2019-11-13 81 浏览
【姜葱生蚝】 HKD128依间食过几次,小菜碟头🍽系细啲,不过几有水准,譬如牛柳粒,蚬,鹅片等等都唔错。不过今次叫嘅依个菜就中左伏啦❗蚝系好细粒,亦都唔太新鲜,食落冇乜口感。至於佢用姜葱去煮,但系几乎一啲香味都冇【蒜香薯仔牛柳粒】 HKD108依间嘅碟头都系偏细,不过胜在大部分餸菜都煮得唔错。以依个为例,牛柳粒🐮熟嘅程度刚刚好,唔会煮到好老。而且薯仔粒都有炸过,成碟餸都好香口。不过如果要我再拣嘅话,我会比较喜欢黑椒汁。【京烧虾碌】 HKD128汁酱就几惹美啦👍🏻甜甜地,辣辣🌶地。不过如果再去依间舖头食,一定唔会再点依道菜。点解?因为虾🦐唔大只都算,正常就算唔大只,但系只要沾依个汁都会好正。不过嗰问题系依度嘅虾肉同虾殻痴得好实,就算搣又好,咬又好,都会有层衣痴系虾肉上面,变相食落嗰口感超唔好,鞋飒飒🤢
【姜葱生蚝】 HKD128

【蒜香薯仔牛柳粒】 HKD108

【京烧虾碌】 HKD128
2019-10-14 72 浏览
因为有朋友生日 一於近近地系旺角食饭 一致同意食打冷系旺中对面楼上 位置就脚 入面都好阔落 坐得舒服我地嗌左唔同既野食 呢个四季豆茄子炒猪颈肉好惹味 食落口都唔会成口油既感觉 闻落都好香呢个啫啫娃娃菜煲非常好食 食落口有少少辣辣地 而且娃娃菜好腍 食左第一啖之後停唔到口 我同朋友都非常之锺意呢碟卤水鹅肠处理得都几乾净 唔会有腥臭味 而且仲有芽菜铺底 上枱时会有辣椒酱同醋俾你点 而且份量都几大碟 食极都未完蚝饼上枱时 我地都哗左一声因为都好大个 好香蛋味 d蚝都几新鲜 而且切既时候卜卜脆 再点埋鱼露食好香口我地仲嗌咗个卜卜蚬煲 一上枱同想像中唔同 我地以为系有蒜蓉同辣椒个只拣 呢款系清汤做底 加埋d粉丝金菇粟米 成个汤饮落好清甜而且d蚬都好多又大只都冇乜沙 几新鲜整体来讲 食物质素都几好 而且环境都舒服 地点就更不在话下 侍应服务都好好 下次再来叫其他野食先
因为有朋友生日 一於近近地系旺角食饭 一致同意食打冷

系旺中对面楼上 位置就脚 入面都好阔落 坐得舒服

2016-06-25 4214 浏览
在闹市外围,位置不是太好,如不是刻意来这,实在不会行经这里。又因店内地方太细,所以部份坐位安排在店外,但如天气不好,就会比较麻烦。潮汕砂锅粥(中蟹一只)~ 用砂锅煮出来的咸香粥,海鲜味道分外香甜;蟹肉新鲜嫩滑,但可惜蟹肉不是和粥一起熬制而成,令粥底完全没有蟹味,有点点失望。酱腌蛳蚶 ~ 因怕身体受不了,只轻食了一只,想不到完全没有腥味,而且非常新鲜。脆香手打鱼蛋 ~ 大大粒鱼蛋切片,口感弹牙,但无鱼味。手工捻面猴 ~ 配料有肉碎,乾鱿鱼,虾米,冬菇等等。一定要快食的面条,感觉有点似刀削面,但听说是用手把面团一片片捻下去而成,所以厚薄不一,口感新奇又烟韧。第一碗大家因忙着影相,所以最後面条因放太久而淋了,大家决定叫多碗即食试清楚,原来即食真的是最好的。小米饺 ~ 配料有新鲜猪肉和大地鱼乾粉加上特装酱汁做成,一口一粒,烟烟韧韧,回味无穷。菜脯煎蛋 ~ 味道偏淡,煎得又唔够香,普普通通。猪油渣炒菜心 ~ 菜心爽脆新鲜,但猪油渣唔够香脆。坐在街边,好有在台湾大排档的感觉,和三五好友一起聊天吃饭,实在一乐也。*趣事一提,朋友影了几张相片後打卡,店主竟然会有回应,实在始料不及。
脆香手打鱼蛋 ~ 大大粒鱼蛋切片,口感弹牙,但无鱼味。
菜脯煎蛋 ~ 味道偏淡,煎得又唔够香,普普通通。
猪油渣炒菜心 ~ 菜心爽脆新鲜,但猪油渣唔够香脆。
2016-06-11 1783 浏览
五个人晚餐食食左$57x,话抵唔抵,皆因食物质素55波,五个都一致话唔再来,见到告示话会搬近3500尺地方,相信有佢成功之道,不过都想分享下今次经历,希望新店改善啦蚝仔腥,锺意食应该觉得ok,不过真系好咸,肾功能大大减低粒丸比正常爽实,但无乜特色无味卤水鸡亦,餐牌图不符,图得2只,上菜原来几只,味道就系无味,无肉,啜骨啜极都无味Xo酱炒肠粉。。。无语,食粉团一样,酱还酱,粉还粉。。。。唔好叫,好伏食饺子食到入面有骨。。😑 感觉非常唔好。。。菜甫旦。。菜甫还菜甫,旦还旦,旦仲要无旦味虽然好多唔好,但都有以下系ok的牙签鸡几香口脆,但encore果碟完全唔同。。。呢个蟹粥都几入味,几乎每台都有,但碎殻偏多,要好小心食,鱿鱼无乜味食到最後,,,见到好大只小强周围街,不过店员都好即时问候情况,但卫生环境真唔太好,食完一大堆待洗的碗碟存放位置相隔2尺就已经系坐位。。(非我坐位置),我平时都有食开大排档,但呢次经历唔太舒服整体都唔会再来,因为食完5人中有3人都唔舒服,其中一个呕,一个肚屙希望新店会做好d,唔好浪费129个好评
蚝仔腥,锺意食应该觉得ok,不过真系好咸,肾功能大大减低
粒丸比正常爽实,但无乜特色
牙签鸡
镭茶
食饺子食到入面有骨。。😑 感觉非常唔好。。。
菜甫旦。。菜甫还菜甫,旦还旦,旦仲要无旦味

虽然好多唔好,但都有以下系ok的
牙签鸡几香口脆,但encore果碟完全唔同。。。

(非我坐位置),我平时都有食开大排档,但呢次经历唔太舒服

希望新店会做好d,唔好浪费129个好评

牙签鸡
2016-05-31 2030 浏览
各位朋友喜欢夏天汗流浃背的感觉吗?我大抵系很怕热的人,但天生又怕被束缚,所以多怕热也无损坐户外吃饭的情意^0^,这夜多得{几条冷食番餐}成员也不惧炎热,到心夜来潮享受自由奔放的一夜!!上一趟跟车爸爸来吃过一次後便对它念念不忘,难得今次{几条冷食番餐}都有兴趣到访,一於扫餐牌啦喂! 今次我带了两枝{梅酒威士忌}味道酸酸甜的,很受女仕们欢迎喔!!而好友的红酒亦醇香好喝呢!! 饮胜!!希望大家能keep住月月相聚,开心食番餐Yeah~ {酱腌狮蚶}$36,处理得雪白的狮蚶,味道一贯的鲜甜可口,车爸爸晚了收工才到想再叫时已售罄喇!喜欢吃的朋友要早啲Order喔!! 没有狮蚶退而求其次叫{酱腌生蟹}$88,细细只的三点蟹膏可不少呢!不过味道挺咸,建议送粥或白饭同吃较合适~{巨型脆香手打鱼蛋}$32,上台时巳切了片,外皮已炸至香脆,内里质感较烟韧,味道颇香而且没有腥味,点上店方自家制的香口辣椒油送酒很匹配啊~{菜脯煎蛋}$38,蛋香不俗系略嫌煎得未够焦

饮胜!!希望大家能keep住月月相聚,开心食番餐Yeah~

酱腌狮蚶

{菜脯煎蛋}$38,蛋香不俗系略嫌煎得未够焦香,内里藏有不少的香葱及咸香菜脯咬口十足!!

{猪油炒菜芯}$38这味有点退步,猪油渣不够酥香,食味随之下滑!!

{小米饺}$20,这个小巧的小米饺外表烟韧软糯又不黏牙,内馅系带着香浓的大地鱼味肉球,再次品嚐亦给到我惊喜呢,点少许豆瓣酱同吃真的十分惹味,好吃得我们要Encore多一客呢^0^
小米饺

{汕头手打肉丸}$30可选放汤或香煎,这个肉丸真的没给我什麽印象,依稀记得质地系烟烟韧韧的,唔通我"猫"咗haha~

{手工捻面猴}$30(小)这次再试没有第一次食那麽好味,面猴有点过淋,大地鱼味亦轻手了,整体不够浓香呢!!

{手打牛肉丸}$32我没吃不评喇,不过看样子好像不错呢^0^

{潮汕砂锅粥}$150(小),自选粥料最少要$150,我哋选了中蟹已经够额了,咪以为小的很细锅呀,我哋合5人之力才能将之KO呢,所以人少咪叫呀!!
潮汕砂锅粥

粥底比起潮州白粥米粒较少和较绵,味道很鲜甜,系只"中蟹"比我哋想像中细只了点罗!!但只蟹确系好新鲜嘅~

早两日在心夜来潮的FB收到这铺做埋6月便要迁往附近的楼上铺继续经营,又少了一个自由奔放的食店了,*正苦*这又是你们班蠢材干的*好事*啊!!
2016-05-21
酱腌狮蚶
小米饺
2016-05-23 1003 浏览
喺樱桃街踢完波,难得老婆大人话黎同我食宵夜,听讲附近有间食砂锅粥,当然黎食返碗"夜粥"啦 !!因为踢完波无乜胃口, 同埋唔想白白浪费左啱啱努力燃烧脂肪嘅原因,我俩决定清清地.其实有好多海解拣:膏蟹,海虾,鲍鱼.....但系我地叫左蛏子,乾瑶柱,鸡件粥底很绵滑,蛏子嘅鲜味反而比乾瑶柱还要突出, 鸡件经过粥水快滚当然滑滑!啱晒我刚刚出完一身汗, 口乾乾嘅胃口.煲粥2个人当宵食其实都足够, 但系老婆见到依度有菜茶食,好想试下.我当然好识做咁叫左碗俾佢啦! 菜茶其实系汕尾嘅节日食物,汕尾人一有喜庆节日就会整菜茶黎宴请客人.依度嘅菜茶都好足料:有多种蔬菜,腊肠,虾米,鱿鱼乾,炒米,花生加上热辣辣嘅汤茶.味道比较淡, 可以食到唔同食材嘅原味, 但系啖汤茶就综合晒以上食材嘅味道,颇特别!ps.因为有炒米,所以要快手D食,就好似粟米片咁,加左奶就要极速尽快食,唔系就淋晒唔好食!夜粥你有冇食过? 我有,我真系有 !!!
啱晒我刚刚出完一身汗, 口乾乾嘅胃口.
菜茶

夜粥你有冇食过? 我有,我真系有 !!!
菜茶
这夜表亲一家心血来潮约食饭,与几位好朋友来到这间心夜来潮,一看就很觉得不简单的店名,听闻他是食潮州菜,最靓的是潮汕砂锅粥,最不能不吃的是生腌海鲜,那怕肠胃有几弱鸡,几大就几大,试左先讲!呢树潮汕砂锅粥分小锅($150起)和大锅($280起),几个人一人拣一样,膏蟹、肉片、响螺片、鱼片、鸡件,加埋$290岩岩好!虽然唔算好大煲,胜在用砂煲上风味十足,而且材料使用十足,看那蟹盖上的蟹膏呈鲜橙红色,加上其他鸡、鱼等材料肴制出来的砂锅粥,半条鱼骨都冇,冇得输吧..?说到食潮州菜,怎不能试试生腌酱海鲜?!虽说一听到”生腌”的海鲜都惊惊,却难以抗拒这种生腌诱惑,胆粗粗的点了这两味酱腌蛳蚶和原只酱腌膏蟹($108)。蛳蚶本来就非港人热爱的海鲜,却拥有着无比的鲜味,其橙色的蛳蚶肉加上极其Juicy的深橙红色肉汁,以黄酒、辣椒、蒜粒和芫茜生腌,看其擦到白雪雪的蛳蚶壳,简直鲜味到食唔停口!这味原只酱腌膏蟹净系上碟卖相已经够晒吸引,一啖啜落蟹肉度,虽然有点咸咸的,但生蟹的新鲜滋味倾泻而出,口感很像吃腌咸了的日本新鲜带子,不过唔敢多食,小食多滋味!要诉说潮汕必食的小食推届,必选这两款巨型脆香手打鱼蛋和家常牙签
酱腌蛳蚶
酱腌膏蟹
巨型脆香手打鱼蛋
家常牙签鸡
要诉说潮汕必食的小食推届,必选这两款巨型脆香手打鱼蛋和家常牙签鸡。利用新鲜的鱼肉打成浆切片再炸香,醺点小小泰式酸辣酱酸酸辣辣更过瘾,而这味牙签鸡却被取笑了半晚,鲜嫩的鸡肉炸得脆香惹味,配搭泰式酸辣酱都是冇得输。
酱腌海胆
说到这晚的重点推届,就是这个酱腌海胆($28)小碟。真的别看她小小碟,味道却带极咸鲜味,单嚐或许会过咸,但舔小小也绝对抗拒不了那鲜到无得顶的海胆味道,而重点是以这味极咸鲜的酱腌海胆配上这个潮汕砂锅粥,哇,简直齿颊留海胆潮州粥香,回味无穷!
擂茶
骤眼看以上款款菜式都重口味,却又不得不介绍店舖有名的擂茶,一碗带有炸小米、芝麻、花生米及小量盐泡冲在碗里的降脂解腻茶,此茶嚐下去轻带咸咸味道,有点像玄米茶的味道,却能充份解除食潮州茶於嘴巴中挥之不去的重口味味道,一试即爽,来这间心夜来潮不得不试!
2016-04-24
酱腌蛳蚶
巨型脆香手打鱼蛋
擂茶
  • 酱腌蛳蚶、酱腌海胆、擂茶
2016-05-12 569 浏览
我唔知正宗不正宗还是口味问题结果不似预期,大失所望想食蟹,无蟹。。。叫左4餸1汤,大部分都好咸!而我平日最爱嘅腌狮蚶都咸到不得了,食唔出鲜香味,得死咸味腌海胆更加咸到指甲咁大要食半碗饭先盖到咸味,怪不得有食评话食得饱而佢食物份量细得似小朋友份量,虽然佢价钱系平,但。。。我唔会同一碟餸叫两次,而佢选择又未多到想叫好多款如果。。。当佢小食店尚可接受,正餐。。。食完唔觉饱😓
我唔知正宗不正宗还是口味问题
结果不似预期,大失所望
想食蟹,无蟹。。。
叫左4餸1汤,大部分都好咸!
而我平日最爱嘅腌狮蚶都咸到不得了,食唔出鲜香味,得死咸味
如果。。。当佢小食店尚可接受,正餐。。。食完唔觉饱😓
2016-05-09 1741 浏览
星期六系屋企hea hea下又到搵食时间,上openrice见到呢间野咁高分,就梗系唔放过佢啦一去到条队长到呢~为左美食唯有排啦!排排下见佢不停开枱尽量俾多d人入,算佢啦!呢种大排档风味真系正到晕菜茶,睇个名完全唔知咩黎,睇图觉得几得意好地道潮州野咁,就试下啦,上面一粒粒小米咁,配搭花生同菜,唔似茶,但整体十分配合,对我黎讲好新鲜完全未食过小米饺,细细粒咁一啖一粒,有d似鱼皮饺,每粒痴住晒咁有点难夹起黎食,暴力咁分开佢地个皮就烂了酱卤鸭,好入味,份量都唔少,有骨有肉咁,又有骨"损"下卤水汁,又有大旧肉食下,正!重头戏~ 潮汕沙锅粥~ 呢个其实系车仔粥,要自己拣想要既材料加入去煲,有好多料可以拣,我地今次就拣左鲜鸡同膏蟹,即煲既关系,呢个粥都等左成1个钟,一路食住其他野一路倾计都唔觉既第一啖食落口,OMG! 有无咁甜呀个粥底!呢个粥真系同黯然宵魂饭有得挥 再睇下个膏蟹d膏多到呢~鸡够弹牙,食得出一定系鲜鸡! 小弟尽量唔会重覆食一间餐厅,但呢间,我要食完又再食先掂!
一去到条队长到呢~为左美食唯有排啦!
酱卤鸭,好入味,份量都唔少,有骨有肉咁,
又有骨"损"下卤水汁,又有大旧肉食下,正!
重头戏~ 潮汕沙锅粥~

再睇下个膏蟹d膏多到呢~鸡够弹牙,食得出一定系鲜鸡!

小弟尽量唔会重覆食一间餐厅,但呢间,我要食完又再食先掂!
2016-04-09
  • 菜茶
  • 酱卤鸭
  • 潮汕砂锅粥
2016-05-03 667 浏览
第一篇食评就要奉献给心夜来潮系Openrice见到咁多评,同成日经过有好多人食同要排队,以为系正野喇,点知......试过就算,不可再,完全唔明点解会有咁多好评罗话说当日7点前到,时间尚早,仲未需要排队,但室内位已坐满,而室外就迟迟未开,啲待应唔知系咪做野㗎,明明有几堆人系到等紧佢地摆枱,安排入坐,但佢冇讲明边个先边个後,等了15分钟,终於开好枱,可以入座了。叫咗''潮汕砂锅粥'' ($150起-细,$280起-大),配料可自由选择,而我叫咗大膏蟹($170只),2份象拔蚌($30份),1份蛏子($60份),满心期待个粥终於黎喇,一黎到呆咗,蟹睇落系几大既,但说好的膏蟹呢?一啲膏都冇,肉又唔多膏蟹变水蟹...叫咗2份象拔蚌,全锅粥得一只仔唔通1份等於半只仔咁就唔好用''份''作单位喇,好明显系误导消费者,蛏子既量都有4,5条既。讲真味道好一般罗,完全唔够味,用成$290海鲜去𤉶呢煲粥,连最基本既鲜味都冇,真系极度失望罗另外仲叫咗牙签鸡($26),锅烧肉($46),小米饺($20),手打牛丸($32),手打鱼丸($32),菜茶($42-大),酱卤鸭($68)。大部分小食都可接受既,份量细
第一篇食评就要奉献给心夜来潮

膏蟹变水蟹...叫咗2份象拔蚌,全锅粥得一只仔
唔通1份等於半只仔
手打牛丸
酱卤鸭
另外仲叫咗牙签鸡($26),锅烧肉($46),小米饺($20),手打牛丸($32),手打鱼丸($32),菜茶($42-大),酱卤鸭($68)。大部分小食都可接受既,份量细细地,可以试多几样。但系,手打牛丸一啲都唔弹牙,香港仔xx出产既牛丸好似仲好食过佢。酱卤鸭68蚊得10嚿左右,骨多过肉,啲肉仲要霉霉地。

最後,呢间野都唔知系咪做生意既,啲服务态度奇差,啲待应落单时漫不经心,每一样野要重覆好几次,最嬲既系一间食店,竟然冇水供应,咁唔系个个人都锺意食汽水嫁嘛。

有人话荃湾店好食啲,好怕又系名不符实,都唔知系咪自己友吹嘘出黎,呢间店已black list ,唔会再有下次,亦唔会推介比身边既朋友嫁

2016-04-30
2016-05-01 817 浏览
手打牛丸味道几好味,牛丸好新鲜蟹粥水份较多,反而米好少 ,味道就一般XO肠粉味道十分入味,辣辣地又几好味,我不吃得辣都可以接受,亦不是太咸我最近爱去吃潮州打冷,心夜来潮都去了3次了,早前约咗住旺角的朋友出来聚会,朋友话见到我呢排分享心夜来潮,她看到我的食评都话想去试下,我就约她去吃打泠,之前去过几次,今次不用朋友带路,旺角店地方不是太大,它的服务都OK,起码去了几次感觉OK,今次叫了蟹粥/XO肠粉/手打牛丸 ,我觉得这里出品都几好
手打牛丸
味道几好味,牛丸好新鲜
蟹粥
水份较多,反而米好少 ,味道就一般
XO肠粉
2016-04-11
2016-04-30 707 浏览
见到Openrice评价唔错,今日终於决定去食,未够7点就去到门口避开人龙。当然叫左最出名嘅砂窝粥,细嘅$150起,大嘅就$280起,配料自选。叫左只大膏蟹($170),象拔蚌($30/份)x2,蛏子($60/份),加埋就系一个大嘅砂窝粥。超初满心期待,点知个粥一到,只蟹大就够大,但系一啲膏都无,根根本本就系一只水蟹!!象拔蚌2份,全窝粥得个一只咁大把,收我$60!!蛏子算似好啲,有5-6只咁啦。咁嘅"砂窝粥"盛惠$290!简真系一种侮辱! 侮辱左佢自己同啲食客!其他小食, e.g. 锅烧肉,牙签鸡, 手打鱼蛋, 牛丸, 小米饺, etc. To be fair, 几十蚊一个,味道系唔错嘅,份量多定少见仁见智。另外间铺头服务态度一流!问佢摆杯水,同我讲话"唔好意思,我地无水供应",做得食肆嘅水都无,唔系吖嘛!!回眸一望,仲有好多人排队等食喎,不过香港系自由社会,佢地可以试一试间餐厅嘅,可能有另一番体会呢。

象拔蚌2份,全窝粥得个一只咁大把,收我$60!!

蛏子算似好啲,有5-6只咁啦。

回眸一望,仲有好多人排队等食喎

2016-04-30
2016-04-27 5007 浏览
有一家相熟的改衣店在大角咀,每每去改衣的时候都会从旺角走过去,就在上天桥到大角咀的一刻总会看到有家餐厅把木餐台放到店外,等候入座的食客很整齐一直线在店外等候;好奇心驱使我要去看过究竟才发现原来这家就是以潮州菜为招徕的心夜来潮。在Openrice看过食评,最吸引我的是他的生腌海鲜,起初还以为只是韩国菜的特色,殊不知原来潮州菜也有生腌海鲜。以往对潮州菜的认识都很少,幸好小店餐牌都有细心解释潮汕菜是什麽的一回事,砂锅粥、生腌酱海鲜等都是潮汕菜的名物。向来都是海鲜迷的我绝对不可放过任何尝鲜的机会,先尝酱腌海胆($28) 加白饭($8),海胆呈浓稠再加入几粒花生配一碗白饭,份量绝不多,当还在想$28给一小碟定价是否偏高的时候,浅尝一口酱海胆,感觉就似我家爷爷品尝他最爱咸鱼配白饭一样,酱海胆入口极具咸鲜,这个时候配上白饭食用,白饭的香甜味更突出,好中和海胆的咸鲜味。 再尝原只酱腌膏蟹($88),膏蟹上碟前已先斩开几份,虽然份量未算十分澎湃,但鲜橙色的蟹膏已经很养眼; 相比起酱腌海胆,膏蟹的鲜味更重,先味道而言,虽然两款斩咸,但膏蟹的咸鲜味可接受,无论配白饭抑或净食膏蟹斩是另一番味道;再尝

白饭
原只酱腌膏蟹

再尝尝把蟹肉拆出配上一口白饭更觉美味,膏蟹的咸鲜味被白饭米香中和,口感佳。

都品尝完生腌海鲜便要试试潮汕名物砂锅粥,粥有大($280)小($150)之分,可以再自由配搭其他食材,我们先选了小粥配大膏蟹($170)、海虾($60)、鱼片($30),就这一锅粥已经要($260)价钱绝不便宜,的确要尝清楚这名物的咪道如何;
潮汕砂锅粥
选了大膏蟹的砂锅粥上菜时真不禁令人惊叹,膏蟹很大一只,粥底呈米黄色,大概是把海鲜精华都完全吸收在粥底中,不过仔细翻开也不觉有太多蟹膏在内,蟹盖如是、粥底亦是;
蟹件肉质松散不太新鲜鲜甜味失踪,反而海虾份量多亦新鲜肉质厚实够爽牙,令粥底保持鲜甜味的主角看来是海虾才对。

今次对潮汕菜新尝试好坏参半,可能自己口味向来偏重清淡,成为海鲜迷主要原因也是因为海鲜不用太多调味料,新鲜海鲜简单清蒸都能带出鲜味,而潮汕菜的生腌海鲜味道偏咸,对我而言可谓一个对「鲜」味的新尝试,但往後不会是我杯茶,另外对砂锅粥很失望,可能对大膏蟹期望过大吧但粥底是鲜甜的。
2016-02-25
原只酱腌膏蟹
2016-04-21 1141 浏览
下班後突然想食粥,便到了心夜来潮。其实系第一次尼食,一直都好想试,但多数就唔岩时间,见今日早收工,就快快手手赶过去,希望唔洗等位。果然,七点前到系有位既,不过七点半打後就开始多人,如果唔想等位就一定要早到啦。落单先叫左煲砂锅粥,因为需时约半个钟,所以第一时间就叫左先。两个人食所以叫"小" 既SIZE,不过其实已经好够食。小既粥$150起,配料就拣左鲜鸡件、蚝仔同蛏子,3样夹埋都只系$160。7.5/10分。 因为太肚饿而冇影到入面D料,其实都算足料下,蚝仔应该都食到有15粒以上,而蛏子都有大约12只到,但有部分海鲜有沙,希望可以洗乾净D啦。个粥清清地,但有晒所有配料既鲜味,而且食得出冇咩点落味精,食完都唔口乾。 手打牛丸,强烈推介,8.5/10分。同一般机制牛丸好唔同,除左牛味重之外,入面仲会保留到肉汁。虽然冇星爷既濑尿牛丸咁劲,但食得出绝对唔系交行货。 手打巨型鱼蛋,6/10分。相比起牛丸,依个就逊色好多。虽然大大粒好特别,但奈何肉质唔弹牙兼鱼味欠奉,似落面粉多过鱼肉。不过至少炸得唔差,唔会好油亦冇过老,加上酱汁酸酸甜甜,可算挽回部分分数。小米饺,7/10分。类似鱼饺既小米饺系以

手打巨型鱼蛋,6/10分。相比起牛丸,依个就逊色好多。虽然大大粒好特别,但奈何肉质唔弹牙兼鱼味欠奉,似落面粉多过鱼肉。不过至少炸得唔差,唔会好油亦冇过老,加上酱汁酸酸甜甜,可算挽回部分分数。小米饺,7/10分。类似鱼饺既小米饺系以外皮包住猪肉制成,SIZE细细,一啖一粒,岩岩好。但味道不见突出,似鱼饺,但外皮似虾饺皮,但比虾饺皮烟韧,算是不过不失之作。

整体尼讲,心夜来潮既食物唔错,价钱亦合理,食左上面咁多野加罐汽水,埋单都系$250左右。服务几好,但上菜速度较慢,如果赶时间既朋友就唔好食依间啦。
2016-04-20
2016-04-20 902 浏览
食过一次荃湾既心夜来潮,觉得好好食同好特色,今晚特登出旺角试多试,非常失望,由坐低完全冇人理会,跟住叫野完全唔知边个系侍应,落单因为粥都等所以先叫,4个配料海虾,肉片,象拔蚌同扇贝,冇写低都算,转头就问我话唔够150蚊,原来漏落海虾,之後加左手打牛丸同猪油渣炒菜心,牛丸味道一般,感上香港仔鱼蛋卖既更好食,唯一值得推荐系个菜心,味道香口但份量较少,後来粥来到,象拔蚌换左田鸡,原来落错单,因为本人系唔食田鸡,同侍应讲只答咁取消个田鸡罗,但之後唔理,我问个粥可换?佢话唔得,试问唔食田鸡又点食田鸡味既粥?系冇食过个粥之下买单走,完全觉得不值,呢一间呢世冇第二次,以後想食都系去返荃湾!!
,味道香口但份量较少,後来粥来到,象拔蚌换左田鸡
,原来落错单,因为本人系唔食田鸡
,同侍应讲只答咁取消个田鸡罗
2016-04-20
$212 (宵夜)