2019-09-11 9892 浏览
香港人既生活节奏实在太Chur啦,个个都好似分分钟几百万上落咁。有时想静静地食下野都唔系咁容易。我就一向祟尚慢活态度,宁愿用少阵个脑,都唔好迫得自己咁紧。而上环就有一间人气热爆既Cafe「我爱慢煮」,呢到主打唔同以慢煮方式将原材料保留最极致既原汁原味。近门口已经感觉到最强既气势,事关大门旁边就有两只圣兽守护住,其实系店主好锺意中国书法,所以会见到青龙白虎既壁画。就连里面都见到好多中式霓虹灯同埋传统牌匾既设计,中西合壁,几有谂头呀!👇📌US安格斯顶级平铁扒 - $118👉其实除左肉眼、西冷、牛柳,另外其实仲有平铁扒系好受欢迎!而呢间餐厅以慢煮烹调制成既肉质的确唔同D,首先色水偏粉红少少,而慢煮就可以令肉质变得更加松软嫩滑但同时锁住肉汁,非常好食! 📌48小时羊後膝 - $138👉有牛当然要有埋羊先叫得上食肉兽咖麻!今次嗌左个半後膝试试。经过慢煮烹调,肉质变得软腍,大部份位置都做到入口即化开既感觉。我锺意食羊系因为果种浓郁既羶味。呢个羶味我都几满意,整体两款肉性价比都甚高。📌炸蕃薯条 - 28👉有我最锺意食既炸蕃薯条!餐厅将条条都炸得好脆口,其实蕃薯条比就咁一般既薯条会比较健康,而家既潮流
香港人既生活节奏实在太Chur啦,个个都好似分分钟
几百万上落咁。有时想静静地食下野都唔系咁容易。
我就一向祟尚慢活态度,宁愿用少阵个脑,
都唔好迫得自己咁紧。而上环就有一间人气热爆既Cafe
「我爱慢煮」,呢到主打唔同以慢煮方式将
原材料保留最极致既原汁原味。近门口已经感觉到
最强既气势,事关大门旁边就有两只圣兽守护住,
其实系店主好锺意中国书法,所以会见到青龙白虎既
壁画。就连里面都见到好多中式霓虹灯同埋传统牌匾既
设计,中西合壁,几有谂头呀!👇
📌US安格斯顶级平铁扒 - $118
👉其实除左肉眼、西冷、牛柳,另外其实仲有平铁扒
系好受欢迎!而呢间餐厅以慢煮烹调制成既肉质的确
唔同D,首先色水偏粉红少少,而慢煮就可以令肉质
变得更加松软嫩滑但同时锁住肉汁,非常好食!
📌48小时羊後膝 - $138
👉有牛当然要有埋羊先叫得上食肉兽咖麻!
今次嗌左个半後膝试试。经过慢煮烹调,
肉质变得软腍,大部份位置都做到入口即化开既
感觉。我锺意食羊系因为果种浓郁既羶味。
呢个羶味我都几满意,整体两款肉性价比都甚高。

📌炸蕃薯条 - 28
👉有我最锺意食既炸蕃薯条!餐厅将条条都
炸得好脆口,其实蕃薯条比就咁一般既
薯条会比较健康,而家既潮流亦都偏向蕃薯条。
我觉得佢地最杀食既识得运用松露酱去配搭,
Staff建议将松露捞埋沙律酱,令成个松露味出哂黎!
相当惹味呀!

📌手工啤 - $38
▪ 比利时三倍麦啤▪甜麦味
▪ 比利时黑啤
▫ 我比较锺意黑啤果种浓浓既既烘烤麦味,
仲有散发住淡淡咖啡香仲有回甘!
2019-09-10
  • US安格斯顶级平铁扒
  • 48小时羊後膝
  • 炸蕃薯条
  • 比利时三倍麦啤▪甜麦味
  • 比利时黑啤
6天前 0 浏览
相约了中上环上班的友人吃晚饭她推介了位於西营盘有名主打慢煮餐厅主打肉类、小食同手工啤酒岩哂与朋友食饭同倾计餐厅环境几有feel还有连猪法式猪鞍架有slow cook 方法果然唔同D猪鞍入口超juicy 肉质好嫩滑其他餐厅比较少能做到呢个质素推荐大家可以一试美式烤猪仔骨口味方面 酱汁非常惹味令人食唔停口可惜一份得3条猪仔骨如果多少少会更开心叧加点了烧露荀苗露荀苗够新鲜另可中和肉类腻感炸蕃薯条配黑松露酱比一般炸薯条带点甜味炸得酥脆唔油腻士多啤梨特饮士多啤梨沟上7up清新解渴
相约了中上环上班的友人吃晚饭
她推介了位於西营盘有名主打慢煮餐厅
主打肉类、小食同手工啤酒
岩哂与朋友食饭同倾计

士多啤梨沟上7up
清新解渴
  • 加拿大法式猪鞍架
2020-01-19 0 浏览
今日去开东华医院系走嘅时间作为一个锺意食野嘅人 闻味而致黎到一间餐厅一黎到咩野食都未叫就先叫左支啤酒解解渴先而呢到竟然有修道院啤酒饮过都知呢只啤酒不单止麦味香浓而且气泡充足系喜欢浓味啤酒都唔会错过嘅黎到主菜我就经过店员推荐叫左个羊膝未上到黎都闻到香喷喷一到黎见到仲岀紧烟 加上店家好细心有旧热石放下面不断保持住羊膝嘅温度一切开真系不得了你可以见到肉质嫩滑多汁仲系处系粉粉地岩岩熟嘅状态而一向最难处理皮嘅部份都一样一咬即溶配上唔同嘅香料 一件肉有两个口味 真系好好食而且肉骨分离一切即开 食到最尾都仲系岀哂烟~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~虽然地点系比较远 但我觉得真系好值得喜欢食肉嘅朋友黎 我知道佢地系上环仲有分店 下次叫埋朋友一齐黎食
今日去开东华医院

而且肉骨分离一切即开 食到最尾都仲系岀哂烟

2020-01-19
  • 48小时羊後膝
2020-01-19 0 浏览
朋友带我去上环,话有一间隠敞的餐厅,带我去试下,间餐厅叫「我爱慢煮」,门口得英文名,入到去就大大个招牌挂左系中间。我叫左一杯青柠薄荷饮品,有好多薄荷叶,好清新,不过太细杯,好快就饮哂啦叫左一客芝士温泉蛋大啡菇,果然系好大只,仲有天块芝士系面~切开就见到少少流心的温泉蛋,微温~仲叫左一客香草丹麦烤鸡膇,一各有4只,4只都大大只,有成枝叉咁长。鸡脾啖啖肉,肉质仲好鲜嫩,香草仲好惹味,,配上酱汁,微辣。
朋友带我去上环,话有一间隠敞的餐厅,带我去试下,

叫左一客芝士温泉蛋大啡菇,果然系好大只,仲有天块芝士系面~

切开就见到少少流心的温泉蛋,微温~

鸡脾啖啖肉,肉质仲好鲜嫩,香草仲好惹味,,配上酱汁,微辣。
2020-01-16
2020-01-19 0 浏览
之前去过太子嘅慢煮店食过,就想试下更好嘅~近近地去左上环呢间坐无虚席嘅慢煮餐厅。先黎一杯血橙Gin Tonic,只色有少少粉红色,饮落都有少少橙味,不过Gin 就少左啲啲。然後就黎左慢煮鸭髀同蕃薯条,蕃薯条新鲜炸起热辣辣,配埋黑松露酱更加香口~鸭髀同样都系热辣辣做起,鸭香浓郁同埋都几大份👍🏻👍🏻,惟调味重左少少有啲咸🤔食完鸭髀就岩岩好慢煮牛上枱啦!🤤扒有分大中小,呢份系最细份,但都够两个人食~牛扒食落软腍,牛味都足,不过都系觉得偏咸左少少😮最大惊喜反而系甜品!只系三十几蚊就有一份窝夫,窝夫系比利时果种,比较松化,牛油味好香好浓,配埋雪糕简直不得之了!去到就得叫甜品试下!😍

2020-01-07
2020-01-17 0 浏览
好少过上环,听朋友讲有间以慢煮为主既西餐厅就去试下。除左慢煮菜单,仲有多款配菜及甜品。先黎个芝士温泉蛋大啡菇,即叫即焗,巨大的菇上有一大片芝士,中间包着流心蛋,一切开蛋浆随即流出,入口除左感受到滑溜的温泉蛋,仲有味道浓郁的芝士,每一口都好满足。 配菜又点少得炸蕃薯条,蕃薯条炸得好香好脆,甜甜的蕃薯条配埋黑松露沙律酱,味道更加丰富,令人食唔停口。主菜选左安格斯顶级西冷牛扒,牛扒好厚身,好重牛味,每一啖都充满了肉汁,同埋会切好,好贴心。焦糖酱朱古力布朗尼蛋糕,有好香浓嘅朱古力味, 搭上焦糖酱好好味。最後配埋荔枝接骨木花特饮,好清新,好满足。

最後配埋荔枝接骨木花特饮,好清新,好满足。
2020-01-16
2020-01-16 0 浏览
我爱慢煮是主打慢煮的主菜,还有其他是小食,轻食,甜品等。选择了两杯特饮,澳洲柠檬青柠特饮和热情芒果特饮。两杯特饮都不少量果香味,酸酸甜甜,令人开胃,食慾大增。小食order 了芝士忌廉菠菜苗,菠菜苗本来没什麽味道,但有较为浓味的芝士忌廉中和返,味道不错!US安格斯西冷牛扒,因为这里是主打慢煮的主菜,所以没有分几成熟。西冷牛扒十分软熟,容易切开。慢煮保持了牛肉的原汁原味,锁死了肉汁,亦不会令到牛肉变得坚韧,肉质依然嫩滑。美式烟烤猪仔骨,份量适合两个人。猪仔骨每条都好松软,软硬程度适中,容易入口。另外加配了烧露荀苗,露荀苗不老亦没有菜渣,入口爽脆,很新鲜。
我爱慢煮是主打慢煮的主菜,还有其他是小食,轻食,甜品等。

• 安格斯顶级西冷牛扒(小)
2020-01-11 0 浏览
之前和朋友食过孖沙街的分店就好想再食一次,今次带左男朋友黎呢间主店食。.地理环境都算偏僻,但闲日夜晚都keep住有人黎。店舖不大,装横中西合璧,一样要自己出去点餐,餐具自助形式。.炸番薯条 $28番薯🍠条必点,配上黑松露酱性价比极高,比一般薯条更健康。.芝士忌廉波菜苗 $32忌廉汁好多,味道好出,不会被芝士遮盖,波菜亦不似外国般软烂,仍有口感。.法式油封鸭脾 $118今次试了鸭髀,都系好有惊喜,味道刚刚好,不会太咸,肉质嫩滑,十分香口。.安格斯顶级西冷牛扒(小)$138个人觉得小比大的略嫌不够鲜嫩,可能是扒薄身了,建议要点都是点中-大size。.比利时白啤,小麦清甜,橙皮味 $48特别是更有手工啤点,男友点的手工啤🍺几好味,麦味不太重,易入口,女仔都岩饮,推荐。

炸番薯条 $28
番薯🍠条必点,配上黑松露酱性价比极高,比一般薯条更健康。

芝士忌廉波菜苗 $32

法式油封鸭脾 $118

安格斯顶级西冷牛扒(小)$138

比利时白啤,小麦清甜,橙皮味 $48
2020-01-08 128 浏览
65蚊食到慢煮鸭脾加蛋加沙律加薯条加野饮真系好抵!所以抵佢lunch系full晒既! 鸭脾充满油香,但系觉得慢煮同唔慢煮分别唔大,食唔出特别系慢煮。见到人地个ribs好似都唔错。下次可以试下。美中不足系 点解野饮要用即弃杯 堂食拎一拎过尼都要用盖同饮管... 如果可以环保d我谂我一定会再尼食架!老板听唔听到呀?用reusable既杯啦麻烦晒!!! 既然你锡香港 不如锡埋个地球啦!
慢煮鸭脾
慢煮鸭脾
2020-01-08 102 浏览
上网见到呢间好多好评,梗系拉埋我个fd过嚟一齐食好嘢啦,嚟咗上环依家叫我爱慢煮嘅餐厅,一定要你试吓依度嘅慢煮铁扒同猪仔骨,慢煮嘅嘢食果然好味好多,好高质,性价比又高,两个人食到劲饱劲满足,推介各位朋友要来食🤩🤟🏻我哋总共叫咗四样食物同一支啤酒,食到舔舔脷😛安格斯顶级平铁扒$118。安格斯牛扒好高质,好香牛味,肉质鲜嫩多汁,咬落口劲多汁,简直系最高级嘅享受,必点推介😙美式烟烤猪仔骨$118。猪仔骨好远,而且上边表层炸过,好香烟熏味🤩牛油卡真虾仁串$36。虾大大只,而且好鲜甜,好香虾味❤️芝士忌廉菠菜苗$32。食完扒同猪仔骨,叫番啲忌廉菠菜离食,有肉又有菜好健康,劲Fresh!比利时琥珀啤(花香.蜜甜.焦糖香味)$42配住啤酒离饮一流,而且仲有花香同蜜糖味~
我哋总共叫咗四样食物同一支啤酒,食到舔舔脷😛

安格斯顶级平铁扒$118。
美式烟烤猪仔骨$118。
猪仔骨好远,而且上边表层炸过,好香烟熏味🤩
牛油卡真虾仁串$36。
虾大大只,而且好鲜甜,好香虾味❤️
芝士忌廉菠菜苗$32。
比利时琥珀啤(花香.蜜甜.焦糖香味)$42
配住啤酒离饮一流,而且仲有花香同蜜糖味~
2020-01-03 149 浏览
不知道为什麽会这麽火 是看了榜单去吃的 完全失望 需要提前定位 直接walk in可能会被拒绝 第一次扑空之後第二次就有提前预约 按照大家的推荐点的餐点 没有印象深刻的 甚至鸡肉味道还很难吃 实在不太了解为什麽会冲到榜单前几?
不知道为什麽会这麽火 是看了榜单去吃的 完全失望

2019-12-30 219 浏览
平安夜约左家人黎到呢间慢煮舖食,佢冇得散叫,只有Christmas set ,3百几一个人,乜都唔洗拣,要拣嘅只有红白酒或圣诞特饮。主菜有牛,鸡腿同啲薯条,个牛真系好食,以前试过食其他慢煮牛,好多都做得唔好食,佢呢个就做到入面好多肉汁,但又有啲弹牙嘅口感唔会煮到林哂,其他野食就中规中矩,不过不失。但我唔太锺意佢用嘅餐具,装汤用胶碗,令佢个格调好似变左茶餐厅咁。同埋佢上菜除左汤同甜品外,都系share 咁两三碟,我5个人,得3块牛,好难分,啲牛因为厚身,睇落好细旧,分完更加觉得细,虽然我知佢系断gram计。但我会比较锺意佢分好哂每人一份。而且由於太多人,上菜好慢,又漏单,等甜品等左好耐,我地由8点食到十点几先食完。总结,节日太多人,令楼面有啲乱,如果下次再黎我会想单点啲慢煮牛扒,好好认真品嚐。PS等得太耐太饿,完全冇影过相食哂。
唔会煮到林哂,其他野食就中规中矩,不过不失。
PS等得太耐太饿,完全冇影过相食哂。
2019-12-24
庆祝纪念
平安夜
首先乜都唔讲住,讲个服务态度先。差!差!差! 好似欠咗距地咁。咩叫比钱买难受?就系呢D。之後再讲食物1. 首先讲果半只烤鸡, 我都未食过咁难食的鸡肉, 鸡肉一pet~野咁,又无味,完全唔值128呢个价钱2. 第二系个猪肉,"Un"到咬唔开,无味…温泉蛋切开入面唔系流心嘅,系好似茶餐厅煎反蛋咁。呢个唔系叫Slow Cook…呢个系Overcooked!3. 之後到牛肉,牛肉切开血淋淋,食落无牛味,虚有其表。呃钱~!

之後再讲食物

• 薯条
2019-12-23 221 浏览
今日肥brown同三五知已一齐去我爱慢煮食饭—大班人就系要叫好多小食开心share<炸蕃薯条>呢度系两份嘅蕃薯条, 蕃薯条炸到脆卜卜睇佢嘅长度都似系新鲜刨出嚟嘅, 配上黑松露酱, 邪恶又好食 食到一半觉得有啲腻 , 所以就去咗佢嘅自助酱料台, 落啲茄汁, 酸酸甜甜, 又可以转换口味<墨西哥粟米花>嗌咗个粟米花, 本身以为佢系一啲粟米粒嚟嘅, 但系出到嚟原来就系一条完整嘅粟米铺上少少芝士, 再用火枪烧到佢微焦粟米水份好足够, 仲有淡淡嘅炭烧味另外粟米边都有少少生嘅菠菜, 再加咗柠檬汁, 减轻咗佢嘅罪恶感<芝士香草车厘茄>车厘茄嘅份量同芝士量都好够, 以佢side嘅价钱有咁样嘅质素算系相当唔错~<牛油卡真虾仁串及芝士温泉蛋大啡菇>另外, 我地仲嗌左虾仁同大啡菇, 但挂住影相, 温泉蛋就冻到结左啦<US 安格斯顶级平铁扒>而牛扒就偏瘦, 但几有肉汁<澳洲柠檬青柠特饮及荔枝接骨木花特饮>至於特饮方面, 肥brown都几推嫁...清爽又有特色呢
今日肥brown同三五知已一齐去我爱慢煮食饭
—大班人就系要叫好多小食开心share

<炸蕃薯条>
呢度系两份嘅蕃薯条, 蕃薯条炸到脆卜卜
睇佢嘅长度都似系新鲜刨出嚟嘅, 配上黑松露酱, 邪恶又好食

<墨西哥粟米花>
粟米水份好足够, 仲有淡淡嘅炭烧味

<芝士香草车厘茄>
<牛油卡真虾仁串及芝士温泉蛋大啡菇>

<US 安格斯顶级平铁扒>
而牛扒就偏瘦, 但几有肉汁

<澳洲柠檬青柠特饮及荔枝接骨木花特饮>
至於特饮方面, 肥brown都几推嫁...清爽又有特色呢
2019-12-21 143 浏览
难得系上环附近收工寳寳话食过间慢煮几好食 又带我去佢地第二间分店试为左就我收工所以去左山上面嘅分店位置都几入 要搵都要d时间 但又好多人食野食选择唔算好多 但价钱都几合理仲有好多唔同款嘅手工啤可以拣😍我地就拣左d light d嘅黎饮~我饮果只系左边 几爽口 有麦味另外就叫左沙律 有d柠檬汁系底仲有呢个芝士温泉蛋大菇 面果层有入口即溶感觉 芝士味浓 呢个配菜唔错主食我地就叫左牛同羊牛扒好好食 生熟度岩岩好 有筋位 有牛香味 唔会好硬而羊 都有d 酥味 但唔重嘅 而且佢配个薄荷酱食落甜甜地 都唔差晚餐食西餐慢煮两个人都系二百蚊左右呢个价钱我觉得好抵呀~
难得系上环附近收工
寳寳话食过间慢煮几好食 又带我去佢地第二间分店试
为左就我收工所以去左山上面嘅分店
位置都几入 要搵都要d时间 但又好多人食

野食选择唔算好多 但价钱都几合理

仲有好多唔同款嘅手工啤可以拣😍

我地就拣左d light d嘅黎饮~
我饮果只系左边 几爽口 有麦味

另外就叫左沙律 有d柠檬汁系底

主食我地就叫左牛同羊
牛扒好好食 生熟度岩岩好 有筋位 有牛香味 唔会好硬
而羊 都有d 酥味 但唔重嘅 而且佢配个薄荷酱
食落甜甜地 都唔差

晚餐食西餐慢煮两个人都系二百蚊左右
呢个价钱我觉得好抵呀~
2019-12-17
  • 芝士温泉蛋大啡菇
  • 安格斯顶级西冷牛扒(小)