2023-12-20 160 浏览
本身喺車仔麵控,周圍找好食嘅車仔麵,經過御海灣「忠仔麵」,睇到餐牌內有好多款式揀,經典小食真喺好吸引呀!店內有很多懷舊裝飾,地方寛敞又衛生,車仔麵及小食價錢抵食,我同朋友都揀咗三餸車仔麵。三餸車仔麵 $44,額外加餸 $11,可另加$2 配台灣Q彈麵,揀咗必食牛筋腩、墨魚丸、珍寶蟹柳兩條(8吋長) 、關東煮蘿蔔。牛筋腩軟腍,濃郁牛肉味;墨魚丸口感Q彈,關東煮蘿蔔用日式高湯煮過,好入味。另外,湯底點選豬骨清湯加腩汁,味道清甜; 麵條掛滿湯汁,好惹味!朋友同樣點了台灣Q彈麵,餸料喺必食牛筋腩、肥牛、蟹籽包心爆丸、長豆卜,yummy! 要點讚嘅BBQ雞翼皮香肉嫩,雞皮香脆,雞肉嫩滑!小食揀咗韮菜餃同鮮蝦雲吞 (雙併),韭菜餃皮厚薄適中,韭菜及豬肉餡料清甜帶鮮香味道。點了最愛嘅即磨熱咖啡、熱檸蜜忠仔麵地址:屯門海皇路23號御海灣地下5-7號舖
本身喺車仔麵控,周圍找好食嘅車仔麵,

車仔麵及小食價錢抵食,我同朋友都揀咗三餸車仔麵。

要點讚嘅BBQ雞翼皮香肉嫩,雞皮香脆,雞肉嫩滑!

點了最愛嘅即磨熱咖啡、熱檸蜜

忠仔麵
地址:屯門海皇路23號御海灣地下5-7號舖
今日晚餐,我光顧了一家名為「忠仔麵」的麵店,該店以傳統車仔麵聞名。我品嚐了他們的蟹柳沙嗲湯牛肋條和沙嗲牛肉,整體而言,標準分量的味道算得上是中上水平。在這些菜式中,蟹柳是最讓我印象深刻的。它們的兩大條非常抵食,新鮮美味,讓人回味無窮。雖然牛肋條的份量很足,但入味度稍微欠缺。我猜測是因為湯汁的味道較濃,使得肉的味道稍顯薄弱。 仲有一個沙爹牛肉直頭食唔到佢係乜味不過,湯汁本身的味道很棒,特別是沙嗲湯的味道令人驚艷。當然,份量對於一個男人來說,算是勉強足夠,但如果想吃得飽飽的話,可能需要再點一些其他的小菜。另外,我必須讚賞店員的服務,他們非常殷切,讓我感到十分舒適。總體而言,「忠仔麵」是一家值得一試的麵店。如果你想品嚐正宗的車仔麵,並且享受親切周到的服務,這裡是一個不錯的選擇。

2023-06-18 291 浏览
我買魚550,俾咗一千就走咗,唔記得收找錢,結果個夥計追番上嚟俾我,好老實。同埋個檔口乾淨企理明碼實價👍⋯⋯會再幫襯。我買魚550,俾咗一千就走咗,唔記得收找錢,結果個夥計追番上嚟俾我,好老實。同埋個檔口乾淨企理明碼實價👍⋯⋯會再幫襯。
外卖自取
2022-12-07 586 浏览
話說難得約齊朋友由到將軍澳到銅鑼灣放工嘅都願意走入嚟屯門,講咗好耐話要去食海鮮,就喺三聖海鮮街搵靚海鮮,都係朋友介紹話要去忠仔記,我哋都不多作比較~今日係星期二嘅夜晚8:30左右,我哋揀咗一條游水杉班4隻靚鮑魚依一隻Over 2公斤嘅南澳大龍蝦仲有八隻聖子嗰度唔記得影相😜姐姐仲幫我哋諗好應該點樣加工,同埋幫我哋喺酒樓book位,魚就一定係清蒸,鮑魚就會用酥皮咋,龍蝦用上湯煮,聖子就豉椒米粉底~好開心,今日買到靚海鮮,四樣加埋$1260,非常之抵!

今日係星期二嘅夜晚8:30左右,我哋揀咗一條游水杉班

4隻靚鮑魚

依一隻Over 2公斤嘅南澳大龍蝦

仲有八隻聖子嗰度唔記得影相😜

好開心,今日買到靚海鮮,四樣加埋$1260,非常之抵!
2018-06-06 3466 浏览
不知那時開始喜歡上忠仔記,由我首次踏足三聖邨,第一間幫襯既就係忠仔記,從沒轉會。月姐招乎周到,還推介新鮮貨又幫我計埋 budget,如果有時間仲送埋海鮮去餐廳添,good!堂灼海螺,師傅刀功了不起,切成落片半透明,再連 gas 爐及上湯冰鎮送到。開大火讓上湯滾起,溫柔地夾起一片在熱湯內拖幾秒就足夠,超級鮮甜爽脆嫩滑!忍不住連食幾片,實太美味喇!兩隻海螺只得 6 片左右乍。鹽焗海奄仔,爆膏黏黏糊糊甘香非凡。多膏又多肉,就連蟹肉都鮮甜突出彈彈的,無得頂!油鹽水煮有膏瀨尿蝦皇,食椒鹽食到悶,轉轉新煮法啦,有驚喜喎!大大條巨形瀨尿蝦已剝殼直直的躺在熱燙燙油鹽水上!急不及待整條放入口,味道鮮到出奇,瀨尿蝦肉滑彈包著嚥韌甘香蝦膏,啖啖肉超讚呀!蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔,擦得乾乾淨淨的象拔蚌仔加上大量蒜蓉讓粉絲蓋面,蒸她們 3 分鐘出爐!淋上豉油及洒上蔥花,起動!挑走蔥先,其實我唔食蔥的,哈哈!所有食材連汁推入嘴中,濕潤清香鮮甜,爽彈滑的蚌肉、索汁的粉絲,無野好講!白灼跳螺,食其鮮甜原汁原味原始味道,無添加純天然,滑滑的螺肉,海水咸香得宜,正!辣酒煮花螺,濃郁厚厚辣汁湯散發陣陣酒香,酒味淡淡不強烈,軟腍入

辣酒煮花螺,濃郁厚厚辣汁湯散發陣陣酒香,酒味淡淡不強烈,軟腍入味的螺肉,香辣惹味,損晒手指。醬皇蒸扇貝,大大隻原貝味道清爽,跟麵醬豉油混和,肉質滑彈不乾鞋,香香甜甜,美味。

活牡丹蝦刺生,竟然有游水牡丹蝦難得一見,梗係食啦!不過非常失望,除了極新鮮及肉質結實勁爽外,味道淡如水又無蝦甜味,一次夠喇。

白灼赤米中蝦,罕有大隻赤米,蝦甜味無比強烈,微爽多汁,沾上辣椒豉油味道更鮮甜。

清蒸泰星海斑,不要太大條,一斤左右最鮮最嫩。簡單的烹調,最緊要時間拿捏得好,鋪上蔥絲撰滾油再淋上蒸魚豉油,香噾噴噴口水流!嫩肉滾上豉油直接品嘗,鮮甜味濃郁出眾,整條魚消失得無影無蹤,將骨頭損得乾乾淨淨。

清蒸長腳蟹,海鮮最緊要生猛,即劏即蒸,噴煙出場。蟹腳啖啖肉大大碌成條食,肉質鬆軟微彈,蟹汁不斷大滿足。蟹身肉不夠腳肉美味,也不錯。

日本白松蚌刺生,只需 $150 隻好抵食!蚌肉片點少少青芥辣豉油,先爽後軟腍,黏黏滑嘟嘟,濃厚海鮮甜味。椒鹽蚌膽,酥香誘惑,外脆肉軟。

冬蔭功琵琶蝦,別有一番風味!香茅青檸番茄辣湯滾蝦,僅次於龍蝦的爽甜,使我忍不住連殼都損得徹底,辣辣好好味。

薑蔥炒登格尼斯蟹,有點水蟹感覺,殼大肉細,無咩肉食,炒出來都有點水汪汪。蟹味淡淡不泛肉汁,好采點濃味的薑蔥炒,剛好填補缺憾。

豉椒炒蟶子,已經甩殼將殼墊底,黑黑厚厚的豉汁包著蟶子肉,幾乎看不見。炒得有點過熟,滑但有點韌,鮮味微弱,被濃烈豉油汁所淹沒。

上湯焗青龍,走完油再燴入上湯十分香口,小小龍蝦肉用叉一挑全出,整舊豪邁奔放地塞入口,勁爽勁甜,蝦味突出,還有上湯襯托著,特別好食!

蜜龍刺生,有的有點蜜糖甜味喎,係我錯覺嗎?白雪雪軟滑肉質微爽微甜,清新淡淡然。

果皮蒸南非珍珠鮑,有我掌心咁大隻,肉身厚厚食緊扒一樣!鮑味特濃還泛著海水味,嫩滑嚥韌富彈性,果皮芳香不嗆不嗆,加上豉油更鮮甜!

芝士波士頓龍蝦烏冬,焗到芝士表面焦香,芝士香充滿空氣之中,裡面溶成流心一樣,跟烏冬撈得均勻,擘盡紅脣大啖啜!幼滑芝士汁夾雜微脆芝士還有彈彈烏冬,那有不好吃的理由!波龍肉微爽而海水味濃,淡淡鮮蝦味,啖啖肉跟烏冬芝士汁瀡落口,幸福到彈起!
堂灼海螺
蜜龍刺生
  • 清蒸泰星海斑
  • 辣酒煮花螺
2017-11-21 2382 浏览
吃海鮮盛宴的話,個人喜愛到三聖村,因為這裡價錢比西貢、鯉魚門一帶相宜。今次補祝老爸生日,一行四人來大擦一頓。遺存了爸爸的基因,由細到大我都很愛吃青殼蟹,特別是奄仔,原因有三:1)牠的羔很香軟,集羔蟹及黃油蟹的優點; 2)牠的肉質鮮甜結實,取了大肉蟹的長處; 3)牠的體積平均在7-10両內,一個人份剛好。現在市面奄仔蟹買少見少,所以一找到牠變雙眼發光,$280一斤也捨得選購。另外老爸喜歡吃魚,選了一尾約一斤的紅斑,$450,味道只算合格,佳品始終是杉斑類。九節蝦索價不菲,中小型已要$280一斤,唯有改購特價品$160一斤的大海蝦,白灼起來非常爽甜。最後一道菜選了$180/9只的聖子王,身長比筷子還要長上一截,肉非常之厚,拿到酒家自然以豉椒烹調,貪其火侯十足。若是買回家自煮,建議以白灼到8分熟,其甜味更會直線提升。酒過三分,大滿足的一夜!

2017-11-11
用餐时段
  • 奄仔蟹
  • 聖子王
2016-08-20 2372 浏览
上網左搵右搵,最後決定遠征西部三聖,從來未到訪過既地區,所以已做足資料搜集。收工由九龍走到屯門,西鐵轉輕鐵,真係唔多識搭呢!忠仔記係 openrice 大受好評,就幫襯您啦!黎到先發現只賣游水海鮮,而不提供烹調的,使我一迅間感到徬徨。向銷售員嬸嬸查詢下,知道有幾間飯店都有來料加工服務,而早前調查所得,泰海鮮口碑最好,先入為主。嘩,有鱟呀!印象中係要拆肉炒蛋白的。銷售員叔叔話係寵物,非賣品呢!想食鱟又非賣品,想食石頭魚今日無,想食飛魚,剛剛賣左!食神無照住添。銷售員嬸嬸服務周到有禮,笑容滿臉,還落力推介海鮮,提供不少意見及食法,非常好!角螺 2 隻、龍蝦 1 隻、瀨尿蝦皇 2 隻、黃油奄仔蟹 1 隻!扇貝 2 隻、大花竹蝦 1 斤、大花螺 1 斤,銷售員嬸嬸仲送隻瀨尿蝦皇比我添,真客氣,多謝晒。勁抵食勁新鮮勁游水生猛,全部 $900 搞定!海中蝦半打、細美國桶蠔、法國藍龍蝦、蟶子皇半打、紅蟹,多謝 $680。上湯堂灼角螺片、上湯焗龍蝦、椒鹽瀨尿蝦皇、鹽焗黃油奄仔蟹、蒜蓉粉絲蒸扇貝、清蒸大花竹蝦、辣酒煮大花螺,太美味!全部高質無得彈!椒鹽海中蝦、酥炸美國桶蠔、芝士焗法國藍龍蝦伊麵、豉椒炒蟶

椒鹽海中蝦、酥炸美國桶蠔、芝士焗法國藍龍蝦伊麵、豉椒炒蟶子皇、花雕蛋白蒸紅蟹,相比下較差,不過都好味既。
上湯堂灼角螺片
椒鹽瀨尿蝦皇、清蒸大花竹蝦
辣酒煮大花螺
  • 上湯焗青龍蝦
2014-10-03 3747 浏览
由V City坐綠的來到三聖邨,十分鐘不到,大概只需$22,便停在海鮮排檔門口。從第一間水立方一路向前走,經過發記和其他海鮮檔口,店內的魚類及貝類海產琳琅滿目,很有魚市場的感覺。男友好友介紹我們去忠仔記找李太,該店位於海鮮街的盡頭,佔有兩個檔口,魚缸擺放非常整齊,養殖海產的水很清澈,地方很乾淨,沒半點腥臭味。店內職員都穿上青綠色制服,終於找到李太身影,我們向她說明是朋友介紹,想跟她買海鮮,她邊忙邊跟男友說:「阿仔,你等等呀!」頓時親切感爆燈。因為我們想去興記吃海鮮,李太便先幫我們訂位,她説興記人多,下次記得要提早訂檯。她謂兩個人食海鮮最麻煩,款式無法食很多,但加工費照計,但興記的好處是可以各種海鮮混合起來秤,這樣比較划算。先選鮑魚,店內有售大連鮑魚,連殻大約三寸大小,四隻八両,平均每隻要$42,不算便宜但勝在新鮮。殻上黏滿藤壺類寄生物,外表看來髒髒的有點嘔心,後來才知道原來鮑魚殻也是一味中藥,叫石決明,難怪男友母親煲湯總會連殻原隻烹煮。鮑魚補而不燥,清肝明目,加上蛋白質豐富,一向被人視為珍貴的海味。同屬貝類的扇貝,身價卻差了一截,我們選了兩隻,加起來雖然同樣重八両,但平均卻只需$34/

大連鮑
韓國元貝
同屬貝類的扇貝,身價卻差了一截,我們選了兩隻,加起來雖然同樣重八両,但平均卻只需$34/隻。元貝跟鮑魚一樣含豐富的蛋白質,雖然有益,但痛風患者卻不宜食用。
花龍蝦
因為想吃龍蝦伊麵,所以拜託李太幫忙挑選,見她在池中隨手一撈,拿上來的一隻生猛肥美,它的身子似乎比四月的手臂還要粗壯。花龍蝦的顔色橙橙藍藍又黑黑的,兩條伸出來的觸鬚像毛毛蟲一樣,樣子有點醜。
黃油奄、菲律賓膏蟹
黃油奄仔
最後當然要嚐蟹,店內有售肉蟹和膏蟹兩種,個人比較喜歡後者。人們常說九圓十尖,九月的雌蟹黃滿肉厚,李太挑了一隻接近一斤重的黃油奄,收$190,這種蟹單純鹽焗已經很美味。

集齊四袋拿去磅重、寫單和付款,單據上每種海鮮的價錢和重量都分得清清楚楚,收銀處亦接受EPS,不用擔心現金不夠。整張單原本$688,李太說齊頭$680便可以了,雖然沒有平很多,但算是一次愉快的體驗。
2014-10-02
外卖自取
花龍蝦
黃油奄仔
2013-08-24 2397 浏览
今晚晚餐有十分抵食既海鮮,特別是砵酒焗生蠔很香。魚很新鮮,另外芝士龍蝦非常美味。膏蟹燸米飯既蟹好多膏。最特別是甜品 奶皇馬拉糕香軟滑流。這間海鮮十分抵食 值得一試 不過地方偏遠。
2013-08-04