2021-02-22 0 浏览
葱爆牛肉炒拉面 $55卖相🤩🤩味道😋😋😋😋牛肉🐮🐮🐮🐮拉面❤️❤️❤️抵食🤑🤑🤑卖相方面一般 都系普通豉油王炒面咁嘅款味道方面反而唔错 够味又唔会太油牛肉一啲都唔韧好软 好食过茶记好多拉面无咩特别 但综合来讲系好食价钱$55 黎讲算正常 份量都够大碟招牌小笼包(5只)$45卖相🤩🤩味道😋😋😋😋抵食🤑🤑🤑卖相普通 但个味道就真系唔错小笼包个皮唔会太厚但夹既时候 出奇地唔容易穿小笼包入边超多汁一啖放落口啲汁填满左成个口食落唔会太油有肉味又有少少姜味价钱就$9蚊粒算合理饭後🥳🥳总结小笼包好好食价钱可以接受食呢类野唔好谂有啲咩服务但平日谂唔到食咩嘅未试过都值得试我会返转头🥳
葱爆牛肉炒拉面 $55

但平日谂唔到食咩嘅
未试过都值得试
我会返转头🥳
2021-02-21 0 浏览
我个人超级钟意食小笼包。但一直都搵唔到令我觉得想一试再试既小笼包。知道小笼包系呢间食肆嘅招牌,特地过嚟一试。一笼5只,同出面的小笼包有以下嘅分别:1)形状系阔而扁身2)顶上有个窿,方便比客人吸入小笼包里面嘅汤汁3)小笼包嘅汤汁系超多4)小笼包皮薄,但唔易烂,馅份量适中整体来讲,小笼包系超级好味!系我食过最好味的小笼包!系会令我想再返黎食既食物!另外,叫左鸡丝粉皮,味道正常。但以呢个份量,同埋鸡丝比例极少,定价偏贵。
我个人超级钟意食小笼包。
但一直都搵唔到令我觉得想一试再试既小笼包。
知道小笼包系呢间食肆嘅招牌,特地过嚟一试。
一笼5只,同出面的小笼包有以下嘅分别:
1)形状系阔而扁身
2)顶上有个窿,方便比客人吸入小笼包里面嘅汤汁
3)小笼包嘅汤汁系超多
4)小笼包皮薄,但唔易烂,馅份量适中
整体来讲,小笼包系超级好味!系我食过最好味的小笼包!
系会令我想再返黎食既食物!

• 招牌小笼包
先讲服务态度,态度系极差又冇礼貌,个阿姐自己落单听唔到我哋系要猪扒担担面,再重复一次单个阵同佢讲我哋系要猪扒担担面唔系要净担担面,之後就怪责我哋话我地又话系要净担担面同埋表露出一副极之不耐烦嘅样子。然後讲食物,一共叫左三样野:1. 猪扒担担面 - 系三样嘢入边最好食嘅一样,猪扒系松软嘅,面系烟韧弹牙嘅,汤底都几好嘅2. 小笼包 - 系好多汁,但入面既肉太散,皮又厚,感觉好唔新鲜,完全唔可以用好食黎形容3. 菜肉云吞 - 呢样真系超难食,个皮劲口,有好大浸硷水味,入面啲馅嘅味道又怪,肉又松散个人认为咁嘅价俾咁嘅质素,我觉得系略贵嘅同埋唔值,唔值得推荐。
然後讲食物,一共叫左三样野:
2021-01-02
2020-12-28 389 浏览
呢间舖头嘅小笼包你一定要试,因为我够胆讲,冇一间舖头嘅小笼包入边可以有咁多汤,啲汤多到我以为自己食紧灌汤饺。而且小笼包嘅皮够厚,汤够多。所以行过路过,都记得唔好错过佢个小笼包。之後仲食咗佢嘅回锅肉炒年糕,呢度嘅年糕有啲特别佢唔系一片片嘅年糕,而系一条条嘅年糕,令到口感味觉更加丰富。再加上佢回锅肉嘅辣汁充满浓厚嘅猪肉味,就好似猪肉同年糕嘅味道互相混合,系一碟充满猪肉味嘅回锅肉炒年糕。最後要讲嘅梗系压轴出场嘅担担面,呢一碗担担面绝对冇偷工减料,充满浓厚嘅花生味,仲有充满猪肉香味嘅肉碎,加埋手打拉面,简直无懈可击。绝对令人值得一试再试。
回锅肉炒年糕
回锅肉炒年糕
2020-12-27 284 浏览
系新蒲岗番工想试食中菜, 就试下呢间有上海面食既餐厅云吞汤拉面@$47本身好唔钟意果啲柬水面, 不过呢款拉面唔错易入口, 菜肉云吞料既云吞好食( ^ω^ ), 而一人份量都系够食~ 不过以呢个价钱食碗云吞面, 感觉就有啲唔抵食
系新蒲岗番工想试食中菜, 就试下呢间有上海面食既餐厅

云吞汤拉面@$47
不过以呢个价钱食碗云吞面, 感觉就有啲唔抵食
云吞汤拉面
2020-11-25
云吞汤拉面
2020-12-24 253 浏览
一日途经此处,反正未吃饭,看见是小人喜爱的上海店子,一於入内一闯。环顾四周,很多枱都有小笼包,小人本着不要执输的精神,当然要来一客。一笼五个的小笼包,跟坊间不同的是超级大粒,单是看着已令人食指大动!一口咬下,皮不是特别的薄,亦无需讲究多少个摺,只要足够盛着里面爆多的汤汁已然足矣,此外肉球馅更是入味非常,啖啖滋味!再来的羊肉汤拉面同样精彩,羊肉片片柔嫩,却又不会很肥。重点是拉面本身,烟靭度一流,条条粗幼不一,完全是手拉的证明,水准甚高!天气稍凉,吃一顿满足的热食回一回暖,特别舒服。

羊肉汤拉面

天气稍凉,吃一顿满足的热食回一回暖,特别舒服。
羊肉汤拉面
2020-12-17 284 浏览
又系去到边食到边,当然要搵🔥最人气嘅餐厅🍴。见到一间灯光猛烈嘅大招牌「手拉面🍜」已经好清楚,目标明确!店舖细小全手工制作嘅上海料理,肯肯定要入去试😋———————————————————————————🥢葱爆牛肉炒拉面🍜💬超好味😳,牛肉🐮超爽滑,拉面手拉更见弹牙,又够镬气,意想不到咁令人回味无穷😳.🥢招牌小笼包💬大大粒嘅小笼包唔算皮薄,但唔薄嘅原因系为左装满到爆嘅汤汁💦,坚系正到不得了😅.🥢花雕醉鸡🐔💬没想到一碟醉鸡有咁多,酒味未算淡,但鸡确是相当相当之滑,果然卧虎藏龙😱
———————————————————————————
🥢葱爆牛肉炒拉面🍜
🥢招牌小笼包
🥢花雕醉鸡🐔
2020-11-14 449 浏览
放工突然好想食小笼包!上网搵搵就搵到呢一间喺新蒲岗嘅旧式小店,眼见师傅喺玻璃窗即包小笼包就知道新鲜热辣😚~~/🥢招牌小笼包 5只 $45真系睇得出即叫即整仲喷晒烟,小笼包真系要热辣辣先好食😋,小笼包比坊间一般大只,略嫌皮比较厚左一点点🤏,但肉汁咬开满泻~汤比猪肉馅更多😲,食嗰阵真系要小心辣亲嘴仔🤩,呢个价钱绝对值得encore🤘🏻!/🥢猪扒担担拉面 $55呢到担担面都好多人推荐,猪扒有惊喜腌得好入味,唔会好厚粉,汤头除咗花生酱味食得出有些少麻辣感觉,辣得过瘾😛手打拉面粗幼不一食落一般般,唔知系咪煮得过火面质有点糊😗/🥢鸡丝粉皮 $44味道中规中矩,粉皮够冰冻爽口,麻酱味偏浓略嫌鸡丝有点少~/🥢酸辣汤云吞 5只 $55酸辣恰到好处,加些少胡椒粉更惹味,估唔到云吞相当大粒,咬开系白菜猪肉馅料,相当丰富👍🏻/食完出嚟已经排晒长龙🙀,睇嚟都几出名~性价比系唔错算系抵食好味😋,会为咗小笼包而嚟🤣

🥢招牌小笼包 5只 $45

🥢猪扒担担拉面 $55

🥢鸡丝粉皮 $44
味道中规中矩,粉皮够冰冻爽口,麻酱味偏浓略嫌鸡丝有点少~

🥢酸辣汤云吞 5只 $55
2020-10-19 730 浏览
这店坐位很少,装修简陋,门口可清晰见到两名师傅在拉拉面和包小笼包,食物是五星美食,因为包含了师傅的匠心,有机会来新蒲岗一定要试下小笼包必点,即叫即做,新鲜热辣,这里的小笼包比一般大只,近乎有点似灌汤饺的size但都是一般价钱,所以非常抵食!最重要是它大得来仍保持皮薄饀靓多汁吃时记得慢慢享用,避免烫伤猪扒担担面都是这里的推介,汤有轻微麻辣,颇过瘾,猪扒松香,腌得好好味最後要重点重点重点推介是葱爆羊肉炒拉面,真系超好食,酱汁完全融入每条新鲜手打拉面之中,不会太油腻和太浓味,羊羶味刚好,食得出材料新鲜不到5分钟就清碟了,有冲动想叫多一碟,但为了身形着想,还是辛苦地忍住了

小笼包

但都是一般价钱,所以非常抵食!
最重要是它大得来仍保持皮薄饀靓多汁

吃时记得慢慢享用,避免烫伤

葱爆羊肉炒拉链

葱爆羊肉炒拉链
  • 葱爆羊肉炒拉面
2020-10-06 570 浏览
呢间小店由中学年代帮衬到宜家,每次经过新蒲岗都会嚟食晚餐,适逢朋友话想食小笼包,就带佢嚟试下啦!店内座位唔多,等左5分钟就有位。呢个系每次都必点嘅招牌小笼包,一笼有五只,即叫即蒸,上到枱仲出烟架!每只都肉汁十足鲜嫩,肉馅松软,赞👍🏻鸡丝粉皮嚟讲就中规中矩,酱汁嘅麻酱味偏重,而且鸡丝嘅量略嫌有啲少🍜最後到重头戏羊肉抢汤拉面,羊肉脂肪比例唔多,所以唔会好膻,瘦肉丝带筋,略有咬口。至於佢个汤底味鲜而不腻,平时唔饮面汤既我都忍唔住饮咗几啖😋👍手打拉面粗幼不一兼弹牙,配上津白丝食落口感丰富👍🔅小知识分享:羊肉入面既左旋肉硷(L-Carnitine)有助身体燃烧脂肪,适量食用会越食越fit嫁!总结:佢既招牌小笼包似上海小店既味道,够晒正宗。至於手拉面都值得一试,论上海菜佢系[价廉物美]既💯

店内座位唔多,等左5分钟就有位。

招牌小笼包

每只都肉汁十足鲜嫩,肉馅松软,赞👍🏻

羊肉抢拉面

手打拉面粗幼不一兼弹牙,配上津白丝食落口感丰富👍

2020-10-03
  • 羊肉抢汤拉面
2020-09-22 483 浏览
依间新蒲岗小店真系要推介 小笼包 多汤多汁个包皮又唔易穿 $42/5只 CP值劲高怕肥叫左酸辣汤云吞 好足料 🥰鸡扒手打担担面 个面不俗 但个汤底唔似平时食开的担担面注意⚠️:新蒲岗小店位置不多,都要等一阵间,当然衞生情况唔可以要求太多,食左三个小笼包饱左7成。

依间新蒲岗小店真系要推介
小笼包 多汤多汁个包皮又唔易穿 $42/5只 CP值劲高
怕肥叫左酸辣汤云吞 好足料 🥰
鸡扒手打担担面
个面不俗 但个汤底唔似平时食开的担担面

2020-09-19 475 浏览
新浦岗是处边沿地方,虽有工业区却不像观塘车水马龙。自九十年代工厂开始北移,这区亦显得冷清,但却不乏好味食店。手拉面店是我心仪食店,它没有华丽装修,集合京川沪面吃饱点为一身的务实小店。今天因工事经过新蒲江,当然要入内一试久遗了的味道。因这里食物份量不少,我一个人只点了小笼包和猪颈肉担担拉面(平常只吃猪扒担担面,今天想转口味)))))]本人爱在非繁忙时间来吃,因面与小笼包几乎是同步来。若在饭餐时间来,有可能差不多吃完面才到小笼包,那就有点怪。冒着热气的血红汤头冲击双眼,不要被血红汤头吓倒,因各客人味蕾构造不同,所以汤只是微辣,若嗜辣的枱头那樽辣椒油才是主角。面是自家制,咬口适中,汤里有炒过的芝麻,炸菜和花生碎,再加点辣椒油连渣伴着汤头和面入口,汤的厚度,面的咬度,辣的劲度冲着你的味蕾直入脑神经,当吃面後,感觉到像有股辣气,从胃里涌向丹田散发汗线,真的罪过罪过,可惜猪颈肉煮得过火了,少了猪颈肉特有的爽脆感,是整碗面的败笔,下次还是吃猪扒担担面。小笼包是这镇店名物,它没有尖沙咀十八个摺的小笼包那种精致,我较爱这里的粗犷,吃得自在,这里的小笼包每颗份量不少,最好用匙托包送入口,我的习惯将小笼包
)))))
]
猪颈内担担面

小笼包是这镇店名物,它没有尖沙咀十八个摺的小笼包那种精致,我较爱这里的粗犷,吃得自在,这里的小笼包每颗份量不少,最好用匙托包送入口,我的习惯将小笼包放於匙羹上,在包顶上插个小洞,再倒点浙酷放点姜丝再送入口,但要小心包内热汤烫口,这就是我喜欢俩款食物同步来,可先吃点面才吃小笼包,那就不帕烫口了😄不消半小时食物巳全在胃里,头上亦因强劲辣度而冒汗,虽则如此心内却极度满足,约一佰多元买到此口慾满足,以这价钱本人觉得绝对合理,能於旧区生存多年的小店,总有点能耐留着客人的心

2020-08-23 580 浏览
由sai kung 出返市区,塞车塞到7:15 已经无堂食,快快买外卖回酒店医肚,再冲凉瞓觉要了小笼包,一盒5只,多汁鲜甜,比一般的大一半,几抵食的。必点次次都会食。肉馅够肥又多汁,皮薄摺得细,$45 5只真系signature 虾米奶油律白,个汤就唔太cry ,但律白煮得够腍身,而且虾米碎带出了股鲜香同增奇口感,不错吃呢,而且只是$45 好抵食另外要了份皮蛋豆腐,切成一样大小,落了好多麻所食落闻落都劲重麻油香,但油太多好快就滞住顶胃了

2020-07-12 791 浏览
间唔中都会好想食小笼包个啲上海嘢,知道新蒲岗有间出名又平又好食嘅上海舖,所以就专程去试吓😍~🍁 猪扒担担汤拉面 ($55)担担汤底虽然好红,但净系啲啲微辣,而且仲有淡淡嘅花生味💁🏻‍♀️由於系手打拉面,所以面条粗幼不一,拉面滑溜,口感唔错,而猪扒好惹味,层皮炸到好脆,肉质就好淋🤤~🍁 招牌小笼包 ($45)小笼包有5件大大件,即叫即整,包皮都算几薄身,趁热食个时要小心烫口,因为真系爆晒汁😍唯一缺点就系肉馅量偏少🤔~🍁 鸡丝粉皮 ($44)鸡丝粉皮一直都系大爱,见唔少人都推介,就梗系要试下🤤花生酱味浓郁,味道有啲啲甜,因为太饿结果唔洗几分钟就KO咗呢碟冷盆🤣~本身仲想试埋豆沙锅饼,但已经卖晒,唯有下次请早啦😭
~
🍁 猪扒担担汤拉面 ($55)

~
🍁 招牌小笼包 ($45)

~
🍁 鸡丝粉皮 ($44)

~
本身仲想试埋豆沙锅饼,但已经卖晒,唯有下次请早啦😭
2020-07-01 551 浏览
为左搭启德线, 顺手试出晒名小笼包。离启德站都唔近, 要行15分锺左右, 我地到个下都差唔多2点都但好多客人。小笼包: 皮薄多汁,但肉比较少。应该系即叫即蒸, 我地等左10,15分锺先上枱。猪扒担担面: 碗面好香,拉面系手打,粗幼不一。猪扒野味但太淋。酸辣汤云吞:菜肉云吞大粒好味, 但汤太辣同咸。饮唔晒。侍应服务好好, 食食下有1家人黎到, 佢特登安排坐卡位。 到我地走个下, 我地帮手执1执好d碗, 姐姐都叫地唔好掂, 话佢有带手套执, 费事整污秽我地。

猪扒担担面

酸辣汤云吞:菜肉云吞大粒好味, 但汤太辣同咸。饮唔晒。
酸辣汤云吞

2020-07-01