2019-10-31 290 浏览
食左咁多年,质素越嚟越差,味噌拉面汤底肉碎以往很丰富,现在都不复见。最大问题系员工态度恶劣,收银那位阿姐不时呼喝同事,连个客落单都比人话,走白葱都唔啱既,真系由佢开铺食足咁多年未见过,仲够胆死话我地拉面无白葱,食完𢳂番比佢睇,佢都仲死拗,仲话系芽菜,比d专业好无?当年员工殷勤服务,坐爆哂好忙,仲会细心教用铁匙𢳂汤隔肉碎,仲有日本师傅煮面,抵佢攞米芝莲。依家连lunch都坐唔满,都咁恶对客,真系最後一次了。一百蚊碗面不如食第二间开心d。
2019-10-25 199 浏览
日本风小店拉面Jo地方唔大,中间围住系厨屋区域,可以清楚睇到厨师整过烹调过程,具有日本居酒屋风格,选菜方式简单,先选拉面底再选配料,最後系追加项目。今次试左蒜油豚骨幼面,加葱! 汤底清清地,同一般连锁拉面店唔同,绝对可以饮哂全碗汤面唔会有油腻嘅感觉豚肉是瘦果种 唔会一大条肥猪肉连住,几钟意特别一提系佢台面旁边既配菜,个微微辣芽菜丝记得要试,劲好食!服务员还可以,价钱中规中矩,整体感觉都唔错,大家经过都不防来试一下
日本风小店
拉面Jo
豚肉是瘦果种 唔会一大条肥猪肉连住,几钟意

葱油豚骨幼面
葱油豚骨幼面
2019-10-25 131 浏览
呢度嘅选择有好多 有辣有唔辣 拉面粗有幼 沾面有冷有热🍜 超级锺意食呢度嘅沾面 拎左咁多年米芝莲真系名不虚传🤩一碗非常之我口味嘅沾面😋最欣赏嘅系呢度嘅面底 软硬适中好弹牙 加上挂汤能力好强 再一啖都会食得出有好浓鱼介味嘅汤😍叉烧肥瘦均匀有入口即溶嘅效果😆加上份量都几大下 食完超级满足~.one of my favourite tsukemen in hong kong - the michelin 💫 Ramen Jo! i love how the shop is little & cosy which gives you an authentic vibes especially when the workers there communicate in japanese 🤣 the texture and temperature of the noodle is a 10/10 and match perfectly with their delicious broth 💯 i truly enjoyed my tsukemen & would definitely recomm
one of my favourite tsukemen in hong kong - the michelin 💫 Ramen Jo! i love how the shop is little & cosy which gives you an authentic vibes especially when the workers there communicate in japanese 🤣 the texture and temperature of the noodle is a 10/10 and match perfectly with their delicious broth 💯 i truly enjoyed my tsukemen & would definitely recommend to y’all!
what did i order:
特制沾面 ($106) 😋😋😋
炸八爪鱼球 ($50) 😋😋
2019-10-11 272 浏览
拉面系啲明知肥但又不时心痒痒想食返碗。通常呢个挣扎都系多余,因为一定会去食,重点系食完满唔满足。好好彩今次唔伏,食左碗我觉得系香港食过最好食既拉面。先讲汤底,饮得出唔系味精水,又唔会成口油,浓而不腻,加分。面条,不过粗又不过幼,煮既时间刚好,唔会唔熟又唔会变糊,即使食食下浸住汤既都唔会完全淋哂,岩哂最介意面质既我。

好好彩今次唔伏,食左碗我觉得系香港食过最好食既拉面。

先讲汤底,饮得出唔系味精水,又唔会成口油,浓而不腻,加分。

2019-09-25 371 浏览
今日专登过来食人气拉面店,一收工就即刻过来,点咗一份饺子同埋一份蒜油豚骨拉面。饺子一份只有三只要28蚊,有少少贵。但好好食皮好薄,里面嘅馅料味道都好好。蒜油豚骨拉面咧真系好香啊!汤底浓郁,猪骨味好足,咸度啱啱好,拉面又弹牙,豚肉都好软好好食。完全冇失望到,下次仲要来,太好食啦!
2019-09-11 541 浏览
今次黎到铜锣湾一试闻名的拉面JO❗️六点左右黎到,可能因为偏早,冇咩人唔使排队选择好多,花多眼乱,最终决定试下佢个招牌沾面❗️❗️招牌沾面 $90汤底好浓,但算比较咸,当然一般沾面汤系比较浓,但个人认为系多左少少,好唔好食就见仁见智,但味道方面系唔错至於面身都系好坏参半,面身好弹牙好Q,但相比就比较唔挂汤,而正正系我觉得一个沾面最需要的元素,唯有强行自己食住面一路饮汤补足下,但其实面同汤系几夹,整体不过不失,但如果要食好沾面,可能有其他更好选择
今次黎到铜锣湾一试闻名的拉面JO❗️
六点左右黎到,可能因为偏早,冇咩人唔使排队

选择好多,花多眼乱,最终决定试下佢个招牌沾面❗️❗️

招牌沾面 $90

2019-08-20 624 浏览
每次打波途经这间拉面店,都被门外大大的灯笼所吸引,今次终於有时间可以在打波前试试了。传统日本拉面店舖,讲日文加少许中文的日本哥哥帮我们落单。猪骨拉面 ~ 猪骨汤底,不咸而味鲜,另外日本叉烧味道香,肥瘦刚刚好,再加上伴菜~笋,木耳再加上芝麻及葱,已经非常美味。蒜油拉面 ~ 猪骨汤底加上香喷喷的蒜油,令人回味,当然面内也有美味的日本叉烧及伴菜,另外还加有椰菜,非常丰富。今次这间店的拉面并没有令人失望,真才实料,值得一赞。

传统日本拉面店舖,讲日文加少许中文的日本哥哥帮我们落单。

今次这间店的拉面并没有令人失望,真才实料,值得一赞。
2019-08-15
2019-08-19 457 浏览
星期五的晚上又是接男朋友收工的时候,好耐无搵特别既拉面食,好彩今次无失望!一般日本拉面店都唔会有太多选择,这间豚骨为主。个人比较倾向汤面,点左蒜油豚骨拉面。一见到两块叉烧晶莹剔透,对腩肉等肥猪肉不感兴趣既我都流哂口水比起一般日本拉面既叉烧,佢切得相对薄一d,入口唔怕觉得太腻汤方面浓而不咸分量一黎到我觉得唔够,点知食完都几济男朋友拣左这里最出名既沾面叉烧卖相一样,都有3块,面质比较硬身,汤味道好吸引,仲有阵阵海鲜味。仲叫左个炒野菜,少少油腻,却有好多唔同种类既菜,好好味可惜环境十分窄,餐牌贴於墙身。食紧期间,keep住同後面背对背既女士有碰撞...

一般日本拉面店都唔会有太多选择,这间豚骨为主。

个人比较倾向汤面,点左蒜油豚骨拉面。
蒜油豚骨拉面

一见到两块叉烧晶莹剔透
,对腩肉等肥猪肉不感兴趣既我都流哂口水

比起一般日本拉面既叉烧,佢切得相对薄一d,入口唔怕觉得太腻

汤方面浓而不咸
分量一黎到我觉得唔够,点知食完都几济

男朋友拣左这里最出名既沾面

特制沾面

仲叫左个炒野菜,少少油腻,却有好多唔同种类既菜,好好味

2019-08-16
蒜油豚骨拉面
  • 炒野菜
2019-08-16 283 浏览
铜锣湾有很多拉面/沾面店,不少着名的拉面店都选址於此。今天在老铜湿平完,见饿,就去了这家米芝莲推介的拉面店。这家店坐位不多,只有十多个bar 枱位子,及两张四人枱。客人可以看着师傅煮面过程。座位虽少,店内的楼底却很高,因此空间感亦很强,不会有狭窄的感觉。点了一碗辣味沾面,真的很合我口味,吃完有种满足感...沾面内含叉烧两片、沾面汁内有荀乾。我觉得挺不错的,鱼介休沾面汁很香浓,可能因为加入了蘑菇油和辣酱,味道丰富,配上冷感及富有弹性的沾面,喜欢味浓的朋友不妨一试!吃完面後,沾面汁加入上汤,把这个鱼介休辣汤一饮已尽,幸福满溢!

点了一碗辣味沾面,真的很合我口味,吃完有种满足感...

• 沾面
2019-07-17 579 浏览
黎到铜锣湾 一定要食呢间日本拉面 之前食过汤拉面 所以今次决定食沾面 面既软硬度可以自己选择 沾面汤底浓郁 同真正去日本食一样 都系偏咸 最好食莫过於块叉烧 系我食过咁多间拉面店最好食既 肥瘦适中 真系有种入口即溶既感觉 不过由於面店隔局比较细 座位亦比较挤迫 想同朋友仔一齐闲聊就要再搵地方啦!同埋要提提大家 铜锣湾分店同元朗系好唔同呀 连餐牌都有啲唔一样 铜锣湾系有获米芝连颁发过奖状 好食好多呀!!
2019-07-14 434 浏览
连续五年拎左米芝连真系名不虚传~真系食唔厌~上次无留意到有酸菜和辣芽菜~今次要试下先~酸菜不会太酸~好开胃~辣芽菜辣得黎又好香~特制沾面通常食拉面同沾面我都好钟意饮一口汤先~因为个汤真系灵魂黎~沾面上桌时会将面跟汤分开~汤底以石锅盛载着真系热辣辣~面底有冷热比你选择~平时沾面好少有~个汤底用左好浓厚的木鱼豚骨~味道又浓又香~面条口感滑顺而又紧致弹牙~提升入口的嚼劲~仲呈现小麦特有的甘甜味道~面条沾上汤底食真系好滋味~但叉烧就薄身了少少~但口入即化~好香~再加上半熟蛋有香浓蛋味~
连续五年拎左米芝连真系名不虚传~
真系食唔厌~
上次无留意到有酸菜和辣芽菜~
今次要试下先~
酸菜不会太酸~好开胃~
辣芽菜辣得黎又好香~
特制沾面
通常食拉面同沾面我都好钟意饮一口汤先~
因为个汤真系灵魂黎~
沾面上桌时会将面跟汤分开~
汤底以石锅盛载着真系热辣辣~
面底有冷热比你选择~平时沾面好少有~
个汤底用左好浓厚的木鱼豚骨~
味道又浓又香~
面条口感滑顺而又紧致弹牙~
提升入口的嚼劲~

仲呈现小麦特有的甘甜味道~
面条沾上汤底食真系好滋味~
但叉烧就薄身了少少~但口入即化~好香~
再加上半熟蛋有香浓蛋味~
2019-07-07 314 浏览
今日同朋友去踢波,开波前医个肚仔,就拣左这间拉面店食,入到去唔知系老板定服务员,佢既态度真心唔好,命令式地要求我地坐边同问食咩,感觉好差,我地叫左几款拉面而我自己就试左辣味豚骨拉面,首先汤底而言并不是很浓郁,味道正常,但绝不是那种很好饮会一饮到底的拉面汤底,本人亦只是浅尝几口算,佢既面分几种,我选择左幼面,都系正正常常啦,唯一抵赞就真系佢份X烧啦,十分香口及肥廋比例恰如其分,食到我😋😋,我地另外都叫左份日式饺子,唉但都唔算好食,总括来讲系不推介.
食物水准是没有失望也没有惊喜。面弹牙,汤底浓,但比这更好的汤底,铜锣湾也不少。牛舌切得太薄,没有口感,盐可以选择更鲜味的岩盐,提升味道层次。但希望反映店员的服务和危机意识。我旁边的客人点了一个沾面,厨师从面前端来,旁边客人想移动汤碗,滚汤便浅到我的手臂。厨师在我们面前是肯定看到我被烫伤,亦应该很清楚那个汤是滚烫的,但没有任何行动或慰问,直至我站出来要求店员给我冰块,他们用了差不多2分钟才拿给我,看到我手臂一大笪红,还开始有水泡,才给我烫火药膏。回到家里,处理伤口,发现3个直径1-3cm的水泡及红印。我希望面店注意,在店内有客人受伤,店铺需要负上责任,客人亦有权追求赔偿,店员的危机意识太差,如果这次受伤是一位小朋友,情况可以好严重。沾面汤碗的设计也有问题,我看到另外一位客人同样在移动汤碗的时候,滚汤浅出,希望店铺检讨汤碗是否需要调整,避免同样情况出现。

2019-07-04
  • 沾面
2019-06-09 332 浏览
一家三口都蛮喜欢吃日式拉面,这次由我提出试试未尝过的拉面店,刚好在Openrice找到港岛区最多like的拉面Jo,竟然刚巧就在女儿补习的地方附近,很顺理成章就决定一试拉面Jo。我们三人都点了蒜油拉面和日式煎饺,点餐後在等待的时间里,我们的视线都被墙上挂着连续5年的米芝莲推介吸引了,心想连续五年的实力应该不错吧....饺子先上菜,坦白说,日本餐厅的煎饺子很难会失准的,只要有Ok质素的饺子和正确的烹煮时间,很难会出事,但这碟饺子无论是饺子本身质素或煎的程度都把扼不好,没有金黄的颜色亦没有饺子煎香了的味道....饺子是残念了。到了拉面上桌了,先试试面汤,没有期待的猪骨汤香味,蒜味也不明显,汤底比较像以浓缩汤料开水的那种,就是缺少了用真材实料肴汤应有的鲜味,再试一试面条,面条是幼身的品种,面质有点偏硬且没有咬下去的回弹韧性,再尝尝那几片豚肉....结论仍是平平无奇.....到底是我们三个同时出现了味蕾判断的问体还是米芝莲出问题了? 还是我们不幸遇上了水准最差的一天呢?

2019-06-08
2019-05-22 281 浏览
之前夜晚喺附近返学都一直想试呢间拉面,但系每次放学时间都太晏,难得咁啱朝早喺铜锣湾整完野就去觅食十一点几黎到,原来未开门😂😂 咁唯有喺附近行下先,附近都几多野食,但系今次目标明确,点都要了结下呢个心愿差唔多十二点入去,好彩唔使等位,就拣左特制沾面,喺点餐期间出面已经出现人龙虽然menu幅相系用碗装,但实际系用铁板上,所以个汤底够热,好多其他沾面店嘅汤系暖,甚至系冻嘅,铁板热上汤底超加分而个面底系粗身,好弹牙,好啱我心水 而且个拉面唔会痴住晒,回头率系200%

而个面底系粗身,好弹牙,好啱我心水
而且个拉面唔会痴住晒,回头率系200%

• 特制沾面