愛家

愛家 (已結業)

Loving Hut
愛家 (已結業)
bonbon妮
素食午餐
bonbon妮
2012-09-13
关注
這間素食店只有十多個坐位,很狹窄的,不過店子裝潢幾摩登的,又放有一個小書櫃,可以讓食客自取來看。書櫃的書多為素食、環保類書籍,切合餐廳環保健康的主題。食物: 葡汁素玉,另加錢($4轉)荷葉飯 配中湯 ($38) 葡汁素玉的胡蘿蔔及薯仔也很淋,素肉就是麵根之類造成的,吸了葡汁也很好吃~荷葉飯是店員推介的,很香荷葉味,不過內裡只是白飯,而且很粘荷葉,吃時也不太方便。中湯: 名忘了( 內裡有胡蘿蔔),很清甜,用蔬菜煮成的健康素菜湯,很讚這間店的午市套餐雖然價錢不平,不過這店是支持環保與素食,應該要多多支持呀!查看更多
Msal
素食選擇多亦有特式,服務不錯
Msal
2012-08-14
关注
經過看到清雅的裝潢,像咖啡室,雖是素食,但有多國食品選擇,找機會試一試。先以快餐形式購買食物,坐下後待食品送來。是次試了甜酸汁串燒和全麥餃子,素食即點即製,串燒很快便來到。串燒用材有特式,有菠蘿、青瓜、紅椒和素肉,蔬果新鮮爽口;素肉夠味,味道達標,但質地可能因素肉纖維較多,有點難嚼。餃子皮吃下夠熱夠薄,餡料看到有粉絲、甘荀等,新鮮爽口,不錯。此店之素食有認證,價格稍高,味道和服務不錯,有機會也可再嚐。查看更多
串燒
全麥餃子
串燒蔬果
roger2005kan
甚為好食和抵食的素食餐廳
roger2005kan
2012-05-08
关注
本來純是約好外甥杰仔出來,追回一杯咖啡。後來索出來食埋飯,以便和他閒談一下。因為我是素食者,杰仔於是係 Open Rice 的網站找到這家新式的素食餐廳。我會很從set menu 選擇了年年有餘(見圖),杰仔就揀了素排骨 + 糙米飯,一共85元,有埋例湯,真的好食和好抵。我的年年有餘非常開胃,雖然只得二大件素肉,但這個汁送飯一流又不太甜,意粉的份量也算足夠。若然素肉再多一至二片就滿分喇。另外例湯也好好味,絕對是中上水準。現場(門口對入)仲有一位女士彈結他唱歌添,簡直係錦上添花,絕對可以加到滿分。查看更多
Loving Hut
餐牌
fairRate
意外收獲
fairRate
2012-02-18
关注
尋日入到陳渶記座低咗 話要等一粒鐘 所以即走去到呢間門口 見到好特別, 所以決定試下一入到去 隨便選咗個西檸香宕排 同雪菜排兩樣都超好食四十幾蚊 有咁既質素 唔知有冇錢賺..... 查看更多
Mydee
味噌好似重左少少...
Mydee
2011-12-19
关注
經過幾次都miss 左個機會,今次特登去試下。間餐廳細細,啲枱好逼,初初以為入左去茶餐廳。但係d職員好nice,好helpful!佢入邊有個電視不斷播放食素既好處。黑椒薯仔大腓飯 --- 味噌太重,食完個飯後要狂飲水先得,但係佢勝在用紅米飯,又有湯(好飲)所以拉上補下都叫ok。佢比普通快餐店有heart ,啲職員俾到好大親切感客人。雖然味道唔係好一流,但係屋企飯開時,愛家會係我其中一個選擇查看更多
陳真
愛食麵店
陳真
2011-09-23
关注
辛苦地做了一天柴可夫, 回到大埔, 又累又餓. 太太也是一樣, 送了已經疲態盡現的兩老回家. 我們也累了, 不過, 還是要先醫肚. 因為要陪太太食齋的關係, 我們來到大埔的Loving Hut, 分店.食開市區兩間loving hut既人, 都知道Loving Hut, 猶如一間素食的大家樂. 不過, 大埔呢一間分店, 個格局就完全不同了. 店子細細, 只有幾張檯, 常常見到的萬如飯, 大排飯沒有. 因為, 此店是一間麵店, Menu, 以湯麵/拉麵為主, 選擇比較上, 簡單好多.下午茶時段, 是最抵食的. 因為有一個半價既優惠. 原本要成50元的麵, 下午茶就賣26元, 包個湯. 雖然不算是抵食, 但同原價比, 的確是抵.湯, 是蘿蔔合手瓜湯, 味道鮮甜. 愛家的素食主義, 是主張無添加的飲食. 所以所有味道都是原味, 原本的味道. 清甜, 解渴解暑. 太太想食辣一點的東西. 所以她叫了一個麻辣大排麵. 麵底, 是日式的拉麵, 食落份外的有口感, 而且, 這兒是一間純素, 材料無奶無蛋. 拉麵是純麵粉的素麵條, 食落一樣有口感. 不錯. 而麻辣麵, 不算太辣, 香香口, 大排, 咪即係素牛扒囉. 洋樂麵, 愛家要做素肉, 又不能用"暈"的名稱. 一時之間, 我同齋妹都看不慣他們的稱謂. 而且有一種感覺, 呢一D怪怪地既名稱, 應該是台灣人諗出來的, 加了點台語腔, 更加令香港人難明. 洋樂, 就是素洋肉, 一粒粒的素肉, 不就是時常在凍肉店買到的齋類雪藏食品嗎. 之前的大排也一樣. 說真一句, 若是要我正價來食, 實在不願. 因為除了麵條好之外, 其他配料....食慣素的人, 都會覺得只是普通的東西. 查實味道不錯既, 而且下午茶亦是價錢最為合理的時段. 愛家食物, 是不是好呢, 間間都有不同的參差. 雖然未試過將軍澳店, 但食黎食去, 始終都是喜歡返去淘大店食.......查看更多
vt4
下午茶套餐抵食
vt4
2011-03-01
关注
在淘大和灣仔的 Loving Hut 也食過, 但最滿意是大埔這家.下午茶套餐有飯有幾款麵和飯, 價錢公道, 味道不會過濃, 雪耳木瓜湯真材實料, 好味!雖然店小座位不到20位,但店員服務超好, 有禮, 耐心細心推介食物.查看更多
春卷
餐湯
鳴秋
取價略高,但會再光顧支持
鳴秋
2011-01-03
关注
這間似乎是大埔唯一一家素食店了。可惜位置偏僻,途人不易發現。再加上大埔墟有名的食肆林立(如對面的陳漢記),這間舖經營相信很困難。環境:地方狹小,坐位不足20個,但光線充足,給人企理感覺。服務:兩位服務員態度親切,主動介紹新菜式。價錢:不收加一。午市套餐34元連中湯;晚市套餐36元連中湯+ 牛蒡沙律食物:點了午市套餐。1.中湯:(是日例湯:南瓜雪耳)good!没有味精!足料!推介!2.葡汁薯仔洋樂撈麵:葡汁的味道略近咖哩。老實說,麵的質素頗高,薯仔也好吃,唯獨「洋樂」的味道一般。整體而言,食物取價略高,但間中會再光顧支持查看更多
检举
大埔墟有另一間素食店多利民素食都幾好食架!http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=23313
2011-01-05
中湯
nonarina
Small and sad
nonarina
2010-12-14
关注
I have passed this place many times and as I am a vegetarian I finally made time to go eat there. Well when I arrived there were no other customers in the shop. A bad sign for a Hong Kong restaurant...Anyway I ordered the afternoon tea set with pepper nuggets. They gave me a drink of soy tea which was pretty ok and then my afternoon tea came out. It was so small I couldn't imagine why I had to pay $26 for it... I got three nuggets (the same size as chicken nuggets from McDonalds) ontop of a litle bit of salad. Dissapointingly small. Also they had some TV playing a show from their religious leader. A little bit of a strange atmosphere.The food wasn't bad, I just wish it wasn't so small.查看更多
winnie_fish
素食之選
winnie_fish
2010-12-13
关注
友人食素,剛好響大埔見到呢間素食餐廳!GO GO GO!餐牌上有好多選擇,但係無論我地揀邊樣,WAITRESS嬸嬸都堅持我地食佢GE推介...可能因為新開張...菜式未齊?餐湯 + 牛蒡沙律湯好正,清潤,完全住家口味,唔記得問係乜野湯....沙律份量少少,開胃菜。三杯吉丁麵咩係吉丁?素食排骨?味道唔錯,食得出係豆制品。麵係台灣麵?調味好合我胃口,差D連湯都飲晒,哈哈。咖哩雜菜百頁撈麵上枱果陣以為佢俾錯意粉,睇真D原來係麵 (和湯麵同款GE麵?!)朋友點GE,我試咗一啖,一般...咖哩甜甜地...麵質都係做湯麵比較適合...整體黎講都算唔錯,素食人士福音!查看更多
餐湯
~小星星~*
好新穎和味道很好的素食
~小星星~*
2010-08-15
关注
因為曾於淘大的愛家分店吃過午餐,感到非常回味,故特地於星期四到此店吃晚餐。進餐廳後,店內面積小,而且只售麵食及小食類,感到有些許失望><(因為淘大的愛家分店主要售賣飯類~),但見侍應生的態度良好,故還是坐下選擇吃些什麼>v<!之前吃過咖哩薯仔洋樂飯~而內有的素肉粒非常特別,但餐牌內又有多款素肉類,故最後選了-紐約排麵~! 等待一會便有得食^^此素肉條的質感很煙韌!味道也非常好吃~麵條為較粗的中式麵條~軟硬適中~湯底較清淡~真的十分好吃^^!!!若炸肉條能分開另上會較好!若喜歡較濃味的,可選~台式紅燒湯麵^^ (看到鄰枱吃~好香和湯底較濃!)另於星期六再試了潮州麵線~味道不錯^^份量也不少~此素肉條較軟及有煙燻味~正!下次要去試下其他麵食= v =!查看更多
潮州麵線
紐約排麵,潮州麵線,台式紅燒湯麵