2020-08-25 251 浏览
唔食老麦之後先谂到可以食呢间。鸡皮超脆、鸡油超香、啲肉好嫩口,鸡有鸡味,真系似返食一只鸡,唔似麦当劳、KFC嘅鸡,一啲鸡味都冇,食都食得安心啲。每次都会叫辣鸡,我本身锺意食辣,所以觉得唔算好辣。但唔食辣嘅朋友就觉得好辣,每次食都要饮晒成杯可乐。但系去亲中环呢间都会俾啲员工激嬲,因为我嗌10次有9次佢都冇比到辣鸡我,无论系後生定系老嘅员工,明明我肯定佢都重复咗一次”Spicy”,但都系会比错。有一次仲唔肯换比我。所以建议大家每次都check check先。
唔食老麦之後先谂到可以食呢间。

。所以建议大家每次都check check先。
2020-08-25 75 浏览
买个外卖返公司食,间中食个炸鸡个人几满足,因为除咗炸鸡伯伯之外仲有得拣😎。快乐蜂嘅炸鸡🍗虽然好食,但系炸鸡嘅质素唔系咁稳定,有时会炸得太乾,有时会炸得几Juicy。今日就唔系咁好彩两只鸡都炸得比较乾,皮好硬,肉唔嫩,都冇肉汁😞,不过味道依然系好既。失望左两件鸡,好彩个紫薯批依然好食,脆皮配上浓滑紫薯馅,正👍🏻。遇上柴皮炸鸡,唯有下次再食过🤣

遇上柴皮炸鸡,唯有下次再食过🤣

2020-08-08 167 浏览
香港好似愈开愈多炸鸡店,除左香港人熟悉既KFC、韩国炸鸡店,最近连麦当劳都有得卖😂 Jollibee分店唔多,所以平时好少有机会试,不过比起其他炸鸡店都唔输蚀。价钱同KFC大致相同,食物品种亦大同小异,都系有汉堡包、蘑菇饭、炸鸡卖。有人比较锺意KFC, 有人prefer Jollibee, 我就觉得两者味道差唔多。不过Jollibee比较贴心既地方系,炸鸡附送肉汁(gravy), 某程度上中和左炸鸡既香口热气,所以感觉上无咁heavy。

2020-07-15 349 浏览
食嘢想要快靓正嘅话,咁梗系食快餐啦,我自己就比较锺意帮衬佢嘅炸鸡。因为唔需要点任何酱料,个炸鸡本身都已经好够味。今次叫咗个炸鸡餐,有两件炸鸡,一个汽水同一个饭。首先个饭佢哋系包到好似一个饭团咁,然後会配一个好似蘑菇汁咁嘅酱俾你,咁你就可以拎住个饭团点个汁食。而炸鸡呢,我就拣咗个辣嘅炸鸡,有时太热气我就净系食一只炸鸡连皮,令一只就去皮。一撕开块片,就见到漏晒油,正啊!咬一啖,juicy到呢。。。虽然系炸鸡,但系又嫩又juicy,辣度又刚好
。因为唔需要点任何酱料,个炸鸡本身都已经好够味

2020-07-10 250 浏览
炸鸡 crispy fired chicken 真系好食过KFC嘅炸鸡! 而且真好大旧,食到一半都已经好饱,虽然最後系食晒!🤣It’s crunchy on the outside, and juicy divine chicken underneath.薯条 chips唔软,系脆嘅,真系系啱啱炸起! 我有时食M记或KFC d薯条会系已经淋咗😶Very crispy on the outside of the chips!总结黎讲系贵过KFC同M记少少,但系好食d嘅!
炸鸡 crispy fired chicken

薯条 chips

总结黎讲系贵过KFC同M记少少,但系好食d嘅!
2020-06-10 303 浏览
一入到去好多菲律宾姐姐同埋爆满,一位难求,要等位。落单嘅时候,将鸡蘸上酱汁(薯蓉汁),一撕开鸡,好香,热腾腾,仲要有鸡油,鸡皮脆卜卜,有少少蛋黄味,鸡肉方十分嫩滑,味道十分满意!真系超好食,系未食过咁好食嘅鸡。薯条粗身,脆卜卜,蘸埋佢地自家蕃茄汁,好正!
一入到去好多菲律宾姐姐

同埋爆满,一位难求,要等位。
落单嘅时候,
将鸡蘸上酱汁(薯蓉汁),
一撕开鸡,好香,热腾腾,
仲要有鸡油,鸡皮脆卜卜,有少少蛋黄味,
鸡肉方十分嫩滑,味道十分满意!
真系超好食,系未食过咁好食嘅鸡。
薯条粗身,脆卜卜,蘸埋佢地自家蕃茄汁,好正!
2020-05-30 315 浏览
有日返工行过快乐蜂门口,发现佢哋出咗只紫薯批,睇落几吸引,今日有时间就决定要去试一试佢。当然例牌叫返个炸鸡餐先啦,今次食辣辣鸡,咁佢啲炸鸡都好少令我失望既。我本人系食小辣既,呢只辣鸡都可以食得到,唔会净系得个咸字,炸鸡咸辣系适中,即使唔点个黑椒蘑菇酱都好好味紫薯批,真系有惊喜。咬落口个批都算松脆,而且个紫薯香滑唔会劲甜,个批皮唔会抢咗个紫薯味,相反同个紫薯味好夹,互相辉映,真系好食😋食晒成个餐之後,鸡当然系好食,但系个紫薯批系有惊喜,绝对值得为个批返转头

紫薯批
紫薯批
2020-05-15 290 浏览
来自菲律宾的jollibee快乐蜂提供热狗、汉堡和炸鸡等传统美式快餐,已存在香港有二十多年,拓展业务有11间分店。但我还是第一次食,因为我本身由细到大都不太爱食快餐,尤其是M字果间麦当当。感觉就是不太好食,没有营养不健康食物。中环分店满舒适,装潢大自然风格,地方满大座位不多显得空间更特别大。好多朋友话炸鸡特别鲜嫰多汁又香又脆。早餐我不想食炸鸡,点了烟肉蛋班戟三文治+鲜橙汁,非常之抵食。底面两片厚厚的松松的班㦸,馅料有脆香烟肉、芝士和滑炒蛋 ,味道还可以。鲜榨橙汁却意外的很好喝。

烟肉蛋班㦸三文治
鲜橙汁
早餐
烟肉蛋班㦸三文治
鲜橙汁
2020-04-29 324 浏览
菲律宾传入嘅传统炸鸡jolibee 喺香港已经好多年,佢嘅分店唔算多,作为一个吃货😆,小妹我间中经过都会捧下场,帮衬下佢,今次我就叫咗一个套餐,有一件鸡胸、一件鸡腿、一小盒薯蓉 和一杯热朱古力,佢嘅炸鸡 脆而不辣,而今次好好✌🏻买到好热嘅炸鸡,明显佢系啱啱炸出嚟,特别香脆,而且好大块,可以尽情食❤️。我锺意佢嘅肉汁酱(Gravy)点炸鸡,好特别!而薯蓉都系用上肉汁酱,比某牌子更香又滑😁,热朱古力我就略嫌唔够浓,下次要提吓店员,冲浓啲先,个餐就完美喇🔆🔆
菲律宾传入嘅传统炸鸡
2020-03-15 430 浏览
今次在中环附近工作完毕,接近6PM时感到有点肚饿,但又未想吃晚饭,选了个近来忽然想试的Jollibee快餐想试的原因其实算是怀念以前香港还有哈迪斯(Hardee's)的快餐餐厅,里面的蘑菇汤不如为何让我感受很深不过今次反而想试的是肉酱意粉,有朋友介绍我Jollibee的肉酱意粉很好味,我就乾脆今次借机试试快餐厅环境跟其他的快餐厅都差不多,枱櫈都有点肮脏这款套餐(Jolly Tea Combo) 限时星期一至五2PM-6PM,我选了$25的(肉酱意粉)跟汽水,但我选择转(鲜忌廉通粉汤),因为比起汽水更为有新意:(肉酱意粉)-其实水准有点失望,但以价钱来讲亦不太挑剔太多;肉酱用的是假味蕃茄酱,假味意思是好像用化学物调出来的假蕃茄味;肉肠夸张地淋,没有肠衣的感觉;面头芝士应是车打芝士,没有什麽特别;意粉可能经过倒汗水回滴关系,略为湿淋(鲜忌廉通粉汤)-反而有惊喜;有种当年哈迪斯,或是多年前KFC蘑菇汤的味道(KFC已经多年没吃,所以最近的水准就不清楚了),很滋味,不过可能忌廉关系,这个份量我已经足够了

快餐厅环境跟其他的快餐厅都差不多,枱櫈都有点肮脏
肉酱意粉Tea combo (跟汤)
2020-03-09
肉酱意粉Tea combo (跟汤)
2020-03-05 404 浏览
常常听到身边的朋友说,吃炸鸡要吃平靓正的,就去jollibee吃吧!因他们的价钱是茶餐厅价,但炸鸡却是高水准😍😍😍但经过我吃过好几家的jolibee比较下,还是中环这家最好吃👍👍👍炸鸡~热点非常高,外皮炸得也很香脆,里面的肉汁还在流动着,咬下时要小心内里太热🤣🤣🤣而另外还有配上鸡汁沾鸡来吃的~磨菇饭~汁适中,饭质都ok,但磨菇却只有5到6片,都太少了,不够吃🤣🤣🤣而出餐的速度还可以,但点餐要留意的是说英文啊~🤣🤣🤣

如果曾经在中环环球大厦出口进出地铁站,一定对於旁边那条横巷传出来的浓烈油炸食物气味记忆犹新,每次经过一定快步离开。只要稍为留意一下,就肯定味道源头是炸鸡快餐店「Jollibee」的厨房。「Jollibee」在这个地址经营了最少十几年,但不知道什麽原因,一直没有冲动走进去帮衬,可能就是被那股强烈油炸味吓怕了吧?说也奇怪,理论上另外那间来自美国的大型连锁炸鸡店应该也有同样强烈的气味,但似乎没有这个问题;莫非「Jollibee」没有彻底处理油烟?抑或只是因为地理位置问题,餐厅位於横巷、又夹在两幢大厦之间,油烟没有办法有效排放?早两个星期与朋友讲起哪间快餐店的炸鸡最好味,不期然想起已经撤出香港市场的「Hardee’s」,现时就好似只剩低「KFC」,根本冇得拣,即是冇得比较,但朋友説:「还有「Jollibee」呀!肉质嫩滑、超多肉汁!」。就因为朋友这一句话,今日终於有了第一次的「Jollibee」。中环店有地面及地库两层,地面主力做外卖,只有少量座位;地库面积较大、座位亦更多。没有仔细研究餐牌,事实上,出品选择较其他两间大型美国连锁快餐店少。由於只是下午茶,拣了两件鸡套餐($43)配炸薯条及汽水
中环店有地面及地库两层,地面主力做外卖,只有少量座位;地库面积较大、座位亦更多。没有仔细研究餐牌,事实上,出品选择较其他两间大型美国连锁快餐店少。由於只是下午茶,拣了两件鸡套餐($43)配炸薯条及汽水二人分享。
原来「Jollibee」来自菲律宾,是菲律宾最大的快餐连锁集团,现时全球有大约1200间店舖;绝大部份在菲律宾,其余分布在美国、中东地区几个富有产油国、香港、星加坡、汶莱及越南。细心留意,就不难发现海外分店选址最多菲律宾人侨居的美国及菲律宾佣工的主要工作国家或地区。难怪香港第一间「Jollibee」、也是历史最长的一间,要选址租金高昂的中环地区 ⋯⋯ 相信很多香港人都知道,中环正是菲律宾佣工每逢周日的聚脚地。
两件鸡套餐配炸薯条及汽水($43)定价与「KFC」差不多;不过,所有的包装纸、汽水纸杯及垫托盘餐纸等,全部由见惯见熟的《红底M字》或《红底上校公仔头》变成《戴了厨师帽的开心小蜜蜂》。
两件鸡套餐配炸薯条及汽水
终於要试食炸鸡了。两件炸鸡,一件上髀、一件下髀,卖相似乎不及「KFC」的香辣脆鸡吸引。表面没有脆米片,只有一层薄薄的脆炸粉;怀疑鸡皮是否炸得够香脆、鸡肉是否腌得够入味?大啖咬下去,不得了!鸡皮非常香脆,而「KFC」炸鸡有时候会有部份脆米片剥落而引致部分鸡皮未够香脆。鸡肉非常入味,虽然缺少了少少香辣,但充满肉汁、鸡肉嫰滑,较「KFC」好味。今次第一次食,没有留意餐牌、亦没有详细询问;下次再来帮衬,一定要问清楚有没有鸡上胸连鸡翼。
薯条同「麦当劳」有得挥;炸鸡的而且确较「KFC」好食,唯一输给「KFC」就是只有单一味道,没有定期推出的特色口味。以前,「Jollibee」输在分店只有三两间,很难推高人气;近一两年积极扩张後,分店越来越多,而且,味道的确出色。香港市场终於有更好味的美式炸鸡了。
2020-01-11
终於终於终於, 有机会试传说中香港最美味嘅快餐炸鸡 🐔 大大话话都有超过五个人同我介绍过呢间快餐嘅炸鸡, 比平时食开嘅M记, K记出色😍 奈何佢嘅分店唔算太多, 虽然近年已经开多咗好多间, 但亦有朋友同我讲过最好食嘅系中环呢间 😌 今日有幸搵到志同道合嘅同伴陪我嚟食lunch 😚 12点几嘅中环, 这是一个weekday, 餐厅竟然有超过七成系菲律宾籍人士😦 唔知佢哋嘅雇主们知道吗🤫最简单就系点左两件乐脆鸡配薯条餐, $43, 仲有酱汁点薯条 一啖咬落啲鸡度, 好热!! 新鲜炸起果然系唔同, 热辣辣嘅炸鸡, 啲肉都好嫩 真系又平又好食 以後系我炸鸡list入边多咗呢一间, 重点推介!!

真系又平又好食

乐脆鸡

以後系我炸鸡list入边多咗呢一间, 重点推介!!
2019-11-05
乐脆鸡
2019-10-20 1196 浏览
真的很久没食炸鸡了,  Jollibee 相对开到成行成市的K大炸鸡店啲炸鸡的确高几班, 难怪卖得贵但有咁多捧场客, 可惜佢哋嘅分店比较少, 要食就要等机会途经才有得吃。两件炸鸡套餐 ($45)太耐无食呢间炸鸡店, 最估唔到系两件炸鸡加一包细薯条再加一杯饮品卖$45, 颇贵!佢哋嘅炸鸡比较出色, 皮炸得十分脆, 鸡肉却是嫩滑, 加埋佢哋特配嘅辣椒粉, 香辣到呢.....再来两件就差唔多!!

两件炸鸡套餐 ($45)
两件炸鸡套餐 ($45)

2019-10-06 1049 浏览
其实好多中环人都知道,如果想食炸鸡,jollibee 可能系一个好比KFC更好的选择。虽然佢冇KFC咁多款炸鸡,但系佢一款BASIC就够杀! 我第一次试左就返唔到转头,唔单止热辣辣,而且非常大件,好香,一咬落去好多汁,肉嫩,唔辣但腌得够味。但除左炸鸡,jollibee其实仲有一样隐藏菜单食品,就系佢地个虾汁米粉!!!依样虽则话佢地个MENU系有嘅,但系好多香港人见到佢个样麻麻,古古怪怪咁,都好少人嗌过。点知有一次同事极力推介,我先勉强试下,先知道原来一直大家都走左宝!!佢嘅米粉上面系有咸咸地有少少肉碎咁嘅汁,再有几只细虾仁,最重要系附上有一角柠檬。食果阵时就唧D柠檬汁落去,连埋D汁同米粉一齐搅匀哂佢。个味道真系好特别,但又好正,未试过嘅一定要试下!比较可惜嘅就系,佢哋个米粉只系中环总店有得食,其他分店,包括中环其他分店都冇。

15 分钟 (外卖自取)
  • 虾汁米粉