2024-02-04 582 浏览
等左半小時先知漏單仲要同你講其中一個餐已經無哂叫我地轉都算我地其中兩個餐係羅宋湯拎到返屋企淡到顛個色一定溝左水同清湯有咩分別大佬做唔掂就唔好不停放人入去希望改變下
等左半小時先知漏單
大佬做唔掂就唔好不停放人入去
希望改變下
外卖自取
2024-01-25 504 浏览
港式鐵板~已買少見少,第一次食還吾錯感覺,今次第二次幫襯,原本好期待…但最後好失望~鑊仔牛柳今次肉質(嗱)得太勁😵‍💫😵‍💫😵‍💫,好嗱淋過窿...梳打粉太過勁…羊架肉質又是這樣的淋淋淋…似(梅)~怕怕!對上次食是12月…不會這樣~好好味又抵食!環境不錯、服務還可~但今次~太可惜了~不會再來~
港式鐵板~已買少見少,第一次食還吾錯感覺,
今次第二次幫襯,原本好期待…但最後好失望~
鑊仔牛柳今次肉質(嗱)得太勁😵‍💫😵‍💫😵‍💫,
好嗱淋過窿...梳打粉太過勁…
羊架肉質又是這樣的淋淋淋…似(梅)~怕怕!
對上次食是12月…不會這樣~好好味又抵食!
環境不錯、服務還可~
但今次~太可惜了~不會再來~
2024-01-24
2024-01-03 499 浏览
1976年開業,一間有歷史嘅港式扒房。星期五晚上,七點去到,唔使排隊就有位,過咗一陣已經坐滿晒人。侍應全部都好有禮貌,好好笑容,倒汁落鐵板時仲提醒我哋小心,驚彈到我哋件衫。同朋友兩個都叫咗唔同嘅雜扒餐,朋友嗰個有羊,我唔食羊,所以叫咗有腸仔煙肉嘅雜扒餐。麵包鬆軟,好欣賞仲有微溫,有整熱過唔係凍冰冰的。呢類型港式扒房,最怕食到啲肉係有好大陣雪藏味同鬆肉粉味,但呢度嘅肉可以接受,當然唔好用高級扒房同比,但呢個價錢算係好好食。薯菜本身以為係薯條,點知係薯粒,但唔係就咁切粒就算,係有調味的,味道似薯仔沙律,就咁食唔點汁都已經好夠味。17號嘅11點至一點咩嚟㗎?幾點呀? 11-1號呀唔緊要啦,其實佢都未必鍾意出街我哋唔好逼佢做啲唔鍾意嘅嘢。雜菜全部有炒過有調味,整體嚟講鐵板上面所有配菜都好用心,一啲都唔馬虎。另外飲品紅豆冰份量好足大大杯。期待下次再有機會嚟食!

麵包鬆軟,好欣賞仲有微溫,有整熱過唔係凍冰冰的。

期待下次再有機會嚟食!
雜扒
炒雜菜
雜扒
炒雜菜
2023-11-08 682 浏览
呢日同大少小妹去長沙灣影學生相,順道帶佢哋嚟傳統扒房,食個扒餐,等佢哋感受吓媽媽細個去食西餐有幾開心。呢度裝修有懷舊特色,黑色嘅格仔梳化同綠色嘅座椅,有格調得來又有懷舊風。我叫咗兩個精選牛柳餐,同佢兩個食。先來個餐包,熱辣辣,好鬆軟。餐湯我叫咗一紅一白,兩款都好飲!紅湯足料,白湯夠滑。七成熟牛柳好厚又腍好易切,重牛味,配埋特製蒜蓉汁,好入味,因為啖啖肉,佢哋食得好開心。最後亦都係今餐嘅重點——啫喱。啫喱內有雜果,好難得!我教佢哋好似我細個咁,落花奶一齊食,甜甜地又有奶味,佢哋都好鍾意食!
呢日同大少小妹去長沙灣影學生相,
順道帶佢哋嚟傳統扒房,食個扒餐,
等佢哋感受吓媽媽細個去食西餐有幾開心。

呢度裝修有懷舊特色,黑色嘅格仔梳化同
綠色嘅座椅,有格調得來又有懷舊風。

我叫咗兩個精選牛柳餐,同佢兩個食。
先來個餐包,熱辣辣,好鬆軟。
餐湯我叫咗一紅一白,兩款都好飲!
紅湯足料,白湯夠滑。
七成熟牛柳好厚又腍好易切,重牛味,
配埋特製蒜蓉汁,好入味,
因為啖啖肉,佢哋食得好開心。

最後亦都係今餐嘅重點——啫喱。
啫喱內有雜果,好難得!
我教佢哋好似我細個咁,落花奶一齊食,
甜甜地又有奶味,佢哋都好鍾意食!
2023-10-25 494 浏览
叫咗兩個脆煙肉安格斯牛肉芝士漢堡,兩忌廉蘑菇湯。一杯凍華田走飲管,一杯熱咖啡。超快上菜。漢堡包嘅煙肉一啲都唔脆。我唔係好鍾意食煮唔熟嘅漢堡扒。不過有啲人覺得咁先新鮮。
2023-09-22 390 浏览
我叫咗碗喂冬陰功肉碎米粉。太太叫咗火腿奄列早餐同埋沙嗲牛肉公仔麵,味道ok. 我叫咗杯熱咖啡太太叫咗杯凍咖啡。熱咖啡幾高質好飲凍咖啡麻麻哋。跟埋奶油豬仔包 。地方闊落。餐牌都有啲唔創意,價錢亦都適中,特別係咖啡質素好值得一試。
餐牌都有啲唔創意,價錢亦都適中,特別係咖啡質素好值得一試。
2023-09-10
  • 羅宋湯
2023-09-06 582 浏览
深水埗區都多野食既,今次午餐黎左呢間餐廳食,環境算寬敞又唔迫幾好坐,係餐廳黎講係舒服既,lunch點了燒春雞半隻火腿拼意粉,有餐湯同餐包,忌廉湯都係普遍既味道,沒有甚麼特別,雖然係咁,其實呢個價錢68蚊都係算值既,點了熱檸茶都無咩特別,同普遍檸檬茶茶底一樣。燒春雞都算大隻既不過味道就淡左一點,肉質口感都接受到算少滑既,意粉份量就一般,整體黎講食個lunch係可接受範圍之內。總結普通食個lunch黎呢間食可以接受無問題,而且環境係寬敞既。

總結

普通食個lunch黎呢間食可以接受無問題,
而且環境係寬敞既。

2023-09-06
2023-05-13 1680 浏览
老公非常鍾意深水埗,經常一齊去行街。佢多次提到愛群餐廳。初初都好驚呢啲舊式餐廳環境會好差,地下全部都係油,不過親身去完之後覺得都幾好!今次就滿足老公配佢一齊鋸扒~ 下次會再去! 炭烤美國西冷扒 12oz 168HKD   (自選配蒜蓉汁 七成熟)切開之後肉的顔色好靚,中間微微粉紅色。令人回味無窮!配咗蒜蓉汁好味,不過我只係落少少,已經好夠味喇。個人比較鍾意熟少少,所以要咗七成熟,肉完全唔會覺得柴或者硬,非常推介!配有薯菜 茄子🍆蘑菇🍄紅蘿蔔 羅宋湯 好味!建議一定要嗌羅宋湯~~蜜糖芥末露絲瑪莉法式羊架 188HKD羊扒肉質好,羊有🐑味,不過平時食開重口味的我都覺得比較偏鹹,腌料落得太重了,要咗五成熟,感覺啱啱好。自選配焦糖洋葱汁 五成熟配有薯菜 茄子🍆蘑菇🍄紅蘿蔔 羊有🐑味忌廉湯 淡而無味,小失望~餐包熱辣辣,鬆軟又好味!甜品有啫喱或者雪糕可以揀。我哋兩個都like雪糕~味道非常似上海一款經典雪糕,光明牌冰磚,童年回憶返曬嚟!唔會太甜~食完一球仲想再追加>__<
老公非常鍾意深水埗,經常一齊去行街。佢多次提到愛群餐廳。
今次就滿足老公配佢一齊鋸扒~ 下次會再去!

炭烤美國西冷扒 12oz

切開之後肉的顔色好靚,中間微微粉紅色。令人回味無窮!
配咗蒜蓉汁好味,不過我只係落少少,已經好夠味喇。

配有薯菜 茄子🍆蘑菇🍄紅蘿蔔
羅宋湯 好味!建議一定要嗌羅宋湯~~
蜜糖芥末露絲瑪莉法式羊架

蜜糖芥末露絲瑪莉法式羊架 188HKD

自選配焦糖洋葱汁 五成熟
配有薯菜 茄子🍆蘑菇🍄紅蘿蔔 羊有🐑味
忌廉湯 淡而無味,小失望~
餐包

餐包熱辣辣,鬆軟又好味!
跟餐甜品

甜品有啫喱或者雪糕可以揀。我哋兩個都like雪糕~
题外话/补充资料: 大家唔好以爲懷舊的餐廳就環境唔好,試咗就會覺得別有一番味道呀!
2023-04-15
餐包
跟餐甜品
  • 羅宋湯
  • 雪糕
2023-05-06 1055 浏览
【深水埗區】【愛群餐廳】一直都好想試呢間餐廳,因為見佢老字號,而且以前搭車成日經過。我之前有位女朋友住美孚,送完佢返屋企之後搭巴士就肯定經過呢個位,因此先會有上面講嘅呢種感覺。而佢最近亦都稍作翻新,所以感覺好似比以前更加整潔同企理。今次適逢有位可能比家慈更親嘅阿媽級人馬約我食飯,我當然不敢怠慢。咁我亦都唔會話自己「空降」長沙灣咁誇張,根據灣仔 Eric 叔嘅定義,呢個詞係要啲大人物先用得,所以我只能夠隨意咁飄到現場啦。因為好耐冇咁樣兩個人一齊食飯,所以都互相交換咗啲近況。佢主要都係關心我當時最 hot 嘅 topic,而我亦都冇可能去掩飾我嘅困難同不快。呢幾年遇到嘅困難係一個比一個嚴峻,佢都有幫過我去度過其中嘅一啲難關,所以我都必須答謝佢嘅。叫啲嘢食先繼續講,鐵板扒餐好似係呢度嘅其中一樣特色嚟,啱我喎。朋友食量唔算大,喺佢諗咗好耐,而我又應承咗會幫佢包底之後,佢叫咗個「雜扒餐」,跟黑椒汁,飲「熱檸茶」。我有幫手食啲,我覺得只算一般,份量就算係幾多咁囉。而我自己就食咗個「鐵板牛柳餐」,因為朋友話佢有親戚好中意食,次次嚟親都叫牛柳食,咁我都想睇吓係咪真係咁堅。我叫咗五成熟,食落又真係唔錯,

而我自己就食咗個「鐵板牛柳餐」,因為朋友話佢有親戚好中意食,次次嚟親都叫牛柳食,咁我都想睇吓係咪真係咁堅。我叫咗五成熟,食落又真係唔錯,配埋「鵝肝」就更好。我係跟蒜蓉汁嘅,味道都係正正常常咁,杯「凍檸茶」走甜都係。

我哋兩個餐都有餐湯同餐包,都係普通港式西餐咁嘅款,唔係話好特別嗰隻。佢特別之處係套餐有個甜品,一球雪糕,呢點反而有分加喎。由於我個額頭上面鑿咗個「窮」字,所以餐飯嗰 $307 係佢出,呢啲位我唔爭畀錢啦,我認我冇錢喎。。。

(地址:長沙灣青山道177-179號地下)

#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #foodiehk #topcitybiteshk #1ambackup #1am0543 #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am深水埗區 #長沙灣 #深水埗 #李鄭屋 #菴由 #愛群餐廳 #茶餐廳 #西餐廳 #雜扒餐 #鐵板扒餐 #牛柳餐 #常餐
2023-04-04 788 浏览
本身係舊街坊,諗住去支持下。埋單$65,畀$105(因為唔想袋散子所以畀個5蚊佢),佢竟然唔肯收,話個五蚊銀污糟,真係無嘢講。如圖看看我$5有幾污糟?服務態度差成咁,仲叫街坊點支持佢??其實就算有銀仔係污糟咗,大可以先收下,去銀行有得換畀你,成幾十年餐廳,細細個幫襯到大,因為一個五蚊銀得失客人,人地成世記住你,仲要畀人寫負評,值唔值得?餐廳老闆應認真考慮調整一下收銀員工的服務態度,以免影響咁多年老字號。
2023-03-02 670 浏览
叫落單十分鐘都冇人理,野食又細碟又唔好食,要叫多幾樣,餐廳乜嘢卡都唔收,一定要收現金又唔寫,咁岩冇帶現金,搞到要去7仔買嘢禁錢,真係以後唔會再幫襯,大把好食餐廳食完都冇咁嬲
2023-02-20 601 浏览
本身對呢間餐廳都有d期待。不竟開左咁耐。同埋有 酥皮濃湯。。。但個酥皮真係出曬事。個酥皮唔知係焗唔夠耐定點。完全無酥皮ge感覺。似係一塊面粉餅就咁放係上面咁。個餐包就正正常。暖ge幾好食。個主菜部分。叫左個T骨排同西冷加司華力腸。兩塊牛排一睇就知食粉醃過龍。食落無咩咬口得個淋字。同埋都係食粉味。加左10蚊叫左意粉。個意粉幾好食。所以食左個意粉。個牛排食淨左大半。。。甜品係雪糕。餐飲叫左檸檬茶都係正正常常無咩特別。
個餐包就正正常。暖ge幾好食。
甜品係雪糕。餐飲叫左檸檬茶都係正正常常無咩特別。
庆祝纪念
生日
2023-02-13 451 浏览
朝早4個人去食早餐。每人叫一個早餐。我叫個左雙併麵餐,一個雙併麵加一杯凍檸茶。幾分鐘後,四杯野飲黎左,其他三人的食物亦陸續送上。我個麵仲未黎,落單後15分鐘催左一次(其他3個人已經食到一半),落單後25分鐘都未黎。我話取消我個餐。佢打過張單取消我個餐,但收左我剰飲凍檸茶錢。我問點解收剰飲凍檸茶,佢話因為杯野飲黎左。我話我杯野無飲過,你攞返走。佢就成杯檸檬茶攞走,然後係張單取消個凍檸茶。我無諗過個餐,成個主食無黎,取消個餐,都可以收剰飲錢。
朝早4個人去食早餐。

我問點解收剰飲凍檸茶,佢話因為杯野飲黎左。

我無諗過個餐,成個主食無黎,取消個餐,都可以收剰飲錢。
2023-02-12
$40 (早餐)
2023-02-12 352 浏览
今日朋友帶我去長沙灣食午餐,我哋行咗去接近深水埗一間叫做愛群嘅西餐廳,門口貼住免加-,入到去我哋兩個人坐喺卡位非常寬敞,當時係中午時間客人唔算好多,佢哋嘅午市套餐都有五六款,我就揀咗食雞扒拼芝士腸意粉加熱奶茶,羅宋湯配餐包,非常抵食雞扒大大份奶茶都好好飲,唯一美中不足就係個意粉比較硬身,呢個價錢仲包埋餐湯都算係經濟實惠,我朋友就叫咗鰻魚帶子炒飯同榛子咖啡,羅宋湯跟餐包,佢個飯都好大碟,朋友話都幾好食,但即磨嘅榛子咖啡就比較甜(佢係冇加糖嘅)。不過總括嚟講都好抵食,下次值得再去。
2023-02-11
  • 雞扒拼芝士腸意粉
2023-02-09 277 浏览
有一段時間冇去幫襯,今晚過去食個晚餐,叫咗焗豬扒飯,同埋牛肉炒意粉,叫咗羅宋湯,餐包依然OK,但個牛油真係麻麻哋,希望可以改另一款牛油好一點,羅宋湯依然又熱又好味,冇退步。鮮茄焗豬扒飯:豬扒有炸過先去焗,加分,可以減少小汁,因為今次多咗汁。牛肉炒意粉:真係有啲驚喜,好味。
牛肉炒意粉:真係有啲驚喜,好味。

2023-02-07