2020-05-17 83 浏览
1.沙律鸡蛋卷($8)呢个系面包版既蛋糕卷咁,上面劲多肉松,面包卷住入面系鸡沙律,有菜、蕃茄、粟米、沙律酱,加埋系平民style果种好食😂 行过会翻兜2. 花生酱包($5.5)纯口痕想食花生酱,不过不失,花生酱有d浆口,甜左d,但比例唔算少既3. 肠仔包 ($6.5)本身冇谂住买,只系佢刚好新鲜出炉,受不住引诱之下买左,就冇咩特别,不过条肠系完整一条,加系厨师肠黎总结:系好平民style既抵食之选,店员几nice,街坊人情味路线
1.沙律鸡蛋卷($8)

2. 花生酱包($5.5)

3. 肠仔包 ($6.5)

2020-05-12 98 浏览
好耐冇见过有地方有得卖呢啲传统又有特色嘅咖哩角啦😍 今日经过湾仔呢间 快乐饼店 竟然久违地见到有得卖!仲要系九蚊咋 !!!唔好讲咁多即刻买嚟试下先🌟咖哩角 $9呢个咖哩角嘅酥皮非常之酥脆,尤其我返屋企用焗炉焗返热之後,真系脆卜卜,同时仲好松化添😍不过就略嫌油腻咗少少🙈 另外, 里面嘅咖哩调味啱啱好,唔会太咸,辣度都适中。 整体黎讲都系咖哩味比较抢, 如果可以加多啲牛肉,增加佢个口感,相信层次会更加丰富😎 整体嚟讲,我觉得9蚊买呢个咖哩角系物超所值,食既除左系味道,仲有人情味同埋一怀念传统既感觉👍🏻
好耐冇见过有地方有得卖呢啲传统又有特色嘅咖哩角啦😍
今日经过湾仔呢间 快乐饼店
竟然久违地见到有得卖!
仲要系九蚊咋 !!!
唔好讲咁多即刻买嚟试下先🌟

咖哩角 $9

2020-05-02 160 浏览
无意中行过哩开面包店,下午三点钟,够钟食下午餐吗?难怪大排长龙😋😋 抬头一望,先知叫快乐饼店🥳🥳🥳好吸引既店名😍😍吃完会令客人好「快乐」吗?原来快乐饼店有超过40年历史,系湾仔既老店,我真系好锺意呢啲旧式面包店😍😍新鲜出炉既面包🥯特别香,最简单令人快乐一嗰下午茶,咁岩蛋挞新鲜出炉呀,梗系要整返个曲奇同酥皮啦,呢度嘅蛋挞完全唔会死甜,果然适中,健康啲?新鲜出炉热辣辣,曲奇同酥皮各有优势,都系咁松软,厚厚既蛋浆,口感极之美好,咬一啖已经有满足嘅感觉,快乐原来好简单❤️

2020-05-01
  • 蛋挞
『令你快乐的传统怀旧面包铺//最爱蝴蝶酥和奶油筒』@快乐饼店⠀⠀Category #168hungryki_湾仔⠀⠀Anyone who also love bread and pastries from traditional HK style bakery? This vintage bakery locates in Wanchai and definitely worth a visit 💕⠀有无传统面包甜点同好🙌🏻🙌🏻🙌🏻 这是介绍的饼铺还保留着以前装潢,而且食物品质都好不错,见到好多街坊帮衬🙈⠀⠀𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗣𝗮𝗹𝗺𝗶𝗲𝗿𝘀⠀蝴蝶酥 $15/bag(2pcs)⠀这里的蝴蝶酥是我吃过数一数二好吃的😛 大大块,很香牛油味🙈 非常脆身~加上砂糖,简单但好吃的味道呢💓⠀⠀希望大家在追求新颖美食的同时,也别忘记了传统香港的美食也是很值得去保留的。⠀⠀地址⠀⠀快乐饼店⠀湾仔皇后大道东106号地下⠀⠀#hkfood #hkfoodie #hkig #london #hkfoodblogger #hk #foodporn #hongkong #foodstagram #

Category #168hungryki_湾仔⠀

𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗣𝗮𝗹𝗺𝗶𝗲𝗿𝘀⠀
蝴蝶酥 $15/bag(2pcs)⠀

地址⠀⠀
快乐饼店⠀
湾仔皇后大道东106号地下⠀

#hkfood #hkfoodie #hkig #london #hkfoodblogger #hk #foodporn #hongkong #foodstagram #food #londonfood #hkiger #instafood #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodporn #hkgirl #foodiehk #相机食先#홍콩맛집#香港
2020-04-24 161 浏览
今天约了友人在合和中心拿东西,意外地发现附近有一间快乐饼店,见人龙排队买面包西饼。既然来到,我也不防加入队列中,试试会否带来快乐?这饼店面积不大,但售卖的食物种类颇多。因人龙关系,未能够慢慢细看面包饼食,轮到我的时候,只好买些在饼柜内看见的。~忌廉筒应该是此店名物,捧场者不少。忌廉筒的外型讨人,吃起来确实外脆内软。奶白色的忌廉软滑,味道清新,配那酥皮筒来吃绝对是一流。~鸡批鸡批焗得恰到好处,批挞非常松化,馅料不太多,但味道不错,有齐洋葱、鸡粒和火腿。~糯米糍花生糯米糍绝对能令人一试难忘,糯米糍的外皮软滑,馅内的花生粒炒得极香,再加入芝麻,口感极多层次。红豆糯米糍沾上椰丝,吃起来多重口感,馅内红豆亦软绵绵。如果糯米糍可选小甜便更理想了。吃过这店的食物,原来真是能令人感到快乐,怪不得这饼店的名字是「快乐饼店」。

~忌廉筒

~鸡批

~糯米糍

2020-04-22
3 分钟 (外卖自取)
$13.5 (下午茶)
食饱饭无野做行下街,金钟区多数得大型连锁品牌一式一样既面包🥯店,食黎食去都系个几款,系同事介绍下💕,搵到呢间走怀旧风,拥有42 年历史的面包店,决定入去买蛋挞试试。蛋挞五蚊一个,新鲜热辣,刚刚脱模,蛋浆快要满溢,充满牛油🧈香气,蛋香浓,配上热辣辣带有油炸味既酥皮皮,咬一啖酥皮,松散既口感,但又吾会太多酥皮碎,功力好深厚😍👊🏼一食上瘾。总结:面包🥯款式多 价钱平民人情味浓 蛋挞系食过咁多间最好味😋

总结:
面包🥯款式多 价钱平民
人情味浓 蛋挞系食过咁多间最好味😋

2020-03-21 260 浏览
有日行过见到新鲜出炉就想买黎试下快乐沙翁 ($6)面包软熟,加埋沙糖好好味,唔会系摆耐左,变得好湿好立既口感。豆沙饼红豆馅劲丰富,但同旺角某出名小店,仍然觉得稍逊一筹。
2020-02-14
2020-03-12 172 浏览
今时今日去边度搵到唔系充气嘅面包呢? 今日大食妹收工就去咗附近嘅旧式面包舖-快乐饼店买咗个鸡批<鸡批>金黄酥脆的外皮, 配上creamy又实在嘅内馅, 虽然望落唔系好大件, 但食落就好饱肚同满足呢另外店里面仲有好多唔同嘅面包, 例如忌廉筒、提子条同蝴蝶酥等等闻落去好香, 外表都几唔错可惜大食妹有啲饱, 唯有等下一次再嚟啦
今时今日去边度搵到唔系充气嘅面包呢?
今日大食妹收工就去咗附近嘅旧式面包舖-快乐饼店买咗个鸡批

<鸡批>
金黄酥脆的外皮, 配上creamy又实在嘅内馅
, 虽然望落唔系好大件, 但食落就好饱肚同满足呢

闻落去好香, 外表都几唔错
可惜大食妹有啲饱, 唯有等下一次再嚟啦

• 鸡批
2020-03-12 168 浏览
成日搭巴士都会经过呢间怀旧老饼店-快乐饼店睇见装修咁旧式,就知呢间面包铺系有留番D年纪今日去开湾仔,咁岩走个阵有少少肚饿,就去光顾下快乐饼店,买个包食铺头出面有张价价表可以睇到晒价钱入到铺头,一盘盘新鲜面包摆晒出嚟,可以见到有好多选择锺意甜嘅有菠萝包、鸡尾包、甜餐包,咸嘅热狗、沙律卷、鸡批样样齐,任君选择<热狗$7>最後见到个热狗好吸引就叫咗个阿姐好热情,买面包嘅时候仲会同你倾两句虽然热狗已经唔热,肠仔都是不过系普通嘅厨师肠,但系胜在沙律酱多,中间仲夹住番茄同埋青瓜,食落去嘅系满满的人情味
成日搭巴士都会经过呢间怀旧老饼店-快乐饼店
睇见装修咁旧式,就知呢间面包铺系有留
番D年纪
铺头出面有张价价表可以睇到晒价钱
入到铺头,一盘盘新鲜面包摆晒出嚟,可以见到有好多选择
<热狗$7>
最後见到个热狗好吸引就叫咗个
阿姐好热情,买面包嘅时候仲会同你倾两句
2020-02-22 260 浏览
📍快乐饼店,湾仔⠀⠀🔸奶油筒⠀💲7⠀⠀🔺⠀⠀这是我第一次吃富有香港特色的奶油筒!⠀筒的口感很酥脆!虽然吃的时候已经冷了,但是还是很酥脆啊!!!!好好吃!⠀里面的奶油不会很腻,有点咸咸的。⠀另外吃了鸡尾包,热辣辣,刚刚出炉,不会不好吃!内馅很足料,很多椰丝!很有人情味,老板好nice好可爱,不断问我够不够😂👌🏻⠀🔺⠀⠀地址⠀⠀快乐饼店⠀湾仔皇后大道东106号地下⠀🔺⠀⠀⠀⠀
📍快乐饼店,湾仔⠀⠀
🔸奶油筒⠀
💲7⠀⠀

🔺⠀⠀
这是我第一次吃富有香港特色的奶油筒!

里面的奶油不会很腻,有点咸咸的。⠀

很有人情味,老板好nice好可爱,不断问我够不够😂👌🏻

🔺⠀⠀
地址⠀⠀
快乐饼店⠀
湾仔皇后大道东106号地下⠀
🔺⠀⠀⠀⠀
2019-08-14 1056 浏览
湾仔42年历史老店 港式面包店 红招牌 纸皮石地板 花砖墙 70年代风格 平民美味 湾仔剩余不多的老店,42年历史的面包店多年来风雨不改为食客提供新鲜面包,店内装修40年不变1977年至今,非常多款式及好味道吸引好多食客到来 菠萝包及鸡尾包只卖$4.5 非常便宜,不是空心面包,实实在在食得饱足最近得知所在大楼已被收购,有机会随时被结束......快乐饼店地址:湾仔皇后大道东106号地下电话:25281391#快乐饼店 #香港美食 #香港味道
湾仔剩余不多的老店,42年历史的面包店
多年来风雨不改为食客提供新鲜面包,店内装修40年不变
1977年至今,非常多款式及好味道吸引好多食客到来
最近得知所在大楼已被收购,有机会随时被结束......

快乐饼店
地址:湾仔皇后大道东106号地下
电话:25281391
#快乐饼店 #香港美食 #香港味道
2019-07-17 806 浏览
🥜花生糯米糍($4.5)▪️怀旧式铁盘面包店,一盘盘咁放置出炉面包,一大早已有很多人特意到来买早餐包,唯独我一早买了花生糯米糍🤭👏金黄色泽的表面,圆滚滚嘅花生小团米糍放满一盘很治癒!外皮沾满金黄椰丝,这色泽是我见过最!美!的,平时嘅糯米糍边有咁靓仔🙈不过拎上手真系几细粒~但总好过 之前索价($8)但比鱼蛋还小的荃湾freshfresh🌚这个外皮略厚,介乎於烟韧与不烟韧之间,有点像糕的质地,不算太粘牙,但不好嚼~内馅也是有诚意的炒到金黄的大花生粒🥜香脆👍混以砂糖和白芝麻,但吃着整体感觉有点乾,不是不好吃,只是没有翻吃的冲动。
🥜花生糯米糍($4.5)
▪️
2019-05-24 832 浏览
很久之前在湾仔返工,同事下午茶必到这间饼店买它新鲜出炉既酥皮蛋挞,蛋香酥皮脆,令人吃到不停口,昨日又重临这区,很想念它的美食!当时下午时分人流不算多,可以慢慢👀吓选择,见到合桃蛋糕比外面铺大好多,於是买来-试。回家后,已急不及待要食啦!未打开盒已闻到好香既牛油蛋糕味,一刀切下已感觉得D合桃好大粒,一口咬下D合桃好香脆,蛋糕好实在,不似其他连锁铺D蛋糕,好似食空气,的确真材实料、名不虚传
,的确真材实料、名不虚传
  • 酥皮蛋挞
  • 合桃蛋糕
2019-05-10 709 浏览
今日放工经过快乐饼店,忍唔住走入去买个墨西哥包,因为睇到呢度啲墨西哥包卖相好吸引,$4.5一个墨西哥包,算抵了,因为现在市道呢个包喺其他饼店可以卖$5-$7,怎有可能唔帮衬快乐饼店呢?!一摸个包,系热辣辣㗎 即时可以食,真系好松软,个皮好正,好对味

一摸个包,系热辣辣㗎
即时可以食,真系好松软,个皮好正,好对味
2019-01-14 1784 浏览
金钟区丽人比食肆多,因此由金钟附近行到来湾仔,都未想到吃什麽,途经一间面包店,便立即买定两个东西。一个热狗,毕竟热狗新鲜吃,面包够香而又软熟,内里亦都不觉得空洞,中间的香肠沙律酱,使到热狗相当之丰富,亦都一片番茄及一片青瓜,吃起上来挺清新,而又不会太乾。另外看到餐厅面包舖门口有一盘是老婆饼,隔离有皮蛋酥,於是亦买了一个皮蛋酥一试。皮蛋酥翻热之後,内里的馅料也不少,皮蛋应该有半只,然之後馅料像是莲蓉定豆蓉馅,味道不会太甜,亦都有些少姜,面头的酥皮皮薄馅靓,亦都不会显得肥腻,因此味道亦不错。原来湾仔闹市,在这间面包舖旁边,好也有一间门面相当旧式的餐厅在旁边,叫顺景。只可惜早几日才吃过炸鱼沙律这类型港式下午茶,否则应该会一支箭冲进了,还是留返下次吧。面包店有时越做越hea,只用透明胶袋如阿婆买橙的胶袋盛载,哪有感情?快乐饼店的胶袋外貌怀旧,情怀老远,属我这种怀旧保育人士至爱

一个
,而又不会太乾。

另外看到餐厅面包舖门口有一盘是老婆饼,隔离有
皮蛋酥,於是亦买了一个皮蛋酥一试。