2020-05-01 505 浏览
2020年4月12日星期日當天上來前,在Openrice及手日土小店💛💛的FB fans Page及IG看到告急的情況😢。小店位置觀塘興業街興業工業大廈A座4/F,行進去先經過A座及B座中間的停車場🅿,之後就會看到A座G/F的升降機大堂。小店充滿了藝術的氣息,有點像良心小店💛💛One Little Room的1.0,One Little Room📷小店第一代從觀塘的工廈開始的😂。雖然食評來遲了,由於小店向大家暫別前的一個星期😢,小食已經全部暫停,只餘下飲品選擇。當天選了Peppemint Tea薄荷茶🍵,而且茶味非常甘香,薄荷味非常清新,一杯$32元都非常值得。🙌👍👊
Peppemint Tea

2020-04-12
等候时间
20 分钟 (堂食)
$32 (早餐)
Peppemint Tea
又係四月講拜拜的例子,這𥚃做到4月14日就會告別大家。呢間咖啡店想去左好耐,其中一個特色係因為呢度係一間陶瓷工作坊加咖啡室。雖然我唔係對陶瓷有極大興趣,但係當你喺社交平台見到呢度嘅相片,全部用上好靚嘅陶瓷杯,厚薄皆備,高矮肥瘦,美輪美奐,都會好有衝勁想過嚟,特別配上唔同種類嘅咖啡,成件事應該會好完美。可惜,香港總係容納唔到好嘅事物,任何冇乜價值嘅嘢都會比租金殺掉,似乎,錢才是我們的核心價值。正是呢個原因,香港好似連係一間咖啡室都是奢侈的東西。觀塘工廈一直有很多特色餐廳,其實應該租金都相對便宜係呢個時候告別,更加引來嘅係對社會無力嘅唏噓。希望咖啡店只是搬舖,也沒有問店主了,有緣便再見吧。起碼這天都來得及試一下這裏的咖啡。主打精品咖啡,提供不少特色單品豆,據報導手沖鴛鴦勁受歡迎,不過好多人都係諗必先朝聖基本上所有奶類嘅咖啡都售罄,個個都話其咖啡都有好有水準,係唔少咖啡控嘅心水,可惜。不過幸好還有speciality coffee,對咖啡大愛嘅人,應該會更開心,如果唔係,可能飲茶會更好。當天有來自哥倫比亞和雲南嘅豆,還有尚比亞PB,都是不錯的選擇。我們四個人各有喜好,有人愛fruity 有人
又係四月講拜拜的例子,這𥚃做到4月14日就會告別大家。

正是呢個原因,香港好似連係一間咖啡室都是奢侈的東西。

我們四個人各有喜好,有人愛fruity 有人愛nutty,於是點了哥倫比亞和雲南。

有手沖,冰滴和虹吸你選擇。

口味唔太多講了,以虹吸嘅方式來烹調嘅咖啡當然香味俱全,入口滑,不過最欣賞係啲杯同手法,特別飲fruity 嘅厚杯,感覺更佳。

希望有機會再見吧。

手日土咖啡室
觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座4樓A9室
2020-04-04
2020-01-09 1413 浏览
無意中上網見到呢間咖啡室,於是黎睇睇。門口個招牌簡單但不失美觀,好有個性😊一入到去就見到好多佢哋手作陶瓷嘅作品。後面仲有個工作室,似乎會開放比人哋嚟學整,都幾好👏🏻場上亦都掛咗好多幅畫,簡潔得來又美觀同朋友一人叫咗一杯咖啡,原來佢哋個杯都係自製架,好靚呀!我嗰杯係flat white,味道岩岩好,之前飲果啲較苦,但呢杯苦同甜味剛好,十分讚😻飲咖啡都要食返啲嘢,各叫咗一碟鹹,同一啲甜嘅嘢。鹹嘅係腐乳焗雞翼,好香腐乳味,但又唔會好咸!二甜品方面叫咗個有子芝士蛋糕,好香柚子味,唔會好「漏」,清新嘅道,好食🤤成間咖啡室嘅環境寧靜,乾淨,感覺令人舒適,雖然佢有個工作室,整陶瓷之類嘅手作,但係佢哋嘅環境都保持好乾淨整齊,所以令人覺得好寫意。
無意中上網見到呢間咖啡室,於是黎睇睇。
門口個招牌簡單但不失美觀,好有個性😊

場上亦都掛咗好多幅畫,簡潔得來又美觀

同朋友一人叫咗一杯咖啡,原來佢哋個杯都係自製架,好靚呀!

2019-09-28 1574 浏览
尋尋覓覓,發現了這間樓上咖啡室,內有陶瓷工作坊,喜歡陶藝、熱愛咖啡的朋友,一定會喜歡這個地方。店內幾名服務生都很年輕,從調配咖啡的過程,及對每一位學員的指導,均可看到他們對工作的熱忱。第一次來到這裏,點了具特色風味的咖啡,不加奶、不加糖,品嚐咖啡天然的花香及清新的植物味,比傳統咖啡品出了另一種風味,做到了一剎那間的「淺嚐咖啡、細味人生」。

2019-09-15 1037 浏览
第一次上嚟係同朋友飲咖啡,見到有得學陶瓷,暑假就拿拿聲帶個女嚟學(講咗好耐),而家仲上埋恆常班。呢到環境好舒服,周圍又放晒啲陶瓷作品,連熱飲嘅杯都係自己整。啲咖啡好香,但只得小食,食物種類偏少,可能佢哋以陶瓷班為主啦。試過腐乳雞翼,薯條,樣樣都好好味,即叫即整但整嘅時間比較長,不過嚟得呢啲地方都想慢慢坐,我又唔介意嘅。喺外面可以見到晒陶瓷班課室嘅情況,可以一邊嘆咖啡,一邊睇人上堂,又係另一種享受。
2019-04-14 1959 浏览
滿門陶藝文化 享受慢活時光想同朋友舒服寧靜地渡過一個下午 又可以欣賞師傅授徒制作陶瓷 可以考慮嚟呢度新鮮炸起,香脆可口。黑松露醬味道都唔錯。香蕉朱古力蛋糕,香蕉味濃、蛋糕厚實,都OK好味。今次選擇虹吸咖啡,雖然價錢高少少,但比手沖更香濃順滑。 不過如果想飲虹吸就一定要有耐性,因為有課堂時人手比較緊,而咖啡豆係即時手磨的,所以等候嘅時間會好...長的。但一邊食小食,一邊欣賞陶藝,時間好快就過去。精緻咖啡杯壺水果茶,冷熱都有陶藝作品擺設房間裡便是上課地方,地方寬敞,雖然無參與,但已經感受到內裡氣氛。如果要上堂就要預先上網預約嘞!
滿門陶藝文化 享受慢活時光

新鮮炸起,香脆可口。黑松露醬味道都唔錯。

香蕉朱古力蛋糕,香蕉味濃、蛋糕厚實,都OK好味。

但一邊食小食,一邊欣賞陶藝,時間好快就過去。

精緻咖啡杯壺

水果茶,冷熱都有
陶藝作品擺設

2019-02-17 1603 浏览
星期日沒有東西做就隨便search一間觀塘的咖啡店,看到這個陶瓷咖啡店好像挺特別就來了。結果喜出望外☺️非常高質有氣氛的咖啡店,加上手作陶瓷,是過一個輕鬆清靜weekend的好地方。老闆似乎喜歡Ed Sheeran 我點了一杯Flat White, 咖啡味非常濃郁!咖啡杯是手作陶瓷的,濃濃的人情味。十二點左右的時間有兩個小朋友和家長在學陶瓷。這是一個挺難找的咖啡店,但真的非常好。希望有多些人知道可以來支持一下))

十二點左右的時間有兩個小朋友和家長在學陶瓷。

Flat  White
2019-02-17
$42 (早餐)
Flat  White
2018-11-09 1673 浏览
睇完u magazine 介紹就去左呢間手日土陶瓷cafe, 由於想試下陶瓷但又覺得好難, 所以就試去飲杯野睇下先, 果度飲野可以睇到人學陶瓷,即刻覺得好好玩,店長介紹左陶瓷基本知識,人又nice 所以就報參加陶瓷班。店內環境好舒服, 唔會好似一般工廈既餐廳污污糟糟咁, 又無最令人討厭既油煙味。 但有好有唔好,因為呢度冇主食, 只有輕食, 老闆話就係唔想污煙瘴氣所以只提供輕食。 我飲左杯手沖咖啡,同埋食左個超好味既「腐乳雞翼」 ,之前睇到個名驚驚地,但店長大力推薦,試完又真係幾好味。另外仲點左個homemade 蛋糕,都好味! 呢度適合厭倦超迫人既觀塘cafe既人,適合陶瓷愛好者或者唔識陶瓷既人, 適合真,偽文青。最重要適合有選擇困難症既你同我,因為店長會介紹,而且餐牌唔多野揀XD
呢度適合厭倦超迫人既觀塘cafe既人,
適合陶瓷愛好者或者唔識陶瓷既人,
適合真,偽文青。
2018-11-08
  • 超好味腐乳雞翼
  • home  made  香蕉朱古力蛋糕
觀塘區多樓上coffee shop 就唔使講啦,話說今日平日放假,漫無目的,記得之前喺網上邊見過呢間咖啡店,點解我會咁記得?因為呢度可以有埋陶瓷班同埋拉花班上堂架見今日冇嘢做,就自己一個人上咗嚟chill下啦,由於平日嘅關係應該唔會有人好似我咁自己走上嚟Hea,果然一推門係無客人既,仲好啦自己一個好舒服呀呢度有個開放式嘅陶瓷室,係可以望到入面整陶瓷,望完個Menu就決定嗌杯Flat white 先,見呢度可以轉杏仁奶,都未試過杏仁奶加咖啡,一於試吓佢先☕️☕️☕️好鍾意呢度嘅陶瓷咖啡杯,搞到我都想上下堂,整返個陶瓷杯添!其實我未飲過杏仁奶,原來杏仁奶加咖啡係咁嘅味道,呢隻味完全係未飲過既,聽人講杏仁奶好健康架喎就係咁靜靜地渡過左一個Tea Time啦!係臨走嘅時候,呢度嘅老闆請咗我飲一細杯新研製嘅薑茶,欣賞呢度嘅老闆用心整作同調校味道,希望以最好味嘅成品比客人飲用!加油呀!
係無客人既,仲好啦自己一個好舒服呀

2018-09-02 1352 浏览
早兩日睇到介紹陶瓷咖啡工作室,被陶瓷咖啡杯吸引,所以趁星期六就約朋友去試下...走進觀塘工廠區但其實都不難找這間咖啡店...推門一進,就不難發現店內有很多店家的陶瓷製成品,這裡除了咖啡店另一邊是陶瓷工作坊,剛好今天有客人在上陶瓷班,感覺好文青😝呢到真係好啱傾計,因為環境舒服又安靜👍👍除咗咖啡仲有茶類,店家都會好細心介紹咖啡,感受到店家的真的用心經營。讚!!!招牌Latte 配上陶瓷杯 很美耶加雪夫手沖咖啡另一邊的陶瓷工作坊教室

呢到真係好啱傾計,因為環境舒服又安靜👍👍
除咗咖啡仲有茶類,店家都會好細心介紹咖啡,
感受到店家的真的用心經營。讚!!!

招牌

Latte 配上陶瓷杯 很美

耶加雪夫

手沖咖啡

另一邊的陶瓷工作坊教室
2018-09-01
  • 手沖咖啡
2018-08-28 756 浏览
偶然係網上見到裡間係陶瓷同咖啡工作室 覺得好特別 難得今日放假 就過來啦 環境非常舒服 坐係到聽住我鍾意既輕音樂 叫佐杯水果茶 好香的熱情果同埋烏龍茶仲有我飲嘅杯係老闆自己整嘅添 好有特色!
叫佐杯水果茶 好香的熱情果同埋烏龍茶
仲有我飲嘅杯係老闆自己整嘅添 好有特色!
2018-08-24 774 浏览
環境很舒適,室內的裝修好有空間感,唔會有好迫的感覺,週圍有好多層架放置手做陶瓷精品。咖啡室的咖啡有幾多種類,有精品咖啡,有不同的咖啡豆可以選擇,店員好細心介紹不同地方咖啡豆的味道。最後我選擇左唉塞俄比亞的咖啡豆,第一次試虹吸咖啡,味道香醇甘甜。我朋友一個選擇了手冲咖啡,另一個朋友選擇了有奶的Latte 。小食:柚子雞翼好好食,仲有雪糕窩呼。咖啡室旁有一間陶瓷工作室,可以從玻璃窗看入去。剛剛那天我去的時候見到有人在內做陶瓷。原來有陶瓷工作坊可以參加。真係一個假日慢活的好地方
原來有陶瓷工作坊可以參加。真係一個假日慢活的好地方

2018-08-19
2018-08-13 605 浏览
今日去左間好舒適,特別嘅cafe , 地方唔大,但好cozy, 有手沖咖啡,水果茶,我地2個人點左latte 同水果茶,水果茶好香,Latte 都好飲拉花靚,隻杯又好襯!之後仲點腐乳雞翼,個面焗得好脆,裏面仲有肉汁,好香!除左咖啡室之外原來仲有陶藝工作室,佢地D杯碟都係自家造的,襯著咖啡同蛋糕,好靚呀!佢地仲有陶瓷班,可以自己做咖啡杯沖咖啡,我就試左拉坯班,好難但好玩!望住D泥轉轉下好治癒呀!環境好舒服又可以玩泥,又可以hea下飲咖啡!好正呀!推介👍🏻
2018-08-12