2020-09-01 762 浏览
米芝莲系列卤水鹅肠拼鹅肉片-好入味但鹅肉有d韧小食三宝-好开胃蚝仔肉碎粥-好正d好淋,入口即溶脆皮糯米酿大肠-好正呀,糯米酿鸡翼就食得多而酿大肠就真系第一次食潮阳萝卜烙-最好食系呢间,外层好脆而里面萝卜又香又淋糖醋伊面-就算外卖都仲系好好食黄金墨鱼卷拼虾枣-炸得好好食金银蛋苋菜-不错呢间cp值真系好高,平靓正
米芝莲系列

卤水鹅肠拼鹅肉片-好入味但鹅肉有d韧

小食三宝-好开胃

蚝仔肉碎粥-好正d好淋,入口即溶

潮阳萝卜烙-最好食系呢间,外层好脆而里面萝卜又香又淋

糖醋伊面-就算外卖都仲系好好食
黄金墨鱼卷拼虾枣-炸得好好食

金银蛋苋菜-不错

呢间cp值真系好高,平靓正
2020-07-12 924 浏览
由去年到今年,香港嘅事件真系发生得太多,令到我同家人没有太多时间外出吃饭。新冠肺炎几个月,限聚令自父亲节放宽之後,其实好想去食呢间出名嘅潮州菜,对我哋九龙人来讲呢间就梗系远一啲,但最後都系冇失望首先未入门口嘅时候就已经吸引咗我同爸爸,因为嫲嫲同爸爸细个嘅时候住黄大仙区,门口就有张好吸引我哋嘅旧相片系1983年同2013嘅对比,又比到机会爸爸细说当年。入到餐厅里面,有量体温,环境就当然系爸爸最锺意嘅够地踎,但系又系篇乾净嘅,全场都坐满人,又有间板,令人都觉得有安心感觉。另外我最锺意佢哋将出名嘅菜式挂晒喺个墙度,令人一睇就知道乜嘢系出名要叫嚟试下,食完全屋人觉得好满意,重要嘅一点系返到屋企唔口乾,一定会再返嚟食埋其他想试嘅食物。

驰名胡椒猪肚汤
家乡炒面线
脆皮糯米酿大肠
好味甜品芋泥
2020-07-05 532 浏览
今午去试一下,午饭套餐,点了1.瑶柱蛋白炒饭,水准差劣,饭太油,太粘口,没味道.2.茄子斑片蚊米, 没有汁的蚊米,都是第一次吃,询问服务员,可不可问一下厨房师父,这个茄子斑片蚊米,是没有汁的吗?回覆是"就是这样子的", 再问经理,回覆是"好,叫厨房师父加点汁在这菜里,又等了5分钟,看到的似干炒米粉,都是没有汁的,非常油腻,95%剩下来,太失望了, 花了HKD105, 00,真是吃不下去。水准不如小小的茶餐厅.以後不再来午饭...
以後不再来午饭...
2020-07-05
2020-07-03 509 浏览
FRIDAY NIGHT 系打工仔最开心的一日.当然要搵个地方食餐好吧憵劳一下一星期既辛苦今日就去远左少少吧西环 (香港大学站C2出口) 既德记潮州菜馆 品嚐一下这家时常爆满既潮州菜馆今晚点左味三渗酱墨色拼海蜇头.说实在$128的价钱来说都是偏贵,而且味道方面没有太大的惊喜.除非你是海蜇头狂粉,否则我觉得可以不用试.鹅片系我强烈推介的一味菜,$98 相信其他潮州菜馆未必可以用此价钱品嚐到鹅味浓而且肉质很好,感觉很新鲜.绝对值得一试蚝仔粥 $42 如果2个人去的话我建议叫碗. 不过如果是蚝仔粥狂粉可以叫一窝,因为很化算.很足料,蚝仔肥美. 有大地鱼乾在饭内香味浓郁~ 每一啖饭都有配料,大满足(煎)驰名蚝仔饼$88, 点解要强调(煎)因为佢有煎同炸选择. 我个人会推荐 (煎) 因为蛋味较浓而且冇咁油腻最後呢味就系香酥芋茸鸭 $78 我个人觉得不过不失,可以一试.因为都几饱肚,如果比较多人既话可以叫一碟齐齐分享,但如果人数较少我就觉得要食量较大既人先可以叫,因为很容易吃剩.但由於我们都食量大,最後可以清碟. ^___^

鹅味浓而且肉质很好,感觉很新鲜.绝对值得一试

2020-06-26
2020-06-27 423 浏览
坚尼地城德记,本身越来越贵同唔抵都算。今日忙整唔切饭,叫左外卖自取,其中一样系炸蚝饼,食左落口先发现送左1cm嘅蚝壳。无谂过蚝饼有蚝壳,好好咬口。有证明真系有落蚝😹
坚尼地城德记,本身越来越贵同唔抵都算。
2020-06-27
15 分钟 (外卖自取)
  • 蚝饼
2020-06-26 225 浏览
本身见到门外咁多人真系好大期望,点知真系失望嘅多。1. 叫左个鹅片,唔入味,豆腐仲好味过个鹅片2. 胡椒猪肚汤,系好嘅,猪肚都唔肥,切左条都几易咬3. 蚝饼,第一啖都仲ok,第二啖啲油抑味即刻出晒来, 不过啲蚝算大粒,又唔腥4. 墨鱼饼拼虾枣,完全唔知系咩事,虾枣冇虾味,墨鱼饼冇墨鱼味,俾个汁仲要劲唔夹,沾醋先夹5. 沙嗲牛肉炒河粉,我个人认为茶餐厅嘅沙嗲牛肉面仲好食过佢😩6. 绿豆爽就no comment因为喺第二度冇食过7. 咸柠七,最出色就系佢!粒咸柠好正!十五蚊真系算抵饮!总括而言,我唔知点解佢会咁出名,冇下次。
本身见到门外咁多人真系好大期望,点知真系失望嘅多。
1. 叫左个鹅片,唔入味,豆腐仲好味过个鹅片
2. 胡椒猪肚汤,系好嘅,猪肚都唔肥,切左条都几易咬
6. 绿豆爽就no comment因为喺第二度冇食过
7. 咸柠七,最出色就系佢!粒咸柠好正!十五蚊真系算抵饮!

总括而言,我唔知点解佢会咁出名,冇下次。
2020-06-26
2020-06-25 183 浏览
一嚟到就见到排晒队 好彩事先有book位最推荐嘅菜式系胡椒猪肚汤 蚝饼 同椒盐九肚鱼椒盐猪肚汤辣得来好清爽 而且冇味精味而呢度嘅蚝饼可以拣煎而唔系炸 平时喺出边食开嘅都系炸蚝饼 而煎蚝饼都另外有一番风味椒盐九肚鱼既鱼肉劲嫩 好似入口即溶咁而除咗打冷之外 都几推荐呢度嘅砵仔糕同糯米糍两个都好足料 啲砵仔糕啖啖都有好多红豆 而糯米糍入边嘅花生馅都好香会推荐呢间餐厅比其他人!
一嚟到就见到排晒队 好彩事先有book位

最推荐嘅菜式系胡椒猪肚汤 蚝饼 同椒盐九肚鱼
椒盐猪肚汤辣得来好清爽 而且冇味精味
椒盐九肚鱼既鱼肉劲嫩 好似入口即溶咁

而除咗打冷之外 都几推荐呢度嘅砵仔糕同糯米糍

会推荐呢间餐厅比其他人!
  • 椒盐九肚鱼
  • 胡椒猪肚汤
2020-06-11 361 浏览
叫两个中式牛柳饭外卖速递,啲饭淋到冇牙都食到!啲汁好似水咁!啲所谓牛柳石头咁硬!啲汤重要倒泻哂!之前试过夜晚叫啲小菜同卤水鹅以经难食,谂住午餐咁简单野会好啲,点知重难食,都唔知点解咁旺!唔通西环啲人真系冇要求!可怜!
2020-05-19 597 浏览
座落西宝城正门对面的德记潮州菜馆屹立西区多年,以经济潮菜出名因为在附近上班,所以时常帮衬午市套餐包汤或饮品,价钱只需三十多至四十多元,非常抵食,而且选择也很多後来有一次家庭聚会,订了晚上八点半的十二人枱,可怕的事情发生了.....我们朋友一行人分段到达,最早到的朋友攞位时大约晚上八点二十分,之後等到八点四十分,我们全部人到齐,当然是仍然未有枱,等了又等,走又走不了,最後入座时间差不多已经是九点十五分了,一肚气加肚饿☹️但最可怕是点菜後好似赶收工,一下子所有菜都上齐,又有员工在附近执枱及清洁,食得非常不自在,奉劝不要在周末晚上帮衬🤦🏻‍♂️
因为在附近上班,所以时常帮衬
2020-05-04 908 浏览
西环德记一向都有好多人排队,应该几好食,於是去试吓。都系几典型嘅潮州菜式,潮州菜里面当然唔少得蚝仔粥同胡椒猪肚汤,两样都整得几好味,猪肚唔臭,胡椒唔会太辣,个汤亦唔系死咸。卤水鹅都系好食嘅,份量唔多,都预咗佢会用炸豆腐垫底,不过啲炸豆腐都几好食。个侍应提议我哋食嗰个炸虾球同墨鱼丸就伏咗,唔知点解加咗好多马蹄粒,可能我真系唔系好熟悉潮州菜,感觉好怪,结果我哋食剩好多。全晚我觉得叫得最正确嘅系杯咸柠七,当然因为啲食物比较咸,所以想饮汽水,不过佢嘅咸柠檬又整得几好味。整体来讲基本嘅招牌菜都做得几好嘅。少少贵啦。
西环德记一向都有好多人排队,应该几好食,於是去试吓。

整体来讲基本嘅招牌菜都做得几好嘅。少少贵啦。
卤水鹅
蚝仔粥
炸虾球墨丸
咸柠七
卤水鹅
咸柠七
2020-03-14 992 浏览
想到中午食乜,所以叫外卖.用openrice落单,17分钟已准备好,很快.我叫了2个餐,⑴凉瓜银鱼煎蛋饭,图在下.真的好大份量,大食的也应该够食.可惜味道冇乜,银鱼和蛋冇乜存在感,只有凉瓜是苦的.⑵之後到我最爱的蚝仔,叫了蚝仔粥. 打开,吓亲,很大盒,我估有3碗多的饭,蚝仔多又冇沙,大满足.只是看真D,是蚝仔汤加饭,并非蚝仔粥.我是蚝仔发烧友,今次真的大满足. 这两个是午餐,一个选了例汤(今日是红萝卜汤),另一个选了柠水. 以49元一个套餐,我会说是性价比算不错了.

蚝仔粥

凉瓜银鱼煎蛋饭
2020-02-23 3401 浏览
作为西环人,无可能唔识德记西环以前系潮州人地头,所以自然有好多出名既潮州菜馆,而「德记」就系家喻户晓、历久不衰既一间星期五六日实有人龙,门口卖多豆砵仔糕婆婆多年都仲卖紧,依个已经系一个西环既「Signature」讲返德记,典型菜馆舒服光猛装修,由於经营多年,餐牌有传统潮州菜、新派改良菜式等,连素菜都有前菜豆乾送下酒都几正架门口大大只字黄油乌头,当然要试下所谓黄油乌,乌头鱼体型要大,肉质丰厚,腹部够肥先有「黄油」黄油系指鱼煮完後,皮下会自然流出黄色脂肪油分,食既时候入口鱼香四溢德记既乌头系絶对非常大条,非常厚肉絶对唔难发现佢既鱼肉沾到黄油,加埋佢自己配制既豆酱,比平时食到既普宁豆酱无咁咸,多少少甜味,来自甜面豉入口鱼香同味道一试难忘另一潮食必试当然系卤水鹅片,卖相精致,鹅肉软滑味道适中,卤水汁正中意嘅点返啲白醋或者潮洲辣椒油,更加有风味入面沾满卤水汁同鹅肉汁既豆腐千祈唔好错过椒盐豆腐,上碟一见佢系三角形嗰只豆腐就好有味道以前好多排档都整依只,但依家少啲见到,佢最大既卖点就系入面可以真系好滑,德记依个都系,外脆,但入面仍然非常滑溜香味十足既,但相对一般小菜既椒盐会较淡,都系德记既风格黎既德
作为西环人,无可能唔识德记
前菜豆乾送下酒都几正架

餐前小点

门口大大只字黄油乌头,当然要试下
所谓黄油乌,乌头鱼体型要大,肉质丰厚,腹部够肥先有「黄油」
德记既乌头系絶对非常大条,非常厚肉
入口鱼香同味道一试难忘

元朗冻乌头

乌头

黄油乌

另一潮食必试当然系卤水鹅片,卖相精致,鹅肉软滑
味道适中,卤水汁正
中意嘅点返啲白醋或者潮洲辣椒油,更加有风味
入面沾满卤水汁同鹅肉汁既豆腐千祈唔好错过
椒盐豆腐,上碟一见佢系三角形嗰只豆腐就好有味道
香味十足既,但相对一般小菜既椒盐会较淡,都系德记既风格黎既

鹅片

椒盐豆腐

豆腐

滑豆腐

德记实在有太多招牌菜,好多样都好正架,一班人黎食就正啲,可以试多啲餸
多年黎都咁多人帮衬系有原因既

鹅片
椒盐豆腐
滑豆腐
2020-02-16 713 浏览
港大附近食左两个星期最满意的一次蟹粥吹爆!明明系第一次食,但系有童年的味道,非常之治癒。千其唔好冻左再食,味道不如趁热食既1/10蚝仔饼好大份,两层高,粒粒蚝都好肥好大只,煎炸得唔错椒盐九肚鱼第一次食,亦ok环境既话,周围好多老街坊帮衬,一睇就知系好餐厅
港大附近食左两个星期最满意的一次
蚝仔饼好大份,两层高,粒粒蚝都好肥好大只,煎炸得唔错
椒盐九肚鱼第一次食,亦ok
环境既话,周围好多老街坊帮衬,一睇就知系好餐厅
2020-02-16
  • 椒盐九肚鱼
  • 蚝饼
2020-01-22 889 浏览
自从搬咗之後都无返过去食德记,呢日提早庆祝生日所以就决定去食!野依然好食,但记忆中以前好似系大碟啲,不过价钱都好似差不多,咁都抵食嘅,最紧要系依然咁好食嘛!胡椒猪肚汤,椒盐九肚鱼,糖醋伊面,明炉乌头呢几样系我一定要食嘅野🤤特别系冬天食会好味啲,可能胡椒汤辣辣地饮完个身会好暖~呢间野一向都好多人等位食饭,今次我地已经一早6点半去食,去到嘅时候都系得几枱客,一到7点就已经爆场,上菜好快,唯一美中不足系睇得出侍应好赶住执枱做下一轮客,有啲餸都明显未食完就想收走🤦‍♀️不过明白嘅,因为真系太多人,最尾走嗰阵大约7:45左右门口已经塞咗几多人喺度,建议早啲食好啲,起码去到会即刻有位,夜啲就算订咗枱都要等呀!

卤水鹅肉片
明炉乌头
糖醋伊面
  • 潮式糖醋伊面
2020-01-06 611 浏览
住系西环咁多年,一直都有帮衬德记,有时一个星仲要2次,叫外卖也从没有出错过,因为一直都後後生仔负责的接电话,估唔到今晚打去系个女人接,我:唔该叫外卖!女人:自取定系送?我:送,要鹅片拼2个鹅肾,(我仲未讲完)女人:鹅肉片拼2个鹅头,一个餸,系咪?(一直身边有人同佢讲野,唔系好理我)我:唔系鹅头,要鹅肾(重覆2次)女人:仲有冇其他?我之後继续点菜!但系佢一直理紧佢身边既人,我唔知佢到底有冇听清楚我讲嘢啦!之後姐姐送咗野食来,当然系送错左鹅头来,两大盒,我眼都突埋,重覆左2次话鹅肾啦,咁都错!打电话返去,佢话我讲既系鹅头,好野,你唔认我吹得你涨咩,我从来冇系德记叫过鹅头,从来都唔食鹅头,你个餐牌都冇鹅头呢样野,既然你错都唔认,我都冇办法,我都唔会再帮衬你哋!
我:唔该叫外卖!
女人:自取定系送?
我:送,要鹅片拼2个鹅肾,(我仲未讲完)
女人:鹅肉片拼2个鹅头,一个餸,系咪?
(一直身边有人同佢讲野,唔系好理我)
我:唔系鹅头,要鹅肾(重覆2次)
女人:仲有冇其他?

2020-01-05
外卖送餐