汤味慢慢散发。这个期间限定的拉面,重点在於低温叉烧。叉烧先以66度低温慢煮,保持肉质鲜香嫩滑,再经过烤烘,薄切的滑溜除了豚肉本味,也带烟燻香油香,均匀铺满一整碗,视觉的震撼好像叉烧花海一样。面条选了幼身拉面,弹牙结实,每条面充份吸收豚骨汤,一口接一口欲罢不能,吃了一整碗发现面条的饱足感很强,肚皮感觉很实在。惟一要改善的地方是,店面跟一般拉面店
十二月第三个星期一晚上,铜锣湾。

原来他们已经连续六年获得米芝连推荐,好厉害呢。
小吃方面不只是有饺子而已,选择真蛮多的。
葱花牛舌
半熟蛋
低温叉烧
这个期间限定的拉面,重点在於低温叉烧
特制低温叉烧面

惟一要改善的地方是,店面跟一般拉面店一样,采用开放式厨房,不知道是抽风方面还是甚麽,甫坐下已经觉得有点热,随着时间渐久,感觉蒸汽不断扑面,到中段已经汗流浃背,坦白讲真的挺辛苦,希望可以让用餐环境舒适点就好。
2019-12-16
2020-02-08 851 浏览
嗰日同同事嚟呢度食lunch,咁我就叫咗一个辣味特制沾面,个汤淆制得十分之浓味,入面呢仲有笋片,同一两嚿腩肉.啲面索晒佢啲汤汁之後真系食得十分之过瘾,佢嘅叉烧都做得唔错 ,我会再嚟呢度食多次!
2020-01-09 878 浏览
接近两点食晏快完的时间,不用等位就坐埋一张四人枱但就一定要坐埋同一边?都快两点啦!你两点半就收还有客吗?ok两个人坐埋一边叫了一碗普通汤底的沾面及一碗辛辣汤底的沾面,但汤底极咸!!已经是第二次了!之前一次以为师傅错手但今次好失望连薄如纸的义烧也是只见肥不见肉的五花腩汤底除了咸就甚麽味道也吃不到,记得老板系日本人以往的照呼都不会太差但今次好失望!可能而家已唔忧做?早知入跑马地麦兆记食腕云吞面好过, 啲阿姐照呼好好多
2020-01-09
2019-12-30 867 浏览
朋友话最近网上流存一间拉面店好好味, 我地一行二人都去试一试, 原来地点就系睇贺岁杯香港大球场铜锣湾路口, 新年年头见过一面, 今次终於成为坐上客.叫左限定叉烧拉面及特制腩肉沾面加一份自家制饺子.限定叉烧拉面, 如图,见到叠满一片片慢煮叉烧, 急不及待,吃了一片, 好薄淡淡的肉片, 汤是一般正常猪骨汤, 面是幼面,对本人来说比较硬, 整体, 卖相非常好的一碗面, 味道一般.特制沾面是面较粗曲面, 目的是可以沾多一点汤汁, 汤汁味较浓及偏咸, 饺子涵夹着酸菜, 此口味都几特别,不是人人喜欢, 我自己觉得可以接受. 但大家记得不要像我一样犯错, 沾了饺子醋, 醋实在太酸了. 舖面不算多位置, 中心位置为拉面厨房, 格局都是适合瘦底人士成为坐上客.

叫左限定叉烧拉面及特制腩肉沾面加一份自家制饺子.

2019-12-21
2019-12-30 693 浏览
见网上好评如潮,米芝莲推介,带着期待的心去一尝拉面。结果极失望。好喇,叫左碗味噌拉面,师傅一路倾闲计一路笑一路整拉面,好hea 咁,一点拉面师傅应有嘅专业态度都冇。味噌拉面:佢地叫面豉,但味道唔系日式,汤底带有用黎整中菜既中式面豉味,仲奇怪地带有中式南乳猪手既味道!面底:试完汤底後即食,系。腍。既!!唔好话基本弹牙,我所试过既任何一间拉面都弹过佢,怀疑系师傅挂住倾计,唔专注所致嘅疏忽。块猪腩就好一般,口感偏「鞋」身。难食到我同朋友都只系食咗几啖就放弃,离开被茶记阿姐呼喝、间野又逼又一阵味、见到厨房唔开胃既地方,之後去左第二度再医肚。真心难食,唔会再黎。拉面店做出如茶记感觉:一进店我们二人被安挂坐普通枱,被阿姐用命令式叫我地两个一齐坐埋一边,完全茶记feel。(要知道小店同茶记系有分别的)Request 後坐Bar枱,纸箱多既程度不可表受,连行入去坐低都好辛苦,坐低後waiters 出出入入经常撞到,骤眼望入厨房,卫生情况不良好,见到唔开胃。完全唔明点降咁多好评,希望将来质数改善。
见网上好评如潮,米芝莲推介,带着期待的心去一尝拉面。
结果极失望。

真心难食,唔会再黎。

拉面店做出如茶记感觉:

完全唔明点降咁多好评,希望将来质数改善。
2019-12-26
2019-12-27 392 浏览
知道这间拉面得到米芝莲荣誉已经好几年今日特登来到铜锣湾试吓.装修是很传统日本拉面店我们12:30左右去到人还不算多.叫了两款拉面一款是味增一款是猪骨汤底不得不说汤底真的是非常香浓可口而且面条保持适当的硬度不会煮得太林身.见到碗面好似细细碗但因为汤底太浓厚,食到一半已经好饱

知道这间拉面得到米芝莲荣誉已经好几年
一款是味增一款是猪骨汤底
不得不说汤底真的是非常香浓可口
而且面条保持适当的硬度不会煮得太林身
见到碗面好似细细碗
但因为汤底太浓厚,食到一半已经好饱

2019-10-31 1419 浏览
食左咁多年,质素越嚟越差,味噌拉面汤底肉碎以往很丰富,现在都不复见。最大问题系员工态度恶劣,收银那位阿姐不时呼喝同事,连个客落单都比人话,走白葱都唔啱既,真系由佢开铺食足咁多年未见过,仲够胆死话我地拉面无白葱,食完𢳂番比佢睇,佢都仲死拗,仲话系芽菜,比d专业好无?当年员工殷勤服务,坐爆哂好忙,仲会细心教用铁匙𢳂汤隔肉碎,仲有日本师傅煮面,抵佢攞米芝莲。依家连lunch都坐唔满,都咁恶对客,真系最後一次了。一百蚊碗面不如食第二间开心d。
2019-10-25 918 浏览
日本风小店拉面Jo地方唔大,中间围住系厨屋区域,可以清楚睇到厨师整过烹调过程,具有日本居酒屋风格,选菜方式简单,先选拉面底再选配料,最後系追加项目。今次试左蒜油豚骨幼面,加葱! 汤底清清地,同一般连锁拉面店唔同,绝对可以饮哂全碗汤面唔会有油腻嘅感觉豚肉是瘦果种 唔会一大条肥猪肉连住,几钟意特别一提系佢台面旁边既配菜,个微微辣芽菜丝记得要试,劲好食!服务员还可以,价钱中规中矩,整体感觉都唔错,大家经过都不防来试一下
日本风小店
拉面Jo
豚肉是瘦果种 唔会一大条肥猪肉连住,几钟意

葱油豚骨幼面
葱油豚骨幼面
2019-10-25 722 浏览
呢度嘅选择有好多 有辣有唔辣 拉面粗有幼 沾面有冷有热🍜 超级锺意食呢度嘅沾面 拎左咁多年米芝莲真系名不虚传🤩一碗非常之我口味嘅沾面😋最欣赏嘅系呢度嘅面底 软硬适中好弹牙 加上挂汤能力好强 再一啖都会食得出有好浓鱼介味嘅汤😍叉烧肥瘦均匀有入口即溶嘅效果😆加上份量都几大下 食完超级满足~.one of my favourite tsukemen in hong kong - the michelin 💫 Ramen Jo! i love how the shop is little & cosy which gives you an authentic vibes especially when the workers there communicate in japanese 🤣 the texture and temperature of the noodle is a 10/10 and match perfectly with their delicious broth 💯 i truly enjoyed my tsukemen & would definitely recomm
one of my favourite tsukemen in hong kong - the michelin 💫 Ramen Jo! i love how the shop is little & cosy which gives you an authentic vibes especially when the workers there communicate in japanese 🤣 the texture and temperature of the noodle is a 10/10 and match perfectly with their delicious broth 💯 i truly enjoyed my tsukemen & would definitely recommend to y’all!
what did i order:
特制沾面 ($106) 😋😋😋