2013-10-23 560 浏览
呢排BEA做緊在意粉屋叫$400 (不包括優惠套餐, 要注意啊!) 即時減$100, 所以都有興趣試下D平時少D在Menu中叫的食物 (如果有留意我之前既食評, 好多時我地2個去到意粉屋都只係叫同一個Set dinner, 因為平宜很多嘛...哈哈!)先黎一個Caesar Salad配雞肉, Caesar Salad中的沙津醬同沙津菜都很好吃, 但是當中的配包就很難吃了, 又硬又乾又凍...! 至於雞肉味道都不錯, 不會是雪到沒有味道的模樣。Pop-Up Pizza - 我好似從頭都尾都唔知咩叫'POP-UP PIZZA'.....!! 哈哈! 不過個Pizza非常芝士! 芝士夠多又夠溶又夠熱! 所以我呢個芝士怪物覺得佢非常好食! LIKE!芝士焗龍蝦汁海蝦蟹肉菠菜卷 - 雖然從相片中見到既佢"奇貌不揚", 但係其實佢好好味架! D龍蝦汁好好味, 焗既芝士一條長既拉唔斷果隻; 至於個海蝦蟹肉菠菜卷都食到有少少蟹肉既...整體黎講我最中意食呢個!燴海鮮意大利粉 - 呢個入面都有好幾種海鮮, 好似青口、魚同蝦咁~個汁都幾夠Creamy, 不過都係一凍左D味道就打左個7折, 所以想好食就要快
燴海鮮意大利粉 - 呢個入面都有好幾種海鮮, 好似青口、魚同蝦咁~個汁都幾夠Creamy, 不過都係一凍左D味道就打左個7折, 所以想好食就要快手食。
2013-09-12
2013-10-02 164 浏览
田螺薯蓉幾好味,同埋D多士。龍蝦湯好一般,像普通蕃茄湯,下次唔洗叫。芝士焗茄子都ok,芝士好味。豬仔骨退哂步,又乾又硬。最好味係個龍蝦配墨汁麵,龍蝦份量都唔細,汁好味。
田螺薯蓉幾好味,同埋D多士。
龍蝦湯好一般,像普通蕃茄湯,下次唔洗叫。
芝士焗茄子都ok,芝士好味。
豬仔骨退哂步,又乾又硬。
最好味係個龍蝦配墨汁麵,龍蝦份量都唔細,汁好味。
2013-08-08 136 浏览
同fd行完mega box,出番德福覓食,就去左意粉屋。6:20pm去到,等左一陣就有得入去喇!我地都叫左唔少野食~~「薯蓉配田螺肉」:主角係薯蓉,睇相都見到佢好乾,明顯落唔夠牛油同cream去打個薯蓉;面頭pat螺肉就不過不失啦,但同個薯蓉好唔夾,兩者好似搭檯咁!「煙三文魚沙律」:超難食!!D青椒、青瓜同洋蔥好硬;個沙律醬太杰,根本唔可能撈勻D菜,結果我地係將D菜點個醬黎食=-=「燒豬仔骨」:豬仔骨夠淋,不過個醬汁唔知點解有陣怪味,好似鐵打酒咁,我同個fd食左一半都被迫放棄了。「肉醬千層麵」:哩款主食就OK,肉醬有好多肉粒,亦有唔少蕃茄碎,所以口感唔錯;D麵亦唔會煮得太淋或者出哂水。「卡邦尼意粉」:黎親Spaghetti house必點,個汁好挺身,亦好香蛋黃味同芝士味,完全唔洗額外加芝士粉都夠rich!「羊鞍配墨魚汁鍋飯」:另一推介主食。佢個飯係用鍋上,所以上檯時熱辣辣;羊鞍好淋,充滿香草味,同個墨魚飯好夾!「肉腸pizza」:好多年前食過spaghetti house既pizza係超唔得,但而家改善左喇!Pizza個底焗得好鬆脆,餅面有好多肉腸,有豬肉腸、雞肉腸等,有辣有唔辣,好
同fd行完mega box,出番德福覓食,就去左意粉屋。

6:20pm去到,等左一陣就有得入去喇!

我地都叫左唔少野食~~
「肉腸pizza」:好多年前食過spaghetti house既pizza係超唔得,但而家改善左喇!Pizza個底焗得好鬆脆,餅面有好多肉腸,有豬肉腸、雞肉腸等,有辣有唔辣,好似食緊肉腸platter咁;略嫌唔夠多芝士。
「香蕉朱古力金寶」:apple crumble個fd,不過用香蕉肉同朱古力醬代替蘋果蓉。本身香蕉同朱古力就好match,焗過之後兩者D味更出,加埋面頭焗到脆脆既crumble,好甜好好味!不過怕甜既就應該會唔鍾意哩隻甜品喇!

佢D野食幾好食既,但主要係意粉、鍋飯同pizza,其他小食或者前菜就麻麻地喇!
2013-06-12
  • 卡邦尼意粉
2013-07-16 22 浏览
今天算是紀念日嘛...?哈哈! 放工後我跟飯伴走到意粉屋, 其實每次我地都會叫D差唔多既食物, 因為好多時試一兩次D新款食物都係麻麻地...今日我地叫左一個2人SET, 入面包括有龍蝦湯X2 + 一個POP UP PIZZA + 芝士焗龍蝦帶子天使麵 + 2杯餐飲。龍蝦湯 - 我記得之前我好中意佢既龍蝦湯, 因為好夠濃味, 不過唔記得由幾時開始 (好似大半年前), 佢D龍蝦湯愈黎愈咸, 成日飲完/飲到一半已經要飲清水解味...今次都係一樣...POP UP PIZZA - 呢個係新出既PIZZA, 我估佢應該係即製既 (因為出得比較慢了少許), 味道不錯, 個餅邊幾香脆同薄薄地, 而D餡夠多芝士(仲要係焗得夠溶), 唔錯既一個PIZZA~!!芝士焗龍蝦帶子天使麵 - 呢個係我跟飯伴最愛的Pasta! 差唔多每一次去意粉屋都會叫左佢...個pasta入面就有一D龍蝦粒同帶子粒, 個Sauce就係龍蝦汁既醬, 呢幾樣野夾埋個味道好Match, 同埋佢個Sauce整得夠"杰", 加入去天使麵可以做到有Creamy既效果!

芝士焗龍蝦帶子天使麵

2013-07-04
芝士焗龍蝦帶子天使麵
左:好有海鮮味,加上內有細件的煙三文魚肉,增加忌廉湯的美味右:龍蝦湯味濃郁,不是只有鹹味的罐頭湯可比,湯很熱,我要停一會待涼些才飲樣子漂亮,各樣只有一件,不同腸的肉各有各味道,一併放入口,同一時間口腔充滿這組合的味道 – 和味巴馬火腿焗過後有少許硬和帶點脆,配以似日式沙律醬,是一個簡單的沙律這個闊條麵我們三人都讚賞,第一次吃有這麼多龍蝦肉的麵,第一次吃有鑊氣的西式麵,第一次吃松子仁醬,雖然不覺有甚麼松子仁味,大鄉里亦不知松子仁醬是何味真是原隻,還有2隻龍蝦鉗,我好小心用刀和牙籤將鉗內的肉全拿出,蝦肉美味彈牙;很碎的黑魚籽味被芝士味蓋過薄底pizza,不用加入任何醬已足夠,因三樣本身都是非常有味的食物吃完三人都飲凍檸檬茶大家很滿意這餐,粉麵胭韌度合我們要求,湯和食物都很熱,員工快手將食物送上枱亦是原因之一,不用吃完一碟要等下一碟,差不多吃到一半,下一碟就到,吃完不覺飽膩,是剛剛夠。今次用HSBC credit card有47%折扣,非常化算。
左:好有海鮮味,加上內有細件的煙三文魚肉,增加忌廉湯的美味
吃完三人都飲凍檸檬茶
2013-06-04
庆祝纪念
纪念日
2013-06-05 64 浏览
上星期六約左朋友食TEA,不約而同諗起意粉屋,3:00幾都已經要等位啦,等左一陣就有位,我地兩個人點左兩個茶餐一齊食呀,一個公司三文治餐,另一個係肉醬意粉配酥皮忌廉湯餐.我地都加錢轉飲品,分別叫左一杯忌廉鮮奶焦糖咖啡及忌廉鮮奶棒子咖啡,餐湯先到,我將D酥皮放落D湯度一齊食,OK唔會好結好適中,都唔係好咸,幾多料呀.好味.公司三文治有四件的,有一些薯片係面,三文治唔係烘過的,幾好味,都係有火腿,蛋,沙律菜,煙肉等等料,份量正常的,唔會太過多醬,麵包都OK,雖然冇烘過不過都唔會好淋身的.肉醬意粉幾大碟喎,好味呀,好多肉醬架,同埋芝士,意粉一般啦,但肉醬就唔會過油過咸,好食呀,份量都好多架,食得多都唔覺得好漏呀.飲品,我的鮮奶忌廉棒子咖啡好大炋,賣相好靚,上面好多忌廉,棒子味道唔算好出,不過都幾香,因為我唔係飲慣啡啡都怕苦,不過因為有忌廉又有鮮奶,所以好飲唔苦呀.朋友飲的焦糖咖啡佢話好飲,我見柸底都有一層焦糕架.最後還送左一張COUPON俾我地添.

朋友飲的焦糖咖啡佢話好飲,我見柸底都有一層焦糕架.

最後還送左一張COUPON俾我地添.
2013-05-25
2013-03-10 15 浏览
本來對這飱廳都幾有信心, 所以隨意叫了二人龍虾飱.其實個飱都不過不失只係個龍虾湯好咸, 但問題係出菜超快 - 嗰頭放底碗湯飲兩啖就出頭盤, 再飲多兩啖湯就大大煠龍虾意粉拎出嚟. 正在担心唔知食乜先嘅時候, 連炒飯都出埋嚟, 唯有拿拿聲飲咗湯先再撹煠意粉, 但煠意粉已只係暖暖哋到. 食到一半時已經凍哂, 炒飯更加唔使講. 加上佢哋冷氣勁凍, 望住兩煠熱盤凍冰冰畀D擎晒嘅油包住, 真驚食咗會肚痛.本來嘢食唔差嘅, 但真係趕住隊晒D嘢出嚟就真係唔理客嘅感受.
本來對這飱廳都幾有信心, 所以隨意叫了二人龍虾飱.

2013-03-05
2013-01-13 29 浏览
嗰日同女朋友食芝士火鍋,味道都唔錯,份量又十分足,兩個人食都飽到飛起,最尾重俾女友塞晒所有食物入口,餸方面有三文魚同牛都可以滿足各方要求,不過點解芝士好快就痴實個煱底諗住試既朋友就要邊食邊攪拌一下整體是可以的
用餐优惠
信用卡優惠
  • 芝士火鍋
2013-01-12 8 浏览
星期日到九龍灣看兩齣電影,中場休息時到意粉屋吃下午茶。我們點了兩個下午茶餐,有主菜、餐湯和餐茶。食物細評如下~餐湯:普通的白湯,不算濃,只是普通貨色。酥皮帶子周打忌廉湯:好!酥皮香,加上香滑的忌廉湯,值回票價。挪威煙三文魚.巴馬火腿.鮮果螺絲粉沙律(乳酪汁)($63):差!螺絲粉和沙律都是淡而無味的,感覺像在吃白烚的螺絲粉和蔬菜。那片三角型的墨西哥脆片亦不新鮮爽口。香草芝士焗龍脷柳火腿花邊意大利粉($69):芝士足夠,龍脷柳既厚且滑,火腿數量足夠,意大利粉是正常的質素。餐飲:喝了熱咖啡和凍奶茶,味道不過不失。總結而言,除了那令人失望的螺絲粉沙律,其他食物尚可,意粉屋可偶一為之。
星期日到九龍灣看兩齣電影,中場休息時到意粉屋吃下午茶。

我們點了兩個下午茶餐,有主菜、餐湯和餐茶。食物細評如下~
餐湯:普通的白湯,不算濃,只是普通貨色。
那片三角型的墨西哥脆片亦不新鮮爽口。
餐飲:喝了熱咖啡和凍奶茶,味道不過不失。
2012-12-30
2012-11-26 9 浏览
今晚睇完k on電影版已經7點喇,行左陣超市就去搵野食尼到9龍灣多數都系去mega box食但成日去都會悶架所以今次去食多次上次食過下午茶既意粉屋喇XDD今次系晚餐都幾多人等位,等左15分鐘終於有位xp雖然無set dinner menu for individual,但散叫都吾系太貴話哂呢到系9龍灣喎!叫左個卡邦拿芝士意粉$95上面充滿芝士香..底層就充滿白汁,香味至極!d意粉硬度適中我鍾意佢夠煙un!xp雖然$95再加一無包野飲既晚餐有d貴但系真系幾好食既xd有機會再食過xp
今晚睇完k on電影版已經7點喇,行左陣超市就去搵野食

今次系晚餐都幾多人等位,等左15分鐘終於有位xp
叫左個卡邦拿芝士意粉$95
  • 卡邦拿芝士意粉
2012-09-24 9 浏览
檢查一下自己的飲食紀錄,發覺自己也很喜愛與友人到「Spaghetti House」吃小吃吹水,一來價錢不貴,二來地點就腳又易約。這次要吃的是位於「德褔」的分店。點了「炸暮條」與「黑椒蜜糖雞翼」,勝在新鮮出爐,暮條夠香口,雞翼味道也惹味,吃得過。就這樣又與好友渡過了一個愉快的下午了!

2012-09-08
2012-01-18 12 浏览
話說愛人之前見到廣告Spaghetti House有芝士火鍋食,所以就提意來試試順便為我慶生。咁大個女(好似)係第一次食芝士火鍋,加上非常愛吃芝士,所以還滿心期待。芝士火鍋套餐分別有三款的,1)傳統芝士火鍋,只得芝士和法包粒,但可加錢另配食物2)燒牛肉芝士火鍋,有兩客燒牛肉,法包粒,薯條,煙三文魚沙律,同樣可加錢另配食物我們點了尊貴品味芝士火鍋套餐($348),有燒牛肉,煙三文魚沙律,雞肉,蝦,蜆,著條,法包粒,南瓜,肉丸和螺絲粉感覺上有好多食物配料同價錢比起逐樣加錢另配較為化算味道不錯,如果把它作為前菜吃略嫌黑醋汁較少拿了幾塊放進芝士火鍋中,味道挺特別,可以一試,哈哈食物每樣都不算多,牛肉和蝦和雞肉也只得三四塊左右。雖然未吃過傳統的芝士火鍋。但這裡的芝士火鍋汁被太多的香草味掩蓋沒有香濃的芝士味,感覺有點像吃香草白汁不難吃,只是比想像中失望。當中以法包粒,南瓜粒,蝦和燒牛肉與熱騰騰的火鍋芝士汁最為匹配好味,燒牛肉沾上了熱騰騰的芝士汁,但不會失掉牛肉本來的味道,好味!雞肉片平平無奇,沾了芝士汁後不會吃得出什麼味道。有部份食物如白菌及意式肉丸,只得外層沾滿了醬汁,食物裡面沒沾上了,一吃下去
所以就提意來試試順便為我慶生。

芝士火鍋套餐分別有三款的,
1)傳統芝士火鍋,只得芝士和法包粒,但可加錢另配食物

我們點了尊貴品味芝士火鍋套餐($348),

感覺上有好多食物配料同價錢比起逐樣加錢另配較為化算
煙三文魚黑醋沙律
味道不錯,如果把它作為前菜吃略嫌黑醋汁較少
拿了幾塊放進芝士火鍋中,味道挺特別,可以一試,哈哈
食物配料
食物每樣都不算多,牛肉和蝦和雞肉也只得三四塊左右。
芝士火鍋
雖然未吃過傳統的芝士火鍋
但這裡的芝士火鍋汁被太多的香草味掩蓋
沒有香濃的芝士味,感覺有點像吃香草白汁
不難吃,只是比想像中失望。

雞肉片平平無奇,沾了芝士汁後不會吃得出什麼味道。
有部份食物如白菌及意式肉丸,只得外層沾滿了醬汁,
食物裡面沒沾上了,一吃下去是外熱內冷的,感覺不好。

吃到尾段時,芝士火鍋的汁都被食物吸去而變得愈來愈少,但還有食物剩
由於鍋的火勢是不能調節的,所以芝士也會出現燒lon的情況,要不時攪拌。

整體來說是還可以的,只是和愛人一致也認為比想像中較失望
食物多款而量小,但可能因為芝士畢竟也是會把人吃滯的,我們都吃到很飽呢。
有機會也要到瑞士餐廳去試試芝士火鍋
2011-11-29
庆祝纪念
生日
煙三文魚黑醋沙律
2011-12-10 13 浏览
這餐晚飯只能以四個字來形容:普通普通,不能說它的味道強差人意,但所有食物總不能令人留下印象。我們點了一個兩人套餐,打頭陣的忌廉雞湯夠厚身,而且溫度極之燙熱,可惜雞肉十分乾嚡,根本無法入口。主菜是香桃烤雞意大利三色飯,顏色的確鮮艷搶眼,飯底沒有多餘油份,但亦沒甚味道。這個飯只靠罐頭桃的甜及火腿的鹹來調味,雞粒沒味之餘同樣很硬。另一個主菜是希臘神話薄餅,名字雖然特別,但味道不見得出眾。配料包括煙肉、火腿、菠蘿加上蘑菇,可惜芝士沒有做到半溶的效果,而且沙律醬太少。最後還有一杯凍檸茶,不過實在沒甚麼好評了。
最後還有一杯凍檸茶,不過實在沒甚麼好評了。
2011-06-06 9 浏览
好好味的pancake,有好多味選擇,有檸檬,香橙,朱古力,上次試了檸檬,好fresh,今次試香橙,味道嘛嘛,配上多款雪糕揀,有雲呢拿,朱古力,仲有1種,好好味
好好味的pancake,
有好多味選擇,
有檸檬,香橙,朱古力,
上次試了檸檬,好fresh,
今次試香橙,味道嘛嘛,
配上多款雪糕揀,
有雲呢拿,朱古力,仲有1種,
好好味
2011-06-06
2011-05-13 20 浏览
是日母親節,一家人去左Spaghetti House食Lunch唔知點解,食意大利菜,我地始終都係對呢間特別鍾情我地叫左個2人set lunch轉特飲,同賣相熟既staff auntie請我地食雞翼首先係個忌廉粟米雞湯我冇飲,但妹妹話好好味個煙三文魚凱撒沙律,我同妹妹都覺得好好味,而媽咪都係鍾意食用日式麻醬整既沙律多d之後係個帶子卡邦尼意粉同意式四式飯,個卡邦尼意粉好濃芝士味,正!個四式飯唔係好油,配個salami腸炒一流~個特飲好好味,正雞翼不用多說,夠味成餐好正what a beautiful day

唔知點解,食意大利菜,我地始終都係對呢間特別鍾情

我地叫左個2人set lunch

轉特飲,同賣相熟既staff auntie請我地食雞翼

首先係個忌廉粟米雞湯

我冇飲,但妹妹話好好味

個煙三文魚凱撒沙律,
我同妹妹都覺得好好味,
而媽咪都係鍾意食用日式麻醬整既沙律多d

之後係個帶子卡邦尼意粉同意式四式飯,
個卡邦尼意粉好濃芝士味,正!
個四式飯唔係好油,配個salami腸炒一流~

個特飲好好味,正

雞翼不用多說,夠味