2021-02-07 870 浏览
今日行街行到去德记,入去食过便宜又好味的炒河,当然唔会唔食卤水啦!虽然人客单薄,但老板仍坚持下工作,如果唔系有心做,我哋就无得食啦!感谢老板!希望 疫情快啲离开香港!
2021-01-24 794 浏览
香港西区由上环一直到西营盘,坚尼地城一带一直系潮汕人聚居地。老一辈旧街坊好多时都会见有好多潮州老汉於码头一带用人力三包三包(每包30斤)大米从装货船搬到附近米仓米铺,再由一车车搬到粮油店出售。久而久之,西区也慢慢聚集不少潮汕同乡,同时也带来独有家乡潮汕菜。最近秋风起,饭聚时间转为午饭时间。周不时到不同地方享用潮州午饭。说起德记位於西区聚脚点,系城中有名潮州店之一。多元化家乡潮洲菜同时带动起区内饮食文化。疫情前想订枱晚餐一般都需要提前一个月订枱。今早再临当然有蚝仔洛,猪肚汤,想不到佢哋午市还有地道味菜牛柳丝炒面。蚝仔洛慢火煎配有大量香葱芫茜,番薯粉份量适中不会有油腻感及太饱肚感觉。猪肚汤胡椒味龙鱼汤适中,不会有燥热或腥味道。炒面炸脆,半小时後都完全没有回油味道,火候,油温完美控制。

猪肚汤胡椒味龙鱼汤适中,不会有燥热或腥味道。
炒面炸脆,半小时後都完全没有回油味道,火候,油温完美控制。
蚝仔洛
猪肚汤
蚝仔洛
猪肚汤
2021-01-02 726 浏览
上次试咗两个得嘅粉面,发现佢嘅餸都差唔多,笑咗!肉丝炒面啲面饼整到好脆!咬落去卜卜声。加返个汁就唔会太乾。肉丝同埋啲葱香口令到成碗野嘢昇华!雪菜肉丝伊面乾烧伊面都几乾身,唔会太多酱。呢碗仲有冬菇添!两碗来讲我就锺意伊面多啲~

上次试咗两个得嘅粉面,发现佢嘅餸都差唔多,笑咗!

肉丝炒面
嘢昇华!

雪菜肉丝伊面
2020-11-11 1543 浏览
西环食潮州野大把选择,德记是老字号的排队店,所以买外卖都选择在此。为了环保,自备餐具,起初怕老一辈唔会明白,但原来落单姐姐完全唔怕麻烦,要赞。点了手卤水拼盘加鹅肝、蚝饼、糖醋面、潮式炸豆腐、沙嗲牛肉炒芥兰,最後加多一个绿豆糖水作甜品。卤水拼盘正常的好吃,特别加了鹅肝,不是其他卤水店有的菜式。号饼里的蚝, 十分足料,不会有机会吃到净鸡蛋。糖醋面&炸豆腐因时间耐了,质感有变,但味道依然好正。沙嗲牛肉炒芥兰,沙嗲汁加上芥兰,芥兰渗入沙嗲的味道,味道十分特别。绿豆糖水,不是很多地方找到,唯一可以相比,只有九龙城合成糖水。
点了手卤水拼盘加鹅肝、蚝饼、糖醋面、潮式炸豆腐、沙嗲牛肉炒芥兰,最後加多一个绿豆糖水甜品
卤水拼盘正常的好吃,特别加了鹅肝,不是其他卤水店有的菜式。
号饼里的蚝, 十分足料,不会有机会吃到净鸡蛋。
糖醋面&炸豆腐因时间耐了,质感有变,但味道依然好正。

沙嗲牛肉炒芥兰
豪饼
潮州炸豆腐
卤水拼盘
糖醋面
绿豆糖水
2020-11-04
30 分钟 (外卖自取)
沙嗲牛肉炒芥兰
豪饼
潮州炸豆腐
卤水拼盘
糖醋面
绿豆糖水
2020-09-01 2335 浏览
米芝莲系列卤水鹅肠拼鹅肉片-好入味但鹅肉有d韧小食三宝-好开胃蚝仔肉碎粥-好正d好淋,入口即溶脆皮糯米酿大肠-好正呀,糯米酿鸡翼就食得多而酿大肠就真系第一次食潮阳萝卜烙-最好食系呢间,外层好脆而里面萝卜又香又淋糖醋伊面-就算外卖都仲系好好食黄金墨鱼卷拼虾枣-炸得好好食金银蛋苋菜-不错呢间cp值真系好高,平靓正
米芝莲系列

卤水鹅肠拼鹅肉片-好入味但鹅肉有d韧

小食三宝-好开胃

蚝仔肉碎粥-好正d好淋,入口即溶

潮阳萝卜烙-最好食系呢间,外层好脆而里面萝卜又香又淋

糖醋伊面-就算外卖都仲系好好食
黄金墨鱼卷拼虾枣-炸得好好食

金银蛋苋菜-不错

呢间cp值真系好高,平靓正
2020-07-12 1815 浏览
由去年到今年,香港嘅事件真系发生得太多,令到我同家人没有太多时间外出吃饭。新冠肺炎几个月,限聚令自父亲节放宽之後,其实好想去食呢间出名嘅潮州菜,对我哋九龙人来讲呢间就梗系远一啲,但最後都系冇失望首先未入门口嘅时候就已经吸引咗我同爸爸,因为嫲嫲同爸爸细个嘅时候住黄大仙区,门口就有张好吸引我哋嘅旧相片系1983年同2013嘅对比,又比到机会爸爸细说当年。入到餐厅里面,有量体温,环境就当然系爸爸最锺意嘅够地踎,但系又系篇乾净嘅,全场都坐满人,又有间板,令人都觉得有安心感觉。另外我最锺意佢哋将出名嘅菜式挂晒喺个墙度,令人一睇就知道乜嘢系出名要叫嚟试下,食完全屋人觉得好满意,重要嘅一点系返到屋企唔口乾,一定会再返嚟食埋其他想试嘅食物。

卤水鹅片
家乡炒面线
脆皮糯米酿大肠
好味甜品芋泥
2020-07-05 1155 浏览
今午去试一下,午饭套餐,点了1.瑶柱蛋白炒饭,水准差劣,饭太油,太粘口,没味道.2.茄子斑片蚊米, 没有汁的蚊米,都是第一次吃,询问服务员,可不可问一下厨房师父,这个茄子斑片蚊米,是没有汁的吗?回覆是"就是这样子的", 再问经理,回覆是"好,叫厨房师父加点汁在这菜里,又等了5分钟,看到的似干炒米粉,都是没有汁的,非常油腻,95%剩下来,太失望了, 花了HKD105, 00,真是吃不下去。水准不如小小的茶餐厅.以後不再来午饭...
以後不再来午饭...
2020-07-05
2020-07-03 1073 浏览
FRIDAY NIGHT 系打工仔最开心的一日.当然要搵个地方食餐好吧憵劳一下一星期既辛苦今日就去远左少少吧西环 (香港大学站C2出口) 既德记潮州菜馆 品嚐一下这家时常爆满既潮州菜馆今晚点左味三渗酱墨色拼海蜇头.说实在$128的价钱来说都是偏贵,而且味道方面没有太大的惊喜.除非你是海蜇头狂粉,否则我觉得可以不用试.鹅片系我强烈推介的一味菜,$98 相信其他潮州菜馆未必可以用此价钱品嚐到鹅味浓而且肉质很好,感觉很新鲜.绝对值得一试蚝仔粥 $42 如果2个人去的话我建议叫碗. 不过如果是蚝仔粥狂粉可以叫一窝,因为很化算.很足料,蚝仔肥美. 有大地鱼乾在饭内香味浓郁~ 每一啖饭都有配料,大满足(煎)驰名蚝仔饼$88, 点解要强调(煎)因为佢有煎同炸选择. 我个人会推荐 (煎) 因为蛋味较浓而且冇咁油腻最後呢味就系香酥芋茸鸭 $78 我个人觉得不过不失,可以一试.因为都几饱肚,如果比较多人既话可以叫一碟齐齐分享,但如果人数较少我就觉得要食量较大既人先可以叫,因为很容易吃剩.但由於我们都食量大,最後可以清碟. ^___^

鹅味浓而且肉质很好,感觉很新鲜.绝对值得一试

2020-06-26
2020-06-27 683 浏览
坚尼地城德记,本身越来越贵同唔抵都算。今日忙整唔切饭,叫左外卖自取,其中一样系炸蚝饼,食左落口先发现送左1cm嘅蚝壳。无谂过蚝饼有蚝壳,好好咬口。有证明真系有落蚝😹
坚尼地城德记,本身越来越贵同唔抵都算。
2020-06-27
15 分钟 (外卖自取)
  • 蚝饼
2020-06-26 423 浏览
本身见到门外咁多人真系好大期望,点知真系失望嘅多。1. 叫左个鹅片,唔入味,豆腐仲好味过个鹅片2. 胡椒猪肚汤,系好嘅,猪肚都唔肥,切左条都几易咬3. 蚝饼,第一啖都仲ok,第二啖啲油抑味即刻出晒来, 不过啲蚝算大粒,又唔腥4. 墨鱼饼拼虾枣,完全唔知系咩事,虾枣冇虾味,墨鱼饼冇墨鱼味,俾个汁仲要劲唔夹,沾醋先夹5. 沙嗲牛肉炒河粉,我个人认为茶餐厅嘅沙嗲牛肉面仲好食过佢😩6. 绿豆爽就no comment因为喺第二度冇食过7. 咸柠七,最出色就系佢!粒咸柠好正!十五蚊真系算抵饮!总括而言,我唔知点解佢会咁出名,冇下次。
本身见到门外咁多人真系好大期望,点知真系失望嘅多。
1. 叫左个鹅片,唔入味,豆腐仲好味过个鹅片
2. 胡椒猪肚汤,系好嘅,猪肚都唔肥,切左条都几易咬
6. 绿豆爽就no comment因为喺第二度冇食过
7. 咸柠七,最出色就系佢!粒咸柠好正!十五蚊真系算抵饮!

总括而言,我唔知点解佢会咁出名,冇下次。
2020-06-26
2020-06-25 374 浏览
一嚟到就见到排晒队 好彩事先有book位最推荐嘅菜式系胡椒猪肚汤 蚝饼 同椒盐九肚鱼椒盐猪肚汤辣得来好清爽 而且冇味精味而呢度嘅蚝饼可以拣煎而唔系炸 平时喺出边食开嘅都系炸蚝饼 而煎蚝饼都另外有一番风味椒盐九肚鱼既鱼肉劲嫩 好似入口即溶咁而除咗打冷之外 都几推荐呢度嘅砵仔糕同糯米糍两个都好足料 啲砵仔糕啖啖都有好多红豆 而糯米糍入边嘅花生馅都好香会推荐呢间餐厅比其他人!
一嚟到就见到排晒队 好彩事先有book位

最推荐嘅菜式系胡椒猪肚汤 蚝饼 同椒盐九肚鱼
椒盐猪肚汤辣得来好清爽 而且冇味精味
椒盐九肚鱼既鱼肉劲嫩 好似入口即溶咁

而除咗打冷之外 都几推荐呢度嘅砵仔糕同糯米糍

会推荐呢间餐厅比其他人!
  • 椒盐九肚鱼
  • 胡椒猪肚汤
2020-06-11 524 浏览
叫两个中式牛柳饭外卖速递,啲饭淋到冇牙都食到!啲汁好似水咁!啲所谓牛柳石头咁硬!啲汤重要倒泻哂!之前试过夜晚叫啲小菜同卤水鹅以经难食,谂住午餐咁简单野会好啲,点知重难食,都唔知点解咁旺!唔通西环啲人真系冇要求!可怜!
2020-05-19 760 浏览
座落西宝城正门对面的德记潮州菜馆屹立西区多年,以经济潮菜出名因为在附近上班,所以时常帮衬午市套餐包汤或饮品,价钱只需三十多至四十多元,非常抵食,而且选择也很多後来有一次家庭聚会,订了晚上八点半的十二人枱,可怕的事情发生了.....我们朋友一行人分段到达,最早到的朋友攞位时大约晚上八点二十分,之後等到八点四十分,我们全部人到齐,当然是仍然未有枱,等了又等,走又走不了,最後入座时间差不多已经是九点十五分了,一肚气加肚饿☹️但最可怕是点菜後好似赶收工,一下子所有菜都上齐,又有员工在附近执枱及清洁,食得非常不自在,奉劝不要在周末晚上帮衬🤦🏻‍♂️
因为在附近上班,所以时常帮衬
2020-05-04 1128 浏览
西环德记一向都有好多人排队,应该几好食,於是去试吓。都系几典型嘅潮州菜式,潮州菜里面当然唔少得蚝仔粥同胡椒猪肚汤,两样都整得几好味,猪肚唔臭,胡椒唔会太辣,个汤亦唔系死咸。卤水鹅都系好食嘅,份量唔多,都预咗佢会用炸豆腐垫底,不过啲炸豆腐都几好食。个侍应提议我哋食嗰个炸虾球同墨鱼丸就伏咗,唔知点解加咗好多马蹄粒,可能我真系唔系好熟悉潮州菜,感觉好怪,结果我哋食剩好多。全晚我觉得叫得最正确嘅系杯咸柠七,当然因为啲食物比较咸,所以想饮汽水,不过佢嘅咸柠檬又整得几好味。整体来讲基本嘅招牌菜都做得几好嘅。少少贵啦。
西环德记一向都有好多人排队,应该几好食,於是去试吓。

整体来讲基本嘅招牌菜都做得几好嘅。少少贵啦。
胡椒猪肚汤
卤水鹅
蚝仔粥
炸虾球墨丸
咸柠七
卤水鹅
咸柠七
2020-03-14 1156 浏览
想到中午食乜,所以叫外卖.用openrice落单,17分钟已准备好,很快.我叫了2个餐,⑴凉瓜银鱼煎蛋饭,图在下.真的好大份量,大食的也应该够食.可惜味道冇乜,银鱼和蛋冇乜存在感,只有凉瓜是苦的.⑵之後到我最爱的蚝仔,叫了蚝仔粥. 打开,吓亲,很大盒,我估有3碗多的饭,蚝仔多又冇沙,大满足.只是看真D,是蚝仔汤加饭,并非蚝仔粥.我是蚝仔发烧友,今次真的大满足. 这两个是午餐,一个选了例汤(今日是红萝卜汤),另一个选了柠水. 以49元一个套餐,我会说是性价比算不错了.

蚝仔粥

凉瓜银鱼煎蛋饭