2020-09-22 0 浏览
依间新蒲岗小店真系要推介 小笼包 多汤多汁个包皮又唔易穿 $42/5只 CP值劲高怕肥叫左酸辣汤云吞 好足料 🥰鸡扒手打担担面 个面不俗 但个汤底唔似平时食开的担担面注意⚠️:新蒲岗小店位置不多,都要等一阵间,当然衞生情况唔可以要求太多,食左三个小笼包饱左7成。

依间新蒲岗小店真系要推介
小笼包 多汤多汁个包皮又唔易穿 $42/5只 CP值劲高
怕肥叫左酸辣汤云吞 好足料 🥰
鸡扒手打担担面
个面不俗 但个汤底唔似平时食开的担担面

2020-09-19 31 浏览
新浦岗是处边沿地方,虽有工业区却不像观塘车水马龙。自九十年代工厂开始北移,这区亦显得冷清,但却不乏好味食店。手拉面店是我心仪食店,它没有华丽装修,集合京川沪面吃饱点为一身的务实小店。今天因工事经过新蒲江,当然要入内一试久遗了的味道。因这里食物份量不少,我一个人只点了小笼包和猪颈肉担担拉面(平常只吃猪扒担担面,今天想转口味)))))]本人爱在非繁忙时间来吃,因面与小笼包几乎是同步来。若在饭餐时间来,有可能差不多吃完面才到小笼包,那就有点怪。冒着热气的血红汤头冲击双眼,不要被血红汤头吓倒,因各客人味蕾构造不同,所以汤只是微辣,若嗜辣的枱头那樽辣椒油才是主角。面是自家制,咬口适中,汤里有炒过的芝麻,炸菜和花生碎,再加点辣椒油连渣伴着汤头和面入口,汤的厚度,面的咬度,辣的劲度冲着你的味蕾直入脑神经,当吃面後,感觉到像有股辣气,从胃里涌向丹田散发汗线,真的罪过罪过,可惜猪颈肉煮得过火了,少了猪颈肉特有的爽脆感,是整碗面的败笔,下次还是吃猪扒担担面。小笼包是这镇店名物,它没有尖沙咀十八个摺的小笼包那种精致,我较爱这里的粗犷,吃得自在,这里的小笼包每颗份量不少,最好用匙托包送入口,我的习惯将小笼包
)))))
]
猪颈内担担面

小笼包是这镇店名物,它没有尖沙咀十八个摺的小笼包那种精致,我较爱这里的粗犷,吃得自在,这里的小笼包每颗份量不少,最好用匙托包送入口,我的习惯将小笼包放於匙羹上,在包顶上插个小洞,再倒点浙酷放点姜丝再送入口,但要小心包内热汤烫口,这就是我喜欢俩款食物同步来,可先吃点面才吃小笼包,那就不帕烫口了😄不消半小时食物巳全在胃里,头上亦因强劲辣度而冒汗,虽则如此心内却极度满足,约一佰多元买到此口慾满足,以这价钱本人觉得绝对合理,能於旧区生存多年的小店,总有点能耐留着客人的心

2020-08-23 276 浏览
由sai kung 出返市区,塞车塞到7:15 已经无堂食,快快买外卖回酒店医肚,再冲凉瞓觉要了小笼包,一盒5只,多汁鲜甜,比一般的大一半,几抵食的。必点次次都会食。肉馅够肥又多汁,皮薄摺得细,$45 5只真系signature 虾米奶油律白,个汤就唔太cry ,但律白煮得够腍身,而且虾米碎带出了股鲜香同增奇口感,不错吃呢,而且只是$45 好抵食另外要了份皮蛋豆腐,切成一样大小,落了好多麻所食落闻落都劲重麻油香,但油太多好快就滞住顶胃了

2020-07-12 507 浏览
间唔中都会好想食小笼包个啲上海嘢,知道新蒲岗有间出名又平又好食嘅上海舖,所以就专程去试吓😍~🍁 猪扒担担汤拉面 ($55)担担汤底虽然好红,但净系啲啲微辣,而且仲有淡淡嘅花生味💁🏻‍♀️由於系手打拉面,所以面条粗幼不一,拉面滑溜,口感唔错,而猪扒好惹味,层皮炸到好脆,肉质就好淋🤤~🍁 招牌小笼包 ($45)小笼包有5件大大件,即叫即整,包皮都算几薄身,趁热食个时要小心烫口,因为真系爆晒汁😍唯一缺点就系肉馅量偏少🤔~🍁 鸡丝粉皮 ($44)鸡丝粉皮一直都系大爱,见唔少人都推介,就梗系要试下🤤花生酱味浓郁,味道有啲啲甜,因为太饿结果唔洗几分钟就KO咗呢碟冷盆🤣~本身仲想试埋豆沙锅饼,但已经卖晒,唯有下次请早啦😭
~
🍁 猪扒担担汤拉面 ($55)

~
🍁 招牌小笼包 ($45)

~
🍁 鸡丝粉皮 ($44)

~
本身仲想试埋豆沙锅饼,但已经卖晒,唯有下次请早啦😭
2020-07-01 389 浏览
为左搭启德线, 顺手试出晒名小笼包。离启德站都唔近, 要行15分锺左右, 我地到个下都差唔多2点都但好多客人。小笼包: 皮薄多汁,但肉比较少。应该系即叫即蒸, 我地等左10,15分锺先上枱。猪扒担担面: 碗面好香,拉面系手打,粗幼不一。猪扒野味但太淋。酸辣汤云吞:菜肉云吞大粒好味, 但汤太辣同咸。饮唔晒。侍应服务好好, 食食下有1家人黎到, 佢特登安排坐卡位。 到我地走个下, 我地帮手执1执好d碗, 姐姐都叫地唔好掂, 话佢有带手套执, 费事整污秽我地。

小笼包

猪扒担担面

酸辣汤云吞:菜肉云吞大粒好味, 但汤太辣同咸。饮唔晒。
酸辣汤云吞

2020-07-01
小笼包
猪扒担担面
  • 招牌小笼包
  • 猪扒担担面
2020-05-29 664 浏览
手拉面小厨,惹味回锅肉,猪肉爽口不肥,酱汁可以多吃一碗白饭,必试。可能系全港最好味的小笼包,皮薄多汁,应该不是用汁来形容,而是用一泡汤会比较贴切。无食过唔好话去过手拉面。必食。醉鸡 - 酒味恰到好处,杞子带微甜,正。羊肉汤拉面 - 羊味十足,汤头甜且浓,面质较淋,可能放久了才吃。
醉鸡 - 酒味恰到好处,杞子带微甜,正。
回锅肉
醉鸡
回锅肉
醉鸡
  • 花雕醉鸡
2020-04-06 932 浏览
今日lunch同事带咗我哋去呢间手拉面小厨食上海嘢,佢话呢间餐厅好出名,仲上过电视,咁我哋就去排吓啦。餐厅门面都几细,入面都好窄好多人。而且最大嘅枱都只可以夹硬坐到4-5个人,普通卡位亦都比一般嘅细,坐得唔系太舒服。我叫咗个猪颈肉担担面,要等5-10分钟先上枱。咦,外表睇落又几吸引喎!红色嘅汤底,加埋面头嘅芝麻,好香!食落都唔错,猪颈肉有少少脆,份量都好大碗。对得住个价钱😋!我同同事们仲一齐叫咗个小笼包食,小笼包系餐厅自家制嘅,保证新鲜。入面嘅汁都算多,不过个皮就略嫌厚咗少少。总括黎讲,呢间嘅CP值都算高,但可能系期望太高嘅关系,我觉得唔系太值得花时间黎呢度等位食。

2020-03-22 721 浏览
一向都好锺意食手拉面小厨嘅小笼包,今日专登走去食。佢地小笼包真系冇得输。不过,去完呢一次之後,我估疫情未完之前都未必会再去喇。因为佢地太多职员唔戴口罩。最近拣餐厅,都必定望下啲职员有冇戴口罩先。今次去手拉面都有望,见玻璃房入面个叔叔有戴,就安心入去。点知入到去就见到阿老细同个厨冇戴罩。到临走时数一数,得2个好乖有戴,3个冇戴。希望佢地为客好,为自己好,都可以戴返个罩啦! 我仲想再嚟食呀!
$45 小笼包

2020-03-07
$45 小笼包
  • 小笼包
2020-03-16 649 浏览
星期日特登同朋友去新蒲岗食美食,见openrice多人话呢间好食就去试下。舖头虽细细间,但晏就时间都好多人食,好彩唔洗要排队等。坐低就即刻叫左小笼包、鸡丝粉皮同云吞。鸡丝粉皮⭐️⭐️⭐️⭐️上枱睇落就已经流晒口水🤤,钟意佢好多汁亦重花生医味,比出面食既甜多小小。虽然都好食,但如果要比较,我认为上海姥姥既味道好食d招牌小笼包⭐️⭐️⭐️我本身系最期待个小笼包的!点知期望越大失望越大🙁 佢唯一既优点真系好多汤汁,但整体馅的味道较淡,而且佢层外皮唔滑仲有小小怪味。我出面饮茶食开个间的小笼包仲好味个佢😭😭8只菜肉云吞⭐️⭐️⭐️⭐️食呢碗云吞有家的味道,皮薄馅足,味道唔错

鸡丝粉皮

鸡丝粉皮⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌小笼包⭐️⭐️⭐️

8只菜肉云吞⭐️⭐️⭐️⭐️
食呢碗云吞有家的味道,皮薄馅足,味道唔错
2020-03-15
鸡丝粉皮
2020-03-14 409 浏览
位於新蒲岗嘅手拉面小厨可谓我嘅饭堂之一,佢出名价廉物美,吸引唔少街坊嚟食。.平时我锺意食羊肉面,呢日特登试吓云吞面。.云吞皮薄馅靓,而且每只大细差唔多,仲系新鲜包起。.每次食都见到师傅不停咁样包云吞同埋小笼包,睇得出佢哋嘅食物有几受欢迎。.呢款虽然清淡但系一啲都唔单调,每一口都食到蔬菜嘅清甜,同埋有层次嘅汤底。

平时我锺意食羊肉面,呢日特登试吓云吞面。
云吞皮薄馅靓,而且每只大细差唔多,仲系新鲜包起。
2020-02-02 641 浏览
早有听闻呢间铺头嘅小笼包好好味,终於今次放假可以去一试啦!地理位置上不近地铁站,好彩朋友熟路所以就唔使左搵右搵。店内位置不多,特别系午餐时间所以需要同人搭枱。终於食到呢个好出名嘅小笼包啦,一上枱仲系热辣辣,果然同传闻中一样咁好味,入边仲系好多汁,而且包嘅皮亦不算厚,系$42有五只来讲算系好高质素。呢个猪扒担担汤拉面$52亦几有惊喜,猪扒炸得啱啱好,有啲外脆内软,而且个汤底亦都唔会太重花生酱味,否则加埋啲面成个感觉会好济!个午餐都只系食咗$80左右,绝对系高质街坊食店!
早有听闻呢间铺头嘅小笼包好好味,终於今次放假可以去一试啦!

个午餐都只系食咗$80左右,绝对系高质街坊食店!
2020-02-01 474 浏览
本来想食附近出名嘅窝夫三文治,不过太多人排队,所以谂住食附近嘅餐厅就算,行行吓经过手拉面小厨,细细嘅铺头,都有六七个人排紧队,等左十几分钟就可以入铺头。之前电视节目有介绍过呢度嘅手打拉面好好食,我哋两个人叫咗一人一碗羊肉汤拉面,一笼招牌小笼包,一份菜肉云吞。拉面好快就上枱,啖汤充满羊肉嘅鲜味,一啲都唔膻,配菜仲要好足料,有好多菜同埋羊肉片,食到最後都仲有。而拉面就食得出唔系机打嘅,因为佢好弹牙好爽。食食吓拉面,招牌小笼包同菜肉云吞都上埋,一见到个小笼包忍唔住要即刻放低手上嘅拉面,个小笼包好大粒,小笼包入边充满汤汁到连一个汤羹都载唔晒,记住要摊冻少少先好摆入口!另外菜肉云吞都好有惊喜,云吞皮好滑,鲜肉有好多汁,同招牌小笼包不相伯仲!今次总算不枉此行特登嚟新蒲岗觅食

菜肉云吞八只
2020-01-05
  • 羊肉抢汤拉面
  • 菜肉云吞
2020-01-06 462 浏览
好耐之前大台东张西望介绍过嘅餐厅,爆汁小笼包,上网睇翻原来系依间⋯⋯果然有惊喜呀🤩我叫左个猪颈肉担担汤拉面($52),同埋招牌小笼包($42/5只),未讲食物之前。依间餐厅位置偏僻,唔系住附近同唔熟呢头,可能需要少许时间去搵。🥱我系乐富行过嚟大概20分钟左右啦。餐厅入面好少位,好彩去个时已经系下午茶时间,有得坐卡位,中午或者夜晚去嘅话应该好多人去排队,走个时差唔多到晚市,出面开始要排队,所以大家预好时间去食呀⋯⋯猪颈肉担担汤拉面🌶($52),价钱一般,猪颈肉算大旧而且有烧过,但系好”银”,而且有啲冻,似系猪颈肉本身熟嘅放埋一边,之後有人叫就直接放喺面度,呢度扣左唔少分。虽然餐牌有个🌶但系唔系好辣,本身唔食得辣嘅我都接受到。面几好食,爽滑,份量适中,但系面唔系好入味,但都系好食嘅⋯⋯招牌小笼包($42/5只),其实我都系为咗食招牌小笼包而嚟嘅,$42/5只,平均都要$8只,价钱中上,睇到依度可能心谂价钱唔值,睇埋可能你会唔系咁谂⋯⋯😉新鲜出笼嘅招牌小笼包,皮薄馅靓,一咬小笼包,即刻爆晒啲汁出嚟。🤔一口食晒又惊汁太热,咬开一半又惊汁爆到周围都系,只要用匙羹放一只小笼包,然後咬开少少皮,见到

猪颈肉担担汤拉面🌶

招牌小笼包(5只)

招牌小笼包($42/5只),其实我都系为咗食招牌小笼包而嚟嘅,$42/5只,平均都要$8只,价钱中上,睇到依度可能心谂价钱唔值,睇埋可能你会唔系咁谂⋯⋯😉新鲜出笼嘅招牌小笼包,皮薄馅靓,一咬小笼包,即刻爆晒啲汁出嚟。🤔一口食晒又惊汁太热,咬开一半又惊汁爆到周围都系,只要用匙羹放一只小笼包,然後咬开少少皮,见到小笼包汁好满,再饮上面少少汁,应该系叫汤先啱,东张介绍过依间小笼包啲汁其实系:煲咗好耐嘅汤,然後雪冻变成啫喱状,之後再放喺小笼包入面包住,然後蒸熟左就变成汤汁小笼包啦⋯⋯之後一口食埋佢
,好满足嘅感觉,唔使点醋都好好食啦,原汁原味嘅感觉⋯⋯

招牌小笼包绝对值得推荐
大家去食,爆汁小笼包,超值得去食,系我食过最好味嘅小笼包
。以至於个面呢都唔差嘅,下次再去嘅话我会净系叫招牌小笼包⋯⋯一个人食啱啱好⋯⋯
猪颈肉担担汤拉面🌶
招牌小笼包(5只)
2020-01-01 404 浏览
平日下午5点去到都满座,幸好还有一张二人桌,迟来一步就要稍候了。店内略为挤迫,但不减客人,可见食物有多吸引!小笼包: 上次试过小笼包一试难忘,今次当然要再品尝品尝。观察所见,差不多每一桌上都有一笼。这儿的小笼包比一般的大,皮不太厚,很多汤汁,一口下去极为满足! 羊肉汤拉面:拉面非常有口感!羊肉分量不少,切得薄、略肥。汤非常鲜甜,我们忍不住差不多喝光!喜欢甜点的我当然要试试豆沙锅饼,是不错的饭後甜品!整体食物很不错,会再光顾!

喜欢甜点的我当然要试试豆沙锅饼,是不错的饭後甜品

整体食物很不错,会再光顾!
2019-12-09 676 浏览
去完一田扫货後,我记得有朋友之前特登驾车食依间上海菜馆,个时佢话好多人排队。可能咁岩当日系平日嘅关系,唔驶等位就可以入座,当然预左D位好迫而且又要搭台。见到餐牌D野食唔贵,但因为我当日咳到死死下嘅关系,所以唔可以食D好刺激同辣嘅食物。所以我叫左羊肉汤拉面$52羊肉份量都几多,而且有羊膻味,钟意食羊嘅我觉得唔错。老公叫左葱爆羊肉饭$55加豆浆$6比起我个碗相对失色D,冇乜羊膻味。小笼包$44(佢墙上写住猪肉制品包括小笼包同猪肉云吞要加$2)真系好多汤汁好juicy,不过层皮有点厚同埋d肉有d松散,咁远黎到都值得一试嘅。食左$157,唔算好贵,如果唔多人排队都可以考虑下。

所以我叫左羊肉汤拉面$52
羊肉份量都几多,而且有羊膻味,钟意食羊嘅我觉得唔错。

老公叫左葱爆羊肉饭$55加豆浆$6
比起我个碗相对失色D,冇乜羊膻味。

食左$157,唔算好贵,如果唔多人排队都可以考虑下。
2019-11-27