如果曾经在中环环球大厦出口进出地铁站,一定对於旁边那条横巷传出来的浓烈油炸食物气味记忆犹新,每次经过一定快步离开。只要稍为留意一下,就肯定味道源头是炸鸡快餐店「Jollibee」的厨房。「Jollibee」在这个地址经营了最少十几年,但不知道什麽原因,一直没有冲动走进去帮衬,可能就是被那股强烈油炸味吓怕了吧?说也奇怪,理论上另外那间来自美国的大型连锁炸鸡店应该也有同样强烈的气味,但似乎没有这个问题;莫非「Jollibee」没有彻底处理油烟?抑或只是因为地理位置问题,餐厅位於横巷、又夹在两幢大厦之间,油烟没有办法有效排放?早两个星期与朋友讲起哪间快餐店的炸鸡最好味,不期然想起已经撤出香港市场的「Hardee’s」,现时就好似只剩低「KFC」,根本冇得拣,即是冇得比较,但朋友説:「还有「Jollibee」呀!肉质嫩滑、超多肉汁!」。就因为朋友这一句话,今日终於有了第一次的「Jollibee」。中环店有地面及地库两层,地面主力做外卖,只有少量座位;地库面积较大、座位亦更多。没有仔细研究餐牌,事实上,出品选择较其他两间大型美国连锁快餐店少。由於只是下午茶,拣了两件鸡套餐($43)配炸薯条及汽水
中环店有地面及地库两层,地面主力做外卖,只有少量座位;地库面积较大、座位亦更多。没有仔细研究餐牌,事实上,出品选择较其他两间大型美国连锁快餐店少。由於只是下午茶,拣了两件鸡套餐($43)配炸薯条及汽水二人分享。
原来「Jollibee」来自菲律宾,是菲律宾最大的快餐连锁集团,现时全球有大约1200间店舖;绝大部份在菲律宾,其余分布在美国、中东地区几个富有产油国、香港、星加坡、汶莱及越南。细心留意,就不难发现海外分店选址最多菲律宾人侨居的美国及菲律宾佣工的主要工作国家或地区。难怪香港第一间「Jollibee」、也是历史最长的一间,要选址租金高昂的中环地区 ⋯⋯ 相信很多香港人都知道,中环正是菲律宾佣工每逢周日的聚脚地。
两件鸡套餐配炸薯条及汽水($43)定价与「KFC」差不多;不过,所有的包装纸、汽水纸杯及垫托盘餐纸等,全部由见惯见熟的《红底M字》或《红底上校公仔头》变成《戴了厨师帽的开心小蜜蜂》。
两件鸡套餐配炸薯条及汽水
终於要试食炸鸡了。两件炸鸡,一件上髀、一件下髀,卖相似乎不及「KFC」的香辣脆鸡吸引。表面没有脆米片,只有一层薄薄的脆炸粉;怀疑鸡皮是否炸得够香脆、鸡肉是否腌得够入味?大啖咬下去,不得了!鸡皮非常香脆,而「KFC」炸鸡有时候会有部份脆米片剥落而引致部分鸡皮未够香脆。鸡肉非常入味,虽然缺少了少少香辣,但充满肉汁、鸡肉嫰滑,较「KFC」好味。今次第一次食,没有留意餐牌、亦没有详细询问;下次再来帮衬,一定要问清楚有没有鸡上胸连鸡翼。
薯条同「麦当劳」有得挥;炸鸡的而且确较「KFC」好食,唯一输给「KFC」就是只有单一味道,没有定期推出的特色口味。以前,「Jollibee」输在分店只有三两间,很难推高人气;近一两年积极扩张後,分店越来越多,而且,味道的确出色。香港市场终於有更好味的美式炸鸡了。
2020-01-11
终於终於终於, 有机会试传说中香港最美味嘅快餐炸鸡 🐔 大大话话都有超过五个人同我介绍过呢间快餐嘅炸鸡, 比平时食开嘅M记, K记出色😍 奈何佢嘅分店唔算太多, 虽然近年已经开多咗好多间, 但亦有朋友同我讲过最好食嘅系中环呢间 😌 今日有幸搵到志同道合嘅同伴陪我嚟食lunch 😚 12点几嘅中环, 这是一个weekday, 餐厅竟然有超过七成系菲律宾籍人士😦 唔知佢哋嘅雇主们知道吗🤫最简单就系点左两件乐脆鸡配薯条餐, $43, 仲有酱汁点薯条 一啖咬落啲鸡度, 好热!! 新鲜炸起果然系唔同, 热辣辣嘅炸鸡, 啲肉都好嫩 真系又平又好食 以後系我炸鸡list入边多咗呢一间, 重点推介!!

真系又平又好食

乐脆鸡

以後系我炸鸡list入边多咗呢一间, 重点推介!!
2019-11-05
乐脆鸡
  • 炸鸡
2019-10-20 889 浏览
真的很久没食炸鸡了,  Jollibee 相对开到成行成市的K大炸鸡店啲炸鸡的确高几班, 难怪卖得贵但有咁多捧场客, 可惜佢哋嘅分店比较少, 要食就要等机会途经才有得吃。两件炸鸡套餐 ($45)太耐无食呢间炸鸡店, 最估唔到系两件炸鸡加一包细薯条再加一杯饮品卖$45, 颇贵!佢哋嘅炸鸡比较出色, 皮炸得十分脆, 鸡肉却是嫩滑, 加埋佢哋特配嘅辣椒粉, 香辣到呢.....再来两件就差唔多!!

两件炸鸡套餐 ($45)
两件炸鸡套餐 ($45)

2019-10-06 849 浏览
其实好多中环人都知道,如果想食炸鸡,jollibee 可能系一个好比KFC更好的选择。虽然佢冇KFC咁多款炸鸡,但系佢一款BASIC就够杀! 我第一次试左就返唔到转头,唔单止热辣辣,而且非常大件,好香,一咬落去好多汁,肉嫩,唔辣但腌得够味。但除左炸鸡,jollibee其实仲有一样隐藏菜单食品,就系佢地个虾汁米粉!!!依样虽则话佢地个MENU系有嘅,但系好多香港人见到佢个样麻麻,古古怪怪咁,都好少人嗌过。点知有一次同事极力推介,我先勉强试下,先知道原来一直大家都走左宝!!佢嘅米粉上面系有咸咸地有少少肉碎咁嘅汁,再有几只细虾仁,最重要系附上有一角柠檬。食果阵时就唧D柠檬汁落去,连埋D汁同米粉一齐搅匀哂佢。个味道真系好特别,但又好正,未试过嘅一定要试下!比较可惜嘅就系,佢哋个米粉只系中环总店有得食,其他分店,包括中环其他分店都冇。

15 分钟 (外卖自取)
  • 虾汁米粉
2019-08-29 917 浏览
之前一路都听讲Jollibee既炸鸡好食过K_ _,因为啲鸡即使炸完都仲系好juicy,我心入面系有质疑既🤔无咩几何有炸鸡(尤其系鸡腿以外既鸡件)系可以逃过乾身呢个命运!直至我食过Jollibee.....🤤我叫左两件鸡餐,跟薯蓉,芒果批同埋汽水。啲鸡系新鲜炸起,好热好香🤤虽然攞上手系辣手既,但系唔理啦,趁热食🤪鸡皮香脆,唔会好肥,完全无好腻既感觉!鸡肉确实系juicy,好味!薯蓉方面,我觉得份量有啲少,不过胜在有牛油香。芒果批细细地反而几好,容易食之余又唔会太漏!

2019-08-23
2019-08-15 706 浏览
其实细细过都有呢间,不过有段时间无晒分店,最後系香港再开返都未去试过,今日难我过中环,就去试下先~去到真系好多姐姐系度,好似去左另一个世界咁,但见到佢地一班人一班人食得好开心,我又想搵返班朋友一齐食~叫左个炸鸡餐,同某同行差唔多,都系一胸一搥,但Jollibee明显更Juicy!唔会有乾的感觉!而且佢个汁都好好食,同件鸡好Match!有机会试埋个意粉先~

而且佢个汁都好好食,同件鸡好Match!
有机会试埋个意粉先~
2019-08-10
$37.5 (午餐)
2019-08-08 631 浏览
下昼3点tea time口痕痕想揾野食但又冇乜钱食乜好?紧系食Jollibee!同frd夹份share左份2件乐脆鸡配蘑菇饭同大薯条炸鸡唔鞋口得黎好多肉汁好有味,冒着热气嘅风险连鸡皮都食埋蘑菇饭调到好香,蘑菇好足料,值得再食
下昼3点tea time口痕痕想揾野食但又冇乜钱食乜好?
紧系食Jollibee!
同frd夹份share左份2件乐脆鸡配蘑菇饭同大薯条

炸鸡唔鞋口得黎好多肉汁好有味,冒着热气嘅风险连鸡皮都食埋

蘑菇饭调到好香,蘑菇好足料,值得再食
之前成日听朋友讲Jollibee既鸡好好食,比KFC仲要好食好多。朋友讲到咁夸张,所以今日经过中环决定一试 自己一个人,所以就拣左个最简单的餐:两件炸鸡🍗、细薯条配可乐。真系唔好讲笑,炸鸡外皮真的十分十分十分脆,而且是薄薄的皮。而鸡肉系好滑的,比我想像中真的好食好多!另外,薯条是粗身的 即叫即炸,又热又脆又香口食左一次真系反唔到转头,下次想食鸡一定会再黎Jollibee 😝😝😝

另外,薯条是粗身的
即叫即炸,又热又脆又香口

2019-07-28 501 浏览
久仰jollibee大名🍗点知觉得唔好食🥺系咪唔同分店水准唔同🧐·🍗2件乐脆鸡配蘑菇饭($47)好失望,炸鸡外皮唔太脆🥴鸡肉淡而无味,附送既gravy同蘑菇饭酱汁系一样😂😵😫我唔太喜欢~最後发现点茄汁系最好食🥫😂蘑菇饭饭粒淋到毫无咬口🤢.零分🥴·🍗 2件乐脆鸡配薯条($43)薯条还好~但心理上觉得mc don好食d💓·📍Jollibee中环干诺道中13号欧陆贸易中心地下

📍Jollibee
中环干诺道中13号欧陆贸易中心地下
2019-07-12 456 浏览
第一次食Jollibee既炸鸡。2件乐脆鸡配细薯条套餐($43)炸鸡热辣辣,鸡皮炸到脆卜卜,咬落索索声;鸡肉肉质嫩滑,出哂烟。薯条正常。就炸鸡本身既质素而言系非常出色,够热够脆够嫩,可以俾4.3/5分。但就个人口味而言,Jollibee既炸鸡就唔太岩我口味。炸鸡虽然出色,但唔够惹味,刺激唔到我既食慾(调味上差咁d野),配埋gravy sauce(肉汁酱?)都觉得唔系好夹。都系KXX既烧鸡同麦记既脆香鸡更符合我口味。(个人口味:2.8/5)
第一次食Jollibee既炸鸡

2件乐脆鸡配细薯条套餐($43)

(个人口味:2.8/5)

2019-07-08
2019-07-09 319 浏览
16/6/2019 中环快乐蜂参议员重要嘅游行之後, 行到去中环已经八点几,周围都仲系人山人海, 谂起呢间炸鸡店谂住快食一个晚餐。我拣咗两件炸鸡配白饭嘅组合,呢度嘅白饭好得意,系用纸包住一嚿饭。记得以前食有米粉,米粉系好好食的 ,但系原来而家已经冇得卖了, 唯有食白饭啦个人觉得快乐蜂嘅炸鸡先至系王道,好食过 伯伯嗰啲唔单止够热,而且个皮仲好薄好脆, 即使撕开层皮都唔会见到有油 ,虽然冇油但系又唔会好乾身, 而且肉入面都有味,唔会得表面层皮有味肉冇味,所以真系好好食! 另外不得不介绍配搭嘅酱汁,我唔系好知佢系咩汁,但系点落啲鸡度又好夹! 仲可以捞白饭一齐食 ,食落唔会觉得腻, 味道又唔会太浓!
16/6/2019 中环快乐蜂

个人觉得快乐蜂嘅炸鸡先至系王道,好食过 伯伯嗰啲

2019-06-30 281 浏览
细细个就已经听过Jollibee,发梦食过佢,今个星期忍唔住再食多一次。原因好简单:佢好食过KFC超级多!虽然炸鸡款式单一,但系作为一件唔辣嘅鸡,佢层炸粉皮同鸡肉嫩度充分反映到佢对鸡件嘅执着。每一只鸡都系热辣辣外鸡皮薄而脆、内鸡肉爽口多汁,点埋佢哋嘅蘑菇汁,就算唔辣都觉得好惹味!!薯条来讲,就比麦当劳粗生少少,薯仔味出,就算唔点茄汁都好味。🍟细细个以为呢一间永远都系得菲律宾人食,自从慢慢开分店之後先发现原来啲嘢咁好食,绝对有下次😍-Set C2 | $43-快乐蜂中环干诺道中13号欧陆贸易中心地下-

Set C2 | $43
快乐蜂
中环干诺道中13号欧陆贸易中心地下
  • 炸鸡
2019-05-08 524 浏览
炸鸡,最好食都系呢间。女仔果几日唔舒服,便不会考虑体重都会想食反d高热量既野,而炸鸡系最好选择。而且要选我最中意既辣辣口味。叫左一个辣味炸鸡套餐套餐。大块既鸡胸与与细个鸡髀。再加上一个细兜个蘑菇饭。鸡肉应该系先按摩腌制後再加炸,最後再画龙点睛加上些少辣椒粉。一啖落下,脆脆既鸡皮加上嫩滑多汁既鸡肉。真系一大享受,最紧要既系佢食落并不感觉油。大食人士一定唔够,但对於小女子黎讲呢if餐可以食完都好饱下啦。炸鸡唔配啤酒🍺配可乐,都非常正。

炸鸡,最好食都系呢间。
炸鸡唔配啤酒🍺配可乐,都非常正。
2019-04-29 443 浏览
Jollibee 是菲律宾的品牌连锁,在菲律宾属於最大的食品集团之一,在菲律宾的时候就总吃。就在中环地铁一上来 好像是H口统一风格装修,红红的看起来就像菲律宾辣椒酱一样。顾客以菲律宾人为主,香港很多菲佣了。里面从服务员到顾客一水儿菲律宾人,讲英文比较方便。「炸鸡」吃起来有油水,与平常炸鸡大同小异,但是酱料不同,非常脆,鸡肉鲜嫩多汁,沾酱有点土豆泥汁的味道,搭配起来很完美喜欢吃菲律宾味道的可以试试。价钱不贵。

[环境]
统一风格装修,红红的看起来就像菲律宾辣椒酱一样。

[服务]

喜欢吃菲律宾味道的可以试试。价钱不贵。
2019-03-05
2019-04-29 475 浏览
快乐蜂 Jolibee已经开了很多年,作为菲律宾的国民速食店,在香港、美国都开了很多分店,我也吃了有几年,今天特地打包午餐回家。「义大利面」义大利面铺上一层番茄酱汁及芝士,香肠是菲律宾口味,味道非常有风味,酱汁偏甜面条偏软,但是吃久了所以蛮习惯的。「炸鸡」炸鸡都可以买一整桶的,个人喜欢蘸他们的肉汁酱Gravy,刚炸出来的炸鸡皮比烧肉更脆,而且鸡腿肉一般很大块,吃起来就是爽。大部分的服务员都是菲律宾人,所以在沟通上需要英文,又或者用身体语言吧,手指头指一下就好。其实吃了这麽多年都还是会去吃的一个原因,大概是他们炸鸡与义大利面的风味上有别於其他速食店,而且他们其实蛮热情的。
义大利面

炸鸡

炸鸡炸鸡都可以买一整桶的,个人喜欢蘸他们的肉汁酱Gravy,刚炸出来的炸鸡皮比烧肉更脆,而且鸡腿肉一般很大块,吃起来就是爽。

2019-03-27
义大利面