6天前 0 浏览
去完一田扫货後,我记得有朋友之前特登驾车食依间上海菜馆,个时佢话好多人排队。可能咁岩当日系平日嘅关系,唔驶等位就可以入座,当然预左D位好迫而且又要搭台。见到餐牌D野食唔贵,但因为我当日咳到死死下嘅关系,所以唔可以食D好刺激同辣嘅食物。所以我叫左羊肉汤拉面$52羊肉份量都几多,而且有羊膻味,钟意食羊嘅我觉得唔错。老公叫左葱爆羊肉饭$55加豆浆$6比起我个碗相对失色D,冇乜羊膻味。小笼包$44(佢墙上写住猪肉制品包括小笼包同猪肉云吞要加$2)真系好多汤汁好juicy,不过层皮有点厚同埋d肉有d松散,咁远黎到都值得一试嘅。食左$157,唔算好贵,如果唔多人排队都可以考虑下。

所以我叫左羊肉汤拉面$52
羊肉份量都几多,而且有羊膻味,钟意食羊嘅我觉得唔错。

老公叫左葱爆羊肉饭$55加豆浆$6
比起我个碗相对失色D,冇乜羊膻味。

食左$157,唔算好贵,如果唔多人排队都可以考虑下。
2019-11-27
2019-12-09 0 浏览
手拉面小厨为於新蒲岗不起眼的内街,是间朴实的小店,没有最有利的地理位置,依然客似云来,可见红火的生意靠的是实力和口碑。在门口等候时,可从透明的橱窗看见店内几位师傅用心搓拉一团团面粉,手工拉面食的是师傅的用心制作和回味无穷的口感。羊肉拉面没有羊肉的苏味,至於肉的香和嫩,即使平时受不住羊肉味道的人也可一试。担担面十分足料,丰富的口感配上同样手感的拉面,啖啖是满足幸福的感觉。鸡丝粉皮,醉鸡等同样是必点菜式。对住在附近的我来说,手拉面小厨是每周必到餐厅!

鸡丝粉皮,醉鸡等同样是必点菜式。

对住在附近的我来说,手拉面小厨是每周必到餐厅!
2019-11-20
2019-11-28 0 浏览
另一家新蒲岗名店, 是主打上海菜的这家, 其中又以小笼包和拉面最为着名. 小笼包是我们吃过的Size中最大的, 比一般的至少大一半, 我就觉得有点大而无当, 汤汁丰富但偏咸, 肉香味有点被盖过, 皮过厚而不够Q弹, 有点死实的口感. 若以味道来算不太满意, 若以视觉效果来说还OK. 手工拉面偏硬, 就算长时间浸汤也不失硬度, 是我喜欢旳口感. 炒羊肉够羶, 火候控制得宜而没有焦燶, 也没有污染清汤的味道和外观, 比起小笼包更吸引.
2019-11-26 145 浏览
终於俾我揾到间又平又好食嘅小笼包店😍一笼有5只 只只都好大只最重要系佢皮薄同埋热辣辣😋😋 一攞筷子夹起佢已经feel到有好多汁系入面 一咬落去啲汁爆晒出嚟好正🥰肉馅都算多但系唯一缺点就系啲肉唔够实净但系唔影响味道 呢间真系好抵食 佢个豆沙锅饼同鸡丝粉皮都好好食 快啲去食!!
2019-11-21 186 浏览
被我的朋友称为全香港最好吃的拉面,我终於来试吃了!我大约1210到,也许还早吧,所以我们无需排队就可以入座了!他们提供好多选择,真的好难选。可是我来之前已经选定要吃什麽了,所以很快就可以点餐。鸡丝粉皮— 份量不算多,可是很足够!粉皮沾着淡淡的芝麻酱,再搭着爽口的青瓜丝和鸡丝,很好吃,并不会腻。花雕醉鸡—份量还蛮大的,花雕酒很香,醉鸡很嫩。我想我应该醉了!猪扒担担汤拉面—还蛮特别的担担汤头!有花生的香味,微微的麻辣,汤头并不会很浓郁。猪扒蛮多的,拉面真的很好吃,很弹牙!羊肉抢汤拉面—竟然没有羊羶味!汤头清甜,有大量蔬菜和羊肉片!招牌小笼包—我想说他们家的小笼包称得上香港数一数二!皮薄馅多,汤头鲜甜,可惜没附上姜丝,只有醋供应。我好期待下一次再光临的时候!
我好期待下一次再光临的时候!
花雕醉鸡
猪扒担担汤拉面
羊肉抢汤拉面
花雕醉鸡
猪扒担担汤拉面
羊肉抢汤拉面
  • 猪扒担担面
2019-11-10 232 浏览
水准依旧!其实好耐以前食过,不过自从佢上左新假期,人气急升之後,人龙长到吓亲我,所以好耐无黎。隔左好一段时间,突然好怀念呢到既小笼包,於是今晚五六左右点就过左黎,心谂应该无人咁早食晚餐,果然真系无咩人,完全唔洗等位。我地叫左一份小笼包,同埋一碗猪排担担面。小笼包依旧咁juicy,D汁多到一只汤羹都装唔住,味道好好,皮薄馅靓。担担面亦都唔逊色,望落去好似好红好辣,但其实一D都唔辣,好香花生味,面质好有口感,我估应该系手打面,因为呢间野叫手拉面哈哈哈,猪排都炸得好香。不过价钱就勉强可以接受,见住佢一直加价,就黎拍得住商场既价钱,不过仲保持到食物既水准,就放过你啦!🤣
2019-11-08 158 浏览
二人套餐抵食,份量OK,多选择,够饱,食物味道中等,小笼包一般,唔算一流,但服务真系,两位阿姐把口成晚话啲客呢样唔得,嗰样唔得,又闹啲客话未齐人唔可以喺度等噃(有两位客人自己入座卡位话佢地系三位,应该仲有一位朋友未到),但你又冇喺门口招呼人入座仲要点菜都嫌人慢,话人点餐都要分两次叫,以为嗰客听唔到,又闹啲老人家唔冲厕,印象中好似有粗口㚒杂成晚听住两位阿姐𠵱𠵱哦哦,真难顶,食物几好食都唔会有下次
成晚听住两位阿姐𠵱𠵱哦哦,真难顶,食物几好食都唔会有下次
2019-10-25 707 浏览
一直以为新蒲岗只是一个工厂区,原来佢系一个卧虎藏龙嘅地方,继朋友介绍嘅陈仪兴潮菜同米猪莲嘅华园甜品,啱啱又发现呢间京川菜手拉面,店舖细细,我谂主要做街坊生意,我哋都系去开新蒲岗无意发现此店咋。🍴招牌小笼包 $44⭐️⭐️⭐️⭐️好巨真系一d都唔小,最利害系皮薄但夹起唔会穿,5粒都完整无缺,一咬个包汤汁爆晒出嚟,非常满足!阿sir话呢个系佢食过最好味嘅小笼包🍴花雕醉鸡 $75⭐️⭐️⭐️鸡件份量几多,鸡滑酒香但唔够入味,反而杞子大粒兼非常重酒味🍴葱爆羊肉 $75(净小菜)⭐️⭐️⭐️⭐️有镬气好大碟,大葱洋葱爆得好香,羊肉非常羶,茨油香浓,送白饭一流白饭 $10菜蜜x2二人共消费:$204

🍴招牌小笼包 $44⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴花雕醉鸡 $75⭐️⭐️⭐️
鸡件份量几多,鸡滑酒香但唔够入味,反而杞子大粒兼非常重酒味

🍴葱爆羊肉 $75(净小菜)⭐️⭐️⭐️⭐️

白饭 $10
菜蜜x2

二人共消费:$204
2019-10-12
  • 招牌小笼包
  • 葱爆羊肉
2019-10-24 610 浏览
收工肚仔饿,一个人不知吃咩好,行下行下,发现呢间小店,是吃小笼包和拉面等等的,咁啱晒我la,进去试下先,店内不是太大,还蛮小的,坐得不是太舒服,咁看看餐牌先,见多数人都点小笼包的,咁我也叫了一笼,这里拉面是即叫即拉的,很不错,看到师傅功力,之後叫了碗猪扒担担汤拉面,等了一会面来了,好香,面条几弹牙,成碗红色的,以为好辣,但其实不辣,很麻香和好香花生酱味,件猪扒几厚,炸得刚好不会鞋口,还很嫩,以後再试个小笼包先,原来一笼有5只的,还几大只,皮还算薄的,可看到内里的肉,经验叫我咬小小皮,放走点热气先,因是即叫即整热的,所以还几烫口,吃时要小心点,咬下去,满满的汤汁巳经破皮巳出,之後放进口内,肉馅好丰满,皮汤汁一口一只,超有满足感呢,总结来说此价钱巳经是街坊价,但又超水准,抵,食物好味,即叫即做,喜欢吃拉面和小笼包的朋友,一定要来试,超值
2019-10-16 508 浏览
新蒲岗一向有好多隐世美食,住喺呢头或者喺度返工嘅人都知!今日又去到一间隐世小店食上海菜!。虽然近排夜晚市道麻麻,但系喺呢间小店外面都要等位先可以入去食。鸡丝粉皮 ($42)材料份量十足,味道不过不失,略嫌酱汁唔够多,食落有啲乾身。馄饨汤拉面 ($45)云吞大大粒,够晒料,又多粒,皮同馅嘅比例好好! 面质爽滑弹牙, 配埋粒粒大馄饨,令人食过返寻味!小笼包 (5只) ($44)小笼包卖相吸引,件件大大粒,入面好多汁,咬落去大家真系要小心🤣 不过肉质比较松散,皮都比较厚,不过喺香港食到呢个质素嘅小笼包都唔错!

鸡丝粉皮 ($42)
材料份量十足,味道不过不失,略嫌酱汁唔够多,食落有啲乾身。
鸡丝粉皮

馄饨汤拉面 ($45)
馄饨汤拉面

小笼包 (5只) ($44)
小笼包 (5只)

馄饨汤拉面
小笼包 (5只)
2019-10-14 344 浏览
呢间铺头嘅拉面系即刻拉嘅 喺铺面就会见到今日叫咗笼小笼包 香辣手撕鸡拉面 同埋豆沙锅饼啲小笼包好大粒可以见到入边啲汤 有五粒 入边嘅馅都算多 啲皮都算薄 42蚊 好抵食 手撕鸡拉面唔记得咗影 但系我会话有好大阵麻酱味 类似系鸡丝粉皮嗰只麻酱 唔算辣 应该冇谭仔10小辣 所以唔食得辣嘅都可以叫食嗰时见到对面食嘅云吞拉面啲云吞超级大粒 有五粒咁多 我谂下次都会试吓 最後叫咗个豆沙锅饼做甜品不过有少少失望因为个外皮一啲都唔脆 果皮系比较口而且软 不过应该都系啱啱整因为系好热辣辣 而且等呢一个都等左15分钟左右
呢间铺头嘅拉面系即刻拉嘅 喺铺面就会见到

不过有少少失望因为个外皮一啲都唔脆
小笼包
豆沙锅饼
2019-10-14 230 浏览
新蒲岗嘅小店,真系有好多款式唔同嘅食,今次食呢间系食手拉面同小笼包的店。不过因为得自己一个,所以无叫到小笼包,见到有好多其他顾客,小笼包,而且更能大大只肥嘟嘟,另我下次好想上嚟再试吓。今次食呢个餐时间,麻辣三糸冷面,都好靓,面质十分之好,好弹牙。好味。

2019-10-09 271 浏览
来到出名食小龙包的人气小店!果然佢地的小龙包系比出面的大只好多 一龙有5只🤤 皮好薄所以隔住块皮都见到入面有几多汤!夹起都好惊佢烂😂 首先咬穿小小个皮 吸晒入面啲汤先 热辣辣好正🥰 肉馅都几有鲜味 真系做得出色😋 唯一觉得佢旧肉有啲太散 可能有啲多肥肉(?) 🧐另外仲试左羊肉汤面😬 哇个汤真系几骚😂 食羊的都觉得 但证明佢真材实料!佢地啲面系手拉 所以粗幼不一 但几有咬口仲好挂汤👍🏻 入面有啲菜同羊肉片 份量好大碗 啱晒中意羊肉又吾中意太油腻的人😉葱爆牛肉都好惹味😚 有大量的洋葱 京葱 牛肉片都吾小🤩 成碟好有镬气 超香口🥳 但偏咸小小 配饭食会比较好🤓 整体真系算出色 可能比好多连锁的上海餐厅质素更高 经过一定要试下!

2019-09-18 507 浏览
今次dinner试左呢间系新蒲岗好出名嘅上海小店,果然无令人失望两个人分别叫左猪颈肉担担汤拉面同埋招牌小笼包~首先讲下个猪颈肉担担面,本身碗面一嚟到嘅时候见到佢啲汤系红色以为会好辣,但食落其实得少少辣🤣最顶有啲普通肉碎,啲猪颈肉炸到个边脆脆地而且唔会太肥,汤底好野味仲有一阵微微嘅花生酱味道至於面就偏淋~之後到左久仰大名嘅小笼包,真系好巨型🤣先讲佢个皮,唔会好似某啲小笼包咁一夹就烂,加上个馅都好足料,保留到鲜甜肉汁总括来说个人认为两款食物都好好好味价钱经济实惠,绝对系高度推介
两个人分别叫左猪颈肉担担汤拉面同埋招牌小笼包~

至於面就偏淋~

总括来说个人认为两款食物都好好好味
价钱经济实惠,绝对系高度推介
2019-09-12 285 浏览
每次嚟必食羊肉汤拉面。大量羊肉同蔬菜好惹味,连汤底都有好香羊肉味。我仲好钟意佢嘅小笼包,皮薄多汁,仲可以睇住师傅包,每日新鲜制造。环境系逼咗少少,但无损我对羊肉拉面嘅热情。