2023-12-17
雖然出品略有飄忽,平心而論咖啡尚算好飲。但呢家主打「日本舊式咖啡店」氛圍嘅離島大支砲原來會趕正常消費嘅顧客。我係街坊。近來有文稿要寫,就揀咗喺佢度坐吓,順便試試出品。之前去過兩次,都係午飯後三點左右,坐到傍晚閂門前。我同伴侶齊齊坐一卡位,開電腦做自己嘢,亦各自點咗杯咖啡。兩次都一樣夾埋消費咗 $88。而兩次間舖都保持有空位,其他枱唔係熟客就係市區遊客,各自悠閒。臨走前都有同店長嗲兩句,起碼當時唔會覺得自己原來已經畀人暗暗落咗黑名單。之前印象唔錯,亦都想試吓佢手沖咖啡,就決定帶埋電腦再去坐一個下晝。當時兩點半左右,入面空咗三枱。我同伴侶坐低後,店長之一擺明因為知我哋會坐得耐,專登提一提今日每位顧客都只能限時坐一粒鐘。我有啲錯愕但都無諗太多,就問係咪因為今日週末呢?店長就話來緊咁多日直至月尾結業都一樣。如果唔方便就實在無辦法喇。我哋見無得做嘢,咪馬上走。後來查返,店家其實無喺任何地方規定過過顧客逗留時限一粒鐘,所以頗肯定係畀人針對趕走咗。我前兩次去都係週末,都無坐爆嘅情形,唔知店長邊度來嘅自信來緊半個月都會貨如輪轉呢?況且就算幾咁人多又熱門,咖啡店會為咗做多幾轉生意,趕走坐得耐些少嘅顧客,
後來查返,店家其實無喺任何地方規定過過顧客逗留時限一粒鐘,所以頗肯定係畀人針對趕走咗。我前兩次去都係週末,都無坐爆嘅情形,唔知店長邊度來嘅自信來緊半個月都會貨如輪轉呢?況且就算幾咁人多又熱門,咖啡店會為咗做多幾轉生意,趕走坐得耐些少嘅顧客,都前所未聞。
再者,你杯咖啡係精心製作嘅,我都會想逐啖逐啖咁慢慢享受,而唔係急住灌晒落肚。今日佢咁樣一趕,除咗侮辱顧客,侮辱店家品格外,亦侮辱咗自己出品嘅咖啡。我知佢月底後就唔做堂食,改專營外賣。但既然店長都係嗰個店長,睇來我都係無緣享受呢間排隊到碼頭嘅名店喇。