2025-07-10
好耐冇嚟手作之店,以前用卡儲印仔,而家已經變咗用Apps喇。最近2個星期都有嚟元朗分店食雪糕,地點方便、易搵,但商場的公共空間不設座位。買完雪糕只可以行前少少,喺商場圍欄前立食。前星期食咗水豆腐同牛乳麥芽雪糕,2種都係以前食開的經典口味。水豆腐依然清新,味道似豆漿,好啱夏天。牛乳麥芽即係好立克味,食落有奶的厚重質感。上星期打風,天氣焗熱,於是點咗2款生果口味消暑。荔枝係以前食開的味道,較甜,有荔枝味;啤梨味以前未見過,有驚喜,味道似「吽」熟咗、質感腍pat pat的啤梨/荷蘭啤梨,略甜,感覺清新。而家有時會食貴啲的雪糕,佢哋的用料當然比較講究,不過,手作之店始終喺我心目中佔一席位,佢價錢平,味道像真,可揀杯裝/筒裝,有得儲印,提供誘因食完再食,加上款式多,可以創造出好多唔同的組合。下次會試埋佢尊貴版的咖啡雪糕,上次想試味,店員話冇得試,佢補充話係用咖啡沖,所以不設試食。雖然唔明呢個係咩道理,但如果真係由espresso製作,就好想試一試~
特大球雪糕XXL(荔枝、啤梨)