2025-04-30
高質原來就在附近,呢個舖位都轉左幾手,今次心血來潮試下,其實之後都睇過下食評話唔錯,但總係忘記過來試。星期三閒日,上午十一點半左右,店內空無一人,店員亦不太熱情,無所謂吧反正諗住隨便吃個午餐,餐單簡約,我選西冷配太陽蛋意粉紅燒肉,另一半要龍脷柳配煙肉意粉洋蔥汁,點餐後隨即送上西湯,西湯是南瓜湯,清清的南瓜味、不會太杰。廚房只有一位廚師一腳踢,不久我的餐送上有驚喜,擺盤精緻,用上很多配料,整個擺盤都有心思,相信廚師應該做過酒店吧?粉意有少量調味,上面有少量微型菜苗,食落清新可口。西冷旁邊放了蕃茄、生菜上有青瓜大蔥絲撈了沙律醬,作為前菜非常開胃。薄西冷不會太韌、亦吃不到筋位。燒汁味濃。龍脷柳炸得香脆,不會太油,煙肉炸到很脆。但這個意粉無調味。擺盤配料是一樣的。洋蔥汁美味。廚師既藝術品、平民既價錢牌。有心做既小店一定要大力支持!如果廚師再諗下整啲signature既招牌菜,應該會吸引更多人來幫襯。
西冷配太陽蛋意粉
龍脷柳配煙肉意粉
廚師既藝術品、平民既價錢牌。有心做既小店一定要大力支持!